2016. július 16., szombat

Isten műhelyében-Alapos tisztogatás (II.)

Carl Eichorn -
 

"És Asa megújította az Úr oltárát. És Asa anyját, Maákát is letette a trónról, hogy ne legyen királynő. "(2 Krónika 15, 8. 16) 


 

Jahve oltárát a bálványimádás miatt elhanyagolták és romokban állt. Szívünk az Úr oltára kell legyen, de a bűn megszentségtelenítette. Ezen az oltáron szent tűznek kellene égnie, ehelyett azonban a tisztátalan vágyak tüzétől kialudt kráter lett. Az Úr Jézus áldozata által újra Isten templomává leszünk, szívünk pedig oltárrá lesz. Ehhez komolyan szánjuk oda magunkat!

A legnehezebb lépés Asa számára saját anyjának elmozdítása volt. Ezzel saját testébe vágott. Mint anyakirálynő befolyásos tisztséget élvezett, azonban sajnos, bálványimádó volt. Most a saját fia vetett véget ennek; bálványait megsemmisítette. Bizonyára nagyon nehezére esett ez a fiúnak. Az embernek nem könnyű, hogy legközelebbi vérrokonával szemben kíméletlenül és határozottan állást foglaljon az igazság mellett. Jákób hamis kíméletből tűrte kedvenc feleségének, Rákhelnek a bálványait. Csak akkor lépett közbe, amikor felülről komoly intést kapott (1 Móz 35).

Sokszor megfigyelhetjük, hogy szülők, különösen édesanyák, hamis engedékenységgel elrontják gyermekeik életét. Nem akarják elveszíteni gyermekeik szeretetét, nem akarják eltaszítani őket, inkább - mintha nem látnák, vagy nem tudnák az igazságot - sok mindent megtűrnek, amivel szemben komolyan fel kellene lépniök. A gyerekek irányítják a szülőket. Isten komolyan veszi, ha valaki apjáról vagy anyjáról, vagy testvéréről, gyermekéről azt mondja: "Nem ismerem őt!" (5 Móz 33, 9). A gyermekeknek nem használ, sőt csak árt nekik, ha gyengeségből mindent elnéznek nekik.

Boldog az az ember, aki rendíthetetlenül ragaszkodik az igazsághoz és azt keresztül is viszi (Gal 2, 5), mégha ez azzal a veszéllyel is járna, hogy elidegenülés következik be. Jobb egy időre mindent elveszteni és a végén mégis megnyerni. Amikor Asa saját anyját letette a trónról, vérzett a szíve és bizonyára anyjának is nagyon fájt ez. De ez volt az egyetlen út, hogy belátásra jusson, ha egyáltalán képes volt még rá. Nagy áldás van a rendületlen határozottságon. Amit pillanatnyilag elveszítünk, azt megnyerjük az örökkévalóságnak.

Krisztus mindenek felett-ISMERD FEL, HOGY MINDENT ISTEN IRÁNYÍT


Oswald Chambers -
 
"...mennyivel inkább ad a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle?" (Mt 7,11)
 


Jézus Krisztus azoknak ad életszabályokat, akikben az Ő Szelleme van. Ennek a versnek egyszerű érvelése által felhív arra: töltse be gondolkozásmódunkat az, hogy minden mögött ott van Isten irányítása, s ez azt jelenti, hogy a tanítvány őrizze meg teljes bizodalmát és legyen buzgó a kérdezésben és a keresésben. Töltsön be az a tudat, hogy Isten mindig itt van! Ha egyszer ezzel telt meg az elméd, akkor minden nehéz helyzetben is könnyű lesz emlékezetedbe idézni: "Atyám mindezt tudja!" Ez már nem kerül erőfeszítésedbe, hanem egészen természetesen erre gondolsz, amikor tanácstalanság szorongat. Régebben ehhez vagy ahhoz az emberhez mentél oda tanácsért; de most olyan hatalmasan eltölt az isteni gondviselés tudata, hogy nehézségeiddel Istenhez mégy. Jézus azoknak állítja fel életszabályait, akikben az Ő Szelleme van: ezeknek az az alapgondolatuk: "Isten az én Atyám, szeret engem, soha nem tételezem fel, hogy Ő megfeledkeznék valamiről, hát akkor miért aggódnék?" Vannak idők - mondja Jézus -, amikor Isten nem hozhat ki a sötétségből, de bízzál benne akkor is! Talán úgy jelenik meg, mint szeretetlen barát, pedig nem az; vagy úgy, mint kegyetlen Atya, de mégsem az. Talán igazságtalan bíróként áll előtted, de Ő nem az. Erősödjék meg benned mindig jobban az a gondolat, hogy Isten ott van minden mögött! A legkisebb esemény sem történhetik az Ő akarata nélkül; ezért teljes bizalommal támaszkodhatsz rá. Az imádság nemcsak kérés; az imádság a lélek magatartása, amelynek légkörében a kérés egészen természetes: "Kérjetek és megadatik nektek!"

Mindennap az Ige fényében-A TÖRVÉNY BETÖLTÉSE

Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 8,1-11

1 Nincs tehát most már semmiféle 

kárhoztató ítélet azok ellen, 
akik a Krisztus Jézusban vannak, 
2 mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől. 
3 Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, 
4 hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint. 
5 Mert akik test szerint élnek, a test dolgaival törődnek, akik pedig Lélek szerint, a Lélek dolgaival. 
6 A test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és békesség, 
7 minthogy a test törekvése ellenségeskedés Istennel, mert az Isten törvényének nem veti alá magát, és nem is tudja magát alávetni. 
8 Akik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt. 
9 Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé. 
10 Ha pedig Krisztus bennetek van, bár a test a bűn miatt halott, a Lélek életet ad az igazság által. 
11 Ha pedig annak Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halottak közül, akkor az, aki feltámasztotta a Krisztus Jézust a halottak közül, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által.

"Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, hogy a törvény rendje teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint."(Róm 8,3-4)

A törvény azt követeli az embertől, hogy szeresse Istent mindenek felett, és szeresse felebarátját, mint önmagát. A tragédia az, hogy ezt nem tudjuk megtenni. Még ha tudjuk is Isten akaratát, ez semmivel sem tesz bennünket alkalmasabbá arra, hogy megtegyük. Annak ismerete ami a helyes nem készteti az embereket arra, hogy meg is tegyék, ami helyes. Ha rányomtatnánk az aranyszabályt az ország összes hirdetőoszlopára, hogy minden ember olvashassa Isten akaratát, ez még nem gyógyítaná meg az országot. A törvény "erőtelen a test miatt". Egyszerűen nem tudjuk cselekedni azt, akármilyen odaadással próbáljuk is.
Akik viszont "a Krisztus Jézusban vannak", azoknak két óriási előnyük van. Először is nincs kárhoztató ítélet ellenük, mert Krisztus elhordozta kárhoztató ítéletüket. Másodszor pedig Krisztus Jézusban erőt kapnak arra, hogy megtegyék azt, amire képtelenek voltak. A törvény követelése teljesül bennük. Elkezdenek úgy szeretni, ahogyan kell.
Más szavakkal: ha Krisztus Jézusban vagyunk, részesülünk az ő halálában és feltámadásában. Jézus halálában Isten elítélt bennünket bűneinkért. "Kárhozatra ítélte a bűnt" Jézus testében. Ez megtörtént. Most már nincs kárhoztató ítélet azok ellen, akik Krisztus Jézusban vannak. Isten nem büntet kétszer bennünket.
De a második előny is ugyanilyen fontos. Krisztus feltámadásának erejében is részesülünk. A Szentlélek közli velünk ezt az erőt. Ezentúl "nem test szerint járunk, hanem lélek szerint."
Krisztus által átmegyünk az egyik létmódból ("test szerint") egy másikba: "Lélek szerint". Először csak emberi erőnk volt, ami ha Isten akaratának a teljesítésére kerül sor, egyáltalán nem erő, de most már rendelkezésünkre áll Isten ereje, ti. a Lélek.
A Lélek új valóságában szabad és kell járnunk. Isten akaratát kell és lehet cselekednünk. Ez nem a tőlünk telhető legnagyobb erőbedobást igényli. Ez hitet igényel. Vegye át Isten a hatalmat.

Varga László - Isten asztaláról

"Jézus... a templomban találta az ökrök, juhok és galambok árusait, és az ott ülő pénzváltókat. Ekkor kötélből korbácsot csinált, és kiűzte őket... A pénzváltók pénzét pedig kiszórta, az asztalokat felborította... ezt mondta: Vigyétek ezeket innen; ne tegyétek az én Atyám házát kalmárkodás házává!"János 2,13-17

 



Igen, ez is Jézus. Nem tűri a szennyet Isten házában. Leírhatatlan rémületet, kárt és felfordulást okozhatott haragjában a korbácsával. Ma is megteheti, hogy korbáccsal veri ki azokat, akik csak érdekből ülnek Isten házában. Azt tette az elmúlt évtizedekben, de nem eléggé. Még mindig érdemes volt Isten szolgájának lenni. Ma is az. Lehet, hogy el kell jönnie annak az időnek, mikor semmi haszon nem származik a keresztyénségből, csak áldozat és veszedelem. De addig is mindnyájunknak meg kell tennünk a magunkét. Először, hogy mi ne akarjunk érdemtelen hasznot húzni hitünkből. Másodszor, hogy saját egyházunkban, amennyire erőnkből telik, üldözzük a kalmárkodást. Kellemetlen feladat, fejcsóválást, megrovást fogunk kapni érte, de ha vállaljuk, mindig lesznek társaink, mert senki sem szívesen tűri, amit Jézus se tűrhetett: a hazugságot, a haszonlesést és a vele járó képmutatást Isten nevében.

