2017. január 9., hétfő

Igei megvallások

Szabad vagyok a kárhoztatástól. (Róma 8:1)
Szilárdan meggyökereztem, megalapozódtam, felépültem a hitben, és túlárad bennem a hála. (Kolossé 2:7)
A gonosz nem érinthet, mert Istentől születtem. (1 János 5:18)
Isten igazsága vagyok Krisztusban. (2 Korinthus 5:21, 1 Péter 2:24)
Isten választottja vagyok. (1 Tesszalonika 1:4, Efezusi 1:4, 1 Péter 2:9)
Isten szemefénye vagyok. (5 Mózes 32:10, Zsoltárok 17:8)
Jézus sebei által gyógyultam meg. (1 Péter 2:24, Ézsaiás 53:6)
Az Ő képére változom. (2 Korinthus 3:18, Filippi 1:6)
Isten szeretettje vagyok. (Kolossé 3:12, Róma 1:7, 1 Tesszalonika 1:4)
Örök szeretettel szeret. (Jeremiás 31:3)
Isten alkotása vagyok. (Efezusi 2:10)
Krisztus elméjével rendelkezem. (1 Korinthus 2:16)
Isten békessége az enyém. (Filippi 4:7)
Isten természetének részese vagyok. (2 Péter 1:4)
Nagyobb Az, Aki bennem van, mint az aki a világban van. (1 János 4:4)
Mindenre képes vagyok Krisztuson keresztül, amire Isten elhívott. 

(Filippi 4:13)
Isten betölti minden szükségemet, az Ő dicsősége gazdagsága szerint. (Filippi 4:19)
Az Úr vezet szüntelen. (Ézsaiás 58:11)
Nem a félelem, hanem az erő, a szeretet és a józanság szellemét kaptam. (2 Timóteus 1:7)
Mennyei állampolgár vagyok. (Filippi 3:20)
Jézus Krisztus élete áramlik rajtam keresztül, Isten áldássá tesz mások számára. (János 15:5, Zakariás 8:13)

Biblia-Ige- Zsoltárok könyve 115. rész


1. Nem nékünk Uram, nem nékünk, hanem a te nevednek adj dicsőséget, a te kegyelmedért és hívségedért! 2. Miért mondanák a pogányok: Hol van hát az ő Istenök?
3. Pedig a mi Istenünk az égben van, és a mit akar, azt mind megcselekszi.
4. Azoknak bálványa ezüst és arany, emberi kezek munkája.
5. Szájok van, de nem szólanak; szemeik vannak, de nem látnak;
6. Füleik vannak, de nem hallanak; orruk van, de nem szagolnak;
7. Kezeik vannak, de nem tapintanak, lábaik vannak, de nem járnak, nem szólanak az ő torkukkal.
8. Hasonlók legyenek azokhoz készítőik, és mindazok, a kik bíznak bennök!
9. Izráel! te az Úrban bízzál; az ilyenek segítsége és paizsa ő.
10. Áronnak háza! az Úrban bízzál; az ilyenek segítsége és paizsa ő.
11. A kik félitek az Urat, az Úrban bízzatok; az ilyenek segítsége és paizsa ő.
12. Az Úr megemlékezik mi rólunk és megáld minket; megáldja Izráel házát, megáldja Áronnak házát.
13. Megáldja azokat, a kik félik az Urat, a kicsinyeket és a nagyokat.
14. Szaporítson titeket az Úr, titeket és a ti fiaitokat.
15. Áldottai vagytok ti az Úrnak, a ki teremtette a mennyet és a földet.
16. Az egek az Úrnak egei, de a földet az ember fiainak adta.
17. Nem a meghaltak dicsérik az Urat, sem nem azok, a kik alászállanak a csendességbe.
18. De mi áldjuk az Urat mostantól fogva mindörökké. Dicsérjétek az Urat!



Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Amikor megállt a láda, ezt mondta Mózes: Fordulj vissza, Uram, Izraelnek tízezerszer való ezreihez!

     4.Móz. 10,36

Rövid, tartalmas imádság: "Fordulj vissza, Uram"! Úgy hangzik, mintha az Úr elhagyta volna Izraelt és eltávolodott volna tőle.

Bár külsőképpen ott volt a felhőoszlop és Isten vándorló népének szövetségládája éppen oly közel, mint elinduláskor, Mózes mégis érzi, hogy minden egyes útszakasznál újra kérnie kell: "Uram, fordulj vissza hozzánk"!

Mivel magyarázható ez? Azzal, hogy minden nap új bűnökkel és vétkekkel jár. Mennyi zúgolódás, szeretetlenség, haszontalan beszéd és tisztátalanság minden nap! Mindez az Úr és népe közé állt.

Eltávolította őket az Úrtól. Ezért könyörög Mózes: "Fordulj vissza, Uram"! Fontos figyelmeztetés ez az estéli imádságunkra nézve. Azért, hogy helyreálljon az Úrral való zavartalan közösségünk, könyörögjünk így: "Ó, Uram, fordulj hozzám, légy egész közel"!

Valljunk meg minden este mindent, ami Isten közelségét és velünk létét megzavarhatta! Minden durva és kifinomult befolyást, amely el akar távolítani megváltónktól, vigyük Jézus keresztje alá.

Valljunk meg minden gonosz gondolatot, minden haszontalan beszédet, és a Szentlélek vezetése ellen való minden engedetlenséget őszintén, és hitben így kiáltsunk: "Uram, fordulj vissza! A Te áldott közelséged nélkül nem tudok élni, s nem tudok elaludni"!

Boldogok vagyunk, ha minden esete Istennel való békességben térhetünk nyugovóra.

Ha még Istentől távol élsz, teljes komolysággal kiálts így: "Fordulj hozzám, Uram"!

Nem kiáltasz hiába, mert Ő szívesen jön a bűnösökhöz. S ha Ő hozzád jön, vele együtt jön békessége, öröme, boldogító szent nyugalma.

Ó, Uram, így jöjj minden este hozzám is!

Varga László: Isten asztaláról

  "Miért tapossátok... áldozatomat...? Miért becsülöd fiaidat többre, mint engem?"

     1Sámuel 2,29

Szegény Éli főpap! Becsületes volt ő és hűséges Istenéhez és népéhez. Tehetett ő arról, hogy a fiait nem tudta úgy nevelni, mint saját magát? Tekergők, hitetlenek, kapzsik voltak a fiai, de Isten nem őket szidta meg, hanem az apjukat. Velük nem állt szóba. Még a szidást sem érdemelték meg. Élit megszólításra méltatta - és kemény ítéletre. Egy szülő se mentegetheti magát Isten előtt azzal, hogy nem bír a gyermekeivel. Ő a felelős értük. Az ő bűne büntetődik, ha semmirevaló gyermekei halálba rohannak. Mert valahol, példájával, beszédével, őszintétlen életével, Isten tudja, hogy mivel, ő volt az oka annak, hogy nem tudta hitelesen Isten szolgálatára nevelni őket. A legbiztosabb diagnózist itt találjuk: gyermekedet jobban szeretted, mint Istent, azért veszíted el. Mert aki magának akarja megtartani életét - vagy gyermeke életét -, elveszti azt, aki - mint Ábrahám - Istennek áldozza, megtalálja azt.
Istenem, bűnbánattal vallom, hogy nem tudtam olyan példát, olyan nevelést adni gyermekeimnek, amilyent kellett volna a Te törvényed szerint. Tudom, hogy minden bűnöm, még gyengeségeim is egy-egy sebet ejtettek a lelkükön, s azt egyedül Te tudod begyógyítani. Mentsd meg őket az én bűneim következményeitől! Szentlelked segítse őket, hogy képesek legyenek megvalósítani nekik adott rendelésedet, és hogy én annak ne álljak útjába féltésemmel, rosszul értett szeretetemmel, nemtörődömségemmel! Tégy képessé arra, hogy tudatosítsam bennük, hogy Te szereted őket, és boldogságuk egyedül attól függ, mennyire lesznek képesek Téged, rendelésedet, felebarátaikat szeretettel szolgálni. Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-AMI IGAZÁN SZÜKSÉGES



A mai napon olvasandó igeszakasz: Lk 10,38-42
38 Amikor továbbhaladtak, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony a házába fogadta.39 Volt ennek egy Mária nevű testvére, aki leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét. 40 Márta pedig teljesen lefoglalta magát a sokféle szolgálattal. Ezért előállt Márta, és így szólt: "Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a szolgálatban? Mondd hát neki, hogy segítsen!"41 Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, 42 pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle." 



