2017. január 4., szerda

GLORIA COPELAND- Aktiváld az erőt!

Annak pedig, aki véghetetlen bőséggel mindent megcselekedhet a bennünk munkálkodó erő szerint, feljebb hogy nem mint kérjük vagy elgondoljuk. – Efézus 3: 20.



A Szent Szellem ereje benned van. De ez az erő nem fog működni, amíg nem működteted! A Szent Szellem nem üti bele az orrát a dolgaidba. Nem kapcsolja le a tévédet, nem rángat le az ágyról, és nem mondja: „Na, most idefigyelj!”

Nem. Ő úriember. Azért jött, hogy segítsen neked Isten akaratát tenni, hogy megerősítsen, tanácsot adjon… de nem tesz semmit, amíg nem kéred meg rá. Ezért mondja Jakab, hogy ha szenved valaki, imádkozzék. Az ima hozza működésbe a benned lévő erőt. Gondolkozz csak el ezen. A Mindenható Isten Szelleme. A Szellem, aki a mélységek fölött lebegett, és véghez vitte Isten szavát a teremtésben, Ő él benned – és arra vár, hogy segítségül hívd!

Ha Jézus meglátogatna, és helyet foglalna nálad, akkor mindent félretennél, hogy beszélgethess Vele, ugye? Nem rohannál el azzal, hogy: „Jézus, úgy örülök, hogy látlak. Bárcsak lenne erőm és időm beszélgetni Veled, de ne tudd meg, milyen napom volt ma.

Minden rosszul sült el, és most olyan fáradt vagyok, hogy csak feküdni és tévét nézni van erőm. Talán majd máskor sikerül egy kis időt együtt töltenünk.” Nem tennéd ezt, ugye? Nem! Ha Jézus a szobádban ülne, akkor arcra borulnál, és elkezdenéd dicsérni Őt. Nem számítana, milyen fáradt vagy, és milyen napod volt. Megragadnád az alkalmat, hogy együtt legyél Vele.

A Szent Szellem benned van. Rád vár. Éjjel-nappal készen áll. Így szól hozzád: „Azért vagyok itt, hogy segítsek, és megerősítselek. Meg akarlak vigasztalni. Segíteni akarok, hogy az a probléma megoldódjon.”

A Szent Szellem meg akar neked mutatni dolgokat – olyanokat, amiket saját magad próbáltál kiokoskodni. Ott vár az erejével, ami minden akadályt le tud győzni az életedben. Szánj időt az imádságra. Imádkozz Szellemben. Imádkozz értelemmel. Imádkozz, és aktivizáld a benned munkálkodó erőt ma!

Igei olvasmány: Efézus 3:16 – 21

Varga László: Isten asztaláról

  "Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

     János 3,16

Ez a Szentírás egyik legfontosabb igéje. Isten nemcsak megteremti, Isten szereti a világot. Az anyagvilágnak elég volt törvényt adni, az annak megfelelően él. Úgy is szép volt, ahogy régen látták: örök állandóságban, változatlanságban. Isten nekünk többet enged tudni róla. Időben megvalósuló, állandóan változó, végtelen mozgásban élő, csodálatos, teremtett valóság. De van benne egy parányi rész, amely felfedezi, megcsodálja, hangot ad neki, szabadon felhasználja: ez az ember. Ennek többre van szüksége. A teremtő Isten maga mutatkozik meg előtte. Maga képére teremti, majd eszményt állít elé: önmagát. Emberként megjelenik az ember világában. Mintha a szobrász önmagáról alkotott élő szobrai közé saját maga is beállna. Amelyik szobor nem mutatja fel magán alkotója képét, az selejt, elpusztítandó. Az embernek hittel kell felismernie alkotóját, hogy önmagát maga is annak képére formálja. Ha sikerül, Isten és önmagunk közös munkája által, akkor válunk értékessé. Akkor nem pusztulunk el a folyton változó anyagvilág egy pillanatra felvillanó darabjaként, hanem Isten kiemel az időből, az anyagból, a maga igazi világába, az örökkévalóságba. Erről szól Istennek egész hozzánk szóló üzenete, tanítása, a teljes Szentírás.
Teremtő Istenem, köszönöm, hogy emberré teremtettél engem. Nélküled nem tudhatnám, mit jelent embernek lenni, mi célja van annak, hogy életet adtál nekem. Köszönöm, hogy nemcsak puszta életet adtál, de megmutatod, mivé kell lennem, mit kell megvalósítanom, mi az én rendeltetésem ebben az életben. Köszönöm, hogy Fiadban magad jöttél közénk, hogy igédben én is megismerhetem Őt, követhetem, hozzá hasonulhatok, így válhatok örökéletű, szeretett és szerető gyermekeddé. Szeress engem is, Atyám, hogy el ne vesszek, s vezess engem is Krisztus által örök életre! Ámen.

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Mihelyt pedig felszállt a felhő a sátorról, azonnal elindultak Izráel fiai, és azon a helyen, ahol a felhő megállt, ott ütöttek tábort Izráel fiai.

     4.Móz. 9,17

A felhőoszlop által való vezetés Izráelnek olyan iskola volt, amelyben sok mindent el kellett felejtenie.

Elsősorban is az emberi tervkészítést kellett elfelejteniük.

A tervezésnek különös csábítása van. Bizonyos tekintetben ez életszükséglet, de akkor is csak Isten Lelkének fegyelmezése alatt.

Saját értelmünknek, akaratunknak soha nem szabad életünk gyeplőjét újra magához ragadnia.

Mi lett volna Izráellel, ha eltervezték volna, hogy közvetlenül északra vonulnak, s úgy mennek be Kánaánba? A felhő délnek vonult, így ők Isten nélkül bolyongtak volna a pusztában.

Nem. A saját akaratuk szabta terv nem alkalmas Isten gyermekeinek! Isten iskolájában ez megszűnik, és az ember azt mondja magáról Pállal: "Jézus Krisztus rabszolgája".

A szüntelen készenlétre figyelmeztető felhőoszlop azt is lehetetlenné tette az izráelitáknak, hogy otthonosan és kényelmesen berendezkedjenek. Sohasem tudták, hogy a felhőoszlop meddig marad egy helyen.

Csak Kánaánban rendezkedhetnek be otthonosan.

Így van ez Jézus követésében is. Elfelejti az ember ezt a földet "maradandó otthonának" tekinteni. Igazi otthonunk ott fent van. Itt jövevények és vándorok vagyunk. Legyen otthonunk barátságos, tiszta és ízlésesen berendezett, de mindig mutassa, hogy zarándokok vagyunk!

A felhőoszlop követése alatt elfelejtették az izráeliták azt is, hogy embereket szidjanak a rossz vezetés miatt. A szálláshelyeikkel összefüggő minden kellemetlenség közvetlen Isten kezéből jött.

Így hallgatnak el Jézus követésében is a megszokott vádaskodások, mert megtanulja az ember, hogy mindent az Úr kezéből vegyen. Igen, végül így imádkozhatunk a száműzött Chrysostomussal: "Uram, mindent köszönök Neked"!

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ÍME A KIRÁLY


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 3,13-17
13 Akkor eljött Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy keresztelje meg őt.14 János azonban megpróbálta visszatartani őt, és ezt mondta: "Nekem volna szükségem arra, hogy megkeresztelj, és te jössz hozzám?" 15 Jézus így válaszolt: "Engedj most, mert az illik hozzánk, hogy így töltsünk be minden igazságot." Akkor engedett neki.16 Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt a menny, és látta, hogy Isten Lelke galamb formájában aláereszkedik, és őreá száll. 17 És hang hallatszott a mennyből: "Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm." 



"Akkor eljött Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy keresztelje meg őt."

