2016. május 4., szerda

Zsoltárok 119,5-8

“Bárcsak állhatatosan járhatnék utadon, megtartván rendelkezéseidet! Akkor nem vallanék szégyent, ha figyelnék minden parancsolatodra. Tiszta szívből adok hálát neked, tanulva igazságos döntéseidet. Megtartom rendelkezéseidet, ne hagyj el engem soha!

Ahogy előző bátorításban is olvashattuk az Istennel „való járás”, azaz a Vele való napi kapcsolat az egyik és legfontosabb jellemzője az „áldott” embernek, aki természetes kapcsolatot tart fenn az Élő Istennel.
A természetes kapcsolat egyik legkézenfekvőbb definíciója, a következő: – Az Élő Istennel való kapcsolatnak olyasfajta tudatosult állapotáról kell tanúskodnia, melyben az ember és Isten elválaszthatatlanná lesz a hétköznapok legapróbb részleteiben is. Ennek megtapasztalása hozza el számunkra mindazt, amiről Jézus maga tesz bizonyságot az Ő életével. Ez az, amelyre vágyva vágyakozik a zsoltár írója, ez az, amire vágyva vágyakozom én is mint ember!
  • Istenem én is csak arra kérlek, hogy légy velem minden nap, szólj hozzám, érints meg és tölts be ÉLŐ Szavaiddal, Lényeddel, Szellemeddel! Tiszta szívből kérem ezeket és kimondhatatlan szavakkal szeretnélek dicsérni a Jézus Krisztus nevében. Ámen!

Csendes percek Istennel, -Az én gondolataim vs. Isten gondolatai

„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.” Jn 10,10


Meg szoktad kérdőjelezni saját értékes voltodat? Gyakrabban gondolsz arra, ami rossz benned, mint arra, ami jó?
Egyik nap tudatára ébredtem, hogy magamat boncolgatom, miközben valami probléma gyökerét keresem. Ahogy előre haladtam önmagam szétszerelésében, felismertem, hogy nem is saját magam, hanem egy másik hang, az ellenség, a Sátán hangja dobja rám a tojásokat. Minél tovább hallgattam a vádjait, annál jobban zsugorodott önértékelésem és biztonságérzetem.
Hosszú ideig nem ismertem fel a hangját. A sajátomnak hittem a sok negatív gondolatot és a hamis megállapításokat.
A Biblia legelején egy kígyó besiklik Ádám és Éva életébe. Hazug sziszegésével beférkőzött a tudatukba, hittek neki, és így elszakadtak Istentől. Jézust is megkísértette a hazug. De Ő készen állt az Írás szavaival visszavágni neki, és győzni tudott.
Nekünk is birtokunkban lehet ez a fegyver. Ha szívünk és tudatunk megtelik az Igazsággal, le tudjuk győzni a hazug gondolatokat önmagunkról, és a Sátán fülünkbe suttogott álságait.
Megdöbbent a különbség, ha összevetem saját negatív gondolataimat az Igével:
Az én gondolatom: Fel akarom adni.
Isten szava: Tarts ki. (Mt 5,33-37)
Az én gondolatom: Nem látom az utat, el fogok tévedni.
Isten szava: Ő szemmel tartja és elegyengeti az utamat. (Péld 5,21; 4,26)
Az én gondolatom: Senki sem szeret.
Isten szava: Ő az életnél is jobban szeret. (Jn 3,16)
Az én gondolatom: Csúnya vagyok.
Isten szava: Csodálatosnak alkotott. (Zsolt 139,14)
Az én gondolatom: Egyedül vagyok, nem ért meg senki.
Isten szava: Ő soha nem hagy el. Tervei vannak az életemmel. (5Móz 31,6; Jer 29,11)
Az én gondolatom: Egyszerűen nem vagyok elég jó.
Isten szava: Saját képére teremtett engem. (1Móz 1,26)
Lennél szíves kicserélni a tudatodban a hazugságokat Isten igazságával, hogy amikor az ellenség újra támad, visszaverhesd hamis vádjait Isten rólad mondott szavaival?
Kezdetnek vesd mérlegre a gondolataidat, imádkozz bölcsességért, hogy meg tudjad különböztetni az ellenség hangját. Az elítélő gondolatok, amik rombolják önbecsülésedet Krisztusban, nem Istentől származnak. Határozzuk el, hogy mindennap megújítjuk gondolatainkat Isten Igéjében, kiszedegetjük közülük a régi, álnok hazugságokat, s az Igazságot ültetjük helyükbe.

Uram, köszönöm Neked életadó igazságaidat. Tölts fel Igéddel, hogy szabadságban élhessek, és megújuljon önbizalmam. Jézus nevében, Ámen.

Napi Gondolatok-Jézus Krisztus mondja

Jézus Krisztus mondja:
"Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez, aki homokra építette a házát". 
Ézs 42,3
  
Homokra építeni alapkövetelmény. Aki ezt nem teheti, a élete legnagyobb lehetőségétől fosztják meg... Amikor építkeztünk, gyermekeink naphosszat a hatalmas homokbuckákon lovagolták álmaikat. 


Kiváltságos időszak ez minden ember életében. Aki nem játszhatott önfeledten, kedvére, az később sem tud játszani, elveszítve ezzel az élet egyik alapelemét. Jézus a Hegyi Beszéd végén az "élet játékéról" szól - halálosan komolyan. Mivel az emberek Isten teremtményei, ezért mindenki szívében ott lapulnak az isteni törvények, egy töredezett kép az Istenről, a vágy megtalálni a szépet, a jót, a gondtalanságot, a kiszámíthatóságot, az elrejtettséget, egyszóval: a boldogságot. De mivel természetünk megromlott, s ezt az Isten-tagadó készséget átörökítjük gyermekeinknek, ahogyan mi is örököltünk szüleinktől, ezért elrontjuk a "szent játékot" - nemcsak a magunk életében, néha mások életében is. Ennek kivédésére ad jó tanácsot a Mester. "Cselekedd azt, amit mondtam Neked!" A keresztények egy jelentős része - mai világunkban talán többen, mint korábban -, szívesen beszél, "eszmefuttat", konferenciázik az Istenről, de életének történéseiből mégis kihagyja. Beszédében, gondolkodásában meghajlik az Isten előtt, életében mégsem válik pietistává. (Pietas=latin szó, kegyest, istenfélőt, gyöngéden ragaszkodót jelent.)
"Homokra építeni"... eredeti szövegben "fövenyre építeni" szerepel. Azaz, fűvel fedett homokos talaj, ami úgy néz ki, mintha minden rendben lenne alatta... A viharok azonban próbára teszik a házat (életet), s eldöntik, hogy ki mire is épített: homokra vagy kősziklára? Homokra az épít, aki nem engedi Isten törvényét érvényesülni az életében, Kősziklára pedig az, aki elfogadja a Krisztus kegyelmi útját. Miért bolond az, aki nem cselekszi Jézus a Hegyi Beszédben tett ajánlásait? Azért balga, mert épít ugyan, de idővel az élet viharai az építményt romba döntik, fájdalmat okozva esetleg másoknak, bénultságot okozva magának is. Hány és hány embertársunk depressziós, mert élete romokban hever. Épített, dolgozott, küzdött, de hiába volt minden, mert nem a jó alapra épített.
Az idő kerekét visszafordítani nem lehet. Mindennek rendelt ideje van, a házépítésnek is.
Isten azonban rendkívülien szeret, s ezért rendkívüli a kegyelme is.
Amit mi elrontottunk, azt Ő rendbe teszi - persze másképpen, ahogy mi azt gondoljuk. Megadja azt is, amit mi elszalasztottunk az életünkben. S az igaz, hogy gyermekként kisvasúttal önfeledten játszani már nem tudunk, de ha valamit, valakit megad az Isten - saját életvezetési hibánkból/bűneinkből fakadóan jelentős fáziskéséssel - azért fogadjuk örömmel, mert Istennél mindenki gyermek, s végül helyére kerülhetnek életünk dolgai.

Napi gondolatok-Közeledik az Úr

Mert még vajmi kevés idő, és aki eljövendő, eljő és nem késik.

(Zsidókhoz írt levél 10. fejezet 37. vers)


Amiből a legkevesebb van – ahogy mondani szoktuk – az nem más, mint az idő. S mivel egyre több mindent szeretnénk, s lehetőleg egyszerre és azonnal, a nap 24 órája egyre jobban szétaprózódik.
Nem csoda tehát, hogy a ma emberének kevesebbnek és gyorsabbnak tűnik az idő, hiszen most azonnal kell a legjobbnak, a legszebbnek, a legokosabbnak, a leg… lenni. Nincs idő gyereknek lenni, nincs idő játszani, nincs idő a fájdalomra, ahogy halljuk a reklámban. 
Aztán ennek megfelelően igyekszünk mindent így alakítani, felgyorsítva mindenféle mesterséges pótszerekkel a növények, az állatok, izmaink, sőt gyermekeink növekedésének folyamatát. Hiszen egy pirulát bekapni egy másodperc, de a kemény edzésmunka, a gyakorlás, lehet évek.
Ezért aztán nem akarunk várni, sőt nincs is annál idegesítőbb, ha valaki nem veszi figyelembe, nem követi, vagy szánt szándékkal keresztezi a mi jól beprogramozott saját időzónánkat.
 
