2016. október 16., vasárnap

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Az Úr angyala felköltötte Pétert, és azt mondta neki: övezd fel magadat! Vedd fel felsőruhádat és kövess engem! (Csel 12,7.)



Figyeljünk most arra, hogy az angyal semmi többet nem tett, mint amire szükség volt. Cselekedete arra korlátozódott, amire az apostol nem volt képes. Fényt teremtett a börtönben. Felébresztette Pétert, leoldozta a láncokat kezéről és lábáról. Kivezette. Kinyitotta az udvarra nyíló kaput, és a városra nyíló vaskaput. Minden mást azonban Péternek kellett megtennie.

Istennek hatalmában lett volna, hogy Pétert angyalkézen biztos helyre vigye. De nem ez történt.

Péternek fel kellett öltöznie, fel kellett öveznie magát, fel kellett húzni szandálját, és magára ölteni felsőruháját. Péternek együtt kellett cselekednie az angyallal szabadulása nagy órájában. Azt akarja ez nekünk mondani, hogy sohase vegyük igénybe Isten segítségét és csodatévő erejét ott, ahol Isten akarata szerint nekünk kell engedelmeskednünk és cselekednünk.

S ahogy az isteni segítség nem érkezett hamarább és nem tett többet, mint amire szükség volt, úgy nem is tartott tovább, mint ahogy kellett.

Miután egy utcán végighaladtak, eltűnt a mennyei kísérő Péter oldaláról. Talán mi szívesen vettük volna, ha az angyal Péterrel megy a Mária házába, ahol a hívők együtt imádkoztak. De nem ez történt.

Az ezen az éjszakán együtt imádkozó keresztyének elég csodát átéltek. Belső megelevenítésükre ebben az órában angyal megjelenése nem volt szükséges. Péternek sem hiányzott tovább az angyali kíséret. Az angyal eltűnt mellőle. De az, aki az angyalt küldte, továbbra is mellette maradt.

A hit akkor is szilárdan bízik Isten jelenlétében, ha csodákat nem lát (Mk 9,8; Mt 28,20).


Isten asztaláról-Varga László

"Odament hozzá Jézushoz valaki, és ezt kérdezte: Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? ...Ha be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat. ...Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem? ...add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek... aztán jöjj, és kövess engem."
Máté 19,16-22


Sokan voltak és vannak, akik ezt szó szerint így teszik. Schweitzer Albert, Babos Sándor, Molnár Mária és a többi sok ezer misszionárius másként nem végezhette volna feladatát. De ez nem törvény, amely mindenkire vonatkozik. Isten minden embert más és más feladatra hív. 
Jézus itt világosan megmutatja az egyetemes törvényt: Tartsd meg a parancsolatokat! Nemcsak a tízet, hanem a szeretetnek Tőle származó minden törvényét, ki-ki a maga helyén és feladata körében. De vannak, akiket sajátos szolgálatra választott ki magának. Azok tudják, hogy rájuk nemcsak az egyetemes törvény vonatkozik, ők el kell, hogy hagyják közösségük mindennapi életét, otthonukat, karrierjüket, és vállalniok kell azt a különös feladatot, amit lelkük mélyén ellenállhatatlanul parancsol Isten - személy szerint éppen nekik. Ez sohasem könnyű. Egész környezetük bolondnak, legalábbis különcnek tartja őket. Nehéz elhagyni a szokásos utat. Kétely is bántja őket: biztos, hogy nem tévedek? Ha hívnak, ne állj ellent, mint a bibliai gazdag ifjú! Életed nagyszerű lehetőségéről mondasz le, ha nem mozdulsz.

Uram, mutasd meg, hol a helyem, mi a feladatom, mire teremtettél, hova rendeltél személy szerint engem! Adj erőt, hogy ne hallgassak másra, csak a Te irányításodra! Ha lehetséges, adj békés, megelégedett életet, szerető családban, képességemhez való hivatásban, hasznos munkában! De ha másra rendeltél, kérlek, add tudtomra olyan bizonyosan, hogy környezetem minden tiltakozása ellenére tudjam azt elfogadni, és semmi el ne tántorítson tőle. Add, hogy ott legyek boldog és eredményes szolgád, ahova Te állítasz! Ámen.

Mindennap az Ige fényében

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 19,16-22 

16 Odament hozzá valaki, és ezt kérdezte: "Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" 
17 Ő így válaszolt neki: "Miért kérdezel engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat." 18 Az megkérdezte: "Melyeket?" Jézus így felelt: "Ezeket: ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, 
19 tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat!" 
20 Az ifjú erre ezt mondta: "Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem?" 
21 Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem." 
22 Amikor hallotta az ifjú ezt a beszédet, szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.

"Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben, aztán jöjj, és kövess engem."
(Mt 19,21)

Ha keresztyén nevelésben volt részed, akkor gyakran hallottad a gazdag ifjú történetét, aki Jézushoz ment. Ez, valójában, egy nyugtalanító történet olyan valaki számára, aki némileg hozzászokott az e világi kényelemhez. Csak egy mód volt arra, hogy ez a fiatal ember megmutassa Jézus iránti szeretetét, nevezetesen az, ha minden egyebet felad.
Tanítóink és igahirdetőink azonban kissé megnyugtattak minket. Valahányszor elmondták nekünk ezt a történetet, hozzátették: "Ez nem azt jelenti, hogy mindent fel kell adnod, ha követni akarod Jézust. A lényeg az, hogy a szíved ne tapadjon hozzá a vagyonodhoz."
Mérhetetlenül megkönnyebbültünk. Követhettük nyugodtan Jézust, s a takarékbetétkönyvünk is biztonságban volt. Csakhogy ez - természetesen - az önbecsapás egyik formája, hisz az egyetlen módja annak, hogy valaha is megtudd, a szíved hozzátapadt-e a vagyonodhoz, nyilván az , ha lemondasz róla.
Tanítóink és igahirdetőink hivatásuknak érzik, hogy biztosítsanak minket afelől, az élet lehet nagyon szokványos, még akkor is, ha odaszenteljük magunkat Isten akaratának cselekvésére. Az evangélium rendkívüli felszólításai ellenére is sikerül nekik bennünket megnyugodva hazaküldeni. Szó ami szó, biztos lehetsz abban, hogy sok igehirdető nem hiszi el a saját prédikációit. Elképednének, ha az emberek hétfőn csakugyan elkezdenék megtenni azt, amit vasárnap a prédikációban hallottak.
Senkinek sincs joga bárki másnak azt mondani, hogy Isten nem követel nagyon sokat. És a kételkedés magvát sem szabad elvetnünk semmiképpen sem a tekintetben, hogy Isten rendkívüli mértékben szokott adni.
A gazdag ifjú történetének folytatása van. Jézus, Péter kérdésére felelve szólt a bőkezűségről, amellyel Isten "száz annyit" ad, ráadásul "örök életet", mindenkinek, aki lemond kincseiről Jézus kedvéért (a 29.v. a rev. Károli ford. szerint, a ford. megj.).
Hallgassunk Jézusra. Meg lehet benne bízni. Ezért tegyük meg azt, amit parancsol, és számítsunk ígéreteire. De nem szabad a Bibliát és Isten akaratát a "szokványos keresztyénség" méretére megrövidítenünk.



Krisztus mindenek felett- A MESTER RENDELETEINEK KULCSA

"Kérjétek azért az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába" (Mt 9,38.)




Isten szolgálatának kérdéseihez a kulcs Isten kezében van; ez a kulcs pedig az imádság, nem a munka. Nem az a munka, amit manapság annak tartanak, mert az sokszor kibújik az Istennel való szoros közösség alól. Az Istenért végzett munka problémáit nem a józan ész kulcsa nyitja fel, sem a gyógyászat, a civilizáció, a nevelés, sőt az evangélizáció kulcsa sem. Egyedül az imádság oldja meg ezeket a kérdéseket. "Kérjétek az aratás Urát!" Természetes ésszel az imádság nem alkalmazható, egyszerűen képtelenség. Meg kell látnunk, hogy az imádság a józan ész szempontjából nézve ostobaság. Jézus Krisztus szemléletmódjában nincsenek "nemzetek", hanem csak a világ. Hányan imádkozunk "személyre való tekintet nélkül", úgyhogy csak egyetlen személyre, Jézus Krisztusra vagyunk tekintettel? Az Övé az aratás, amit a nyomorúság és a bűn érlelt meg. Ez az az aratás, amelybe munkások kiküldéséért imádkozunk. Tele vagyunk gyakorlati tennivalókkal, holott körülöttünk az emberek megértek már az aratásra, mi pedig egyetlen egyet sem aratunk le belőlük, hanem túlfűtött tevékenységgel elpazaroljuk Urunk idejét. Tegyük fel, hogy eljönne a válság atyád vagy testvéred életében, akkor te mint az Ő aratómunkása betakarítod-e a gabonát Jézus Krisztusnak? "Ó, csakhogy nekem különleges megbízatásom van!" Egyetlen keresztyénnek sincs különleges munkája, hanem arra van elhíva, hogy Jézus Krisztus tulajdona legyen. Szolga, aki nem nagyobb Uránál, és aki Jézus Krisztusnak nem írja elő, hogy mi legyen a szándéka vele. Urunk hívása nem valamilyen különleges munkára szól; Ő önmagához szólít. "Kérjétek azért az aratás Urát", és Ő majd irányítja a körülményeket és kiküld titeket.