(Mt 3,13)

A legnagyobb meglepetés azon a napon történt, amikor Jézus utat tört magának a tömegben és odament Keresztelő Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék általa. Meg akart tisztulni. Itt van az, aki méltó minden dicséretre. Mindenkinek térdet kell hajtania előtte. A legnagyobb próféta sem méltó arra, hogy megcsókolja lábát és hogy vigye a saruját. Ennek ellenére mondja: engedd, hogy megkeresztelkedjem általad.
János megrökönyödve utasította el. De Jézus egy olyan embernek a derűjével, aki ismeri a célt és a célhoz vezető utat, így szólt: Meg kell tenned, János, mert így töltünk be minden igazságot, ezt kívánja Isten. Isten akaratának az említése véget vet János minden vonakodásának. Jézus belép a Jordánba. Elfoglalja a bűnösök helyét, mintha ő maga egy lenne a bűnösök közül. És míg ott áll, ahol a szennyes, vétkes embernek kellene állnia, megszólal a Hang a mennyből: "Ez az én szeretett Fiam..." A Lélek aláereszkedik. Az isteni erő leszáll. És a Felkent elindul, hogy betöltse küldetését.
Micsoda küldetés ez!
Most valósul meg Isten országa, mert a Király fel van kenve mennyei erővel. Megkeresztelkedve a Szentlélekkel, megy, hogy letaszítsa trónjáról az ördögöt. Micsoda meglepetés! Az eseményeknek micsoda isteni fordulata! A Mindenek Ura elfoglalja mindenki helyét. Odalép, ahol a világ minden bűnét bizonnyal el lehet mosni. S amikor Keresztelő János, vagy te, vagy én hajlandók lennénk azt mondani, hogy erre a feladatra nem megfelelő ember Ő, akkor Isten és maga Jézus azt állítják, hogy így kell annak történnie, s így fog az megtörténni. "Ez az én Fiam". Ez a megfelelő ember a megfelelő helyre. A Fiú jön, hogy megszabadítsa Isten népét. Ezért arra a helyre lép, ahol érdemük szerint a bűnösöknek kell állniuk.

Joyce Meyer-"Találd meg a valódi önmagad és töltsd be elhívásodat" 7.rész

Önmagadról alkotott képed befolyásolja a jövődet



Akkor fejet hajta [a sánta] Méfibóset, és monda: Micsoda a te szolgád, hogy a holt ebre reá tekintettél, minemű én vagyok? II Sámuel 9:8. Azt már megállapítottuk, hogy a rossz önkép miatt kialakult bizonytalanságérzésünk meghatározza valamennyi kapcsolatunkat. De nemcsak a kapcsolatokra, hanem egész jövőnkre hatással van. A rossz önképed minden bizonnyal a múltadra is rányomta a bélyegét, de ebből van gyógyulás, ha nem engeded meg, hogy a múltad megismételje önmagát. Engedj el minden rossz gondolatot, minden negatív érzést önmagaddal kapcsolatosan, és engedd, hogy az Úrtól érkező jó dolgok vegyék át az irányítást. Istennek mindannyiunk számára van terve Mert az Ő (saját) alkotása vagyunk, teremtetvén [újjászületve] Általa a Krisztus Jézusban jó cselekede-tekre, amelyeket előre elkészített (előre eltervezett) az Isten, hogy azokban (azokon az utakon, amelyet már régen elkészített számunkra) járjunk (azt a jó életet élve, amelyet nekünk tervezett és előkészített számunkra). Efezus 2:10. Istennek mindannyiunk számára van egy jó terve, de ezt nem mindannyian tapasztaljuk meg. Sokszor mélyen az alatt a szint alatt élünk, amelyet Isten nekünk szánt. Nagyon sokáig nem gyakoroltam azokat a jogaimat és privilégiumaimat, amelyek Isten gyermekeként járnak nekem. Ennek két oka volt. Először is fogalmam sem volt arról,hogy nekem jogaim és privilégiumaim vannak. Bár keresztény voltam, és hittem abban, hogy a mennybe jutok halálom után, fogalmam sem volt arról, hogy bármit is kezdhetnék a múltammal, jelenemmel vagy akár a jövőmmel. A másik oka annak, hogy az életem meg sem közelítette azt a színvonalat, amilyet Isten nekem szánt egész egyszerűen az volt, hogy nem a megfelelő módon gondolkoztam és éreztem a saját személyemmel kapcsolatban. Borzalmas képet alakítottam ki saját magamról, ami természetesen meghatározta mindennapjaimat, sőt, a jövőbeli kilátásaimat is nagymértékben befolyásolta. Istennek terve van számodra! Mert én tudom az én gondolatimat, amelyeket én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget adjak néktek. Jeremiás 29:11. Ha hozzám hasonlóan rossz képet alakítottál ki magadról, azt javaslom, olvasd el a II. Sámuel 9 fejezetében Méfibóset történetét. Ez a történet nagy hatással volt rám, és szerintem te is ugyanezt fogod érezni majd. Nemcsak azt fogod megérteni, miért nem olyan színvonalú életet élsz, amilyet Isten eltervezett számodra, de figyelmeztet arra is, mit veszíthetsz a jövőben.

Joyce Meyer-"Találd meg a valódi önmagad és töltsd be elhívásodat" 6.rész

A változtatáshoz dorgálás kell



Mert akit szeret az Úr, megdorgálja, megostoroz pedig mindent, akit fiává fogad. Zsidó 12:6. Ugyanezt az igazságot jelenti ki Jézus maga is a Jelenések Könyve 3:19-ben, amikor azt mondja: Akiket én [őszintén és gyengéden] szeretek, megfeddem és megfenyítem [megfegyelmezem]: légy buzgóságos azért, és térj meg [változtasd meg a hozzáállásodat és a gondolkodásodat]. A változtatáshoz szükség van a dorgálásra – ha az emberek nem tudják, hogy szeretik őket, nagyon megszenvedik a dorgálást. A dorgálásnak semmi értelme, ha nem fogadja el valaki. Az elmúlt évtizedek során sokat foglalkoztam a gyerekeimmel és beosztottaimmal, és rájöttem arra, hogy a dorgálást csak szeretetből lehet megtenni. Tehát ha azt akarom, hogy a dorgálás elérje a célját, annak, akit megdorgálok, tudnia kell, hogy szeretem őt, és törődöm vele. Egy csomó időt eltölthetek a másik dorgálásával, ha nem fogadja el, amit mondok, csak az időmet vesztegetem. Ugyanez igaz Istenre is: ha változtatni akar bennünket, meg kell dorgálnia. Ezt a dorgálást nem fogadjuk el mindaddig, amíg nem ébredünk rá, hogy mindezt szeretetből teszi. Hallgathatjuk a feddést, akár egyet is érthetünk vele, de csak feldühít bennünket, hacsak nem tudatosítjuk magunkban, hogy végül minden a javunkat szolgálja, és a szükséges változások megtörténnek majd az életünkben. Egy dolog biztos: Isten szeret Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendők, Sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban. Róma 8:38-39. Addig nem tudsz bizalommal fordulni Isten felé, amíg nem hiszed el, hogy szeret. Ha növekedni akarunk Istenben és változásokat szeretnénk, bíznunk kell Benne. Megtörténhet, hogy olyan dolgokat cselekszik az életedben, amiket nem igazán értesz, de ekkor is erősen kapaszkodj abba az igazságba, hogy Ő szeret. Pál apostol meg volt győződve arról, hogy semmi sem választhat el minket Isten szerelmétől, ami Jézus Krisztusban van. Legyen meg benned is az a bizonyosság, hogy Isten soha el nem múló szeretete mindig veled van. Fogadd el Isten szeretetét, ez legyen az alapja annak, ahogy magadat szereted és elfogadod. Fogadd el Tőle ezt a megerősítést, hiszen azzá válunk és úgy változunk, ahogy Ő eltervezte számunkra. És érezd jól magad a bőrödben – abban az élethelyzetben, ahol éppen vagy – hiszen a legjobb úton haladsz a szellemi érettség felé.

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett-MIÉRT NEM KÖVETHETLEK MOST?



   "Péter mondta neki: Uram, miért nem mehetek most utánad?" (Jn 13,37).


Néha nem érted, miért nem teheted azt, amit szeretnél. Ha Isten üres terület elé állít, ne kezdd el beépíteni, hanem várj. Az üres térség rendeltetése talán az, hogy megtanítson téged arra, mit jelent a megszentelődés, de jöhet a megszentelődés után is, hogy megtanítson arra, mit jelent a szolgálat. Ne vágj elébe Isten vezetésének! Ha a legkisebb kétely merül is fel, akkor nem Ő vezet. Ha kétséged támad: - ne tedd meg. Lehet, hogy eleinte világosan felismered Isten akaratát pl. hogy szakíts meg egy barátságot vagy üzleti kapcsolatot, és határozottan úgy érzed, Isten akarja, hogy megtedd; de sohase cselekedj ennek az érzésednek az alapján. Ha mégis megteszed, olyan nehézségekbe sodródsz, hogy évekig sem lábalsz ki azokból. Várd ki Isten idejét! Ő majd bánat és csalódás nélkül véghezviszi. Amikor Isten gondviselő akaratával kapcsolatos kérdés forog fenn, várj az Ő keze intésére. Péter nem várt Istenre: előre kigondolta, honnan jöhet a kísértés; de nem onnan jött, ahonnan várta. "Az életemet adom érted" (Jn 13,37). Péter kijelentése becsületes volt ugyan, de tudatlanságból fakadt. Jézus így felelt neki: "Bizony mondom néked, nem szól addig a kakas, amíg háromszor meg nem tagadsz engem" (Jn 13,43). Ő mélyebben ismerte Pétert, mint Péter önmagát. Nem követhette Jézust, mert nem ismerte saját magát; nem tudta, mire lesz képes. Természetes odaadásunk nagyon jó lehet arra, hogy odavonzzon Jézushoz, és hogy megéreztesse velünk az ő csodálatos voltát - de ez még nem tesz tanítvánnyá. Ami a természetünkből fakad, az mindig megtagadja Jézust.

