2016. október 17., hétfő

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Péter kiment... és nem tudta, hogy valóság az..., hanem azt hitte, hogy látomást lát.
     Csel 12,9

Három akadály volt, amely Péter menekülését lehetetlenné tette.

Meg volt kötve két lánccal. Emberi erő és ügyesség ezeket soha le nem oldhatta volna. Péter két katona között aludt, másik kettő pedig az ajtó előtt állt őrt. Minden menekülési kísérlet ki volt zárva. A szokott cellaajtón kívül, mint a legerősebb akadály, ott volt a magas vaskapu a városba vezető úton. Mindegyik ezek közül az akadályok közül egymagában is elég lett volna ahhoz, hogy Péter Heródes hatalmában maradjon. Hát még a három együttvéve!

De Isten hatalma minden akadályt legyőz. A láncok leestek. A katonákra ólomsúlyú álom borult. A vaskapu magától kinyílt.

Ha Isten így beavatkozott, hogy külsődleges fogságból kiszabadítson egy embert, mennyivel inkább beavatkozik, hogy a sötétség fejedelmének börtönéből kiszabadítson embereket!

Minden igazán hívő megtapasztalta, hogy egykor fölötte, mint a Sátán foglya fölött is elhangzott az Isten szava: "... az erőstől elvétetnek a foglyok, és megszabadul a kegyetlen zsákmánya" (Ézs 49,25). Ez egyedül Isten munkája, mint ahogy az volt Péter szabadulása is.

Mit segített volna Péteren a saját ereje? A vasláncok, az őrködő katonák, a vaskapu, minden saját erejéből való menekülést lehetetlenné tettek. S mit használt volna az emberi okosság is? Csodálatos, hogy egyes bűnözők micsoda eszességgel tudnak kiszabadulni a börtönből. Péter azonban olyan őrizetben volt, hogy emberi értelem itt nem találhatott kiutat. S Péter bátorsága, határozottsága és merészsége? Ugyanúgy hiábavaló volt. Ezért volt Péter egészen az Isten irgalmára utalva, s ezért segíthette meg Isten ilyen csodálatosan.

Isten akkor segít bennünket örömmel, ha ezért minden dicsőség egyedül Őt illeti.

Isten asztaláról-Varga László

   "Akit szeret az Úr, azt megfenyíti, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad. Szenvedjétek el a fenyítést, hiszen úgy bánik veletek az Isten, mint fiaival."
     Zsidókhoz írt levél 12,4-7

Ez is egy olyan ige, mely könnyen megbotránkoztatja azt, aki nem összefüggéseiben érti. Főként, hogy kedves, holland nyelven szerzett énekünk, a Gályarabok éneke hibás fordításban így alkalmazza ezt az igét: "Azt bünteti, kit szeret, másként ő nem is tehet." Hiszen másképp is tehet. Akiket Isten fiává fogadott, akiknek a szolgálatára igényt tart, s az örök életben is fenntartja helyüket, azokat megtisztítja, ha kell, "megostorozza", hogy alkalmassá tegye őket rendeltetésük teljesítésére, ezzel egyéniségük kiteljesedésére földön, és mennyei boldogságuk elnyerésére. Ezzel biztat ez az ige, a szenvedő keresztyének erőt adó örömhíre: "Ne csüggedj, ha az Úr megfedd téged. Milyen fiú az, akit nem nevel az apja? Ha fenyítés nélkül maradtok, fattyak vagytok, nem fiak." A szenvedő hittel, bizalommal fogadhatja Isten nevelését, hogy mielőbb alkalmassá legyen szabadításának megtapasztalására is.
Uram, nagyon fáj ostorozásod, a szenvedés minden formája. Akkor is, amikor tudom és alázatosan elfogadom, hogy saját bűneimnek a következménye, és megérdemlem. Hozzád kiáltok: Ne büntess, nem bírom! De Te jobban ismersz és jobban szeretsz engem, mint én magamat. Te tudod, mire van szükségem, hogy igaz gyermekeddé váljak. Nehéz szívvel mondom ki, de ki kell mondanom: Inkább büntess, de ne ítélj halálra! Inkább nevelj vasvesszővel, de ne mondj le rólam! Add, hogy bizalommal tudjam fogadni a feddést, de kérlek, mérd fel erőmet, idejében vedd le rólam sújtó kezed, szabadíts meg, tégy hálaadó, boldog gyermekeddé! Ámen.

Mindennap az Ige fényében- ENGEDELMESSÉG A MINDENNAPOKBAN


A mai napon olvasandó igeszakasz: Ef 5,15-33
15 Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, 16kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. 17 Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata. 18 Ne részegeskedjetek, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel,19 mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak, 20 és adjatok hálát az Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében.21 Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. 22 Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; 23 mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. 24 De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. 25 Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, 26 hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje,27 így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt, vagy ránc, vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen. 28Hasonlóképpen a férfiak is szeressék a feleségüket, mint a saját testüket. Aki szereti a feleségét az önmagát szereti.29 Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogyan Krisztus is az egyházat, 30minthogy tagjai vagyunk testének. 31 "A férfi ezért elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté." 32 Nagy titok ez, én pedig ezt Krisztusról és az egyházról mondom. 33 De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje a férjét. 



"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata... Az asszonyok úgy engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak... Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat... Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek."
(Ef 5:17,22,25; 6:1)


Minden keresztyénnek keresnie kell az Úrnak az ő életére vonatkozó akaratát. Tanításunk és tanácsunk soha nem állhat oda Isten és bárki lelkiismerete közé, akit Isten megszólított. Nagyon is meglehet, hogy Isten valami szokatlan tettet, vagy rendkívüli áldozatot kér tőlünk. Ha ez megtörténik, engedelmeskedjünk vidáman. Nem veszíthetünk, ha Jézusnak szolgálunk. Nem tévedhetünk el, ha a mi mennyei Atyánk akaratának engedelmeskedünk.
Jóllehet "teljesen nyitottnak" kell lennünk, mert Isten rendkívüli dolgokat kérhet tőlünk, mégis mindannyian mindenekelőtt a mindennapi dolgokban engedelmeskedjünk Istennek.
Isten mindnyájunktól nagyon megszokott és mindennapi engedelmességet követel. A házasok szeressék egymást Isten akarata szerint. A gyermekek engedelmeskedjenek szüleiknek, mert Isten így akarja. Az alkalmazottaknak úgy kell végezniük munkájukat, mintha Istennek végeznék azt. Az alkalmazóknak az ő mennyei Gazdájuk akaratát kell cselekedni.
Ebéd után egy fiú bement a hálószobába, hogy Isten előtt tusakodjék imádságban. Azt akarta megtudni, hogy vajon jelentkezzen-e külmissziói szolgálatra, vagy se. S akkor anyja hívta mosogatni. Ő azonban képtelen volt felismerni, hogy anyjának szava Isten szava volt.
Krisztus nem akarja, hogy mi őt és az ő akaratát bármiben is olyanná redukáljuk, ami szokványos és "könnyen kezelhető". A mi Urunk azonban mégsem emel ki minket a mindennapi életből. Megtanít bennünket, hogy hogyan éljük ezt az életet. Isten akaratának kell meglennie a nappali szobában és a konyhában, a gyerekszobában és a hálószobában, az osztályteremben és a hivatalban, munka közben és ebédszünetben. A mindennapokban tanúsított engedelmesség nélkül nem állunk készen a rendkívüli feladatokra, ha azokat tőlünk Isten kérné. Sok keresztyén lett már alkalmatlan a nagyobb szolgálatra, mert nem engedelmeskedett Isten akaratának a házassága dolgában.
Fiatal korodban tanulj meg először is akkor engedelmeskedni Isten szavának, amikor azt mondja neked, hogy csináld meg a házi feladatodat. Ellenkező esetben meg sem fogod hallani őt, amikor megmondja neked, hogy mit csinálj az emberi szenvedéssel.

