2016. november 23., szerda

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Diotrefes, aki elsőséget kíván, nem hallgat reánk.

     3.Jn. 9.

Diotrefes és János apostol esetében világosan láthatjuk, hogy kinek adott Isten hatalmat, s ki az, aki a hatalmat csak magához ragadta és bitorolja.

Diotrefesről már az első pillanatban látjuk, hogy az ő hatalma nem Istentől való. Jellemének alapvonása ebben az Igében nyilvánvaló: "elsőséget kíván".

Ebben a bibliai megállapításban benne van az is, hogy nagyravágyásában még János apostol elé is akarta helyezni magát.

Soha ne törekedjünk arra, hogy elsők legyünk!

Gondolkodó keresztyéneknek mindjárt meg kellett döbbenniük azon, hogy Diotrefes "gonosz szavakkal fecsegett" az apostolok ellen. (10. v.)

Hogyan volt ez lehetséges? Hogyan merte ezt megtenni azzal az apostollal szemben, akit Jézus szeretett, és akit az egész gyülekezet igen nagyra becsült?

Diotrefes megkísérelte ezt. Saját látását, adottságát és buzgóságát a legragyogóbb fénybe állította. Értett a beszédhez. Hízelgő fecsegéseivel megnyerte az embereket magának. A gyülekezettel való nézeteltérései mindenekelőtt abból adódtak, hogy befogadják-e azokat a követeket, akiket János apostol küldött, vagy ne.

Diotrefes azt merészelte mondani, hogy az apostol öregsége miatt egyre jobban elveszti emberismeretét és ítélőképességét. Ő, Diotrefes sokkal hamarabb átlátja már a dolgokat, s jobban meg tudja ítélni a lelkeket. Ezért nem engedte a János által küldött embereket szólni a gyülekezetben. Szerinte teljesen elég volt az ő szolgálata.

Sőt, Diotrefes még ennél is tovább ment: egyszerűen kizárta a gyülekezetből azokat, akik János követeit elfogadták.

Isten adjon nekünk alázatos szívet és barátságos nyelvet, hogy soha se hasonlítsunk Diotrefesre!

Varga László-Isten asztaláról

   "Szembe jött vele [Jézussal] tíz leprás férfi, akik távol megálltak és kiáltozva kérték: Jézus, Mester, könyörülj rajtunk! ...Egyikük pedig, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért és hangosan dicsőítette Istent... Jézus ekkor így szólt: Vajon nem tízen tisztultak-e meg? Hol van a többi kilenc? ...Kelj fel, menj el, hited megtartott téged."

     Lukács 17,11-19

Nem miköztünk esett ez meg? Annyira ismerős. Ilyen kevés változás történt kétezer év alatt? Ne csodálkozzunk! A világ változik, de az ember ugyanaz. Minden kornak, minden egyes embernek meg kell vívnia a maga személyes harcát, meg kell tanulnia a saját leckéjét. A nyomorúságok sem sokban különböznek. Akkor a lepra volt gyógyíthatatlan, ma az AIDS. Mindkettő kizárja az embert mind a társadalomból, mind az életnek minden öröméből és reménységéből. Ugyanúgy, mint a bűn, a szégyen, a kiderült lopás vagy a gyilkosság. A mások, a régiek tanulsága csak példa számunkra. Hogy tudunk mi is imádkozni halálos veszedelemben! És Isten ma is segít. Mint ez a tíz leprás, nem mindig, de sokszor menet közben meggyógyulunk. Azután megyünk tovább, és nagyon rosszulesik, amikor újabb nyomorúság kényszerít rá, hogy Istenhez forduljunk. Hányan könyörögtünk a rendszerváltás előtt! Hányan fogadkoznak, milyen mások lesznek nyugdíjazás után! Sajnos, az arány sem változott. Tíz közül ma sem kerül több, akinek nemcsak a nyomorúsága, de az élete is megváltozik. Pedig Isten azért gyógyít, hogy alkalmassá tegyen az új élet új szolgálataira. Jól gondold meg, érdemes volt-e, hogy Isten téged kimentett legutóbbi súlyos veszedelmedből?
Kegyelmes Istenem, nagyon meggondolkoztat ez az ige. Sokszor én is úgy gondolom, hogy ha körülményeim megváltoznak, az életem, a magatartásom is megváltozik. Pedig a körülményeim már többször is változtak, én pedig ugyanaz maradtam. Hányszor vagyok hajlandó segíteni anélkül, hogy haszon származzék belőle? Milyen veszedelmek kell még érjenek, hogy visszatérve hozzád a szolgálatodra szánjam magam? Mutasd meg, Uram, mire akarsz ránevelni! Mutasd meg, mire rendeltél, és segíts, hogy amit nyomorúságomban fogadtam, azután is megtarthassam, hogy megszabadítottál! Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében- A FENEVAD URALMA


A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 13,1-10
És láttam, hogy a tengerből feljön egy fenevad, tíz szarva és hét feje volt, szarvain tíz korona, és a fejein istenkáromló nevek. Ez a fenevad, amelyet láttam, párduchoz hasonlított, lába, mint a medvéé, szája, mint az oroszláné: a sárkány átadta neki erejét, trónját és nagy hatalmát. Láttam azt is, hogy az egyik feje szinte halálosan megsebesült, de halálos sebe meggyógyult. Az egész föld csodálta a fenevadat:imádták a sárkányt, hogy átadta a hatalmat a fenevadnak, imádták a fenevadat is, és így szóltak: "Ki hasonló a fenevadhoz, és ki tudna vele harcra kelni?" És adatott neki nagyokat mondó és istenkáromló száj, adatott neki hatalom a cselekvésre negyvenkét hónapon át; és megnyitotta száját káromlásra Isten ellen, hogy káromolja az ő nevét és sátorát, azokat, akik a mennyben laknak.Megadatott neki, hogy hadat indítson a szentek ellen, és legyőzze őket, megadatott neki a hatalom minden törzs és nép, minden nyelv és nemzet felett: hogy imádja őt mindenki, aki a földön lakik, akinek neve nincs beírva a megöletett Bárány életkönyvébe a világ kezdete óta. Ha valakinek van füle, hallja! 10 Ha valakire fogság vár, fogságra jut; ha valakinek kard által kell meghalnia, kard által hal meg. Itt van a helye a szentek állhatatosságának és hitének. 



"Imádták a sárkányt, hogy átadta a hatalmat a fenevadnak, imádták a fenevadat is, és így szóltak: Ki hasonló a fenevadhoz, és ki tudna vele harcra kelni?"
(Jel 13,4)


Ha egy kormány Isten uralma alatt van, akkor az jó dolog. Ezt tudjuk meg a Róm 13-ból.
Az a kormány, amely Isten helyére lép, fenevaddá válik. Ezt tudjuk meg a Jel 13-ból.
Egy országnak a kormánya behódolhat, és gyakran be is hódol a fenevadnak. Valószínűleg ezért van majdnem minden keresztyén ösztönösen ellene annak, hogy megengedjük túl sok hatalomnak csak egy néhány ember kezébe való összpontosítását. Ismerjük az ember természetét, és annak a fenevadnak a jellemét, aki a parancsokat a sárkánytól kapja.
Másfelől azt is tudjuk, hogy a kormánynak rendelkeznie kell hatalommal, azért, hogy az állampolgárok érdekében közbelépjen. Máskülönben a pénz dönti el, hogy ki lesz az elnyomó, és ki lesz az elnyomott. És a mammon is a sárkánytól kapja a parancsokat.
Ezért hát érdeklődnünk kell a politika iránt. A keresztyének, akik első ízben olvasták és hallották ezt a szentírási szakaszt, arra a felismerésre jutottak, hogy a fenevad a római császár, aki akkor a föld ura volt. Ezek a keresztyének saját tapasztalatukból tudták, hogy miként imádják az emberek a fenevadat. Talán ők maguk mondták: "Ki hasonló a fenevadhoz, és ki tudna vele harcra kelni?" A Római Birodalom bukásának a gondolata az idő tájt hihetetlen volt.
Róma azonban mégis elbukott. Róma bukása viszont nem jelentette a fenevad uralmának a végét. A kilencedik században a keresztyének ismerték a fenevadat. A tizenhatodik században Luther Márton meg tudta nevezni a fenevadat. És a huszadik század utolsó évtizedeiben mi megint meg tudjuk nevezni őt.
Amíg az örökkétartó ország meg nem jelenik, a fenevadak, akik a nemzetek politikai tengeréből emelkednek ki, engedélyt kapnak az istenkáromlásra. Ez 42 hónapig tart, vagyis 3 és 1/2 évig. Ideig, időkig és idő feléig, azaz addig, ameddig az ördög őrjöngése és az asszony üldözése tart.