Carl Eichhorn: Isten műhelyében-Az ember csodálatos volta




   "Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. "

(Zsoltár 139, 14)  

A zsoltáríró magasztalja Istent, hogy olyan csodálatos teremtményt alkotott, mint az ember. így azután az sem vak véletlen, ha egy ember születik a világra. Isten könyveibe még a nap is bele van írva, amikor formáltattunk (Zsolt 139, 16). Isten szeme minden egyes embert már jóelőre lát és felmér. Milyen vigasztalás ez például házasságon kívül vagy más szomorú körülmények között született embereknek. Hitre jutva hányan nyugtalankodnak közülük, vajon egyáltalán Isten akarata szerint való-e a létük. Lehetnek születési körülmények, melyek Isten akaratával ellentétesek, de az, hogy valaki egyáltalán a világra jött, nem Isten akaratán kívül történt. Hiszen ő nemcsak a csillagokat ismeri nevükről, hanem minden egyes ember létét is megszabja. Ő ad lelket neki, így különböztetve meg őt az állatoktól.

Az embert nemcsak sajátos belső élete teszi istenképűvé, hanem már tisztán testileg is csodálatos, Istentől kapott vonásokat hordoz. Egyenes testtartása arra utal, hogy nem csupán lefelé, hanem felfelé is tud tekinteni. Szabad homloka mögött gondolkodási készsége rejlik. Az Ige szerint a homlok gyakran az ember jellemét fejezi ki. Így beszél például parázna homlokról (Jel 3, 3), de olyanról is, amelyre Isten pecsétie kerül. Egyszer majd az ő neve ragyog a homlokokon (Jel 7, 3; 22, 4). Csodálatos isteni ajándék a két kezünk. Tudunk velük működni, alkotni, dolgozni, Isten hasonlatosságában: Az ember az egész teremtett világ záróköve. Mint valami gyújtópontba, futnak össze benne Isten hatalmának és teremtői bölcsességének sugarai.

Az embernek viszont Istentől kapott tagjait eszközként kell az ő szolgálatára és dicsőségére használnia, egész testét mint áldozatot neki ajánlva. Az ótestamentumi főpapok homlokán aranytábla volt, ezzel a felirattal: "Az Úrnak szenteltetett!" Ez a mi rendeltetésünk is. De mennyire visszaélünk tagjainkkal, a bűn szolgálatába állítva azokat! Mennyit vétkezünk kezeinkkel, testünkkel, mások testével! Ha Isten mindezért lesújtana ránk, megérdemelnénk.

Micsoda nagy dolog, hogy Jézus nemcsak lelkünket, hanem testünket is megváltotta vére árán. Tehát nemcsak szívünknek és lelkiismeretünknek, hanem testünknek is meg kell szenteltetnie. Istennek az az akarata, hogy testünk is őt dicsérje és magasztalja.

Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza-Csöndes nyugalomban


"...biztonságban élhetnek-(Hós 2,20)


"


Isten gyermekeit béke várja. Az igevers, amelyből ezeket a biztató szavakat kiemeltük, békességről beszél "a mezei vadakkal, az égi madarakkal és a földön csúszó-mászó állatokkal". Békességről földi ellenségeink, titokzatos bajaink és az apró bosszúságaink vonatkozásában. Ezek közül bármelyik elvehetné a nyugalmunkat, de nem fogja megtenni. Az Úr teljesen szétzúz majd mindent, ami népét fenyegetheti: "Kiirtom az íjat, a kardot és a háborút az országból". Akkor lesz majd igazán béke, amikor mindaz darabokra törik, ami a békességet fenyegeti.

Ezzel a békességgel nyugalom jár. "Akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget" (Zsolt 172,2). Az Istentől nyert békességben és bőségben csendes nyugalomban élhetnek a hívők.

Ez a nyugalom biztonságot is jelent. Más dolog élni, és más biztonságban élni. Aki már az ígéret földjére került, az Atya házába, a szeretet hajlékába, Krisztus kebelére: már most biztonságban élhet. Jobb a hívő számára, ha békességben pihenhet, mint ha ébren kell aggodalmaskodnia.

"Füves legelőkön deleltet" (Zsolt 23,2). Nincs addig igazi nyugalmunk, amíg nem a Vigasztalótól kapott biztonságban élünk.

Andrew Wommack-Az Ő teljességét birtokolod


Andrew Wommack baptista családban nőtt fel, a texasi Arlingtonban. Nagyon fiatalon az Úrnak szentelte egész életét. Az azóta eltelt időben egymás után három gyülekezet pásztora volt – majd elkezdte azt a szolgálatot, amire Isten elhívta: a Krisztus testének tanítása az örömhírre, a Jézus Krisztussal való újszövetségi kapcsolat ápolására.

Andrew több mint négy évtizede járja Amerikát és a világot, hirdetve az Evangélium igazságait. Isten Igéjének mély kinyilatkoztatásait egyértelmű egyszerűséggel tanítja, hangsúlyozva Isten feltétel nélküli szeretetét, a kegyelem és a hit egyensúlyát. Rádió- és tévéműsorai milliókhoz jutnak el szerte a világon.

Az Úr kinyilatkoztatott tudással és a kenetével ajándékozta meg Andrew-t, hogy Isten Igéjét tisztán és világosan legyen képes előadni. Bármerre jár a világban, mindig az Igét helyezi az első helyre prédikációiban, és az Ige szabaddá teszi az embereket, alkalmain gyakran történnek csodás gyógyulások, igehirdetéseit jelek és csodák követik.

Andrew egész könyvtárat megtöltő tanításai hozzáférhetők nyomtatásban, audiokazetta és videofelvételek formájában. A tanításait rögzítő audiokazettákból, CD-ből, DVD-ből már több mint ötmillió példány fogyott már el. Szolgálata kezdetétől fogva, ingyen küldi a CD / hangkazettákat, a szerényebb anyagi körülmények között élőknek.

Gospel Truth („Evangéliumi igazságok”) címet viselő műsora az USA-ban rádión és TV-ben mindenütt, a televíziós változat világszerte fogható, és elérhető az interneten is: www.awme.net és www.awmi.net.

E műsor egyes sorozatai a PAX TV-n már Magyarországon is láthatók!
1994-ben indította el az eredetileg Colorado Bible College (Coloradói Bibliaiskola), ma Charis Bible College (Kharisz Bibliaiskola) néven ismert oktatási intézményt – ma már a CBC leányiskoláinak nemzetközi hálózata van, működik CBC-iskola Chicagóban, Walsallban, Belfastban, de többek között az indiai Csennajban, Oroszországban, Ugandában és Dél- Afrikában is. Hamarosan megindul a képzés Németországban, Lengyelországban és Magyarországon is!


*****************************************************

Az Ő teljességét birtokolod



János 1:16-17

Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. (János 1:16)

A keresztény élet nem olyan, mint az életbiztosítás, amikor a pénzünket csak a halálunkkor kapjuk meg, a mennybe való bejutásunkkor. Minden hívő már most megkapta Isten kegyelmét és teljességét. Minden, ami Ő, már most birtokoljuk újjászületett szellemünkben. Teljesek lettünk benne. (Kolossé 2:9-10)
Amikor elfogadjuk Jézust Urunknak, akkor azonnal megváltozik a szellemünk (2. Korinthus 5:17), de sokan nem vagyunk tudatában annak a változásnak, ami a bensőnkben történt. Így azután folytatjuk a fizikai érzékeink és természetes értelmünk diktálta életet, és tudatlanok maradunk új, újjászületett énünkről, aki Isten teljességét kapta meg.
Nem érezheted, nem tapinthatod meg a szellemed, mert az szellem. Szellemed az örökkévaló, láthatatlan részed. Azonban amikor úgy döntesz, hogy elhiszed, amit Isten Igéje rólad mond, akkor kezded megismerni, hogy Krisztus Jézusban minden a tiéd, amire valaha is szükséged lesz. Az Ő Igéje szellem és élet (János 6:63), és ha az Ő Igéjében bővölködsz, egyre inkább a szellemedből kezdesz élni.
Szellemedben már most olyan vagy, amilyen az örökkévalóságban mindig is leszel. (1. János 4:17.) Dicsőség az Úrnak! Amilyen mértékben megújítod az elmédet ennek az igazságnak a fényében és hiszel ebben, olyan mértékben fogod Isten teljességét tapasztalni az életedben. A Példabeszédek 23:7 szerint: amit a szívedben gondolsz vagy hiszel, az vagy.
Imádkozd az Efézus 1:15-23 imáját és hagyd, hogy a Szent Szellem kijelentse a benned élő Krisztust, a dicsőség reménységét (Kolossé 1:27.)

