2017. június 13., kedd

Napi áhítat:Titkot jelent ki és mindent megvizsgál

Olvasmány: 1Kor 2,6–13

Azokat a titkokat érdemes kutatnunk, amelyek Istennél vannak, és amelyeket ő meg is akar Lelke által mutatni.
6„A tökéletesek között azonban mi is bölcsességet szólunk, de nem e világnak, sem e világ mulandó fejedelmeinek bölcsességét, 7hanem Isten titkos bölcsességét szóljuk, azt az elrejtett bölcsességet, amelyet az Isten öröktől fogva elrendelt a mi dicsőségünkre. 8Ezt e világ fejedelmei közül senki sem ismerte fel, mert ha felismerték volna, a dicsőség Urát nem feszítették volna meg. 9Hanem hirdetjük, amint meg van írva: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett”, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. 10Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. 11Mert ki ismerheti meg az emberek közül azt, ami az emberben van? Egyedül az emberi lélek, amely benne lakik. Ugyanígy azt sem ismerheti senki, ami Istenben van, csak Isten Lelke. 12Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk. 13Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva.”


Magyarázat:

Röntgengép, ultrahangkészülék, endoszkóp. Diagnosztikai eszközök, melyeknek megvan a maguk funkciója és alkalmazási területe. Mindegyikkel más formában vizsgálnak bennünket az orvosok. Isten Lelkét is ilyen „eszközként” bocsátja rendelkezésünkre. A Lélek, aki bennünk lehet, az Isten mélységeit is képes vizsgálni. Magát Isten személyét és Isten titkait, munkáját is felfedi előttünk. Az ember nagyon kíváncsi, szeret titkokat kutatni. Milyen titkok érdekelnek téged? Mit szeretsz kutatni? Milyen kérdés, téma hoz lázba, aminek felderítéséért vizsgálódásba kezdesz? Érdekelnek Isten dolgai? Szeretnéd még mélyebben ismerni a Bibliát? Felcsigáz a kegyelem ereje, hatalma, ami képes embereket újjászülni? Jó lenne, ha ez érdekelne, és nem a bulvárújságokban, interneten terjedő szenzációhajhász témák. Az igazán hasznos isteni titkok vizsgálatához, megértéséhez Isten Lelkére kell figyelnünk. Ezáltal azokat a titkos bölcsességeket is megértjük, amelyek Pálnak, az apostoloknak is kijelentettek, amelyeket hirdettek, amelyek által sokan hitre jutottak. Igen, az evangélium az az öröktől fogva elrendelt titkos bölcsesség, amit szem nem látott, fül nem hallott és ember szíve még nem sejtett. Ilyen jó hír még soha nem volt a világon. Ezt kutasd, és ezt szóljad!

(Takács Zoltán)

Napi áhítat:Teremt, megtart és vezet

Olvasmány: Jób 33


Az Isten Lelke fogantatásunktól életünk végééig aktív munkát végez bennünk, értünk.
1„Ezért halld meg, Jób, szavaimat, figyelj minden beszédemre! 2Most már kinyitom a számat, nyelvem hegyén a szó. 3Őszinte szívvel szólok, és tudós ajkam tisztán beszél. 4Engem Isten Lelke alkotott, a Mindenható lehelete éltet. 5Felelj nekem, ha tudsz, készülj, és állj ki ellenem! 6Lásd, én is olyan vagyok Isten előtt, mint te: agyagból formáltak engem is. 7Ne félj és ne ijedj meg tőlem, nem akarlak erőszakkal kényszeríteni. 8Te azt mondtad fülem hallatára, és én hallottam hangos szavaidat: 9Tiszta vagyok, vétség nélkül, ártatlan vagyok, nincs bűnöm, 10Isten mégis talál bennem kifogásolnivalót, ellenségének tart engem, 11béklyót tett a lábamra, ellenőrzi minden ösvényemet. 12Erre azt felelem, hogy nincs igazad, mert Isten nagyobb a halandónál. 13Miért pereltél vele, hogy egyetlen szóra sem ad választ? 14Hiszen szól az Isten így is meg amúgy is, de nem törődnek vele. 15Álomban, éjszakai látomásban, amikor mély álomba merül az ember, vagy a fekvőhelyén szendereg, 16akkor ad kijelentést az embernek, és intelmeire pecsétet tesz. 17Így téríti el az embert a rossz cselekedettől, és így óvja meg az embert a kevélységtől. 18Így akarja megőrizni lelkét a sírtól, és életét, hogy ne döfje át fegyver. 19Így fegyelmezi fekvőhelyén fájdalommal és csontjainak szüntelen háborgásával. 20Megutáltatja vele az ételt, lelkével kedvenc eledelét. 21Húsa lesoványodik, alig látható, azelőtt nem látható csontjai kiállnak. 22Közeledik lelke a sírgödörhöz és élete a halottakhoz. 23Ha van mellette egy angyal a sok közül, aki közvetítőként melléáll, és megmondja az embernek kötelességét, 24akkor könyörül rajta Isten, és ezt mondja: Váltsd ki, hogy ne jusson a sírba, elfogadom a váltságdíjat! 25Teste duzzad az ifjúságtól, visszatér fiatalsága. 26Istenhez könyörög, és ő kegyelmes lesz hozzá, megengedi, hogy arcát örvendezve nézze, és újból elfogadja őt igaznak. 27Ő pedig énekben mondja el az embereknek: Vétkeztem, mert görbévé tettem az egyenest, de Isten nem eszerint fizetett meg nekem. 28Megváltott engem, hogy ne jussak a sírba, és életem a világosságban gyönyörködjék. 29Mindezt kétszer-háromszor is megteszi Isten az emberrel, 30hogy visszahozza őt a sírból, és ráragyog az élők világossága. 31Figyelj, Jób, hallgass rám! Légy csendben, most én beszélek! 32Ha lesz mondanivalód, felelj, beszélj, mert neked szeretnék igazat adni. 33Ha pedig nem lesz, hallgass rám! Légy csendben, majd én bölcsességre tanítlak.”

Magyarázat:

Isten Lelke teremtett – mondja Elihú Jóbnak. Már ez önmagában egy fontos meggyőződés, a többi gondolat ráadás. Elfogadod, hogy te is Isten Lelkének alkotása vagy? Azt is átélted már, hogy ez a Lélek újjá is tud teremteni? Magasztalod mindkét munkájáért Istent azért, mert ezt ő kegyelemből végzi el? Jó lenne, ha ezt az igeszakaszt többször is átolvasnád, és látnád, hogy milyen csodálatos Isten kegyelmének munkája, aki az embernek meg „akarja megőrizni lelkét a sírtól, és életét, hogy ne döfje át fegyver”. Komolyan kérem, tedd meg, hogy többször figyelmesen elolvasod. Gondold végig azt is, hányszor és milyen formában szólt már eddig neked Isten. Mindig figyeltél, mindig beláttad, hogy ez azért van, hogy Isten megóvjon a rossztól és a tévelygéstől? Ha nehézségben voltál, észre tudtad venni a Lélek felvilágosítását, ami alapján könyörögni tudtál Istenhez, aki meghallgatva megtarthat téged? Netán arra a szomorú megállapításra kell jutnod, hogy lelked közeledik a sírhoz? Figyelj, kell-e még valamit megvallanod: Vétkeztem, mert… Ha átélted már, adj hálát azért, hogy „megváltott engem”. Ha még nem, kérd Istent, hogy végezze el benned, hogy ragyogjon rád az élők világossága.

(Takács Zoltán)

Napi áhítat:A három-egy Isten munkája közöttünk

2Thessz 2,13b–17

Isten Lelkének építő munkáját csodálhatod, de részt is vehetsz benne.
„…kiválasztott titeket az Isten kezdettől fogva az üdvösségre, a Lélek megszentelő munkája és az igazságba vetett hit által. Erre hívott el titeket a mi evangéliumunk által, hogy így részesüljetek a mi Urunk Jézus Krisztus dicsőségében. Ezért tehát, testvéreim, álljatok szilárdan, és ragaszkodjatok azokhoz a hagyományokhoz, amelyeket akár beszédünkből, akár levelünkből tanultatok. Maga pedig a mi Urunk Jézus Krisztus és az Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket, és kegyelméből örök vigasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg, vigasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden jó cselekedetben és beszédben.”

Magyarázat

Milyen jó érzés, ha egy jól elvégzett munka eredményét látjuk. Én különösen tudom csodálni, ahogy egy ház épül. Gyönyörködtet az, ahogy létrejön valami, ahogy végbemegy a változás.
Ez nem csak a látható világban működik.
Pál hálát ad azért a csodálatos munkáért, amit testvérei életében lát. Az Úr szeretetéért, kiválasztásáért, megszentelő munkájáért, elhívásáért. Nehéz megmagyarázni, hogy ezt a munkát hogyan érzékeli, miből veszi észre. Milyen jó, ha azzal a készséggel fordulunk egymás felé, hogy a három-egy Isten munkáját keressük és csodáljuk a testvéreink, embertársaink életében. Figyeled, keresed, látod ezt a munkát, hogy te is hálát adj mindezért? Imádkozz azért, hogy ne a hiányosságokat keresd másokban, hanem az elvégzett munkát, amiért hálát akarsz adni.
Ha ezzel a lelkülettel éljük meg kapcsolatainkat, az egyrészt azt bizonyítja, hogy bennünk is dolgozik Isten, másrészt így válunk segítővé az emberek számára.
Figyeld meg, hogy Pál is a hálaadása után bátorító tanácsokat ad a vigasztalásra, erősítésre szoruló testvéreknek. Nem kioktat, inkább buzdít. 
Ezzel ő maga is az Isten munkájának eszközévé válik. Hát ez a jó, ha nemcsak tétlenül csodáljuk, hogy építi Isten a házát, hanem részt is veszünk abban.