"Márta, Márta sok mindenért aggódol, és nyugtalankodol, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre."
(Lk 10,41-42a)

Márta és Mária történetéből nem szabad arra következtetnünk, hogy jobb dolog mozdulatlanul ülni, mint dolgozni. Tudunk egy gyülekezetről, ahol az emberek hajlamosak voltak arra, hogy mozdulatlanul üljenek és csak beszélgessenek Krisztus visszajöveteléről. Akkor azt a parancsot kapták, hogy lássanak neki a munkának (2Thessz 4,11) Isten gyűlöli a lustaságot.
Mégis a munka megölheti az embert. Ez akkor következik be, amikor valaki túl elfoglalt ahhoz, hogy Jézusra hallgasson. Semmi nem fontosabb, mint ismerni Jézust. Ettől függ az életünk. S Krisztus akkor lesz ismert, ha őrá figyelünk.
Azt mondják, társadalmunk olyan romlott, hogy ha valaki állásért folyamodik, fontosabb dolog ismerni egy bennfentest, mint rendelkezni az összes lehetséges képesítéssel. Nem segít az, ha tudod a megfelelő ismeretanyagot, minden attól függ, ismered-e a megfelelő embert.
Ez a megállapítás igaz, legalábbis egy vonatkozásban. Minden attól függ, hogy ismered-e Jézust. Nem az lesz a döntő, hogy mit tudsz, hanem hogy kit ismersz. Ezért az Ő hangjára, az Ő Igéjére, lelkére hallgatni fontosabb, mint bármi, amit említhetnél talán.
Mesterünk ismeri szükségeinket, tudja azt, hogy ennünk kell, hogy ki kell fizetnünk a számláinkat, hogy van olyan munkánk, amivel egyszerűen meg kell birkóznunk. Mégis lehet, jó oka van Krisztusnak, hogy ránk nézzen és ugyanazzal a gondoskodó szeretettel mondja, ahogy egykor egy asszonynak szólt: Márta, Márta, egy dologra van szükség. Csak egyetlen dolog az, ami igazán szükséges.
Nem minden szükséges, amit mi annak tartunk. Az élet művészete nagy mértékben az, hogy a legfontosabb dolgokat tegyük a legelső helyre. Ha csakugyan elhisszük Krisztusnak, hogy egy a szükséges dolog, az élet máris sokkal egyszerűbb lett.

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett-IMÁDKOZVA VIZSGÁLD MAGAD



   "A ti egész valótok, mind szellemetek, mind lelketek, mind testetek feddhetetlenül őriztessék meg..." (1Tesz 5,23).


"A ti egész valótok..." A Szent Szellem titokzatos munkája személyiségünknek azokban a rejtett rétegeiben folyik, amikhez mi nem férünk hozzá. A 139. zsoltár írója így könyörög: "Te vagy a kora reggelnek és késő éjszakának Istene, a hegycsúcsoknak és a tengereknek Istene. De Uram! Az én lelkemnek messzibb távlatai vannak, mint a kora reggelnek, mélyebb homálya, mint az éjszakának, nagyobb magaslatai, mint a hegycsúcsoknak és feneketlenebb mélységei mint a tengernek. Te, aki mindazoknak Istene vagy, légy az én Istenem! Én nem érem el lelkem mélységeit és magasságait. Cselekvéseimnek vannak olyan indítóokai, amelyeket nem tudok kinyomozni, vannak álmaim, amelyekről nem tudom, honnan jönnek. Vizsgálj meg engem, Istenem!" Hisszük-e, hogy Isten mélyebbre hatol bensőnkbe, mint mi magunk? "Jézus Krisztusnak... a vére megtisztít minket mindenegyes bűntől" (1Jn 1,7). Ha ez a megtisztítás csak tudatos megtapasztalásunkig terjed, akkor Isten legyen hozzánk irgalmas! A bűnben élő ember annyira eltompulhat, hogy már nincs bűntudata. A bűntől való megtisztulásnak át kell járnia szellemünk mélységeit és magasságait, ha meg akarunk maradni a világosságban, amint Isten is a világosságban van, és akkor ugyanaz a Szent Szellem táplálja majd szellemi életünket, aki Jézus Krisztus életét is táplálta. Csak akkor őriztetik meg egész valónk, mind szellemünk, mind lelkünk, mind testünk szeplőtlen tisztaságban és Isten szeme előtti feddhetetlenségben Jézus Krisztus visszajöveteléig, ha áthatolt rajtunk Isten az Ő Szent Szellemének csodálatba ejtő szentségével. Sohasem pihentethetjük meg elménket eléggé Istennek ezeken a hatalmas, mozdíthatatlan igazságain.

Carl Eichhorn: Isten műhelyében-Bolond módon eltékozolt élet



   "Az Isten azonban így szólt neki: Bolond, még az éjjel visszakérik tőled a te lelkedet! "

(Lukács 12, 20)  

Bolond mindaz, aki Isten nélkül él és nem hallgat lelkiismerete szavára. A földi vagyonában bizakodó gazdag ember képében ezt a bolondságot rajzolja meg Jézus. Az az ember jól tudott számolni, mégis elszámította magát, mert a legfőbb tényezőt, a mindent elrendelő Istent kihagyta számításából s így a végeredmény hibás lett. Számolt készleteivel, az előtte álló esztendőkkel, csak azzal az eggyel nem, aki az egész számítást egyetlen vonással keresztülhúzhatja. - "Még az éjjel visszakérik lelkedet!" Azt a lelket, melyről olyan rosszul gondoskodott, oda kellett adnia. - "Én lelkem... pihenj, egyél-igyál, örvendezzél!" De az emberi léleknek másra is szüksége van, nemcsak földi pihenésre és kényelemre. Igazán csak Istenben tud megnyugodni. Földi örömök, élvezetek nem elégítik ki. Az Úrban való örömre vágyik. A földi javak sohasem elegendők. Az ember vagy Istenben gazdag, vagy becsapja önmagát. A világi megbecsülés, tisztségek sem elégítik ki a lélek mély vágyakozását. Mindaz, amit a világ adhat, üres, nem kielégítő, mert mulandó. A lélek pedig örökkévalóra vágyik, azaz magára Istenre. Teljes elszegényedés elé néz, amikor utolsó útjára indul; semmit sem vihet magával, csak azt, ami benne el van rejtve. Ekkor lesz bolond volta egészen nyilvánvalóvá.

A gazdag ember úgy nézte földi javait, mint kizárólagos tulajdonát. Igen jellemző, amikor így beszél: az én termésem, az én csűreim, az én gabonám, az én javaim... Ő a tulajdonos, magának akar mindent s maga akarja élvezni is azokat. Micsoda ostoba rövidlátás! Jézus tanítványai csak a földi javak sáfárainak, megbízottainak tekintik önmagukat és az Úr útmutatása szerint akarnak gazdálkodni azokkal. A pénz nem magántulaidonuk, hanem rájuk bízott idegen érték, amivel hűségesen kell sáfárkodniok, hogy azután részük lehessen az igazi jóban, az örök életben, melyre Isten teremtette őket. A földi javak mindig csak látszólagosak és lényegtelenek. Jó annak, aki azt látja lényegesnek és valóságosnak, amit a halálba is magával vihet! Ez az igazi bölcsesség. Így bátran és nyugodtan mehet a lélek az örökkévalóságba.

Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza- Nyereség ajándékozás által


"Az ajándékozó bővelkedik..."

(Péld 11,25)
Ha szeretném, hogy a lelkem gazdagodjék, nem szabad felhalmoznom a javaimat, hanem szét kell osztanom a szegényeknek. A számítás és fösvénység csak a világban vezet gazdagsághoz, de ez nem Isten szerint való, mert Ő ezt mondja: "Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik, más meg szűken méri a járandóságot, mégis ínségbe jut" (Péld 11,24). A hit gazdagodik, miközben ad. Ezt kell újra meg újra kipróbálnom, és számíthatok rá, hogy bőkezűségemnek olyan nagy gazdagság lesz a jutalma, amilyen csak a javamat szolgálja.

Lehetséges, hogy gazdag leszek. De nem leszek túl gazdag. A túl nagy anyagi jólét olyan nehézkessé tenne, mint amilyenek rendszerint a kövér emberek: a világiasság "emésztési zavaraival" küszködnék, már nem érezném Isten áldásainak ízét. Ha elég javam van ahhoz, hogy egészséges legyek, érjem be vele; ha kielégítő anyagi helyzetet ad az Úr, legyek megelégedett.

Van azonban lelki-szellemi gazdagság is, amelyre sóvárogva kell törekednünk. Ez az Isten ügye, a gyülekezet és embertársaink iránti bőkezűségünk révén növekedik. Ebben nem szabad fukarnak lennünk, nehogy megszégyenedjünk szívünkben. Légy nagylelkű adakozó, mert így hasonlítasz majd egyre jobban az Úrhoz. Ő az életét adta érted, hogyan is tagadhatna meg bármit is tőled?


Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja -Öröm az Úrban

"Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! "(Fil 4,4)

Pál apostol ezt a biztatást a börtönből írta, ahol nélkülözött, fázott, barátai közül is többekben csalódott, s nem tudta, mi vár rá, egyre valószínűbb volt, hogy kivégzik Jézusért, a hitéért. És Filippibe írt levelében mégis többször említi, hogy örül.

Lehetséges az, hogy ennyi nehézség között is örül valaki? Van olyan, hogy „mindenkor" tud egy ember örülni? Igen, ha „az Úrban" él.

Mit jelent ez? Azt, hogy az élő Krisztussal való lelki közössége mikroklímaként körülveszi, és örömét ez határozza meg, nem a külső körülmények. Bármi történik körülötte, a Krisztusban megtalált csendes öröme nem változik.