Urunk, Istenünk, tisztítsd meg egyházunkat, a Te egyházadat. Tudjuk, a bűn oda is behatol. Most is látjuk rombolását. Állandó figyelemre, állandó ellenőrzésre van szükség, hogy emberi bűneink ne tudják megrontani, hiteltelenné tenni azok munkáját is, akik szívből szolgálnak Téged. Őszinte híveid kórusában én is kérlek, adj nekünk hű szolgákat, adj nekünk, nekem is erőt ahhoz, hogy a hűségesek mellett megálljunk, a hűtleneket kiszűrjük egyházunk életéből. De azt is tudjuk, ehhez nem elég a mi erőnk. Az egyház a Tied, Urunk, vigyázz rá! Vigyázz azokra, akik építik! Adj hitet és bölcsességet egyházunk vezetőinek, hogy tisztán vezessék, újraépítsék azt! Ne vond meg tőle megbízatásodat! Tartsd és védd meg utódaink számára is! Ámen.

Bizonyságaid örökkévaló örökségem


Alfred Christlieb -

A kutyák eszik meg Jézabelt Jezréel kőfala előtt. (l.Kir. 21,23)
 
 

"Hogy elpusztulnak egy szempillantásban! Elvesznek, elenyésznek a rettegéstől." (Zsolt.73,19) Ez a zsoltárvers illik Jézabel életének végéhez. Lélekben odamegyünk a jezréeli királyi palotához. A palota falánál néhány csont hever. Jézabel királynőnek a koponyája és csontjai ezek, akit az imént dobtak ki a palota ablakán. Ezek a csontok nagyon komolyan beszélnek. Három kitörölhetetlen tanítást akarnak belénk vésni:

1. Milyen hiábavaló és múlandó a test minden szépsége! Nemrég még látható volt a palota ablakában egy büszke asszony kifestett arccal, gyönyörű ékszerekkel a fején. Hosszú időn át ő volt a legbefolyásosabb személy az országban. Most pedig ez a néhány, kutyáktól lerágott csont maradt belőle hátra. Ilyen gyorsan elmúlik a test dicsősége.

2. Mennyire meg tudja bosszulni Isten a szolgáin elkövetett minden sérelmet a maga idejében! A palota mellett elmenő emberek tudták, hogy Illés próféta félelmetes ellenségének csontjai ezek, azé az asszonyé, aki Isten hűséges szolgájának sok fájdalmat okozott. Hányszor állta útját a próféta munkájának ez a Jézabel! Illés nem állt bosszút magáért, azonban sóhajai feljutottak Istenhez. Most ütött Jézabel órája. Illés ellensége nyomorúságos módon halt meg. Csontjai palotájának falainál emlékeztetnek a Róm.12,19-re: "Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr". Ez bátorítson bennünket, ha gonosz emberek Isten szolgáit bántalmazzák!

3. Isten ellenségeinek végül is akaratuk ellenére Isten Igéjét kell megerősíteniük. Illés megmondta: "A kutyák eszik meg Jézabelt Jezréel kőfala előtt". Ez szóról szóra beteljesedett. Jézabelnek halálával kellett érvényt szereznie Isten Igéjének, amit életében megvetett.
 

Isten ígéreteinek tárháza-Üzenet a sántáknak


C. H. Spurgeon -

"A sántákat megsegítem" (Zof 3,19)
 
 

Sok a sánta mind a férfiak, mind a nők között. Óránként néha feltűnően sokszor találkozhatunk ilyenekkel. A helyes úton járnak és buzgón igyekeznek haladni rajta, de sánták, és nehezen jutnak előre bicegésükkel. A menny felé vezető úton sok ilyen nyomorék jár. Talán ezt gondolják magukban: - Mi lesz velünk? Ha megrohan a bűn, a Sátán könnyen letaszíthat minket az útról. Sánták vagyunk, az Úr nem tud belőlünk jó harcosokat faragni, nem tudunk üzenetének fürge hordozói lenni. Nos, halljátok a jó hírt, sánták! Ő megváltott titeket, és ez nem csekélység. Azt mondja: "A sántákat megsegítem". Megvált minket, sántákat, sutaságunk ellenére felmagasztal. Mindenki azt kérdi majd: - Hogyan képes ez a sánta megfutni a versenyt és elnyerni a koszorút? Csak az Úr mindenható kegyelméből, - vallhatjuk majd, Istent dicsőítve.

Uram, sántít a hitem, az imádságom, a dicséret a számban, a szolgálatom, a türelmem, de kérlek, segíts meg engem! Csak Te tudsz megtartani egy ilyen nyomorékot. Uram, ne hagyj elveszni, mert lemaradtam, kegyelmedből vezess haza engem is, leglassabban haladó zarándokodat!

Ő megígérte, hogy megteszi ezt, ezért Istenben bízva, az imádságban kitartva haladok előre, még ha csípőm meg is rokkant, miként Jákóbé.

Andrew Wommack-Orvosság démonizáltság ellen

Amikor távolról meglátta Jézust, odafutott, leborult előtte (Márk 5:6)


A leborul szót a görög proskuneo szóból származik, melynek jelentése: “hódolattal meghajol, megtisztel, imád”. Az ember, aki odafutott Jézushoz, hogy imádja Őt, egy nagyon híres, démonizált ember volt. Az a tény, hogy ez a kínok között lévő ember Jézushoz futott, nem menekült előle, azt jelzi, hogy még a démonizált embernek is van szabad akarata és Sátán nem kontrollálhatja őt annak beleegyezése nélkül.
Sok csatározás volt azon, hogy vajon lehet-e egy keresztény démonizált? A “démon által birtokolt” kifejezésben a birtokol szó jelentése szó szerint démonizált. A Biblia nem tesz világos különbséget a démoni aktivitás fokozatai között, például az elnyomás, a birtoklás között. A szó egyszerűen azt jelenti, hogy démonizált. Amit biztosan tudunk, hogy mindannyian harcolunk gonosz szellemekkel, és ha nem vesszük fel Isten teljes fegyverzetét(Eféz,6,11-17), akkor Sátán és démonjai biztosan hatnak ránk és akár ellenőrzésük alá is vonhatnak bennünket.
A démonoktól való szabadítás legjobb módja Isten Igéjén keresztül történik. Ahogy befogadjuk az Igét, az megszabadít bennünket és segít megőrizni a szívünket és elménket, amikor a démon megpróbál visszatérni életünkbe hét másik szellemmel együtt. A démonizáltság súlyos eseteiben az érintettnek segítségre van szüksége, ezért Jézus minden hívőt felfegyverzett a gonosz szellemek feletti hatalommal.
A felkent dicséret és imádat szintén elűzi a démoni szellemeket. Egyedül Isten számára van fenntartva az imádat, ezért az ördög állandóan keresi azt. Ha nem képes arra, hogy magának megszerezze, akkor megpróbálja az embereket eltéríteni Isten imádatától. Mennyei Édesapánk dicsérete és imádata hatalmas eszközök a démoni erőkkel szemben!
Ha lenyomottnak, megterheltnek, vagy csupán feszültnek érzed magad, dicsérd az Urat és gondolkodj az Igéjén. Imádd Őt szellemben és igazságban. Az Atya keresi azokat, aki így imádják Őt – vár rád!

Prófétai Áhítatok-Doug Addison prófécia

  Fontosabb változások ideje

Prófétai üzenet júliusra, 1. rész: Fontosabb változások ideje
2016. július 12.
Doug Addison
A júliusi hónap fontosabb változások ideje lesz. Azok, amiket Isten megígért nektek az elmúlt néhány év során, most elkezdenek nagyon gyorsan megtörténni.
Új hangok fognak felzendülni fölöttetek a Mennyből, amelyek új ajtókat nyitnak meg, kettéválasztják a Vörös tengert, felébresztik a kiszáradt csontokat valamint szellemben egy új szinten nyitják meg a szemeiteket és a füleiteket.
Nem mindenki fogja hallani ezt a szellemi hangot: akiknek van füle a hallásra, és akik az Urat keresték mind ezidáig, ők fogják elkapni ezt az új hullámot.
Számítsatok rá, hogy pikkelyek fognak lehullani a szemeitekről, ahogy Isten új stratégiákat és az Ő terveit fogja feltárni a következő időszakotokra nézve, olyan terveket, amelyek mostanáig rejtve voltak.
Magasabb szintű kinyilatkoztatás
A felfordulás és zűrzavar közepette, Isten azt mondja, hogy tartsátok a szemeteket azon, amit Ő mondott eddig nektek - mert Ő munkálkodik a felszín alatt.
"Jöjj fel ide, és megmutatom neked mindazt, aminek ezek után történnie kell!"
Jelenések 4:1
Egy kürtszó fog felzendülni és új lehetőség-ajtók érkeznek el hozzátok. Isten dicsőségének az új ajtóit láttam megnyílni az emberek fölött.
2016. július 15-17

Figyeljetek július 15-17 között, hogy meglássátok, ahogy gyorsan változnak a dolgok. Az álmok megsokasodnak, valamint az angyali tevékenység is. Amik 2013-ban és 2014-ben történtek, rendeződni fognak és megtérülnek. Ez úgy fog eljönni, mint egy hullám.
Július 4-i ünnep a Mennyben
Július 4-én, hétfőn, hajnali 4 órakor volt egy nagyobb átélésem. A Mennyben folyó ünneplés hangjára ébredtem. ÖRVENDEZZETEK, ELJÖTT AZ IDŐ! Ez ismétlődött újra meg újra.
Őszintén szólva, aludni szerettem volna. De ezt hallottam: "Kelj fel, mert bejelentés fog történni a Mennyben." Izgatottság támadt és az ünneplés hangját hallottam. Sófárok felzendülését hallottam és a Menny énekelt.
Ahogy a Mennyel együtt ünnepeltem a megkövetkező új dolgok miatt, Isten szólt hozzám, hogy ez a kezdete a szellemi számkivetettek ébredésének, akiket szeretetlen keresztények utasítottak el. Egy új ébredés kezdete ez, ami 3 hullámban fog eljönni. Úgyhogy ez egy jó nap az ünneplésre!
• Az első a tisztaság és a megtisztulás hulláma.
• A második az erőátélések és a gyógyulás hulláma.
• A harmadik hullám azoknak az aratása lesz, akiket elutasítottak a keresztények.
Ez még nem  a vég