Isten műhelyében- Jézus arcképe (III.)

"A szeretet nem rója fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. "

(1 Kor 13, 5-6)


A szeretet nem rója fel a rosszat a másikkal szemben, azaz nem vezet könyvet a sértésekről, amiket kapott. Ellenkezőleg! Törli az adósságtételt, megbocsát és elfelejt. Nem hánytorgat fel. Természetünk sajnos olyan, hogy jobban megjegyezzük magunknak a minket ért rosszat, mint a jót. Miért felejtjük el olyan nehezen a bántásokat? Mivel mindig visszatérünk rá, ha nem szóval, akkor gondolatban. Túlságosan pontosan könyveljük el a minket ért sértéseket és nem írjuk le a másik számlájáról, ezért mindig abban a kedvezőtlen megvilágításban látjuk a másikat, amibe az előző események állították őt. Pedig a szeretet nem rója fel a gonoszt. Isten sem emlékezik meg vétkeinkről. Ő az örök szeretet és ezért a tenger mélyébe veti őket. Megbocsát és elfelejt. Felségesen fejezi ki ezt az Úr az Ő Igéjében: "Eltörlöm álnokságaidat önmagamért és bűneidről nem emlékezem meg" (Ézs 43, 25). Vagy: "Eltöröltem álnokságaidat mint felleget és mint felhőt bűneidet" (Ézs 44, 22). Nem akarunk-e Isten követői lenni, hogy ugyanabban a szeretetben járjunk? A Megváltó Péternek sem vetett a szemére semmit. 

A szeretet nem örül az igazságtalanságnak. Amíg ezt a szeretetet nem ismerjük, csak a rossznak és gyalázatnak örülünk, amit mások véghezvisznek. Szívesen mondjuk tovább és mások kíváncsian hallgatják. Sokan élvezik a bírósági tárgyalásokat is, falják a rablótörténeteket, krimifilmeket és mindenféle rémhistóriákat. Nyomozzák a csúnya ügyeket és kedvüket lelik bennük (Róma 1, 32). A szeretet nem tesz így. Szomorú minden gonosz dolog miatt, ha lehet, meg sem hallgatja. Inkább jót, szépet és tiszta dolgokat szeret hallani.

A szeretet örül az igazságnak. Örül, ha Isten igazsága derül ki, hiszen Ő maga az igazság. Ujjong, ha az evangélium, az igazság Igéje győzelmet arat, ha emberek az igazság megismerésére eljutnak. A világ embere fanyar képet vág ehhez, agyonhallgatja az ilyesmit vagy éppen kigúnyolja. János apostolnak az volt a legnagyobb öröme, ha látta, hogy a testvérek igazságban járnak. A szeretet embere az igazságot segíti elő, utat készít neki és örül, ha az győz, még akkor is, ha ő maga nem részesül benne.

Napi Ige és Napi Gondolatok

Napi Ige:

Viseljétek hát el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok lenne a másikra! Ahogyan az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy bocsássatok meg egymásnak!

(Kolossé 3,13)




Mert Én vagyok az Úr, a te gyógyítod.
Az Ige világosan fogalmaz: nem a kezelő orvosod, a te gyógyítod, hanem Isten. Az orvos csupán egy eszköz Isten kezében, hogy lelkiismeretes elvégezze azt a munkát amit Isten rábízott. 

(2 Mózes 15:26.)

Semmi fajta betegség NEM Istentől származik, ez az ördög pusztító munkájának szerves része. Ha bármiféle betegség Istentől lenne, akkor Jézus gyógyító, helyreállító munkája Isten ellen lenne.

A János 8:44 szerint az ördög az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.
Az ördög az emberölő, és NEM Isten!
Az ördög terjeszti a pusztító betegségeket és NEM Isten!

Jézus abszolút MINDEN betegséget meggyógyított, mindenkit, bármennyire súlyos is volt a betegség, ezáltal is bemutatta hogy Isten ereje messze az ellenség ereje fölött van.
Gondolkoztál már azon hogy Jézus küldetésének a legfőbb célja a megváltó, helyettesítő áldozat munkája volt?

A Golgotai kereszt, igen ezt volt a cél. Fel mehetett volna a keresztre anélkül hogy egyetlen egy embert is meggyógyított volna,
Ennek ellenére,Jézus földi szolgálata alapvetően két dologra összpontosult.
Hirdette az Igét, és gyógyított, majd amikor eljött az idő felment a keresztre és megfizette a bűneink zsoldját.

Mi ugyanezt kell tegyük csak fordított sorrendben.
Fel kell szegeznünk az Ó emberünk a keresztre, majd menni hirdetni az Igét,és gyógyítani a betegeket.

Nem mi gyógyítunk hanem Isten, aki hit által belénk költözik.
A Teremtő Isten, az orvosok Orvosa!

A Jézus nevében!
Ámen!





Isten ígéreteinek tárháza- A kegyelmi szövetség jele

„Szívedet és utódaid szívét körülmetéli Istened, az Úr, szeretni fogod Istenedet, az Urat teljes szívedből és teljes lelkedből, és élni fogsz" (5Móz 30,6).




Íme, ez az igazi körülmetélkedés. Szerzője „Istened, az Úr". Csak Ő tud hatni a szívekre. Ő tudja elvenni belőle a testiséget és a szennyet. Csak Ő tudja véghezvinni bennünk, hogy szeretni tudjuk Istent teljes szívünkből és lelkünkből. Kegyelmének csodája ez, amelyet a Szent Szellem visz véghez bennünk. Ezt csak az Úrtól kérhetjük el, és kevesebbel sose érjük be. Figyeljük meg, hol történik ez a körülmetélkedés: nem a testünkön, hanem a szellemünkben. A kegyelmi szövetség alapvető ismeretetőjele ez. A kiválasztottakra kitörölhetetlenül jellemző, hogy szeretik Istent. Titkos pecsét ez, biztosítja a hívőt kiválasztása megmásíthatatlan voltáról. Arra igyekezzünk hát mi is, hogy ne külsőleges szertartásokban bízzunk, hanem a Szent Szellem munkájában.

Ha erre ügyelsz, meglesz az eredménye: „élni fogsz". A testünk halálra van ítélve, de ha a szívedet adod át Istennek, és a Szent Szellem dolgaira törekszel, akkor élni fogsz. Bárcsak véghez vinné az Úr, a mi Istenünk kegyelme munkáját belső emberünkön, hogy teljes szívünkből és teljes lelkünkből neki élhessünk.

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Kihallgatni vagy meghallgatni?

"..azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról... "(Jn 18,37)



Pilátust nagyon bosszantotta, hogy éppen a nagy ünnep alkalmával vitték hozzá Jézust, és követelték, hogy végeztesse ki. Ingerülten kezdte a kihallgatást: Ki vagy? Mit tettél? - Jézus szelíden válaszolt: Én azért jöttem, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindenki, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra. Az én országom nem e világból való...
Jézus arról beszélt, ami Pilátust nagyon érdekelte. Azonnal rá is kérdez: Mi az igazság? - De mielőtt Jézus felelhetne, feláll, kimegy, és tovább tárgyal Jézus vádlóival.

Ez a rövid kérdés nagyon sokat elárul. Amikor elhangzik, a hivatalnokból egy pillanatra előbújik az ember. Ez hiányzik Pilátus életéből, erre vágyik, de nem vallja be magának sem. Ő vallat, és nem vall. Kihallgatja Jézust, de nem akarja meghallgatni.

Pedig ezek kegyelmi pillanatok egy ember életében: megnyílik a szív Isten előtt, Isten meg akarná ajándékozni, de az ember mégis elfut, és szegény marad. Nem cserél helyet Jézussal, ragaszkodik ahhoz, hogy ő a bíró, és Jézus a vádlott.