Krisztus mindenek felett- NAGYOBBAKAT CSELEKSZIK



   "...és nagyobbakat is cselekszik azoknál, mert én az én Atyámhoz megyek" (Jn 14,12).

Az imádság nem készít fel nagyobb cselekedetekre, hanem az imádság maga a nagyobb cselekedet. Józan ésszel jó gyakorlatnak tekintjük az imádságot arra, hogy Istenért végzett munkánkhoz nagyobb erőt kapjunk. Jézus Krisztus tanítása szerint az imádság a megváltás csodájának hatása bennem, amely a megváltás csodáját hozza létre másokban is Isten hatalmából. Az imádság maradandó gyümölcsöket terem, de gondolj arra, hogy az imádság a Megváltó halálos küzdelmére, nem az én küzdelmemre épül. Csak a gyermek imádságai hallgattatnak meg, a bölcs emberé nem. Az imádság harc, amelyet folytatnod kell, bárhol is vagy. Bárhogyan rendezze is el Isten életkörülményeidet, az a dolgod, hogy imádkozz! Soha ne engedd magadban ezt a gondolatot: "Semmire sem használhatnak ott, ahol vagyok", mert egészen bizonyos, hogy ott nem lehetsz hasznos, ahol nem vagy. Bármilyen nehéz körülmények közé helyezett is Isten, imádkozz; hívd Őt, kiálts hozzá szüntelen! "Ha valamit kértek az én nevemben, én megcselekszem azt" (Jn 14,14). Ha nem élünk meg valami rendkívülit, nem akarunk imádkozni; ez a szellemi önzés legkifejezettebb formája. Isten irányításának a vonalában kell dolgoznunk, Ő pedig ezt mondja: "Kérjetek!" "Kérjétek azért az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába!" (Mt 9,38). A kivitelező munkás tevékenységében nincs semmi izgalmas, de ő viszi véghez a lángész terveit; és a munkálkodó szent viszi véghez Mestere elgondolásait. Az Ő szempontjából nézve imádságod munka és mindig történnek dolgok a nyomában. Ha majd a fátyol szétszakad, micsoda ámulattal fogjuk meglátni azokat a lelkeket, akiket learattunk egyszerűen azért, mert Jézus Krisztus rászoktatott arra, hogy rendelkezései szerint járjunk el.

Isten műhelyében- Jézus arcképe (IV.)



   "A szeretet mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. "
(1 Kor 13, 7)  

Minden emberben van valami, amit el kell hordozni, s nemcsak megtérése előtt, hanem utána is. Ha másokra panaszkodsz, hogy elviselhetetlenek, gondold meg, hogy téged is el kell hordozni a többieknek. Csak újjászületés által, ha az igazi szeretet tölti be az ember szívét, lesz minden más. Akkor sokkal nehezebb a saját hibáinkat elhordozni, mint a másokét. A szeretet minden szeretetlenséget, keménységet, hiányosságot elhordoz. Nem találja túl nehéznek a terhet, mert mindig Isten szeretetének a forrásából merít. Ezzel nem mondjuk azt, hogy a szeretet mindent elhallgat, mert sokszor int és helyreigazít, de nem bosszankodik és nem veti el a másikat, mint valami elhordozhatatlan terhet.

Mindent hisz. Határtalan bizalmát még a sok becsapás és csalódás sem oltja ki. A hideg, önző ember kineveti őt emiatt. Mégis a bizalom célhoz vezet. Ha valami felemelhet és előbbre segíthet egy embert, az az iránta tanúsított bizalom. A bizalmatlanság csak lenyom és dacossá tesz. "Ha úgyis rossz vagyok neki, hát annál inkább az akarok lenni" - mondja magában. Isten végtelen szeretete mindig bizalommal fordul az emberhez, annak ellenére, hogy annyi rosszat tapasztalt. Milyen sokszor voltunk hálátlanok és megvetettük a szeretetét. Pál apostol soha nem felejtette el, hogy az Úr Jézus hűnek és megbízhatónak ítélte őt, szolgálatra rendelte, noha azelőtt üldözte ezt a Jézust (1 Tim 1, 12). Pál ragyogóan igazolta is ezt a bizalmat, amit az Úr belé vetett.

A szeretet remél ott is, ahol nincs remélni való és néha megvan az a nagy öröme, hogy reménységében nem szégyenül meg. - A szeretet mindent eltűr, készségesen viseli a fáradságot, amit szolgálata magával hoz. Az önző ember bolondságnak látja, hogy fáradozzék, terhet hordozzon másokért, ha erre nem kényszerítik. Az utolsó napokban sokan még a természetes szeretet érzését, ösztönét is elfojtják magukban (2 Tim 3, 1-3). - A szeretet hosszútűrő, ezzel kezdi az apostol a szeretet himnuszát - mindent eltűr. És ezzel a végén visszatér a kezdethez.

Jézus arcán teljesen kiábrázolódva látjuk a szeretetnek említett vonásait. Igyekezzünk és legyünk egyre teljesebbé a szeretetben, hogy egyre jobban hasonlítsunk Jézus képéhez (1 Thess 4, 10).

Győztes élet- Ő szabadít meg

„Mert ő szabadít meg téged a madarásznak tőréből, a veszedelmes dögvésztől.”
(Zsoltárok 91,3)


Ha olyan körülmények között vagy, ami szinte már elviselhetetlen. Ha olyan gondjaid vannak, amiből nem látod a kiutat.... Tudd, hogy az Úr megszabadít, kiszabadít téged. 

„Ha valamit kértek az én nevemben, én megcselekszem azt.”-
(János evangéliuma 14,14)

,,Ne kételkedj abban, hogy Jézus nem tudja megtenni. Bizony, hogy megtudja és meg is teszi. Ő a legjobbat készítette el számodra-,, (Példabeszédek 2,7)

„Az igazaknak valóságos jót rejteget, pajzst a tökéletesen járóknak,”
Jézus győzelmet aratott a sötétség minden ereje felett. Ez a győzelem a miénk.-(Kolosse levél 2,15)

„Ugyanakkor a szellemi világ fejedelmeit és uralkodóit Krisztus közreműködésével megfosztotta hatalmuktól, és diadalmenetében közszemlére tette őket, mint győztes hadvezér a foglyait.”


Minden nehéz, megoldhatatlan helyzetből győztesen kerülsz ki, mert Jézusban GYŐZTES VAGY

Sőt!! Győzteseknél is többek vagyunk


„Mindezek ellenére, minden nehéz helyzetben mi vagyunk a győztesek! Sőt, még annál is többek ő általa, aki szeretett bennünket.”-(Római levél 8,37)

Ámen
Szerző: Püski Julianna-

Isten ígéreteinek tárháza- Háromszoros ígéret és a föltétel

„De megalázza magát népem, amelyet az én nevemről neveznek, ha imádkoznak, keresik az én orcámat, és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat" (2Krón 7,14)


Tévelygő emberek vagyunk, még ha az Úr nevét viseljük is. Milyen nagy kegyelem, hogy az Úr mégis kész megbocsátani nekünk. Ezért valahányszor vétkezünk, siessünk Isten kegyelmének trónusához és kérjük bocsánatát.

Meg kell aláznunk magunkat. Hát nem szégyen ránk nézve már az is, hogy újra és újra vétkezünk, pedig Isten annyi szeretetet árasztott már ránk? - Ó Uram, porig hajolunk meg előtted, és megvalljuk, nagyon hálátlanok voltunk. A bűn gyalázatos dolog, de hétszeresen gyalázatos, ha olyanok követik el, akik kegyelmedet már annyiszor megtapasztalhatták, mint mi.