Még ha meghal, akkor sem. Erről is ír ebben a levelében: mivel „nekem az élet Krisztus, a meghalás nyereség". Hiszen akkor még közelebb kerül megváltó Urához. Aki Krisztusban van, azt ő megtanítja élni és meghalni. És a Krisztusban megkapott üdvösség öröme megmarad benne minden körülmények között.

Az ilyen ember boldog tapasztalata lesz a nehézségek között is a következő: „tele vagyok vigasztalódással, minden nyomorúságunk ellenére csordultig vagyok örömmel." (2Kor 7,4) Annyira csordultig, hogy másoknak is jut belőle.

Ez az öröm nem feltétlenül harsány jókedv, hanem annak az egyenletes, csendes belső békessége, reménysége, derűje, aki tudja: Jézus szeret engem, az ő kezében van az életem, s itt a földön is minden helyzetben, halálom óráján, és a halál után is ő velem marad és én ővele.

Úr Jézus, add nekem is ezt a belső bizonyosságot s az ebből fakadó örömöt!




Napi áhítat- Jézus megközelíthető

Hét témája: Márk evangéliuma
Olvasmány: Mk 2,13–17                            

Az emberség mutatója a megközelíthetőség. A csúcsa pedig a többiekre gyakorolt vonzás.
„Azután ismét kiment a tenger mellé, az egész sokaság pedig odament hozzá, és tanította őket. Amikor továbbhaladt, meglátta Lévit, az Alfeus fiát, aki a vámszedőhelyen ült, és így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az pedig felkelt, és követte őt. És történt, hogy mikor Lévi házában az asztalnál ült, sok vámszedő és bűnös is odatelepedett Jézus és tanítványai mellé, mivel sokan voltak, és követték őt. Amint a farizeusok közül való írástudók látták, hogy bűnösökkel és vámszedőkkel eszik együtt, szóltak tanítványainak, hogy a vámszedőkkel és bűnösökkel eszik. Amikor ezt Jézus meghallotta, így szólt hozzájuk: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”

Magyarázat

Jézusban nem annyira azt csodálom, hogy ő mindenkihez odament, hanem sokkal inkább azt, hogy mindenki, mindenféle ember odament hozzá gátlás nélkül. Így van ez ma is: ő mindenkit hív, vár, fogad. Boldogok, akik megsejtik ezt a lehetőséget, élnek vele, és megkeresik Jézust.
Egyszeri bibliakörösök arra a kérdésre, hogy ki jöhet Jézushoz, azt a választ kapták, hogy mindenki, bárki. Aztán a foglalkozáson a tanító elmagyarázta nekik, milyennek kell lenniük, ha imaházba akarnak jönni. Mielőtt elítélnénk egyszeri hívő társunkat, észre kell vennünk, milyen szűk mezsgye választja el a két felfogást egymástól: Jézusra vágyni vagy Jézus tanításainak megfelelni. Az első életet eredményez, míg a másik bibliai humanizmust, mert magamat, a magam viselkedését tűzöm ki célul, és nem magát Jézust, hogy mindenáron keressem és elérjem, újra és újra. Sokan összetévesztik a hitet és a hívőséget. Az egyik életet, a másik annak csupán a látszatát tudja biztosítani, ha már csak szokássá válik.
Mert az ember nem attól változik meg legbelül, hogy olvassa Jézus mondásait, tanításait, hanem attól, hogy vele van. Ahogy a régiek is megmondták: „Aki bölcsekkel jár, bölccsé lesz.” Jézus társasága garancia a változásra.
(Háló Gyula)

Joel Osteen üzenete


Kedves Olvasó, Ne feledd!

Az ellenség mindig akkor küzd ellened a leghevesebben, amikor tudja, hogy Isten valami nagyszerűt tartogat számodra. Lehet, hogy túl vagy sok nehéz időszakon, de engedd meg, hogy kijelentsem, most egy új korszakba lépsz. A szelek a te javadra fordulnak meg. A Mindenható Isten hátszelet küld neked. Ha bízol és hiszel, akkor új korszakokat fogsz megtapasztalni egészségedben, anyagiakban, karrieredben. Hittél és láttad, amint másokkal megtörténik. Isten azt mondja, ez a te időd. Ez most a te időd, hogy magasabbra emelkedj. Hagyd, hogy ez a mag gyökeret verjen. Isten feltámasztja a feladott álmokat. Helyreállítja a leírt kapcsolatokat. Új életet lehel egészségedbe, anyagiakba, karrieredbe. Hallom, amint Isten azt mondja: Most belépsz a Jubileum évébe. Ez a te időd a felemelkedésre, a felszabadulásra. / Joel Osteen/

Ne feledd! Ez most a Te időd!
Kívánok Áldott, Fénnyel és Szeretettel Teli 2017-es Új Évet Kedves Olvasó!

***********************************************************************

Mai napon Isten győzelmes jobbjával támogat.

Életünk során mindannyian szembekerülünk olyan helyzetekkel, melyekről úgy érezzük, hogy kicsúsztak az irányításunk alól. Ilyenkor könnyű elbátortalanodni és utat engedni a félelemnek. Azonban, ehelyett összpontosítsunk inkább arra a tényre, hogy Isten győzelmes jobbjával támogat minket! Semmi sincs, ami túl nehéz, vagy lehetetlen lenne a számára, vagy ami meghaladná a képességeit. Ha Isten a jobbjával támogat, akkor biztonságban vagy az Ő gondjaiban.
Az Ő jobbjában győzelem van. Az Ő jobbjában erő van. Az Ő jobbjában gondoskodás van. Minden megvan Benne, amire szükséged van. Nem számít, min mész éppen keresztül, bízhatsz Istenben, hogy Ő érted van. Ahelyett, hogy magadba zuhannál, vagy elcsüggednél a körülményeid miatt, nézz fel Istenre, aki a kezében tartja a helyzetedet.
Ébreszd fel a hitet a szívedben és a figyelmedet az Ő jóindulatára, áldásaira és arra a tényre összpontosítsd, hogy Ő mindig növelni akar téged, hozzáadni az életedhez. Ha elméddel és szíveddel Rá figyelsz, és engedelmeskedsz az Ő Igéjének, olyan mértékű előrejutást fogsz megtapasztalni, amire nem is gondoltál, mivel Ő győzelmes jobbjával természetfölötti módon támogat téged. /Joel Osteen/


Reggeli dicséret- Tudsz-e járni az egyenes úton?


"Aki bölcs, belátja ezeket, aki értelmes, az megérti. Mert egyenesek az Úr útjai, az igazak járnak rajtuk, a vétkesek elbuknak rajtuk."
Hóseás 14.10

Hóseás könyve ezzel az utószóval zárul. Hogyan lehetne összegezni azt az üzenetet, amire az utolsó vers azt mondja: "aki bölcs, belátja ezeket"? Talán a 14. fejezet 2. verse egy ilyen összegzés: "Térj meg, Izráel, Istenedhez, az ÚRhoz, mert bűnöd miatt buktál el!"
Olvassuk el Hóseás könyve 14. fejezetét! Már ebből az egy fejezetből, is képet kapunk arról, miből hív megtérésre a próféta, mi volt a probléma: ahelyett, hogy Istenre támaszkodtak volna, Tőle várták volna a segítséget, Hozzá lettek volna hűségesek, bálványokat imádtak (9. v.), korabeli politikai hatalomtól (Asszíria), emberi szövetségestől várták a szabadítást (4. v.), emberi erőben, eszközökben bíztak (lovak - 4. v).
Isten áldást és (lelki) gyógyulást ígér a megtérők számára (5-9.v). Egyenes utat, amelyen akadálytalanul tud haladni aki belátja és megérti, hogy a bűnben semmi nincs, ami az ember javát szolgálja, ezért elfordul attól.
Lesz a történelemnek egy pontja, amikor mindenki elismeri majd Isten uralmát és azt, hogy Isten útjai egyenesek, igazságosak (vö. Zsolt. 22.28-32, Jel. 15.4). Milyen szomorú azonban, hogy azok számára, akik kitartanak a lázadásban még az egyenes út sem járható: megbotlanak, botorkálnak és elesnek rajta.


Hóseás próféta azt üzeni: minden azon múlik az életünkben, hogy elfordulunk-e a magunk alkotta istenektől, és odafordulunk-e, megtérünk-e Istenhez! A bölcseket, értelmeseket ez a döntés különbözteti meg a balgáktól.


"A bibliai igazságok megértése nem annyira az értelmi képességen múlik, hanem inkább a céltudatosságon és az igaz élet utáni vágy őszinteségén." (Ellen Gould White: A nagy küzdelem, A szentírás védőbástya c. fejezet)


Szívleljük meg Hóseás próféta üzenetét!
Legyen áldott a napod!