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett- ELTÉRÍTÉS ISTENTŐL



   "Könyörülj rajtunk, Uram, könyörülj rajtunk, mert igen elteltünk gyalázattal" (Zsolt 123,3).


Nem elsősorban attól kell tartanunk, hogy Istenben való hitünk károsodik, hanem attól, hogy belső állapotunk kárt szenved. "Őrizzétek meg azért lelketeket és ne csalárdkodjatok" (Mal 2,16). Lelki-szellemi alkatunknak félelmetes hatásai vannak. Ez az az ellenség, amely bensőnkbe hatol és eltéríti gondolkozásunkat Istentől. Van olyan kedélyállapot, amelyet nem szabadna megtűrnünk magunkban. Ha megtűrjük, ráébredünk, hogy eltávolítanak Istenbe vetett hitünktől és mire visszatérünk nyugalmunkba Istenhez, addigra belé vetett hitünk semmivé lett és felülkerekedett bennünk a testbe és az emberi ügyeskedésbe vetett bizalom. Őrizkedj "e világ gondjai"-tól, mert ezek azok, amelyek felkeltik a lélekben a rosszkedvet. Különös dolog, hogy milyen hatalma van a legegyszerűbb dolognak is arra, hogy elfordítsa figyelmünket Istenről. Utasítsd vissza az élet gondjait, hogy el ne borítsanak! A másik, ami elvonja figyelmünket, a védekezés szenvedélye. Augustinus így imádkozott: "Ó Uram, szabadíts meg attól a szenvedélytől, hogy szüntelenül védekezzem." Belső állapotunk lerombolhatja lelkünknek Istenbe vetett hitét. "Ki kell magyarázkodnom; meg kell értetnem magam az emberekkel." Urunk soha semmiben nem magyarázkodott. Hagyta, hogy a tévedések maguktól tisztázódjanak. Amikor észrevesszük az embereken, hogy nem haladnak előre szellemileg, és ez az észrevétel kritikává torzul, akkor saját utunkat torlaszoljuk el Isten felé. Isten nem azért engedte meglátnunk mások hiányait, hogy kritizáljuk őket, hanem hogy közbenjárjunk értük.

Isten műhelyében- A titkon való imádkozás



   "Te pedig mikor imádkozol, menj be a belső szobádba, zárd be az ajtódat és imádkozzál a te Atyádhoz, aki titkon van. "

(Máté 6, 6)   


Jézus szereti az elrejtettséget. A farizeusi kegyesség még imádkozásával is önmagát akarja fitogtatni az emberek előtt; pedig az imádságban csak Istennel van dolgunk. Milyen borzasztó, amikor valaki olyan szívesen hallgatja saját imáit és azt akarja, hogy mások is hallják azt. A színpadias imádkozás utálatos Isten előtt, éppen úgy a "díszimádság" is, amelynél az embernek az a benyomása, hogy nem Istennek, hanem a jelenlevőknek szól.

Jézus nem veti el a közös és nyilvános imádkozást, de imaéletünk súlypontja az egyéni imádkozás (belső csendességben), különben csupán színészkedés az imádságunk. "Menj be a belső szobádba", azaz keresd a magányt, külsőleg is különülj el, hogy mennyei Atyáddal egészen egyedül légy. Az Ő szent jelenlétében maradj csendben, míg betölt a Lelke és az imádat szavai tolulnak ajkadra. - "Zárd be az ajtót" - biztosítsd, hogy semmi ne zavarjon. Egész sereg olyan ellenséges gondolat van, ami akadállyá lehet: a hétköznapok, a munka, a gondok, a világ, értelmed; az éned a maga emberi és nem isteni vágyaival. Mennyi minden hathat gátlóan az imádkozásra! Zárd be az ajtódat: emeld fel szívedet Istenhez, zárkózz el a zavarók elől. - Van-e rejtett helyed az imádkozásra? A magányos imádság nélkülözhetetlen. Itt nyerjük a legmélyebb és legnagyszerűbb megtapasztalásokat. Itt nemcsak a lélek beszél Istennel, hanem Isten is a lélekkel. Itt tudja kijelenteni csodálatos igazságait üdvösségünket illetően. Itt gyűjt a lélek "forrásvizet" (Zsolt 87, 7); különben a hívő ember olyan, mint a kiszáradt kút, kiürül és kegyes fecsegővé válik.

A titkon való imádságot Isten nyíltan jutalmazza. Sok olyan imádkozó hívő kap majd jutalmat odafent, aki itt nem játszott nyilvános szerepet Isten országa munkájában. Sok evangélizáció és ébredés nem az igehirdetők, hanem a rejtett imádkozók munkájának eredménye. Isten már itt láthatóan és megfoghatóan jutalmazza a rejtett imádságban való hűséget. Aki sokat tartózkodik csendben az Úr előtt, az áldott ember. Fellépése határozott lesz, járása biztos, munkája sikeres. Érezhető rajta a mennyei szentség illata. Minél kevésbé akarnak tündökölni az emberek előtt, annál inkább ragyognak. Aki sokat imádkozik titkon, az erőt kap arra, hogy nyilvánosan is imádkozzék. Így jutalmaz Isten.

Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza-Állhatatosságra nevel

"De csak apránként űzi el előled ezeket a népeket Istened, az Úr" (5Móz 7,22)



Az Úrért való küzdelmünkben ne várjunk egy csapásra győzelmet. A gonosz gondolatok és cselekedetek szívósak. Vannak vidékek, ahol évek szívós munkája kell ahhoz, hogy csak egy is eltűnjön az ott élő embereket beszennyező számos bűn közül. Ezért teljes erőnkkel tovább kell küzdenünk, még akkor is, ha egyelőre kevés a látható eredmény.

A feladatunk ebben a világban az, hogy Krisztus számára nyerjük meg az embereket. Ne megalkuvásokba menjünk bele, hanem a gonosz ellen küzdjünk. Ne népszerűségre törekedjünk, hanem harcoljunk komolyan minden bűn ellen. Hitetlenség, iszákosság, tisztátalanság, elnyomás, világiasság, tévelygés: mindezek "kiűzendők".

De ezt csak az Úr tudja véghezvinni, éspedig hűséges szolgáin keresztül. Legyen áldott a neve, hogy megígérte, hogy meg is fogja tenni: "elűzi előled ezeket a népeket". De apránként cselekszi ezt meg, hogy állhatatosságra neveljen bennünket, növelje hitünket, éberségre tanítson és arra, hogy ne legyünk testünk kívánságának a rabjai. Ezért adjunk hálát Istennek minden kis sikerért, és könyörögjünk nagyobbakért. Ne dugjuk vissza "hüvelyébe a kardot", míg teljesen be nem fejeztük, amit az Úr rajtunk keresztül akar elvégezni.

Végy bátorságot, én lelkem! Haladj csak apránként mindig előbbre, és meglátod, a sok kis lépésből milyen nagy egész lesz a végén!

Joel Osteen-Mai napon Istennek máris kész megoldásai vannak minden problémára


Mai napon Istennek máris kész megoldásai vannak minden problémára, amellyel valaha is szembe fogok nézni. A megfelelő emberek és a megfelelő helyzetek vannak ott a jövőmben. 

Isten tudja, hogy fordítsa jóra a dolgokat. Isten tökéletes ura minden helyzetnek. Isten kezdettől fogva ismeri a dolgok végkimenetelét. Isten tudja, hogy mire van szükséged egy hét, egy hónap vagy épp tíz év múlva. És a jó hír az, hogy már most gondot visel rólad.
/ Joel Osteen/

A Valóság Rapszódiája-Chris pásztor-Először az Úrral beszéld meg

…Mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése (Jakab 5:16).