Sokan gondolták, hogy most már a vég jön. Pedig még csak most kezdődik el Isten nagy hatalmának a munkája. Egyáltalán nincs még itt a vég. A föld legnagyszerűbb időszakainak az egyike kezdődik el - mert a régi próféták arra vágytak, hogy láthassák azt, amit ti most fogtok megtapasztalni.
"És megszólalt egy hang a trónus felől: "Dícsérjétek Istenünket, ti szolgái mindnyájan, akik félitek őt, kicsinyek és nagyok". És hallottam valami nagy sokaság hangját, mely mintha nagy vizek zúgása és erős mennydörgés hangja volna: "Halleluja, mert uralkodik az Úr, a mi Istenünk, a Mindenható! Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, felkészült menyasszonya"
Jelenések 19:5-7
Mivel az átéléseim nagyon összetettek voltak az elmúlt hónap során, egy külön prófétai üzenetet is közzé fogok tenni később a hónap során, további részletekkel. Az Ezékiel 34-gyel lesz kapcsolatos, azokkal a szavakkal, amiket a Mennyben hallottam, hogy "ÖRVENDEZZETEK, MERT ELJÖTT AZ IDŐ" és a fent említett ünnepléssel. Egy új ébredés kezdete lesz ez, ami hullámokban fog eljönni. Egy jó nap van arra, hogy ünnepeljünk!
Hogyan készülődjünk?
Július annak is az ideje lesz, amikor az Úr feltárja a repedéseket a fundamentumunkon, és azokat a dolgokat, amiket alá kell dúcolni. Ezek lehetnek még meg nem gyógyult problémák, a lelkünk területén egy-egy dolog, stb.
Jó lesz, ha időt szánunk az imádkozásra, hogy Istent kérjük, hogy gyógyítson és kijelentéseket adjon ebben a hónapban. Ezek nem nagyobb műtétek lesznek. Engedjétek, hogy Isten szeretetteljesen elöntsön benneteket.
A csapatommal mi is átmentünk ezen. Amikor kapok egy prófétai üzenetet, hagyni szoktam, hogy először engem tegyen próbára az az üzenet. Végigmegyünk mindenen és megtérünk bármiből, aminek köze lehet az ellenséghez. Ahogy ti is megteszitek ezt, titeket is egyenesbe fog hozni, hogy át tudjátok venni mindazt, amit Isten cselekszik, és még nagyobb prófétai felhatalmazást fog adni nektek.

Ilyen nagy ünneplést még sohasem hallottam a Mennyből. Figyeljetek oda, hogy elkerüljétek a negativitás és a rossz dolgokról szóló hírek hatását. Azokat csak ködösítésre használja az ellenség, hogy letereljen benneteket az útról.
Valóságosan összeállnak most a dolgok a valaha tapasztalt legnagyszerűbb időkre.
Még többet fogok írni ezekről a jövő héten a 2. részben.
Áldás,
Doug Addison
DougAddison.com

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Tisztánlátás


"..ő pedig körülnézett, és meggyógyult, és tisztán látott mindent."(Mk 8,25)
 
 

A Genezáret tava északi csücskénél feküdt Betsaida. Élt ott egy vak ember. A fogyatékkal élők helyzete akkor több ok miatt is nyomorúságos, megvetett volt. Egyszer valaki Jézushoz vezette őt, hogy érintse meg, s Jézus meggyógyította.

A Biblia azt mondja, hogy mióta Istentől elszakadtunk, mindnyájan lelki vaksággal születünk. Egymásra sem vagyunk tekintettel olykor, keresztülnézünk egymáson, gyakran észre sem vesszük a másik embert, sok összeütközés is történik emiatt. A valóság láthatatlan, lelki részét pedig egyáltalán nem érzékeljük. S azt állítjuk, hogy amit nem látunk, az nincs.
Nagy dolog, ha valaki Jézushoz fordul a vakságával. Ő többet adott ennek az embernek, mint amit vártak. Csak egy érintést kértek tőle, de Jézus kézen fogta, kivezette a sokaságból, különleges kezelésben részesítette, s addig nem hagyta magára, míg meg nem gyógyult.

Ebben az esetben nem egyszerre történt a gyógyulás. Előbb csak úgy látta az embereket, mintha járkáló fák lennének. Ez ma is gyakori, hogy tárgynak tekintik az emberek egymást. Isten azt akarja, hogy mi embernek lássuk a kisgyerekeket is, a párunkat, az idős szülőket, a fogyatékkal élőket is, akik nem arra valók, hogy használjuk őket, hanem hogy kölcsönösen szeressük és tiszteljük egymást. És lássuk mindenkinek az értékét.

Jézus nem hagyja ott ebben a félkész állapotban ezt az embert. A fél megtérés dupla nyomorúság. Mi se érjük be azzal, hogy valamit már tudunk a Megváltóról! Engedjük, hogy segítsen világos látásra! Hogy tudjunk józanul számolni a láthatókkal, de számoljunk hittel a láthatatlanokkal is, magával az élő Istennel! Mózesről olvassuk, hogy „erős szívű volt, mintha látta volna a láthatatlant" (Zsid 11,27 - Károli).

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Sírva is vetünk


" ...sírjatok a sírókkal. "(Róm 12,15)
 

Nemcsak a bűnbánatnak vannak könnyei, hanem az együttérzésnek is. Akinek érző szíve van, annak fáj a másik ember fájdalma. Valakit súlyos gyász ért, ismerősei az együttérzés sok kedves jelét adták, próbálták vigasztalni. De amint utólag elmondta, a legtöbbet az jelentette neki, amikor egy barátnője átölelte, és együtt sírt vele. Nem hangzott el semmi, de megérezte az őszinte részvétet. Jézus is sírt Lázár sírjánál, pedig tudta, hogy fel fogja támasztani őt.

De sírt Jézus Jeruzsálem lelki keménysége miatt is. Fáj-e nekünk, ha valaki visszautasítja Isten szeretetét, kigúnyolja szent igéjét és azokat, akik azt vallják? Lázár sírjánál Jézus csak könnyezett, de Jeruzsálem ellenállása miatt keservesen zokogott (két különböző szó van az Újszövetség eredeti szövegében).

Aztán van, amikor a Krisztusért vállalt szenvedés is könnyeket fakaszt. Ezt sem kell szégyellni. Néha nagyon nehéz az a kereszt, amit Urukért vállalnak a hívők. Sok bántó megjegyzést hallgatnak keresztények a nem hívő családtagoktól, gúnyt és sértést a munkatársaktól, esetleg kegyetlen bántalmazást is a hatóság részéről.

S van, amikor olyan mostoha közegben kell lelki munkát végezni, hogy az csal könnyet a lelki munkás szemébe. Ezért imádkozik így a zsoltáros: „Akik könnyezve vetettek, ujjongva arassanak! Aki sírva indul, mikor vetőmagját viszi, ujjongva érkezzék, ha kévéit hozza!" (Zsolt 126,5-6)

Akinek az ilyen könnyek ismeretlenek, annak ott kell majd sírnia, ahol „lesz sírás és fogcsikorgatás". Aki viszont itt tud sírni a bűnei, mások fájdalma, emberek keménysége miatt, az már soha többé nem fog, mert Isten letöröl a szeméről minden könnyet.
 

Alfa-Omega tanítások- Megfáradás

Írta: Farkas Antal


Zsidó levél 12,12-15
„Annakokáért a lecsüggesztett kezeket és az ellankadt térdeket egyenesítsétek föl, És lábaitokkal egyenesen járjatok, hogy a sánta el ne hajoljon, sőt inkább meggyógyuljon. Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, amely nélkül senki sem látja meg az Urat: Vigyázván arra, hogy az Isten kegyelmétől senki el ne szakadjon; nehogy a keserűségnek bármely gyökere, fölnevekedvén, megzavarjon, és ez által sokan megfertőztettessenek.”

Elég sok minden található ebben a rövid kis igerészben, szó van a szentségről, ami nélkül nem láthatjuk meg az Urat, tehát nem kérdés, hogy mennyire fontos a szentség, azaz Isten számára való elkülönülés. Szó van arról, hogy ne szakadjunk el az Isten kegyelmétől,…őőő…ezek szerint el lehet szakadni? Hát persze, ezért is kéri, hogy: „vigyázván arra”! Merthogy az Isten kegyelmét őrizni kell, de úgy is mondhatjuk, hogy értékelni! Mert aki bűnt bűnre halmoz, az a kegyelmet a gonoszság palástjaként használja (1Pt. 2,16), aki pedig az Isten akarata szerint jár, vigyázva cselekedeteire, az őrzi, vagyis értékeli Istennek a kegyelmét. De a mai napon célozzuk meg e rövidke igerész azon szakaszát, amely a lecsüggesztett kezekről és ellankadt térdekről szól. Mit jelentenek ezek? Hogyan mutatkoznak meg ezek az életünkben? Hogy mit jelentenek ezek, ahhoz nem kell sokat törnünk a fejünket, de majd egy kicsit később kitérünk rá. Viszont először beszéljünk arról, hogy ez miként jelentkezik meg az életünkben. Elsőként kezdjük azzal, hogy ez nem mutatkozhatna meg, hiszen a kezdő igénkben is bátorításként, sőt, utasításként olvashatjuk, hogy egyenesítsük föl őket és egyenesen járjunk! Hiszen a hit pályáján haladnunk kell, elhívásunkhoz méltóan kell járnunk, nem meglankadni, és nem megfáradni:

2Péter levele 1,1-11
„Simon Péter, Jézus Krisztus szolgája és apostola, mindazoknak, akik velünk együtt ugyanabban a drága hitben részesültek Istenünk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus igazsága által: Kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen az Istennek és a mi Urunknak, Jézusnak megismerésében. Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való, azáltal, hogy megismertük őt, aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket. Ezek által kaptuk meg azokat az ígéreteket, amelyek nekünk drágák, sőt a legnagyobbak: hogy általuk isteni természet részeseivé legyetek és megmeneküljetek attól a pusztulástól, amelyet a kívánság okoz a világban. Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek. Akiben pedig ezek nincsenek meg, az vak, rövidlátó, és elfeledkezett arról, hogy régi bűneiből megtisztult. Ezért tehát, testvéreim, igyekezzetek még jobban megerősíteni elhívatásotokat és kiválasztásotokat, mert ha ezt teszitek, nem fogtok megbotlani soha. És így dicsőségesen fogtok bemenni a mi Urunk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus örök országába.