Bejegyezte: Hiti

Biblia-Ige-Efézusbeliekhez írt levél 3. rész


1. Ezért vagyok én, Pál, a Krisztusnak foglya ti érettetek, a pogányokért;
2. Ha ugyan hallottátok Isten kegyelmének rendelkezését, melyet nékem adott a ti érdeketekben;
3. Hogy tudniillik kijelentés útján ismertette meg velem a titkot, a szerint, a mint az elébb megírám röviden,
4. Melynek olvasásából megérthetitek, hogy micsoda az én értelmem a Krisztus titka felől;
5. A mely egyéb időkben meg nem ismertettetett az emberek fiaival úgy, a hogy most kijelentetett az Ő szent apostolainak és prófétáinak a Lélek által:
6. Hogy tudniillik a pogányok örökös társak és egyugyanazon test tagjai és részesei az ő ígéretének a Krisztus Jézusban az evangyéliom által.
7. A melynek szolgájává lettem az Isten ama kegyelmének ajándékából, mely adatott nékem az Ő hatalmának munkája szerint.
8. Nékem, minden szentek között a legeslegkisebbnek adatott ez a kegyelem, hogy a pogányoknak hirdessem a Krisztus végére mehetetlen gazdagságát;
9. És hogy megvilágosítsam mindeneknek, hogy miképen rendelkezett Isten ama titok felől, a mely elrejtetett vala örök időktől fogva az Istenben, a ki mindeneket teremtett a Jézus Krisztus által;
10. Azért, hogy megismertettessék most a mennybeli fejedelemségekkel és hatalmasságokkal az egyház által az Istennek sokféle bölcsesége,
11. Amaz örök eleve-elvégezés szerint, a melyet megcselekedett a Krisztus Jézusban, a mi Urunkban:
12. A kiben van a mi bátorságunk és bizodalommal való menetelünk Istenhez az Ő benne való hit által.
13. Azért kérlek, hogy ne csüggedjetek el az én ti érettetek való nyomorúságaim miatt, a melyek néktek dicsőségtekre vannak.
14. Ezokáért meghajtom térdeimet a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja előtt,
15. A kiről neveztetik minden nemzetség, mennyen és földön,
16. Hogy adja meg néktek az Ő dicsősége gazdagságáért, hogy hatalmasan megerősödjetek az Ő Lelke által a belső emberben;
17. Hogy lakozzék a Krisztus a hit által a ti szívetekben;
18. A szeretetben meggyökerezvén és alapot vevén, hogy megérthessétek minden szentekkel egybe, mi a szélessége és hosszúsága és mélysége és magassága az Isten jóvoltának,
19. És megismerjétek a Krisztusnak minden ismeretet felül haladó szeretetét, hogy ekképen beteljesedjetek az Istennek egész teljességéig.
20. Annak pedig, a ki véghetetlen bőséggel mindeneket megcselekedhetik, feljebb hogynem mint kérjük vagy elgondoljuk, a mi bennünk munkálkodó erő szerint,
21. Annak légyen dicsőség az egyházban a Krisztus Jézusban nemzetségről nemzetségre örökkön örökké. Ámen!

Joel Osteen pásztor üzenete: Hogyan lásd helyesen a balszerencsét?

Szeretek minden héten valami vidámsággal kezdeni.



Hallottam 3 emberről: egy orosz, egy amerikai és egy szőke beszélgettek. Az orosz büszkén mondta. Mi voltunk az elsők a Világűrben. Az amerikai mondta: mi voltunk az elsők a Holdon. A szőke mondta: Nem nagy ügy. Mi leszünk az elsők a Napon. Az orosz és az amerikai nevetnek: Miről beszélsz? Nem tudsz a Napon leszállni, mert az túl forró, megégsz. A szőke nő rávágta: Nem vagyunk annyira ostobák, mi éjszaka fogunk menni.

Arról akarok ma beszélni, hogyan lásd helyesen a balszerencsét.

Minden alkalommal, amikor Isten megpróbál téged egy magasabb szintre emelni, ellenállással fogsz találkozni. Új csatát kell vívnod, új akadályokon kell túljutnod, talán nem lesznek veled igazságosak az emberek. Valaki egyszer azt mondta erre: new level - new Devil (új szint - új ördög). Könnyű elbátortalanodni és azt kérdezni, miért történik mindez, miért hazudnak rólam, miért nem kaptam meg az előléptetést vagy miért van ez a betegségem. De ha észreveszed, amint túljutsz ezeken a kihívásokon, a győzelem új szintjét éred el. Dávidot csak egy pásztorként ismernénk, ha nem győzte volna le az óriást. Ami ellenségnek látszott és arra hivatott, hogy őt elpusztítsa, valójában egy eszköz volt, amit Isten arra használt, hogy előléptesse őt vele. Néha előfordult velem, hogy olyan időszakon mentem keresztül, hogy teljesen lent voltam, nem láttam a kiutat, de arra gondoltam, nem adhatom fel, mert azzal az ellenségeimet tenném boldoggá. Néha mosolyoghatunk. Nem azért, mert kedvünk van hozzá, hanem azért, mert nem akarjuk, hogy az ellenségeink padlón lássanak bennünket. Nem engedjük, hogy legyőzöttnek lássanak. Nem büszkeségből, hanem annak tudatában, hogy Isten gyermeke vagy és Isten nem engedte volna meg, ha nem lenne valami szándéka vele. Lelked mélyén tudod, hogy nemcsak kijutsz belőle, hanem gyarapodsz, többé válsz, mint valaha voltál. Lásd helyes szemszögből.

Isten szerette Dávidot, de mégis mit tett?

Egy oroszlánt küldött ellene. Azt mondod, Joel, ha Isten szeretne engem, akkor nem lennének ilyen problémáim. Tény, hogy azért, mert Isten szeret téged, mert olyan fényes a jövőd, Isten azt mondja egyik angyalának, keress nekem egy szenvedőt és én kész vagyok előléptetni. A problémád mérete a kiképzés a jövőd méretéhez. Ha nagy a gondod, az egy biztos jele egy nagy jövőnek. Sosem találkozunk az életben olyan kihívással, aminek le kell győznie bennünket. Én tudom, vannak olyan súlyos betegek, akik esetleg el fognak távozni az Úrhoz, de még ilyenkor sem kell az utolsó napjainkat megkeseredve tölteni, hanem arra kell gondolni, hogy hittel fogunk meghalni, békével, bizalommal, mosollyal az arcunkon. Még ha el is megyünk az Úrhoz, az az igazság, hogy jobban kerülünk ki belőle, mint előtte voltunk.

Szeretem azt a tényt, hogy Dávid legyőzte az oroszlánt. Nem volt fegyvere, nem volt pajzsa, nem fedezték őt helikopterek, nem volt rádióösszeköttetése csak 5 sima kővel rendelkezett. Nem sok értelme volt. Valójában örültségnek tűnt így elindulni az oroszlán ellen, de ha tudod, hogy ki vagy és megérted, hogy Isten minden ellenség legyőzésére felfegyverzett téged, akkor te is legyőzheted az óriást még kevesebb eszközzel.

Van egy nagyon sikeres cég, ami a 90´-es évek elején indult. Ha kérdezik, hogyan indult, akkor elmondja, hogy 150 Dollárral kezdte. Nem volt hitele, nem álltak mögötte, mindössze egy álom élt szívében. Próbált hitelt felvenni egy bankból, de ott elutasították. Azt mondták nem jó ötlet és nem fog működni. Elment egy másik bankba, de ott is elutasították és a következőben és a következőben is… 31 bank mondott neki nemet. 31 szakértő nem látott benne esélyt. 31 jó oka volt arra, hogy feladja. De ha Isten elültet egy álmot benned, akkor nem számít, ha 300-szor is utasítanak el. Mindegy, hogy mivel nem rendelkezel, nem számít milyen nagy ez az óriás, legbelül tudod, hogy te és Isten többségben vagytok. Ne azt nézd, amid nincs, hanem azt, amid van. Ugyanaz az erő, ami Jézust holtából feltámasztotta, benned is megvan. Ami érdekes, a 32. bank elhatározta, ad neki egy lehetőséget. Ma ez a fiatalember egy multimilliomos céget vezet.

Hozzá hasonlóan, Dávidhoz hasonlóan Te is le tudod győzni az óriást, kevés eszközzel is. Azt jelenti, hogy le tudod győzni ezt a betegséget, még ha azt is mondják, nincs rá gyógyszer. Isten lehet az orvosod, szava gyógyszerként hathat rád. Azt jelenti, hogy megvalósíthatod álmaidat, akkor is, ha nem érzed, hogy rendelkeznél a megfelelő forrásokkal, know-how-val. Isten kegyelme a megfelelő ajtókat nyithatja ki számodra. Kaphattál 31 embertől nemet, de higgyél abban, hogy a 32-dik már úton van.