Mint mai Igénk szerint Isten is teszi. Hiszen látszólag „késik a vőlegény” (Máté 25:5), vagy legalábbis „némelyek késedelemnek tartják” (2Pét.3:9), de mégsem késik. A probléma abban van, hogy nem egyeztettük az óránkat Istennel.
Ahogy az első századok hívőinek is kész menetrendje volt a Messiás eljövetelét illetően, ezért akarták földi királlyá tenni, átugorva a szenvedő szolgáról szóló részt, vagy kihagyni a mártíromságot ahogy mennybemenetele előtt kérdezték: „Uram, avagy nem ez időben állítod-é helyre az országot Izráelnek?” (Apcsel.1:6), de ugyanígy van ma is.
Sokszor mi sem akarunk tudomást venni arról, hogy ’”mindennek rendelt ideje van” s ahogy az Atya először is az idő teljességében küldte el a Fiút, ugyanúgy lesz másodszor is.
Urunk közeledését várva nekünk is szól figyelmeztető és felhatalmazó kijelentése: „Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya a maga hatalmába helyeztetett. Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig.” (Apcsel.1:7-8)
Boldog az a szolga, akit az ő ura, mikor haza jő, ily munkában talál.” 
(Máté 24:46)

Prófétai Áhítatok-05.04.




APRÓ JELEK EGY LÁGY SZÉLBEN, MARSHA BURNS:
Lépj át a fénybe, hátrahagyva minden sötétséget! Azok a dolgok, amelyekből kárhoztatás, elnyomás és depresszió származik, nem Tőlem vannak, mondja az Úr. Amikor elkezdesz Szellemben járni és már nem a testet szolgálod ki, akkor a világosság diadalmaskodni fog minden sötétség felett. Világítson a fényed! 1 János 1:7 Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.

Napi Ige- A beismerés egészségben tart

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

 



"Míg hallgattam, kiszáradtak csontjaim, egész nap jajgatnom kellett." (Zsoltárok 32:3.)

A bűneim beismerése jót tesz az egészségemnek; ezt akármelyik pszichológus megmondja. Jó dolog megtisztítani a lelkiismereted és megkönnyebbülni. A tested nem azért van, hogy magában tartsa. Amikor a bűnt magadban tartod, olyan minta felráznál egy szódás flakont. Robbanni fog előbb-utóbb.

A Zsoltárok 32:3-5-ben azt mondja Dávid: "Míg hallgattam, kiszáradtak csontjaim, egész nap jajgatnom kellett.  Mert éjjel-nappal rám nehezedett kezed, erőm ellankadt, mint a nyári hőségben. Megvallottam neked vétkemet, bűnömet nem takargattam. Elhatároztam, hogy bevallom hűtlenségemet az ÚRnak, és te megbocsátottad bűnömet, amit vétettem."

Dávid magában tartotta a bűneit, és ez fizikailag hatással volt a testére. Ha nem beszéled ki magadból a problémáid, bűneid, keserűségeid Istennek, akkor az a testeden fog meglátszódni.

Az orvosok azt mondják, hogy nagyon sokan elhagyhatnák a kórházat ma, ha tudnák, hogyan szabaduljanak meg a bűntől vagy a nehezteléstől, azoktól a dolgoktól, amiket elkövettek mások ellen, vagy mások tettek ellenük.

Beszéljetek róla!

Tölts néhány pillanatot imádsággal ma, és kérd Isten bocsánatát, azokért a dolgokért, amiket mások ellen tettél.

Aztán imádkozz a neheztelésért, keserűségért, amiket magadban tartogatsz az olyan emberekkel szemben, akik bántottak téged. Kérd Istent, hogy segítsen megbocsátani nekik, hogy tovább léphess a jobb egészség felé.

Milyen megdöbbentő számomra, hogy Isten már is tanácsol engem ebben a megszomorodott állapotban . Ez a ma üzenetete számomra

Aztán imádkozz a neheztelésért, keserűségért, amiket magadban tartogatsz az olyan emberekkel szemben, akik bántottak téged. Kérd Istent, hogy segítsen megbocsátani nekik, hogy tovább léphess a jobb egészség felé.

Igen. Imádkozom. Ámen!

Zsoltárok 119,9-12

Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet. Teljes szívből kereslek téged, ne engedd, hogy eltérjek parancsolataidtól! Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened. Áldott vagy te, Uram! Taníts meg rendelkezéseidre!




  A zsoltáros ebben a részben az emberi spiritualitás egyik legnagyobb kérdésével indít: „Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú?”[1] De rögtön láthatjuk is a kérdés nem kérdés, inkább felhívás arra, hogy feltegyük magunknak ugyanezt a kérdést és meglássuk, hogy mit is mond itt Isten, mi az, ami tisztán tartja az életutunkat.

Jézus által igazzá lettem Isten előtt. Ez a tiszta evangélium, amelyet Isten a Fiában adott számunkra, akik elfogadták Őt. Ez az Ő új szövetsége velünk, veled és velem. Ez mindenre elég, nem érhet több vád Isten előtt.

[1] Magyar Biblia Társulat 2004; Biblia; Zsolt 119,9a

2016. május 3., kedd

Csendes percek Istennel-Abbahagyom

„Az Istennek tetsző szomorúság ugyanis üdvös töredelmet eredményez, s ezt senki nem bánja meg; a világ szomorúsága ellenben a halálba visz.” 2Kor 7,10

Azt súgja a szívem ma reggel, hogy ideje abbahagyni.
Nem a szolgálatot.
Nem egy kapcsolatot.
Azt, hogy állandóan bíráljak valakit, akit nagyon szeretek.
Az benne a furcsa, hogy alapjában nem is vagyok kritikus hajlamú ember. Mégis azon kaptam magam, hogy szép lassan olyanná vált a viselkedésem ezzel az illetővel, amilyen az övé velem.
Mindig kritizál.
Ezért én is ezt teszem. Jó sokszor.
Ma reggel egészen biztosan érzem, hogy más viselkedésmintát, más hozzáállást kell követnem.
Nemrég a lelkészünk egy nagyon meggyőző igazságot állított a prédikációjában. Azt mondta: „Jézus nem azért halt meg, hogy bánkódjunk. Azért halt meg és támadt fel, hogy megváltozzunk.”
Megváltozzunk.
Elég nagy különbség van a bánkódás és a megváltozás között.
Ha bánkódom, rosszul érzem magam. Egy ideig fáj a szívem.
A megváltozás tartós, csak akkor következik be, ha megbánom a bűneimet. A megbánás mélyebb a bánkódásnál. Meggyőződés, ami arra vezet, hogy ténylegesen helyrehozzak valamit, megváltoztassam a viselkedésem vagy egy szokásomat, rossz hajlamomat.
A 2Kor 7,10 arra tanít, hogy az Isten szerint való bánkódás a szabaduláshoz vezető bűnbánatot eredményezi, és nem marad utána megbánás. A világi szomorúság a halálhoz vezet.
„Senki nem bánja meg” – erőteljes szavak.
Szeretnék olyan életet élni, hogy ne kelljen megbánnom semmit.
És ez a mai nap igen alkalmas arra, hogy olyasmivel foglalkozzam, ami elvezet egy jó adag bűnbánathoz.
Elhatározom tehát, hogy valahányszor érzem, hogy kritikus szavak készülnek elhagyni a számat, tartsam ezt meghívásnak valami biztató üzenet közvetítésére.
Még van egy-két dolog, amit tisztáznom kell ezzel az illetővel, de azzal fogom kezdeni, hogy az erősségeit s az azokkal járó felelősséget hangsúlyozom először, és nem a gyengeségeire fókuszálok. 
Például: „Te nagy hatással vagy az emberekre! Észrevetted már, hogy mikor boldog vagy, másokra is kisugárzod a boldogságot? Ha viszont negatív vagy, a körülötted lévőket is azzá teszed. Nekem most arra van szükségem, hogy pozitívan lássam a dolgokat, ehhez kérem a segítségedet. El tudod vállalni ezt a vezető szerepet? Hogyan tudnál pozitív hatással lenni erre a mostani helyzetre és rám?”
Nem vagyok olyan naiv, hogy azt higgyem, mindez könnyen megy majd. Kegyelemre lesz szükségem. Neki is kegyelemre lesz szüksége. De ha tudom, hogy meg kell változnom, van esély rá, hogy a változás elkezdődik.
Te szeretnél abbahagyni valami régi szokást, negatív hozzáállást, rossz hajlamot? Én biztosan. Legközelebb, ha valami alkalom adódik rá, jussanak eszünkbe a lelkészem szavai: „Jézus nem azért halt meg, hogy bánkódjunk. Azért halt meg és támadt fel, hogy megváltozzunk.”