Imaáhítat
Imádkozzunk azért, hogy gyülekezeteink mentesek legyenek a szabadosságtól! (1Kor 8,9–13)
(Takács Zoltán)

Köszöntünk Szent Szellem!:KERESD, ÉS MINDIG MEGTALÁLOD!

"Azután Isten Lelke szállt Azarjáhura, Ódéd fiára, kiment Aszá elé, és ezt mondta neki: Hallgassatok rám, Aszá és egész Júda meg Benjámin! Az Úr veletek lesz, ha ti is ővele lesztek. Ha keresitek Őt, megtaláljátok, de ha elhagyjátok, O is elhagy benneteket." (2Krón 15:1-2; új protestáns fordítás)

Elhagy-e valaha is a Szentlélek? Nem. Az viszont lehetséges, hogy te hagyod el Őt. Ha eltávolodsz tőle, akkor hamarosan nagyon távolinak fogod érezni. Nem lábunkkal, sokkal inkább érzéseinkben távolodunk el az Úr közeléből. Az Isten és közöttünk lévő űr nem fizikai, hanem lelki jellegű. Nem földrajzi, hanem magatartásbeli távolság. Amikor a Szentlélek visszahív bennünket a mennyhez, nem azt kéri, hogy változtassunk helyet, hanem hogy újítsuk meg teljes hűségünket iránta. A "messzi ország" és az Atya háza közötti távolságot egyetlen hitben megtett lépéssel át lehet hidalni! Miként a Lélek Azarjáhún (Károli-fordításban: "Azáriáson") keresztül üzent, ma is az az igazság, hogy ha keressük az Urat, akkor bizonnyal meg fogjuk Öt találni.

Egy fiatalember, aki brutálisan megerőszakolt és megölt három gyermeket, nem sokkal kivégzése előtt keresni kezdte Istent. Elméjében fény kezdett derengeni, és élete utolsó óráiban így mondta el bizonyságtételét: -"Van remény, és van béke. Én mindkettőt megtaláltam az Úr Jézusban. Nézzetek fel ti is az Úrra, és békét találtok nála!
Az emberek, akik alig várták a fiú akasztását, nem hittek a megtérésében, de a Lélek a Krisztus mellett függő tolvajt is elvezette arra, hogy keresse és végül megtalálja az örök élet reménységét. Csodálatos, miként fogadja az Üdvözítő mindazokat, akik válaszolnak a Szentlélek hívására, és visszatérnek Istenhez! Az emberek legtöbbször nem fogadják újra bizalmukba azt, aki rosszul bánt velük, de aztán visszatér, mert nincs jobb ötlete, hová menjen. Az Úr azonban nem ilyen. Ő kitárja a karját, és azt mondja: "Gyere!

Imádság a mai napra
"Uram, megengedem, hogy közel vonj magadhoz, és soha ne engedj el! Veled maradni sokkal jobb, mint elmenni, aztán később visszatámolyogni hozzád. De tudom, hogy Te mindig kitárt karokkal várod a hazatérő tékozlót!"

Köszöntünk Szent Szellem!:ÉPÍTKEZÉS LÉLEKBEN

"Akkor átadta Dávid az ő fiának, Salamonnak a tornácnak, annak házacskáinak, kincstartó helyeinek, felházainak és belső kamaráinak, a kegyelem táblája helyének is formáját, és mindennek formáját, amelyeket szivében elgondolt az Úr házának pitvarai felől, az Isten háza kincsének és a szent kincseknek számára köröskörül levő minden kamarák felől." (IKrón 28:11-12)

Az Ószövetségben a Szentlélek részletes utasításokat közölt a jeruzsálemi templom építésére vonatkozóan, ugyanis annak szerkezeti felépítése és a benne zajló szertartások mind Jézus szolgálatának különböző fázisaira kellett, hogy előremutassanak. Az Újszövetségben a Lélek minden lényeges információt megadott az egyház felépítésére vonatkozóan. Az egyház nem kőből és aranyból emelt építmény, mint amilyen a templom volt egykoron, hanem az emberek csoportja, akiket Jézus vére mentett meg. Őket a szeretet "habarcsa" tartja össze.
A Szentlélek és az egyház egyaránt Istent kellett dicsőítse, és példázatként kellett szolgálnia, amelyet a menny arra használhat fel, hogy megtanítsa minden nemzetnek Isten megváltó kegyelmének csodáját. Ám a templom az értelmetlen tradicionalizmus központja lett, az intézményes egyház pedig a téglából, fából, kőből emelt építmények sorozata, amely újra meg újra csak a templom szertartásos voltát másolta. A Szentlélek azonban még mindig ad terveket az építkezéshez az igaz egyház számára. Még ma is közösségbe vonja az embereket, akiket Isten kegyelmének gazdag kincseivel tölt be.
Hadd soroljak fel nektek most néhányat a Lélek utasításai közül! Gyűljetek össze más újjászületett keresztényekkel imádkozni, megtörni a kenyeret, közösséget alkotni és Bibliát tanulmányozni (Apostolok cselekedetei 2:42). Amikor találkoztok, bátorítsátok egymást zsoltárokkal, dicséretekkel és lelki énekekkel (Efézusbeliekhez írt levél 5:19). A közösségben mindenki szolgáljon a másiknak, ahogyan a Lélek indítja (Korintusbeliekhez írt első levél 14:26). Így majd megfigyelhetjük a gyülekezet növekedését. Ez pedig sokkal fenségesebb építmény lesz, mint amilyen az ősi templom volt, mert ez élő kövekből épül fel, azokból az emberekből, akik Jézusban élnek. Te magad is azon a helyen leszel, amelyet a Szentlélek tervezett el a számodra.

Imádság a mai napra
"Atyám, vonj be engem egyházad gyönyörű közösségébe, és ragassz hozzá e fenséges építmény többi kövéhez a szeretet habarcsával!"


Garrie F. Williams írása alapján

Reggeli gyöngyszemek: A szeretetnek be kell teljesednie életünkben

„A szeretet nem tesz rosszat a felebaráttal. Tehát a törvény betöltése a szeretet.” (Rm 13:10)



Milyen sokan tökéletlenek a szeretetben! Pedig ez a szeretet felszámolná a szívben a gyűlöletet, versengést, viszályt és a keserűség gyökerét, mely oly sokakat beszennyez. Krisztus szeretete nem töltheti be a szívet addig, amíg a gyűlölet, irigység, féltékenység és a gonosz érzések el nem távolíttatnak.

Sokan becsapják önmagukat, mivelhogy a szeretet alapelve nem él szívükben. Szemet hunyhatnak hibáik és fogyatkozásaik előtt, de Istent sohasem csaphatják be. Reformációra van szükség. Az igazság ekéjének mély barázdákat kell szántania büszke szívünkön, és fel kell szednie megszenteletlen természetünk gyepét, hogy Jézus Lelkét és szeretetét szívünkbe plántálhassa. Az idő sürget, és minden cselekedet ítéletre lesz hozva; és vagy bűneink, vagy pedig nevünk töröltetik ki az élet könyvéből…

A tiszta szeretet egyszerűen tevékenykedik és különbözik minden más cselekvési elvtől. Amikor földi indítékokkal és önző érdekekkel vegyül, megszűnik tiszta lenni. Isten jobban törődik azzal, hogy mennyi szeretettel végezzük munkánkat, mint az elvégzett munka mennyiségével. A szeretet mennyei tulajdonság. Természetes szívből nem származhat. Ez a mennyei növény csak ott virágzik, ahol Krisztus uralkodik mindenekfelett. Ahol szeretet van, ott erő és igazság uralkodik. A szeretet csak és kizárólag jót cselekszik. Akikben szeretet él, gyümölcsöt teremnek a szentségre, végül pedig örök életet nyernek. (The Youth’s Instructor, January 13, 1898.)

Ugyanaz a Jézus parancsolta, hogy a szeretet legyen az irányító alapelv a régi rendtartásban, mint aki azt parancsolta, hogy a szeretet uralkodjon követői szívében az Újszövetségben. A szeretet elvének megvalósulása az igazi megszentelődés. (The Youth’s Instructor, November 8, 1894.)

Reggeli gyöngyszemek: Krisztus naggyá és dicsőségessé tette a törvényt

„Igazságáért tetszett az ÚRnak, hogy törvényét naggyá és dicsőségessé tegye.” (Ézs 42:21)



Isten kormányzatának törvényét egyszülött Fiának halála tette naggyá. Krisztus hordozta a világ bűneinek terhét. Elfogadásunk egyetlen alapja Isten Fiának testet öltése és halála. El tudta szenvedni, mert az isteni természet elhordozta. Kiállhatta a próbákat, mert a hűtlenség és bűn foltja nélkül való volt. Krisztus diadalmaskodott az ember javára, elviselve az igazságos büntetést. Biztosította az ember számára az örök életet, miközben felmagasztalta a törvényt, és tiszteletre méltóvá tette. (The Youth’s Instructor, August 4, 1898.)