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Megajándékozom általad szövetségemmel népemet” -(Ézsaiás 49,8)



Az Úr Jézus Krisztus maga a szövetség lényege és tartalma, s mint nászajándék minden hívőnek öröksége és tulajdona. Hívő lélek, képes vagy felbecsülni, hogy mi mindent nyertél a Jézus Krisztusban?

„Ő benne lakozik az Istenségnek minden teljessége”. Figyeld meg ezt a szót „Isten” és határtalanságát és azután figyeld meg, mit jelent a „tökéletes ember” s azután ezt, hogy milyen szépség rejlik ebben a kifejezésben; mert minden, ami Krisztusnak, mint Istennek, és mint embernek valaha volt vagy most van, és még lehet, az mind a te tulajdonod, - a tied csupa szabad kegyelemből, neked odaígértetett egészen örök tulajdonul. A mi dicső Jézusunk, mint Isten mindent tudó, mindenütt jelen való és mindenható.

Nem nagy vigasz e az neked, ha most már tudod, hogy mind ezen nagy és fenséges tulajdonságok a tieid? Van neki hatalma? Íme, ez a hatalom a tied, mely hord és erősít téged úgy, hogy ellenségeidet legyőzheted és kitarthatsz mindvégig. Ő a szeretet? Ó, akkor egyetlen csöpp szeretet sincs szívében, mely ne lenne tied, igen, csak merülj bele egészen szeretetének végtelen tengerébe; mondhatod: „Egészen az enyém”. Igaz-e Ő? Milyen komolyság gyűlik egybe ebben a szóban és mégis az Ő igazsága a te tulajdonod, mert igazsága folytán eszközli azt, hogy a kegyelem szövetségének miden egyes ígéretei részedre csorbíthatatlanul beteljesedjenek. S éppen úgy mindaz, amivel Ő, mint tökéletes ember bír, a tied. Mivel tökéletes ember volt, az Atya jóakarata nyugodott rajta. Örömmel vette fel és fogadta el Őt a Legfelségesebb. Szeretett hívő lélek, Isten a Krisztusban téged is elfogadott. Nem tudod e, hogy az a szeretet, amellyel az Atya a tökéletes ember-Jézust körülvette, az már most eláraszt téged is? Mert minden, amit a Megváltó tett, a tied. Ama tökéletes igazságosság, melyet Jézus az Ő tiszta és szeplőtelen élete által nyilvánított, amivel a törvényt betöltötte és dicsőségessé tette, íme, lásd, az a tied és az neked fog beszámítani. Krisztus a szövetség tartalma és lényege.

Hirdessük Jézus kegyét
És dicsérjük érdemét!
Jósága, türelme nagy –
És megújul minden nap.

*****************************************************

„Növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében.”
(2 Péter 3,18)

Növekedjetek a kegyelemben – nem csak egyes kegyelemben, hanem minden kegyelemben, a hitben. Bízzál kedves lélek, erősebben, mint eddig az ígéretekben, hited legyen teljesebb, állhatatosabb, egyszerűbb és gyermekibb. Úgy szintén növekedjetek a szeretetben is. Kérlek, hogy szereteted felölelőbb, bensőbb és tevékenyebb legyen, hogy az minden tettedet, beszédedet és gondolatodat áthassa. Az alázatban is növekedjetek. Igyekezzél igazán alázatos lenni, lásd meg mindjobban szegénységedet és azt, hogy semmi vagy. És ha az alázatba gyökerezel, akkor törekedjél növekedni felfelé is; emelkedj imában közelebb Istenhez és iparkodj bensőbb társalgásra Jézussal, lelked vőlegényével. Isten és a Szentlélek ajándékozzon neked is kegyelmet, hogy „növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében”.
Aki nem növekedik az Úr Jézus ismeretében, az megveti az üdvöt. Őt ismerni „örökélet” és ismeretében növekedni, az növekedés az üdvösségben.
Aki nem érez vágyat Krisztus bővebb ismerete után, az még semmit sem tud Őróla.
Aki ezt a bort egyszer megkóstolta, az mindinkább szomjazik utána, mert jóllehet Krisztus teljesen megelégíti, ez azonban olyan megelégítés, amely a vágyat nem csillapítja, hanem inkább fokozza.
Ha megismertétek Jézus szeretetét, akkor lelketek szomjúhozik szeretetének teljessége után, „mint kívánkozik a szarvas a folyóvizekre”.(Zsoltárok 42,2)
Ha nem vágyódtok Őt bensőségesebben szeretni és ismerni, akkor még egyáltalán nem szeretitek, mert a szeretet folyton kiállt: „Jövel, ó jövel!” Krisztustól távol lenni, pokol, de Jézus kegyelmes jelenléte, a menny. Azért ne elégedj meg magaddal, hanem növekedj a Krisztus ismeretében. Igyekezz Őt közelebbről megismerni az Ő isteni dicsőségében, emberi természetében és abban, amit véghezvitt, halálában, feltámadásában, helyettesítő főpapi hivatalában és dicsőséges jövőjében, mint országának királyát. Maradj keresztje tövénél és kutass sebeinek titkaiban. Jézus szeretetében és szeretetének teljes értelmében való növekedésünk, a kegyelemben való fejlődésünknek legbiztosabb jelei.

Napi áhítat- A démonok bizonyságtétele

Olvasmány: Mk 1,21–2

Az is valami, ha az ellenség igazat mond Istenünkről, de az az igazi, ha mi mint igaz hívők tanúskodunk róla.


„Ezután elmentek Kapernaumba. Szombaton azonnal a zsinagógába ment, és tanított. Álmélkodtak a tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, nem pedig úgy, mint az írástudók. Éppen ott volt a zsinagógában egy tisztátalan lélektől megszállott ember, aki így kiáltott fel: „Mi közünk hozzád, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom rólad, ki vagy: az Isten Szentje.” Jézus ráparancsolt: „Némulj el, és menj ki belőle!” A tisztátalan lélek pedig megrázta azt az embert, hangosan kiáltott, és kiment belőle. Mindnyájan annyira megdöbbentek, hogy ezt kérdezgették egymástól: „Milyen új tanítás ez? Hatalommal parancsol a tisztátalan lelkeknek is és azok engedelmeskednek neki.” És gyorsan elterjedt Jézus híre mindenfelé, Galilea egész környékén.”

Magyarázat

Döbbenetes, hogy mennyivel „jobban értenek” a hívő élethez a nem hívők! És hogy mennyivel hamarabb „hisznek” Istenben és „tesznek bizonyságot” Jézusról az ördögök! Legalábbis Márk evangéliumában: az első bizonyságtevő ez a kapernaumi megszállott. Aki hogy, hogy nem, éppen ott volt a zsinagógában…
Három dolgot nyilvánított ki: „Mi közünk hozzád, Jézus?” – az egymással szembenálló erők teljes összeférhetetlensége; „jöttél, hogy elpusztíts minket” – ez akár kijelentés is lehet, minden ördögi erővel szemben érvényes, hiszen „azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa” 
(Jn 3,8b); „az Isten Szentje” vagy – az embereknél hamarabb fel- és elismerte Jézus személyét. Nos, úgy látszik, hogy ez a tisztátalan lélek, ez a démon jobban ismerte Jézus valódi hatalmát és jellemét, mint az őt körülvevő emberek. Ez valóban döbbenetes…
Jézus reakciója viszont felszabadító! Ráparancsol, megdorgálja a démont, hogy megnémulva menjen ki az emberből. Az még hangosan visszakiált, de kénytelen engedelmeskedni. Jézusnak nincs szüksége rá, sőt kiűzi az ördögöt. De jó lenne, ha mi, megszabadított hívők egyértelműen tanúskodnánk igaz Szabadítónkról! Terjedjen a híre a te környezetedben – általad!
(Papp Dániel)