Azután könyörögnünk kell irgalomért, megtisztulásért, a bűn hatalmából való megszabadulásért. Ez a kívánság kell, hogy vezessen, amikor keressük az Úr orcáját. Isten vétkeink miatt hagyott magunkra minket, kérnünk kell, hogy térjen vissza hozzánk. - Ó Uram, tekints reánk Fiadban, Krisztus Jézusban, és fogadd el kegyelmesen szolgáidat!

Ugyanakkor el kell fordulnunk a bűntől, mert Isten nem fordulhat újra felénk, ha mi nem szakítunk a bűnnel.

Mindezek után beteljesedhet a háromszoros ígéret: Isten meghallgat, megbocsát, meggyógyít.

Atyánk, kérünk, add, hogy megértsük ezt most, hogy beteljesülhessen rajtunk ígéreted.

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja- Beszűkülni vagy elmélyülni?

"Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez... az ember... eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet. "(Mt 13,44)




A példázatbeli ember szántogatott, s az ekéje beleakadt valamibe. Kiderült, hogy valamikor kincseket ástak el oda. Elmegy tehát, örömében eladja mindenét, és megveszi azt a földet.

De amíg ő ezzel foglalkozott, mások haladtak a szántással, ő lemaradt mögöttük. És ha mindenét eladta, nem maradt neki más, csak ez a kincs. Igen, de ez többet ért mindennél, a közben elvégzett munkánál is, és minden addigi vagyonánál. Látszólag beszűkült az élete, valójában azonban elmélyült, gazdagabb lett.

Az egyik faluban az ásott kutakban nem jó víz volt, nyáron pedig olykor ki is száradtak ezek. A főtéren fúrtak egy kutat, s utána az látta el az egész falut bőséges, jó minőségű vízzel. Kisebb átmérőjű csövön jött a víz, mint egy szokásos kút átmérője, de mélyebbről, több és jobb vizet kaptak.

Van ilyen a lelki életben is. A lehetőségek nagy kínálata és az emberi mohóság miatt nagyon felszínessé, sekélyessé válik sok ember élete. De ha valaki felismeri az Isten által kínált kincsek értékét, örömében (és nem kényszerből, rábeszélésre) szívesen lemond sok mindenről, hogy ez a lelki gazdagság az övé legyen, és másokat is tudjon vele gazdagítani.

Ha csak beszűkül valaki, szegényebb lesz. De ha azért mond le valamiről, hogy elmélyüljön, és igazi kincshez jusson, gazdagabb lesz az élete.

Aki minden lehetőséggel élni akar, az sokszor elfelejt közben élni. Jézus szerint „kevésre van szükség, valójában csak egyre" (Lk 10,42), s ő olyan ajándékot kínál, amelyet „nem vehetnek el tőlünk", ami lelkileg gazdaggá tesz itt, és érték marad a halálunk után is. Ez pedig ő maga. Akinek az életében ő lesz az első helyen, az minden egyébbel is helyesen tud élni.

A Valóság Rapszódiája-Chris pásztor-Az új természeted tulajdonságai

De a Szellemnek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. Az ilyenek ellen nincs törvény 
(Galata 5:22-23).



Egy egynapos csecsemő ugyanolyan ember, mind egy kilencven eves felnőtt, jóllehet léteznek olyan jellemvonások az emberi életben, amelyeknek még ki kell fejlődniük a gyermekben. Hasonlóképpen, amióta újjászülettél, hordozod az újjászületett szellem összes egyedi és megkülönböztető vonását, melyek alapigénkben vannak felsorolva. Ez azt jelenti, hogy a szellemedben ott van a szeretet, öröm, békesség, béketűrés (hosszútűrés), szívessség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.

Ahogy tanulmányozod és megéled Isten Igéjét, ezek a már benned lévő szellemi jellemvonások kerülnek előtérbe, és nagyobb mértékben lesznek nyilvánvalók benned. Isten élete, karaktere és
természete már a szellemedben van, időt kell azonban töltened a szellemed táplálásával azáltal, hogy tanulmányozod és elmélkedsz Isten Igéjén. Az 1 Péter 2:2-ben azt olvashatjuk, hogy vágyakoznod kell az Ige tiszta, hamisítatlan tejére, hogy azon
növekedj.

A valódi szellemi érettség bizonyítéka, hogy megtermed a megigazultság gyümölcseit, és a gyümölcseid megmaradnak. Ez azt jelenti, hogy a megigazultság cselekedetei megnyilvánulnak
a szavaidban és a tetteidben. Gyakorold magad a szeretetben való járásban. Fejezz ki örömöt, békességet, türelmet, szívességet, jóságot, hűséget és szelídséget.

Figyeld meg, a Bibliában ezt olvashatjuk: “Az ilyenek ellen nincs törvény.” Nem létezik olyan törvény vagy kultúra, amely ellenezné a szeretetben való járást. A szeretetet általánosan elfogadja a
földön élő összes ember. Hasonlóképpen, nincs olyan törvény, amely azt mondaná, hogy nem lehetsz örömteljes, békességgel teli, türelmes és kedves. Nem létezik olyan törvény, amely megtiltaná a hűséget, a szelídséged és az önuralmat. Ezek az
újjászületett emberi szellem lényegi jellemvonásai, egy újjá nem született ember nem rendelkezik velük. Ezért bátran fejezd ki gazdagon a Krisztusban való új természeted tulajdonságait.

Ima
Drága Atyám, köszönöm, hogy az életed és a természeted
a szellememben van . Köszönöm, hogy a kegyelmed
hatalmasan munkálja bennem, hogy a világosságodban
járjak, és minden időben megcselekedjem a vágyaidat.
Ahogy elmélkedem az Igén, a szellemem isteni tulajdonságai
előtérbe kerülnek és megnyilvánulnak rajtam keresztül, és ez áldásként szolgál a világom számára. A szeretet, az öröm, a békesség, a szelídség, a jóság, a hűség és a mértékletesség megtestesítője vagyok Jézus nevében. Ámen.

További Tanulmányok:

Máté 7:15-20;
Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Eképpen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik. Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.

Efézus 4:21-24;
Ha ugyan Őt megértettétek és Ő benne megtaníttattatok, úgy a mint az igazság a Jézusban: Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárdság kívánságai miatt; Megújuljatok pedig a ti elméteknek szelleme szerint, És felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben.

1 éves Biblia olvasási terv: 2 Thessalonika 1:1-12; Ésaiás 64-66;
2 éves Biblia olvasási terv: Zsidók 7:11-28; Ezékiel 12-13;

Köszöntünk Szent Szellem!- TISZTÁN LÁTHASSUK ISTENT

"A mi Urunk, Jézus Krisztusnak Istene, a dicsőségnek Atyja adjon nektek bölcsességnek és kijelentésnek Lelkét az Ő megismerésében." (Efézus 1:17)

Lehet, hogy tökéletes a látásod, ám ha nincs fény, akkor mindez teljesen hiábavaló. Lehet, hogy ragyogó intellektussal rendelkezel, de a Szentlélek bölcsessége és kinyilatkoztatása nélkül értelmed szeme (lásd: Ef 1:18)nem világosodik meg, hogy felfogja a lelki dolgokat. Istent ismerni és szeretni csakis a Szentlélek világosságában lehet. Ezért olyan kitartóak Sátán erői abban, hogy a keresztények ne vegyenek tudomást a Lélekről.
Nem találkoztam még olyan valakivel, akit bár betöltött a Szentlélek, ne csordult volna túl Jézus szeretetétől. Róla akarnak beszélni, énekelni, olvasni, Őt akarják imádni. Értelmük szeme megvilágosodott, és megpillanthatták, mi az Ő "öröksége dicsőségének a gazdagsága" (1:18). Ha naponként buzgón imádkozol a Szentlélek bölcsességéért és kinyilatkoztatásáért, nemcsak te magad fogsz a világosságban járni, hanem csodálatos módon közölheted másokkal is Isten ismeretét.
Imádság a mai napra
"Uram, bánom azokat az alkalmakat, amikor nem láttam túl az élet hétköznapi problémáin és lehetőségein."
Garrie F. Williams írása alapján-

Isten csodálatos kegyelme- ALÁZAT

''Az alázatosságot öltsétek fel, mert az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad''
(1Péter 5:5).