Egyszer az Ótestamentumban egy egész hadsereg akart egy bizonyos várost megtámadni. 4 ember ebből a városból tudta, hogy így is úgy is megölik őket, ezért ahelyett, hogy várták volna a támadást, elhatározták, hogy elébük mennek. Valójában ez egy képtelen helyzet volt, halálra voltak ítélve. Ez a 4 ember mégis hitt, és ha az esélyük nem is volt több 1 az 1000-hez, úgy gondolták, megpróbálják, és meglátják, mit tesz Isten. Amint közeledtek az ellenség táborához, Isten megsokszorozta lépteik zaját. Az ellenségnek úgy tűnt, hogy egy egész hadsereg közeledik. A 4 ember nem vette észre mi történik, nem hallottak semmi különöset, ők csak mentek, arra gondolva, hogy talán most meghalunk. Ha mersz hittel lépni, akkor, még ha lehetetlennek is tűnik, még ha 31 bank nemet is mondott, ha nincs is végzettséged vagy összeköttetésed, ha hittel lépsz, Isten megsokszorozza azt, amid van. Talán nem látod, hogy barmi is történne, talán nem látszik, hogy előre haladsz, semmi nem javul, de nem veszed észre, hogy Isten a színfalak mögött a javadra rendezi a dolgokat. Megsokszorozza, amire szükséged van. Azt hallatja az emberekkel, amit ő akar, hogy halljanak. Talán nincsenek meg a kapcsolataid, de ő szervezi a megfelelő embereket. Lehet erőteljes az ellenséged, de csak egy sima kőre van szükséged, vagy csak lábaid hangjára van szükséged. Nem, nem a lábaid szagáról beszélek. Ez a hadsereg nagyon megrémült. Csapatok ezreit látta közeledni. Elkezdtek menekülni. A 4 ember nem értette mi történik és megkérdeztek valakit. Azt mondták: nem hallottátok, hogy a Nyugat hadserege támad bennünket? Meneküljetek az életetekért. Ekkor értették meg, hogy ők a Nyugat hadserege. Isten megsokszorozta lépteik zaját. Ha hiszel, Isten olyan módon láttat téged, ahogy ő akarja, hogy mások lássanak. Talán gyengének érzed magad, kevésnek érzed magad hozzá, de itt a titok: Ne úgy tégy, ahogy érzel, tégy úgy, ahogy tudsz. A fejedben talán félsz, de bensődben tudod, hogy semmilyen fegyver nem tud legyőzni. A fejedben talán azt gondolod, nincs esélyem, de bensődben tudod, ha Isten veled van, ki mer ellened, lenni. Ha megtanulsz tudásod szerint cselekedni és nem érzésed szerint, akkor Isten megsokszorozza azt, amid van. Úgy, mint Dávid, legyőzöl óriásokat kevés eszközzel.

Ez azt jelenti, hogy sose mondjuk: nekem nincs elég pénzem, összeköttetésem, tehetségem, Joel. Nem. Neked pontosan megvan az, amire szükséged van, mint ez a 4 ember. Isten megsokszorozza azt, amid van. Olyannak láttat téged, amilyennek ő akarja, hogy lássanak. Ne mondd el mindenkinek, mennyire félsz, csak maradj egyezségben Istennel. Ismerek olyanokat, akiket elő akartak léptetni, de azt mondták a vezetőnek, nem tudom, hogy képes vagyok-e rá, nem vagyok olyan magabiztos. Ez olyan, mintha a 4 ember azt mondta volna a többieknek: Miért menekültök? Mi csak 4-en vagyunk, és jobban félünk, mint ti. Néha ne mondd el, ha félsz, ne áruld el, mi jár a fejedben. Csak húzd ki magad, légy magabiztos, tudván, hogy Isten olyannak láttat téged, amilyennek ő akarja, hogy lássanak.

Ezt tettem én is, amikor apámat elszólította az Úr és elkezdtem ministrálni. Azt mondták, Joel, te olyan nyugodtnak tűnsz, olyan könnyedén, természetesen beszélsz. Azt mondtam magamban: Nem tudod, mennyire tévedsz. Ideges és bizonytalan voltam, nem voltam biztos benne, hogy érthető vagyok. Még ma is csodálkozom rajta néha. De megtanultam mikor kell beszélni és mikor inkább hallgatni. Maradj egyezségben Istennel. Egész nap gondolj arra: Isten megsokszorozza erőmet, önbizalmamat, tehetségemet. Mindegy hogy érzel, ha hiszel, Isten olyannak láttat téged, amilyennek ő akarja, hogy lássanak. Szeretem, amit Isten Mózesnek mondott. Mózes a sivatagban volt, 2 millió embert vezetett az Ígéret Földjére. Nem voltak eszközeik, fegyvereik, páncéljuk, hiszen éppen akkor szabadultak a rabszolgaságból. Hogyan védjék meg magukat? Úgy tűnt, az ellenség számára könnyű prédává válhatnak. Mózes egy nap nagyon le volt törve. Az emberek panaszkodtak. Mózes már fel akarta adni, de Isten azt mondta: Mózes, mit tartasz kezedben? Semmit- válaszolta Mózes – Ez csak egy bot, amit útközben tálaltam és felvettem. Isten azt mondta neki, dobja el. Ledobta a földre és a bot kígyóvá változott. Isten mondta neki: Vedd fel! Felvette és a kígyó visszaváltozott bottá.

Mit mondott Isten?

Megvan az, amire szükséged van. Talán csak egy botnak tűnik, de ha kulcsra van szükséged egy ajtó kinyitásához, akkor kulccsá változtatom. Ha védőpajzsra van szükséged, akkor védőpajzzsá változtatom. Ha gyógyulásra van szükséged, akkor azzá változtatom. Ne arra gondolj, amid nincs! Isten azt mondja, nekem megvan az, amire szükséged van. Kígyóra tudok változtatni egy botot, 4 ember léptének zaját egy egész hadsereggé. Ki tudlak gyógyítani egy betegségből akkor is, ha az orvostudomány nem tud rajtad segíteni.

Hagy kérdezzelek meg, mit tartasz kezedben?

Azt mondod: Joel, nekem csak egy diplomám van, amivel nem vittem sokra. Nem vagyok olyan tehetséges. Vagy: az ellenségeim olyan nagyok, annyi akadály van előttem. Nem. Szabadulj meg ettől a vesztes gondolkodásmódtól. Isten azt mondja: megvan mindened, amire szükséged van. Neked adtam nevemet, szavamat, előtted járok az úton. Jóság és kiváltságok követnek téged, kegyelmem védőpajzsként vesz körül. Emelkedj fel és lásd magad annak, akivé Isten tett téged. Nem kell úgy érezned, hogy saját erődből meg tudod tenni. Ez rendben van. Ha mi gyengék vagyunk, ő erős. Ha nem látunk kiutat, ő tud kiutat csinálni. Ha csak 5 kövünk van, már le tudjuk győzni az óriást. Ha hiszel és győztes a hozzá állasod, ő küzd érted és megkapod, amire szükséged van.

Olvastam egy történetet, ami a II. Világháborúban volt. Éjszaka középen az egyik légiós elvesztette a csapatát. Olyan heves volt a harc, olyan nagy volt a füst, hogy elvesztette a tájékozódását és leszakadt a többiektől. Egyedül maradt a dzsungelben. Az ellenség egyre közeledett felé. Egy üregben rejtőzött el és imádkozott életéért. Ebben a pillanatban meglátta, hogy egy pók ereszkedik le az üreg bejáratánál és hálót kezd szőni. A katona fáradtan nevetett és azt mondta: Istenem, nekem téglafal kell és Te egy pókot küldesz nekem. Ahogy ott ült órákig, nézte amint a pók sorról-sorra szövi a hálót. Hallotta az ellenséget, amint sorra kutatják fel az üregeket. Nagyot sóhajtott és felkészült az utolsó ütközetre, de amikor a katonák az ő üregéhez értek, az egyikük meglátta a hatalmas pókhálót a bejáraton és szólt a többieknek: Ezt nem kell ellenőrizni, mert senki nem juthatott be ide anélkül, hogy a pókhálót elszakította volna. És tovább mentek. Isten megmentette a légiós életét. A katona később azt mondta: Bocsáss meg nekem Istenem. Nevettem, amikor megláttam a pókot, de most már tudom, hogy egy pókháló erősebb lehet a téglafalnál.

Barátaim, Isten a kezében tart benneteket, ő rendelkezik mindennel, amire szükséged van, és még ha nincs is neki, tud alkotni. Elő tud teremteni egy pókot a megfelelő időben. Elő tudja idézni, hogy egy sima kő a megfelelő ponton találjon el egy óriást. Vagy, hogy szerettünk a megfelelő időpontban kapcsolja be a TV-t és olyat halljon, ami megváltoztatja életét. Isten nem azért van, hogy legyőzzön, hanem azért, hogy felemeljen. Ha problémád van, könnyű azt mondani, hogy ez túl nagy, nem tudom megoldani, ez túl sok. De értsd meg, Isten sosem a te méretedre szabja a problémát, hanem a sorsod méretére. Ha tehát egy nagy kihívással kerülsz szembe, ne bátortalanodj el, csak Isten állít be téged egy nagy előléptetésre. De ha elmenekülsz a problémáid elöl, keserű és negatív leszel, akkor valójában a sorsod elöl menekülsz. Ha megtanulsz szembenézni a problémáiddal annak tudatában, hogy Isten uralja a helyzetet és megkapod, amire szükséged van, akkor a sorsod felé futsz. Talán nagy az óriás, de sosem az volt a szándéka, hogy legyőzzön téged, hanem, hogy előléptessen. Érdekes, hogy amint legyőztük az oroszlánt, már nem foglalkozunk többé vele. Nem tudom, hogy jól értelmezem-e az egészet, de azt hiszem, az oroszlán Dávid szándékának lett teremtve. Azért lett teremtve, hogy megmutassa ki Dávid. Ha mi óriásokkal találkozunk az életben – a betegség óriásával, a függőség óriásával – ez az óriás nem csak ezért van, hogy előléptessen, hanem azért is, hogy megmutassa másoknak ki vagy igazából. Ha látják Isten kiváltságát életedben, ha látják, hogy felülemelkedsz a bajokon, ha látják, hogy beteljesíted az Isten által adott álmokat, ha látják, hogy az a kis pók megvéd a pusztulástól, ez segít megbizonyosodni arról, hogy Isten óvja életed.

