„Ezután szadduceusok is jöttek hozzá, akik azt mondják, hogy nincs feltámadás, és ezt kérdezték tőle: „Mester, Mózes előírta nekünk, hogyha valakinek a testvére meghal, és asszonyt hagy hátra, de nem hagy gyermeket, akkor a testvére vegye el az asszonyt, és támasszon utódot az ő testvérének. Volt hét testvér. Az első megnősült, és amikor meghalt, nem hagyott utódot. A második is elvette az asszonyt, és meghalt úgy, hogy ő sem hagyott utódot. Ugyanígy történt a harmadikkal is, és a hét közül egy sem hagyott utódot. Végül meghalt az asszony is. A feltámadáskor, amikor majd ezek feltámadnak, melyiké lesz az asszony? Mert mind a hétnek a felesége volt.” Jézus ezt mondta nekik: „Vajon nem azért tévelyegtek-e, mert nem ismeritek az Írásokat, sem az Isten hatalmát? Mert az emberek amikor már feltámadtak a halálból, nem nősülnek, férjhez sem mennek, hanem olyanok, mint az angyalok a mennyekben. Arról pedig, hogy feltámadnak a halottak, vajon nem olvastátok Mózes könyvében, hogy mit mondott neki Isten a csipkebokornál: Én vagyok Ábrahám Istene és Izsák Istene és Jákób Istene? Az Isten nem a holtak Istene, hanem az élőké. Ti tehát nagyon tévelyegtek.”

Magyarázat

Találkoztál már olyan emberrel, aki Istenről, Bibliáról beszél, valami mégis elárulja, hogy nem a kegyelem útján jár? Hogy lehetséges ez?
A Szentírást nagyon sokféle indítékból és sokféle lelkülettel lehet kézbe venni. A történetben is az írást betűiben ismerő emberekről olvasunk, akik forgatták az írást, de istenellenes gondolatokat olvastak ki belőle. Ha úgy közelítettek az igéhez, ahogy Jézus Krisztushoz is, akkor cseppet sem kell csodálkoznunk. Olyan dolgok felől kérdezik és próbálják ezzel kapcsolatban csapdába ejteni, amelyekben nem is hisznek. Ahogy forgatják az Írást, úgy akarják Jézust is forgatni, kiforgatni. Ilyen zárt szívvel lehet olvasgatni, még tanulmányokat is folytatni, sőt vitázni és érvelni is. De Isten személyét és hatalmát, a valódi igét (szentírás) és az élő Igét (Jézus Krisztus) csak alázattal, nyitottsággal lehet megtapasztalni.
Tehát én forgatom a Bibliát, vagy a Biblia s mögötte Isten hatalma forgat engem? S okoskodó eszmecserék helyett még azt is meg merem kérdezni: „Mit cselekedjem, hogy üdvözüljek?” Akkor Isten biztosan nem marad válasz nélkül.
(Boros Dávid)