Minden léleknek követnie kell Krisztusnak, az emberi család nagy példaképének lábnyomait. Ezt mondta: „Én megtartottam az én Atyámnak parancsolatait.” A farizeusok úgy gondolták, hogy gyengíteni akarja Isten törvényének kívánalmait, ám hangja így zengett azok fülébe: „Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvény és a próféták eltörlésére; Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem hogy betöltsem. Bizony mondom néktek, ég és a föld elmúlnak, de a törvényből egyetlen ióta vagy pontocska el nem múlik, míg minden be nem teljesedik.”

Krisztus azért jött, hogy naggyá és dicsőségessé tegye a törvényt; azért jött, hogy felmagasztalja a régi parancsolatot, melyet kezdettől fogva hallottatok. Szükségünk van a törvényre és a prófétákra. Szükségünk van az Ószövetségre, hogy elvezessen az Újszövetséghez, mely nem veszi át az Ószövetség helyét, hanem még világosabban kinyilatkoztatja számunkra a megváltás tervét, értelmet adva az egész áldozati rendszernek és az Igének, melyet régtől fogva hallottunk. Minden lélek tökéletes engedelmességgel tartozik Isten kifejezett akarata iránt, és ez egyesíti majd Krisztussal…Róla van megírva: „Íme jövök, a könyvtekercsben írva van rólam, hogy teljesítsem akaratodat, ezt kedvelem, én Istenem, törvényed szívem közepette van.” (The Youth’s Instructor, November 8, 1894.)

Alfred Christlieb-Bizonyságaid örkkévaló örökségem-én szegény és megvetett ember vagyok

 ... én szegény és megvetett ember vagyok." "Sőt még ennél is jobban meg akarom magamat alázni." "Saul a holmik közé rejtőzött el." "Saul... emlékoszlopot állított magának.
     l.Sám 18,23,l.Sám 10,22,l.Sám 15,12,2.ám


Mintha két létra állna itt előttünk az Igében, Dávid létrája, amit mindnyájunknak ajánl a Szentírás, és Saul veszedelmes létrája.

Dávid létrája lefelé vezet az alázatosságba. Ő szerette az alázatot kezdettől fogva. Mikor Góliáton aratott győzelme után arra biztatták, hogy vegye el a király lányát, akit neki a győzelem jutalmaként megígértek, ő ezt felelte: "Oly kicsiny dolog előttetek, hogy a király vejévé legyen valaki! Hiszen én szegény és megvetett ember vagyok"? Ezek a szavak mély bepillantást engednek Dávid szívébe. Őt Sámuel próféta Isten megbízásából ünnepélyesen királlyá kente. Legyőzte Góliátot, akitől Izrael egész hadserege remegett. Az egész országban énekelték e dalt: "Megverte Saul az ő ezerét, Dávid is az ő tízezerét". Mindez azonban nem tette őt kevéllyé. Ő "szegény és megvetett ember" maradt a saját szemében.

Sok év után látjuk Dávidot újra. Közben a királyi székbe jutott, sok népet legyőzött, és Izrael határait úgy kiterjesztette, mint senki sem előtte, sem utána. A szentláda Jeruzsálembe vitelénél találjuk. Örömét úgy fejezi ki, hogy körültáncolja a szentládát az egyszerű nép körében.
Kevély felesége, Mikál kicsúfolja ezért. Ő azonban ezt mondja neki: "Sőt még ennél is jobban meg akarom magamat alázni és még inkább alábbvaló akarok lenni a magam szemében".
(2.Sám 6,22 új ford.) Boldog, aki Dáviddal együtt alászáll a szív igazi alázatába.

Isten felnyitja annak áldásai kincsestárát, és kegyelmét adja neki.
 

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja: Jézus csendje

"...elvonult velük külön... De amikor a sokaság észrevette, utánament." (Lk 9,10-11)



Isten néhány jellemző tulajdonsága után foglalkozzunk most Jézus személyével! Kinek ismerjük meg őt az evangéliumok leírásából?

Ez a szakasz arról szól, hogy a tanítványok beszámolói után Jézus elvonult, csak velük, egy csendes helyre. Rendszeresen kereste az alkalmat, hogy egyedül, csendben legyen az Atyával, vagy tanítványaival külön is beszélgessen. Jézus sokat dolgozott, előfordult, hogy enni sem volt idejük. Ezt csak úgy lehetett bírni, hogy az Atya előtti csendben kapott mindig új erőt.

Az emberek azonban megzavarják. Mindig sok problémájuk volt, hozták a betegeiket, utánamentek. Mit tesz most Jézus? Nem háborodik fel, nem küldi el a népet, nem zúgolódik emiatt, hanem „örömmel fogadta őket". Hirdette az evangéliumot, és meggyógyította a betegeket. - Mi vajon hogyan viselkednénk hasonló helyzetben?

Miért tett így Jézus? Mert soha nem a maga akarata szerint járt el, hanem azt tette, amit az Atya akart. S tudta, hogy ez a sokaság nem véletlenül jött éppen most. Akit pedig az Atya küldött hozzá, azt ő soha nem küldte el.

Megszánta őket. Neki volt érző és együtt érző szíve, és soha nem önmagát kímélte, hanem másokért szolgált. Akkor is, ha az neki éppen alkalmatlan volt.

S mint jó pásztor enni adott a nyájnak. Mit? Igét, egészséget, kenyeret. Először hirdette az Isten királyi uralmáról szóló igét, utána gyógyított, s végül jóltartotta a sokaságot. Mi fordított sorrendet szeretnénk. Ő azonban tudta, hogy ez vezet az ember életének teljes gyógyulásához: a lélek felől kell elindulni.

A helyén van-e mindez az életünkben: a csend és a munka, magánélet és szolgálat, a lélek és a test egészsége?

Csendes percek Istennel: Állj meg, és imádkozz!

"Én pedig imádkoztam a menny Istenéhez..."-Nehémiás könyve 2:4b

Állandóan úton voltunk, vagy tanácsadóhoz vagy orvoshoz mentünk. Minden erőfeszítésünk ellenére a fiam osztályzatai egyre romlottak. Az iskolából kapott tanári visszajelzések szétszórtként, figyelemhiányosként és fegyelmezhetetlenként jellemezték.

Mit csináltam rosszul? Többet kellett volna olvasnom neki? Még egy évet várni kellett volna az iskolakezdéssel? Rengetek kérdésemre ritkán jött valódi válasz. Mentálisan és fizikálisan teljesen kimerültem.

Egyik leterhelő nap követte a másikat. Féltem egyetlen lépéssel is tovább menni, mert tudtam, hogy újabb és újabb akadályba fogok ütközni. Minden energiámat leszívta a megoldás keresése.

Ezekben a nehéz napokban a barátnőim az Igéhez terelték figyelmemet. Imádkoztak értem. Emlékeztettek, hogy én is vigyem terhemet imában az Úr elé. Azonban hiába próbáltam meghajtani fejemet, a nehézségek túlságosan leterheltek, és túl fáradttá tettek az imádkozáshoz. Talán már te is éreztél hasonlóan.

Eszembe jutott valaki a Bibliából, akinek megpróbáló körülményekkel kellett szembenéznie. Nehémiásnak hívták, és egyik nehézség a másikat követte életében. Annak ellenére, hogy minden energiájával azon volt, hogy előrehaladást és fejlődést tudjon elérni, szüntelenül gáncsoskodással szembesült. Nehémiás azonban, velem ellentétben, sohasem fáradt bele az imádkozásba.

Nehémiás volt az, aki visszakísérte Isten népét, az Izraelitákat Jeruzsálembe a Babiloni fogság után. Minden vágya az volt, hogy segítsen újjáépíteni a korábban elpusztított ősi zsidó fővárost. (2Krónikák 36:15-21)

Azt gondolhatnánk, hogy a király jóváhagyásával a zsebében, és Isten támogatásával maga mellett, a feladat egyszerű lehetett. Két állami ügyvivő azonban személyes feladatának tekintette, hogy az újjáépítési munkálatokat megakadályozza. Nehémiás minden egyes rágalmazást és támadást egyféleképpen reagált le: Megállt és imádkozott.

Mert ő és az izraeliták rájöttek arra, hogy annak érdekében, hogy a lelkük felüdüljön, energiájuk visszatérjen, és az építkezés folytatódhasson, gyakran meg kellett állniuk és imádkozniuk kellett. Amikor rágalmazták őket, válaszként imádkoztak. Amikor ellenségeik akadályt gördítettek eléjük, megálltak és imádkoztak. Igen, a kitartó és nem lankadó ima által Nehémiás és társai legyőzték az ellenségeiket és megépítették Jeruzsálem falait rekord sebességgel.

Mivel Nehémiás az Istennel való beszélgetést mindig elsődleges dolognak tartotta, megtapasztalta, hogy az ima által lelke felüdül, a mentális és fizikai energiája feltöltődik, és ezáltal képes volt minden egyes nehézséggel szembenézni.

Talán te is épp egy nehézséggel küzdesz? Ki vagy merülve, az imához is túl fáradt vagy? Engedd, hogy az ima ereje felüdítse lelkedet és visszatérhessen a fizikai és mentális energiád. Bármilyen próbával is kell szembenézned, állj meg és imádkozz. Amikor rágalmazás ér, állj meg és imádkozz. Az ellenség legyőzéséhez megkapod majd a szükséges erőt, és Isten oly hatalommal fog felruházni, melyre nem is gondoltál volna.