Uram, kész vagyok abbahagyni. Kritizáló szavak helyett kedves, bátorító szavakat szeretnék mondani. Segíts, kérlek, hogy végrehajtsam ezt a fordulatot. Jézus nevében, Ámen.


Prófétai Áhítatok-..


APRÓ JELEK EGY LÁGY SZÉLBEN, MARSHA BURNS:

Azokhoz szólok, akik úgy érzitek, mintha be lennétek bábozódva, egy selyemgubóval szorosan körülkötve. Ez az állapot lehetetlenné tette számotokra, hogy úgy tudjátok megélni az életet, ahogy valójában van, és visszatartott attól a szabadságtól, amire annyira sóvárogtok. Én az igazat mondom neked, hogy most már itt van az ideje, hogy kitörj erről a csendes, passzív helyről, hogy felismerd a benned rejlő lehetőségeket. Az az Én vágyam, hogy önmagad lehető legjobb változata legyen belőled, mondja az Úr. Galata 5:1 Szabad életre szabadított meg titeket a Felkent, álljatok meg hát ebben, és ne tűrjétek magatokon újra a rabszolgaság igáját.

Prófétai Napló-Országh György.

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja

05.03 Egészen Jézusig

"Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket..." (Mk 10,14)


https://www.youtube.com/watch?v=pfh2yvt14oY 



Timóteus édesanyja nem félt attól, hogy gyermeke egészen Jézus Krisztus szolgálatára szánta magát. Tudta, hogy Jézus közelében van a legjobb helyen. Nem magának akarta nevelni és megtartani, hanem örült, hogy Istent, és így sok ember javát szolgálja.
Vannak szülők, akik megijednek, ha gyermekük komolyan veszi a Szentírást, és Istennek engedelmes életet kezd élni. Féltik őt a „túlzásoktól", ha mindennap olvas Bibliát, minden vasárnap elmegy istentiszteletre, amit ott hall, azt meg is akarja valósítani a hétköznapokban, sőt másokat is hívogat erre az útra. Valaki ezt mondta: én csak azt akartam, hogy tanítsák egy kis erkölcsre, hogy könnyebben bírjak vele itthon. A gyermek azonban megismerte Jézus Krisztust, és elkezdett az ő tanítása szerint élni. Ezt túlzásnak tekintették, és el akarták őt szakítani Jézustól.
Amikor a Mester itt járt a földön, akkor is voltak már ilyen emberek. Szokás volt, hogy édesanyák oda vitték gyermekeiket egy rabbihoz, hogy áldja meg őket. A tanítványok akadályozták ezt. Akkor mondta Jézus: engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket!
Ne féltsük Jézustól a gyermekeinket és magunkat se! Egyedül ő tud minden gyermeket (a nehéz természetűeket is) formálni. Egyedül ő az, akitől csak jót kapnak. Egyedül ő tudja minden helyzetben megőrizni őket, a szülő keze sok helyre nem ér el, s ha jelen van is, gyakran tehetetlen. Egyedül Jézus tud nekik tartalmas és örök életet, üdvösséget adni. Mert ennek az árát egyedül ő fizette meg. Tőle eltiltani egy gyermeket: lélekgyilkosság.
Menjünk hát el mi is egészen Jézusig (ne csak a templomig vagy a Bibliáig)! És engedjük gyermekeinket is ővele találkozni, őt követni, neki élni!

Napi Gondolatok-Elhagyom bűneimet Jézusért!

„De ha a bűnös megtér, és nem követi el többé vétkeit, hanem megtartja minden rendelkezésemet, törvény és igazság szerint él: akkor élni fog, nem kell meghalnia. Azokat a vétkeket, amelyeket elkövetett, elfelejtem majd neki. Azokért az igaz tettekért, amelyeket véghezvitt, élni fog! Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát - így szól az én Uram, az Úr -, hanem azt, hogy megtérjen útjáról, és éljen.”

Ezékiel próféta könyve 18. fejezet 21-23.verse
Nehezen kezdek el írni akár egy sort is. Olyan mélyen érintenek ezek a szavak, hogy szinte felfoghatatlan. Az egész világ azt várja el, hogy fejlődjünk. Legyen több iskolai végzettséged, legyen jobb telefonod, legyen nagyobb autód, legyen nagyobb házad, és ezzel együtt az egód is nagyobb lehet. Nincsen ez így jól, és mégis azt látom, hogy erre hajtunk. Felcserélődtek az értékek.
E közben pedig azt látjuk, hogy az Isten is azt várja el tőlünk, hogy fejlődjünk. Hagyjuk el a korábbi régi bűnös életünket, térjünk meg Hozzá, és akkor minden jobb és minden szebb lesz. Meglehetősen szomorú vége lehetne az életnek úgy, hogy ez ígéret nem hangzott volna el. Én, mint bűnös ember, aki sokszor tusakodok magammal, a jellememmel azért, hogy elhagyjam a korábbi rossz dolgokat, pozitív irányba terelem a gondolataimat az, hogy elolvasom, hogy azok, akik viszont az Ő igazsága szerint élnek, azok élni fognak.
Egy másik megdöbbentő dolog a megbocsátás. Sokat beszélünk a megbocsátásról, de igazán nem tudjuk mit jelent, addig, amíg nekünk meg nem bocsátott valaki, vagy mi meg nem bocsátottunk valakinek. Ez az érzés felemelő, de a megbocsátásig vezető út nagyon nehéz. Rengetegszer találkozom azzal, hogy tíz húsz, negyven éves sebeket emlegetünk, és igazán csak felületesen bocsátottunk meg valakinek. Az igazi megbocsátás akkor teljes, ha ki tudjuk irtani az emlékezetünkből a rosszat, ha többet eszünkbe sem jut.
Az hogy az Isten így meg tud bocsátani nekem, nagyon sokat jelent. Számtalan bűnt követtem már életem során, és ha Isten nem mondaná ezt, amit ma reggel üzen nekünk, azt hiszem, nyugodtan mondhatom, nem nagyon lenne miért tovább folytatni ezt a napot.


Egy utolsó szempontot szeretnék kiemelni. Azt, hogy nem elég, hogy bocsánatot kérünk, el i kell hagynunk a bűnt azért, hogy fejlődhessünk, és teljes mértékben az Istenéi lehessünk!

Napi Ige:Szereped van Krisztus testében

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

"Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai."
    (1 Kor. 12:27)

Az egyik ok, amiért egy gyülekezeti családhoz kell csatlakoznod, hogy betöltsd az elhívásodat, ami arra szól, hogy gyakorlati módon szolgálj más hívőket. A Biblia azt írja, "Mindannyian együtt Krisztus teste vagytok, és mindegyikőtök önálló és nélkülözhetetlen tagja a testnek." (1 Kor. 12:27 - NLT fordítás)

A Te szolgálatodra Krisztus Testében hihetetlenül nagy szükség van - kérdezd meg bármelyik helyi gyülekezetet. Mindannyiunknak van szerepe és minden szerep fontos. Istennél nincs kis szolgálat; mind számít!

Hasonlóképpen nincsenek jelentéktelen szolgálatok a gyülekezetben. Némelyik látható, némelyik a színfalak mögött folyik, de mind értékes. A kicsinek tűnő vagy láthatatlan szolgálatok okozzák gyakran a legnagyobb változást. A mi otthonunkban a legfontosabb fényforrás nem a nagy csillár az étkezőben, hanem a kicsi éjjeli fény, ami megóv, nehogy elbotoljak, mikor éjjel felkelek.  Nincs összefüggés a méret és a jelentőség között. Minden szolgálat számít, mert egymásra vagyunk utalva, mindegyikünk csak a másikkal együtt tudja betölteni a célját.

Mi történik, mikor az egyik testrészed nem látja el a feladatát? Megbetegszel. A tested többi része szenved. Képzeld el, hogy a májad úgy dönt, mostantól csak magának él: "Elfáradtam! Nem akarom többé a testet szolgálni! Azt teszem, ami nekem a legjobb! Majd valaki más átveszi a feladatom."

Mi történne? Meghalna a tested. Ma több ezer helyi gyülekezet haldoklik olyan keresztények miatt, akik nem hajlandóak szolgálni. A lelátón ülnek, mint nézők és a Test szenved.

Isten olyan szolgálatra hív, ami messze felülmúlja a képzeletedet. Jó cselekedetekre teremtett téged, amelyeket előre eltervezett (Efézus 2:10). Bármikor, mikor másokat szolgálsz, valójában Istent szolgálod.

Beszéljétek meg:

    Te hogyan szolgálod Krisztus Testét a gyülekezeteden keresztül?
    Vettél már ki bármikor is "szabadságot" a szolgálatból? Szerinted hogy hatott ez a gyülekezetedre?

Kenneth E.Hagin-Betölti szükségeinket

Betölti szükségeinket

Ha hajlandók és engedelmesek lesztek, e föld javaival éltek.—ÉSAIÁS 1,19. 



Istennek az az akarata, hogy ha hajlandó és engedelmes vagy, akkor neked mindenből a legjobb legyen. (Ha engedetlenségben jársz, akkor természetesen nem élvezheted Isten javait.)