Biblia-Ige- Zsoltárok könyve 5. rész


1. Az éneklőmesternek a nehilótra, Dávid zsoltára.
2. Uram, figyelmezz szavaimra; értsd meg az én sóhajtásomat!
3. Ügyelj az én kiáltásom szavára, én Királyom és én Istenem; mert én hozzád imádkozom!
4. Uram, jó reggel hallgasd meg az én szómat; jó reggel készülök hozzád és vigyázok.
5. Mert nem olyan Isten vagy te, a ki hamisságban gyönyörködnél; nem lakhatik tenálad gonosz.
6. Nem állhatnak meg szemeid előtt a kevélyek, gyűlölsz te minden bűnt cselekedőt.
7. Elveszted, a kik hazugságot szólnak; a vérszopó és álnok embert útálja az Úr.
8. Én pedig a te kegyelmed sokaságából házadba mehetek; leborulok szent templomodban a te félelmedben.
9. Uram, vezess engem a te igazságodban az én ellenségeim miatt; egyengesd előttem a te útadat!
10. Mert nincsen az ő szájokban egyenesség, belsejök csupa romlottság; nyitott sír az ő torkuk, nyelvökkel hizelkednek.
11. Kárhoztasd őket, oh Isten; essenek el saját tanácsaik által; taszítsd el őket vétkeik sokasága miatt, mert fellázadtak ellened.
12. És majd örülnek mindnyájan, a kik bíznak benned; mindörökké vígadjanak, és te megoltalmazod őket, és örvendeznek te benned, a kik szeretik a te nevedet.
13. Mert te, Uram, megáldod az igazat, körülveszed a te jóvoltoddal, mint egy paizszsal.

Az én életem ma: A dicsőség országa- KRISZTUS LESZ A TANÍTÓNK

„Ezért hadd ismerje meg népem az én nevemet... hogy én vagyok, aki mondom: Ímé, itt vagyok!”  (Ésa 52:6)



Az Isten közelségébe visszahelyezett ember tanítója ismét, miként a kezdetben, Isten lesz.

Most még halvány sejtelmünk sincs arról, ami akkor fog feltárulni előttünk. Krisztussal az élő víz mellett járunk. Feltárja előttünk a természet szépségét és dicsőségét. Megmutatja, hogy ki Ő nekünk valójában, és hogy mi mit jelentünk a számára. Olyan igazságot ismerhetünk meg, amit véges korlátaink miatt itt még nem foghatunk fel.

Az eljövendő világban Krisztus az élet folyójához vezeti a megváltottakat, és megtanítja őket az igazság csodálatos leckéire… Felismerik, hogy a Mester keze tartja fönn az egész világegyetemet. Csodálattal nézik a nagy Alkotó művészi munkáját a mezei virágok színeiben. Tanulni fognak az irgalmas Atya céljairól, akitől minden egyes fénysugár ered. A megváltottak a szent angyalokkal együtt felismerik Isten végtelen szeretetét hálátlan világunk iránt. Dicséretben fejezik ki hálájukat Istennek.

Ott a tanuló előtt a végtelen történelmi láthatár és kimondhatatlan gazdagság jelenik meg… Feltárul előtte a bűn történetének kezdete, a végzetes csalás ravasz munkálkodása; az igazság útja, amely nem tért le egyenes ösvényéről, hanem szembeszállt a tévelygéssel, és legyőzte azt. Akkor félrehúzzák a függönyt, amely a látható világot elzárja a láthatatlantól, és csodálatos dolgok fognak megnyilatkozni…
Kimondhatatlan gyönyörűséggel lépünk be majd az el nem bukott lények társaságába. Meglátjuk azokat a kincseket, amelyeket a korszakokon át Isten keze munkáinak szemlélése által elnyertünk. És az örökkévalóság tovatűnő évei még dicsőbb kinyilatkoztatásokat hoznak.
Isten ajándékainak kiárasztása az örökkévalóságon át rendkívül bőséges lesz, feljebb, mint kérjük vagy elgondoljuk (Ef 3:20).

Minden egyes elv és igazság, amelyet földi életünk során elsajátítunk, a mennyei iskolában is előrelépést jelent majd a számunkra.

Olyan oktatásban kell részesülnünk ezen a Földön, amely képessé tesz bennünket arra, hogy Istennel éljünk az örökkévaló korszakokon át. Az itt megkezdett iskolát a Mennyben is folytatni fogjuk, mindössze annyi történik, hogy egy osztállyal feljebb léphetünk.

Reggeli dicséret- Ízlés dolga


„Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van, és amiképpen kiki szeret azzal élni, úgy eszi annak gyümölcsét.”
(Példabeszédek könyve 18. fejezet 21. vers)

“Egy építkezésen, amikor megszólalt a jelződuda, a munkások egy kupacba letelepedtek, hogy megebédeljenek. Sam minden alkalommal kinyitotta az ételhordóját és panaszkodni kezdett: - Hogy a ménkű verje meg! Ez nem lehet igaz, már megint mogyoróvajas-lekváros kenyér. Utálom a mogyoróvajas-lekváros kenyeret!

Sam minden nap siránkozott a szendvicse miatt. Teltek a hetek, és a többi munkást már kezdte idegesíteni ez a nyafogás. Végül az egyik társa így szólt: - Az ég szerelmére, Sam! Ha utálod a mogyoróvajat és a lekvárt, miért nem mondod meg az asszonynak, hogy valami mást készítsen?
- Milyen asszonynak? – felelte Sam. – Nincs feleségem, magam készítem a szendvicseimet.” (Dan Millman – A békés harcos útja)

Bizony, míg a jó dolgokat automatikusan saját sikerünknek könyveljük el, és a rosszért mindig mást szoktunk okolni. Jó lenne, Sam-hez, és Salamonhoz hasonlóan belátni; Mindannyian magunknak készítjük a szendvicseinket ebben az életben.

Mindenki annak gyümölcsét eszi, amit szeret. S mindegy, milyen álarcot próbálsz magadra húzni, az adott szituációban, - akár Pétert a tagadás estéjén - a te beszéded, az arckifejezésed, a viselkedésed úgyis elárulja, milyen az ízlésed, azaz ki vagy valójában.

Alap a savanyú unott pofa, hogy már megint dolgozni, tanulni kell; ez fűszerezve fanyar humorral, itt-ott csípős beszólással, s mindez leöntve a látszat kedvéért mézes-mázas édeskés sziruppal?

Még belegondolni is rossz, milyen iszonyú íze lehet egy ilyen össze-vissza ételnek! Persze, ízlés dolga… Ha szereted, egyed, de ne csodálkozz, ha mások elmenekülnek mellőled.

Viszont, ha nem szeretnél magad körül keserű szavaiddal rombolni, másokat megbántani, Jézusnál van megoldás. Nem a szóbeli böjt, azaz a némasági fogadalom, hanem a probléma gyökerét, az ízlésedet tudja és akarja átformálni. „a szívnek teljességéből szól a száj.” (Máté 12:34).

Nem tudom, te milyen szendvicset csomagolsz magadnak mára, hogy mindezt jó étvággyal fogyasztod-e el. De azt tudom, hogy Jézustól azt kérem: „Tiszta szívet teremts bennem, oh Isten” (Zsolt.51:12)

Bejegyezte: Szilárd


2017. január 3., kedd

Max Lucado-JÉZUS A MI URUNK, ÉS MEGVÁLTÓNK

Elkezdődött Isten terve az emberiség számára: ami a menny csarnokaiban született meg, a föld felszínén valósult meg.


Csak szentség tud ilyet kitalálni.
Csak istenség tud ilyet véghezvinni.
Csak az igazság tudta ezt elviselni.

És amikor a terv elindult, nem volt visszaút.

A teremtő tudta ezt.
A Fiú tudta.

Hamarosan, maga a föld volt tanúja, ahogy a menny fensége leszállt a bolygóra.

Amikor Isten úgy döntött, hogy kijelenti magát az emberiségnek, milyen médiumot használt?
Egy könyvet? Nem, ez csak másodlagos volt.
Egy gyülekezetet? Nem, ez a következménye volt. Egy erkölcsi kódot? Nem.

Isten kijelentését lekorlátozni egy „szabad, nem szabad" listára, olyan, mintha egy Kolorádó térképet nézegetnénk, majd utána azt mondanánk, hogy láttuk a Sziklás-hegységet.