Drága Uram, az ima erejével a mai nap kihívása a holnap győzelmévé válhat. Kérlek emlékeztess arra, hogy mindig megálljak és imádkozzam, amikor nehézséggel, próbával szembesülök. Köszönöm erődet mellyel felruházol amikor Hozzád fordulok. Jézus nevében, Ámen

Igék a mai napra:

"Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint"
(Efézus 3:20)

"Ugyanígy segít a Lélek is a mi erőtlenségünkön. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. 
Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Lélek gondolata, mert Isten szerint jár közben a megszenteltekért."- Római levél 8:26,27

(Forrás: Proverbs31 Ministries, Daily Devotionals, Wendy Pope, Stop and Pray, November 17, 2014,http://proverbs31.org/devotions/devo/page/4/)

Joyce Meyer- Bensőséges kapcsolat

„Nézd, itt állok az ajtód előtt, és kopogtatok! Aki meghallja a hangomat, és beenged, ahhoz bemegyek, és együtt vacsorázom vele.” (Jelenések 3:20, EF) 
 
Hatalmas kiváltságunk, hogy kapcsolatunk lehet Istennel és minden nap meghívhatjuk Őt, hogy részese legyen az életünknek. Ez egy egyszerű imával kezdődik – szimplán beszélj Hozzá és oszd meg vele az életed, miközben a tevékenységeidet végzed. Köszönd meg Neki, hogy jelenléte veled van, vond be Őt a gondolataidba, beszélgetéseidbe és az összes mindennapi tevékenységedbe. Amikor kiereszted Istent a vasárnap délelőtti dobozból, ahol nagyon sok ember tartja Őt, és hagyod, hogy az Ő jelenléte átjárja a hétfődet, keddedet, szerdádat, csütörtöködet, péntekedet, szombatodat és az egész vasárnapodat, akkor meg fogsz lepődni, micsoda változást fog ez hozni. Ne próbáld Istent egy vallásos fülkében tartani; Ő szabad hozzáférést kíván életed minden területéhez. Életed minden részletében részt szeretne venni. Egy bensőséges kapcsolatra vágyik veled. 

Hálaadó ima: Köszönöm Istenem, hogy eléggé szeretsz ahhoz, hogy kapcsolatban legyél velem. Életem minden részét meg akarom veled osztani. Segíts emlékeznem rá, hogy Te életem minden percében velem vagy.

Magyar fordítás: ahitatok.hu

Oswald Chambers-Krisztus mindenek felett-HA ELJUTUNK ODÁIG

Ahol az önző érdek kialszik és valódi érdeklődés ébred."Mester, hol lakol? - Jöjjetek és lássátok meg!" (Jn 1,39-40) 


"Nála maradtak azon a napon." Körülbelül ennyi az egész, amire legtöbben eljutottunk; aztán felriadunk az adott körülményekre, felébred önzésünk és máris odavan a Jézusban maradás!
Pedig nincs az életben olyan állapot, amikor nem maradhatnánk Jézusban. "Te Simon vagy, téged Kéfásnak fognak hívni..."
Isten csak azon a helyen írja fel az új nevet életünkre, ahol kiirthatta belőlünk az önzést, büszkeséget és önelégültséget. Némelyikünkön az új név csak itt-ott pettyekben látható, mint valami szellemi himlő, hellyel-közzel, pedig látszólag rendben vagyunk.
Amikor felöltjük legjobb szellemi magatartásunkat, azt gondolhatná valaki, hogy a szentségnek ki tudja, milyen magas fokára jutottunk már el.
Csak meg ne nézzen, ha már nem vagyunk abban a hangulatban. A tanítvány olyan ember, akit egészen befed az új név; az önzés, a gőg és önelégültség teljesen ki van irtva belőle.
A büszkeség önmagunk istenítése, és ma nem a farizeusok, hanem a publikánusok módján van meg. Ha azt mondod: "Ó, én nem vagyok szent", ez elfogadható az emberi gőgnek, de öntudatlanul is káromlod vele Istent. Szó szerint azt jelenti: visszautasítom, hogy Isten szentté tegyen.
 "Túlságosan gyenge és reménytelen vagyok; kívül esem a váltság hatáskörén." Az emberek előtti megalázkodás öntudatlan istenkáromlás.
 Miért nem vagy szent? Vagy azért, mert nem akarsz szent lenni, vagy mert nem hiszed, hogy Isten azzá tehet. Azt mondod, az lenne a legjobb, ha Isten - miután megváltott - egyenesen a mennybe vinne.
De hiszen éppen ezt akarja! "Hozzá megyünk és nála otthonunk lesz" (Jn 14,23).
Ne legyenek kikötéseid, legyen Jézus mindeneddé, és Ő hazavisz téged magával, nemcsak egy napra, hanem örökre.


Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak,

„Én azt a dicsőséget, amelyet nekem adtál, nekik adtam.” (János 17,22)



Tekints az Úr Jézus rendkívüli bőkezűségére, mert mindenét nekünk ajándékozta. Habár mindannak, amivel ő bír, már csupán a kamatja az angyalok egész világát minden képzeleten felül gazdaggá tehette volna, mégsem elégedett meg, míg mindenét tulajdonul nekünk nem adta. Már az csodálatos nyájasság lett volna, ha annyit engedett volna meg nekünk, hogy kegyelmének asztala alól jóságának morzsáját felszedegessük, és azt ehessük, de amit Ő tesz, nem akarja csak félig tenni. Maga mellé ültet örömasztalához és megosztja velünk lakomáját. 
Ha királyi bevételéből csak kevés költséget juttatott volna nekünk, úgy elég okunk lett volna szeretetünket örökre Neki ajándékozni. De nem, Ő azt akarja, hogy jegyese éppen olyan gazdag legyen, mint Ő és nem kíván semmiféle dicsőséget és nagyságot, melyben nem osztozkodna vele. Ő nem akart csekélyebbel megelégedni, mint azzal, hogy örököstársai legyünk és így nekünk hasonló örökséget ajándékozott tulajdonul. 
Minden kincsét kiöntötte „menyasszony” gyülekezete kincstárába és minden dolgot közösnek tart megváltottaival. 
Nincs olyan helyiség házában, melynek kulcsát visszatartaná övéitől. Teljes szabadságot ad nekik arra, hogy mindazt tulajdonul vegyék, amivel Ő bír. Örömest látja, ha kincseivel szabadon rendelkeznek és megtartanak maguknak annyit, amennyit csak elhordozhatnak. Bőségének végtelen teljessége a hívőknek oly szabadon áll rendelkezésére, mint a levegő, melyet belélegzik. Krisztus az Ő szeretetének és kegyelmének kelyhét odatartja a jámbor ajkához és készteti őt szüntelen inni, mert, ha a kelyhet kiüríthetné ő volna a legkedvesebb vendég. De úgy is, ha sohasem merítheti is ki, csak inni kell tovább, örökké, mert minden az övé. 
Mit adhatna a föld és ég a közösség erősebb bizonyítékául?

„Az édes öröklétből
Egy cseppnyi szőlőnedv,
Több üdülést eszközöl,
Mint minden gyönyör, kedv.”

Dicsőítések: Amikor köddé válnak derűs álmaim

https://www.youtube.com/watch?v=5Q7dIR277x8

Amikor köddé válnak derűs álmaim,
És összetörve állok sorsom romjain,
Homályos utam végén felvillan egy kis fény:
Krisztus él! Krisztus él!
Megváltóm, Királyom, Uram, aki nem felejtett el,
Most is megvigasztal Ő és fogja a kezem.
Kőszikla a viharban, a bánatban remény,
Minden elmúlik, de Krisztus él!
Krisztus él!
Mikor fáradt csendben nyomaszt a bús magány
És gondoktól terhelten kóborlok tétován
A Szent Szellem megszólít, s fülembe súg:
Ne félj! Krisztus Él! KRISZTUS ÉL! Kegyelmed árad már
A vak most újra lát, a sánta jár
Nyomodban nincs többé halál
Itt jár az Úr
Minden rossz megváltozik
Lépted nyomán a gonosz eltűnik
Jelek és csodák hirdetik
Itt jár az Úr, itt jár az Úr
Megváltozott életek
Add, hogy a végén én is ott legyek
Mindig Nálad, hol kegyelmed árad
Kiürülnek a börtönök
Rabruha helyett fehér öltönyök
Szívünkbe öröm költözött
Itt jár az Úr
Minden rossz megváltozik
Lépted nyomán a gonosz eltűnik
Jelek és csodák hirdetik
Itt jár az Úr, itt jár az Úr
Megváltozott életek
Add, hogy a végén én is ott legyek
Mindig Nálad, hol kegyelmed árad
Te hoztad el az életet
Begyógyítod a megtört szíveket
Oly jó Nálad, kegyelmed árad
Kegyelmed, kegyelmed
Kegyelmed, kegyelmed
Minden rossz megváltozik
Lépted nyomán a gonosz eltűnik
Jelek és csodák hirdetik
Itt jár az Úr, (itt jár az Úr) Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az egyszülött Fiát adta érte, hogyha valaki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János 3,16)

Az én életem ma: IMÁDKOZZ REGGELENTE!