Isten nem zsugori, nem szűkmarkú. Nem azért helyezte mindezeket a javakat e világba, hogy az ördög és az ő bandája élvezzék. Sokan úgy gondolják, ha keresztény vagy, sohasem lehet semmid. Azt hiszik, hogy szegényen és nélkülözve kell végigmennünk az életen. Jézus azonban azt mondta: „Ha azért ti gonosz [természetes ember] létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle?!” (Mát. 7,11) Annyira akar nekünk Isten jó ajándékokat adni! Azt akarja, hogy nekünk mindenből a legjobb legyen! Azt akarja, hogy gyarapodjunk és bőségben éljünk, és az élet javaival éljünk! Nekünk azonban együtt kell működnünk vele.

Megvallás: Amikor pénzügyekkel kapcsolatban imádkozom, Isten Igéje, az Ő akarata szerint imádkozom. Biztos vagyok tehát abban, hogy Isten meghallgat engem. Ezt mondja az Ő Igéje. Ha pedig tudom, hogy Isten meghallgat, akármit kérek, tudom, hogy megvan, amit az Ő Igéje szerint kértem. És hálát adok Istennek ezért!

2016. május 2., hétfő

ÁHÍTAT-MORZSÁK: BÍZZÁL AZ ÚRBAN TELJES SZÍVEDBŐL

Péternek először nem sikerült. Bár fogadkozott, hogy az Úrral a halálba is elmegy, mégis egészen a kakas kukorékolásáig – amikor önmagával és Isten Fia szavainak az igazságával szembesült –, nem is sejtette, hogy mi mozgatja belülről. 


Buzgalma Jézus iránt valóságos volt, az Urat felettébb szerette, de a kísértés órájában világossá lett, hogy lelkesedését saját testi erejére, s nem az Istenben való bizalmi kapcsolatra építette. Péter még fiatal hívő volt, s a kusza, démoni sötétségben, a nyomások közt elbukott. Az Úr azonban tanítványa szívét kezdettől fogva ismerte, s feltámadása után három kérdésével, ‘Szeretsz engem, Péter?’, az Úr tanítványa életét és szolgálatát teljes mértékben rendbetette. Miután Péter meggyászolta kudarcát, és a leckét megtanulta, Jézussal és a többi tanítványokkal a közösséget élvezhette újra. Alig telik el néhány hét, s Péter újult erővel szolgál: kezdeményezi Júdás helyett egy másik tanítvány bevételét, Pünkösdkor erővel és hatalommal prédikál, mire háromezer lélek az Úrhoz tér. Majd meggyógyul imájára egy sánta koldus, Péter pedig újra hirdeti az evangéliumot… Rehabilitálása után Péter többé már nem önmagában bízik. Teljes szívéből az Úrra támaszkodik, s engedi, hogy Isten vezesse lépteit. Tudjuk, akinek sok vétke bocsáttatik meg, az nagyon szeret: Péternek pedig sok vétke bocsáttatott meg. Szerette is az Urat nagyon: földi pályafutása végén az életét Krisztusért letette. Fejjel lefelé feszítették keresztre. A fára azonban nem saját testi erőforrásai, hanem Isten Szentlelke vezette.

Lehet, hogy először nekünk sem sikerül. Akarunk bízni, hinni, a Szent Szellem vezetésére hallgatni, de ott belül még vannak kétségek, vágyak és félelmek… és a megpróbáltatások hevében, a viharban mégsem megy. Bizalom helyett inkább a saját értelmünkre támaszkodunk, s azt tesszük, ami emberileg helyes. Isten Szelleme azonban minden körülmények fölött ott lebeg, s belülről vezérel bennünket. S ha a bizalom terén kudarcot vallunk, a leckét – Péterhez hasonlóan – mégis megtanulhatjuk, ha az Urat szeretjük és őt követni és szolgálni akarjuk. Jézus azt mondta a hitetlen Tamásnak, ‘Mert láttál engem, Tamás, hittél; boldogok, akik nem láttak, és hittek.’ Az Úr szava iránti hitetlenséggel megszomorodás jár együtt, ami javunkra, áldásunkra lesz, ha megtéréshez vezet. Az egyszerű, gyermeki hithez  azonban mindig Isten szerinti boldogság párosul, ne feledjük el ezt!

Bízzál az Úrban teljes szívedből és ne a magad eszére támaszkodjál,
minden utaidban őt ismerd és ő elegyengeti ösvényeidet.
(Példabeszédek 3:5-6)

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak.

Napi Gondolatok: Bizalom

"Én bizalommal vagyok irántatok az Úrban, hogy egyáltalán nem fogtok másképp gondolkodni; de aki megzavar titeket, el fogja venni büntetését, bárki legyen is az."


Pál levele a galatákhoz 5:10

Nem ellenőrizheted le mindig. Nem állhatsz a háta mögött, lesve minden mozdulatát. El kell engedned, mert felnőtt, nem sajátíthatod ki örökre. A Te időd lejárt, mostantól abban bízhatsz, amit eddig megtanítottál vele.

Ha hibázik, nem javíthatod ki helyette, csak biztosíthatod róla, hogy a kegyelmed nem fogyott el. Volt, amit nem tanult meg, pedig látható volt, hogy szüksége lenne rá. Most itt az idő, amikor kiderült, hogy igazad volt, de ezt már nem mondhatod meg neki, mert már a saját lábán áll, a saját tetteiért neki kell a felelősséget és a következményeket vállalni.

Egyet tehetsz: bízol benne, hogy akar jó döntéseket hozni és nem gondolod, hogy nélküled nem megy semmire. Bízol benne, hogy ha hibázik, becsületes lesz és nem menekül el a felelősség elől.

Te is vizsgázol innentől: elég erős-e, amit tőled tanult. Elég erős-e akkor is, amikor nem lát és akkor is, amikor már nem leszel?

Isten bízik benned, hogy amikor látszólag nincs veled, akkor is a Tőle tanultak alapján fogsz dönteni. Ugye, nem kell csalódnia?

Áhítat morzsák: Életemnek ereje az ÚR, kitől rettegnék?


..Életemnek ereje az ÚR, kitől rettegnék?,, Zsolt 27,1


Akik tudják, hogy Isten erőtlenei, nagy dolgokat tudnak véghezvinni az életben. Az emberek többsége - sokszor mi magunk is - mégis így biztatjuk magunkat és másokat is: "Segíts magadon, s az Isten megsegít!". Persze Isten van, csak most nem ér rá foglalkozni velünk, jobban tesszük hát, ha magunk vesszük kézbe dolgainkat. A hit ősatyja, Ábrahám sem volt úgy általában hitetlen, hitte ő Istent akkor is, amikor "ötletével" besegített Istennek beváltani az ígéretét. A rabszolganőtől (Hágár) született fia, Iszmáél - a muszlimok ősatyja - megszületésével, az "arab féltestvérrel" meg is gyűlt a baja Ábrahám utódainak... s ha csak kézlegyintéssel el tudnánk intézni; na ja, a testvérek tudnak igazán összeveszni; de ennél komolyabb ügyről van szó...
A sok erős ember - hadvezérek, császárok és diktátorok - rengeteg szenvedést okoztak a világnak. Ők nem rettegtek senkitől, de tőlük mindenki félt. Magukat istenként dicsőítő fáraók és császárok mégis mind-mind ott alusznak piramisaikban vagy mauzóleumaikban, mert minden földi hatalom, legyen az akármilyen zsarnok is, egyszer elmúlik... Csak idő kérdése, mígnem egyszer rádöbbennek az emberek, Isten teremtett rendje nem az, hogy egymás fölé rendeltként, hanem egymás mellé, egymásért küzdőknek teremtett lények vagyunk. Ilyenkor vannak a történelemben a nagy változások, s lépünk egyet előre, hogy aztán az élet új színpadán, új jelmezekben, újabb koreográfiával előadjuk a régi darabot... Aztán - jobb esetben - megint okulunk belőle egy kicsit... Vajha egyszer eljutunk a végső katarzisig is?
Rettegő világban élünk. Ki az atombombától, ki az AIDS-től, ki a pénztelenségtől fél. A félelem aztán bizalmatlanságot szül, az pedig melegágya lesz minden bűnnek. Az Istentől mégis kevesen félnek... csak amikor mezítelenül ki kell lépni ebből a világból, (merthogy így is jöttünk bele) amikor hátra kell hagyni mindenkit és mindent, akkor retten meg az ember, úgy "istenigazából". Luther alapgondolata (a Kiskáté Tízparancsolat-magyarázatai kezdődnek így), hogy ti. az "Istent félnünk és szeretnünk kell" tehát mély igazságot hordoz. Ha nem féljük az Istent, ha nem ismerjük el az Ő uralmát, akkor más fog uralkodni az életünkben: nagyratartott eszünk vagy éppen vagyonkánk... Nem csoda, ha az ember idővel retteg, hiszen lelke mélyén minden ember kimondatlanul is érzi az isteni igazságot: egyszer minden elmúlik... Az elmúlás valósága emeli igazi magasságokba életünk tétjét.
Istent nem vesszük elég komolyan... Isten játszani akarja velünk az "élet játékát", mi pedig ahelyett hogy önfeledten játszanánk azt, "istent játszunk". Eközben Ő nem játszadozik velünk szeszélyes akarása szerint, hanem betartatja a játékszabályokat. Nem nélkülünk alakítja csodálatos játékát, hanem velünk együtt. Élet-halál kérdéssé teszi/feszíti döntéseinket, hogy megtanuljuk mi a jó és mi a rossz. Engedi, hogy csaljunk, de nem engedi, hogy az következmények nélkül maradjon. Hatalmas, teremtett univerzumában megnyilvánuló gigantikus játékának a célja: Õ maga. Hatost dobunk vagy ötöst? Mi ez az õ kegyelmi számaihoz képest? „Alea iacta est“. „A kocka el van vetve“ - itt aztán valóban! Mert az Isten nem kockáztat az emberrel kapcsolatban. Szeretete matematikájának minden értelmet meghaladó magasabbrendűségéért ezért csak áldásra nyithatjuk szánkat! Vele ugyanis mindig nyerünk. Istennél minden lehetséges. Mert ha Vele veszítünk, akkor vesztesként is gyõztesek vagyunk...