Mert mi az elhívásunk? Az, hogy Isten gyermekeivé lettünk, ezért ehhez méltóan is kell járnunk, vagyis ha valóban Isten gyermekeivé lettünk, akkor az mutatkozzon meg a magatartásunkban is. Nem csupán a szánkban kell megtartanunk Istent, hanem annál inkább a cselekedeteinkben is. Hiszen Jézus követni nem azt jelenti, hogy egy gyalogtúrára adjuk magunkat, hanem azt jelenti, hogy a cselekedeteit követjük, ahogyan az apostolok is tették!

Kolosse levél 1,1-15
„Pál, Jézus Krisztusnak apostola Isten akaratjából, és Timótheus atyafi. A Kolosséban levő szenteknek és hívő atyafiaknak a Krisztusban: kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól. Hálát adunk az Istennek és a mi Urunk Jézus Krisztus Atyjának, mindenkor ti értetek könyörögvén, Mivelhogy hallottuk a ti hiteteket a Krisztus Jézusban, és a szeretetet, amelylyel minden szentekhez vagytok, A mennyekben néktek eltett reménységért, amelyet már előbb hallottatok az igazság beszédében, mely az evangyéliom: Mely eljutott hozzátok, miképpen az egész világra is, és gyümölcsöt terem, úgy mint nálatok is a naptól fogva, melyen hallottátok és megismertétek az Isten kegyelmét igazán: Úgy ahogy tanultátok is Epafrástól, a mi szerelmes szolgatársunktól, aki hív szolgája ti érettetek a Krisztusnak, Aki meg is jelentette nékünk a ti Lélekben való szereteteteket. Azért mi is, amely naptól fogva ezeket hallottuk, nem szűnünk meg érettetek imádkozni, és kérni, hogy betöltessetek az Isten akaratának megismerésével minden lelki bölcseségben és értelemben, Hogy járjatok méltóan az Úrhoz, teljes tetszésére, minden jó cselekedettel gyümölcsöt teremvén és nevekedvén az Isten megismerésében; Minden erővel megerősíttetvén az Ő dicsőségének hatalma szerint minden kitartásra és hosszútűrésre örömmel; Hálákat adván az Atyának, ki alkalmasakká tett minket a szentek örökségében való részvételre a világosságban; Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába; Kiben van a mi váltságunk az Ő vére által, bűneinknek bocsánata; Aki képe a láthatatlan Istennek, minden teremtménynek előtte született;”

Hogyan olvastuk, mit jelent méltóan járni az Úrhoz?
„járjatok méltóan az Úrhoz, teljes tetszésére, minden jó cselekedettel gyümölcsöt teremvén és nevekedvén az Isten megismerésében”
Hogyan járjunk? Mi az Úr tetszése? Minden jó cselekedettel gyümölcsöt teremni!
Nem pedig lecsüggesztett kezekkel és ellankadt térdekkel. Hiszen a lábak visznek, és a kezek cselekszenek! Nem fáradhatunk meg, nem alkudhatunk meg a jelenlegi helyzetünkkel, nem hagyhatjuk el az első szeretetet.

Jelenések könyve 2,4-5
„De az a mondásom ellened, hogy az első szeretetedet elhagytad. Emlékezzél meg azért honnét estél ki, és térj meg, és az előbbi cselekedeteket cselekedd; ha pedig nem, hamar eljövök ellened, és a te gyertyatartódat kimozdítom helyéből, ha meg nem térsz.”

Gondoljátok csak el, hogyha az apostolok meglankadtak volna, megfáradtak volna, akkor most miként olvashatnánk gyümölcsöző életükről? Hiszen többször megverték őket a hitükért, szidalmazták, bebörtönözték, halálra adták, mégsem lankadtak el a jó cselekvésében.
Nem lehet ezért nekünk sem elég jó indokunk arra, hogy meglankadjunk az Úr követésében, a szolgálat végzésében, a jó cselekvésében. Egy igaz hívő életében mindig lesznek gondok, nehézségek, fájdalmak, de ha ezekre nézünk, akkor nem az Úr harcát végezzük. Jézust többször meg akarták ölni, éhezett, fáradt volt, mások erőtlenségét hordozta, mégsem lankadt meg a jó cselekvésében. Nekünk sem szabad, úgy kell járnunk, ahogyan Ő példát hagyott nekünk!

2Timóteus 2,3-7
„Te azért a munkának terhét hordozzad, mint a Jézus Krisztus jó vitéze. Egy harcos sem elegyedik bele az élet dolgaiba; hogy tessék annak, aki őt harcossá avatta. Ha pedig küzd is valaki, nem koronáztatik meg, ha nem szabályszerűen küzd. Aki munkálkodik, a földmívelőnek kell a gyümölcsökben először részesülnie. Értsd meg amit mondok; adjon azért az Úr néked belátást mindenekben.”

Ha valóban az Úr harcosai vagyunk, akkor harcoljuk az igazságért, harcoljunk a tisztaságért, az Úr dicsőségéért. A hívő életből nem vehetünk ki szabadságot, minden napnak minden pillanatában benne kell élnünk.

1Timóteus 6,12
Harcold meg a hitnek szép harcát, nyerd el az örök életet, amelyre hívattattál, és szép vallástétellel vallást tettél sok bizonyság előtt.”

Mert nem elfogadni kell az örök életet, hanem el kell nyerni, meg kell ragadni, meg kell szerezni! Nem szabad letenni a fegyvert Testvérek!

Alfa-Omega tanítások- A dohányzás bűn?


Írta: Farkas Antal

Fontosnak tartottam e témát is röviden megemlíteni, mivel ezzel kapcsolatban is hatalmas félreértések vannak, amely nagyon sok keresztény életét megkeserítette. Általában azzal szokták bizonyítani a dohányzás bűnét, hogy a testünk a Szentlélek temploma, és azt ne szennyezzük. Továbbá azzal is szoktak érvelni, hogy megkötözöttség, ezért a bűn kategóriájába tartozik. Szokták még cifrázni azzal is, hogy démonikus megszállottság. De mi is az ige tanítása erről?
A Tanakhban, más néven az Ószövetségi írásokban nem találunk utalást a dohányzásra, pedig a dohányzás történelme sok ezer évre visszanyúlik, Krisztus kereszthalála előtt több ezer évre. Ha csakugyan bűn lenne, akkor miért nem beszélt az Örökkévaló a törvényében erről? Miért nem adta törvénybe a dohányzás tilalmát, ha csakugyan bűn lenne a szemében? Hiszen részletes az Isten törvénye, minden megtalálható benne, ami számára bűn lehet. Mégsem olvasunk erről, viszont az Újszövetség lapjain találunk egy elég jó támpontot, ami által eldönthetjük.
1Korintusi levél 6,18-19
„Kerüljétek a paráznaságot. Minden bűn, melyet az ember cselekszik, a testen kívül van, de aki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik. Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?”
Egyértelmű és világos üzenet! Azt olvastuk, hogy csak a paráznasággal vétkezhetünk a testünk ellen, azaz a Szentlélek temploma ellen. Minden más bűn, kívül van ezen, egyértelműen a dohányzás is ide tartozik. Nem szabadna tehát önkényesen törvényeket gyártani, nem szabadna elítélni azokat, akik nem vétkeztek!
Érdekes és egyben szomorú látni, hogy megbélyegzik a dohányosokat más testvérek, akik ugyancsak hozzájuk hasonló életet élnek. Mert sokan nem tudják elképzelni a reggelt kávé nélkül, mások nem tudnak egy nap meglenni sör vagy csokoládé nélkül, mégis akik ezeket cselekszik, nem kapnak megítélést, holott ez sem különbözik a dohányzás megszokásától.
Zárásként azért hadd tisztázzam, én nem dohányzom és nem is dohányoztam, nehogy azt higgyétek, hogy „haza beszélek”. A dohányzás egészségtelen, pénzkidobás, vagyis röviden szólva: butaság. De nem bűn!

--------------
Bizonyságom a dohányzásra, sörözésre, csoki evésre és minden olyan ami szolgaságba-rabságba tart téged, Minden szabad nekem, de nem minden használ és káros az egészségedre, nem Istennek tetsző, ezért nem tőle való, még ha nem is bűn az! Ahogy fontos a Szellemi tisztaság is, a test tisztán tartása is igen fontos! Ebben az értelemben pedig igaz az az Ige, hogy mi a testünk a Szent Szellem temploma és azt úgy is kell tartani! Mióta megtértem az Úr megszabadított a dohányzástól, sör ivástól és sok édesség szeretetemből is! A dohányzást kértem tőle, a többit nem, mégis megszabadított, egyszerűen nem kívánom ..:) 
Személyes vélemény pedig az, hogy ha nem is bűn, de nem szép és nem példamutató az, ha valaki keresztényként dohányzik! Megbotránkoztató..:(
-„De vigyázzatok, nehogy az a szabadságotok valamiképpen megütközést ne váltson ki az erőtlenek között. ,,
1Korintusi levél 8,9-13
-,,Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává.,, 1Kor 6, 
- "Ahol az Úrnak Szelleme, ott a szabadság" 2.Kor.3:17/b,,

Nicelife-HÁLAADÁS- 9. nap

Vajon milyen változást hozott, amikor a zarándokok meghívták az amerikai bennszülötteket az első hálaadás napi vacsorára? Mi történt, miután megköszönték Istennek a halat, a szarvast és a kukoricát és még a bennszülötteket is, akik segítettek a túlélésben?