Amikor úgy döntött, hogy kinyilatkoztatja magát, akkor ezt egy emberi testen keresztül tette. A körme alatt piszok volt a kéznek, ami a leprást érintette. A lábak, melyekre az asszony a könnyeit hullatta, bőrkeményedésesek és porosak voltak. És a könnyei...ó, ne feledkezzünk meg a könnyeiről... olyan megtört szívből fakadtak fel, mint amilyen a tiéd, vagy az enyém.

Tehát, emberek mentek Hozzá. De még hogy! Mentek éjszaka; megérintették, amikor az utcán ment; követték a tengerparton; meghívták Őt az otthonukba és a gyermekeiket az ölébe ültették.

Miért? Mert nem volt hajlandó egy szobor lenni egy katedrálisban, vagy egy pap a magas pulpituson. Ehelyett, úgy döntött, hogy Ő Jézus lesz.

Egyetlen ember sem akadt, aki félt volna közel menni Hozzá.

Voltak, akik kigúnyolták, voltak olyanok, akik irigykedtek rá, és voltak olyanok, akik félreértették. Voltak, akik tisztelték, De senki sem tekintette túl szentnek, vagy túl isteninek ahhoz, hogy megérintse.

Nem akadt senki, aki azért vonakodott volna közel húzódni Hozzá, mert félt, hogy Jézus visszautasítja.

Emlékezz erre, amikor legközelebb azon kapod magad, hogy a bukásaid miatt kiakadsz. Vagy, amikor legközelebb, éles vádak vájnak lyukat a lelkedbe. Vagy, amikor legközelebb egy hűvös katedrálist látsz, vagy egy élettelen liturgiát hallasz.

Ne felejtsd el, hogy a távolságot az ember teremti. Az pedig, Aki a hidat építi: Jézus.

Max Lucado

Gloria Copeland-A BÁTORSÁG HITBŐL SZÁRMAZIK

Ne félj, és ne rettegj, mert veled lesz az Úr, a te Istened mindenben, amiben jársz.– Józsué 1:9


A bátorság az Istenben való bizalomból származik. Nem lehet érveléssel megszerezni. Akkor lesz a miénk, ha elhisszük azt, amit Isten mond, tekintet nélkül a körülményekre. A bátorság hitből származik!

De honnan származik a bátortalanság? A félelemből és hitetlenségből. Akkor válsz bátortalanná, amikor meghallgatod az ördög hazugságait arról, hogy Isten mit nem fog megtenni érted.
Isten népeként, neked és nekem le kell ráznunk magunkról a bátortalanságot, és bátran fel kell kelnünk, el kell indulnunk.

Többet nem nézhetünk a saját képességeinkre, kudarcainkra és korlátainkra, hanem ezen túl Istenre kell tekintenünk. Keljünk fel Jézus nevében és az Ő Szelleme erejében, alapozzuk meg Isten királyságát a földön.

Ha bátortalan voltál mostanában, akkor ne hallgass többé a sátán hazugságaira. Ezen túl ne fogadd el a gonosz jelentéseket.

Bármikor azt mondja neked valaki, hogy Isten nem fog téged megszabadítani, csak mondd neki: “Már megszabadított Jézus nevében.”

Ha egyszer felismered, hogy ki vagy Jézusban, és mit kaptál Isten ereje által, nem fogod többé hagyni, hogy az ördög leigázzon téged. Isten nem csak tanácsolta, hanem utasított, hogy légy erős és bátor. Ez parancsolat!

Igeolvasás: Józsué 1:1-9.

Andrew Wommack- Jézus Isten volt

Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. (János 1:1)

János 1 1-5:14           


Jézus nem pusztán egy Istentől küldött ember volt, Ő maga volt az Isten. Ez az Újszövetség legfontosabb kijelentése. Minden más igazság ezen alapul. Ha Jézus csak egy ember volt, akkor függetlenül attól, hogy milyen jó volt, az élete csupán egy másik ember helyettesítésére volt alkalmas. Azonban Ő Isten volt, ezért élete minden ember életénél értékesebb volt a teremtés
óta. Valójában az Ő élete értékesebb volt a teljes Univerzumnál, amit teremtett.

Bármely kompromisszum, ami Jézus Istenségével kapcsolatos, tagadja az életünkben elvégzett megváltói munkáját. Jézus Isten volt, aki testben jelent meg. (1. Timóteus 3:16.)
Mégis ez a Hatalmas Isten eljött, hogy emberi testben lakjon.
Megalázta magát, egy szolga formáját vette fel (Filippi 2:7), és az Ő emberi mivolta valójában közülünk valóvá tette.
Ugyanazokat a kísértéseket és nyomásokat szenvedte el, amelyeket mi szenvedünk. (Zsidó 4:15.)
Az Ő isteni mivolta volt, ami erőt adott számára, hogy teljes mértékben megválthasson bennünket. (Zsidó 7:25.)

Nem engedhetjük, hogy az Ő emberi mivolta elhomályosítsa bennünk azt az igazságot, hogy a Mindenható Isten lett a barátunk. (János 15:13-15.)
Nem engedhetjük, hogy az Ő emberi mivolta elhomályosítsa azt az igazságot bennünk, hogy Ő pontosan ismeri érzéseinket és törődik velünk.
Engedd, hogy a Szent Szellem kijelentést adjon neked a mi Urunk Jézus Krisztus Istenségéről és emberségéről az új évben!

Biblia-Ige-Zsoltárok könyve 139. rész 14.vers



1. Az éneklőmesternek, Dávid zsoltára. Uram, megvizsgáltál engem, és ismersz.
2. Te ismered ülésemet és felkelésemet, messziről érted gondolatomat.
3. Járásomra és fekvésemre ügyelsz, minden útamat jól tudod.
4. Mikor még nyelvemen sincs a szó, immár egészen érted azt Uram!
5. Elől és hátul körülzártál engem, és fölöttem tartod kezedet.
6. Csodálatos előttem e tudás, magasságos, nem érthetem azt.
7. Hová menjek a te lelked elől és a te orczád elől hova fussak?
8. Ha a mennybe hágok fel, ott vagy; ha a Seolba vetek ágyat, ott is jelen vagy.
9. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó szélére szállanék:
10. Ott is a te kezed vezérelne engem, és a te jobbkezed fogna engem.
11. Ha azt mondom: A sötétség bizonyosan elborít engem és a világosság körülöttem éjszaka lesz,
12. A sötétség sem borít el előled, és fénylik az éjszaka, mint a nappal; a sötétség olyan, mint a világosság.
13. Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében.
14. Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem.
15. Nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam és idomíttattam, mintegy a föld mélyében.
16. Látták szemeid az én alaktalan testemet, és könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, a melyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülök.
17. És nékem milyen kedvesek a te gondolataid, oh Isten! Mily nagy azoknak summája!
18. Számlálgatom őket: többek a fövénynél; felserkenek s mégis veled vagyok.
19. Vajha elvesztené Isten a gonoszt! Vérszopó emberek, fussatok el tőlem!
20. A kik gonoszul szólnak felőled, és nevedet hiába veszik fel, a te ellenségeid.
21. Ne gyűlöljem-é, Uram, a téged gyűlölőket? Az ellened lázadókat ne útáljam-é?
22. Teljes gyűlölettel gyűlölöm őket, ellenségeimmé lettek!
23. Vizsgálj meg engem, oh Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat!
24. És lásd meg, ha van-e nálam a gonoszságnak valamilyen útja? és vezérelj engem az örökkévalóság útján!

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

 Nem távozott el a felhőoszlop nappal, sem a tűzoszlop éjjel a nép elől.

     2.Móz. 13,22

Nagy különbség volt Isten ószövetségi népe és a nomád törzsek között, akik pedig szintén vándorló pusztai életet éltek.

Jákób leszármazottainak egész sokasága: arabok és beduinok éltek a pusztában újra és újra változtatva helyüket.

Mi irányította az ő vándorlásukat? A saját belátásuk. Oda vándoroltak, ahol jobb legelőt, bővebb vizű forrásokat, és más előnyöket reméltek.

Isten népe egészen másként élt. Nem saját hangulatát és vágyát követte, hanem Isten vezetését a felhő és tűzoszlop által. Egyetlen izreálitának sem jutott eszébe, hogy saját vágya és kívánsága szerint válassza meg útját.

Mind a mai napig ez a legfőbb megkülönböztető jel Isten gyermekei és a világ fiai között.

A tömeg saját akaratát követi, a kicsiny nyáj pedig a jó Pásztor gyöngéd vezetését. "Akiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai."

Nem a bolyongó arab törzsekhez hasonlítunk-e, akik saját kívánsá-gaikat követik?

A felhőoszlop nem távozott el a néptől. Ó, Isten imádandó hűsége!