Prófétai Áhítatok-05.02.


A TROMBITA, BILL BURNS:
Ha nem hagyod abba a harcot, akkor győzni fogsz. Ez már egy kész tény. Ha Én a te oldaladon állok, akkor ki merészel ellened lenni? - mondja az Úr. Jöjj erre a helyre, ahol teljes szívedből hiszel és teljes erődből bízol. Én vagyok az, aki megtartott téged, aki gondoskodik rólad, aki meggyógyít téged és aki veled jár. Mert ha te ezt hiszed és újra megszilárdítod a szívedben és a szellemedben a mai napon, akkor elképesztő és dicsőséges győzelem vár rád az előtted álló napokban.

APRÓ JELEK EGY LÁGY SZÉLBEN, MARSHA BURNS:
Figyelj oda, hogy mi folyik körülötted szellemileg! Kapcsolj éleslátásra és maradj is éleslátású! Nincs idő arra, hogy elszalaszd azokat a részleteket, amiket Én mutatok neked és amiket Én cselekszem veled. Ha ezt megteszed, akkor az észlelőképességed be fog állni és tiszta lesz a fókuszod, és olyan dolgokat is meg fogsz tudni, amik máskülönben megszöktek volna előled, mondja az Úr. Zsidókhoz írt levél 5:14 A nagykorúaknak pedig kemény eledel való, mint akiknek érzékszervei a gyakorlat következtében már alkalmasak a jó és a rossz megkülönböztetésére.

Zsoltárok 119,13-16

Ajkam fölsorolja szád minden döntését. Minden gazdagságnál nagyobb öröm, ha intelmeid szerint élhetek. Utasításaidon elmélkedem, és figyelek ösvényeidre. Gyönyörködöm rendelkezéseidben, igédről nem feledkezem meg.



A zsoltár írója az Isten emberének elsődleges prioritásáról, központi témájáról és alakjáról beszél, aki az Élő Isten. Ezért ez mindenképp arra kell, hogy emlékeztessen, hogy az Igaz Isten az, akinek elsődlegesnek és legfontosabbnak kell lennie az életben, majd ezután jöhet minden más. Ennek kell meghatároznia életünk, életem minden szegmensét.
Amikor ez tudatosul, akkor ér el az igazi öröm, békesség és gazdagság. Ebben az esetben a gazdagság a jelen helyzettel való megelégedettséget, az Istenben való teljesség és kiteljesedés fogalmát hordozza, testesíti meg.
Ez az amikor: „Utasításaidon elmélkedem, és figyelek ösvényeidre. Gyönyörködöm rendelkezéseidben, igédről nem feledkezem meg.”[1]
Amikor Isten áll a Prioritásom csúcsán akkor Ő az, aki mindenben megsegít, gondoskodik, velem van, mert Ő a szívében hordoz.

[1]
Magyar Biblia Társulat 2004; Biblia; Zsolt 119,15-16

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja

05.02 Ki adja a legtöbbet gyermekének?

 ."..a benned élő képmutatás nélküli hit, amely először nagyanyádban, Lóiszban, és anyádban, Eunikében lakott. "(2Tim 1,5)

https://www.youtube.com/watch?v=i90Xm1IgqZQ



Timóteus Pál apostol lelki gyermeke volt, ő vezette Jézus Krisztushoz. Később pedig hűséges munkatársa, bizonyos értelemben utóda lett. A filippi gyülekezetnek ezt írja róla: „nincs mellettem hozzá hasonló lelkületű, aki olyan őszintén törődne ügyeitekkel." Timóteus otthagyta családját, hazáját, lemondott minden kényelemről, érvényesülésről, és a Jézus Krisztus evangéliumának, mások üdvösségre segítésének szentelte életét.
Hogyan lett ő ilyen emberré? Úgy, hogy hívő édesanyja és nagyanyja kicsi korától tanította a Szentírás ismeretére, és úgy éltek otthon, hogy Timóteus képmutatás nélküli hitet látott bennük, „...gyermekségedtől ismered a szent írásokat, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre..." (3,15) Bölcs az, aki különbséget tud tenni jó és rossz között, és van ereje mindig a jót választani. Timóteus ilyen ember lett.
Pedig az édesapja pogány volt. De istenfélő anyja és nagyanyja komolyan vették a gyermek lelki nevelését, szavaik mögött ott állt hitelesítő példaként az életük, s ez olyan emberré formálta Timóteust, hogy csendes, félénk alkata ellenére is több nagy gyülekezet erősödésében, kemény lelki harcokban, emberek üdvösségre vezetésében hatalmasan tudta használni őt Isten.
Anyák napján különösen is fontos látnunk, hogy milyen nagy lehetőség ez ma is minden édesanya, szülő és gyermekekkel foglalkozó hívő előtt: Isten igéjére tanítani a gyermekeket, és Isten igéje szerint élni előttük. A legtöbbet, egész életre, sőt örök életre szóló ajándékot kap, aki ezt otthon magába szívhatja. „Boldog ember az, aki az Urat féli... Utódja hős lesz a földön, a becsületesek nemzedéke áldott lesz." (Zsolt 112,1-2)

Napi Ige-Indulj el, hitben

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Róm 5:5 Káldi ford.)

    "Józsué ezt parancsolta a nép elöljáróinak: ...három nap múlva átkeltek itt a Jordánon, hogy bemenjetek és birtokba vegyétek azt a földet, amelyet Istenetek, az Úr ad nektek birtokul" (Józs 1,10-11)

Életünkben eljön az a pont, amikor abba kell hagynunk, hogy csak beszélünk életünk akadályairól vagy miattuk imádkozunk. Lépnünk kell érzéseink, félelmeink és kétségeink ellenére.

Józsuénak és az izraelieknek fejest kellett ugraniuk a vízbe - szó szerint. Amint áthaladtak a Jordán folyón, harcba szálltak, hogy legyőzzék a népeket.

A Jordán nem egy nagy folyó, kivéve az áradás időszakát, amikor óriásivá duzzad és rohanó, zubogó, nagyon veszélyes folyóvá válik. Az izraeliek pedig pont az áradások idején értek a folyóhoz.

Így szóltak: "Hogy fogunk itt átjuni?" Isten pedig ezt mondta: "Csodát fogok tenni! De azt akarom, hogy ti tegyétek meg az első lépést. Ez egy próbatétel." Így hát a lelki vezetők beléptek a folyóba, és Isten csodát tett. A vizek visszahúzódtak és az emberek átkeltek a folyón.

Mit teszel, mikor tudod, hogy valami Isten akarata szerinti, de téged halálra rémiszt, hogy megtedd? Akárhogy is, megteszed! S ha egyszer már elkezdted, a hit jönni fog. Nem Isten teszi először a csodát. Nem. Azt akarja, hogy te lépj először, hitben.

Nézz szembe a félelmeiddel. Ha vársz a tökéletes körülményekre, sosem fogsz elvégezni semmit. "Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet." (Préd 11,4)

Beszéljetek róla:

    Jelenlegi korlátaid mennyire hasonlítanak az izraeliekre, akik az áradó Jordán folyóval néztek szembe? Vajon Isten kevésbé törődik a te félelmeiddel és korlátaiddal, bármennyire kicsik is azok a szemedben?
    Beszélj az életedből egy olyan időszakról, amikor hitből tettél egy lépést? Hogyan gondoskodott Isten rólad? Hogyan nőtt a hited?