Jelentősen könnyebbedett az élet vagy a terhek enyhébbé váltak? Nem. Viszont a zarándokok által dédelgetett hálaadólelkület a szemüket az elvett áldásokra és azoknak ajándékozójára irányította.

A KÖNYVBŐL
 "Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!" (Zsolt 136:1).



"Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban" (Fii 4:6-7).
"...mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra " (1Thessz 5:18).

ISTEN ÍGÉRETE

"Menjetek be kapuin hálaénekkel, udvaraiba dicsérettel! Adjatok hálát neki, áldjátok nevét! Mert jó az Úr, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre" (Zsolt 100:4-5).



CSELEKVÉSI PONT
KÉSZÍTS LISTÁT AZOKRÓL A DOLGOKRÓL, AMELYEKÉRT HÁLÁT TUDSZ ADNI ISTENNEK,' ÉS AZOK ALAPJÁN TARTS EGY "HÁLAADÓ ÜNNEPET"! AZTÁN AZOKRÓL A DOLGOKRÓL KÉSZÍTS LISTÁT, AMELYEK AGGODALOMMAL TÖLTENEK EL! MIKÖZBEN MEGKÉRED ISTENT ARRA, HOGY EZEKRŐL GONDOSKODJON, ADJ HÁLÁT ÚJRA!

Nyári Irma- E G Y P I L L A N A T ! P I L L A N A T K É P E K…

„Ne dobjátok hát el bizodalmatokat!” Hogyan tudjuk gyakorolni a bizalmat? Zsidók 10:35 és Lukács 1:45




Egyrészt úgy, hogy Ismerjük Bibliánkat.
Olyan embereknek kell lennünk, akik szó szerint veszik Isten szavát, akik úgy számolnak az Ő szavával, mint a számokkal és már a támadások elején örülnek a győzelemnek.” – így mondta ezt misszionárius-társainak Ludwig Nommensen (183-1918), a Batak nép között, Indonézia szigetén szolgáló misszionárius,. A missziómezőn ilyen élő, gyermeki bizalomra van szükség – és ugyanilyenre van szüksége mindegyikőnknek, a saját környezetünkben és élethelyzetünkben.

Másrészt úgy, hogy újból és újból tudatosítjuk magunkban, hogy Isten szeret bennünket!
Néha gondba jutunk azért, mert „nem érezzük” Isten jelenlétét és szeretetét. De azért még mindig szabad közelségével és szeretetével számolni – még ha nem is érzünk belőle semmit, mégpedig egyszerűen azért, mert megígérte! Ahogy egy japán testvérünk, T. Kagawa kifejezte: „Hinni azt jelenti: minden pillanatban tudatosítani magunkban, hogy Isten szeret bennünket.” Egy teológus pedig, Hermann Bezzel (1861-1917) igy fogalmazta meg: „Megváltónkkal úgy kell társalognunk,, mint egy személyesen jelenlévő baráttal, akitől csak egy „test”-nek nevezett fal választ el minket. Nyugodtan elképzelhetjük Őt mint egy mellettünk haladó barátot, akit minden további nélkül láthatnánk, ha szemeink vissza nem tartóztatnának. Mint egy olyan valakit, akinek mindent elmondhatunk, akivel úgy beszélgethetünk, mint aki hozzánk hasonló lett, ember lett.” „Ő az ember-arcú Isten, hogy mi Isten-arcú emberek lehessünk.” És Ő megért minket, mint embereket.

Harmadsorban azáltal, hogy megjegyezzük magunkban és visszaemlékezünk arra, hogyan segített meg Isten már a múltban is. 
 Ne felejtsd el, hogy Isten már milyen sok kis és nagy csodát tett az életedben! Ha ezekre visszagondolsz, akkor ez hálával tölti meg a szíved. Így pedig könnyebb lesz újabb imameghallgatásokkal számolni. „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságaitokban és könyörgéseitekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt!” (Fil 4:6) Igen, szabad kérnünk, de ne felejtsük el, hogy a hálaadás is részét képezze imádságunknak!
(Olvasd el: Zsolt 103: 2; 34:2-9; Péld. 29:25; Ézs 26:3-4; 50:10; Jer. 17:7-8.)

Alfa-Omega tanítások-Szombat - Sabbat

Szombat - Sabbat

Áldott Testvéreim, a mai napon ismét egy olyan anyagról lesz szó, ami lehet megfogja feküdni a gyomrotokat. A mai téma ugyanis Isten egyik fő parancsolatáról fog szólni, a Sabbatról, eredeti néven a Szombatról. Első körben érdemes feltenni a kérdéseket:
  1. Mi a Szombat lényege?
  2. Csak a zsidóknak adatott?
  3. Vajon ez az idők folyamán megváltozott?
  4. Jézus megváltoztatta vagy eltörölte ezt a törvényt?
  5. Nekünk meg kell tartanunk? 
Tehát az első kérdés:

