„Mert tűzzel sózatik meg mindenki. Jó a só, de ha a só ízetlenné válik, hogyan adjátok vissza az ízét? Legyen bennetek só, és békességben éljetek egymással.

Magyarázat

A meggyőződéssel élő ember nem tud csak úgy egyszerűen sodródni a mindennapjaiban. Döntéseit meghatározza az, amiben hisz, cselekedeteit áthatja mindaz, amit értékesnek, követendőnek tart. Az ilyen ember nem feltétlenül tart a tömeggel, hanem vállalja a szembenállást a felettes hatalmakkal. Küzd, ám nem a küzdelem élteti. Azért harcol, hogy minél többekkel megismertesse azt, ami őt is élteti. Minél erősebb a meggyőződése, annál inkább hatással van a körülötte élőkre. Olyan, mint a só…
Mi történik, ha meginog a bizonyosság, mert belefárad az állandó küzdelembe, és terhére van a folyton megújuló meg nem értettség? Ekkor jön az az állapot, amelyet Jézus úgy mutat be, mint az ízét vesztett sót. Haszontalanná, hatástalanná válik, már nem tud elgondolkodtatni, egy más életre hívni. És történik még valami…
Bár látszólag nem kell küzdenie, hiszen belesimul a környezetébe, mégis sokkal több baja lesz az ott élőkkel. Hogy van ez?
Ha hiszel Istenben, akkor azt mondja rólad Jézus, hogy a föld sója vagy. Hiteddel, a megváltás felőli bizonyosságoddal az a küldetésed, hogy hatással légy a körülötted lévőkre. Arra hívott Isten, hogy hozzá, Krisztus keresztjéhez vonzd az embereket. Amíg ezt teszed, békességed lesz. Lesznek ugyan küzdelmeid, azonban Isten szeretete, az ő minden értelmet meghaladó békessége járhat át, hiszen a helyeden vagy!
Hogy éled most az életed? Tudsz hatni másokra? Van békesség a lelkedben a körülötted lévők iránt? Ne elégedj meg kevesebbel!
By Kakuk Gyula