Kenneth E.Hagin-Az elveszettek megmentése

Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban. —FILIPPI 4,19.
Istennek az akarata az, hogy a szükségleteink be legyenek töltve. Minden szükségletünk! A Filippi 4,19 minden szükségletedet magába foglalja (a minden azt jelenti, hogy minden!), legyen az szellemi, fizikai, vagy anyagi. Hidd ezt!
Senki ne gondolja, hogy Istent nem érdeklik a mi anyagi szükségleteink, ez a vers olyan szövegkörnyezetben van, amely materiális, pénzügyi dolgokkal foglalkozik. Olvasd el, és meg fogod látni, hogy a filippibeliek pénzt gyűjtöttek és más adományokat, és elküldték keresztényeknek. Pál azt mondta nekik: „Mivel adtatok másoknak és segítettetek rajtuk, ezért az én Istenem be fogja tölteni minden szükségeteket.”
Pál tehát anyagiakról, pénzügyekről beszél itt. Ezek szerint nagy bátorsággal imádkozhatunk pénzügyeinkért, hogy eleget tudjunk tenni kötelezettségeinknek! Hogy minden szükségünk be legyen töltve Isten akarata szerint!
Megvallás: Hittel imádkozhatom az elveszettekért, mert ismerem Isten akaratát erre vonatkozóan!

2016. május 1., vasárnap

Charles H. Spurgeon: A hibákról

Aki azzal dicsekszik, hogy tökéletes, az tökéletes bolond. Sokfelé jártam már e világon, de tökéletes lovat vagy embert még nem láttam, és nem is fogok látni addig, amíg két vasárnap egy napra nem esik. Szeneszsákból nem hullhat ki fehér liszt. Az emberi természet sem tökéletes, és aki ezt emberben keresi, az éppúgy kereshet cukrot a tengerben. Egy régi közmondás szerint: "Nincs élet hiba nélkül". A halottakról nem illik rosszat mondani, de ami az élőket illeti, azok többé- kevésbé feketére vannak festve annyira, hogy ez már félszemmel is észrevehető. Minden fejnek van lágy helye. Minden szívnek van egy kis keserűsége. Nincsen rózsa tövis nélkül, nincsen nappal éjjel nélkül. A napnak is van foltja, és az égen is vannak felhők. Nincs olyan bölcs, aki ne volna annyira balgatag, hogy ne állítana magának egy kis bódét a hiúság vásárán. Ahol nem láttam a bolondsapkát, ott hallottam a csörgőket. A napnak is van árnyéka, és minden emberi jó többé-kevésbé rosszal van keverve. A szegényügyi bizottság is téved néha és a falusi kántor sincs mennyei anyagból gyúrva. A legjobb bornak is van söprűje (üledéke). A hibák nincsenek az emberek homlokára írva, és ez jó, mert különben a széles karimájú kalap volna a divat. De amilyen biztos, hogy minden tojás hasonlít egymáshoz, olyan biztos, hogy valamilyen bűn van minden ember szívében. Senki sem tudja, mikor jönnek napfényre a hibái. A nyulak is akkor ugranak ki a bokorból, amikor nem is sejti az ember. A vén cirmos most nem nyalakodik, de ha nyitva felejted a kamra ajtaját, rögtön látod, hogy ő sem különb, mint a kiscicái. Ha mindig arra gondolunk, hogy tökéletlen emberek közt forgunk, nem esünk kétségbe, ha észrevesszük barátunk hibáit. Ami avult, az szakad s a repedt cserépből kifolyik a víz. Boldog ember az, aki e nyomorult testtől és vértől nem vár semmit, mert az nem is csalódik. A legjobb emberek a legjobb esetben is csak emberek és a legjobb viasz is olvad. Szóbeszéd, hogy a jó ló sosem lép félre és a jó asszony sosem csap lármát. Igen ám, de az ilyen lovak és az ilyen asszonyok csak meseországban találhatók! ? gonosz világon a legegyenesebb fában is van csomó és a legtisztább búza közt is akad konkoly. A legóvatosabb kocsis is elüthet egyszer valakit és a legügyesebb szakácsné is elsózza néha a levest. A legtehetségesebb legény is - amint azt szomorú tapasztalatból tudom -, néha eltöri az ekét, vagy ferdén húzza a barázdát. Balgaság kipróbált jó baráttal szakítani egy-két hibája miatt, mert lehet, hogy megszabadulunk egy félszemű lótól, de helyette teljesen vakhoz juthatunk. Minthogy mindnyájan üvegházban lakunk, ne dobáljuk meg egymást kővel! Mindenki nevetne, ha a serpenyő azt mondaná az üstnek: "Jaj de fekete vagy!" Az emberek tökéletlenségei a magunk tökéletlenségét mutatják. Az egyik juh körülbelül olyan, mint a másik és ha a szomszédomnak két szeme van, úgy valószínűleg nekem is. Szomszédjainkat használjuk tükörnek, amelyben saját hibáinkat fedezzük fel, és magunkon javítsuk ki azt, amit másokban észreveszünk. Nincs türelmem azokhoz, akik mindenbe beleütik az orrukat, hogy kiszimatolják a hibákat, és hogy felebarátjuk hibáit hamarabb megtalálják, nagyítóüveggel keresik azt. Az ilyeneknek azt ajánlom, hogy saját otthonukban nézzenek körül, mert az ördögöt ott fogják megtalálni, ahol nem is gondolják. Amit látni akarunk, azt mindig látni fogjuk. A hibák mindig vastagok ott, ahol vékony a szeretet. A fehér tehenet is feketének látod, ha úgy akarod. Ha sokáig szagoljuk a rózsát, elveszti végül az illatát. Kellemesebb volna - legalább is a többiek számára -, ha a hibavadászok kutyáikat az emberek jó oldalainak a kiszimatolására tanítanák. Mindenesetre több haszon volna belőle, és nem kellene senkinek sem vasvillával távol tartania a "vadászt" a házától. Saját hibáink feljegyzésére sok papírra lenne szükség, de hála Istennek, ha szabadulni akarunk tőlük, tudjuk, hová vigyük őket. Minden hibánk ellenére Isten azt akarja, hogy hittel tekintsünk Jézus Krisztusra. Ne csüggedjünk el, hanem higgyünk abban, hogy amíg élünk, mindennap fejlődünk s így mielőtt meghalunk sok jót tehetünk. Bár nyikorog a taliga, mégis hazaér terhével, és ha az öreg lónak meg is gyengültek a lábai, még kitesz magáért. Hibásan vagy hibátlanul, de szántani kell, mégpedig tökéletlen emberekkel, különben nem lesz aratás.

A B S Z O L Ú T - E L S Ő

"Én csak annak életében vagyok abszolút első, akinek életében nincs második. 
Akinek életében így élek, annak Én mindig megmondom, hogy mit tegyen boldogsága érdekében...




Kereszténnyé senki nem válik szertartások által, csak olyan magatartás melletti döntés által, melyben Én nem egy leszek életében a sok között, hanem abszolút ELSŐ

Vagyis Én mondom meg, hogy ki, vagy mi a második....

Tudomásul kell vennetek, hogy Én vagy első vagyok valakinek életében, vagy nem is vagyok ott. Ez természetemből adódó követelmény felétek. Csak azok számára vagyok a körülményeknek is Istene, akik életében abszolút első lehetek, tehát akik életében mindig és minden más csak utánam következhet. Ez megint természetes, ha meggondolod, hogy Magamra és nem egymásra teremtettelek benneteket. Aki ezt nem fogadja el, az csak tönkremehet. Ez magától értetődő.

Ha valaki mérgezetten él, az rövid távon érezheti jól magát, de csak rövid távon. A méreg hatása idővel magától nem válik hatástalanná, hanem fölerősödve szétroncsolja a szervezetet.
Így van ez lelki síkon is. Akiben nincs jelen állapotszerűen az Irántam való hódolat, azt előbb-utóbb olyan bódulat keríti hatalmába, mely bensőleg szétroncsolja az illetőt. Bizony igaz: vagy leborulni, vagy kiborulni. Harmadik út nincs.

Mitől is kell meg-, és fölszabadulnia annak, aki nem akar csalódni, aki boldog akar lenni házastársa, családja mellett? Föl-, és meg kell szabadulnia attól a téveszmétől, hogy ember embert boldogíthat. Két út áll mindenki előtt, aki házasságában nem mond le a boldogságkeresésről.
-Az egyik a születendő gyermekekért való önfeláldozástól remélt boldogság. Meg kell mondjam, ez csak elodázza a csalódás, az önbecsapás valóságára ébredés idejét.
-A másik út/ÚT Én vagyok. Aki Engem abszolút elsőnek vállal, az, bár a szenvedések kelyhét ki kell innia, de rátalál a földön elérhető boldogság valóságára.
De aki bárkit jobban szeret, mint Engem, az nemcsak azt éli meg, hogy csalódik házastársában, gyermekeiben, hanem azt is, hogy csalódni fog Bennem is.
Igen, mert Engem nem lehet másokkal egy sorba állítani akkor sem, ha első helyre tesz is Engem az illető életében.
 Ez tehát azt jelenti, hogy a párkapcsolat sem lehet célprogram, csak eszköz jellegű lehetőség, talentum arra, hogy valaki Hozzám közelebb kerüljön.
Ha valaki nem erre használja fel párkapcsolatát, az nem értett meg semmit abból, amire az Isten őt teremtette. Vagyis abból az igazságból, melyet Ágoston barátom így fogalmazott meg:
'Önmagadra teremtettél minket Urunk, és nyugtalan a mi szívünk, míg Benned meg nem nyugszik.'
Ameddig olyan ELSŐNEK állítasz be életedbe, hogy Én mondom meg mindig, ki, mi a második, harmadik, tehát a ABSZOLÚT ELSŐ lehetek, addig nemcsak vezetni tudlak, de erővel is el tudlak látni, hogy az Általam megkívánt önfegyelem ne elfojtása legyen vágyaidnak, hanem az Értem vállalt áldozatos szereteted számára isteni ERŐFORRÁSSÁ tudjon válni.

