Ha helyeden vagy, az Úr érkezhet bármilyen váratlanul is, készen talál!








„A szárdiszi gyülekezet angyalának írd meg: ezt mondja az, akinél az Isten hét lelke és a hét csillag van: Tudok cselekedeteidről, hogy az a neved, hogy élsz, pedig halott vagy. Ébredj fel, és erősítsd meg a többieket, akik halófélben vannak, mert nem találtam cselekedeteidet teljesnek az én Istenem előtt. Emlékezzél tehát vissza, hogyan kaptad és hallottad: tartsd meg azt, és térj meg! Ha tehát nem ébredsz fel, eljövök, mint a tolvaj, és nem tudod, melyik órában jövök el hozzád. De vannak nálad néhányan Szárdiszban, akik nem szennyezték be a ruhájukat, és fehérben fognak járni velem együtt, mert méltók rá. Aki győz, azt öltöztetik fehér ruhába, annak a nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem vallást teszek nevéről az én Atyám előtt és angyalai előtt. Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek!”

Magyarázat

Az ünnepi készülődésben az elmúlt hetekben és hónapokban próbáltuk megtudni, hogy kinek milyen ajándék lenne a legmegfelelőbb. Mi az, amivel örömöt tudnánk szerezni. Valakinek talán egy izgalmas könyv, egy csinos ruha, egy várva várt játék, egy ízletes meglepetésvacsora, egy kettesben eltöltött wellnesshétvége, vagy éppen egy kézzel készített kedves ajándék tud örömet okozni. S reménykedünk abban, hogy amikor átadjuk ajándékunkat, valóban örömet szerzünk majd vele.
Hívő keresztényként Urunknak és megváltónknak is szeretnénk örömet okozni. S valójában elsősorban neki szeretnénk örömet okozni, még akkor is, ha szerettünknek adunk, vagy embertársunkért teszünk valamit. Hogyan tudunk Jézusnak örömet szerezni? A válasz egyszerű és összetett. Egyszerű, mert mindenkinek ugyanazon szavakkal lehet kifejezni, s mégis összetett, mert mindenkinek mást jelent. Jézus Krisztusnak leginkább úgy tudsz örömet okozni, ha a helyeden vagy. Ha azt teszed, amit ő szeretne, hogy tegyél. Ott vagy, ahol lenned kell. Úgy élsz, ahogyan ő várja tőled. És ez az élet bármely területére igaz, legyen szó családról, munkáról, gyülekezetről, társadalmi szerepvállalásról, tanulásról vagy akár kikapcsolódásról. Ha helyeden vagy, az Úr érkezhet bármilyen váratlanul is, készen talál, s te örömet szerzel neki!
(Kapitány Zsolt)