Egy drága testvérünk a szellemi tekintély gyakorlásáról tanult, és úgy döntött, hogy gyakorlatba helyezi a hitét.
 Felhős volt az ég, és felhőszakadás közeledett. Kilépett a házából, és parancsolt az esőnek, hogy ne essen. Hamarosan azonban esni kezdett. Parancsolt az esőnek, hogy álljon el, de minél inkább parancsolt, annál jobban kezdett zuhogni az eső, és annál inkább megázott.
Olvasta, hogy Illés miatt nem esett három és fél évig (1 Királyok 17), és azt gondolta: “Ha Illés meg tudta ezt tenni, akkor én miért ne tudnám?” Valamit azonban a fiatalember nem értett meg.
Ha csak az 1 Királyok 17-et tanulmányoznád, lehet, hogy azt gondolnád, hogy Illés egyszerűen kinyilvánította, hogy nem fog esni, kiviharzott Áháb palotájából, és a felhők visszahúzódtak. 
A Jakab 5:17- ből megtudhatjuk, hogy volt ott még valami: “…
imádsággal kéré, hogy ne legyen eső, és nem volt eső a földön három esztendeig és hat hónapig.”
Mielőtt Illés kihirdette, hogy nem fog esni, megbeszélte ezt az ügyet Istennel
Imájában meggyőzte Istent. Ez érvelő ima volt, mert nem emberi befolyástól függ az eső.

Jézus világossá tette ezt a Máté 5:45-ben, hogy az esőzés Isten kezében van: 
“Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.” 
Illés meggyőző érveket hozott imában az Úr elé, és az Úr teljesítette kérését.

Ezt teszed, amikor különböző helyzetekkel foglalkozol, olyan helyzetekkel vagy ügyekkel, melyek kívül esnek a személyes hatáskörödön. Először győznöd kell imában. 
Szükség van az intenzív, szívből jövő, buzgó ima, könyörgés közbenjárás és hálaadás pillanataira. 
Az ilyen fajta ima a Biblia szerint hatalmas erőt szabadít föl (Jakab 5:16 AMP).

Megvallás:
Drága Mennyei Atyám , örvendezik a szívem, mert
megtárgyalhatom Veled az ügyemet komoly, szívből jövő és
folyamatos imában, és győzhetek a kedvezőtlen körülmények
fölött. Köszönöm Uram azt a csodálatos kiváltságot és jogot,
hogy mindenkor meghallgatásra találok, amikor Jézus nevében
imádkozom. Dicsőség a Te nevednek örökkön örökké!

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Hűtlenné lett asszony

"..megszegted a szövetséget. De én emlékszem szövetségemre, amelyet ifjúkorodban kötöttem veled, és örök szövetségre lépek veled. "(Ez 16,59-60)



A szép történetnek szomorú folytatása van. A királynévá lett szépasszony elbízta magát, elfelejtette, honnan emelte ki, mentette meg jótevője, magának tulajdonította azt, amit Istentől kapott ajándékba, és megszegte vele kötött szövetségét.

Itt már egyértelmű, hogy Isten választott népéről, azon keresztül mindnyájunkról szól a leírás. Mindnyájunkat kísért, hogy elfelejtjük, honnan szabadított ki az Úr, nem neki adunk dicsőséget életünk eredményeiért, a tőle kapott áldásokért, egy idő után úgy gondoljuk, boldogulunk mi már nélküle is. S ami a legrosszabb: mástól vagy mástól is várunk segítséget, megvonjuk tőle kizárólagos bizalmunkat, ami Izrael esetében a környező pogány népek bálványainak tisztelését jelentette. Ez a legdurvább istengyalázás, a szabadító Isten megcsúfolása. (A Biblia ezt lelki paráznaságnak, házasságtörésnek nevezi.)

Ennek mindig súlyos következményei vannak, mert aki ezt teszi, kilép Isten szövetségéből, s így egyedül marad. Isten nélkül pedig mindenféle bűn és baj áldozata lesz az ember.
A kérdés az, hogy mit tesz ebben a helyzetben. Ha rádöbben bűnére, kertelés nélkül megvallja azt, és bocsánatot kér, Isten kész visszafogadni a szövetségszegőt. Ha azonban megkeményedik hűtlenségében, halálra ítélte önmagát.

Óvakodjunk az ilyen szövetségszegéstől! Mert ha van is kegyelem a bűnbánónak, és ez óriási lehetőség, utólag mindig keservesen bánja a megtérő az elrontott, eltékozolt időt.

Napi áhítat- Elhívás ingyen kegyelemből

Hét témája: Minden ingyen!        

Olvasmány: 2Tim 1,3–10                             

Azért, hogy Isten elhívjon valamire, nem kell fizetnünk. De elhívásának ára van. Ne sajnálj érte semmit!

„Hálát adok az Istennek, akinek őseimhez hasonlóan tiszta lelkiismerettel szolgálok, amikor szüntelenül, éjjel és nappal megemlékezem rólad könyörgéseimben, és könnyeidre emlékezve látni kívánlak, hogy öröm töltsön el. Eszembe jutott ugyanis a benned élő képmutatás nélküli hit, amely először nagyanyádban, Lóiszban és anyádban, Eunikében lakott, de meg vagyok győződve arról, hogy benned is megvan. Ezért emlékeztetlek téged, hogy gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát, amely kezeim rád tétele által van benned. Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Ne szégyelld hát a mi Urunkról szóló bizonyságtételt, se engem, az ő foglyát, hanem szenvedj velem együtt az evangéliumért, Isten ereje által. Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk. Ez most nyilvánvalóvá lett a mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megjelenése által, aki megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet.”

Magyarázat

Minden évben elénk kerül a reformáció, hogy fölfrissítsük magunkban a reformátori elveket, eseményeket, célokat. Jól van ez így, segít abban, hogy megmaradjon élénken bennünk a folyamatos mérlegre tevés, tisztulás, visszaigazítás és előrelépés igénye, szükségének érzése. Ma sokat emlegetjük Luthert, Kálvint, a nagy reformátorokat, akik épp olyan esendő emberek voltak, mint mi. Ami emléküket naggyá tette, az nem más, mint amit Pál apostol Timóteussal kapcsolatban fölemlít: a képmutatás nélküli hit. Ez az a fajta hit, amit nem rendít meg, ha egyedül marad, ha szenvedések árán lehet csak megélni, vagy csak meghalni lehet érte. Ha a nagy reformátorok láthatták volna a reformáció következményeit a távoli jövőben, a bástyákká erősödő hittételeket, amelyekhez évszázadok múlva is ragaszkodnak a hívők milliói, bátrabbak lettek volna. Miért, nem kellett bátorság ahhoz, amit fölvállaltak? Dehogynem. Mégis úgy hiszem, tele voltak félelemmel. Mert a hitlépések mindig félelemmel teljesek. Az „itt állok, másként nem tehetek” azt jelenti, hogy Luther jobban félt attól, hogy kövesse felettesei képmutatását, mint attól, hogy mit tesznek vele, ha ragaszkodik képmutatás nélküli hitéhez. Ezért a hitért élhette át Isten elhívását. Ezt keresi bennünk is az Isten.
Imaáhítat

Könyörögjünk, hogy az Isten által megítélt régit elhagyva teljességgel megújulhassunk! (Ef 4,22–24)
(Szommer Hajnalka)

Reggeli dicséret- Krisztusban maradni


„Maradjatok én bennem és én ti bennetek. Miképpen a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, hanemha a szőlőtőkén marad, akképpen ti sem, hanemha én bennem maradtok. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők; Aki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.”
(János evangéliuma 15. fejezet 4-5. vers)


"Én vagyok a Szőlőtő, ti a szőlővesszők" (Jn 15:5) - mondotta Krisztus tanítványainak… Krisztus azt mondta, hogy a vessző összeköttetése a szőlőtővel képviseli azt a kapcsolatot, amelyet nekik fenn kell tartaniuk vele.


A vesszőt beoltják az élő szőlőtőbe, és annak rostjai összeforrnak a rostokkal, erei az erekkel, s így a szőlőtő részeivé lesznek. A szőlőtő élete a szőlővessző életévé válik. Így a bűnökben és vétkekben halott lélek új életet kap, a Krisztussal való kapcsolat útján. Krisztusban, mint személyes Üdvözítőben való hit által formálódik ki a Krisztussal való egység. Ha a bűnös egyesíti gyengeségét Krisztus erejével, ürességét Krisztus teljességével, törékenységét Krisztus mindent elhordozó erejével, akkor egy értelemre jut Krisztussal.

Ezt a Krisztussal való egységünket, amely egyszer kialakult, fenn kell tartanunk… Ez nem véletlen kapcsolat, nem valami alkalmi összeköttetés. A vessző, részévé válik az élő szőlőtőnek. Az élet, az erő és a termékenység hatása a gyökértől a vesszőkig akadálytalan és állandó. A vessző nem maradhat élő a szőlőtőtől elválasztva.


Jézus ezzel azt fejezte ki: többé ti sem lehettek nélkülem. Azt az életet, amelyet tőlem kaptatok, csak a velem való folytonos közösségben őrizhetitek meg. Nálam nélkül nem győzhettek le egyetlen bűnt sem, s nem állhattok ellent a kísértéseknek.

