„Megszólalt tehát Jézus, és ezeket mondta nekik: „Bizony, bizony, mondom néktek: a Fiú önmagától semmit sem tehet, csak ha látja, hogy mit tesz az Atya; mert amit ő tesz, azt teszi a Fiú is, hozzá hasonló módon. Mert az Atya szereti a Fiút, és mindent megmutat neki, amit ő tesz. Sőt még nagyobb feladatokat is fog rábízni, hogy ti csodálkozzatok. Mert ahogy az Atya feltámasztja a halottakat, és életre kelti őket, úgy a Fiú is életre kelti azokat, akiket akar. Az Atya nem is ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta át, hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, ahogyan az Atyát tisztelik. Aki nem tiszteli a Fiút, az nem tiszteli az Atyát sem, aki őt elküldte. Bizony, bizony, mondom néktek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van; sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe. Bizony, bizony, mondom néktek, hogy eljön az óra, és az most van, amikor a halottak hallják az Isten Fiának a hangját, és akik meghallották, élni fognak. Mert ahogyan az Atyának van önmagában élete, úgy a Fiúnak is megadta, hogy élete legyen önmagában. Sőt arra is adott neki hatalmat, hogy ítéletet tartson, mert ő az Emberfia. Ne csodálkozzatok ezen, mert eljön az óra, amelyben mindazok, akik a sírban vannak, meghallják az ő hangját, és kijönnek. Akik a jót tették, az életre támadnak fel; akik pedig a rosszat cselekedték, az ítéletre támadnak fel. Én önmagamtól nem tehetek semmit: ahogyan tőle hallom, úgy ítélek; és az én ítéletem igazságos, mert nem a magam akaratát keresem, hanem annak az akaratát, aki elküldött engem.”

Magyarázat

Jézus már életében előrevetíti a húsvét legfontosabb üzenetét: Van élet a halál után, méghozzá nem egy meghosszabbított földi élet, hanem örökké tartó. Erről szól a feltámadás.
Aki hallja Jézus tanítását, és felismeri rajta keresztül az Atyát, annak van lehetősége dönteni. Ez a döntés pedig élet-halál kérdése. Hiszed-e, hogy Jézus Krisztus Isten Fia, aki megfizette a bűneidért a büntetést? Ezen áll vagy bukik az életed. Ezen múlik, hogy élsz, vagy halott vagy.
A szellemi halál állapotában jövünk a világra, vagyis a bűn miatt halálos ítélet van mindannyiunkon. Még nem haltunk meg (fizikailag), de a Biblia alapján már most halottak vagyunk. A halálos ítéletet Jézus vére vette el, de csak azokról, akik ezt hittel elfogadták. Ők átmentek a halálból az életbe. Örök életük van. Te is közéjük tartozol?
Ha élsz, mert átmentél a halálból az életbe, akkor örökké élni fogsz. Ez nem kis dolog, Jézus vérével fizetett érte! Adj hálát, becsüld meg, és segíts másoknak is átmenni! Ha még nem döntöttél, ne halogasd! Ne maradj örökre halott! Keresd Jézust, mert az út, amely az életre visz, számodra is csak ő lehet. Ha őt megtaláltad, az utat is megtaláltad. Higgy és élj!
(Horváth László)