Az emberek panaszkodhatnak, hogy nem érdemled meg, nem hiszik, hogy tehetséges vagy. De egy dolog biztos, ha legyőzöd az óriást életedben, nem vitathatják a tényt, hogy Isten kegyelmével rendelkezel. Mint a vak ember, akit Jézus meggyógyított. Az emberek arról vitatkoztak, miért gyógyította meg, hogyan gyógyította meg, ki volt a hibás azért, hogy megvakult. Ilyen kérdésekkel gyötörték. Végül a vak ember azt mondta: Figyeljetek. Teljesen összezavartok engem. Nem tudok minden kérdésre válaszolni. Csak azt tudom mondani, hogy vak voltam, de most látok. Azt mondta, a puding próbája az evés. Azt mondta, ti panaszkodtok egész nap, de én azért látok, mert Isten jósága van az életemben. Tudom, néhányan nem hiszik, hogy áldottnak kellene lennünk. Néhányan nem hiszik, hogy Isten sikeressé akar tenni bennünket. Az a gond ezzel, hogy túl késő elátkozni engem, mert Isten már megáldott.

Néhányan nem hiszik, hogy Isten még gyógyítani tud, de én már láttam, hogy kigyógyította anyámat a rák végső fázisából 1981-ben. Néhányan nem hiszik, hogy álmuk valóra válhat. Túl késő engem lebeszélni, én már álmaimat élem. Láttam, hogy Isten többre képes, mint amire valaha is kértem. Persze, hogy lesznek irigyeid, akik azt mondják, ő nem is olyan tehetséges, nem érdemelte meg ezt a pozíciót, vagy miért vette feleségül ezt a nőt, nem is olyan csinos. Nekik több van tehetségnél, jó kinézetnél. Ők Isten kegyelmével rendelkeznek. Dávid mondta Zsoltárok 3:1-ben: „Lord, how are they increased that trouble me!” Azt mondta: Istenem, úgy néz ki, az ellenségeim megsokszorozódnak.

Történt már veled is, hogy túljutottál egy akadályon és úgy tűnt valami más áll utadba?

Kilábalsz egy betegségből és kiderül, hogy valami más nem jó. Néha igyekszel jót tenni, fenntartani a békét, de rájössz, hogy azok, akiket barátaidnak gondolsz, a hátad mögött beszélnek. Dávid is így érzett. Azért írta ezt a sort, mert fia, Absolon, meg akarta ölni, hogy átvegye a királyságot. Biztos vagyok benne, hogy Dávid azt mondta: Istenem sok mindent el tudok viselni. Puszta kézzel öltem meg az oroszlánt, medvét, de nem tudom, hogy ezzel meg tudok-e bírkózni. A saját fiam akar elpusztítani. Néha azt gondoljuk, meg tudom csinálni, ha a szomszédjaim ellenem is vannak, erős tudok lenni, ha a főnökömről, munkatársaimról, vetélytársamról van szó, de ha ez a saját családunk, saját húsunk-vérünk, könnyű mondani: Istenem, ez nem helyes. Nem tudom, hogy tovább tudok-e menni. Dávid feladhatta volna. Hogy miért volt mégis győztes, miért tudott minden akadályt legyőzni, megtálalható a 3. szakaszban. Nem rágódott a problémán, hogy milyen rossz volt a helyzet, hanem másra fókuszált. Azt mondta, Istenem, nekem ilyen problémáim vannak, ez a legrosszabb, amivel valaha is szembesültem: De Te, oh, Uram, te vagy a pajzs fölöttem, a Glória a fejem fölött. (Zsoltárok 3:3)

Mi az üzenete?

Sose engedd, hogy az ellenség mondja ki az utolsó szót. Tudom, néhányan válságban vagytok, de lásd helyes szemszögből. Ez a kihívás nem azért van, hogy elpusztítson, hanem azért, hogy előléptessen. A puszta tény, hogy megtörténik, arra utal, hogy végzeted karnyújtásnyira van. Mikor Dávid szembenézett az oroszlánnal, mélyen belül tudta, hogy valami nagyszerű fog történni. Nem elbátortalanodott, hanem felbátorodott. Ugyanígy kijelentem, ha túljutsz azon az akadályon, új szinten leszel. Úgy fogod látni Isten kegyét, amint még soha. Nem csak megállapítja ki vagy és több önbizalmat ad, hanem be is bizonyítja másoknak Isten védelmét életed felett. Legyen erős hited. Ha minden nap úgy kelsz fel, hogy tudod ki vagy és ki vagy, semmilyen akadály nem tarthat vissza. Ami károdra szolgálna, azt Isten javadra fordítja. Az, ami most foglalkoztat, nem fog legyőzni, hanem előléptet, ha hiszel és bízol Istenben, jobban kerülsz ki belőle, mint valaha.

2017. január 8., vasárnap

ELSŐDLEGES SZERETET-NYELVEK:



1. Elismerő szavak: Amikor az illetőnek fontos, hogy szóban megdicsérjék… (Bizalmas beszélgetés, bátorítás, dicséret)

Pl:. Köszi, hogy megcsináltad! Nagyon jó az új frizurád! Nagyra értékelem, hogy … vagy! stb.

Akik ezen a csatornán tudják elsősorban feltölteni szeretet-tankjukat, azok mennyekbe szállnak a dicsérő, bátorító, kedves szavaktól és az elismerő kijelentésektől, amelyek természetesen őszinték és van alapjuk!

2. Ajándékozás: Amikor a másik képes régi ajándékokat tárgyakat őrizgetni, emlékszik rá kitől kapta és mikor az adott tárgyat, dolgot ajándékba stb.

Pl: A barátnőmtől kaptam ezt a szoknyát, és nagyon szeretem hordani.


Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna, hiszen az erre érzékeny ember szinte mindenféle ajándéknak örül, csak szeretettel kell adnunk az ajándékunkat. Készíthetjük, vásárolhatjuk, a lényeg az, hogy az ajándékozott érezze és tudja, hogy rágondoltunk közben.

3. Szívességek: Amikor az illető számára a legjobban az a kifejező, ha a másik észreveszi, hogy valamire szüksége van, és segít neki.

Pl: Milyen kedves, azonnal segített megjavítani az elromlott zárat! De jó, hogy levitted a szemetet!


Aki a szívességből tett szolgálat nyelvén töltekezik, örömmel veszi, ha a szerette segít neki valamilyen formában. Csak szabadon adhatjuk és fogadhatjuk egymás szolgálatait.

4. Minőségi idő: Amikor valaki számára az a fontos, hogy a teljes figyelmeddel felé fordulj, együtt csináljatok valamit, lehetőleg csak ketten. Számukra fontos lehet, hogy meghallgassák őket, elkísérjék valahová, vagy csak bármit együtt tehessenek szeretteikkel úgy, hogy közben figyelnek egymásra.

Pl: Annyira szeretnék a barátaimmal közösen elmenni nyaralni valahová, de mindenki szervezett mást…

Ezen a nyelven értő ember az igényli, hogy bizonyos időközönként osztatlan figyelmet szenteljen rá a szerette. Csak ráfigyeljen, vele foglalkozzon, együtt legyenek bármilyen közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap.

5. Testi érintés/ölelés: Amikor a másik szereti ha megsimogatják, megveregetik a hátát vagy megölelik. Ezeknek az embereknek valamilyen fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik ember szeretetét. Sok fiatal aki így működik, könnyebben sodródik bele rövid, felelőtlen szexuális kapcsolatokba. Fontos tudni magunkról, ha ez a szeretet-nyelvünk, hogy felismerjük, könnyebben befolyásolhatóak vagyunk ezen a téren.

A simogatás, az ölelés, s maga a testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre, és jobban igénylik bárki másnál. A szeretet tankjukat testi kapcsolattal, ami a simogatástól a szexuális érintkezésig terjed, tudják feltölteni, illetve tölthetjük fel.

Dr. Gary Chapman (amerikai pszichológus, házassági tanácsadó)

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Kelj fel, Uram, és széledjenek el a Te ellenségeid, és fussanak el előled a Te gyűlölőid!

     4.Móz. 10,35

Mózesnek a láda indulásakor mondott imájából egy másik intelmet is megtanulhatunk.

Mózes nem így imádkozik: "Uram, széledjenek el az én ellenségeim, és fussanak el előlem az én gyűlölőim!" Hanem így: "Kelj fel, Uram, és széledjenek el a Te ellenségeid és fussanak el előled a Te gyűlölőid!"

Isten ellenségeiről van szó, nem az ő ellenségeiről, s arról, hogy Isten elől fussanak el, s nem ő előle. Ebből megtanulhatjuk, hogy az imádkozónak Isten dicsőségét kell keresnie és nem a saját magáét, és Isten erejében kell bíznia, nem a saját magáéban. Nem saját ellenségeit, hanem Isten ellenségeit kell néznie.