Mi a Szombat lényege?
A Szombatról ugyancsak sok félreértés létezik, mint Isten más parancsolatairól, emberi érzelmek és gondolatok, ezért erre ne is fecséreljünk sok időt, úgy is mondhatnám: kit érdekel, hogy az emberek mit gondolnak róla, itt csak Isten véleménye számít. Tehát akkor jöjjön Isten igéje:
2Mózes 31,13-17
„Te szólj az Izráel fiainak, mondván: Az én szombatimat bizony megtartsátok; mert jel az én közöttem és ti köztetek nemzetségről nemzetségre, hogy megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, aki titeket megszentellek. Megtartsátok azért a szombatot; mert szent az ti néktek. Aki azt megrontja, halállal lakoljon. Mert valaki munkát végez azon, annak lelke írtassék ki az ő népe közül. Hat napon munkálkodjanak, a hetedik nap pedig a nyugodalomnak szombatja az Úrnak szentelt nap: valaki szombatnapon munkálkodik, megölettessék. Megtartsák azért az Izráel fiai a szombatot, megszentelvén a szombatot nemzetségről nemzetségre, örök szövetségül. Legyen közöttem és az Izráel fiai között örök jel ez; mert hat napon teremtette az Úr a mennyet és a földet, hetednapon pedig megszünt és megnyugodott.”
Isten igéjéből láthatjuk, hogy jelként adatott Isten és az ember között, hogy amint Isten megpihent a hetedik napon, úgy az embernek is meg kell pihennie. Vagyis, hogy közünk van az Alkotónkhoz! Lássunk Istenek egy másik beszédét, amelyben kiönti a szívét felénk:
Ézsaiás könyve 58,13-14
„Ha megtartóztatod szombaton lábadat, és nem űzöd kedvtelésedet szent napomon, és a szombatot gyönyörűségnek hívod, az Úr szent és dicsőséges napjának, és megszenteled azt, dolgaidat nem tevén, foglalkozást sem találván, hamis beszédet sem szólván: Akkor gyönyörűséged lesz az Úrban; és én hordozlak a föld magaslatain, és azt mívelem, hogy Jákóbnak, atyádnak örökségével élj; mert az Úr szája szólt!”
Istennek ez a kérése a Szombatot illetően. Ne magunk dolgaival foglalkozzunk (kedvtelés, munkálatok), hanem Istennel! Testvérek, ezek betartásával is meg lehet törni a Szombatot, figyeljünk az ige többi részére:
„és a szombatot gyönyörűségnek hívod, az Úr szent és dicsőséges napjának, és megszenteled azt,”
Üres szobában egy székhez kötözve is meg lehet törni Istennek ezt a parancsolatát. Mert a megszentelés nem csupán azt jelenti, hogy a Szombat alatt nem a saját dolgainkkal foglalkozunk, hanem hogy Isten dolgaival foglalkozunk! Így nem csak arról van szó, hogy mit nem teszünk, hanem sokkalta inkább: mit teszünk! Az ige úgy fogalmaz több helyen a Szombatról, hogy a nyugalom napja. Elsősorban azt kell megértenünk, hogy mi benne a nyugalom? Az, hogy bár 6 napon át a földön munkálkodunk, mégis Isten az, aki gondoskodik.
2Mózes 16,14-30
„Mikor pedig a harmatszállás megszűnék, ímé a pusztának színén apró gömbölyegek valának, aprók mint a dara a földön. Amint megláták az Izráel fiai, mondának egymásnak: Mán ez! mert nem tudják vala mi az. Mózes pedig monda nékik: Ez az a kenyér, melyet az Úr adott néktek eledelül. Az Úr parancsolata pedig ez: Szedjen abból kiki amennyit megehetik; fejenként egy ómert, a hozzátok tartozók száma szerint szedjen kiki azok részére, akik az ő sátorában vannak. És akképpen cselekedének az Izráel fiai és szedének ki többet, ki kevesebbet. Azután megmérik vala ómerrel, és annak aki többet szedett, nem vala fölöslege, és annak, aki kevesebbet szedett, nem vala fogyatkozása: kiki annyit szedett, amennyit megehetik vala. Azt is mondá nékik Mózes: Senki ne hagyjon abból reggelre. De nem hallgatának Mózesre, mert némelyek hagyának abból reggelre; és megférgesedék s megbüszhödék. Mózes pedig megharagudék reájok. Szedék pedig azt reggelenként, kiki amennyit megehetik vala, mert ha a nap felmelegedett, elolvad vala. A hatodik napon pedig két annyi kenyeret szednek vala, két ómerrel egyre-egyre. Eljövének pedig a gyülekezet fejedelmei mindnyájan és tudtára adták azt Mózesnek. Ő pedig monda nékik: Ez az, amit az Úr mondott: A holnap nyugalom napja, az Úrnak szentelt szombat; amit sütni akartok, süssétek meg, és amit főzni akartok, főzzétek meg; ami pedig megmarad, azt mind tegyétek el magatoknak reggelre. És eltevék azt reggelre, aszerint amint Mózes parancsolta vala, és nem büszhödék meg s féreg sem vala benne. És monda Mózes: Ma egyétek azt meg, mert ma az Úrnak szombatja van; ma nem találjátok azt a mezőn. Hat napon szedjétek azt, de a hetedik napon szombat van, akkor nem lesz. És lőn hetednapon: kimenének a nép közül, hogy szedjenek, de nem találának. És monda az Úr Mózesnek: Meddig nem akarjátok megtartani az én parancsolataimat és törvényeimet? Lássátok meg! az Úr adta néktek a szombatot; azért ád ő néktek hatodnapon két napra való kenyeret. Maradjatok veszteg, kiki a maga helyén; senki se menjen ki az ő helyéből a hetedik napon. És nyugoszik vala a nép a hetedik napon.”
Vajon nagy munka lett volna kimenni és szedni aznapra is eledelt? Mégis Isten erről is gondoskodott, hogy Izrael népének még erre se legyen dolga. Megmutatta ebben a gondoskodását, hogy minden földi dologról vegyék le a szemüket és töltsék Vele a napot. Isten megérti azt, hogy dolgozni kell, hogy legyen pénze az embernek, megérti, hogy gondoskodni kell ez által másról, megérti, hogy sok a probléma és az elfoglaltság. Viszont azt nem érti meg, hogyha ezek miatt áthágják a parancsolatát. Ezt láthatjuk a Szombat napján fát szedegető ember történetében is, aki emiatt halállal lakolt (4Mózes 15,32).
Az igében láthatunk határozott eltiltást bizonyos dolgoktól, amit a Szombat napján nem szabadott megtenni. Ilyen például a tűzgyújtás:
2Mózes 35,2-3
„Hat napon át munkálkodjatok; a hetedik nap pedig szent legyen előttetek, az Úr nyugodalmának szombatja. Valaki azon munkálkodik, megölettessék. Ne gerjesszetek tüzet a ti házaitokban szombatnapon.”
Isten vajon miért határozott úgy, hogy tüzet se gyújtsanak a Szombat napján? Talán jelöl valamit a tűz? Nem erről van szó, hanem arról, ami a tűzgyújtásból adódik: munka! Ez főként a főzést érintette, ezért volt az, hogy Péntek délután begyújtottak és így másnap reggelig megfőtt az étel és melegen is maradt. Ezért adatott a tűzgyújtási tilalom, hogy ne a hasukkal foglalkozzanak, hanem Istennel legyenek közösségben. Úgy is mondhatjuk, ne a testi táplálékkal foglalkozzanak, hanem a lelkivel!
2Mózes 16,22-23
„A hatodik napon pedig két annyi kenyeret szednek vala, két ómerrel egyre-egyre. Eljövének pedig a gyülekezet fejedelmei mindnyájan és tudtára adták azt Mózesnek. Ő pedig monda nékik: Ez az, amit az Úr mondott: A holnap nyugalom napja, az Úrnak szentelt szombat; amit sütni akartok, süssétek meg, és amit főzni akartok, főzzétek meg; ami pedig megmarad, azt mind tegyétek el magatoknak reggelre.”
Menjünk tovább, az igében láthatjuk a vásárlás tilalmát Nehémiás könyvében:
Nehémiás 10,29-31
„Csatlakozának atyjokfiaihoz, előljáróikhoz, és átok mellett esküt tevének, hogy az Isten törvényében járnak, amely Mózes által az Isten szolgája által adatott vala ki; s hogy megőrzik és cselekeszik az Úrnak, a mi Urunknak minden parancsolatait, végzéseit és rendeléseit; És hogy nem fogjuk adni leányainkat feleségül a föld népeinek, sem az ő leányaikat nem fogjuk venni a mi fiainknak, És hogy a föld népeitől, akik árúkat és mindenféle gabonát hoznak szombatnapon eladni, nem fogunk venni tőlök szombaton és egyéb szent napon, és hogy nem fogjuk bevetni a földet a hetedik esztendőben, és elengedünk minden tartozást.”
A történet úgy teljes, hogy bár megesküdtek hogy nem vásárolnak, mégsem cselekedtek úgy, ezért Nehémiás az árusokat nem engedte be, hogy megóvja Izrael népét a Szombat áthágásától.
Nehémiás 13,15-19
„Azon napokban láttam Júdában, hogy sajtót taposnak szombaton és gabonát hoznak be, szamarakra rakván, sőt bort, szőlőt és olajat is és mindenféle terhet behoznak Jeruzsálembe szombat napon, és bizonyságot tevék ellenök, amely napon eleséget árulnak vala. Tírusiak is lakozának a városban, akik hoznak vala halat és mindenféle árút, melyeket eladnak vala szombat napon Júda fiainak Jeruzsálemben. Annakokáért megfeddém Júda előljáróit, és mondám nékik: Micsoda gonosz dolog ez, amit ti cselekesztek, hogy megfertőztetitek a szombatnak napját? Avagy nem így cselekedtek-é a ti atyáitok, s a mi Istenünk reánk hozá mindezen gonoszt és e városra?! És ti mégis növelitek Isten haragját Izráel fölött, megfertőztetvén a szombatot! Lőn annakokáért, hogy midőn megárnyékosodtak Jeruzsálem kapui a szombat előtt, parancsolatomra bezáratának az ajtók, s megparancsolám, hogy meg ne nyissák azokat szombat utánig, annakfelette legényeim közül a kapukhoz rendelék, mondván: Nem fog bejőni teher a szombatnak napján!”
Mert miért vásárolnak az emberek? Azért, hogy a saját szükségleteiről gondoskodjanak, de ne feledjük, a Szombat napján Isten gondoskodik rólunk!
A Szombat lényege ez tehát dióhéjban, Istennel legyünk közösségben, csak Vele foglalkozva. Jöjjön akkor a következő kérdés:
Csak a zsidóknak adatott?
2Mózes 20,8-10
„Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van;”
Jövevény? Ne felejtsük el Testvérek, hogy az Egyiptomból való kivonulás alkalmával nagyon sok más nemzetiségű ember követte Izrael népét:
2Mózes 12,37-38
„És elindulának Izráel fiai Rameszeszből Szukhóthba, mintegy hatszáz ezeren gyalog, csupán férfiak a gyermekeken kívül. Sok elegy nép is méne fel velök; juh is, szarvasmarha is, felette sok barom.”
Ezek a népek beoltattak Izrael népe közé, akárcsak a pogányokból megtértek a zsidó hívők közé. Pál példájával élve: a szelíd olajfába a szelíd ágak közé. Ezért nem látjuk azt az igében, hogy külön törvény adatott volna Izrael népe között levő jövevényeknek, ugyanis a törvényük teljesen egy volt:
2Mózes 12,49
Egy törvénye legyen az ott születettnek és a jövevénynek, aki közöttetek tartózkodik.”
A beoltatás nélkül pedig nem juthatunk üdvösségre, mert Istennek egy népe van, amely nemzetiségileg zsidókból és nem zsidókból áll.
János evangéliuma 10,16
„Más juhaim is vannak nékem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is elő kell hoznom, és hallgatnak majd az én szómra; és lészen egy akol és egy pásztor.”
A beoltatás pedig nem csupán egy lelki vonulat, hanem ahogyan a keverék nép beoltatott Izrael népe közé, akképpen fog Isten minket is beoltani:
Jelenések könyve 21,9-14
„És jöve hozzám egy a hét angyal közül, akinél a hét utolsó csapással telt hét pohár vala, és szóla nékem, mondván: Jer, megmutatom néked a menyasszonyt, a Bárány feleségét. És elvive engem lélekben egy nagy és magas hegyre és megmutatá nékem azt a nagy várost, a szent Jeruzsálemet, amely Istentől szállott alá a mennyből. Benne vala az Isten dicsősége; és annak világossága hasonló vala a legdrágább kőhöz, úgymint kristálytiszta jáspis kőhöz; És nagy és magas kőfala vala, tizenkét kapuja, és a kapukon tizenkét angyal, és felírott nevek, amelyek az Izráel fiai tizenkét törzsének nevei: Napkeletről három kapu; északról három kapu; délről három kapu: napnyugotról három kapu. És a város kőfalának tizenkét alapja vala, és azokon a Bárány tizenkét apostolának nevei.”
Íme, a Bárány felesége, vagyis Jézus Egyháza! Ezeken a kapukon fogunk mi is bemenni, nincs tizenharmadik kapu, ahol a nemzetekből megtértek fognak bejárni.
Nem kellett sok kört futnunk ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, hogy a Szombat, nem csupán a zsidóknak adatott, hanem a közöttük élő jövevényeknek is, de megerősítésül jöjjön még egy igerész:
Ézsaiás könyve 56,1-6
„Így szól az Úr: Őrizzétek meg a jogosságot, és cselekedjetek igazságot, mert közel van szabadításom, hogy eljőjjön, és igazságom, hogy megjelenjék: Boldog ember, aki ezt cselekszi, és az ember fia, aki ahhoz ragaszkodik! aki megőrzi a szombatot, hogy meg ne fertőztesse azt, és megőrzi kezét, hogy semmi gonoszt ne tegyen. És ne mondja ezt az idegen, aki az Úrhoz adá magát: Bizony elszakaszt az Úr engem az Ő népétől! ne mondja a herélt sem: Ímé, én megszáradt fa vagyok! Mert így szól az Úr a herélteknek: Akik megőrzik szombatimat és szeretik azt, amiben gyönyörködöm, és ragaszkodnak az én szövetségemhez: Adok nékik házamban és falaimon belül helyet, és oly nevet, amely jobb, mint a fiakban és lányokban élő név; örök nevet adok nékik, amely soha el nem vész; És az idegeneket, akik az Úrhoz adák magukat, hogy néki szolgáljanak és hogy szeressék az Úr nevét, hogy Ő néki szolgái legyenek; mindenkit, aki megőrzi a szombatot, hogy meg ne fertőztesse azt, és a szövetségemhez ragaszkodókat:
Az Isten nem csak a zsidók Istene volt, hanem azoké a pogányoké is, akik megtértek Őhozzá. A megtérésük, más szóval a beoltatásuk pedig az által történt, hogy megtartották Isten törvényeit.
De akkor ez ránk is igaz? Erre is megkapjuk hamarosan a választ.
Vajon ez az idők folyamán megváltozott?
2Mózes 31,16
„Megtartsák azért az Izráel fiai a szombatot, megszentelvén a szombatot nemzetségről nemzetségre, örök szövetségül.
Isten tehát örök szövetségük adta ezt Izrael fiainak. Viszont az előzőekben meggyőződhettünk arról, hogy nem csak Izrael (Jákób) test szerint való fiaira értette ezt az Úr, hanem mindazokra, akik a követésére adták magukat, vagyis a közöttük élő jövevényekre is. Vagyis akik bár test szerint nem voltak Izraeliták, de kijöttek Egyiptomból követve Isten szavát!
Az örök rendelkezés, az bizony örök rendelkezés, Isten pedig nem gondolta meg magát. Az egész tanach-ban nyomon követhető a Szombat, mint élő és el nem múló törvény, de vajon ez egészen átnyúlik a mai korig? Erre is nemsokára választ kapunk.
Kicsit több figyelmet kellene szentelnünk arra, hogy a Szombat törvénye nem véletlenül került fel a kőtáblára. Mindkét kőtáblára 5-5 parancsolatot írt fel az Úr, ezek voltak az Isten iránt való viszonyulásunk törvényei, és az embertársaink felé való bánásunk törvényei. Ha a tízparancsolat törvénye a mai napig fennáll, akkor ugyanolyan fontos törvénye ez Istennek, mint az, hogy ne imádjunk más Isteneket. Nem mazsolázhatunk Isten igéjéből, vagy mindent, vagy semmit:
Jakab levele 2,10-11
Mert ha valaki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egésznek megrontásában bűnös. Mert aki ezt mondotta: Ne paráználkodjál, ezt is mondotta: Ne ölj. És ha nem paráználkodol, de ölsz, törvényszegővé lettél.”
Tehát ha meg kell tartanunk a tízparancsolatot, akkor kötelesek vagyunk a Szombatot is, mert értelemszerűen ez is a tízparancsolat egyik része. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Jézus azért jött el, hogy megszabadítson minket Isten törvényeitől. Azok, akik ilyeneket állítanak, azok nem ismerték fel Jézust, valamilyen más istenséget imádnak, amit Jézusnak kereszteltek el. De hogy továbbmenjünk ebben a gondolatban, térjünk rá a következő pontra.
Jézus megváltoztatta vagy eltörölte ezt a törvényt?
Az evangéliumokban láthatjuk, hogy Jézust többször megvádolták, hogy nem tartotta meg a Szombatot. De ez nem jelenti azt, hogy ez így is volt. Lássuk ezeket a történeteket:
Máté evangéliuma 12,1-8
„Abban az időben a vetéseken át haladt Jézus szombatnapon; tanítványai pedig megéheztek, és kezdték a kalászokat tépni és enni. Látván pedig ezt a farizeusok, mondának néki: Ímé a te tanítványaid azt cselekszik, amit nem szabad szombatnapon cselekedni. Ő pedig monda nékik: Nem olvastátok-é, mit cselekedett Dávid, mikor megéhezett vala ő és akik vele valának? Hogyan ment be az Isten házába, és ette meg a szentelt kenyereket, amelyeket nem vala szabad megennie néki, sem azoknak, akik ő vele valának, hanem csak a papoknak? Vagy nem olvastátok-é a törvényben, hogy szombatnapon megtörik a papok a szombatot a templomban és nem vétkeznek? Mondom pedig néktek, hogy a templomnál nagyobb van itt. Ha pedig tudnátok, mi ez: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot, nem kárhoztattátok volna az ártatlanokat. Mert a szombatnak is Ura az embernek Fia.”
A rabbinikus tanítás a munkavégzést 39 csoportra osztotta, és ezek közé tartozott az aratás és a cséplés is. Ezek valóban munkafolyamatok, de lássuk be, hogy a tanítványok eseténél ez nem minősül munkának. Olyannyira minősült ez munkának, mint a mai korban egy szelet csokoládét kicsomagolni. De van itt még valami, amit nem vettek észre a farizeusok:
„Vagy nem olvastátok-é a törvényben, hogy szombatnapon megtörik a papok a szombatot a templomban és nem vétkeznek? Mondom pedig néktek, hogy a templomnál nagyobb van itt.
A tanítványok Jézussal, vagyis az Úrral voltak közösségben! Ha valakik igazán, akkor pont a tanítványok éltek meg tökéletesen a Szombatot. Tehát se Jézus, se a tanítványai nem hágták át a Szombat törvényét. Egy másik történet:
Máté evangéliuma 12,9-14
„És távozván onnan, méne az ő zsinagógájukba. És ímé, vala ott egy elszáradt kezű ember. És megkérdék őt, mondván: Ha szabad-é szombatnapon gyógyítani? hogy vádolhassák őt. Ő pedig monda nékik: Kicsoda közületek az az ember, akinek van egy juha, és ha az szombatnapon a verembe esik, meg nem ragadja és ki nem vonja azt? Mennyivel drágább pedig az ember a juhnál! Szabad tehát szombatnapon jót cselekedni. Akkor monda annak az embernek: Nyújtsd ki a kezedet. És kinyújtá, és olyan éppé lőn, mint a másik. A farizeusok pedig kimenvén, tanácsot tartának ellene, hogyan veszíthetnék el őt.”
A farizeusok szerint nem volt szabad gyógyítani Szombat napján, de erről még utalást sem találunk az igében, hogy Isten valaha tiltotta volna. Ez úgyszintén emberi tanítás volt (akárcsak a tanítványok kalásztépésénél), amit Jézus lerontott. Ezt ebben az igében olvashatjuk kicsit részletesebben: 
János evangéliuma 7,21-24
„Felele Jézus és monda nékik: Egy dolgot cselekvém, és mindnyájan csodáljátok. Azért Mózes adta néktek a körülmetélkedést (nem mintha Mózestől való volna, hanem az atyáktól): és szombaton körülmetélitek az embert. Ha körülmetélhető az ember szombaton, hogy a Mózes törvénye meg ne romoljon; én rám haragusztok-é, hogy egy embert egészen meggyógyítottam szombaton? Ne ítéljetek a látszat után, hanem igaz ítélettel ítéljetek!
Jézus szolgálata az volt, hogy Isten igéjét hamisítatlanul hirdesse az embereknek, Isten igéjét megtisztítva minden emberi rendelettől.
Ézsaiás könyve 42,1-3
„Ímé az én szolgám, akit gyámolítok, az én választottam, akit szívem kedvel, lelkemet adtam ő belé, törvényt beszél a népeknek. Nem kiált és nem lármáz, és nem hallatja szavát az utcán. Megrepedt nádat nem tör el, a pislogó gyertya belet nem oltja ki, a törvényt igazán jelenti meg.
A mai kereszténység nagy része úgy gondolja, hogy Jézus a tanításával átírta Isten parancsolatait, pedig hatalmas tévedés. Jézus egy valamit jött eltörölni, az pedig nem Isten igéje volt, hanem az emberi tanítások.
 „A törvényt igazán jelenti meg!”  - Ez nem tetszett az akkori farizeusoknak, és nem tetszik a mai napig sokaknak.
Nekünk meg kell tartanunk?
Mit gondoltok, ezek után még kérdés, hogy vajon nekünk meg kell-e tartani? Az igazsághoz tartozik az, hogy Isten ebben szabadságot adott nekünk. Nem kötelező megtartanunk a Szombatot, ahogyan nem kötelező betartanunk azt, hogy ne imádjunk más isteneket (egy kőtábla igéi!). A kérdés inkább úgy hangzik; engedelmesen követed az Úr akaratát vagy sem? Ez a kérdés pedig választ fog adni rá, hogy megtartod-e a Szombatot vagy sem.
De nézzük meg Pál tanítását, mert ebben sokan zsákmányt látnak, hogy mentesüljenek Isten parancsolatai alól:
Kolosse levél 2,8-23
„Meglássátok, hogy senki ne legyen, aki bennetek zsákmányt vet a bölcselkedés és üres csalás által, mely emberek rendelése szerint, a világ elemi tanításai szerint, és nem a Krisztus szerint való: Mert Ő benne lakozik az istenségnek egész teljessége testileg, És ti Ő benne vagytok bételjesedve, aki feje minden fejedelemségnek és hatalmasságnak; Akiben körül is metéltettetek kéz nélkül való körülmetéléssel, levetkezvén az érzéki bűnök testét a Krisztus körülmetélésében; Eltemettetvén Ő vele együtt a keresztségben, akiben egyetemben fel is támasztattatok az Isten erejébe vetett hit által, aki feltámasztá Őt a halálból. És titeket, kik holtak valátok a bűnökben és a ti testeteknek körülmetéletlenségében, megelevenített együtt Ő vele, megbocsátván minden bűnötöket, Az által, hogy eltörölte a parancsolatokban ellenünk szóló kézírást, amely ellenünkre volt nekünk, és azt eltette az útból, odaszegezvén azt a keresztfára; Lefegyverezvén a fejedelemségeket és a hatalmasságokat, őket bátran mutogatta, diadalt vévén rajtok abban. Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában: Melyek csak árnyékai a következendő dolgoknak, de a valóság a Krisztusé.
Senki tőletek a pálmát el ne vegye, kedvét találván alázatoskodásban és az angyalok tisztelésében, amelyeket nem látott, olyakat tudakozván, ok nélkül felfuvalkodván az ő testének értelmével. És nem ragaszkodván a Főhöz, Akiből az egész test, a kapcsok és kötelek által segedelmet vévén és egybeszerkesztetvén, nevekedik az Isten szerint való nevekedéssel. Ha meghalván a Krisztussal, megszabadultatok e világ elemi tanításaitól, miért terheltetitek magatokat, mintha e világban élők volnátok, efféle rendelésekkel: Ne fogd meg, meg se kóstold, még csak ne is illesd. (Amik mind a velök való élés által elfogyasztásra vannak rendelve), az emberek parancsolatai és tanításai szerint? Amelyek bölcsességnek látszanak ugyan a magaválasztotta istentiszteletben és alázatoskodásban és a test gyötrésében; de nincs bennök semmi becsülni való, mivelhogy a test hízlalására valók.”
Sokan előszeretettel értelmezik ezt az igét a saját szívük szerint, és egy olyan következtetést vonnak le, miszerint senki meg ne ítélje őket azért, ha nem tartják meg a Szombatot. Pedig az ige nem ezt írja. Ellenkezőleg, azt írja, hogy senki se ítéljen meg minket a Szombatért! Elfelejtik ugyanis azok, akiknek eszük ágában sincsen megtartani a Szombatot, hogy ez is Isten parancsolata, amely az egyik kőtáblán az öt parancsolat között kapott helyet. Legyetek figyelmesek az imént felolvasott igerész elejére:
„Meglássátok, hogy senki ne legyen, aki bennetek zsákmányt vet a bölcselkedés és üres csalás által, mely emberek rendelése szerint, a világ elemi tanításai szerint, és nem a Krisztus szerint való:
Pál a világ tanításairól tett említést, ami által a Szombatot megítélik! Pál nem az Isten parancsolataitól való mentesülésre buzdította őket, hanem a világ szerint való tanításoktól:
„Ha meghalván a Krisztussal, megszabadultatok e világ elemi tanításaitól, miért terheltetitek magatokat, mintha e világban élők volnátok, efféle rendelésekkel: Ne fogd meg, meg se kóstold, még csak ne is illesd. (Amik mind a velök való élés által elfogyasztásra vannak rendelve), az emberek parancsolatai és tanításai szerint?”
A Szombat alatt a vallásosak azt tartják be, hogy mit nem szabad csinálni, míg az Isten valódi követői csupán egyre fókuszálnak: Istennel lenni, és akkor más nem érdekel, és másra nem is marad idő. Akárcsak Mózes a hegyen, Isten jelenlétében volt és 40 napon keresztül még ételt sem vett magához. De hozzá kell tenni, mert sokan szabadosnak érzik magukat az engedelmesség terén is; akik Isten valódi követői, azok betartják Isten parancsolatait is. Amire pedig utalok, hogy ne legyen szabadosság a Szombat terén, Isten a fazekas, mi pedig az edény.
Érdekesség és elgondolkozás céljából megemlíteném, hogy bár Isten a munkavégzést tiltotta a Szombat napján, de a farizeusok és írástudók Isten rendeleteit emberi rendeletekkel keverték, vagyis megszigorították, hogy Isten törvényeit biztosan senki se hágja át. Ezzel nem kis problémája volt Jézusnak. Az érdekesség pedig ebben az, hogy Jézus földi élete után a keresztények pedig nem megszigorították Isten rendeleteit, hanem épp ellenkezőleg, hirdetik, hogy nem kell azokkal foglalkoznunk. Ezért az akkori írástudók és farizeusok nemesebb lelkűek voltak sok mai kereszténynél, akik az engedetlenséget gyakorolják és hirdetik.
Az elgondolkoztató pedig az, hogy a maiaknak nyűg és teherként jelenik meg a Szombat, éppen ezért nem is akarnak hallani róla, holott a Szombat valódi lényege az, hogy Istennel közösségben legyünk. Isten azt várja el tőlünk, hogy a Szombatról ekképpen gondolkozzunk:
„és a szombatot gyönyörűségnek hívod, az Úr szent és dicsőséges napjának, és megszenteled azt,”
A Szombat lényege tehát két ponton áll:
  •   vonatkoztassunk el a földi dolgoktól
  •  és legyünk közösségben az Örökkévalóval
Végezetül:
1Korintusi levél 7,19
„A körülmetélkedés semmi, a körülmetéletlenség is semmi; hanem Isten parancsolatainak megtartása.