A Krisztusban maradás, Lelkének az állandó birtoklását jelenti, azt, hogy életünket minden feltétel nélkül átadjuk az ő szolgálatára. A kapcsolat csatornáját mindig nyitva kell tartani az ember és Isten között.

Az mutatja meg, hogy valóban kapcsolatban vagyunk-e Krisztussal, hogy milyen a jellemünk és a magatartásunk. Ha nem termünk gyümölcsöt, akkor nem vagyunk igazán élő szőlővesszők, Krisztustól való elkülönülésünk olyan romlást foglal magába, amely éppen olyan teljes, mint amit a halott vessző ábrázol…

Isten általunk akarja kinyilvánítani saját lényének a szentségét, a jóakaratot és irgalmasságot. Az Üdvözítő mégsem azt parancsolja nekünk, tanítványainak, hogy a gyümölcstermésért munkálkodjunk. Jézus csak azt mondja nekünk, hogy maradjunk őbenne…


Krisztus élete bennünk is ugyanazt a gyümölcstermést hozza, ami Őbenne látható volt. Krisztusban élve, Krisztushoz tartozva, Krisztus által támogatva, táplálékunkat Krisztustól szerezve, Krisztus életéhez hasonló gyümölcsöket terem a mi életünk is." (E.G. White: Jézus élete 'Ne nyugtalankodjék a ti szívetek' c. fejezetéből)

2016. november 22., kedd

Meggyógyulva a rákból-Doddie Osteen



I. fejezet
Gyógyulás a rákból
Annyira hálás vagyok, hogy élek ma, és képes vagyok a reménység üzenetét hozzád elvinni.Maga Jézus is ez: REMÉNYSÉG. Úgy érzem magam, mint Dávid, aki a zsoltárokban eztmondta (30,2-3): Ó Uram, könyörögtem hozzád, és te újra egészséget adtál nekem,visszahoztál a sírból, és íme én élek most. (angol ford.) Isten Igéje különösen fontos, nagyonfontos azoknak, akik éppen a betegséggel küzdenek. Mert gyakran csak ez lehet az egyedülireménységük. Tudom, meghaltam volna, ha nem lett volna a Bibliám. Sok éven keresztültanultam Isten igazságát, Isten Igéjéből. Hallottam a hit üzenetét, ami felépített engem.Tudtam, Jézus nem akarja, hogy gyermekei betegek legyenek. Nem csak azért halt meg, hogya bűneinkből megszabadítson, hanem a betegségeink miatt is meghalt. Ha nem lett volna IstenIgéje, nem élnék ma, és nem tudtam volna megírni ezt a könyvet. Isten azt mondja: az énnépem pusztul az ismeret hiánya miatt (Hós.4,6) Ez szomorú tény, de igaz. Nagyon sok ember nem tudja, mi is Isten akarata a gyógyulással kapcsolatban.
 Pedig ez az ismeret jelenti akülönbséget élet és halál között!
Dávid egy másik zsoltárban ezt mondja: Tisztelünk téged, ohIsten, tisztelünk; neved közel van, hirdetik csodatetteid! (Hálát adunk neked Uram, a tehatalmas csodáid bizonyítják, hogy tegondoskodó vagy.–Angol ford.) Zsoltár 75,2 Istenvalóban gondoskodik a gyermekeiről. Az a tény, hogy engem meggyógyított, bizonyítja, hogyŐ gondoskodó. És azt akarja, hogy te is egészséges légy. A Zsid.11,1 azt mondja: a most hit aREMÉNYLETT dolgok valósága. Ha rákod van, vagy a májad nem működik helyesen, vagymás súlyos betegséggel küzdesz, ami fájdalmat és gyengeséget hoz a testedbe, szeretném, hatudnád: Jézusban reménységed van. Ő nem akarja, hogy korai halállal halj meg. Ő azt akarja,hogy élj, és az Úr munkáját hirdesd. (Zsolt.118,117)
 Mindig egészséges és aktív voltam
Én egy tevékeny ember vagyok, mindig keményen dolgoztam, és még élveztem is. Agyerekeim gyakran mondják: „mi anyát soha nem láttuk lustálkodni–mindig dolgozott.” Aférem, John sokszor mondta: „Dodie, itt az ideje, hogy végre pihenj egy kicsit. Már elegetdolgoztál ma.” Mindig egészségben éltem. Himlős voltam kisbabaként, de erre már nem isemlékszem. Nem tudok róla, hogy míg Johnnal házasok voltunk, látott volna engem betegenaz ágyban. Hacsak akkor nem, mikor a gyerekeink megszülettek. Tehát mindig kiválóegészségnek örvendtem. És hálás is voltam ezért, de utólag rájöttem, hogy úgy gondoltam,számomra ez egy garantált dolog. Ez nekem adatott. Emlékszem, mikor valaki megkérdeztetőlem: hogy vagy? Én azt feleltem: borzasztó egészségesen. Amikor a rák megtámadta atestemet, rájöttem, mennyire bolond beszéd volt ez! Most minden napom drága számomra. Ésígy utólag visszagondolva, mindig is drágák voltak. Tanuld meg, hogy ne mondj kiistentelenszavakat. Hála Istennek az egészségért. És légy hálás minden napért, amit Ő neked adott.


32.
Egy olyan keresztény, aki hisz a gyógyulásban, kenjenmeg téged olajjal.
 Jak 5,14-15 Beteg-é valaki köztetek? Hívja magához a gyülekezet véneit, és imádkozzanakfelette,megkenvén őt olajjal az Úrnak nevében. És a hitből való imádság megtartja a beteget, és azÚr felsegíti őt. És ha bűnt követett is el, megbocsáttatik néki.
Bátorítalak, hogy hívd fel agyülekezet véneit, hogy kenjenek meg olajjal és imádkozzanakérted az Úr nevében. Isten aztmondja, hogy a hit imádság megmenti a beteget. Ha nincsenek vének, akik tudnák, hogyan iskell imádkozni a hit-imádságát, akkor találj valakit, aki ezt tudja, és kérd meg, hogy kenjenek meg olajjal. Ezután csak higgy abban, hogy Isten megtartja a szavát. És az Úr felsegít téged.
33.
Jézus már kifizette az árat a gyógyulásodért.
1Pét2,24 Aki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: akinek sebeivel  gyógyultatok meg.
Ézs azt mondta, „az Ő sebeiben mi meggyógyultunk.” Péter a SzentSzellem kijelentése által visszanézett az Ézs 53,5-re és azt mondta: „akinek a sebei által temeggyógyultál.” A gyógyulásodat maga Jézus vásárolta meg, és kifizette érte az árat.
34.
Legyélbiztos abban, hogy az imádságod célba ér.
1Ján.5,14-15 És ez az a bizodalom,amellyel ő hozzá vagyunk, hogy ha kérünk valamit az ő akarata szerint, meghallgat minket: És ha tudjuk, hogy meghallgat bennünket, akármit kérünk, tudjuk, hogy megvannak akéréseink, amelyeket kértünk ő tőle.
Hogyan is tudnál úgy imádkozni, hogy Istent kéred agyógyulásoddal kapcsolatban, ha nem tudod, hogy az Ő akarata az, hogy meggyógyulj? Nemleszel képes! Azt tanultad a világban, hogy ha megbetegszel, akkor szenvedned kell. És haszerencsés vagy, lehet, hogy meggyógyulsz. Ha így vagy, itt az idő, hogy megújítsd azelmédet a gyógyulás Igéivel. Akármire is van szükséged, találd meg azokat az ígéreteket,amelyek azokra a szükségekre vonatkoznak Isten Igéjében, és így kérd azŐ akaratának megfelelően.
 Az Ő akarata megegyezik az Ő Igéjével.
Amikor megtaláltad az ígéretet aszükségedre, és elimádkoztad azt, akkor már bizonyos lehetsz abban, hogy Ő meghallgatta, ésválaszol az imádságodra.
35.
Isten válaszol azoknak az imádságaira, akikmegtartják az Ő parancsolatait.
1Ján 3,21-22Szeretteim, ha szívünk nem vádol minket, bizodalmunk van az Istenhez; És akármit kérjünk,megnyerjük tőle, mert megtartjuk az ő parancsolatait, és azokat cselekedjük, amik kedvesek előtte.
Ha nem kaptad meg azt, amire szükséged van Istentől, tarts egy önvizsgálatot,ellenőrizd le magad. Vajon megtartod az Ő parancsolatait, és azokat cselekszed, amik tetszenek neki?
36.
A félelemnem Istentől jön. Dorgáld meg!
2Tim1,7 Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét.
Sohasem voltam egyfélős ember. de amikor a rák megtámadta a testemet, küzdenem kellett a félelemmel. Lehet,hogy most azt gondolod, milyen furcsa, hogy pont egy pásztor felesége mondja ezt, aki SzentSzellemmel betöltött keresztény! Nem próbálom meg igazolni magam, vagy magyarázkodni.De ez így volt. És ha ezt elmondom neked, talán segíteni fog. Egy emberi lény vagyok, ésugyanazok a dolgok támadnak meg, amelyek másokat is. Tehát küzdenem kellett afélelemmel. És én ezt az Igékkel harcoltam meg, mint a 2 Tim1,7. Azt mondogattam: „Atyám,nem a félelem szellemét adtad nekem, hanem az erő, a szeretet, és a józan értelem szellemét.Ez a félelem nem tőled van Istenem, hanem az ördögtől. Ezért énazt parancsolom afélelemnek, hogy most elhagy engem Jézus nevében!” Kijelöltem egy napot, szeptember 6.-át,mint egy olyan napot, amitől fogva szabad leszek a félelem gyötrésétől. Azt mondtam: „a mainaptól nincs több félelem bennem. Elment, Jézus nevében.” Ha a félelem támad, dorgáld megés mondd azt „ezen a napon, ahogy olvasom ezeket az Igéket, felül kerekedem a félelmen.Félelem elhagysz engem Jézus nevében. Nincs jogod gyötörni Isten egy gyermekét. Én tele