Pedig az igazság nem ijesztő, éppen az az örömhír. Mi az igazság? Az igazság az, hogy mi Istentől halálos ítéletet érdemlünk. Az igazság az, hogy ezt az ítéletet Jézus Krisztus magára vállalta és ténylegesen elszenvedte, amikor meghalt a kereszten. Az igazság az, hogy aki ezt hiszi, azt Isten igazzá nyilvánítja, és nem bünteti meg. Mert az igazság egy személy, úgy hívják: Jézus. Akinek Jézusa van, azé az igazság. Ezért jött ő a világba.

Ne vallassam Jézust, hanem vallják neki ma! Ne én kérjem számon, mintha bírája lennék, hanem üljek a vádlottak padjára, engedjem, hogy leleplezzen és kegyelemmel felmentsen! Aki őbenne hisz, nem megy ítéletre (Jn 5,24)!

Köszöntünk Szent Szellem!- A DICSŐITÉS OKA

"Aki záloga a mi örökségünknek Isten tulajdon népének megváltására,
az Ő dicsőségének magasztalására." 
(Efézus 1:14)
"Az Ő jelenléte bennünk Isten biztosítéka arra, hogy valóban meg fogja adni nekünk mindazt, amit ígért; a Lélek pecsétje rajtunk pedig azt jelenti, hogy Isten már megvásárolt bennünket, és garantálja, hogy magához vesz bennünket. Ez újabb ok arra, hogy magasztaljuk dicsőséges Istenünket!"(Efézus 1:14; az angol The Living Bible-verzióból fordítva)                             
Ha még egy okot keresel arra, hogy magasztalhasd dicsőséges Istenünket, akkor lépj be a mennyei bankba, és válts ki egy csekket, amit az Úr adott neked, mikor betöltött Szentlelkével. Az egyik legnagyobb értékű csekk a mennyei örök élet bizonyossága. Kifizetése garantált, és nem lehet elveszíteni.
Charles Spurgeon egyik prédikációjában közzétesz egy történetet egy hölgyről, aki több mint húsz éven keresztül gondoskodott egy nagyon gazdag úri emberről. Mivel a férfinak nem voltak örökösei, így elhatározta, hogy vagyonának nagy részét erre az asszonyra hagyja, aki olyan hűségesen ápolta őt. Amikor érezte, hogy közeledik a halála, írt valamit egy kis papírlapra, és odaadta a hölgynek. A bejárónő nagyon hálás volt azért, hogy ura nem feledkezett meg róla, és kitűzte a papírt a londoni külvárosban álló viskójának falára. "Néhány évvel később - beszéli el Terry Law a The Power of Praise and Worship [Isten dicsőítésének és tiszteletének hatalma] című könyvében - a hölgy megbetegedett, és elhívták Spurgeont, a nagy igehirdetőt, hogy látogassa meg. Miután imádkozott az asszonnyal, körbesétált a szobában, és észrevette a falra kitűzött cédulát. Odafordult a nőhöz, és kérte, mesélje el a papírlap történetét. Majd megkérdezte tőle: 'Tud maga olvasni?' 'Nem, sosem tanultam meg' - válaszolta az asszony. Spurgeon örömmel osztotta meg vele a hírt: 'Asszonyom. ez a cédula egy hatalmas vagyonról szóló csekk. Nem kellett volna ilyen szegény körülmények között élnie. London legelegánsabb házaiban lakhatott volna, és a legjobb ételeket fogyaszthatta volna.' "
Váltsd be ma a csekket, és kezdd el dicsőíteni Istent csendességedben, a kis csoportos összejövetelen és a gyülekezetben, amikor közös istentiszteleten gyűltök össze. Örök életed Atyáddal éppolyan biztos, mint a Szentlélek jelenléte benned!
Imádság a mai napra
"Segíts, Uram, hogy észrevegyem a lehetőségeket, és bizonyíthassam, mennyire örülök a Szentlélektől kapott üdvbizonyosságnak, ami enyém lehet Jézusban!"
Garrie F. Williams írása alapján

Isten csodálatos kegyelme- A CSAPADÉK ELKERÜLÉSE

''Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból'' (1János 2:16)

A büszkeség és a világ szeretete két olyan csapda, amely hatalmasan akadályozza a lelkiséget és a kegyelemben való növekedést. Ez a világ nem a keresztények mennyei hazája, hanem csupán Isten műhelye, ahol felkészít arra, hogy majd a szent mennyei otthonban alkalmasak legyünk a bűntelen angyalokkal való életre. Szüntelenül neveljük gondolatainkat a nemes és önzetlen dolgokon való időzésre. Ez a nevelés szükséges ahhoz, hogy úgy tudjuk alkalmazni Istentől nyert erőnket, amivel a lehető legnagyobb dicsőséget szerezhetjük a nevének a Földön. Egyszer majd el kell számolnunk az Istentől kapott nemes képességeinkkel, és hálátlanság lenne részünkről, ha nem az Ő terve szerint használnánk fel azokat. Isten szolgálata lényünk minden erejére igényt tart, és ha nem fejlesztjük ezeket az erőket magas fokra, akkor nem teszünk eleget Isten velünk való tervének. Neveljük elménket a mennyei dolgokról való elmélkedés szeretetére! Helyes cselekedetek által műveljük és csiszoljuk lelki képességeinket úgy, hogy Istent dicsőíthessük meg általuk...
Ha nem szoktatjátok magatokat a vallásos dolgokról való elmélkedésre, szellemiségetek elgyöngül és elerőtlenedik ezen a területen. Ha szüntelenül a világi ügyekről gondolkodtok, akkor azokban lesztek kiválók, mert ezt az irányt műveltétek ki és erősítettétek meg a használat által. Azért nehéz az embereknek vallásos életet élni, mert gondolkodásukat nem szoktatják Isten-szeretetre. Épp az ellenkező irányt gyakorolják. Ha nem neveljük magunkat szüntelenül a lelki tapasztalatok megszerzésére, ha nem igyekszünk megérteni a kegyesség titkát, akkor képtelenek leszünk nagyra értékelni az örökkévaló dolgokat... Amikor szívünk kétfelé húz, és főként a világi dolgokkal törődik Isten dolgai ellenében, akkor lelki erőnk nem igazán képes a növekedésre. Miközben a világiak teljes elszántsággal és buzgalommal igyekeznek a földi kincsek biztosítására, Isten népe nem szabja magát a világhoz, hanem komoly, őrködő és várakozó álláspontjával tanúsítja megújult gondolkodását. Otthonuk nem ebben a világban van. Vágyódásuk egy jobb, mennyei hazára irányul.
Ellen White írása alapján

Reggeli dicséret- "Csak a jók mennek el"


„Az igaz ember elvész, és senki sem törődik vele. A hűséges emberek kimúlnak, és senkit sem érdekel. A gonosz miatt múlik ki ugyan az igaz, de békességre jut; fekvőhelyén megpihen, aki egyenes úton járt.”
Ézsaiás könyve 57:1-2 

Már másfél éve nagymama lehetnél, de a lányom most csak a meséimben találkozhat veled. Néha rám tör egy pillanat, és legszívesebben felvenném a telefont, tárcsáznám a számodat (nem tudtalak kitörölni a telefonkönyvből. Nem akartalak kitörölni onnan.), és beszélnék, és hallgatnálak. Kiönteném a szívemet, mert tudom, hogy te sosem ítélnél el, sosem vetnél meg azért, amit érzek vagy gondolok. Te nem akarnád "jobban tudni" a dolgokat, nem akarnál beleszólni, csak ottlenni, mert szükségem van rád. 

De nem vagy itt. És igen, néha még mindig kiszalad a számon, hogy ez nem ér, ez nem igazság. És mérges vagyok, és egyedül érzem magam, és várom, hogy végre gyógyultan hazajöjj a kórházból. És nem tudom, hogyan mondjam majd el neked, hogy most már tényleg nincs mit felvenned, mert mindent elajándékoztam. De ez a beszélgetés még várat magára.
A hajmáskéri kereszteződés mellett már soha többé nem tudok úgy elmenni, hogy ne érezném a gombócot a torkomban, és legszívesebben kitörölném a fejemből a hospice kórházig vezető utat, de sajnos túl mélyre fúrta magát az emlékeimben.
Mert jó voltál. Nekem a legjobb, és minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy megugorjam azt a mércét, amit elém állítottál.
Csendben mentél el, megbékélve Istennel, Aki veled együtt szenvedett a gyilkos kórtól. Mert Ő nem vett el tőlem. Mert nem Ő vett el tőlem. Az az átkozott betegség nem az Ő találmánya. A Gonosz ölt meg. A Gonosz, akinek csak az kell, hogy szenvedjen és pusztuljon mindenki.
De Isten megmentett. Tudom, hogy megmentett, és egy napon majd újra találkozunk. És elmesélek neked majd mindent, és bemutatom neked az unokádat, és megkérdezem, hogy te mit éltél át akkor, amikor búcsút intettél. És ezután már soha nem kell majd elköszönnünk egymástól. Mert Isten Jó. Mert Ő megmentett. Mindkettőnket.
Szerző: Sz-Cs. Andi

2016. október 15., szombat

Örömteli mindennapok- Isten mindig időben érkezik



“Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.” Zsoltárok 37:7-8.

