Minket, embereket sokszor vezérelnek vágyaink, megrögzöttségeink, fellángolásaink, év eleji elhatározásaink… Az Istenembert maga Isten vezérelte.
Odament hozzá egy leprás, aki könyörögve és térdre borulva így szólt hozzá: „Ha akarod, meg tudsz tisztítani.” 41Jézus megszánta, kezét kinyújtva megérintette, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” 42És azonnal eltávozott róla a lepra, és megtisztult. 43Jézus erélyesen rászólva azonnal elküldte, 44és ezt mondta neki: „Vigyázz, senkinek semmit el ne mondj, hanem menj el, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld fel tisztulásodért, amit Mózes rendelt – bizonyságul nekik!” 45Az pedig elment, és elkezdte mindenfelé hirdetni és híresztelni az esetet, úgyhogy Jézus nem mehetett többé nyíltan városba, hanem kint, lakatlan helyeken tartózkodott, és oda mentek hozzá mindenfelől.”


Magyarázat:

Jó volt e héten elkezdeni Márk evangéliumát! A négy evangélista közül ő ír a legszemléletesebben, rengeteg eseménysort rögzít, kevés a beszéd, még a példázat is, főképp az elmélkedés. Philip Yancey és Tim Stafford a Magyarázatos Biblia ide vonatkozó bevezetésében ezt a címet és jellemzést adták: „Evangélium nagyléptékben. Márk evangéliuma egy akciófilm forgatókönyvére emlékeztet.” Ilyen eseménysor végén vagyunk most. Egy-két nap néhány órája alapján olyan sok mindent megtudtunk Jézusról. Láttuk előfutárát, isteni megerősítését, tanításának lényegét, ördög- és betegségűző hatalmát, s mindezek forrását, az Atyával való imaközösségét. Oly elérhetetlennek tűnik ez az emberek közé jött Isten, hogy csak távolságtartó csodálatra, lényéről merengésre mer eljutni a legtöbb ember. Egy leprás, akinek már „minden mindegy”, jut el a közelébe – könyörgéssel, leborulva. „Ha akarod, képes vagy megtisztítani” – merészeli feltételezni. Jézus pedig, akit nem szeszély, hanem szánalom vezérel, merészeli megérinteni, sőt meggyógyítja őt. Ó, bárcsak hinnék benne ennyire! Az más kérdés, hogy mihez kezd gyógyultan, mennyire engedelmeskedik Jézusnak… Jézus evangéliuma elkezdődött (1. v.). A te életedben, 2017-es évedben mennyire teljesedhet ki?

(Papp Dániel)