Ima az életemben 

„Uram, jó reggel hallgasd meg az én szómat, jó reggel készülök hozzád, és vigyázok.” (5. zsoltár, 4)



Reggel a lélek legelső sóhajtása Jézus jelenlétéért történjék, aki így szól: „Nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” (János evangéliuma 15,5) Állandóan szükségünk van Jézusra, az Ő világosságára és Lelkére. Szükségünk van rá minden órában, és imádkoznunk kell reggel, hogy amiképpen a nap megvilágítja a tájat, s fénnyel tölti be a világot, úgy világítson be az Igazság napja szívünkbe és elménkbe, s mindnyájunkat a világ világosságává tegyen. Jézus Krisztus jelenléte nélkül ez lehetetlen. Ha Krisztus nélkül vállalkozunk valamire, az ellenség gonosz gondolatokat sugallhat nekünk, s így kiesünk erősségünkből – azonban Isten arra vágyik, hogy pillanatról pillanatra Őbenne lakozzunk, és így beteljesedjünk Szentlelkével.

Isten célja az, hogy Őbenne mindnyájan tökéletessé legyünk, úgy, hogy bemutathassuk a világnak Urunk jellemének tökéletességét. Azt akarja, hogy megszabaduljunk a bűntől, ne okozzunk csalódást a mennynek, és ne szomorítsuk meg isteni Megváltónkat. Azt kívánja tőlünk, ne csak valljuk a kereszténységet, hogy ne hiába vegyük az Ő kegyelmét – amely képes bennünket tökéletessé tenni. Azt akarja, hogy semmiben ne találtassunk híjával. 
(Bible Echo, 1892. január 15.)

Az ima és a hit elvégzi azt, amire semmiféle földi hatalom nem képes. Ritkán kerülünk minden tekintetben ugyanolyan helyzetbe. Állandóan új élményekben van részünk, s újabb és újabb próbák várnak ránk, amelyekben a múlt tapasztalatai önmagukban nem lehetnek megfelelő vezetőink. Mindig szükségünk van az Istentől származó világosságra. 
Krisztus minden pillanatban üzenetet küld azoknak, akik hallgatnak szavára.

Isten tervének része, hogy a hit imájára válaszul megkaphassuk, amit nem adhatott volna meg nekünk, ha nem kérjük. 

2017. június 12., hétfő

Igazságok Rapszódiája: Chris pásztor

De hála az Istennek, a ki a diadalmat adja nékünka mi Urunk Jézus Krisztus által 
(1 Korintus 15:57)



Habár sokan a körülményektől függenek és túlterheltek a gonoszság, a veszélyek, a pusztulás és a sötétség miatt, mely eluralkodott a mai világban, mégis vannak, akik élvezni tudják a
diadalmas életet Krisztusban. Mi az Úr jóságában örvendezünk, uraljuk és irányítjuk a körülményeket. Ez a kereszténység. Elhívás egy győzedelmes életre.

A 2 Korinthus 2:14 bemutatja Isten akaratát, hogy egy dicsőséges életet élj minden nap és minden helyzetben: “Hála pedig az Istennek, a ki mindenkor diadalra vezet minket a Krisztusban, és az Ő ismeretének illatját minden helyen megjelenti mi általunk.”

Győztesnek születtél. A siker a szellemedben van, fogadd el ezt az igazságot! Tagadd meg, hogy bárki vagy bármi frusztrálhatna téged! Az Úr Jézus már neked adta a győzelmet
a korlátok, küzdelmek és az élet nyomása felett. Azt mondta a János 16:33-ban: “…E világon nyomorúságtok lészen; de bízzatok: én meggyőztem a világot.” Nem számít, min mész keresztül vagy milyen helyzetben vagy jelenleg, a győzelmed már eleve biztosítva van.

Az 1 János 4:4 kijelenti: “Ti az Istentől vagytok fiacskáim, és legyőztétek azokat; mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van.” Ez olyasvalami, amiért felkiálthatsz örömödben! Fenn kell tartsd a győztes pozíciódat a Sátán, a világ, és az életkörülmények felett, úgy, hogy tekintetedet
az Igére szögezed.

Néhányan azt mondják, hogy amíg ebben a világban vagyunk, feltétlenül keresztül kell mennünk zavaró, reménytelen pillanatokon. Ez azonban nem igaz. Az Úr Jézus már szenvedett
helyetted. Eljött, szenvedett és meghalt azért, hogy neked ne kelljen ismét keresztül menned ugyanazon a folyamaton. Az Ő helyettesítő halála, eltemetése és feltámadása az élet győztesévé tett téged!

Még ha különböző próbákon is mész keresztül, Ő azt mondja: “Tartsd teljes örömnek!” (Jakab 1:2), mert a győzelmed elkerülhetetlen. Pál ezt mondta: “Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk igen-igen nagy örök dicsőséget szerez nékünk” (2 Korintus 4:17). Érted már? Nem tudsz nem győzni! Járj továbbra is győzelemben, kiválóan, igazságban, és áldásokban, mert mindezek a te születési jogaid Jézus Krisztusban!

Megvallás
Hála legyen Istennek, Aki mindenben dicsőséget szerez
nekem, a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Uralom, és irányítom a körülményeket . A siker a szellememben van. Kiváló vagyok, igazságban és bőségben járok. Krisztus van bennem, ezért dicsőség, méltóság és szépség van az életemben! Halleluja!

További tanulmányok:

Róma 8:33-37;
Kicsoda vádolja az Isten választottait? Isten az, a ki megigazít; Kicsoda az, a ki kárhoztat? Krisztus az, a ki meghalt, sőt a ki fel is támadott, a ki az Isten jobbján van, a ki esedezik is érettünk:Kicsoda szakaszt el minket a Krisztus szerelmétől? nyomorúság vagy szorongattatás, vagy üldözés, vagy éhség, vagy meztelenség, vagy veszedelem, vagy fegyver-é? A mint megvan írva, hogy: Te éretted gyilkoltatunk minden napon; olybá tekintenek mint vágó juhokat. De mindezekben felettébb diadalmaskodunk, Az által, a ki minket szeretett,

1 János 4:4;
Ti az Istentől vagytok fiacskáim, és legyőztétek azokat; mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van.

1 éves Biblia olvasási terv: János 6:25-59; 1 Királyok 10-11;
2 éves Biblia olvasási terv: Márk 10:1-12; 4 Mózes16;

Reggeli dicséret: Szóljon az élet belőled!

„Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi.”
Példabeszédek könyve 18:21 


Ébren töltött óráid nagy részében szinte be sem áll a szád. Kérdezel és beszélsz megállás nélkül. Napjában legalább egymilliószor elhangzik tőled a "mit csinál?" kérdés, és bevallom, nem könnyű mindegyikre ugyanolyan lelkesen válaszolni.

Meséled az élményeidet, a jókat és a kevésbé jókat, amiktől megijedtél, ami fájt, ami megnyugtatott, ami boldoggá tett. Felemlegeted azokat az emlékeket, amik nagyon tetszettek és megmaradtak benned, például amikor apuci fürdőhabból varázsolt bajuszt és szakállat az arcodra.

Napról napra egyre több szót ismersz, már ragozol és igeidőket is használsz, én pedig csodálkozom, hogy hogyan tudsz te már ennyi mindent. Figyelsz, és szívod magadba az információkat, az én lelkemnek pedig olyan jól esik, hogy hallhatom, amit visszaadsz ezekből. Gyógyít és erőt ad. Életet ad a fáradt testembe, és hitet, hogy megéri, és van értelme.

Hát maradjon ez így! Ma azért imádkozom, hogy az élet, Krisztus szólaljon meg az én szavaimból, hogy ezt lásd tőlem követendő példaként, hogy ezt szívd magadba minden nap, és ez áradjon belőled. Azért imádkozom, hogy mindazzal, ami a számat elhagyja, építselek és ne romboljalak. Hogy a Jót tudjam átadni neked a szavaimmal is, a szeretetet, az Isten valódi arcát.

Bejegyezte: Sz-Cs. Andi

Köszöntünk Szent Szellem!: A TÁMOGATÁS LELKE

"A Lélek pedig felindította Amásiát, a harmincnak fejedelmét, és mondta: Ó, Dávid, tieid vagyunk, és teveled leszünk, Isai fia! Békesség, békesség néked, békesség a te segítőidnek is, mert megsegít téged a te Istened! Magához fogadta azért őket Dávid, és főemberekké tette a seregben." (IKrón 12:18)

Megerősítés. Mindnyájan szeretjük a pozitív visszajelzéseket, amikor azok őszinte, szívből jövő elismerést és támogatást fejeznek ki! Ha a Szentlélek vigaszt és támogatást nyújt egy kis csoport tagjainak, ezzel gyakran arra indítja őket, hogy erősítsék egymást is, és biztosítsák a többieket arról, hogy mint imapartnerek mindig egymás mellett fognak állni a lelki harc hevében.
Egy fiatal édesanya, akiből erőszakos, durva férje csaknem kitörölte a Jézus által megteremtett pozitív énképet, új reményt talált, amikor kis csoportjának tagjai elmondták neki, ő mennyire sokat jelent nekik. Később ő maga is képessé vált arra, hogy ekként bátorítson másokat. Rod lelkész (akiről a január 5-ei részben olvashattunk) szintén nagy áldást nyert a szolgálata során imapartnerei által, akikből később támogató csoportja alakult meg. Egyik pénteken a prédikátor már különösen kimerült a hihetetlenül zsúfolt hét után. Úgy tűnt, a programban sehol sincs szabad időrés, hogy elkészítse a szombati prédikációját. Péntek este Rod a kezébe temette arcát, és imádkozott, miközben könnycseppek hullottak nyitott Bibliájára. "Uram, mit tegyek? Olyan fáradt vagyok, hogy gondolkodni sem tudok!
Ebben a pillanatban csöngött a telefon. "Kérlek, vedd fel te! - szólt a feleségének, Lindának. - Nem bírok már el egy újabb problémát! Ám ez most nem probléma volt, hanem megoldás! "Az előbb imádkoztunk — kezdte mondanivalóját az egyik imapartnere, aki a csoport többi tagjával találkozott -, és a Szentlélek arra indított, hogy hívjalak fel, és mondjam el neked: szeretünk téged. Örülünk, hogy te vagy a lelkészünk! Egy tízfős csoportban imádkozunk ma este érted, miközben te a prédikációt készíted." Másnap reggel, amikor a lelkész Isten Igéjét hirdette, nyilvánvaló bizonyítékot kapott mindenki arra nézve, hogy a Szentlélek ihlette az Úrnak ezt a szolgáját és az emberekhez intézett üzenetét.