Gyakran vagyunk türelmetlenek,amikor imáinkra nem a mi időzitésünk szerint érkezik a válasz .Ilyenkor általában megpróbálunk besegíteni Istennek,hogy előremozduljanak a dolgaink .Ezzel valójában hátráltatjuk Istent,Ő félreáll és engedi ,hogy tegyük a saját dolgainkat .Lehető legnagyobb hiba amit teszünk ha saját magunk próbálunk megoldásokat keresni,ahelyett hogy türelmesen várnánk Istenre.

A hitünk egyik rombolója a saját időzitésünk.

Tudnunk kell ,hogy az Ő időzítése tökéletes,nem azonos a mi időzitésünkkel. Ő mindig a tökéletes időben fog érkezni .

Soha nem késik az imáinkra adott válaszokkal.

Légy türelmes ,bízz benne ,maradj hitben.

Bízd Rá a terveidet és hagyd, hogy Ő vezessen sikerre mindabban, amit teszel.

A hitünk egyik rombolója a saját időzitésünk.

Tudnunk kell ,hogy az Ő időzítése tökéletes,nem azonos a mi időzitésünkkel. Ő mindig a tökéletes időben fog érkezni .

Soha nem késik az imáinkra adott válaszokkal.

Légy türelmes ,bízz benne ,maradj hitben.

Bízd Rá a terveidet és hagyd, hogy Ő vezessen sikerre mindabban, amit teszel.

Örömteli mindennapok-Légy erős és bátor!


Ne feledd: "Én parancsoltam meg neked, hogy légy erős és bátor! Istened, az Örökkévaló van veled, akárhová mész!

Hát ne félj semmitől, és ne engedd, hogy bármi elbátortalanítson!” Józsué 1,9.

Isten nem tanácsolta, hogy légy erős és bátor, hanem parancsolta!
Lehet,hogy túl nagynak látszik az előtted álló feladat és azt gondolod nem tudsz vele megbirkózni.
De Isten azt mondta ,,Ne félj!,, Én veled leszek mindig, minden utadon, akárhova mész, sőt el nem maradok tőled! Soha nem vagy egyedül .
Ne feledd, ha Istenre tekintesz és megfogadod a parancsát, az előtted lévő hegy eltörpül, sőt lapállyá lesz. Nincs az a feladat, akadály, kihívás amin ne tudnál átmenni, ha Istennel mész kéz a kézben.
Ha egyszer felismered, hogy ki vagy és mit kaptál Isten ereje által, akkor nem fogod többé hagyni, hogy az ördög leigázzon.
Hát ne félj semmitől!Engedd el a kétségeidet, hogy magabiztos lehess.


Örömteli mindennapok- Az Élő Ige


Szívembe rejtettem beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened -Zsolt.119,11-

Engedd be az Igét mélyen a szívedbe ,hogy meggyökerezzen és szilárd alapot vegyen.„...Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál..., megítéli a szív gondolatait és szándékait." (Zsid 4,12) Isten igéje leleplezi a bennünk levő gonoszt, és ha befogadjuk, megtisztítja az életünket.
Vegyétek fel... a Szellem kardját, amely az Isten beszéde. (Ef 6,17)
Isten beszédével a szívedben és a szádban mindenkor győztes leszel!
Utasításaidon elmélkedem, és figyelek ösvényeidre.
Gyönyörködöm rendelkezéseidben, igédről nem feledkezem meg.
Zsolt.119,15-16.
Legyen örömteli napod:)

Forrás: Örömteli mindennapok:


Örömteli mindennapok- Kegyelem a mindennapokban.


Isten kegyelme megújul minden reggel-Jer.sir.3,23-

Isten megújult kegyelmére minden nap,minden pillanatában szükségünk van .Úgy a családunkban, környezetünkben, mind a munkahelyen, utcán, bárhol a világban.
Az emberek elvárásokkal lesznek felénk,nekünk pedig helyt kell állni a nyomások alatt is.

Mit fognak látni rajtunk az emberek?
A test indulatait vagy Isten kegyelmét, ami megnyugszik rajtunk és kiárad feléjük?

Pozitív hozásállással leszünk, Isten kegyelmében bízva vagy érvényesíteni akarjuk a jogainkat? Megsértődünk, panaszkodunk és felvesszük a védekező pozíciónkat vagy megmaradunk Isten kegyelmében ,szeretetében és jó hatással leszünk a környezetünkre.
Barátokat szeretnénk, lelkeket nyerni Istennek vagy ellenségeket?

Mi döntjük el miként élünk a kegyelemben,a kegyelem által, ami bőségesen adatott minden hívőnek.

Találd meg Isten kegyelmét reggel és a nap folyamán fel fogod ismerni megnyilvánulásait.

Legyen kegyelemmel és örömmel teljes napod! :)

Örömteli mindennapok- Használd ki bölcsen az idődet!


A tőled telhető legjobb módon használd ki az idődet!-Kolosse 4,5-

Az idő a legértékesebb forrásunk. Sokkal értékesebb, mint a pénz. Szerezhetsz több pénzt, de több időt nem. Csak egy bizonyos meghatározott időtartam adatik ebben az életben.
Nem csinálhatsz időt, nem kölcsönözhetsz időt, nem tehetsz félre magadnak időt és nem adhatsz másnak időt. Te csakis használhatod! Mindannyiunknak ugyanannyi idő adatott egy napra,24 óra.
Ha nem tanulsz meg jól gazdálkodni az időddel, akkor semmi mást sem tudsz majd jól irányítani az életedben !
Az ,,ellenség ,,azon munkálkodik, hogy elvegye az idődet az igazán fontos dolgoktól, amit Isten rád bízott, amik igazán számítanak az örökkévalóságban.
,,Csak az a fontos, hogy célhoz érjek, és elvégezzem azt a feladatot, amit az Úr Jézus bízott rám.. Apcsel.20,24-
Isten használni akar, de biztos akar lenni benne, hogy a legfontosabb dolgokba fekteted az idődet.
Az örökkévalóság távlatában kell használnod az idődet. Fel kell tenned magadnak a kérdést, amivel most töltöd az idődet,mennyire számít ez majd az örökkévalóságban?
Ez után pedig újra kell tervezned, mire fókuszálsz.

Használd az időd az örökkévalóság távlatában, hogy Isten láthassa, hogy az igazán fontos dolgokra figyelsz - az Ő céljaira.
Legyen örömteli napod :)




Örömteli mindennapok- Minőségi ima

“Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. (Máté 6:7)



Néha a leghatékonyabb imáink egyben a legrövidebbek is. Jézus azt mondta, “Békesség, csendesedj le,” és a szél és a hullámok megnyugodtak. (Márk 4:39.)
Azt mondta, “Lázár, jöjj ki.” És Lázár visszajött a halálból (János 11:43-44-) 
Másrészt ma sok gyülekezetben és ima összejövetelen hangsúlyozzák az ima mennyiségét a minőség helyett. Jézus sohasem támogatta a hosszú imákat, és csak néhány példát találunk arra, hogy ő maga hosszan imádkozott volna.
Nem azt mondom, hogy az Istennel való közösség nem fontos, de a formális ima csupán egy része a Vele való közösségünknek.

Sokszor kérjük arra az Istent, hogy szóljon hozzánk, de Ő nem kap egyetlen szót sem tőlünk mellékesen.

Mindent elvégzünk a beszédünkkel. Érdekes, hogy a Zsoltár 5:1,2-ben az ima és a töprengés szavak felcserélhető módon szerepelnek. Ez azt jelenti, ha a gondolataid Isten dolgain járatod a nap folyamán, akkor imádkozol. 
Vannak időszakok, amikor szükséges elcsendesedned és tudnod kell, hogy Ő az Isten. (Zsoltár 46:10). Ez szintén ima.

Nem a hosszúsága, hanem a szívből fakadó hit az ami az imádat minőségi imává teszi. Ma, amikor imádkozol, értsd meg, hogy Isten nem kemény, hogy meghallja, amit mondasz. Nem szükséges újra és újra ismételned a mondandódat, hogy magadra vonjad a figyelmét, és az ima nem eszköz arra, hogy benyomást tégy Rá, vagy bárki másra. Egyszerűen kommunikálj vele az Ő Beszéde szerint és nem csupán választ fogsz kapni, hanem növekedni is fogsz Őbenne.