vagyok az Úr békéjével és szeretetével. Mostminden gondomat rád vetem Uram, Atyám,mert tudom, hogy neked gondod van rám. És köszönöm, hogy szabad vagyok a félelemtől.”
37.
Vesd ki azokat a gondolatokat és képeket az elmédből, amelyek nem felelnek meg Istenigéjének.
2Kor10,4-5 Mert a mi vitézkedésünk fegyverei nem testiek, hanem erősek az Istennek, erősségek lerontására; Lerontván okoskodásokat és minden magaslatot, amely Istenismerete ellen emeltetett, és foglyul ejtvén minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak;
Amikor beteg voltam,ki kellett vetnem azokat a képeket, képzelgéseket,amelyek a tüneteimmel voltak kapcsolatosak. S neked is meg kell ezt tenned. Érd el, hogy agondolataid engedelmeskedjenek neked. Ejtsd foglyul ezeket a gondolatokat, hogyengedelmeskedjenek Krisztusnak. Mondd azt: „gondolatok, kerüljetek összhangba IstenIgéjével, amely azt mondja, hogy Jézus sebei által meggyógyultam. Gondolatok, kerüljetek harmóniába Isten Igéjével, mely azt mondja, hogy akármit is kérek, megkapom tőle, mertmegtartom az Ő parancsolatait, és azokat cselekszem, amelyek tetszenek neki. Gondolatok,legyetek összhangban Isten Igéjével, Jézus nevében.” És dicsőség Istennek, ez így lesz, megfog történni!
38.
Légy erős az Úr erejében. Vedd föl a fegyverzetét, hogy küzdj a gyógyulásodért
.Ef6,10-13 Végezetre, atyámfiai, legyetek erősek az Úrban, és az ő hatalmas erejében. Öltözzétek föl az Isten minden fegyverét, hogy megállhassatok az ördögnek minden ravaszságával szemben.Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, ahatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek amagasságban vannak. Annakokáért vegyétek föl az Istennek minden fegyverét, hogyellenállhassatok ama gonosz napon, és mindeneket elvégezvén megállhassatok.
Szükségedvan Isten teljes fegyverzetére minden nap. És szükséged van arra, hogy ezt fel is vedd. Álljellene az ördögnek, mindennap mondd el: „vedd el a kezedet ördög rólam, és a testemrőlJézus nevében.” S ezután emlékeztesd a testedet, hogy Isten Igéjének megfelelően működjön,és kerüljön összhangba Isten Igéjének az állításaival. Működni fog!
39.
Tégy bizonyságot a gyógyulásodról.
 Jel 12,11 És ők legyőzték azt a Bárány véréért, és aző bizonyságtételöknek beszédéért; és az ő életöket nem kímélték mind halálig. Mikor Istenmeggyógyít, és helyre álltál, és képes vagy már bizonyságot tenni–tedd!
Az Úr akarata az,hogy adj dicsőséget Neki mindazokért, amiket elvégzett érted. Ha korábban nem éltél Istenért,akkor az Ő irgalma van rajtad. Azért,mert szeret téged, megérintett, és meggyógyított. Mosthogy már egészséges vagy, ne menj vissza a világba, hanem szánd oda teljesen magadJézusnak. 100%-ban szolgáld őt. Isten nem azért gyógyít meg téged, hogy aztán visszamenj avilágba. Azért gyógyít meg,hogy elválasszon. Te az Ő választott edénye vagy, hogy érte élj,és hogy Ő használni tudjon téged.
40.
A betegséged el fog távoznitőled, és nem fog visszajönni.
 Náhum 1,9 Mit koholtok az Úr ellen? Elpusztít ő, nem lészen kétszer veszedelem. (Mit terveztek, és milyen őrült a tikísérletetek, hogy az Úr ellen fellépjetek? Ő teljesen bevégzi Ninivét, és bántás (ami miatt anépem szenvedni fog Asszíriától) nem fog másodszor visszajönni. Másodszor nem fog visszajönni a bántás.–ang.ford.)
Ez az ige annyirasokat jelent nekem, amiótameggyógyultam, mert egészséges akarok maradni! De tudnod kell, az ördög az egy gyötrő, éső folytatni akarja a támadást ellened. Rák esetén pl. az orvosok azt mondják, a gyógyulásodután öt évvel vagy teljesen gyógyult. De az ördög megpróbál gyötörni téged kétségekkel,félelemmel. Ha fájdalmad van, azt fogja mondani: „na, itt van megint, a rák visszajötthozzád!” neked küzdened kell ezekkel a hazug gondolatokkal, erősségekkel. Vesd ki ezeket,hogy minden gondolatod Isten Igéjévellegyen összhangban. Ez az a pillanat, amikor emlékeztetned kell a Náh 1,9-re, ami azt mondja: „ördög ez a bántás nem fog visszajönni másodszor.
Soha nem fog már a testemre visszajönni újra.” És nem fog!
ÁMEN

Horváth Ilonától kaptuk-köszönjük! :)

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   A krétaiak mindig hazugok, gonosz vadak, rest hasak.
     Tit. 1,12

Pál bölcsessége mellett az igazságossága is meglátszik ebben a részben.
Első pillantásra a krétaiak fölött mondott ítélete túlságosan élesnek és igazságtalannak tűnik. 

De közvetlenül előtte (10. v.) éppen ilyen élesen nyilatkozik arról a zsidó népről, amelyhez ő maga is tartozik. Ezt írja: "Mert sok az engedetlen, hiábavaló beszédű és hitető, különösen a zsidóságból valók közül, akiket el kell hallgattatni, ... olyasmiket tanítanak, amiket nem kellene". 

Itt láthatjuk, hogy Pál a bűnök feltárásában kérlelhetetlenül igazságos. A népe iránti szeretet nem befolyásolja a bűn megítélésében. A legélesebben elítéli azt, akár saját népe tagjaiban, akár idegenekben találja. 

Ez az igazságosság nagyon fontos minden időben. Az igazi keresztyénnek minden bűnt élesen el kell ítélnie, akár saját népénél, akár idegen népeknél jelentkezik az.

De lássuk meg Pál szeretetét is. Ebben Isten szeretetének egy sugara ragyog. - Ha úgy ismerünk meg embereket, hogy azok hazugok, gonosz ragadozó állatok és rest hasak, az ilyenektől legszívesebben teljesen elzárkózunk. Úgy gondoljuk, ilyen emberek között nem érdemes munkálkodni. Pál egészen másként gondolkozott! Nem azt mondta: "Mindenütt lehet Jézusért munkálkodni, nemcsak Krétán". 

Sokkal inkább buzdítja Titust a munka folytatására, amelynek célja ez: "...hogy egészségesek legyenek a hitben". 

Itt van az örömhír! A szeretet mindent remél. Bízik Jézusban, hogy Ő a legrosszabb és leghazugabb embert is megmentheti és üdvözítheti.

Higgyünk, reméljünk, szeressünk Pállal, amíg Isten győzelme nyilvánvalóvá nem lesz.