Írta: Farkas Antal-

2016. július 15., péntek

Isten műhelyében-Halál vagy élet

Carl Eichorn -

"Nem vagyunk adósok a testnek, hogy test szerint éljünk. Mert ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a Lélekkel megöldökölitek, élni fogtok. " (Róma 8, 12-13) 


 

Amíg régi természetünk szerint élünk, nem is tehetünk mást: engedünk a testnek és ösztöneinek. De ha hit által új, lelki természetet kaptunk, akkor felszabadulunk a szomorú kötelezettség alól, hogy a bűnnek szolgáljunk. Most az a kötelességünk, hogy engedjük, a Szentlélek határozza meg minden gondolatunkat és cselekedetünket. A Lélek fegyelmezésével szemben való hűtlenség és lustaság, azaz hogy nem használjuk fel a lelki erőket, súlyos vétek. Akik a kegyelemmel játszanak, sokszor mélyebbre esnek, mint akik még meg sem tértek.

Azt mondja az Ige, hogy a test cselekedeteit meg kell ölni. Megölni azt jeleni, hogy valamit teljesen eltávolítani. Ez nem lehet csak félmunka. A bűnös hajlamokat egészen el kell pusztítani, nem elég csak gátat vetni nekik vagy visszafojtani őket. A világi ember erkölcse abból áll, hogy a rosszat bizonyos mértékig korlátok közé szorítja. Jelszavuk: önuralom. Belül tombolhat, csak a külső látszatot őrizzék meg. Titokban gonosz élvezeteknek hódolnak, csak ne leplezzék le őket. Ezzel szemben Isten gyermekének jelszava: "Teljesen elszakadok a rossztól és Krisztushoz ragaszkodom!" A szív legtitkosobb zugából is kiüldözi a gonoszságot és tudja, hogy életbe vágó kérdés, vajon a Lélek vagy a bűn győz-e? Minden engedékenység, a bűnnel való játék, keserűen megbosszulja magát. Ha egy kicsit engedek neki, erőre kap és árad, míg minden gátat át nem tört. Ezért a Lélek erejében hit által vájjuk ki kéjsóvár szemünket, vágjuk le gonosz kezünket, rosszra siető lábunkat. A bűnnel szemben való engedékenység gyengíti, majd megfojtja új életünket. Milyen sokan sínylődnek lelkileg, mert engedékenyek önmaguk iránt! Az öldöklés fáj, de aki a Szentléleknek enged, annak a lelki ereje megsokasodik. Beteljesedik Jézus Igéje: "Akinek van, annak adatik, úgy bővölködik." Így jutunk el a Lélek teljességéig is. Sokan egy hirtelen "Lélek keresztségére" várnak. Előfordulhat ugyan, hogy valaki, akinek szegényes lelki élete volt, egyszerre átjut a Lélek erejébe, de inkább a másik út a megszokottabb, mint az előbbi Ige mondja: "Akinek van", azaz aki megtartja amit kapott, hűségesen felhasználja és értékesíti, az kap többet - egészen a bővölködésig.

Bizonyságaid örökkévaló örökségem-

Alfred Christlieb -

"Illés ezt mondta: Nagy búsulásom van az Úrért..., mert egyedül maradtam... Az Úr ezt mondta neki: Meghagyok Izraelben hétezer embert, minden térdet, amely meg nem hajolt a Baálnak." l.Kir. 19,14. 18


 
Illés számára nehéz volt, hogy a megváltozott körülmények között feltalálja magát. Hol van itt Isten vezetése? Illés nem találja.

Istennek azonban megvan a helyes gyógyszere szolgája számára. Arra indítja őt, hogy egész szívét öntse ki Isten előtt. Erre volt Illésnek szüksége.

Mindenkinek, aki hasonló helyzetben van, ajánljuk a zsoltárénekes tanácsát: "Öntsétek ki előtte szíveteket"! Tegyétek ezt az előtt az Atya előtt, "akiről neveztetik minden nemzetség mennyen és földön". (Ef. 3,15)

Amikor a szomorú emmausi tanítványok elbeszélték levertségük okát, amikor Keresztelő János kételkedő kérdéseit tudtul adta Jézusnak, amikor Mózes Istenhez kiáltott, s gondjait elétárta (2.Móz.15,25; 17,4; 2.Móz.16,4), amikor Ezékiás Sénakhérib fenyegető levelét Isten elé terjesztette (2.Kir 19,14) akkor mindezek már jó úton voltak. Mennyien érezték már, hogy egészen megkönnyebbültek, amikor nehézségeiket Isten szolgáinak elmondták! Mennyivel inkább így van ez, ha Isten atyai szíve elé tárjuk dolgainkat!

Ő a "minden vigasztalásnak Istene".

Ő olyan látást adott Illésnek, amely csodálatosan megerősítette.

Illés nincs egyedül! Hétezer Istenhez hűséges ember van még az országban. Isten ismeri ezeket. Hasonló vigasztalást sokszor adott Isten. Ábrahám a bálványimádó Kánaánban talál egy Melkisédeket! Józsué kémjei Jerikóban egy asszonyt lelnek, aki hisz Izrael Istenében. Jeremiás megtapasztalja, hogy egy szerecsen menti meg Isten megbízásából. (Jer.38.)

Pál Néró udvarában Isten gyermekeivel találkozik, és Korintusban, az erkölcstelenségéről hírhedt világvárosban Istennek kiválasztottja van.