Az a bizakodó szeretet és önzetlen odaadás, amely János életében és jellemében megnyilvánult, a keresztény egyháznak felbecsülhetetlen értékű tanítást nyújt. Természettől fogva lénye nem volt olyan kedves, mint az a későbbi éveiben megnyilatkozott. Jellemének súlyos fogyatékosságai voltak; gőgös, önhitt és becsvágyó, sőt, ha megsértették, haragtartó is volt... Az Isteni Tanító azonban mind e sok hiba mögött is, az őszinte,- szeretetteljes szívét látta meg. Jézus tehát egyrészt megfeddte önzését, megtörte becsvágyát, próbára tette hitét; másrészt azonban kinyilatkoztatta előtte azt, amire lelke annyira vágyott: az életszentség szépségét, a szeretet átalakító hatalmát. János számára igen értékes volt Krisztusnak az a tanítása, hogy a kegyelemben való növekedéshez és a szolgálatra való készséghez szükséges tulajdonság a szelíd lelkűség, a türelem és a szeretet. Mindezeket a tanításokat gondosan megszívlelte, és életmódjában állandóan arra törekedett, hogy az Isteni Mintaképre hasonuljon. Így jutott el János odáig, hogy felismerte Krisztus dicsőségét; nem a világi pompát és hatalmat, amelyet elérni remélt, hanem ''az Atya egyszülöttjének dicsőségét, aki teljes vala kegyelemmel és igazsággal'' (Jn 1:14)...
János vágyott arra, hogy hasonlóvá váljék Krisztushoz. Jézus szeretetének átalakító hatalma szelíddé és alázatossá tette. Elrejtette énjét Jézusban. Az Úr Jézus Krisztus keresi az együttműködést azokkal, akik által kegyelme akadálytalanul szétáradhat. Az első lecke, amit mindenkinek meg kell tanulnia, aki Istennel együtt akar munkálkodni, az, hogy ne önmagában bízzék; így készülhet fel a Krisztus jellemében való részesülésre. Ezt nem lehet tanulással elnyerni a legmagasabb szintű iskolákban sem. Ez a bölcsesség gyümölcse, ami egyedül az Isteni Tanítótól származik... A művészet és tudomány terén magas képzettségű emberek értékes dolgokat tanultak meg alázatos keresztényektől, akiket a világ tanulatlanoknak nyilvánított. Viszont ezek a névtelen tanítványok a legmagasabb szintű iskolában tanultak. Annak lábánál ültek, akiről ezt olvassuk: ''Soha ember úgy nem szólott, mint ez az ember!'' (Jn 7:46)
''Az alázatosságot öltsétek fel, mert az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad''(1Péter 5:5).
Az a bizakodó szeretet és önzetlen odaadás, amely János életében és jellemében megnyilvánult, a keresztény egyháznak felbecsülhetetlen értékű tanítást nyújt. Természettől fogva lénye nem volt olyan kedves, mint az a későbbi éveiben megnyilatkozott. Jellemének súlyos fogyatékosságai voltak; gőgös, önhitt és becsvágyó, sőt, ha megsértették, haragtartó is volt... Az Isteni Tanító azonban mind e sok hiba mögött is, az őszinte,- szeretetteljes szívét látta meg. Jézus tehát egyrészt megfeddte önzését, megtörte becsvágyát, próbára tette hitét; másrészt azonban kinyilatkoztatta előtte azt, amire lelke annyira vágyott: az életszentség szépségét, a szeretet átalakító hatalmát. János számára igen értékes volt Krisztusnak az a tanítása, hogy a kegyelemben való növekedéshez és a szolgálatra való készséghez szükséges tulajdonság a szelíd lelkűség, a türelem és a szeretet. Mindezeket a tanításokat gondosan megszívlelte, és életmódjában állandóan arra törekedett, hogy az Isteni Mintaképre hasonuljon. Így jutott el János odáig, hogy felismerte Krisztus dicsőségét; nem a világi pompát és hatalmat, amelyet elérni remélt, hanem ''az Atya egyszülöttjének dicsőségét, aki teljes vala kegyelemmel és igazsággal'' (Jn 1:14)...
János vágyott arra, hogy hasonlóvá váljék Krisztushoz. Jézus szeretetének átalakító hatalma szelíddé és alázatossá tette. Elrejtette énjét Jézusban. Az Úr Jézus Krisztus keresi az együttműködést azokkal, akik által kegyelme akadálytalanul szétáradhat. Az első lecke, amit mindenkinek meg kell tanulnia, aki Istennel együtt akar munkálkodni, az, hogy ne önmagában bízzék; így készülhet fel a Krisztus jellemében való részesülésre. Ezt nem lehet tanulással elnyerni a legmagasabb szintű iskolákban sem. Ez a bölcsesség gyümölcse, ami egyedül az Isteni Tanítótól származik... A művészet és tudomány terén magas képzettségű emberek értékes dolgokat tanultak meg alázatos keresztényektől, akiket a világ tanulatlanoknak nyilvánított. Viszont ezek a névtelen tanítványok a legmagasabb szintű iskolában tanultak. Annak lábánál ültek, akiről ezt olvassuk: ''Soha ember úgy nem szólott, mint ez az ember!'' (Jn 7:46)
''Az alázatosságot öltsétek fel, mert az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad''(1Péter 5:5).
Az a bizakodó szeretet és önzetlen odaadás, amely János életében és jellemében megnyilvánult, a keresztény egyháznak felbecsülhetetlen értékű tanítást nyújt. Természettől fogva lénye nem volt olyan kedves, mint az a későbbi éveiben megnyilatkozott. Jellemének súlyos fogyatékosságai voltak; gőgös, önhitt és becsvágyó, sőt, ha megsértették, haragtartó is volt... Az Isteni Tanító azonban mind e sok hiba mögött is, az őszinte,- szeretetteljes szívét látta meg. Jézus tehát egyrészt megfeddte önzését, megtörte becsvágyát, próbára tette hitét; másrészt azonban kinyilatkoztatta előtte azt, amire lelke annyira vágyott: az életszentség szépségét, a szeretet átalakító hatalmát. János számára igen értékes volt Krisztusnak az a tanítása, hogy a kegyelemben való növekedéshez és a szolgálatra való készséghez szükséges tulajdonság a szelíd lelkűség, a türelem és a szeretet. Mindezeket a tanításokat gondosan megszívlelte, és életmódjában állandóan arra törekedett, hogy az Isteni Mintaképre hasonuljon. Így jutott el János odáig, hogy felismerte Krisztus dicsőségét; nem a világi pompát és hatalmat, amelyet elérni remélt, hanem ''az Atya egyszülöttjének dicsőségét, aki teljes vala kegyelemmel és igazsággal'' (Jn 1:14)...
János vágyott arra, hogy hasonlóvá váljék Krisztushoz. Jézus szeretetének átalakító hatalma szelíddé és alázatossá tette. Elrejtette énjét Jézusban. Az Úr Jézus Krisztus keresi az együttműködést azokkal, akik által kegyelme akadálytalanul szétáradhat. Az első lecke, amit mindenkinek meg kell tanulnia, aki Istennel együtt akar munkálkodni, az, hogy ne önmagában bízzék; így készülhet fel a Krisztus jellemében való részesülésre. Ezt nem lehet tanulással elnyerni a legmagasabb szintű iskolákban sem. Ez a bölcsesség gyümölcse, ami egyedül az Isteni Tanítótól származik... A művészet és tudomány terén magas képzettségű emberek értékes dolgokat tanultak meg alázatos keresztényektől, akiket a világ tanulatlanoknak nyilvánított. Viszont ezek a névtelen tanítványok a legmagasabb szintű iskolában tanultak. Annak lábánál ültek, akiről ezt olvassuk: ''Soha ember úgy nem szólott, mint ez az ember!'' (Jn 7:46)
Ellen White írása alapján-

Reggeli dicséret- Apja fia

"Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogyha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk Őhozzá; mert meg fogjuk Őt látni, amint van" (János 1. levele 3.2.)