Itt megtanulhatjuk azt is, hogyan nyerhetünk az imádságban győzelmes erőt. Mózes tudta: Isten szemefénye vagyunk. Utunk Isten útja. Aki Kánaánba vezető utunkon elénk áll, az Isten tervének útját állja, az nem a mi ellenségünk, hanem Istené. Ilyen ellenségek teljes szétszóratását kéri ő hit által.

Ha valóban Isten gyermeke vagy, ha Isten előtt állsz, ha utaid Isten akaratának megfelelnek, akkor (de csak akkor!) imádkozhatsz úgy, mint Mózes, igényelheted Isten erejét, imádkozhatsz, hogy akadályaid, mint Isten akadályai elháruljanak. Így kaphat az ember naponként friss győzelmi erőt.

Így változik át az ellenséges hatalmaktól való félelem az Úr segítségében való vidám bizakodássá.

Ha fent el akarjuk nyerni a győzelmi koronát, akkor minden reggel meg kell állanunk Urunk előtt, hogy naponként elnyerjük Tőle a győzelmet ereje és megőrző kegyelme által.

Mennyivel drágább ez, mintha saját erőnkből és merészségünkből nyomulnánk előre! Így teljes belső nyugalmat nyerünk azokkal szemben is, akik munkánkat akadályozni, káromolni, vagy károsítani akarják.

Varga László: Isten asztaláról

  "Jézus elment Jakabbal és Jánossal együtt Simon és András házába. Simon anyósa lázasan feküdt, és mindjárt szóltak felőle Jézusnak, aki odamenve megfogta a kezét és talpra állította, úgyhogy az asszonyt elhagyta a láz, és szolgált nekik."

     Márk 1,29-31

Ez az evangélium egyik legkedvesebb, legbiztatóbb története. Néhány komoly férfi lép be Péter szerény halászhajlékába. Élükön az Úr. A ház asszonyának ilyenkor pattannia kell. Hozni a lábmosó vizet, aztán valami ételfélét, ügyesen, gyorsan, ahogy illik. Hogy szégyellhette magát Péter anyósa, hogy ő ott fekszik az ágyban tehetetlenül, lázasan, rázza a hideg, mozdulni sincs ereje! Péter mentegetőzik, de Jézus oda se hallgat. Odalép az ágyhoz, rámosolyog a beteg öregasszonyra, fölébe hajol, megfogja a kezét, és magához emeli. Ez az egyszerű mozdulat többet mond az Isten szeretetéről, mint száz bölcs prédikáció. Ha nagyon szomorú és elhagyott vagy, lásd meg magad felett az Úr arcát! Rád néz, föléd hajol, kinyújtja a kezét, és magához emel. És egyből erőt nyersz a mai nap szolgálatára.
Köszönöm, Uram, hogy az én számomra is van vigasztaló mosolyod. Látod, milyen tehetetlen, elhagyatott vagyok. Mások talán nem is veszik észre, takargatom, ameddig bírom, tettetem az erőt, erőltetem a jókedvet, nem akarom, hogy sajnáljanak. De Te, Uram, tudod, milyen nehéz ezt végigcsinálni. Végy észre engem is, minden nyomorúságommal! Szereteted csodálatos mozdulatával hajolj fölém is, mint a bibliai öregasszony fölé! Mosolyogj rám, hogy újra megtanuljak mosolyogni! Nyújtsd a kezed, hogy talpra állhassak! Adj erőt, hogy jókedvvel, megnyugodott szívvel, örömmel tudjam szolgálni azokat, akiket mellém rendeltél! Köszönöm, hogy ezt már annyiszor megtetted, köszönöm, hogy ezután is meg fogod tenni. Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-TELJES MEGÚJULÁS


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 9,1-8
Jézus hajóra szállva átkelt, és elment a maga városába. És íme, vittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: "Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid."Ekkor néhány írástudó így szólt magában: "Ez Istent káromolja." 4 Jézus pedig, mivel ismerte gondolataikat, ezt mondta: "Miért gondoltok gonoszt szívetekben? 5 Ugyan mi könnyebb, ezt mondani: Megbocsáttattak bűneid! - vagy ezt mondani: Kelj fel, és járj!?Hogy pedig megtudjátok, hogy van hatalma az Emberfiának megbocsátani a bűnöket a földön: Kelj fel - így szólt ekkor a bénához -, vedd az ágyadat, és menj haza!" Az pedig felkelt, és hazament. Amikor a sokaság ezt meglátta, félelem fogta el őket; és dicsőítették az Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek. 



"Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid... Kelj fel ... vedd az ágyadat és menj haza."

(Mt 9,2,6)

Az ószövetségi próféciák úgy szólnak az eljövendő Országról, mint tejjel és mézzel folyó földről. Vannak, akik azt mondják, ezeket az igéket szó szerint kell vennünk, míg mások azt állítják, hogy jelképesen kell értenünk őket. Amikor az Ószövetség azt mondja, hogy a pusztaság tele lesz rózsával, egyesek úgy gondolják, valóban virágos kertet remélünk, mások pedig azt mondják, hogy annak a jelentése a boldogság és a lelki öröm. Jézus az Istentől felkent király abban az Országban, amelyik már van és amelyik még eljövendő. Amikor hatalmas dolgokat cselekedett a földön, megmutatta, hogy mire gondol, amikor az Országról prédikál.
Egy reménytelen helyzetben levő embert vittek Jézushoz. Az Úr így szólt: "Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid". Azután, hogy bebizonyítsa, neki van hatalma a bűnöket megbocsátani, járóvá tette a bénát.
Az Országból minden nyomorúságnak el kell tűnnie. Krisztus azért jött, hogy újjá tegye az egész világot. Neki van hatalma arra, hogy ezt megtegye, mert van hatalma a bűnöket megbocsátani. A mi reform mozgalmaink és meg-megújuló terveink nem érnek el egyebet, mint hogy a föld arculatának sebeire tapaszt raknak.
Felszámolhatunk (fel is kell számolnunk!) néhány nyomornegyedet és legyőzhetünk (le is kell győznünk!) egy bizonyos betegséget.
Néha rendbe tudunk hozni még egy feldúlt családi életet is, de arra nem vagyunk képesek, hogy egy összetört szívet meggyógyítsunk.
Krisztus a mi problémáinkat a gyökerüknél ragadja meg. Valamennyi probléma gyökere, minden átok oka az emberi szív gonoszsága. Ő új szívet és új reménységet ad nekünk, de nem áll meg ott, hogy új szívet és új reménységet adott.
Azzal fejezi majd be, hogy új eget és új Földet ajándékoz nekünk. Ha ma megbocsáttattak bűneink, holnap majd látjuk járni a bénát. A puszta tele lesz virággal.

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett-ÉLŐ-E AZ ÁLDOZATOM?



   "Megépítette ott Ábrahám az oltárt... és megkötözte az ő fiát, Izsákot" 

(1Móz 22,9).


Ez az esemény azt a nagy tévedést szemlélteti, amikor azt gondoljuk, hogy Isten végső követelése velünk szemben a halál vállalása. Isten a halál általi odaáldozást kívánja, amely képessé tesz arra, amit Jézus tett: hogy életünket odaszánjuk. Nem így, hogy "kész vagyok veled a halálba menni", hanem "kész vagyok annyira eggyé lenni a te haláloddal, hogy életemet Istennek szentelhessem". Úgy látszik, feltételezzük Istenről, hogy egyes dolgok átadását várja tőlünk. Ettől a tévedéstől tisztította meg Isten Ábrahámot és ugyanez a nevelés folyik a mi életünkben is. Isten sohasem mondja, hogy valamit csak azért adjunk oda, hogy éppen csak odaadjuk; hanem azért kívánja tőlünk ezeknek a dolgoknak a feladását, hogy hozzájuttasson ahhoz az egyhez, amiért érdemes élni: a vele közösségben való élethez! Ennek az életnek a kibontakozását gátoló kötelékek megoldozásáról van itt szó. Mihelyt Jézus halálával eggyé leszünk, ezek a kötelékek nyomban lehullanak, mi pedig olyan szoros közösségbe jutunk Istennel, hogy életünket is oda tudjuk áldozni neki. Isten szemében mit sem ér, ha meg akarunk halni érte. Azt akarja, hogy "élő áldozattá" légy (Róm 12,1), hogy minden erődet odaadd neki, Jézus Krisztus áldozata által megváltva és megszentelve. Az ilyen áldozat kedves Isten előtt.

Carl Eichhorn: Isten műhelyében-Tévelyegve, elveszve



   "Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, ki-ki az ő útára tértünk. "

(Ézs 53, 6)  

Úgy hangzik ez az Ige, mint valami gyónás. Mindnyájan elmondhatjuk, hiszen mindnyájan, kívétel nélkül utat tévesztettünk. S nem kell valamiféle súlyos eltévelyedésekre gondolnunk. Elég vétek már a valamennyiünkben megbúvó önzés is. Ki-ki a maga útját nézi.