Örömteli mindennapok- Hit és türelem




Azokat kövessétek, akik hittel és türelemmel végül megkapták, amit Isten ígért nekik!-Zsidó 6,12-
Isten ajándékai minden napra el vannak készítve számodra.
Hogy mennyit veszel át azokból,csakis rajtad múlik.Adj hálát minden nap az ígéretekért ,ez segít növekedni a hitedben és türelemben.
Ábrahám békességes tűréssel várta, hogy Isten ígérete beteljesedjen - Attól kezdve, hogy Isten fiút ígért neki, Izsák megszületéséig 25 év telt el. Isten igen nagy és becses ígéretekkel ajándékozott meg bennünket -2 Péter 1:4-. A titok, hogy ezek az ígéretek beteljesedjenek az életünkben, a hit és a békességes tűrés.
Békességes tűrés nélkül nincs hit! Ha pedig a hitetek kiállja a próbát, az kitartóvá tesz benneteket.-Jakab 1,3-
A hit és a békességes tűrés kéz a kézben jár, együtt növekedik bennünk, miközben hagyjuk, hogy Isten munkálja a szívünket és az életünket.Minél jobban növekedünk hitben és békességes tűrésben, annál nagyobbak lesznek a győzelmeink! Mindenre van erőnk a Krisztusban, Aki minket megerősít!
Hit és békességes tűrés által örökölni fogjuk az ígéreteket! Ámen!


Forrás: Örömteli mindennapok


Örömteli mindennapok- Ő veled van


Mikor vízen kelsz át,veled vagyok.
Ha folyókon,azok el nem borítanak.
-Ézsaiás 43,2-
Lehet, hogy éppen egy vízen kelsz most át, vagy éppen egy folyó közepén sodródsz és úgy érzed elsüllyedsz. Lehetsz bármilyen helyzetben, tudnod kell, hogy Isten ott van veled mindig, minden problémádban.
Fogd meg a kezét ,kapaszkodj bele erősen,hogy átvezethessen rajta.
Lépj ki bátran, engedd el a félelmeidet, a kétségeidet, amelyek visszatartanak attól, hogy megtedd az első lépést. Ő ott van, rád vár!
Megígérte, hogy soha nem hagy magadra. Higgy és bízz benne!


Örömteli mindennapok- Isten előtted jár!


Amikor Isten elhív egy útra,megbíz egy feladattal,tudd,hogy Ő mindig előtted megy .Nem kell attól félned,hogy egyedül fogod végigcsinálni .Ő egyenessé teszi a látszólag kanyargós utakat és simává a göröngyösöket ,amik előtted vannak .Amikor azokra a helyekre érkezel ,amitől a legjobban féltél, már előkészítve fogod találni .

Bármilyen feladattal kell ma szembenézned,számíts arra ,hogy Ő előre megy ,hogy ajtókat nyisson ki számodra.-Zsid.6,20-
Az Ő útjain előre elkészített áldások vannak.
"Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig!"-Mt.28,19-20.
Ő földi utunk minden lépésénél előttünk halad.Amikor Jézus felszólít ,hogy ,,menjetek,,ott előre elkészített áldások vannak.
Kövesd Őt!Lépj bele az előre elkészített áldásaidba.
Legyen örömteli napod:)


Forrás:https://www.facebook.com/1724650591094415/photos/a.1724672287758912.1073741828.1724650591094415/2146120988947371/?type=3&theater

Alfa-Omega tanítások-Növekedés

Írta: Farkas Antal

Növekedés

Nyissuk meg egy közismert igerésszel:                          

1Korintusi levél 3,1-7
„Én sem szólhattam néktek, atyámfiai, mint lelkieknek, hanem mint testieknek, mint a Krisztusban kisdedeknek. Téjnek italával tápláltalak titeket és nem kemény eledellel, mert még nem bírtátok volna meg, sőt még most sem bírjátok meg: Mert még testiek vagytok; mert amikor írigykedés, versengés és visszavonás van köztetek, vajjon nem testiek vagytok-é és nem ember szerint jártok-é? Mert mikor egyik ezt mondja: Én Pálé vagyok; a másik meg: Én Apollósé; nem testiek vagytok-é? Hát kicsoda Pál és kicsoda Apollós? Csak szolgák, kik által hívőkké lettetek, és pedig amint kinek-kinek az Úr adta. Én plántáltam, Apollós öntözött; de az Isten adja vala a növekedést. Azért sem aki plántál, nem valami, sem aki öntöz; hanem a növekedést adó Isten.”

Vannak tehát Istennek a munkásai, akik végzik szolgálatukat, de minden esetben Isten adja a növekedést. De mit értsünk növekedés alatt? Muszáj volt feltennem ezt a kérdést, mivel sokan úgy hiszik, hogy jól értik, pedig közel sincsenek a valódi értelmezéséhez. Mert mit gondolnak a növekedésről? Az „óember” levetkőzésére asszociálnak, vagyis a bűnök elhagyására. Pedig nem ezt jelenti!

Az ige, bűn tekintetében egyértelmű üzenetet közöl olvasóival, mégpedig: azonnal elhagyni a bűnt, most kell megtérni! Nem lehet halogatni, nem lehet félvállról venni:

Józsué könyve 24,15
„Hogyha pedig rossznak látjátok azt, hogy szolgáljatok az Úrnak: válasszatok magatoknak még ma, akit szolgáljatok; akár azokat az isteneket, akiknek a ti atyáitok szolgáltak, amíg túl valának a folyóvizen, akár az Emoreusok isteneit, akiknek földjén lakoztok: én azonban és az én házam az Úrnak szolgálunk.”

Amint látjuk, a választás alatt nem azt értette Józsué, mint a maiak - akik valahogy úgy válasszák Jézust, mint egy polgármestert vagy egy miniszterelnököt (elmennek szavazni) - , hanem a választást egyben szolgálattal közötte egybe:

„válasszatok magatoknak még ma, akit szolgáljatok;”

Merthogy mindenki valakinek a szolgája. Vagy e világot szolgálva a világi javaknak él, vagy Istennek szolgálva a mennyeieket keresi. Azt pedig tudjuk jól, hogy a kettő együtt nem lehetséges:

Máté evangéliuma 6,24
„Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.”

Mégis a legtöbben ezzel próbálkoznak… Jézus nevére hivatkoznak, de a cselekedeteikkel megtagadják. Ők azok, akik hiába vették Isten kegyelmét:

2Korintusi levél 6,1-10
„Mint együttmunkálkodók intünk is, hogy hiába ne vettétek légyen az Isten kegyelmét. Mert ő mondja: Kellemetes időben meghallgattalak, és az üdvösség napján megsegítettelek. Ímé itt a kellemetes idő, ímé itt az üdvösség napja. Semmiben semmi botránkozást nem okozva, hogy ne szidalmaztassék a szolgálat, hanem mindenben úgy viseljük magunkat, mint Isten szolgái, sok tűrésben, nyomorúságban, szükségben, szorongattatásban, vereségben, tömlöcben, zendülésben, fáradságban, virrasztásban, böjtölésben, tisztaságban, ismeretben, hosszútűrésben, jóságban, Szentlélekben, tettetés nélkül való szeretetben, igazság igéjében, Istennek erejében, az igazságnak támadó és védő fegyverei által, dicsőség és gyalázat által, rossz és jó hír által; mint ámítók, pedig igazak; mint ismeretlenek, pedig ismeretesek; mint haldoklók, pedig íme élünk; mint megostorozottak, mégsem megöltek; mint bánkódók, pedig mindig örvendezők; mint szegények, pedig sokakat gazdagítók; mint akiknek semmijük sincs, pedig mindenük megvan.”

Kik veszik hiába Isten kegyelmét? Azok, akik nem becsülik, visszaélnek vele, vagyis akik bántalmazzák:

Zsidó levél 10,26-31
„Mert ha szándékosan vétkezünk, az igazság megismerésére való eljutás után, akkor többé nincs bűnökért való áldozat, Hanem az ítéletnek valami rettenetes várása és a tűznek lángja, amely megemészti az ellenszegülőket. Aki megveti a Mózes törvényét, két vagy három tanubizonyságra irgalom nélkül meghal; Gondoljátok meg, mennyivel súlyosabb büntetésre méltónak ítéltetik az, aki az Isten Fiát megtapodja, és a szövetségnek vérét, melylyel megszenteltetett, tisztátalannak tartja, és a kegyelemnek Lelkét bántalmazza? Mert ismerjük azt, aki így szólt: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr. És ismét: Az Úr megítéli az ő népét. Rettenetes dolog az élő Istennek kezébe esni.”