Középiskolás koromban történt, talán szülői értekezlet volt aznap. Jött az osztálytársam, s így szólt: Itt van édesapád! Meglepődtem, mert tudtam, hogy soha nem találkoztak még egymással. Honnan tudod, hogy az én édesapám? Ugyanúgy állsz, mint ő - hangzott a válasz.

Ez az esemény valahogy elválaszthatatlanul összekapcsolódott bennem ezzel a bibliaverssel. Számomra az egyik legszebb ígéret: "hasonlókká leszünk Őhozzá". Isten már ma gyermekeivé fogadott minket Jézus Krisztus által. Kereshetjük, szerethetjük Őt, mint mennyei édesapánkat, felmelegedhet a szívünk elfogadásában, megpihenhetünk szeretetében...

Ma még sokszor nem látszik, hogy hozzá tartozunk, de mélyen a szívünkben már elindult valami változás: megbékéltünk Vele, gyermekei lettünk, hozzá tartozunk. Az út egy része még előttünk van, s ahhoz, hogy elérjünk a célig, végig ki kell tartanunk. Amikor azonban Jézus majd másodszor eljön, akkor - ha valóban gyermekeiként éltünk - látható lesz a hasonlóság is. A vele való találkozás a legnagyobb öröm lesz: "Íme Istenünk, akit mi vártunk és aki megtart minket; ez az Úr, akit mi vártunk, örüljünk és örvendezzünk szabadításában!" (Ésaiás 25.9)

Szíved vágya, hogy hasonló legyél hozzá? Akkor már ma gyönyörködjél Benne, keresd és élvezd az Ő társaságát! Legyen áldott a napod!

Szerző: Hiti


2016. október 16., vasárnap

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Az Úr angyala felköltötte Pétert, és azt mondta neki: övezd fel magadat! Vedd fel felsőruhádat és kövess engem! (Csel 12,7.)



Figyeljünk most arra, hogy az angyal semmi többet nem tett, mint amire szükség volt. Cselekedete arra korlátozódott, amire az apostol nem volt képes. Fényt teremtett a börtönben. Felébresztette Pétert, leoldozta a láncokat kezéről és lábáról. Kivezette. Kinyitotta az udvarra nyíló kaput, és a városra nyíló vaskaput. Minden mást azonban Péternek kellett megtennie.

Istennek hatalmában lett volna, hogy Pétert angyalkézen biztos helyre vigye. De nem ez történt.

Péternek fel kellett öltöznie, fel kellett öveznie magát, fel kellett húzni szandálját, és magára ölteni felsőruháját. Péternek együtt kellett cselekednie az angyallal szabadulása nagy órájában. Azt akarja ez nekünk mondani, hogy sohase vegyük igénybe Isten segítségét és csodatévő erejét ott, ahol Isten akarata szerint nekünk kell engedelmeskednünk és cselekednünk.

S ahogy az isteni segítség nem érkezett hamarább és nem tett többet, mint amire szükség volt, úgy nem is tartott tovább, mint ahogy kellett.

Miután egy utcán végighaladtak, eltűnt a mennyei kísérő Péter oldaláról. Talán mi szívesen vettük volna, ha az angyal Péterrel megy a Mária házába, ahol a hívők együtt imádkoztak. De nem ez történt.

Az ezen az éjszakán együtt imádkozó keresztyének elég csodát átéltek. Belső megelevenítésükre ebben az órában angyal megjelenése nem volt szükséges. Péternek sem hiányzott tovább az angyali kíséret. Az angyal eltűnt mellőle. De az, aki az angyalt küldte, továbbra is mellette maradt.

A hit akkor is szilárdan bízik Isten jelenlétében, ha csodákat nem lát (Mk 9,8; Mt 28,20).


Isten asztaláról-Varga László

"Odament hozzá Jézushoz valaki, és ezt kérdezte: Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? ...Ha be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat. ...Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem? ...add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek... aztán jöjj, és kövess engem."
Máté 19,16-22


Sokan voltak és vannak, akik ezt szó szerint így teszik. Schweitzer Albert, Babos Sándor, Molnár Mária és a többi sok ezer misszionárius másként nem végezhette volna feladatát. De ez nem törvény, amely mindenkire vonatkozik. Isten minden embert más és más feladatra hív. 
Jézus itt világosan megmutatja az egyetemes törvényt: Tartsd meg a parancsolatokat! Nemcsak a tízet, hanem a szeretetnek Tőle származó minden törvényét, ki-ki a maga helyén és feladata körében. De vannak, akiket sajátos szolgálatra választott ki magának. Azok tudják, hogy rájuk nemcsak az egyetemes törvény vonatkozik, ők el kell, hogy hagyják közösségük mindennapi életét, otthonukat, karrierjüket, és vállalniok kell azt a különös feladatot, amit lelkük mélyén ellenállhatatlanul parancsol Isten - személy szerint éppen nekik. Ez sohasem könnyű. Egész környezetük bolondnak, legalábbis különcnek tartja őket. Nehéz elhagyni a szokásos utat. Kétely is bántja őket: biztos, hogy nem tévedek? Ha hívnak, ne állj ellent, mint a bibliai gazdag ifjú! Életed nagyszerű lehetőségéről mondasz le, ha nem mozdulsz.

Uram, mutasd meg, hol a helyem, mi a feladatom, mire teremtettél, hova rendeltél személy szerint engem! Adj erőt, hogy ne hallgassak másra, csak a Te irányításodra! Ha lehetséges, adj békés, megelégedett életet, szerető családban, képességemhez való hivatásban, hasznos munkában! De ha másra rendeltél, kérlek, add tudtomra olyan bizonyosan, hogy környezetem minden tiltakozása ellenére tudjam azt elfogadni, és semmi el ne tántorítson tőle. Add, hogy ott legyek boldog és eredményes szolgád, ahova Te állítasz! Ámen.

Mindennap az Ige fényében

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 19,16-22 

16 Odament hozzá valaki, és ezt kérdezte: "Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" 
17 Ő így válaszolt neki: "Miért kérdezel engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat." 18 Az megkérdezte: "Melyeket?" Jézus így felelt: "Ezeket: ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, 
19 tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat!" 
20 Az ifjú erre ezt mondta: "Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem?" 
21 Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem." 
22 Amikor hallotta az ifjú ezt a beszédet, szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.

"Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben, aztán jöjj, és kövess engem."
(Mt 19,21)

Ha keresztyén nevelésben volt részed, akkor gyakran hallottad a gazdag ifjú történetét, aki Jézushoz ment. Ez, valójában, egy nyugtalanító történet olyan valaki számára, aki némileg hozzászokott az e világi kényelemhez. Csak egy mód volt arra, hogy ez a fiatal ember megmutassa Jézus iránti szeretetét, nevezetesen az, ha minden egyebet felad.
Tanítóink és igahirdetőink azonban kissé megnyugtattak minket. Valahányszor elmondták nekünk ezt a történetet, hozzátették: "Ez nem azt jelenti, hogy mindent fel kell adnod, ha követni akarod Jézust. A lényeg az, hogy a szíved ne tapadjon hozzá a vagyonodhoz."
Mérhetetlenül megkönnyebbültünk. Követhettük nyugodtan Jézust, s a takarékbetétkönyvünk is biztonságban volt. Csakhogy ez - természetesen - az önbecsapás egyik formája, hisz az egyetlen módja annak, hogy valaha is megtudd, a szíved hozzátapadt-e a vagyonodhoz, nyilván az , ha lemondasz róla.
Tanítóink és igahirdetőink hivatásuknak érzik, hogy biztosítsanak minket afelől, az élet lehet nagyon szokványos, még akkor is, ha odaszenteljük magunkat Isten akaratának cselekvésére. Az evangélium rendkívüli felszólításai ellenére is sikerül nekik bennünket megnyugodva hazaküldeni. Szó ami szó, biztos lehetsz abban, hogy sok igehirdető nem hiszi el a saját prédikációit. Elképednének, ha az emberek hétfőn csakugyan elkezdenék megtenni azt, amit vasárnap a prédikációban hallottak.
Senkinek sincs joga bárki másnak azt mondani, hogy Isten nem követel nagyon sokat. És a kételkedés magvát sem szabad elvetnünk semmiképpen sem a tekintetben, hogy Isten rendkívüli mértékben szokott adni.
A gazdag ifjú történetének folytatása van. Jézus, Péter kérdésére felelve szólt a bőkezűségről, amellyel Isten "száz annyit" ad, ráadásul "örök életet", mindenkinek, aki lemond kincseiről Jézus kedvéért (a 29.v. a rev. Károli ford. szerint, a ford. megj.).
Hallgassunk Jézusra. Meg lehet benne bízni. Ezért tegyük meg azt, amit parancsol, és számítsunk ígéreteire. De nem szabad a Bibliát és Isten akaratát a "szokványos keresztyénség" méretére megrövidítenünk.



Krisztus mindenek felett- A MESTER RENDELETEINEK KULCSA

"Kérjétek azért az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába" (Mt 9,38.)




Isten szolgálatának kérdéseihez a kulcs Isten kezében van; ez a kulcs pedig az imádság, nem a munka. Nem az a munka, amit manapság annak tartanak, mert az sokszor kibújik az Istennel való szoros közösség alól. Az Istenért végzett munka problémáit nem a józan ész kulcsa nyitja fel, sem a gyógyászat, a civilizáció, a nevelés, sőt az evangélizáció kulcsa sem. Egyedül az imádság oldja meg ezeket a kérdéseket. "Kérjétek az aratás Urát!" Természetes ésszel az imádság nem alkalmazható, egyszerűen képtelenség. Meg kell látnunk, hogy az imádság a józan ész szempontjából nézve ostobaság. Jézus Krisztus szemléletmódjában nincsenek "nemzetek", hanem csak a világ. Hányan imádkozunk "személyre való tekintet nélkül", úgyhogy csak egyetlen személyre, Jézus Krisztusra vagyunk tekintettel? Az Övé az aratás, amit a nyomorúság és a bűn érlelt meg. Ez az az aratás, amelybe munkások kiküldéséért imádkozunk. Tele vagyunk gyakorlati tennivalókkal, holott körülöttünk az emberek megértek már az aratásra, mi pedig egyetlen egyet sem aratunk le belőlük, hanem túlfűtött tevékenységgel elpazaroljuk Urunk idejét. Tegyük fel, hogy eljönne a válság atyád vagy testvéred életében, akkor te mint az Ő aratómunkása betakarítod-e a gabonát Jézus Krisztusnak? "Ó, csakhogy nekem különleges megbízatásom van!" Egyetlen keresztyénnek sincs különleges munkája, hanem arra van elhíva, hogy Jézus Krisztus tulajdona legyen. Szolga, aki nem nagyobb Uránál, és aki Jézus Krisztusnak nem írja elő, hogy mi legyen a szándéka vele. Urunk hívása nem valamilyen különleges munkára szól; Ő önmagához szólít. "Kérjétek azért az aratás Urát", és Ő majd irányítja a körülményeket és kiküld titeket.

Isten műhelyében- Jézus arcképe (III.)

"A szeretet nem rója fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. "

(1 Kor 13, 5-6)


A szeretet nem rója fel a rosszat a másikkal szemben, azaz nem vezet könyvet a sértésekről, amiket kapott. Ellenkezőleg! Törli az adósságtételt, megbocsát és elfelejt. Nem hánytorgat fel. Természetünk sajnos olyan, hogy jobban megjegyezzük magunknak a minket ért rosszat, mint a jót. Miért felejtjük el olyan nehezen a bántásokat? Mivel mindig visszatérünk rá, ha nem szóval, akkor gondolatban. Túlságosan pontosan könyveljük el a minket ért sértéseket és nem írjuk le a másik számlájáról, ezért mindig abban a kedvezőtlen megvilágításban látjuk a másikat, amibe az előző események állították őt. Pedig a szeretet nem rója fel a gonoszt. Isten sem emlékezik meg vétkeinkről. Ő az örök szeretet és ezért a tenger mélyébe veti őket. Megbocsát és elfelejt. Felségesen fejezi ki ezt az Úr az Ő Igéjében: "Eltörlöm álnokságaidat önmagamért és bűneidről nem emlékezem meg" (Ézs 43, 25). Vagy: "Eltöröltem álnokságaidat mint felleget és mint felhőt bűneidet" (Ézs 44, 22). Nem akarunk-e Isten követői lenni, hogy ugyanabban a szeretetben járjunk? A Megváltó Péternek sem vetett a szemére semmit. 

A szeretet nem örül az igazságtalanságnak. Amíg ezt a szeretetet nem ismerjük, csak a rossznak és gyalázatnak örülünk, amit mások véghezvisznek. Szívesen mondjuk tovább és mások kíváncsian hallgatják. Sokan élvezik a bírósági tárgyalásokat is, falják a rablótörténeteket, krimifilmeket és mindenféle rémhistóriákat. Nyomozzák a csúnya ügyeket és kedvüket lelik bennük (Róma 1, 32). A szeretet nem tesz így. Szomorú minden gonosz dolog miatt, ha lehet, meg sem hallgatja. Inkább jót, szépet és tiszta dolgokat szeret hallani.

A szeretet örül az igazságnak. Örül, ha Isten igazsága derül ki, hiszen Ő maga az igazság. Ujjong, ha az evangélium, az igazság Igéje győzelmet arat, ha emberek az igazság megismerésére eljutnak. A világ embere fanyar képet vág ehhez, agyonhallgatja az ilyesmit vagy éppen kigúnyolja. János apostolnak az volt a legnagyobb öröme, ha látta, hogy a testvérek igazságban járnak. A szeretet embere az igazságot segíti elő, utat készít neki és örül, ha az győz, még akkor is, ha ő maga nem részesül benne.

Napi Ige és Napi Gondolatok

Napi Ige:

Viseljétek hát el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok lenne a másikra! Ahogyan az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy bocsássatok meg egymásnak!

(Kolossé 3,13)




Mert Én vagyok az Úr, a te gyógyítod.
Az Ige világosan fogalmaz: nem a kezelő orvosod, a te gyógyítod, hanem Isten. Az orvos csupán egy eszköz Isten kezében, hogy lelkiismeretes elvégezze azt a munkát amit Isten rábízott. 

(2 Mózes 15:26.)

Semmi fajta betegség NEM Istentől származik, ez az ördög pusztító munkájának szerves része. Ha bármiféle betegség Istentől lenne, akkor Jézus gyógyító, helyreállító munkája Isten ellen lenne.

A János 8:44 szerint az ördög az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.
Az ördög az emberölő, és NEM Isten!
Az ördög terjeszti a pusztító betegségeket és NEM Isten!

Jézus abszolút MINDEN betegséget meggyógyított, mindenkit, bármennyire súlyos is volt a betegség, ezáltal is bemutatta hogy Isten ereje messze az ellenség ereje fölött van.
Gondolkoztál már azon hogy Jézus küldetésének a legfőbb célja a megváltó, helyettesítő áldozat munkája volt?