...az Én Lelkem bölcsessége abban a türelmes, várni tudó szíven talál otthont magának, amely Engem nem csupán elsőnek, hanem ABSZOLÚT ELSŐNEK hordoz magában.
De csak azt tudja Lelkem irányítani, aki ALÁZATOS!

...Én mindenkit képes vagyok boldogítani, akár házasságban él, akár nem, csak Engem tartson életében abszolút ELSŐNEK. Tehát bízza rám, hogy életében ki a második, illetve, ki az, aki most neki a legfontosabb kell, hogy legyen. Egyáltalán nem biztos, hogy a házastársa lesz az! Aki ezt nem érti meg, az boldogtalan lesz, bármilyen is a házastársa.
Aki ezt megérti, az átveheti Tőlem az Én békémet.

Az élet CÉLJA az, hogy ÉN abszolút ELSŐ helyre kerüljek az újraszületett életében.
Tehát annak, aki megszabadult megkötözöttségeitől (2.Kor. 3;17), és így Lelkemnek lelkében szabad bejárata van, tehát Velem együtt hozza meg döntéseit. Ennek legfőbb előfeltétele az újjászületés.

Kimondhatatlanul fáj szívemnek az, mikor azt kell tapasztalnom, hogy nem kerülhetek az abszolút ELSŐ HELYRE életetekben. Igen, mert ahol Én irányíthatok, ott megteremtem az alázatnak azt a légkörét, amelyben a felszínen lehet ugyan vihar, de a mélyben mindig várja Enyéimet az Én békém. A legerősebb tölgyet is ketté törheti egy nagy vihar. De a legnagyobb vihar sem tud mit kezdeni a kicsiny ibolyával. Az ibolya ismeri a törvényszerűség hatalmát, bele simul anélkül, hogy lázadna ellene. Így a vihar elmúltával nem megtépázottan, hanem még frissebben, még üdébb illatozással mosolyog a Nap felé.
Azok a párok egymáshoz valók, akik mindketten Engem tartanak életükben abszolút Elsőnek, tehát akik mindketten miattam vannak egymással elfoglalva.
Aki bárkit jobban szeret, mint Engem, az nem méltó Hozzám(Lukács 14;26)!
Aki pedig nem méltó Hozzám, az nem méltó másik emberhez sem.
Az az ember boldog, akinek a szíve egy ütemre dobog Jézuséval"

Charles H. Spurgeon: Az otthonról 2. rész

A kocsmák társadalmunk átkai s a kárt, amit okoznak nem lehet felmérni. Szeretném, hogy azok, akik a kocsmákat megengedték, kötelezhetők lennének arra, hogy eltartsák azokat a családokat, amelyek a kocsmák miatt tönkrementek. A kocsmák a családi élet ellenségei és üdvös volna minél előbb betiltani azokat. Szegény emberek az ilyen helyekre nem valók, a gazdagok pedig még kevésbé. Mindaz, ami az "otthont" szétrombolja, átok. Hajtóvadászatot kellene rendezni ellenük, mint ahogy az erdészek vadásznak azokra a ragadozókra, amely állatállományukat pusztítják. A férfinak arra kell törekednie, hogy otthonát boldog és szent hellyé tegye. Rossz madár az, amely saját fészkébe piszkít és rossz férfi az, aki saját otthonát szerencsétlenné teszi. Házunk legyen templom, amelynek kapuja fölött ki van írva: "Az Úrnak szentelt hely!" De semmi esetre sem börtön, ahol sok a törvény és a szabály, de kevés a szeretet és hiányzik az öröm. A házasélet sem csupa méz, de a legtöbb kellemetlenség eltűnik, ha a szív a kegyelem hatása alá kerül. Isten kegyelme és a szeretet képessé teszi az embert, hogy mint a madár a bokorban - tüskék és tövisek között -, énekelni tudjon és másokat is énekelni taníthasson.
A férfi abban lelje örömét, hogy feleségét boldoggá teszi, feleségnek pedig arra kell törekednie, hogy a férjének gondját viselje. Aki feleségével szemben barátságos, az tulajdonképpen saját maga iránt az. Attól tartok, hogy sok ember viselkedésének kiindulópontja a saját személye, és ha ez az eset áll fenn a családban, akkor a ház boldogsága csak kívánság marad. Ha a férj és feleség egy kötelet húznak, mindkettőjük terhe könnyebb lesz. Két ember egy pár, de sajnos e két ember nem mindig talál egymásra. Az igazi otthonban csak abban lehet versenyezni, hogy ki járul hozzá többel a család boldogságához. A ház legyen Béthel, nem pedig Bábel. A férfi legyen a család pillére, amelyen a ház nyugszik, ne pedig malomkő, amely mindent szétmorzsol. Kemény, zsarnok férfiak ne nevezzék magukat keresztyéneknek, mert viselkedésük homlokegyenest ellentétben áll Krisztus törvényével. A családban a férfinak kell rendet tartani, mert különben az bolondok háza és a környék szégyene lesz. Ha az apa kiengedi a kezéből a gyeplőt, a család kocsija hamar az árokba fordul. A szeretetnek és a szigorúságnak ésszerű egyesítése a legjobb, mert a csak szigorúság vagy a csak lágyszívűség nem vezet eredményre. Az a család, ahol a gyerekek nem engedelmeskednek a szülőknek, nem otthon. Az ilyen házban tartózkodni kellemetlen. Boldog az, aki gyermekei között boldog, és boldogok azok a gyerekek, akik apjuk mellett jól érzik magukat. Nem minden apa ért a jó neveléshez. Ha nem keresünk gyermekeink megfenyítésére vesszőt, akkor ők fonnak ellenünk korbácsot. Aki nem akar nekik itt- ott fájdalmat okozni, az saját magának szerez szenvedést. Salamon mondja: "Fenyítsd meg fiadat... és szerezz gyönyörűséget a te lelkednek" (vesd össze: Példa 29,17). Nem tudom, vannak-e ma bölcsebbek Salamonnál? — habár sokan azt tartják magukról. A fiatal csikókat be kell törni a hámba, mert különben vadlovakká növekednek. Némely apa csupa tűz és láng, a legkisebb hiba miatt éktelen haragra gerjed. Ez még rosszabb, mint a komolyság hiánya; mert az otthonból - amelynek kis mennyországnak kellene lennie - kis poklot csinál. Az enyhe szellő a molnárnak ünnep, de az orkán romba dönti a malmot. Olyan emberek, akik dühükben törnek-zúznak, legtöbbször eltévesztik a célt. Ha Isten segítségével a gyeplőt szorosan tartjuk a kezünkben anélkül, hogy a lovak száját megsértenénk, akkor rendben van a szénánk. Ha az otthon házirendjét Isten Igéje szabja meg, akkor angyalokat is hívhatunk vendégségbe és ők is otthonosan fogják érezni magukat nálunk. Az asszonyoknak be kellene látni, hogy a házuk tája tulajdonképpen az ő rendelkezési helyük és birodalmuk, amelynek boldogsága legfőképpen tőlük függ. Rossz asszony az, aki férjét nyelvével kikergeti a házból. Múltkoriban azt mondta egy férfi a feleségének: "Csavard össze az ostort!" - amivel azt akarta mondani: hallgass! Nyomorúságos egy élet az, ahol az ember ilyen ostorcsapásoknak van kitéve. Azt mondják, Isten Ádámnak és Évának a beszédből tíz részt adott, de a nők kilencet maguknak tartottak meg. Attól félek, hogy ez a mondás néha igaz. Egy piszkos és fecsegő asszony férjét a bolondok házába kergetheti és ha az esténként a kocsmába megy, akkor annak a feleség az oka. Nyomorúságos élet az, hol az asszony ahelyett, hogy a férjét tisztelné, állandóan veszekszik. Valóságos szerencse, ha az ilyen asszonyok végre berekednek és roppant nagy kár, hogy nincs a nyelvükön annyi hólyag, mint amennyi fog van a szájukban. Isten óvjon bennünket ezektől az asszonyoktól, akik angyalok az utcán, szentek a templomban és ördögök odahaza! Ε keserű füvet sose kellett kóstolnom és minden részvétem azoké, akik minden nap ezen élnek. Mutassatok nekem szerető férjet, tiszteletreméltó feleséget, illedelmes gyerekeket és én biztos vagyok abban, hogy egy év alatt sem tudnék szebb helyet felkutatni, ahol kellemesebb látványban lenne részem, mint e családban! Az otthon a legnagyszerűbb intézmény a földön! Csak beszéljetek nekem a magasztos képviselőházról; csendes otthonom mégis sokkal kedvesebb nekem. Dicsérjétek csak az új törvényeket; én mégis jobban érzem magam kis kertemben, ahol gyermekeimet énekre és versekre taníthatom. Hogy mit biztosít számunkra az ország alkotmánya nem tudom, de ha mindenki számára nyújt egy csendes otthont, akkor azt háromszor megéljenzem. Ha nem volna hazám, akkor számomra az egész világ börtön lenne. Falum nevét nem árulom el, mert különben nyakamra járnának a vendégek, akik látni szeretnének. Barátaim közül sokan kivándoroltak és új hazát kerestek. A guruló kövön nem nő
moha! Legyen nekik jobb dolguk! Igaz, hogy rossz időben megnőnek az emberek szárnyai, de én lábamnál fogva vagyok hazámhoz kötve és az a szándékom - ha Isten is úgy akarja -, hogy honfitársaim között haljak meg. Ha máshol jobb soruk is van az embereknek, én mégis azt mondom: "Hazám mindenekelőtt!"

