„Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett, hanem inkább azt tartsátok jónak, hogy testvéreteknek se okozzatok megütközést vagy elbotlást. Tudom, és meg vagyok győződve az Úr Jézus által, hogy semmi sem tisztátalan önmagában, hanem ha valaki valamit tisztátalannak tart, annak tisztátalan az. Ha pedig atyádfia valamilyen étel miatt megszomorodik, akkor nem jársz el szeretetben. Ne tedd tönkre ételeddel azt, akiért Krisztus meghalt. Vigyázzatok, ne káromolják azt a jót, amelyben részesültetek. Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm; mert aki ebben szolgál Krisztusnak, az kedves az Isten előtt, és megbízható az emberek előtt. Azokra a dolgokra törekedjünk tehát, amelyek a békességet és egymás építését szolgálják. Étel miatt ne rombold az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, aki megütközéssel eszi azt. Jó tehát nem enni húst, nem inni bort, és semmi olyat nem tenni, amin testvéred megütközik. Te azt a hitet, amely benned van, tartsd meg az Isten előtt. Boldog, akinek nem kell elítélni önmagát abban, ami felől döntött. Aki pedig kételkedik, amikor eszik, máris elítéltetett, mivel nem hitből tette. Mert minden, ami nem hitből származik, az bűn.”

Magyarázat

Az új és a régebb óta hívőnek is szüksége van növekedésre. A régebbi hívőnek növekednie kell a szeretetben, az újnak pedig az ismeretben. Ha igazán szeretjük a hitben tőlünk gyengébbet, segítünk neki növekedni! Az új tanulhat a tapasztaltabbtól, a régebb óta hívő pedig gyakorolhatja rajta a szeretetet. Így pont az lesz az eredmény, amire itt Pál apostol bátorítja az olvasókat.
Mit jelent ez? Azt, hogy a bátorító szavakat keresed magadban, amikor vele vagy, és nem a hibáira emlékezteted. Azon gondolkodsz, mid van, amivel segíthetnéd őt. Ha rájöttél, felkínálod neki. Ha nagyon új neki, és te tudod, hogy sokat segítene rajta, megtanítod rá, hogyan kell használnia. Fizikai és lelki dolgokra egyaránt gondolhatsz itt.
Nagyon hálás vagyok, amikor azt tapasztalom évtizedes hívőknél, hogy nemcsak az évek múltak el felettük, hanem megtanulták a szeretet titkát, és gyakorolják is.
Az ige arra kér, hogy használjuk minden energiánkat arra, hogy egymást építsük. Erre az újonnan megtért és a régebb óta hívő is képes. Aki ezt gyakorolja, nemcsak fogyasztója, befogadója már tovább a gyülekezeti közösségben nyerhető áldásoknak, hanem továbbadója is.
Imaáhítat

Könyörögjünk a magunkban bizakodás helyett az Úrba vetett tántoríthatatlan bizalomért! (Ézs 30,15.18)
(Sinka Csaba)