A Golgotai kereszt, igen ezt volt a cél. Fel mehetett volna a keresztre anélkül hogy egyetlen egy embert is meggyógyított volna,
Ennek ellenére,Jézus földi szolgálata alapvetően két dologra összpontosult.
Hirdette az Igét, és gyógyított, majd amikor eljött az idő felment a keresztre és megfizette a bűneink zsoldját.

Mi ugyanezt kell tegyük csak fordított sorrendben.
Fel kell szegeznünk az Ó emberünk a keresztre, majd menni hirdetni az Igét,és gyógyítani a betegeket.

Nem mi gyógyítunk hanem Isten, aki hit által belénk költözik.
A Teremtő Isten, az orvosok Orvosa!

A Jézus nevében!
Ámen!





Isten ígéreteinek tárháza- A kegyelmi szövetség jele

„Szívedet és utódaid szívét körülmetéli Istened, az Úr, szeretni fogod Istenedet, az Urat teljes szívedből és teljes lelkedből, és élni fogsz" (5Móz 30,6).




Íme, ez az igazi körülmetélkedés. Szerzője „Istened, az Úr". Csak Ő tud hatni a szívekre. Ő tudja elvenni belőle a testiséget és a szennyet. Csak Ő tudja véghezvinni bennünk, hogy szeretni tudjuk Istent teljes szívünkből és lelkünkből. Kegyelmének csodája ez, amelyet a Szent Szellem visz véghez bennünk. Ezt csak az Úrtól kérhetjük el, és kevesebbel sose érjük be. Figyeljük meg, hol történik ez a körülmetélkedés: nem a testünkön, hanem a szellemünkben. A kegyelmi szövetség alapvető ismeretetőjele ez. A kiválasztottakra kitörölhetetlenül jellemző, hogy szeretik Istent. Titkos pecsét ez, biztosítja a hívőt kiválasztása megmásíthatatlan voltáról. Arra igyekezzünk hát mi is, hogy ne külsőleges szertartásokban bízzunk, hanem a Szent Szellem munkájában.

Ha erre ügyelsz, meglesz az eredménye: „élni fogsz". A testünk halálra van ítélve, de ha a szívedet adod át Istennek, és a Szent Szellem dolgaira törekszel, akkor élni fogsz. Bárcsak véghez vinné az Úr, a mi Istenünk kegyelme munkáját belső emberünkön, hogy teljes szívünkből és teljes lelkünkből neki élhessünk.

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Kihallgatni vagy meghallgatni?

"..azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról... "(Jn 18,37)



Pilátust nagyon bosszantotta, hogy éppen a nagy ünnep alkalmával vitték hozzá Jézust, és követelték, hogy végeztesse ki. Ingerülten kezdte a kihallgatást: Ki vagy? Mit tettél? - Jézus szelíden válaszolt: Én azért jöttem, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindenki, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra. Az én országom nem e világból való...
Jézus arról beszélt, ami Pilátust nagyon érdekelte. Azonnal rá is kérdez: Mi az igazság? - De mielőtt Jézus felelhetne, feláll, kimegy, és tovább tárgyal Jézus vádlóival.

Ez a rövid kérdés nagyon sokat elárul. Amikor elhangzik, a hivatalnokból egy pillanatra előbújik az ember. Ez hiányzik Pilátus életéből, erre vágyik, de nem vallja be magának sem. Ő vallat, és nem vall. Kihallgatja Jézust, de nem akarja meghallgatni.

Pedig ezek kegyelmi pillanatok egy ember életében: megnyílik a szív Isten előtt, Isten meg akarná ajándékozni, de az ember mégis elfut, és szegény marad. Nem cserél helyet Jézussal, ragaszkodik ahhoz, hogy ő a bíró, és Jézus a vádlott.

Pedig az igazság nem ijesztő, éppen az az örömhír. Mi az igazság? Az igazság az, hogy mi Istentől halálos ítéletet érdemlünk. Az igazság az, hogy ezt az ítéletet Jézus Krisztus magára vállalta és ténylegesen elszenvedte, amikor meghalt a kereszten. Az igazság az, hogy aki ezt hiszi, azt Isten igazzá nyilvánítja, és nem bünteti meg. Mert az igazság egy személy, úgy hívják: Jézus. Akinek Jézusa van, azé az igazság. Ezért jött ő a világba.

Ne vallassam Jézust, hanem vallják neki ma! Ne én kérjem számon, mintha bírája lennék, hanem üljek a vádlottak padjára, engedjem, hogy leleplezzen és kegyelemmel felmentsen! Aki őbenne hisz, nem megy ítéletre (Jn 5,24)!

Köszöntünk Szent Szellem!- A DICSŐITÉS OKA

"Aki záloga a mi örökségünknek Isten tulajdon népének megváltására,
az Ő dicsőségének magasztalására." 
(Efézus 1:14)
"Az Ő jelenléte bennünk Isten biztosítéka arra, hogy valóban meg fogja adni nekünk mindazt, amit ígért; a Lélek pecsétje rajtunk pedig azt jelenti, hogy Isten már megvásárolt bennünket, és garantálja, hogy magához vesz bennünket. Ez újabb ok arra, hogy magasztaljuk dicsőséges Istenünket!"(Efézus 1:14; az angol The Living Bible-verzióból fordítva)                             
Ha még egy okot keresel arra, hogy magasztalhasd dicsőséges Istenünket, akkor lépj be a mennyei bankba, és válts ki egy csekket, amit az Úr adott neked, mikor betöltött Szentlelkével. Az egyik legnagyobb értékű csekk a mennyei örök élet bizonyossága. Kifizetése garantált, és nem lehet elveszíteni.
Charles Spurgeon egyik prédikációjában közzétesz egy történetet egy hölgyről, aki több mint húsz éven keresztül gondoskodott egy nagyon gazdag úri emberről. Mivel a férfinak nem voltak örökösei, így elhatározta, hogy vagyonának nagy részét erre az asszonyra hagyja, aki olyan hűségesen ápolta őt. Amikor érezte, hogy közeledik a halála, írt valamit egy kis papírlapra, és odaadta a hölgynek. A bejárónő nagyon hálás volt azért, hogy ura nem feledkezett meg róla, és kitűzte a papírt a londoni külvárosban álló viskójának falára. "Néhány évvel később - beszéli el Terry Law a The Power of Praise and Worship [Isten dicsőítésének és tiszteletének hatalma] című könyvében - a hölgy megbetegedett, és elhívták Spurgeont, a nagy igehirdetőt, hogy látogassa meg. Miután imádkozott az asszonnyal, körbesétált a szobában, és észrevette a falra kitűzött cédulát. Odafordult a nőhöz, és kérte, mesélje el a papírlap történetét. Majd megkérdezte tőle: 'Tud maga olvasni?' 'Nem, sosem tanultam meg' - válaszolta az asszony. Spurgeon örömmel osztotta meg vele a hírt: 'Asszonyom. ez a cédula egy hatalmas vagyonról szóló csekk. Nem kellett volna ilyen szegény körülmények között élnie. London legelegánsabb házaiban lakhatott volna, és a legjobb ételeket fogyaszthatta volna.' "
Váltsd be ma a csekket, és kezdd el dicsőíteni Istent csendességedben, a kis csoportos összejövetelen és a gyülekezetben, amikor közös istentiszteleten gyűltök össze. Örök életed Atyáddal éppolyan biztos, mint a Szentlélek jelenléte benned!
Imádság a mai napra
"Segíts, Uram, hogy észrevegyem a lehetőségeket, és bizonyíthassam, mennyire örülök a Szentlélektől kapott üdvbizonyosságnak, ami enyém lehet Jézusban!"
Garrie F. Williams írása alapján

Isten csodálatos kegyelme- A CSAPADÉK ELKERÜLÉSE

''Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból'' (1János 2:16)