Mert bizony Isten kegyelmét meg kell becsülni, úgy is mondhatnánk: meg kell tartani! A terjedelme miatt nem hozom a Máté evangéliumának a 18. fejezetét, de mindenki önmaga győződjön meg az olvasottakról, amelyben Jézus egy igen szemléletes példázaton keresztül adja tudtunkra, hogy aki bár Isten kegyelmének részese lett, de önmaga nem gyakorolja másokon a kegyelmet, annak Isten visszavonja kegyelmét és a kárhozottak sorsára juttatja. Ez jelenti azt, hogy hiába venni Isten kegyelmét.

Az igében vajon azt látjuk, hogy Isten megértően azt mondja a bűnös emberre, hogy ráér megtérni? Nincs erre példa igaz? Vagy talán Jézus tett vagy mondott olyat, ami arra enged következtetni, hogy a bűnt ráér elhagyni? Hiszen Jézus mindig azonnali felszólításokat tett, mint például: „kövess engem”, „többé ne vétkezzél”, sőt, aki el akarta temeti apját, annak sem adott türelmi időt, hanem azonnali követésre szólította fel. Máté azonnal otthagyta a vámot, Péter és András a halászatot, Bartimeus a felső ruháját, ha Jézus szól, ezt jelenti követni! De mi van ma ehelyett? Megválasztják Istenüknek, de élnek továbbra is a tanításától eltérő életet.

A megtérést is leredukálták a maiak csupán egy döntésre, míg az ige a megtérés alatt a bűntől való azonnali elfordulást érti. Aki tehát megtért, az azonnal elhagyta a bűnöket és követi Istent. Nem elég csupán dönteni, a bűnökre pedig nem legyinteni kellene, hanem Isten kéréseit komolyan kellene venni.

A növekedés tehát nem az, amire a legtöbben gondolnak. A növekedés nem a bűnök elhagyásáról szól, hiszen a bűnöket azonnal el kell hagyni. A növekedni az Istenben való ismeretben kell, az alázatban, a szeretetben, a szelídségben, a bölcsességben, a türelemben, és amik ezekhez hasonlóak! Ezekben növekedhetünk, Isten erre adja az esőt, azaz a Szentlelket, hogy a mag, amelyet bennünk elvetett, minél inkább megnövekedve gyümölcsöt hozzon az Ő dicsőségére.

2Péter levele 3,18
„Hanem növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunknak és megtartó Jézus Krisztusunknak ismeretében. Néki legyen dicsőség, mind most, mind örökkön-örökké. Ámen.”


Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Péter aludt." - "Őrök őrizték a börtönt." - "A vaskapu magától megnyílt." - "Péter zörgetett; Rhodé nem nyitotta ki a kaput.

Csel 12,6.10.13-14                                    

Különös meglepetések! Látunk egy embert édesen aludni, akiről azt gondolnánk, hogy ébren kellene lennie. S látunk virrasztókat, akikről azt gondoljuk, hogy aludhatnának. Péter, akit másnap ki akartak végezni, olyan mélyen alszik, hogy oldalba kell lökni, hogy felébredjen.

Börtönökben munkálkodó lelkigondozók ilyennel ritkán találkoznak. Félelem és izgalom tartja ébren a halálra készülőket. Különös kegyelem kell ahhoz, hogy valaki ilyem helyzetben is nyugodtan aludjon (Zsolt 4,9).

Ugyanakkor látjuk a keresztyének seregét, amint virrasztanak. Már éjfél is elmúlt. Nem tudnak aludni, Heródes gyilkos terve ébren tartja őket.

-Boldogok vagyunk, ha a saját halálunkra nézve megvigasztalódva tudunk aludni, de az Isten ügyét fenyegető veszély ébren tart bennünket (Mt 26,40).

Másik meglepetés: Egy nehezen nyíló kapu hirtelen kinyílik, egy könnyen nyíló pedig nehezen. Egyik a vaskapu, amely a börtön udvaráról a városba vezet. Súlyos akadály! Ki törhetné fel gyorsan?! És ez azonnal kinyílik - magától. S Mária házának kapuja, amit egy gyermek is játszva kinyithat, zárva marad Péter előtt.

Legyen ez jelkép előttünk Isten országának munkájában. Itt is vannak ajtók, amelyeknél hasonlót élünk át. Egyiknél csodát tapasztalunk, másiknál türelmet tanulunk (Csel 7,25; Lk 21,19).

Végül: valaki, akire biztos halál várt, életben maradt, s akik halálára senki sem gondolt, azokat kivégezték.

Istennek vannak meglepetései országa barátainak is és ellenségeinek is, ezek által övéinek hite megnyugodhat és megerősödhet minden időben (2Kir 20,5; 19,20; Csel 9,20; lKor 1,27).


Isten asztaláról-Varga László


"Amikor meghallotta Szanballat, hogy építjük a várfalat... gúnyolni kezdte a júdaiakat: ...Életre kelthetik-e ezt a halom követ, amely porrá égett?... Bármit építsenek is, ha ráugrik egy róka, az is ledönti a kőfalukat!"
Nehémiás 3,33-35

A babiloni fogság után megkezdődött Jeruzsálem várfalának újjáépítése. A környező, Júdába már betelepedett idegenek fel voltak háborodva. El sem tudták képzelni, hogy az elpusztított nép és vallás újjászülethet. Ez ma a keresztyén egyház helyzete. Akik már beleélték magukat az ateizmus teljes győzelmébe, elavult, végső pusztulásra váró romnak látják az egyházat, vénasszonyok nevetséges gyülekezetének, amit már nem lehet komolyan venni. Amikor ma világosan látszik, hogy kétezer év után Krisztus újra győzött ellenségei felett, hogy az ateista ideológiák csődöt mondtak, és az azokra épülő egész világrend krízisben van, az egyház pedig újjászerveződik, követeli a maga jogait, és rohamosan építi újjá szervezetét, sőt a legkomolyabb fiatalokat építi be lelki épületébe, akkor ezt az elmúlt rendszer haszonélvezői felháborodottan fogadják: az egyház elégedjék meg megmaradt vénasszonyaival! Nem tudják, hogy itt nem pár száz, részben rosszul képzett, bizonytalankodó papról van szó, hanem a mindenható Isten mutatja meg hatalmát. Krisztus győz, egyháza épül. Rád is vár, hogy állj be építői közé!






Győzelmes Istenünk, Téged nem lehet legyőzni. Egyházad nem állt méltósága magaslatán. Elvilágiasodott, elhanyagolta híveit. Megérdemelte, hogy rabságba került, hogy ellenségeid megnyomorgatták. Sokan hitték azt, hogy Téged győztek le. Aztán elhallgatott a győzelmi ének, kártyavárként omlott össze ellenségeid vára. Köszönjük, hogy a mi életünkben mutatkozott meg legyőzhetetlen hatalmad. Bár ma sem akarják elismerni, hogy Te vagy a győztes, a gúnyolódás elnémult. Vidd, Urunk, teljes győzelemre népedet! Ragadd meg fiataljainkat! Világosítsd meg értelmüket bátor, igaz hittel! Adj új, szabad életet népünknek, hogy minél többen dönthessenek Krisztus Urunk vezetése mellett! Ámen.

Mindennap az Ige fényében-A NAGY PARANCSOLAT

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 22,34-40


34 Amikor a farizeusok meghallották, hogy a szadduceusokat elnémította, köréje gyűltek. 35 Egyikük pedig, egy törvénytudó, kísérteni akarta őt, és megkérdezte tőle: 36 "Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?" 37 Jézus így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 38 Ez az első és a nagy parancsolat. 39A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. 40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták." 

"Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint magadat."
(Mt 22,37.39)

Azt szokták mondani, hogy a szeretet parancsolata a törvény summája. Ez félrevezető lehet. Ha valaki a "summa" szón olyan rövid mondást ért, mely megragadja a lényeget, de mellőzi a részleteket, akkor nem szabad azt mondanunk, hogy a szeretet parancsolata summa. Csak olyan értelemben a törvény summája, ahogy a tenger az összes folyónak a summája. A szeretetre felszólító parancs szélesebb területet ölel fel, mint az összes parancs.
Az emberi kötelességek "végösszege" ez. Isten nem többet és nem kevesebbet kíván, mint azt, hogy szeressük őt mindenek felett, és szeressük felebarátunkat, mint magunkat. Ha holnaptól kezdve minden ember elkezdené szeretni Istent mindenek felett, és szeretni a felebarátját úgy, ahogy most önmagukat szeretik, akkor hamarosan egy új világban élnénk: Isten országa (királysága) jönne el.
Szeretnünk kell Istent szellemi képességeinkkel, akaratunkkal és érzelmeinkkel. Egész valónkkal kell szeretnünk őt. Lehetetlen elmagyarázni, hogy mit jelent ez. Tanulmányoznunk kell az Istent szeretők életét, ahogy megismerjük őket a Bibliában. Különösen is Jézus élete és tettei tanítanak meg minket arra, hogy mit jelent Istent szeretni.
És szeretnünk kell felebarátainkat, mint magunkat. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy kell törődnünk azokkal, akiket Isten utunkba hoz, mint ahogy magunkkal törődünk.
Ez a két parancsolat összefügg egymással. A második "hasonló" az elsőhöz. Ezzel azt mondjuk, hogy amikor az Istennel való kapcsolatunk jó, akkor a felebarátunkkal való kapcsolatunk is jó lesz. Ha azonban nem tudjuk szeretni felebarátunkat, akkor nem szeretjük Istent sem, mivel a második "hasonló" az elsőhöz.
Isten szeretetet parancsol. Nemcsak ezt mondja: "Járj templomba, és végezd el munkádat. Légy becsületes, tiszta és igazmondó." Ő azt mondja, hogy szeretnünk kell. És senki sem szerethet egyszerűen csak úgy, hogy eltökéli azt magában. Önfegyelemmel elérhetjük, hogy sok rossz dologtól tartózkodni fogunk. De önfegyelemmel nem tudjuk megtenni az egyetlen szükséges dolgot, ti. azt, hogy szeressünk.
Csak akkor szerethetünk, ha Jézus Lelke irányítja életünket.



Krisztus mindenek felett- A MISSZIÓI ÜZENET KULCSA

"És Ő engesztelő áldozat a mi vétkeinkért, de nemcsak a mienkért, hanem az egész világért is" 

(1Jn 2,2)



Jézus Krisztus engesztelő áldozata a kulcs a missziói üzenethez. Krisztus művének akármelyik oldalát nézed is, pl. a gyógyítást, vagy a szabadítást és a megszentelést, mindegyik korlátozott. De: "Íme az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét" (Jn 1,29) - ez már határtalan. A missziói üzenet Jézus Krisztusnak, mint bűneink kiengesztelőjének határtalan nagy jelentőségére mutat rá, és Isten országának a munkása az az ember, akit ez a kijelentés teljesen átjárt. A missziói üzenet kulcsa Krisztus életének kiengesztelő volta, nem a kedvessége vagy jósága, vagy hogy Istent Atyának jelenti ki. Nagy és végtelen jelentősége az, hogy Ő a kiengesztelés vétkeinkért. A missziói üzenet nincs tekintettel hazafiasságra, nemzetre és egyénekre - az egész világnak szól. Amikor a Szent Szellem betér hozzánk, nem veszi figyelembe, mivel rokonszenvezünk, hanem egyesít az Úr Jézussal. Isten szolgája olyan ember, aki Urának és Mesterének eljegyezte magát, azaz nem a saját véleményét és meglátásait, hanem Isten Bárányát hirdeti. Könnyebb olyan közösséghez tartozni, ahol azt mondják el, mit tett Jézus értük, könnyebb az isteni gyógyítás, vagy különleges megszentelődés, vagy a Szent Szellem keresztsége rajongójának lenni. Pál nem azt mondta: "Jaj nekem, ha nem hirdetem, amit Krisztus tett értem" - hanem: "Jaj nekem, ha az evangéliumot nem hirdetem!" Az evangélium pedig ez: "Íme az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét!"

Isten műhelyében-Jézus arcképe (II.)

"A szeretet nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra (nem keseredik meg)."

(1 Kor 13, 5)                                                      

A szeretet tapintatosan viselkedik. Talán nem mindig jártas valaki a külső udvariassági szabályokban, mégis illendőképpen viselkedik, mintegy belső indíttatásból. A szeretetnélküli udvariasság hűvös vagy éppen fagyos, úgyhogy néha szívesebben vennénk a durva és neveletlen viselkedést.
Nem keresi a maga hasznát, önzetlen, nem a nyereségre néz. Nem azért ad, hogy visszakapja. Az önzés sokszor próbál szeretetreméltó lenni, például az öreg, egyedülálló rokon iránt, mert számít valamire. "Adjatok, semmit érte nem várván és a ti jutalmatok sok lesz."

A szeretet nem keseredik meg. Néha igen felháborodik a szívünk, különösen ha közelállók sértenek meg. Hogyan csendesíthetjük le ezt a belső felindulást? Nézz Jézusra, aki a legkeservesebb dolgot is elhordozta és mégsem keseredett meg a szíve. Ne tápláld a pusztító tüzet! Minél többször ismételgeti az ember magában a megtapasztalt méltánytalanságot, annál erősebb a belső felháborodása. Különösen növekszik a méltatlankodása, ha szavakban is kitör belőle. Beszéd közben egyre nő a harag s az ember mindig jobban belehajszolja magát a bosszúságba, ingerültségbe. A nyelv, amit a pokol hoz izzásba, végül is egész életünket lángra gyújtja - mondja Jakab apostol. Komoly figyelmeztetés ez. Szó szerint: "felgyújtja életünk kerekét". Mert az élet körforgás ugyan, de szakadatlanul előre is halad, mint a kerék, és ezt a nyelv a pokol tüzével fel tudja gyújtani.

Uralkodj a nyelveden! Hallgatás által még korlátozható a tűz. Ha eszedbe is jut a téged ért sérelem, állj ellene azzal a szeretettel, amivel a Megváltó szeretett. Ha felindulásod erőt venne rajtad, állj meg, tégy pecsétet a szádra Megváltód erejében, aki csendes volt, mint a bárány, amikor a legborzalmasabb sebeket kapta. Magadat teszed boldogtalanná, ha helyet adsz a keserűségnek. Ha támadások, ütések és rágalmazások érnek, ne felejtsd el: a szeretet "nem gerjed haragra", nem keseredik meg.

Isten ígéreteinek tárháza-Az Úr ereje szabaddá tesz

„Hatalmassá lesznek az Úr által, és az Ő nevében bízva élnek - így szól az Úr" (Zak 10,12)



Vigasztalás ez a hitükben megbetegedetteknek, akik elfásultak és attól félnek, hogy soha nem kelnek már fel a szorongások és kétségek betegágyából. Az áldott Orvos azonban ki tud gyógyítani ebből a betegségből, és el tudja venni a nyomában keletkezett gyengeséget is. Megerősíti a gyöngéket, méghozzá a lehető legjobb módszerrel, az Úrban erősíti meg őket. Az Úrban erősebbek vagyunk, mint önmagunkban. Az Úrban való erő megerősíti az Úrral való közösségünket, az önmagunkban bízó erő csak büszkeséget szül. Ez utóbbi tragikusan korlátolttá tesz, míg az előbbi határtalán távlatokat nyit meg előttünk.
A hívő használja is az Úrtól kapott erejét: felserken és jár az Õ nevében. Micsoda öröm, ha egy beteg végre felkel és jár. Milyen gyönyörűség a lelki gyengeség korszaka után újra erősnek lenni az Úrban. Az Úr felszabadítja népét arra, hogy belátása szerint éljen, és belső készséget is ajándékoz az övéinek, hogy éljenek szabadságukkal. Szabad emberekké tesz bennünket; nem vagyunk rabszolgák, akik sohasem pihenhetnek meg, hanem szabadon jöhetünk-mehetünk Immánuel földjén.
Én lelkem, kelj fel szomorúságodból és betegségedből, Krisztus szólít most fel, hogy légy erős, és járj Istennel szent szabadságban. Engedelmeskedj szeretete szavának!

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Mivel vagyok tele?

"...tele vagyok vigasztalódással, minden nyomorúságunk ellenére csordultig vagyok örömmel. "

(2Kor 7,4)
Mivel van tele a mi életünk? Gondokkal, feladatokkal, félelmekkel, hirtelen támadt nagy baj esetén kétségbeeséssel, van, aki önmagával van tele, vagy szerelemmel (fülig szerelmes), van, aki egy másik emberrel, vagy a semmivel - üres az élete.

Sokan tapasztalják, hogy ha kitölti is valami őket, mégis marad hiányérzetük, még valami kellene a teljes boldogsághoz. Amikor pedig megszűnik az addigi tartalom (abba kell hagyni a munkát; meghal, akiért élt az illető...), összeomlik az életük. Csak az tartotta, s most nincs miért élni.

Isten arra teremtett minket, hogy mint üres edények, ővele legyünk tele. Az iránta való szeretet (teljes szívedből) és tisztelet töltsön be, és így legyünk szerelmesek, szorgalmasak, szenvedők stb.! Aki ővele van tele, az soha nem veszíti el élete tartalmát, s benne minden más tartalom is a helyére kerül.