Imádság a mai napra
"Van-e valaki, akit ma erősíthetnék, Uram? Megteszem, mert engem is Te erősítettél meg hűséges támogatásoddal és azzal az üdvbizonyossággal, amelyet Jézus által kapok.""


Garrie F. Williams írása alapján

Reggeli gyöngyszemek: Bizonyosságunk van az örök életről

„Boldogok, akik megmossák ruhájukat, hogy joguk legyen az élet fájához, és bemehessenek a kapukon a városba.” (Jel 22:14)



Az élvezethajhászó ember érzései a mennyei dolgokról a földiekre irányulnak. Az örökkévalóság dicsőségét alárendeli a jelen múló érdekeinek. A földi gazdagság megszerzésének vágya elrejti szemei elől a mennyei kincset. Az eljövendő élet kívánalmait figyelmen kívül hagyja, és e földi érdekei uralják.

Krisztus nemesebb világot állít elénk. Bemutatja, milyen előnyei vannak az alapokkal bíró város polgárának lenni, melynek építője és alkotója Isten. Az végtelenség küszöbéhez visz minket, megmutatja dicsőségét, és kijelenti, hogy mindez mindenki számára elérhető, aki összhangban él Isten törvényével. A Jahve törvényének való engedelmesség által az emberiség boldog családként élhet Isten városában; azok számára azonban nincs hely, akik figyelmen kívül hagyják az Úr akaratát. Akik el akarják nyerni az örök életet, azoknak el kell fogadniuk Isten törvényét vezérelvként erre az életre, ahelyett, hogy saját törvényeiket törekednének követni… Azokat, akik az Atyával összhangban élnek, Krisztus a saját életének erényeiben részesíti. (Ellen G. White Manuscript 49, 1907.)

Úgy gondoljátok, hogy Isten parancsolatainak megtartói szomorúak lesznek és gyászolnak majd, amikor Isten Arany Városának ragyogó gyöngykapui bezáródnak mögöttük, és őket örömmel fogadják? Nem, semmiképp. Örvendezni fognak, hogy nincsenek a törvény igája alatt, hanem megtartották azt és így szabadok tőle. Joguk lesz az élet fájához, és annak gyógyító leveleihez. (The Review and Herald, June 10, 1852.)

A menny Istene áldást árasztott azokra, akik megtartják parancsolatait. (The S.D.A. Bible Commentary 1:1104.)

Aki itt a földön hűséges a „kevésen”, a dicsőség örök világában „sokon” fog uralkodni. (The General Conference Bulletin, October 1, 1899.)

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Megmért téged mérlegen, és könnyűnek talált.”  -(Dániel 5,27)


Jól tesszük, ha minél gyakrabban megmérjük magunkat az Isten igéjének mérlegében. 
Üdvös gyakorlásnak fogod találni, ha Dávid valamelyik zsoltárát olvasva, minden egyes vers feletti elmélkedésnél megkérdezed magadat: „Mondhatom-e ezt én is magamról? 
Éreztem-e valaha ugyan azokat, amiket Dávid? Megalázkodott és megtört-e úgy a szívem a bűn miatt, mint az ő szíve, amikor bűnbánó zsoltárait írta? Betöltötte-e valaha úgy a lelkemet az Istenben való bizalom a kísértések között, mint az ő lelkét, amikor Isten kegyelmességét magasztalta Adullám barlangjaiban vagy Engedi várában? Vettem-e a hálaadás poharát, hogy az Úrnak nevét hívnám segítségül?” Azután vedd elő „Krisztus életét” és ha azt keresztüllapoztad, akkor kérdezd meg önmagadat, mennyiben lettél hasonló az Ő ábrázatához. Vizsgáld azután, vajon bírod-e a szelídségnek, alázatnak és szeretetnek szellemét, melyet ő folyton gyakorolt és nyilvánított. S azután, vedd a leveleket és nézd meg, hogy mind abban, amit az apostol az ő belső tapasztalatairól beszél haladsz-e vele? Kellett-e valamikor úgy kiáltanod, mint neki: „Ó, én szegény ember, kicsoda szabadít meg engemet-e halálnak testéből?” 
Részesültél-e ebből a törekvésből? Tűntél-e úgy fel magad előtt, mint első a bűnösök között, és mint legkisebb minden szentek között? Éreztél valamit az Ő belsőségéből? Egyezhetsz-e vele vallomásában: „Krisztus az én életem, halálom nyereség!” Ha ilyen módon olvassuk Isten igéjét, mint lelkiállapotunk próbakövét, akkor nagy okunk van gyakran megállni és ezt mondani: „Uram, érzem, hogy én még nem jutottam annyira, ó, segíts nekem is azt elérni! Ajándékozz nekem valódi bűnbánatot, mint azoknak, akikről olvasok. Hiszen nem jöttél e világba ítélni, hanem üdvözíteni. Adj nekem élő hitet; adj forróbb lelkesedést; gyújts fel buzgóbb szeretetre; add nekem a szelídség kegyelmét; ó, Jézus, tégy hozzád hasonlóvá. 
Ne engedd, hogy továbbra is „híjával találtassam”, ha megmérettetem a szentség mérlegében.” Ha magunk ítélnénk magunkat, nem büntettetnénk Istentől.

Isten csodálatos kegyelme: AZ ÚR KATONÁI

''Annak okáért vegyétek föl az Istennek minden fegyverét, hogy ellenállhassatok ama gonosz napon, és mindeneket elvégezvén, megállhassatok.'' (Efézusbeliekhez 6:13)

Egy hadsereg erejét a soraiban harcoló közkatonák alkalmassága határozza meg. Az előrelátó tábornok utasítja tisztjeit, hogy képezzenek ki tevékeny szolgálatra minden egyes katonát. A lehető legképzettebbé igyekszik tenni minden beosztottját. Ha kizárólag tisztjeire támaszkodhatna, soha nem számíthatna sikeres hadjáratra. Számolnia kell serege minden egyes tagjának hűséges és fáradhatatlan szolgálatával. A felelősség oroszlánrésze a közkatonákon nyugszik. 
Ugyanez a helyzet Immánuel fejedelem seregében is. Vezetőnk, aki még soha nem veszített csatát, készséges és hű szolgálatot vár seregének minden egyes tagjától. A jóság erői és a gonoszság seregei között folyó végső nagy küzdelemben elvárja a részvételt a gyülekezeti tagoktól és a lelkészektől egyaránt. 
Mindenkinek, aki belépett a seregébe, hűséges szolgálatot kell végeznie, egyéni felelősségének tudatában.

Az Úr seregében nem mindenki lesz százados, hadnagy, de még őrvezető sem. Nem mindenkire hárul vezetői felelősség. Másféle nehéz munkát is el kell végezni. Lesz, akinek árkokat kell ásni, erődítményeket építeni, vagy üzeneteket továbbítani. Noha egy hadseregnek kevés tisztre és sok közkatonára van szüksége, a siker mégis minden egyes katona hűségén múlik.
Egyetlen ember gyávasága vagy árulása szerencsétlenséget hozhat az egész seregre. A hit nemes és szép harcában komoly munkát kell végeznünk egyénileg. Örök érdekek forognak kockán. 
Öltsük magunkra az igazságosság teljes fegyverzetét, és álljunk ellen az ördögnek, hiszen biztos ígéretünk van arra nézve, hogy meg fog futamodni előlünk. 
A gyülekezet folytasson mozgalmas hadviselést, hódítson Krisztus számára, mentsen lelkeket az ellenség hatalmából. Isten és a szent angyalok vesznek részt ebben a küzdelemben. 
Tegyünk annak kedvére, aki katonáiként hívott el bennünket.

Reggeli gyöngyszemek:A törvények mindig a javunkra adatnak

„Akkor megparancsolta nekünk az ÚR, hogy tartsuk meg mindezt a rendelkezést, hogy féljük az URat, a mi Istenünket, hogy jó dolgunk legyen egész életünkben, s életben tartson minket az ÚR, ahogy ez máig is van.” (5Móz 6:24)



Amikor a fiatalok kimennek a világba, és ott szembetalálják magukat a kísértésekkel – a pénzszerzés utáni hajsza, a szórakozás, a kicsapongás, a külsőségek, a luxus és a különböző szélsőségek, a csalások, a szélhámosság, a rablás és a romlás kísértésével –, vajon milyen tanításokkal fognak találkozni?