Benne van ez már a természetünkben. Az ember elsősorban mindig önmagára gondol, a maga szívének gondolatait és terveit dédelgeti s mindenekelőtt a maga előnyét keresi. Még a legrendesebb, legderekabb embereknek is be kell vallaniok, ha lelki látásra jutnak, hogy az önzés legsötétebb útjait járták. Természettől fogva önmagunknak és legszűkebb családi körünknek élünk. "Ti pedig siettetek, ki-ki a maga házához" (Agg 1, 9). Kedveseink felé mégcsak van szeretet bennünk, de másokat már nem igen veszünk észre, vagy csak önzésünk szemüvegén keresztül látjuk őket. Nem azt kérdezzük, mit tehetnénk másokért, hanem hogy mit várhatunk mi tőlük. Ha valaki természet szerint rokonszenves előttünk, szívesen közeledünk feléje. De ha nem kellemes egyéniség, távol tartjuk magunkat tőle. Mivel saját énünk ennyire hatalmában tart minket, önszeretetünk valóságos betegségként nehezedik reánk. Azonnal ingerlékenyek és kedvetlenek leszünk, amint valaki énünket érinti. Önzésünk annyira megfertőzte lényünket, hogy szinte lehetetlen tőle megszabadulnunk.

Az önszeretettől csakis az Úr iránt való szeretet tehet szabaddá. Saját énünktől csak úgy szabadulunk meg, ha átadjuk magunkat Neki. Így is mondhatnánk, hogy énünktől csak a halál révén van szabadulás. Önmagunkat kellene állandóan öldökölnünk, ami elég fájdalmas és kilátástalan dolog! De mikor kiszolgáltatjuk magunkat az Úrnak, ő a maga életébe és halálába von bele minket. Elfoglalja énünk helyét és mi ismét önmagunkra találunk őbenne. Nem tévelygünk többé, mert az ő útját járjuk. Neki élünk, aki értünk meghalt és feltámadott. Most már az ő szeretete szorongat és hajt minket. Minden emberben azt a lelket látjuk, akiért Megváltónk a vérét adta.
Bárcsak valamennyiünknél valósággá válna ez az Ige: "olyanok voltatok, mint a tévelygő juhok, de most megtértetek lelketek pásztorához és gondviselőjéhez" (1 Pét 2, 25).

Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza-A szív és az élet tisztasága


"Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent"

(Mt 5,8)
Tisztaságra, főként szívünk tisztaságára kell törekednünk. Ha belülről a Szent Szellem és az Ige tisztít meg bennünket, akkor a megszentelődés és az engedelmesség által kívülről is tiszták leszünk. Szoros kapcsolat van a szív hajlandósága és a megtérés között: ha azt szeretjük, ami rossz, nem érthetjük meg a jót. Ha a szívünk szennyes, szemünk is homályos lesz. Hogyan láthatnák meg a Szent Istent azok, akik a tisztátalan dolkokat szeretik?

Mekkora kiváltság, hogy már itt is megláthatjuk Istent! Ha csak egy pillantást is vethetünk rá, az már a mennyország a földön! A tiszta szívűek Krisztus Jézusban látják az Atyát. Látjuk Őt, igazságát, szeretetét, szándékát, felségét, szövetségét, valóban Őt magát látjuk a Krisztusban. De mindezt csak olyan mértékben fogjuk fel, amilyen mértékben távol tartjuk a bűnt szívünktől. Csak akik igazán kegyesen akarnak élni, azok mondhatják: "Szemem állandóan az Úrra néz" (Zsolt 25,15). Mózes kívánsága: "Mutasd meg nekem dicsőségedet!" (2Móz 33,18) csak akkor teljesedhet be a mi életünkben is, ha megtisztítjuk magunkat minden vétektől. Akkor "olyannak fogjuk látni Őt, amilyen valójában. Ezért akiben megvan ez a reménység, megtisztítja magát" (1Jn 3,3). Az Atyánkkal megtapasztalt közösség gyönyörűsége és a mennyei színről- színre látás reménysége sarkalljon bennünket arra, hogy tartsuk tisztán a szívünket és az életünket. Urunk, adj nekünk tiszta szívet, hogy megláthassunk téged!

Napi áhítat- Jézus szava (új) életet teremt

Hét témája: Márk evangéliuma



Olvasmány: Mk 2,1–12

Életünk megújítását Isten nem a körülményeink megváltoztatásával kezdi, hanem a lelkünkkel.
„Néhány nap múlva ismét elment Kapernaumba, és elterjedt a híre, hogy otthon van. Erre olyan sokan gyűltek össze, hogy még az ajtó előtt sem volt hely; ő pedig hirdette nekik az igét. Oda akartak hozzá menni egy bénával, akit négyen vittek. Mivel a sokaság miatt nem fértek a közelébe, megbontották annak a háznak a tetejét, ahol ő volt, és nyílást vágva leeresztették az ágyat, amelyen a béna feküdt. Jézus pedig látva a hitüket, így szólt a bénához: „Fiam, megbocsáttattak a bűneid.” Ott ültek néhányan az írástudók közül, és így tanakodtak szívükben: „Hogyan beszélhet ez így? Istent káromolja! Ki bocsáthat meg bűnöket az egy Istenen kívül?” Jézus lelkében azonnal átlátta, hogy így tanakodnak magukban, és ezt mondta nekik: „Miért tanakodtok így szívetekben? Mi könnyebb: azt mondani a bénának: Megbocsáttattak bűneid! – vagy azt mondani: Kelj fel, fogd az ágyadat és járj!? Azért pedig, hogy megtudjátok: az Emberfiának van hatalma bűnöket megbocsátani a földön – így szólt a bénához: Neked mondom, kelj fel, fogd az ágyadat, és menj haza!” Az pedig felkelt, azonnal felvette az ágyát, és kiment mindenki szeme láttára; úgyhogy ámulatba estek mind, dicsőítették az Istent, és ezt mondták: „Ilyet még sohasem láttunk!”

Magyarázat

Mi nagyobb ajándék: ha felszabadul az ember lelkiismerete, és kitisztul, vagy az, ha meggyógyul betegségéből?
Nyilván mindkettő csoda, Isten csodája. Mégis a lelkiismeret megtisztulása, az erős és jóra ösztönző lelkiismeret ajándéka felbecsülhetetlen. Isten Lelkének különleges és titokzatos munkája az, aminek nyomán elindul bennünk ez az óriási váltás: a hibák és a lebukás elkerülésére fordított energiák hirtelen arra fordítódnak, hogy a megértett feladatokat minél jobban, minél elszántabban és minél nagyobb kedvvel végezzük.
Sokan hihetik, hogy történetünkben a béna számára a legnagyobb csoda az a pillanat, mikor azt az ágyat, amin tehetetlenül hozták a barátai, saját maga viszi haza. Pedig neki az volt élete legnagyobb csodája, mikor Jézus azt mondta neki, hogy megbocsáttattak a bűnei, és a megbocsátás azonnal meg is történt. „Mert a tiszta lelkiismeret a legnagyobb gyógyír” – mondta egyszer egy film szereplője. Teljesen igaz, mert a gyógyulás fölötti ámulat inkább a többieknek kellett, hiszen ők a megbocsátást nem tapasztalták. De akinek van összehasonlítási alapja a kettőről, az tudja, hogy a megbocsátást semmit sem múlja felül.
Imaáhítat

Könyörögjünk, hogy Isten békessége uralja szívünket és hassa át egész életünket! (Kol 3,15–17)
(Háló Gyula)

Joel Osteen: 2017.01.01. üzenete:



Vannak emberek, akiket Isten életünkbe hoz és kulcsszerepet játszanak előbbre jutásunkban.
De ők nem azért vannak, hogy segítsenek, kedvezzenek nekünk és új ajtókat nyissanak meg, hanem pont ellenkezőleg, ezeket az embereket azért küldi Isten utunkba, hogy segíteni tudjunk nekik, kedvezni tudjunk nekik, segíthessük őket egy új szintre emelkedni. Nem jutunk magasabbra, amíg nem segítettük őket magasabbra jutni. Minél magasabbra jutnak, annál magasabbra jutsz te is.
Ha segítesz másoknak álmaik beteljesítésében, Isten segíteni fog neked is álmaid megvalósításában. Hidd el, Isten szándékosan küld embereket életünkbe.
Nézz körül! Biztosan vannak olyanok az életedben, akik a boldogságoddal, békéddel, álmaiddal függenek össze. Náluk van előrelépésed kulcsa. Ha segíted őket magasabbra jutni, akkor te is magasabbra jutsz. Ha adsz, ajándékod visszatér hozzád. Arra kérlek ma, váljon szokásoddá mások felemelése. A másokra szánt idő nem fog elveszni. Isten lát és feljegyez minden percet, amivel barátodat bátorítod, minden mérföld kerülőutat, amivel valami jót teszel, és nem csak visszafizeti, hanem megsokszorozza azt, amit elültettél. Ha felemelsz másokat, készülj fel, hogy áldás fog leszállni rád. Szerencse és kiváltságok várnak rád, új ajtók nyílnak meg. Én hiszem, hogy azért, mert adsz, mert kinyújtod kezed másokért, meg fogod látni álmaid, vágyaid, minden ígéret, melyet Isten ültetett el benned, jóságod bumerángként tér vissza hozzád. /Joel Osteen/