Ezért hordozza az ilyen ember egészen másként a veszteségeket, próbatételeket. Istenben szerető Atyja van, akire mindig számíthat, akivel közösségben mindent megkapott, amire szüksége van ebben az életben és az örökkévalóságban. Hogy emellé olykor nehézségek is jönnek, azok őt is meggyötrik, de Isten a benne bízókat előre felkészíti erre, s ezért már előre kapnak vigasztalást és erőt is. Nem akkor kapkodnak valami segítség után, amikor bajok érik őket, legfeljebb akkor még erősebben kapaszkodnak szövetséges Istenükbe, aki a nehéz időkben még inkább érezteti gyermekeivel hatalmát és szeretetét.

Ezért nem túlzás, amit itt Pál apostol ír. Abban az időben különösen is sok szenvedésben volt része. De Krisztussal való szoros közösségén ez nem változtatott. Az elég volt ahhoz, hogy megvigasztalt, reménykedő ember maradjon.

Mi ismerjük ezt az elrejtettséget és lelki biztonságot?








A Valóság Rapszódiája - Chris pásztor-A szavak jelentenek mindent

Mert a beszédedből itélnek majd igaznak, és a beszédedből marasztalnak el téged 

(Máté 12:37).


A legnagyobb ajándék az ember számára a beszéd ajándéka, az a képesség, hogy magát szavakban kifejezze. Ez egy Istentől való
rendkívüli ajándék. A személyiséged szavakban fejeződik ki. A szavaid fontosak, mindent ezek jelentenek. Szomorú, de sokan nem értették ezt meg, és ezért közönséges életet élnek itt a földön.

Minden, amit Isten adott nekünk, a szavainkon keresztül aktivizálódik. Saját üdvösségünk is a szavainktól függ. A megvallásod által kaptál üdvösséget, és az által tartod is meg. Akár élsz vagy halsz, mindez a beszédedtől függ. A beszédeden
múlik mindaz, hogy betegségben vagy egészségben, szegénységben vagy gazdagságban, győzelemben vagy vereségben élsz-e. Isten képességet adott a beszédre, hogy arra használd a szádat, hogy megfelelő irányt szabj a földi pályafutásodnak. A szádat elsősorban nem azért kaptad, hogy
egyél, igyál és másokkal kommunikálj, hanem a szád elsődleges funkciója, hogy Isten akaratának az irányába kormányozd az életed. Tanulj meg helyesen beszélni. Helyesen beszélni annyit jelent, hogy mindenkor csakis Isten Igéjét szólod. Azt is jelenti,
hogy átgondolod amit mondasz, és megtartod az ígéreteidet. A szavaid legyenek minden befolyástól mentesek, és bírjanak jelentőséggel számodra.

Vannak emberek, akik gondatlanul használják a szavaikat. Amikor beszélnek hozzád, nyilvánvalóvá válik, hogy nincs súlya a szavaiknak, mert nem fogják azokat betartani. Neked azt kell mondanod, amit valójában gondolsz, és komolyan kell gondolnod, amit mondasz. Ne mondj ki haszontalan, hatástalan szavakat. A Máté 12:36-ban az Úr Jézus szavait olvashatjuk: “De mondom nektek, minden haszontalan beszédért számot adnak az emberek
az ítélet napján.” Isten felelősségre vonhatónak tart az általad mondott dolgokért. Ne tégy gondatlan kijelentéseket, mert rossz eredményeket fognak produkálni számodra.

A világ többek között a benned élő Jézust a jellemeden keresztül láthatja meg, melyet gyakran a szavaid tükröznek vissza. Ezért egészséges és kegyes szavakat szólj mindig és mindenhol! Tudatosan raktározd el Isten Igéjét a szívedben, mert a szív
bőségéből szól a száj (Máté 12:34). Amint Isten Igéje gazdagon lakozik a szívedben, kialakul benned egy helyes beszédmód, ami kegyes és hittel teljes.

Ima
Drága Atyám, köszönöm, hogy megmutattad a szavak
jelentőségét és értékét. Igéd által élek, ezért összhangba állítom a
beszédemet gondolataiddal, parancsolataiddal és
iránymutatásoddal az életemre nézve. Mindenkor hittel teljes szavakat szólok annak a tudatában, hogy a szavaimban
életformáló erő van és általuk a győzelem irányába kormányozhatom az életem. Jézus nevében. Ámen.

További Tanulmányok:

Márk 11:23;
Mert bizony mondom néktek, ha valaki azt mondja ennek a hegynek: Kelj fel és ugorjál a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy a mit mond, megtörténik, meg lesz néki, a mit mondott.

Jakab 3:2-6;
Mert mindnyájan sokképen vétkezünk. Ha valaki beszédben nem vétkezik, az tökéletes ember, képes az egész testét is megzabolázni. Ímé a lovaknak szájába zabolát vetünk, hogy engedelmeskedjenek nékünk, és az ő egész testöket igazgatjuk. Ímé a hajók is, noha mily nagyok, és erős szelektől hajtatnak, mindazáltal igen kis kormánytól oda fordíttatnak, a hová a kormányos szándéka akarja. Ezenképen a nyelv is kicsiny tag és nagy dolgokkal hányja magát. Ímé csekély tűz mily nagy erdőt felgyújt! A nyelv is tűz, a gonoszságnak összessége. Úgy van a nyelv a mi tagjaink között, hogy megszeplősíti az egész testet, és lángba borítja életünk folyását, maga is lángba boríttatván a gyehennától.

1 éves Biblia olvasási terv: Thessalonika 4:1-18; Ésaiás 59-60;
2 éves Biblia olvasási terv: Zsidók 6:11-20; Ezékiel 8-9;


Köszöntünk Szent Szellem!- ÍME, A CSÚCSTALÁLKOZÓ!

"Őbenne pedig titeket is - miután hallottátok az igazság Igéjét, üdvösségetek evangéliumát, és hívőkké lettetek - eljegyzett pecsétjével, a megígért Szentlélekkel." 
(Efézus 1:13; új protestáns fordítás)

Belecsöppentél már valaha is egy hatalmi harc kellős közepébe? Ez bárhol előfordulhat: otthon, a családban vagy benn a cégnél, de akár nemzetközi szinten is. Miután egy török taxiban Izmirből Efézusba utaztam, lelkes várakozással sétáltam lefelé az ősi kövekkel kirakott utcákon, és leültem a nagy amfiteátrum színpadára. Pál itt mondta el beszédét a tömeg előtt, és hirtelen egy zendülés közepén találta magát, ami magába szippantotta az egész várost (Cselekedetek 19:21-41). Az efézusi Diana istennő követői azt állították magukról, hogy igazi erő birtokosai, az igehirdető viszont világosan tudta, hogy ő Isten hatalmának oldalán áll. Amikor Pál később megírta levelét az efézusi keresztényeknek, a Szentlélek ihlette szavait, mert ez lett az Újtestamentum legtöbb erőt adó üzenete. Itt több kifejezéssel és illusztrációval szemléltette a Szentlélek hatalmát, mint az Írás bármely más része. Szánj időt rá, hogy figyelmesen elolvasod az egész írást! Hamar ráébredsz, hogy ez Isten szuperhatalmának üzenete ma számodra!
Tekintsük át Pállal együtt az 1. fejezet 13. versében azokat a lépéseket, ame lyek által bárki lelki erőt nyerhet. Először a Szentlélek az Igéhez irányít bennünket. Ez a Biblia írott vagy élőszóval hirdetett üzenete, ami Jézust mutatja be nekünk. Ezért olyan fontos a Szentírás terjesztése. Másodszor a Szentlélek segít ráébrednünk, hogy az Ige igaz, pontos és megbízható. Ha eljutunk erre a következtetésre, felfedezzük benne üdvösségünk örömhírét, s ha hajlandóak vagyunk rá, akkor hittel elfogadjuk Jézust, mint személyes Megváltónkat. Ebben a pillanatban a Szentlélek szuperhatalma lakozást vesz bennünk. A világ gazdasági szuperhatalmai évente tartanak csúcstalálkozót. Néhanapján kemény vitáik vannak. Máskor viszont egységre jutnak, és a nyilatkozatokat minden kormányzó és miniszterelnök aláírja. Az efézusi levél Pál dokumentuma a szuperhatalmak csúcstalálkozójáról, ami nem végződött azzal, hogy egyezség köttetett volna Sátánnal. Éppen ellenkezőleg: a Szentlelket mutatja be, mint életünk mindent uraló szuperhatalmát!
Imádság a mai napra
"Köszönjük, Urunk, hogy Jézussal mindig a győztes oldalon lehetünk!"
Garrie F. Williams írása alapján