A spiritizmus azt állítja, hogy az emberek bukott félistenek, „mindenki önmagát fogja megítélni”, „a valódi tudás az embert minden törvény fölé emeli”, „tulajdonképpen minden elkövetett bűn ártatlan”, „minden jó” és „Isten nem kárhoztat”. A legaljasabb emberekről úgy tartják, hogy a mennyben vannak és ráadásul igen magas pozícióban… Tömegekkel hitetik el, hogy a vágy a legnagyobb törvény, ez ad engedélyt a szabadságra, és az ember kizárólag önmagáért felelős.

Ha már az élet kezdetén ilyen tanítást kapnak a fiatalok, amikor ösztöneik a legerősebbek, és amikor leginkább szükségük lenne az önmegtartóztatásra és a tisztaságra, honnan várhatjuk, hogy az erény elvei megvédjék őket? … Ugyanakkor, az anarchia alattomosan el akar söpörni az útból minden törvényt, nem csak az isteni, de az emberi szabályokat is…

Ilyen hatásokkal kell szembenéznie a fiataloknak manapság. Ahhoz, hogy ebben a zűrzavarban szilárdan megálljanak, most kell megalapozniuk jellemüket. A jellemépítés mintája minden generációban és minden tájon ugyanaz volt. Az isteni törvény: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat” (Lk 10:27) az a nagy alapelv, amely megnyilvánult Megváltónk jellemében és életében, és ez az egyetlen biztos alap és iránymutató számunkra is…

Ez az egyetlen biztosítéka az egyén becsületének, az otthon tisztaságának, a társadalom jólétének és a nemzet stabilitásának egyaránt. Az élet nehézségei, veszélyei, egymásnak ellentmondó követelései közepette az egyetlen biztonságos és biztos szabályunk az, ha megtesszük, amit Isten mond. (Education, 227-229.)

Reggeli dicséret: Te kinek a testvére vagy?

"Aki lomhán végzi a munkáját, a pusztulás szerzőjével van atyafiságban"
Példabeszédek könyve 18.9

Nagypapám mesélt egy munkatársáról, aki bármilyen helyzetben képes volt elaludni. Időnként meg kellett keresniük a gyártelepen, mert elküldték valamiért, de nem jött vissza, útközben elaludt valahol. Persze elmondta azt is, hogy beteg volt az illető, ezért történtek ilyenek vele.

Ez a bibliavers azt a kérdést veti fel, hogyan állunk hozzá a feladatainkhoz? Úgy, hogy lehetőleg "más is hozzáférjen"? Az, ahogyan nekikezdünk egy-egy feladatnak, meghatározza azt is, hogy mire fogunk vele jutni. Előfordulhat olyan, hogy magának a feladatnak az elvégzése kevesebb időt és erőfeszítést igényel, mint az, hogy összeszedjük magunkat, és végre igazán hozzákezdjünk.

Ha valaki ezzel küzd, lehet, hogy felmenti magát azzal a gondolattal: ha neki sem kezdek, akkor nem ronthatom el. Pedig nem csak konkrét hibázással okozhatunk kárt, hanem azzal is, ha valamit hamarabb, vagy éppenséggel jobban is elvégezhettünk volna...

Ma kinek a testvére leszel? Annak, aki "tönkre tesz", vagy annak, aki épít?

Legyen áldott a napod!

Bejegyezte: Hiti

2017. június 11., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Megszabadította Dávid Kehilla lakosait... Megmondották Saulnak, hogy Dávid Kehillába ment.
l.Sám 23,5.7


Dávid hadjárata sikerült. A filiszteusok súlyos vereséget szenvedtek és Kehilla megszabadult. Azt gondolná az ember, hogy a nagy veszedelemből megszabadult város lakói Dávidnak hálásak lesznek nagy tettéért. Dávidnak azonban sajnos ennek az ellenkezőjét kellett megtapasztalnia; Saul megtudja, hogy Dávid Kehillában tartózkodik, s ezt mondja: "Kezembe adta őt az Isten, mert ott szorult, mivel kulcsos és záros városba ment". Összegyűjtötte harcra az egész népet, hogy Kehillába menjen. Mikor Dávid erről a tervről értesült, megkérdezte az Urat: vajon lejön-e Saul? Az Úr azt válaszolta: lejön. "Vajon Saul kezébe adnak-e engem a kehillaiak"? Az Úr válaszolt: Kezébe adnak. Dávidnak meg kellett tapasztalnia ennek a mondásnak az igazságát: jó tett helyébe ne várj jót! Kehilla lakói inkább törődtek a saját biztonságukkal, mint a hálából fakadó kötelességükkel. Az emberi hálátlanság ilyen megtapasztalása Dávidot méregbe és keserűségbe sodorhatta volna, s elvehette volna kedvét a szeretetnek és irgalomnak további cselekedeteitől. Mikor Kehilla lakóinak gondolkozásáról Isten felvilágosítja, ő félreteszi ezt a keserű tapasztalatot, nem mérgelődik emberekre.

Hányszor vallanak kárt emberek lelkükben, amikor mások hálátlanságát és hűtlenségét kénytelenek elszenvedni! Megbetegszenek a haragtól és keserűségtől. Aki azonban, mint Dávid, minden kérdésével és nehézségével Isten trónjához siet, az megtanulja a kellemetlenségeket is Isten kezéből venni. így könnyebb lesz a fájdalmas tapasztalatok mellett is lelki egyensúlyát megtartania. -

Láttuk, hogy mennyi áldást jelentett Dávidnak az a szent szokása, hogy minden helyzetben Isten tanácsát kereste. Nem szeretnénk mi is ezt tenni?

Varga László: Isten asztaláról

"Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem..."
Ézsaiás 43,18-19

A keresztyén hit mindig előre tekint, Isten rendelésének beteljesedése, Krisztus visszajövetele, örök uralmának megvalósulása felé. Nem igazi keresztyénség az, mely a múltból akar élni. Mi magyarok különösen hajlamosak vagyunk arra, hogy a múltba merülve elfeledkezzünk a jövő lehetőségeiről és feladatairól. Ez mindig a felelősség elhárítását jelenti. Legbetegebb az a kedvelt nóta: "Árpád apánk, ne féltsd ősi nemzeted, nem vész az el, ha eddig el nem veszett!" Felesleges tehát bármit tenni, vállalni, tervezni, jól van minden úgy, ahogy van, ami eddig megtartott, megtart ezután is. Hallgatni is szörnyű. A bűnbocsánat is arról beszél, hogy Isten azért törli el múltbeli bűneinket, hogy szabadon fekhessünk neki jövendő feladatainknak, mert Őt nem a múlt, hanem a jövő érdekli. Újjá akarja tenni minden gyermekét, újjá teremteni a világot. 
Pál apostol vallomása: "Ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának jutalmáért a Jézus Krisztusban." Ez a mi feladatunk. Nem a múlt, nem is a távoli, megálmodott jövő, hanem a közvetlenül előttünk álló feladat. Annak vállalását várja tőlünk teremtő Urunk.

Istenünk, régi könyvekből, évezredek előtt élt emberek életéből, Szent Fiad kétezer éves tanításából ismerjük meg akaratodat. Erős a kísértés, hogy ne tegyünk egyebet, csak bámuljuk tetteit és dicsőítsük azokat. Köszönjük, hogy nem hagysz a múlt bűvöletében, hanem épp onnan adod parancsodat, hogy munkatársaidként vállaljuk az újnak szolgálatát, amire eleve elrendeltél. Mutasd meg mindig újra, mi a holnap célja és a ma tennivalója annak érdekében. Adj erőt és bölcsességet, hogy mindennap azt tegyük, ami előre mutat: a közös boldogság, eljövendő országod szolgálatában. Hozd el országodat, hogy ne dolgoztunk légyen érte hiába! Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében: A SZENT DISZKRÉCIÓ

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 6,5-15

5 "Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon megállva imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. 
6 Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked." 
7 "Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. 
8 Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle." 9 "Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; 
11 mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma, 
12 és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; 
13 és ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen." 
14 "Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. 
15 Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket."