Varga László: Isten asztaláról

   "Ez az én szolgám, akit támogatok, az én választottam, akiben gyönyörködöm. Lelkemmel ajándékoztam meg, törvényt hirdet a népeknek. Nem kiált, nem lármáz, és nem hallatja szavát az utcán. A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el, igazán hirdeti a törvényt... tanítására várnak a szigetek."
     Ézsaiás 42,1-4



A próféta a Messiásról beszél. Kijelentést kapott róla, azt foglalja írásba. Maga se látja tisztán az arcát. Csak a munkájáról tud vallani. De azt világosan látja, hogy Isten szeretete lakik majd benne. Ezen a helyen három vonását mutatja meg: Nem lesz benne semmi idegen, semmi rossz, mindenben Isten akaratát fogja megvalósítani, azért gyönyörködhet benne az Atya. Törvényt fog hirdetni, nemcsak a zsidó népnek, a föld minden népének. Még a távoli szigeteken is csak akkor lesz rend és békesség, amikor megismerik az ő törvényét. Mindezt hangoskodás nélkül, csendben, teljes szeretettel fogja végrehajtani. Megértéssel fordul majd a gyengék, a megtörtek felé, és akikben már csak pislákol az élet öröme, mind hozzá fordulhatnak. Majdnem ötszáz év kellett ahhoz, hogy ez a prófécia valóra váljék. De Jézus és tanítványai teljes joggal hivatkoznak rá. Ötszáz év múltán csodálatosan beteljesedett, kétezer-ötszáz évvel később pedig mi is gyönyörködhetünk benne, és vallhatjuk: igaz, ma is Őrá várunk, hogy pislákoló mécsesünkre életet leheljen az örökkön élő Messiás.
Köszönöm, Uram, ezt a szép tanítást. Csodálatos az, hogy ma is gyönyörködhetem benne, megérthetem és igaznak vallhatom a kétezer-ötszáz évvel ezelőtti szép versbe foglalt próféciát. Tudom, ez azért van, mert hozzám is Te szólsz általa, aki tegnap és ma és örökké ugyanaz vagy. A faekével kínlódó, báránnyal áldozó héberhez ugyanazzal a szeretettel fordultál, mint hozzám, aki az atomok és gének problémáin tépelődöm. Ő ugyanúgy várta szabadító Messiását Babilon nyilainak árnyékában, mint én az atombomba félelmében. Csak az eszközeink változtak, mi ugyanolyan bűnösek, gyengék, védtelenek és kiszolgáltatottak maradtunk. De a Messiás is ugyanaz, s én boldog vagyok, hogy engem is megváltott. Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében- AZ ÜLDÖZÖTT ASSZONY


A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 12,13-17
13 Amikor látta a sárkány, hogy levettetett a földre, üldözőbe vette az asszonyt, aki a fiúgyermeket szülte;14 de az asszonynak a nagy sas két szárnya adatott, hogy a pusztába repüljön az ő helyére, hogy ott tápláltassék ideig, időkig és idő feléig a kígyó elől elrejtve. 15 A kígyó pedig a szájából folyónyi vizet árasztott az asszony után, hogy elsodortassa az árral.16 De segített a föld az asszonynak: megnyitotta a föld a száját, és elnyelte a folyót, amelyet a sárkány árasztott a szájából. 17 Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen, akik az asszony utódai közül valók, akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele, 



"Amikor látta a sárkány, hogy levettetett a földre, üldözőbe vette az asszonyt, aki a fiúgyermeket szülte."

(Jel 12,13)



A Biblia nem ad nekünk alapot arra, hogy nyugodt időket reméljünk az egyháznak. Az asszony üldözése folytatódik a Fiú mennybemenetele után is. Ez után az esemény után Isten népének a neve még mindig "az asszony", ennek a társaságnak a tagjai pedig "az asszony utódai" nevet viselik, vagy bővebben ezt: "akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele" (17.v.). Ők jelentik azt a népet, amelynek a Jelenések könyve íródott. Ők alkotják Jézus Krisztus egyházát, amelyet mindig az Izráellel való egységében kell látnunk. A Jelenések egyháza nem annyira az új Izráel, mint inkább "az igazi Izráel".
Most hát, az igei üzenet az, hogy Isten népe Jézus mennybemenetele után mindig üldözést szenved - többé vagy kevésbé.
De az igei üzenet vigasztaló és bátorító Igeként szól hozzánk. Azt halljuk, hogy szenvedésünk oka valójában boldogító ok: az ördögnek már csak kevés ideje van.
Hallottál-e már olyan emberekről, akiknek csak egy évük volt hátra az életből, így hát minden maradék energiájukat egy vakmerő vállalkozásba ölték? Nos, ez a kép, amely olyan fájdalmas, ha emberekre vonatkozik, alkalmazható az ördögre. Már csak korlátozott területe és kevés ideje maradt. Kidobták a sofőrülésből, és "tudja, hogy kevés ideje van"(12.v.). Tudva, hogy ő a vesztese a hatalomért folytatott árverésnek, és értesülve arról, hogy az ítélet már küszöbön áll, dühöngeni kezd.
Isten az asszony oltalmazója. "Sasszárnyakon" viszi a pusztába, mivel hogy így bánik Isten az ő népével. A pusztában talán nélkülözi a kultúrát és a kényelmet ("az egyiptomi húsosfazekakat"), de Isten közelében van, és biztonságban a sárkánytól. És a jó öreg föld is az asszony pártján van (16.v.).
Az üldözés időtartama belefér még az asszony türelmi idejébe: ideig, időkig és idő feléig tart. Három és fél évet. Isten tudja, hogy mennyi időről van szó. Számunkra ez egy egész év (milyen hosszúnak tűnik), és két év (hát soha nem lesz vége?), és utána már csak egy fél év. Hirtelen vége lesz.

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett-FELSZÍN VAGY MÉLYSÉG



   "Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére cselekedjetek" (1Kor 10,31).


Ne engedd meg magadnak a gondolatot, hogy az élet felszínén levő dolgokat nem Isten rendelte el. Azok ugyanúgy Istentől valók, mint a mély dolgok. Nem az Istennek átadott szíved veti meg azt, hogy természetesen élj, hanem az a vágyad, hogy másokban ezt a benyomást keltsd: te nem vagy felszínes. Ez biztos jele szellemi önhittségednek. Vigyázz, nehogy megvetés támadjon benned - mindig erről az oldalról jön -, és élő szemrehányásként járj a többiek közt, mert ők természetesebbek mint te. Őrizkedj attól, hogy mély embernek tüntesd fel magad. Isten gyermekként öltött testet. A könnyedség még nem gonoszság és nem azt bizonyítja, hogy nincs alatta mélység: az óceánnak is van partja. Az élet felszínén lévő dolgokat is Isten irányítja, az evést, ivást, sétát és beszélgetéseket. Urunk is benne élt mindebben - de úgy élt bennük, mint Isten Fia, és azt mondta: "Nem feljebbvaló a tanítvány az ő mesterénél" (Lk 6, 40). A szükséges külső dolgok védelmül szolgálnak nekünk. A hétköznapi élet természetes, megszokott útjain kell értelmes módon járnunk. Amikor jönnek a mélyebb tapasztalatok, azokat Isten a felszínesektől külön adja. Ne mutasd meg a mélységeket másnak, egyedül Istennek. Olyan nagyon komolyak vagyunk, oly kétségbeejtően érdekel a saját jellemünk, hogy nem akarunk az élet mindennapi foglalatosságaiban keresztyénként járni. Határozd el, hogy senkit nem veszel komolyan, egyedül Istent. A legelső, akit nem kellene komolyan venned, mert a legnagyobb csaló, akit valaha is ismertél - saját magad vagy.

Carl Eichhorn: Isten műhelyében-Amikor valaki valóban imádkozni kezd



   "Íme, ő imádkozik ... "

(Cselekedetek 9, 11)   


Az Úr Jézus mondja ezt Saulról, miután a damaskusi úton rátalált és megragadta őt. Most imádkozik először életében. Hát azelőtt nem imádkozott Saul nagyon is sokat? Igen, imádkozott, de farizeusmódra. Imádkozott és közben dühtől tajtékozva támadt Isten igazi imádóira, akik Jézus nevében és lélekben imádkoztak. A példázatbeli farizeus imádsága, könyörgése önmagára irányult. Imádsága nem felfelé szállt, önmagára korlátozódott s alapjában véve önmagát imádta. Önbizalommal, önistenítéssel volt tele. Nem Istent kereste, hanem önmagát.