Minden bűn, zúgolódás, civakodás és hitetlenség ellenére ott maradt a felhőoszlop, soha-soha nem távozott el Izráeltől.

Az Újszövetségben az Úr Jézus az üdvösség fejedelme és vezére. Ami vonatkozott a felhő-oszlopra, amely soha nem hagyta el Izráelt, az vonatkozik a mi Üdvezítőnkre is: Ő sem hagyja el övéit, amíg célba nem juttatja őket. Gyakran rászolgálnánk arra, hogy elhagyjon, de Isten hű marad.

Uram! Nem érdemlem meg vezetésedet az új esztendőben. Nem voltam Hozzád mindig hű, de Te hű maradsz hozzám. Hadd álljon egész életutam fölött az Ige:

"Az Úr pedig megy előttük, hogy vezérelje őket az úton. Soha nem távozott el tőlük."

Varga László: Isten asztaláról

   "Látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó."

     1Mózes 1,31

Minden nyomorúságban, minden csalódásban, az emberi gonoszság okozta minden szenvedésben döntően fontos, hogy számon tartsuk: amit Isten megalkotott, az mind nagyon, tökéletesen jó. Nézz körül a világban! Felejtsd el egy percre minden panaszodat! Nézz körül úgy, mintha a körülötted lévő dolgokat először látnád! És észreveszel a lábad alatt egy fűszálat. Nézd meg, milyen szép! Csodáld meg a melletted kinyílt, szinte észrevehetetlen kis virágot! Figyeld meg, milyen tökéletes! Hallgasd csak, melletted csicsereg egy kis veréb! Megszokott hang, eddig észre se vetted. Pedig mennyi kedvesség van benne! Figyelj meg egy őszi naplementét! Abban a sok színben lásd meg, mennyi szeretet van abban, aki azt megalkotta. Csak azután nézd meg a ráncokat a házastársad öregedő arcán, akivel mostanában annyit veszekedtél, és jusson eszedbe, milyen szép volt annak idején, s hogy hány barázdát a te türelmetlenséged rajzolt arra a kedves arcra. S ha minderre van még erőd, megújul szívedben a bizalom: téged is szeret Isten, téged is jónak teremtett. Vigyázz, ne tedd tönkre a művét!
Jó Istenem, bocsásd meg nekem, hogy olyan vak lettem, hogy napok telnek el, és én nem veszem észre magam körül teremtett világodnak annyi szépségét, amit éppen számomra készítettél. Hogy keserűségemben elfelejtettem megköszönni a mindennapi dolgok megannyi ajándékát. Tudom, súlyos bűn, hálátlanság, amikor nem azt nézem, amit adtál, csak azt, amit kívántam, de nem az én részem volt a Te rendelésedben. Taníts meglátni, megérteni a Tőled származó jókat, és hálásan megelégedni az én részemmel! De arra is taníts meg, hogy azt ne herdáljam el, hogy fel tudjam használni a magam gyönyörűségére, a hozzám tartozók örömére, a többiek javára, hogy egy se vesszen el számomra teremtett ajándékaid közül! Kérlek, Uram, adj hozzá erőt! Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-KÉSZÍTSÉTEK AZ UTAT!


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 3,1-12
Azokban a napokban megjelent Keresztelő János, és ezt hirdette Júdea pusztájában: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!" Mert ő volt az, akiről Ézsaiás így prófétált: "Kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!" Maga János teveszőr ruhát, és dereka körül bőrövet viselt, tápláléka pedig sáska és erdei méz volt.Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, egész Júdea és a Jordán egész környéke; és amikor megvallották bűneiket, megkeresztelte őket a Jordán folyóban. Amikor pedig látta, hogy a farizeusok és szadduceusok közül sokan jönnek megkeresztelkedni, így szólt hozzájuk: "Viperák fajzata! Ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek az eljövendő harag elől? 8 Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt,és ne gondoljátok, hogy ezt mondhatjátok magatokban: A mi atyánk Ábrahám! Mert mondom nektek, hogy az Isten ezekből a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak. 10 A fejsze pedig ott van már a fák gyökerén: ezért minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágatik, és tűzre vettetik. 11 Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam: arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. 12 Kezében szórólapát van, és megtisztítja szérűjét: a gabonáját csűrbe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel." 



"Térjetek meg, mert egészen közel van már a mennyek országa!"

(Mt 3,2)

Most már jön az "ország", mondja Keresztelő János. Végre Isten eljön a Földre. Bosszúállással és szabadítással jön. Mindazt, ami gonosz, megégeti, de ami csak tiszta és jó, azt összegyűjti és örökre megőrzi. János úgy gondolta, hogy az utolsó ítélet jön. Azért, mivel ő volt az Ószövetség prófétái közül az utolsó. Az Ószövetség Jézus első és második eljövetelét egyetlen eseménynek látja, a szabadítás és az ítélet kétarcú aktusának. Mi már többet tudunk, mint Keresztelő János, mert Jézus halála és feltámadása után élünk. Tudjuk, hogy Jézus elvette az ítéletet a mi bűneinkért, amikor először eljött. Később, mint Bíró tér vissza. Ez nem azt jelenti, hogy János tévedett. Az ország valóban eljött, és a Király csakugyan megérkezett. János teljesítette a feladatot, amire Isten elhívta őt. Elmondta a zsidóknak és végső soron mindnyájunknak, hogy senki nem léphet be az országba megtérés és megtisztulás nélkül.
Mit jelent a megtérés? Nem csupán bánkódás amiatt, amit tettünk, hanem szakítás a régi életstílussal. Feladjuk, amit eddig szerettünk és feladjuk korábbi útjainkat, majd Istenhez és az Ő útjaihoz fordulunk. Ahol csak meghirdettetik az ország, meg kell hallani az útkészítő üzenetét is: Senki sem nyúlhat Isten kincsei után, amíg kezei piszkosak. Senki sem léphet be Isten országába, amíg a sajátját építi.
Hajlamosak vagyunk arra, hogy halogassuk a megtérést. Hajlamosak vagyunk arra, hogy mindenféle takarítást halogassunk, a szobánkét, a ház körülit és az életünk kitakarítását is. A Sátán egyik démonát így kell hívnunk: Halogató. Azzal tartja távol az embereket Isten országától, hogy azt mondja nekik, holnap majd megtérhetnek.
Most tedd meg ezt, hisz az ország már egészen közel van!

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett-FELHŐ ÉS HOMÁLYOSSÁG



   "Felhő és homályosság van körülötte" (Zsolt 97,2).


Az Isten Szellemétől újjá nem született ember szerint Jézus tanításai nagyon egyszerűek. De ha megkereszteltettünk Szent Szellemmel, rájövünk, hogy "felhő és homályosság van körülötte". Ha szorosabb kapcsolatba kerülünk Jézus Krisztus tanításaival, kezdjük a dolgokat valódi mivoltukban látni. Jézus tanításainak megértésére csak egyetlen egy mód van: ha a Szent Szellem világossága átjárja bensőnket. Ha még sohasem oldottuk le sarunkat lábunkról (2Móz 3,5), azaz nem hagytuk abba a vallásos közhelyek mondogatását, és ha még sohasem szabadultunk meg attól a nyegle bizalmaskodástól, amivel Istenhez szoktunk közeledni, akkor még az is kérdés: voltunk-e valaha is az Ő jelenlétében. Azok az emberek, akik fecsegnek és bizalmaskodnak vele, még sohasem találkoztak Jézus Krisztussal. Miután felszabadult örömmel és meglepetve felismerted, mit tesz Jézus Krisztus, áthatolhatatlan homályba jutsz, hogy ráébredj: kicsoda Ő. Az Úr Jézus mondta: "...a beszédek, amiket én mondok nektek, szellem és élet" (Jn 6,63). A Biblia csak szóhalmaz volt nekünk - felhő és homályosság -, de a szavak hirtelen szellemmé és életté válnak, mikor Jézus Krisztus egy adott helyzetben újra mondja nekünk. Ezen az úton szól Isten hozzánk, nem álmok és látomások által, hanem Igéjében. Istenhez csak a legegyszerűbb úton, az Ige által juthat el az ember.