A büszkeség és a világ szeretete két olyan csapda, amely hatalmasan akadályozza a lelkiséget és a kegyelemben való növekedést. Ez a világ nem a keresztények mennyei hazája, hanem csupán Isten műhelye, ahol felkészít arra, hogy majd a szent mennyei otthonban alkalmasak legyünk a bűntelen angyalokkal való életre. Szüntelenül neveljük gondolatainkat a nemes és önzetlen dolgokon való időzésre. Ez a nevelés szükséges ahhoz, hogy úgy tudjuk alkalmazni Istentől nyert erőnket, amivel a lehető legnagyobb dicsőséget szerezhetjük a nevének a Földön. Egyszer majd el kell számolnunk az Istentől kapott nemes képességeinkkel, és hálátlanság lenne részünkről, ha nem az Ő terve szerint használnánk fel azokat. Isten szolgálata lényünk minden erejére igényt tart, és ha nem fejlesztjük ezeket az erőket magas fokra, akkor nem teszünk eleget Isten velünk való tervének. Neveljük elménket a mennyei dolgokról való elmélkedés szeretetére! Helyes cselekedetek által műveljük és csiszoljuk lelki képességeinket úgy, hogy Istent dicsőíthessük meg általuk...
Ha nem szoktatjátok magatokat a vallásos dolgokról való elmélkedésre, szellemiségetek elgyöngül és elerőtlenedik ezen a területen. Ha szüntelenül a világi ügyekről gondolkodtok, akkor azokban lesztek kiválók, mert ezt az irányt műveltétek ki és erősítettétek meg a használat által. Azért nehéz az embereknek vallásos életet élni, mert gondolkodásukat nem szoktatják Isten-szeretetre. Épp az ellenkező irányt gyakorolják. Ha nem neveljük magunkat szüntelenül a lelki tapasztalatok megszerzésére, ha nem igyekszünk megérteni a kegyesség titkát, akkor képtelenek leszünk nagyra értékelni az örökkévaló dolgokat... Amikor szívünk kétfelé húz, és főként a világi dolgokkal törődik Isten dolgai ellenében, akkor lelki erőnk nem igazán képes a növekedésre. Miközben a világiak teljes elszántsággal és buzgalommal igyekeznek a földi kincsek biztosítására, Isten népe nem szabja magát a világhoz, hanem komoly, őrködő és várakozó álláspontjával tanúsítja megújult gondolkodását. Otthonuk nem ebben a világban van. Vágyódásuk egy jobb, mennyei hazára irányul.
Ellen White írása alapján

Reggeli dicséret- "Csak a jók mennek el"


„Az igaz ember elvész, és senki sem törődik vele. A hűséges emberek kimúlnak, és senkit sem érdekel. A gonosz miatt múlik ki ugyan az igaz, de békességre jut; fekvőhelyén megpihen, aki egyenes úton járt.”
Ézsaiás könyve 57:1-2 

Már másfél éve nagymama lehetnél, de a lányom most csak a meséimben találkozhat veled. Néha rám tör egy pillanat, és legszívesebben felvenném a telefont, tárcsáznám a számodat (nem tudtalak kitörölni a telefonkönyvből. Nem akartalak kitörölni onnan.), és beszélnék, és hallgatnálak. Kiönteném a szívemet, mert tudom, hogy te sosem ítélnél el, sosem vetnél meg azért, amit érzek vagy gondolok. Te nem akarnád "jobban tudni" a dolgokat, nem akarnál beleszólni, csak ottlenni, mert szükségem van rád. 

De nem vagy itt. És igen, néha még mindig kiszalad a számon, hogy ez nem ér, ez nem igazság. És mérges vagyok, és egyedül érzem magam, és várom, hogy végre gyógyultan hazajöjj a kórházból. És nem tudom, hogyan mondjam majd el neked, hogy most már tényleg nincs mit felvenned, mert mindent elajándékoztam. De ez a beszélgetés még várat magára.
A hajmáskéri kereszteződés mellett már soha többé nem tudok úgy elmenni, hogy ne érezném a gombócot a torkomban, és legszívesebben kitörölném a fejemből a hospice kórházig vezető utat, de sajnos túl mélyre fúrta magát az emlékeimben.
Mert jó voltál. Nekem a legjobb, és minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy megugorjam azt a mércét, amit elém állítottál.
Csendben mentél el, megbékélve Istennel, Aki veled együtt szenvedett a gyilkos kórtól. Mert Ő nem vett el tőlem. Mert nem Ő vett el tőlem. Az az átkozott betegség nem az Ő találmánya. A Gonosz ölt meg. A Gonosz, akinek csak az kell, hogy szenvedjen és pusztuljon mindenki.
De Isten megmentett. Tudom, hogy megmentett, és egy napon majd újra találkozunk. És elmesélek neked majd mindent, és bemutatom neked az unokádat, és megkérdezem, hogy te mit éltél át akkor, amikor búcsút intettél. És ezután már soha nem kell majd elköszönnünk egymástól. Mert Isten Jó. Mert Ő megmentett. Mindkettőnket.
Szerző: Sz-Cs. Andi

2016. október 15., szombat

Örömteli mindennapok- Isten mindig időben érkezik



“Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.” Zsoltárok 37:7-8.

Gyakran vagyunk türelmetlenek,amikor imáinkra nem a mi időzitésünk szerint érkezik a válasz .Ilyenkor általában megpróbálunk besegíteni Istennek,hogy előremozduljanak a dolgaink .Ezzel valójában hátráltatjuk Istent,Ő félreáll és engedi ,hogy tegyük a saját dolgainkat .Lehető legnagyobb hiba amit teszünk ha saját magunk próbálunk megoldásokat keresni,ahelyett hogy türelmesen várnánk Istenre.

A hitünk egyik rombolója a saját időzitésünk.

Tudnunk kell ,hogy az Ő időzítése tökéletes,nem azonos a mi időzitésünkkel. Ő mindig a tökéletes időben fog érkezni .

Soha nem késik az imáinkra adott válaszokkal.

Légy türelmes ,bízz benne ,maradj hitben.

Bízd Rá a terveidet és hagyd, hogy Ő vezessen sikerre mindabban, amit teszel.

A hitünk egyik rombolója a saját időzitésünk.

Tudnunk kell ,hogy az Ő időzítése tökéletes,nem azonos a mi időzitésünkkel. Ő mindig a tökéletes időben fog érkezni .

Soha nem késik az imáinkra adott válaszokkal.

Légy türelmes ,bízz benne ,maradj hitben.

Bízd Rá a terveidet és hagyd, hogy Ő vezessen sikerre mindabban, amit teszel.

Örömteli mindennapok-Légy erős és bátor!


Ne feledd: "Én parancsoltam meg neked, hogy légy erős és bátor! Istened, az Örökkévaló van veled, akárhová mész!

Hát ne félj semmitől, és ne engedd, hogy bármi elbátortalanítson!” Józsué 1,9.

Isten nem tanácsolta, hogy légy erős és bátor, hanem parancsolta!
Lehet,hogy túl nagynak látszik az előtted álló feladat és azt gondolod nem tudsz vele megbirkózni.
De Isten azt mondta ,,Ne félj!,, Én veled leszek mindig, minden utadon, akárhova mész, sőt el nem maradok tőled! Soha nem vagy egyedül .
Ne feledd, ha Istenre tekintesz és megfogadod a parancsát, az előtted lévő hegy eltörpül, sőt lapállyá lesz. Nincs az a feladat, akadály, kihívás amin ne tudnál átmenni, ha Istennel mész kéz a kézben.
Ha egyszer felismered, hogy ki vagy és mit kaptál Isten ereje által, akkor nem fogod többé hagyni, hogy az ördög leigázzon.
Hát ne félj semmitől!Engedd el a kétségeidet, hogy magabiztos lehess.