Charles H. Spurgeon: Az otthonról 1. rész

Ε szó: otthon, úgy hangzik, mint egy szép költemény, vagy mint az esküvői harangszó, de hangja ennél is lágyabb, kedvesebb és szívhez szólóbb. Legyen az nádfödeles kunyhó vagy pompás palota, egyre megy - a szülői ház, ha még oly igénytelen is, mindig szülői ház marad, mert a föld kerekségén semmiféle hely sem hasonlítható hozzá. Bárcsak övezné falait mindenkor örökzöld folyondár és tetejét födné be mindenkor friss moha! Csiripeljetek és csevegjetek vidáman ti verebek és fecskék e drága hajlék körül, amely örömöm és nyugalmam elhagyott otthona. Minden madár szereti a fészkét. A bagoly a régi várromot, amelyet a hold világít meg, tartja a legszebb lakásnak és a róka abban a tudatban él, hogy a domb alatt lévő kis verem a legkellemesebb lakóhely. A gazdám lova is tudja, mikor megyünk hazafelé s akkor nem kell többé ostor, mert teljes erejével azon van, hogy minél hamarabb otthon legyen. Én magam is azt gondolom, hogy a hazafelé vezető út a legszebb út a világon. Saját kéményem füstjét sokkal jobban szeretem, mint más tűzhelyének a lángját. Mindig kedves látvány számomra, ha e drága hajlék füstje kanyarogva száll a fák fölött és lassan elenyészik a magasban. A hideg burgonya jobban ízlik a saját asztalomon, mint a szomszédom asztalán a sült hús és sehol a világon nincs az akácnak oly kellemes illata, mint az ajtóm előtt. Ha vendégségben vagyok, ott is jól érzem magam, mert mindennel ellát a házigazda, de ez mégsem az édes "otthon". "Erezd magad úgy, mint otthon" - mondja a barátom -, mert köztudomású, hogy otthon lenni annyit jelent, mint jól érezni magunkat. "Mindenütt jó, de legjobb otthon!" És joggal, mert otthon valóban otthon vagyunk és kell- e ennél több? Itt senki sem veszi tőlünk rossz néven, ha jobb az étvágyunk és nem kell félnünk az éjszakától, hogy nyirkos ágyba fektetnek. Saját otthonában, várában - mint király a palotájában -, bizton érzi ma¬gát az ember, és nem kell félnie, hogy ezért büszkének tartják. Minden kakas úr a saját szemétdombján és a komondor is oroszlánnak érzi magát a saját udvarán. Otthon nem kell minden szót a mérlegre tenni, mintha ellenség közt élnénk, mert mihelyt az ajtó be van csukva, a szabadság levegőjét szívjuk és senki sem figyel, vagy kémkedik körülöttünk. Tudom, hogy sok olyan hely van, ahonnan pompás kilátás nyílik szebbnél-szebb tájakra, de ismerek egy helyet, amely e tájakat számomra felülmúlja szépségben s ez Szántó János szobája, ahol egy teáskannában víz forr a tűzhelyen, a tűzhely előtt pedig macska fekszik és alszik. Felesége a széken ül és köt, a gyerekek pedig oly vígan ugrálnak a szobában, mint báránykák a mezőn. Különös tény, amelyet sokan kétségbe vonnak - de ez éppen az illetők hitetlenségét bizonyítja hogy a saját gyerekeink messze vidéken a legszebbek és a hasonló korú gyermekeknél mindig egy-két kilóval nehezebbek. Ha karunkon ülnek vagy játszunk velük, nem fáradunk el úgy, mintha ezt idegen gyerekkel tennénk. De így van ez a többi dologgal is. Például a vidék öt kilométeres körzetben a legszebb, mert házunk annak közepén van, a kertünk pedig valóságos paradicsom, mert a házunkhoz tartozik. Nem tudom megérteni, hogy némely ember miért tölti estéit a kocsmában, amikor a saját otthona sokkal kellemesebb és olcsóbb. Órákat töltenek a borosüveg mellett és a sok ostobaság mellett megfeledkeznek az otthon hagyott családról, akik elfáradnak az utánuk való vágyakozásban. Pénzük a kocsmáros zsebét tömi, holott ez a feleséget és a gyerekeket illetné, és a bor, amit a pénzükért kapnak, tulajdonképpen a bolondok teje, amelybe az eszüket fullasztják. Az ilyen betyárokat nyilvánosan kellene megverni, akik pedig őket a bűnre csábítják és verítékükből élnek, azok megérdemelnék, hogy az ostor vastagabb végét érezzék a hátukon.

Kenneth Copeland- Elveszettekért mondott ima két lépcsője:

1/ megkötözni a sötétség fogvatartó és megvakító erőit,

2/ kiküldeni az aratómunkásokat!

Nyisd fel a szemüket!




Ha mégis leplezett a mi Evangéliumunk, azoknak leplezett, akik elvesznek: Akikben e világ istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe.– 2 Korinthus 4:3-4
Mivel Isten senkit nem üdvözít akarata ellenére, van-e értelme annak, hogy olyanokért imádkozzunk, akik tudatosan elutasítják Jézust?-Igen. Igen! IGEN! De még mennyire!

A legtöbb hitetlen ember, aki szándékosan nem fogadta el Jézust élete Urának, azt gondolja, hogy a saját szabad akaratából hozta ezt a döntést – pedig nem így van. Isten Igéje azt mondja, hogy a sátán vakította meg őket. Megakadályozza, hogy felismerjék az igazságot. Ezért van az, hogy ezek az emberek nem szabad akaratukból hoztak döntést.

Fontos, hogy ezt megértsd. A közbenjáró ima által ugyanis meg tudod akadályozni a sátáni erők munkáit, így le tudnak kerülni a szemellenzők! Az imáiddal megváltoztathatod a körülményeket, és olyan helyzeteket teremthetsz, amelyek közel viszik ezeket az embereket az Úrhoz. Szellemi jogodban áll ezeket a dolgokat megtenni.

Egyszer egy barátommal imádkoztam, aki azelőtt évekig imádkozott az elveszett testvéréért. Jézus azt mondta a Máté 12:29// Avagy mi módon mehet be valaki a hatalmasnak házába és rabolhatja el annak kincseit, hanemha megkötözi előbb a hatalmast és akkor rabolja ki annak házát? //-ben, hogy először az erős embert kell megkötözni, majd bemenni a házába, és kirabolni.
Ezért így szóltunk, „Te szellem, aki megvakítod a szemét, hagyd abba, amit teszel, és ne tartsd távol őt Isten királyságától. Jézus nevében, hagyd abba MOST!”

Jézus azt is mondta a Máté 9:38-ban, „Kérjétek azért az aratásnak Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába.”
Ezért így imádkoztunk: „Uram, küldj valakit .....................-hoz az Igével. 
Te tudod, kire fog hallgatni. Követeljük őt Isten királysága számára. Hisszük, hogy megkapjuk az üdvösségét és a szabadulását. Hitben dicsérünk Téged ezért.”

Alig telt el egy kis idő, és a barátomat felhívta a testvére. „Mit csináltál odafönt?” kérdezte. „Az elmúlt pár napban mindenki, akivel találkoztam, prédikálni kezdett nekem!”

Az imáink megakadályozták a sátán erőit, amikkel meg akarta vakítani ennek az embernek a szemeit, és olyan körülményeket teremtettek, amelyek által bekerült Isten királyságába. Néhány napon belül újjászületett!

Használd ugyanezt az imát a szeretteidért, és amikor imádkozol, hidd el, hogy ugyanezeket az eredményeket kapod.

Ne lógasd a lábad, és ne engedd, hogy az ördög harc nélkül elvegye a barátaidat és a szeretteidet.
Imádkozz! Imádkozz! IMÁDKOZZ!
Menj ellene e világ istenének. Vedd le az emberek szemellenzőit, és nyisd fel a szemüket, hogy meglássák Isten dicsőséges evangéliumát!