Pál most imádkozik először úgy, hogy az valóban imádság. Keresi az Istent, tusakodik azért, hogy életében érvényre jusson Krisztus. Az Úr megragadta őt, most ő is meg akarja ragadni Jézust. Óembere berzenkedik közben: "Ha Jézus tanítványa leszek, úgy néznek majd rám, mint aki bolond, mint aki nem tudja mit csinál. Ma üldözöm Jézus nevét, holnap vallom? A főpapok, a főtanács kegyeit játszom el, barátaim elfordulnak tőlem!" - Ezeket az önmagával kapcsolatos gondolatait győzte le imádságában. Éjjel-nappal kitartott és meghallgatásra talált. Szinte beleimádkozta magát Isten szívébe. Most már egészen az Úrra összpontosult az élete. Minden más kicsúszott a lába alól. Egyedül Istenre szorult. Csak Őreá van szüksége, nem nélkülözheti Őt tovább. Imádságával most a közelébe jut. Csak egy érzés uralkodik benne: őutána és az őbenne való élet után vágyódik. Most már belelát Isten atyai szívébe, imádsága eljut fülébe. És az Atya szívét öröm tölti el ennek az összetört embernek az imádságára: "Íme, ő imádkozik!" Végre eljutott vele Jézus idáig.

Attól fogva imádkozó ember Pál. Azelőtt halott volt az imádsága, mert ő maga is halott volt. Azelőtt sokra tartotta imádságait és dicsekedett velük, mint minden farizeus. Most már nem ő maga, hanem Jézus Lelke imádkozott benne. Jöttek közben órák, amikor gyengeségében nem is tudta, mit kérjen és hogyan kérjen. Ilyenkor sóhajtásszerű felfohászkodásaiban rábízta magát a Lélek vezetésére.

Ennyire megváltozhat valaki! Bárcsak rólunk is kiállítanák ezt a bizonyítványt odafent: "Íme, imádkozik!" És bárcsak ne azért imádkoznánk, hogy éppen csak imádkozzunk, hanem valóban és kizárólag Istent keresnénk imádságunkkal!

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Szépségéről híres királyné

"Megesküdtem neked, és szövetségre léptem veled - így szól az én Uram, az Úr -, és az enyém lettél. "(Ez 16,8)



Isten mentő munkája folytatódik: életben maradt a gyermek, felserdül, érett ember lesz, kibontakozik. Nem önmagát valósította meg, hanem azzá lett, akinek Isten teremtette. De még „meztelen" - vagyis még nincstelen, védtelen, kiszolgáltatott. Még nem tudja, mivégre van a világon (7. v.).

Ekkor Isten szövetséget köt vele. „...rád terítettem ruhám szárnyát" -ez azt jelenti, hogy vállallak, számíthatsz rám, összetartozunk, gondoskodom rólad. Ennek a feltétele megint nem bennünk van, hanem Isten kiválasztó kegyelme, meg nem érdemelt szeretete, elfogadó irgalma cselekszi ezt. - Igazi fordulatot ez a szövetség hoz egy ember életébe. Itt kap küldetést, itt telik meg tartalommal az élete, ezen belül ismeri meg igazán Istent, az ő hűségét és gazdagságát, ebben lesz hozzá tartozó gyermekévé (8. v.).

Isten szeretetének a közegében pedig teljesen átformálódik a hívő. Elfelejtheti a múltját, Isten bebiztosította a jövőjét, és boldog, tartalmas jelennel ajándékozza meg. El egészen odáig, hogy „a királyságot is elérted" (9-14. v.). Ez lett a mezőre kidobott, halálra szánt csecsemőből.

Az Újszövetség erről úgy ír, hogy „Jézus Krisztus vére megtisztít minket minden bűntől", hogy a vele való szövetségben isteni természet részeseivé leszünk, Jézusra jellemző tulajdonságok jelennek meg gyarló életünkben, és aki őhozzá mindvégig ragaszkodik, az vele együtt ül az ő trónján (Jel 3,21).

Hol tartunk ezen az úton? Az indulásunk egyforma, esélyeink azonosak. De az ő kegyelme is készen van a benne hívőknek.
Köszönöm, Uram, hogy

Igazságod palástját
Reám kiterjesztetted,
Szentlelkednek áldását
Bennem felgerjesztetted,
Hogy megújulást vegyek:
Hozzád hasonló legyek.
(Losontzi István)


Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza-Nem kárhoztat

"Azokban a napokban, abban az időben - így szól az Úr - keresni fogják Izráel bűnét, de nem lesz, és Júda vétkeit, de nem fogják találni, mert megbocsátok azoknak, akiket meghagyok" (Jer 50,20)



Valóban dicsőséges szózat ez! Tökéletes bűnbocsánatot ígér a bűnös Izráelnek és Júdának. Úgy eltörli bűnüket "mint a felleget" (Ézs 44,22), nem találják, nem lesz többé. 

Dicsőség legyen a kegyelem Istenének!

A Sátán keresi vétkeinket, hogy vádolhasson, ellenségeink is ezt teszik, hogy megterhelhessenek, sőt még saját lelkiismeretünk is beteges igyekezettel keresi, hol marasztalhatja el magát. De amikor az Úr minden bűnünket elfedezi Jézus Krisztus vérével, nem kell tartanunk többé semmiféle vádaskodástól, "nem lesz", "nem fogják találni". Isten gondoskodott arról, hogy elvegye népe vétkeit, megváltotta népét bűneiből. Jézus Krisztus áldozata "a tenger mélyére dobja minden vétkünket" (Mik 7,19). Micsoda ujjongással tölti ez el a szívünket!

Bűneink eltörlése azért lehetséges, mert Isten megbocsát választottainak. Kegyelmének szava nemcsak királyi, hanem isteni szó. Kegyelmet hirdet, és mi szabadok vagyunk. Elvégezte értünk az engesztelést, és ettől kezdve népének nem kell félnie a kárhoztatástól.

Áldott legyen szent neved, bűnöket eltörlő Isten!


Napi áhítat- Nincs benne álnokság

Hét témája: A hívő jellem 


Olvasmány: Jn 1,44–51


Egyenes embernek csak azt tartjuk, akiben nincs hátsó szándék. Hol vannak ezek az egyenes emberek? Mi legyünk azok!

„Fülöp pedig Bétsaidából származott, András és Péter városából. Fülöp találkozott Nátánaéllel, és így szólt hozzá: „Megtaláltuk azt, akiről Mózes írt a törvényben, akiről a próféták is írtak: Jézust, a József fiát, aki Názáretből származik.” „Származhat-e valami jó Názáretből?” - kérdezte tőle Nátánaél. Fülöp így válaszolt: „Jöjj, és lásd meg!” Amikor Jézus látta, hogy Nátánaél közeledik feléje, azt mondta róla: „Íme, egy igazi izráelita, akiben nincsen álnokság.” Nátánaél megkérdezte tőle: „Honnan ismersz engem?” Jézus így válaszolt neki: „Mielőtt Fülöp idehívott, láttam, hogy a fügefa alatt voltál.” Nátánaél így szólt hozzá: „Mester, te vagy az Isten Fia, te vagy Izráel királya!” Jézus így válaszolt neki: „Mivel azt mondtam neked, hogy láttalak a fügefa alatt, hiszel? Ennél nagyobb dolgokat fogsz látni.” És hozzátette: „Bizony, bizony, mondom néktek: meglátjátok a megnyílt eget és az Isten angyalait, amint felszállnak, és leszállnak az Emberfiára.”
Magyarázat

E szónak: álnokság – többféle szinonimáját ismerjük. A legenyhébb kifejezés a „cseles”. Majd pedig következik a „csalfa”, „hamis”, „csalárd”, „álnok”.
Akiben álnokság lakik, az „olyan, mintha...” – Mintha hívő volna, pedig nem hagyta el a bűneit, csak bemerítkezett. Még Kornya bácsival is megtörtént, hogy időnkét „ördögöket” merített be, vagy­is ügyesen színlelő hamis keresztényeket. Ki ne ismerne olyan gyülekezeti tagokat, sőt, imádkozókat, akik folyékonyan beszélik a „kánaáni nyelvet”, de mivel nincs élő kapcsolatuk az Úrral, semmitmondó az imaszerű megnyilvánulásuk.
Álnokság minden olyan vallásos cselekmény, amely nem őszinte. Lásd a farizeus és a vámszedő történetét (Lk 18,9–14)!
Akik Isten gyermekének vallják magukat, fontos alapelvnek tekintjük az önkéntességet és az önzetlenséget. Nátánaél fölkeltette Jézus érdeklődését. Az Úr, aki ismeri mindenkinek a szíve állapotát és belső szándékait, elismeréssel méltatja ezt a názáreti férfiút. „Igazán izraelita, akiben nincsen álnokság!”
Rólad, rólunk, rólam mi lehet a véleménye? – Ha volna olyan lelkipásztor, aki csak hivatalnok, elhívás nélkül, az elköveti a csalárdság bűnét. – Naponta igehírdető szolgálatot végzünk. Ha csak mondjuk a szépet és a jót, de nem úgy élünk, az hamisság, becsapása az embereknek, és félrevezető kísérlet a mindent tudó Istennel szembe.
(Gerzsenyi Sándor)

TANÍTÁSOK- Isten akarata...