Carl Eichhorn: Isten műhelyében- Az ember - mint Isten képe



   "Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt. "

(1 Mózes 1, 27)  

Ebben a lendületesen megfogalmazott mondatban van valami felemelő: az a hallatlanul nagy tény, hogy az ember Isten képmása. Micsoda magasztos pillanat volt az, mikor Isten az ember megalkotásával feltette a koronát teremtői művére. Kevéssel tette őt kisebbé önmagánál, ahogy a 8. zsoltárban olvassuk. Dicsőséggel és tisztességgel koronázta meg őt. Igaz ugyan, hogy a teremtés minden egyéb művén is ott van Isten pecsétje, de az ember Isten fenségéből kapott valamit. Úrrá tette őt Isten a földön és mindent lábai alá vetett. Ilyen értelemben lett Isten képmása. Isten értelemmel és akarattal ajándékozta meg. Nemcsak lelke, hanem szelleme is van. Isten szabadságot adott neki.

De az ember istenképűsége, mely lehetővé teszi, hogy uralma alatt tartsa a világot, kell hogy az Isten iránt való engedelmességben gyökerezzék, mert az ember nem Isten, hanem csak teremtmény és ezért Istentől függ. Szabadsága annyiból áll, hogy önként, tehát nem kényszerből rendeli alá magát Istennek.

Az embernek - mint Isten képének - közösségben kell lennie ősképével. Közösség azonban csak hasonló lények között lehetséges. Ember és állat között nincs teljes közösség. De az ember személyiség és ezért képes arra, hogy valóságos kapcsolatban legyen Istennel. Teremtésének pillanatától kezdve Isten iránt való vonzalom élt lelkében; nem akart és nem tudott őnélküle meglenni.

Sajnos, az ember eldobta magától koronáját. A bűneset következtében istenképűségét eljátszotta. Isten iránt való engedetlensége következtében a teremtett dolgok rabszolgája lett és saját vágyai fogságban tartják. Igaz ugyan, hogy értelme és akarata révén még mindig uralkodik a természet felett, de már nem isteni értelemben, hanem zsarnoki és kizsákmányoló módon. Nem tekinti magát többé Isten szolgájának és sáfárának, nem gondozza szerető módon az ő műveit, hanem mindazt, amit Isten kezébe adott, önző módon kizsákmányolja.

A bűnbeesett ember önmagát keresi és önmagát veszíti el. Önmagát ülteti a trónra és önmagát alacsonyítja le. Csak akkor lesz ismét ember, ha egészen Istennek veti alá magát és csak amíg Istennek szolgál, uralkodik teljes és isteni értelemben.

Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza-Bízni egy ígéretben


"Ezt a földet, amelyen fekszel, neked adom és a te utódaidnak"

(1 Móz 28, 13)
Egyetlen ígéret sem "magánjellegű", nem kizárólagosan egy hívőnek, hanem valamennyinek szól. Ha te, testvérem, most hittel ráhagyatkozol egy ígéretre, és azon mintegy pihenésre hajtod a fejedet, akkor az a tiéd. Igénkben Jákób birtokba vette azt a földet, ahol letelepedett és megpihent. Ahogy (ott) végignyújtózott a földön, és a kőből való vánkosra hajtotta a fejét, nem is gondolta, hogy ezzel a föld tulajdonosa lett; pedig ez így volt. Álmában látta a csodálatos létrát, amely minden igaz hívő számára összeköti a földet az éggel; és ahol a létra a földet érte, azt a földet a magáénak érezte, különben hogyan is tudta volna elérni a mennyei létrát. Istennek minden ígérete igen és ámen a Jézus Krisztusban; s mivel Ő a miénk, minden ígérete a miénk, ha hittel rájuk hagyatkozunk.

Jöjj, aki megfáradtál, pihenj le az Úr ígéreteinek párnájára! Pihenj békességben! Csak róla gondolkozz! Krisztus számodra a fényhez vezető létra: lásd, hogy jönnek és mennek rajta az angyalok közötted és Isten között. Légy biztos abban, hogy az ígéret saját, Istentől kapott részed. Nem károsítasz meg senkit, ha azt, mint külön neked szóló üzenetet, magadévá teszed.

Napi áhítat-Itt az idő hinni!

Hét témája: Márk evangéliuma




Olvasmány: Mk 1,14–20 
                        
Az igaz hívő nem a fellegekben jár, hiszen Jézus lehozta a mennyországot a földre – hogy összegyűjtse oda az igaz hívőket.
„Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: „Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátta Simont és Andrást, a Simon testvérét, amint hálót vetettek a tengerbe, mivel halászok voltak; és így szólt hozzájuk Jézus: „Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket.” Erre azok a hálókat otthagyva azonnal követték őt. Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, a Zebedeus fiát és Jánost, a testvérét, amint a hálóikat rendezgették a hajóban; és azonnal elhívta őket, azok pedig apjukat, Zebedeust a napszámosokkal együtt a hajóban hagyva, elmentek őutána.”

Magyarázat

János „csak” végezte a szolgálatát, mégis fogságba vetették. A halászok „csak” végezték a munkájukat; a hálójukat a tengerbe vetették. Amikor ezek az események „egybeestek”, akkor lépett színre Jézus.
Mi is olykor megvetéssel, máskor megbecsüléssel éljük mindennapjainkat. Kapjuk a megérdemelt fizetést – vagy bántást – érdemtelenül. Közben életünk színterét felkeresi és oda belép Jézus, meghirdeti az evangéliumot, és fi-gyeli az eredményt. Szerinte most jött el ennek az ideje. „Betelt az idő” – adja tudtul szerteszét, mert az Isten időszámításában egy új korszak kezdődik, az Idők Ura kiteljesíti és elérhetővé teszi országát. Két dolgot kér az embertől: megtérést, azaz a gondolatok megváltozását, aminek tettgyümölcsei láthatóak; és hitet az evangéliumban. Az emberekre kényszerített vagy a maguk választotta le- és elfoglaltságaik közepette.
Maga Jézus lett az idő nagy fordulópontja. Nemcsak az időszámításé, hanem a sorsé, a lété is (Gal 4,4–5). A te sorsod is rajta fordul, fordult meg, tőle függ és benne teljesedik ki. Csak hinned kell. Foglalkozz vele tevékenységeid közben! A mai napod is elsősorban ennek az ideje legyen!
(Papp Dániel)

Az én életem ma: A dicsőség országa-MENNYEI ISKOLA

„És minden fiad az Úr tanítványai lesz, és nagy lesz fiaid békessége.” (Ésa 54:13)


A Menny is egy iskola. Tanulmányozásának területe a világegyetem; tanítója a Mindenható. Ennek az iskolának egyik ágát az Édenben alapította az Úr, és a megváltás tervének befejezése után újra folytatják majd a tanulást az Édenben…
A kezdetben alapított édeni iskola és az eljövendő világ iskolája között peregnek le világunk hosszú történelmének eseményei, az emberiség törvényszegésének, szenvedésének, az isteni áldozatnak, a halál és a bűn feletti győzelemnek a történetei. Az első édeni iskolának nem minden jellegzetességét találjuk meg majd az eljövendő élet iskolájában. A jó és gonosz tudásának fája többé nem nyújt alkalmat a kísértésre. Ott nem lesz kísértő, és így nem lesz lehetőség a gonosz követésére. Minden jellem kiállotta már a gonosz próbáját, már senki sem lesz fogékony a rossz hatalma iránt…
Akkor eltűnik majd a fátyol, amely most elhomályosítja látásunkat, és szemünk meglátja a szépségnek azt a világát, amelyből most csak halvány fénysugarakat fogunk fel a mikroszkóppal. Amikor majd szemléljük a Menny dicsőségét, amelyet most távolról vizsgálgatnak a teleszkópokon át, amikor eltűnik a bűn rozsdája, és az egész Föld az Úrnak, a mi Istenünknek szépségében jelenik meg, akkor óriási terület nyílik meg kutatásaink számára! Ott a tudományok ismerője olvashatja majd a teremtés jelentéseit, és a gonosz törvényének semmi emlékeztetőjét nem fogja látni. Hallgathatja a természet hangjának csodálatos zenéjét, és nem hall jajszót, és a szomorúság töredékét sem látja sehol. Minden teremtett dolgon csak egyetlen kézírást fedezhet fel. A végtelen nagy világegyetemben szemlélheti Isten nevének nagybetűs kézírását, és a Földön, a tengeren és az égen a gonosz egyetlen jelét sem láthatja.

Akik éltek azzal a lehetőséggel, hogy a lehető legmagasabb lelki célokat érjék el, értékes jellemvonásaikat a Mennybe is magukkal viszik majd. A koszorú, amelyért küzdöttek, és amit meg is szereztek, romolhatatlan. A szem nem látta és fül nem hallotta mennyei szépséget olyan arányban tudjuk majd értékelni, amilyen arányban kiműveltük képességeinket ebben az életben.

Ellen Gould White-