Tudtad, hogy Istennek terve és akarata van az életedre nézve? Az isteni akarat megértése nem kemény kutatómunka, hosszas imádkozás, gondolkozás vagy áldozathozatal eredménye.
Azzal kezdődik, hogy hozol egy döntést a szívedben, hogy számodra az Isten akarata a legfontosabb, fontosabb mint bármilyen siker. Semmi baj a sikerrel, a gazdagsággal vagy a híressé válással – egészen addig, amíg ez az Isten akarata számodra. Ha viszont nem az, akkor minden, amit ezen kívül elérsz, valójában kudarc.

Ha Krisztus követője vagy, már nem gondolkodhatsz úgy, mint egy világi ember. Úgy kell gondolkodnod, mint Isten embere. Keresztényként az egész életedet újra kell gondolni. Gondolkodj róla aszerint, ahogyan Isten gondolkodik, gondolkodj a bibliai minta szerint, és ne gondolj sokat magadról, inkább légy alázatos.

Köszönd meg Istennek, hogy vezet a döntéseidben, terve van az életeddel, helyreigazít, ha kell, vigyáz a lépteidre, és egészen addig, amíg tested, lelked és értelmed hozzá tartozik, nem élhetsz sikertelen életet!

Sokan állandóan attól rettegnek, hogy kiesnek Isten akaratából. Én nem gondolom, hogy Isten azt várná tőlünk, hogy állandóan vizsgálgassuk magukat, hogy benne vagyunk-e az Isten akaratában. Ez merő időpocsékolás, és legtöbbször csak önmarcangolást okoz.

Azt tanácsolom, hogy bízd ezt Istenre! Ő végzi az ellenőrzést, és ő kormányoz. Az ő figyelmét semmi nem kerüli el. Azt mondja: „Szemeimmel tanácsollak” (Zsolt 32,8). Az Ő szemei mindent látnak. Ő tudja, hol kell lenned, és ha valami nem is lenne a helyén, Ő helyreigazítja. Csak annyit kér, hogy engedd oda a kormányhoz. A többit nyugodtan bízd Rá! Dőlj hátra és örülj, hogy ilyen Istened van!


Forrás: Mihály Benke

🌟KENNETH E. HAGIN: GYÓGYÍTÓ IGEVERSEK🌟

A "Gyógyító igeversek" Kenneth E. Hagin összeállítása a Biblia gyógyulásra vonatkozó igéiből, kommentárok nélkül, felsorolás szerűen.

Hagin felesége is ezeket hallgatva gyógyult meg súlyos szívbetegségből, ahogy erről az Út a gyógyuláshoz című könyvében is olhashatunk.
(115.-116. o.)

1.rész:
https://www.youtube.com/watch?v=NtmtmDNsNoY&t=198s
2.rész:
https://www.youtube.com/watch?v=fc5ei8PZPf0
3.rész:
https://www.youtube.com/watch?v=fDkR0JoWzX0
4.rész:
https://www.youtube.com/watch?v=1LZv9jWmlX8&t=8s
5.rész:
https://www.youtube.com/watch?v=UGftDM9H8vQ&t=49s
6.rész:
https://www.youtube.com/watch?v=zXVrpetC4dA&t=19s

ÚT A GYÓGYULÁSHOZ -

🌟Napi Ige, Napi Gondolatok🌟

Napi Ige:
Máté 7:13. ,,💞Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak.
Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.

Napi Gondolat:
1Thessalonika 5:18 ,,💞Mindenben hálát adjatok, mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok.

Íme néhány dolog a teljesség igénye nélkül, amiért hálát adhatsz Istennek minden nap:

Hálás vagyok az egészségemért, hogy van munkám és dolgozni tudok.
Hálás vagyok a házastársamért, igaz még nem teljesen olyan amilyennek elképzeltem, de van egy társam, aki szeret és támogat.

Hálás vagyok a tinédzser gyerekeimért, mert megtanítottak hogyan használjam a Facebookot.
Hálás vagyok a vacsora utáni felhalmozott mosatlanért, mert bőségesen volt mit ennünk.
A sort a végtelenségig lehetne folytatni, mint pl. család,anyagi stb.

Gondolkoztál már azon hogy mi lenne ha Isten úgy viszonyulna hozzánk, ahogy mi viszonyulunk Őhozzá?

Mi lenne ha Isten NEM áldana meg ma,mert Nem adtál hálát a tegnapért?
Mi lenne ha Isten NEM válaszolná meg az imád, mert NEM válaszoltál, az Ő hívására?
Mi lenne ha Isten NEM vezetne ma,mert a tegnap sem az általa kijelölt úton jártál?

ADJ HÁLÁT A TEGNAPÉRT, AZÉRT HOGY MEGVÁLTOZZON A JELENED, ÉS BETELJESEDJEN A JÖVŐD!

A Jézus nevében!

Ámen!

SZERETETBEN JÁRNI EGYENLŐ: ISTEN DICSŐSÉGÉBEN JÁRNI🩷

,,🩷Vigyázván arra, hogy az Isten kegyelmétől senki el ne szakadjon; nehogy a keserűségnek
bármely gyökere, fölnevekedvén, megzavarjon, és ez által sokan megfertőztettessenek 

(Zsidó 12:15)

A 2 Mózes 23:25-26-ban Isten bizonyos ígéreteket adott Izrael gyermekeinek, Isten választott népének az Ószövetségben:
“És szolgáljátok az Urat a ti Isteneteket, akkor megáldja a te kenyeredet és vizedet; és eltávolítom ti közületek a nyavalyát. El sem vetél, meddő sem lesz a te földeden semmi; napjaid számát teljessé teszem.”

Isten nem azt mondta nekik, hogy: “Miután böjtöltetek és imádkoztatok, megáldom a kenyereteket és a vizeteket, és eltávolítom közületek a betegséget” Nem! 
Isten egyedüli kérése az volt, hogy Őt szolgálják, és az áldás követni fogja őket: nem lesz közöttük beteg, nem lesznek vetélések, és nem lesznek meddő asszonyok a földjükön. 
Biztosította számukra, hogy az asszonyok kihordják a terhességük teljes idejét, és az emberek egészségesek és erősek voltak, teljes volt az életük. Milyen csodálatos!

Ugyanígy van ma is. A mi részünk, hogy szeretetben járjunk. Jézus azt mondta a tanítványainak a János 13:34-ben, hogy: “Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; amint én
szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.”

Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják ezt az igazságot, és megengedik, hogy a keserűség szöget verjen a szívükben. Ez sokak borzalmas megtapasztalása, például akik olyan betegségekben szenvednek, melyeknél a gyógyszerek sem használnak. 
Többek között a keserűség, harag, és rosszindulat a rákos megbetegedések kialakulásának legfőbb előidézői. 
Ahhoz, hogy isteni egészségben járjunk, ilyen egészségtelen tulajdonságok nem lehetnek az életünk részei.

Szeretetre születtél. A szeretet az életelemed. 
A Biblia szerint Isten szeretete kitöltetett a szívedbe a Szent Szellem által. 
A szeretetben való járás új teremtésként Jézus Krisztusban nem egy parancsolat számodra, hanem az életed egyedüli lehetséges módja. A Bibliában az áll, hogy Isten szeretet (1 János 4:18 ).

A szeretetben való járás tehát Istenben való járást jelent. Nem lehet betegség és gyengeség a testedben, mert Isten dicsőségében élsz! A szeretetben való járás dicsőségben való járást jelent.

Ima:
Drága Atyám, köszönöm, hogy kijelentetted a szeretetedet
a szellememben, és képessé tettél arra, hogy kifejezzem
a szeretetedet mások felé. Annyira csodálatossá tetted
az életem, feldíszítetted a kegyelmeddel, szereteteddel
és igazságoddal. Köszönöm a dicsőségedet az életemben
Jézus nevében. Ámen.