"Imádkozzál Atyádhoz titokban, Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked."(Mt 6,6b)

Jézus hangsúlyozta a titokban tartás fontosságát, amikor tanított minket adakozni. Amikor az imádságról szól, ugyanolyan ellentmondást nem tűrő. Az imádság Isten és az imádkozó ember ügye. "Menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban (vagy: "...Atyádhoz, aki titokban ott van..." Szintén lehetséges fordítás. A ford.)
A nyilvános és a közösségi imádságnak megvan a helye a keresztyén életben. Ezt tanúsítja előttünk a Biblia. És lehet abban nagy szépség és lehet bátorító ereje, ha sokan eggyé lesznek abban az imádságban, melyet egy valaki mond. De bárki, aki már vezetett ilyen imádkozást, tudja, hogy sok buktatója is van ennek. Az imádkozót hallaniuk kell azoknak, akiknek a nevében imádkozik. Nagy veszély, hogy többet törődik a földi közönséggel, mint azzal, aki a mennyben hallgatja.
Az imádság első- és utolsósorban titok. Beszélgetés az Atyával, aki titkon jelen van, az Atyával, aki látja életünk titkait. Nem lehetünk keresztyének, ha magánosan nem imádkozunk.
Minden emberi életnek van egy olyan oldala, amely nem nyilvános. Ha becsüljük az embereket, ez azt is magában foglalja, hogy becsüljük a magánélethez való jogukat is.
A világ továbbra is teljes erővel támadja a magánéletet. A televízióban látunk és hallunk interjúkészítőket, akik nem törődnek a kikérdezett személy becsületével és magánéletével. Bizonyos képes folyóiratok egyebet sem tesznek, csak jól ismert emberek magánélete után szimatolnak. Az ilyen újságírás kelendő, mert tisztátalan örömöt nyújt az embereknek, hogy bepillantsanak közéleti emberek magánéletébe. Az emberek mindig azt remélik, hogy az élet "magán oldala" árnyékos oldal. De olyan lehetetlen lenne, hogy egy ember életének privát oldala szent oldal legyen?
A magánéletet támadás éri az egyházban is. Elhitetik az emberekkel, hogy lelki életük leginkább magános természetű részét nyilvánosságra kell hozniuk. Pedig ez nem segíti elő sem a hitet, sem a tisztességet. Jézus szavai kijózanítóak. Zárd be ajtódat, és beszélj titokban a te Atyáddal. Ne legyen más hallgatóságod, csak Isten.

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” -(1 János 4,19)


A bolygók csak a naptól kapott fényt sugározzák vissza, s a szívből sem származik igazi szeretet Jézus iránt, mely nem magától az Úr Jézustól ered. Isten végtelen szeretetének, Isten iránt való szeretetünknek e túláradó forrásából kell fakadnia. Nagy és határozott igazság marad ez mindörökké, hogy mi nem más okból szeretjük Őt, hanem: mert Ő szeretett először minket. Iránta való szeretetünk hozzánk való szeretetének gyönge sarja. Csontot és velőt borzolgató csodálkozást érezhet mindenki, aki Istennek művét szemléli és abba elmélyed; de a szeretet lángját a szívben egyedül az Isten Szelleme gyújthatja meg. Milyen csoda, hogy közülünk bárkit is arra lehetett rávenni, hogy a Legszeretetreméltóbbat szeresse. Milyen csodálatos, hogy az Úr, aki ellen fellázadtunk, ilyen bámulatos szeretet-megnyilvánulása által kísérel meg ismét Magához vonni minket! Az Isten iránt való szeretetből egy morzsácskát sem találtunk volna magunkban soha, ha az az Ő szeretetének gyönyörűséges vetése által szívünkbe nem plántáltatott volna. A mi szeretetünk Isten szeretetének sarjadéka, amely szívünkbe lett öntve, de miután bennünk az Istentől született, Istenből is kell táplálkoznia. A szeretet üvegházi növény, nem olyan növény, amely magától virágzik az emberi talajban, ezt felülről jövő harmatnak kell megnedvesítenie. A Jézushoz való szeretet olyan virág, amely gyöngéd ápolást kíván, és ha semmi más táplálékot nem élvez, mint azt, melyet szívünk sziklája adhat, úgy hamar el kell hervadnia. Valamint a szeretet mennyből ered, úgy annak mennyei eledellel kell táplálkoznia is. A pusztában nem nőhet, csak ha onnan felülről mannával van táplálva. Szeretetnek szeretetből kell élni. Isten iránt való szeretetünk lelke és veleje az Ő hozzánk való szeretete.




„A szeretet hatalmát áldom,
Mely Jézusban tűnik elém;
Annak dicső nevét kiáltom,
Kitől én por szeretve vagyok;
Magammal én már nem gondolok,
A szeretet árjába hullok.”

Sid Roth: EZ TERMÉSZETFÖLÖTTI -Kynan Bridges tanításai 1-5.rész

„Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott Ige." Példabeszédek 25,11


....,,Amint a Mennyben, úgy a Földön is,,!!


Sétálj át a lakásodon hangosan olvasva az Igét...nem tér vissza üresen! Nagyon szeretem ezt tenni!
Íme itt egy tanítás róla, engem is megerősítve, hogy amit évek óta teszek, azt megáldja az Úr!
Mert ha valami gond van az életünkben, akkor először tudás kell, aztán tenni kell, az Igét mint magot elültetni az életünkbe!
,,Kihez mehetnék, hanem az Úrhoz,,
JEGYZETELD ki a kulcs mondatokat és alkalmazd azt, mindennap és Isten Hű és megcselekszik azt az életedben! Ámen!

Kynan Bridges (2) Anyagi Áldások Isten Jóindulatában
https://www.youtube.com/watch?v=jPtHl_ekAyA

Kynan Bridges (1) Hogyan Birtokold Gyógyulásod?

Kynan Bridges (3) Birtokold Gyógyulásod

Kynan Bridges (4) Hatalmad Isten Királyságában

Reggeli dicséret: Gondja van rád!

„Íme, Isten az én szabadítóm, bízom és nem rettegek, mert erőm és énekem az Úr, megszabadított engem.” -Ézsaiás könyve 12:2

"Elfáradtam!" - szól hozzánk a kislányunk, és kezeit kitartóan felfelé emeli. Még párat közelebb lép felénk, keze még mindig a magasban, és jön az újabb nyomatékosítás, "hoppá, hoppá!". És mi felvesszük, amíg bírjuk. Ölbe, hátra, nyakba, ahogy épp kézre áll, és megyünk tovább együtt, egy emberként az úton.

Ma reggel Isten is ilyen őszinte megnyilvánulást szeretne kapni tőled. Mondd el neki, ha fáradt vagy, ha félsz, ha nem mersz szembenézni a hétfővel, ha túl messze van a csak álmaidban létező nyaralás, és igazából egy időre eleged lett a munkából. Mondd el neki,hogy szükséged van Rá, hogy nélküle nem tudsz továbblépni, mert azt sem látod a sötétben, hol van a következő lépcsőfok.

Ő megszabadít, és erőt ad a folytatáshoz. A saját erejét és jelenlétét. Ő képes legyőzni a rád váró óriásokat, képes megújítani elfáradt lelkedet, új reményt és új célt hozni szívedbe.

Ő Isten. És szeretne ez lenni a te életedben is. Szeretné, ha megismernéd Őt, a szeretetét, igazságát, hatalmát, erejét, kegyelmét. Szeretné, ha nem félnél tőle, hanem bátran, őszintén fordulnál hozzá. Szeretné, ha mernél kiáltani hozzá a szükségben, és meghívnád akkor is az életedbe, amikor látszólag minden rendben zajlik. Szeretne veled élni, és szeretné, ha hozzá tartoznál.

Hát ragadd meg a mai nap lehetőségét, és ne sajnáld az időt, kiálts Istenhez bátran! Kérd az Ő segítségét, tapasztald meg szabadítását, és add tovább másoknak a jó hírt: Istennek gondja van rád!

Bejegyezte: Sz-Cs. Andi

2017. június 10., szombat

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Akkor Dávid ismét megkérdezte az Urat...-l.Sám 23,4.




Mindenkinek, aki Isten útján akar járni, példakép Dávid abban, hogy újra és újra az Úrhoz fordul világosságot és tanácsot kérni.

Egyszeri megkérdezés nem mindig elég. Ügyünk néha meglepően rövid idő alatt fordulhat. Akkor újra tanácstalanul áll az ember. Dávid példája megmutatja nekünk, mit kell ilyenkor tennünk: Ő megkérdezte az Urat másodszor is! Először megkapta az utasítást: Menj el Kehillába! Emberei között azonban ellenkezés támadt. A kehillái hadjáratban annak a veszélynek a növekedését látták, hogy Saul kezébe kerülnek, mivel Kehilla az ő uralmi körében volt.

Saul későbbi próbálkozása, hogy Dávidot Kehillában elfogja (7. v.) azt mutatja, hogy gondolkozásuk nem is volt alaptalan. Dávid emberei e szerint az elv szerint gondolkoztak: "Ki-ki a maga szerencséjének a kovácsa".

Mit tegyen most Dávid? Egyfelől világos isteni utasítása van arra, hogy Kehillába menjen, másfelől emberei ellene állnak, hogy ezt a tervét véghez vigye. Egyszerűen megváltoztatja szándékát? Ez gyengeség lenne.

Dávid isteni vezetés alatt áll. Istennek kell kimondania minden esetben a végső szót. Ezért Dávid megkérdezte az Urat másodszor is. Isten újra ezt a parancsot adta neki: Menj el Kehillába! Az isteni parancs megerősítése folytán Dávid határozott és rendíthetetlen lett. Emberei nem tudták bizonytalanná tenni, sokkal inkább ő változtatta meg emberei nézetét, hogy bátran menjenek vele.

Sok ember hagyja, hogy környezete befolyásolja; ezáltal magatartása bizonytalan és megbízhatatlan lesz. Olyan lesz, mint a szélkakas. Aki ebből az áldatlan állapotból ki akar szabadulni, az tanulja meg Dávid áldott szokását. Ez teszi életünket állhatatossá, s ez ad bizonyosságot.

Milyen nagy szükség van a mi időnkben olyan emberekre, akiket Isten szilárdakká tett!

Varga László: Isten asztaláról

"Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből." -János 10,27-28

Igen, ez Jézus biztatása. Ha eltűntek a nagyhangú pásztorok, ha a népek úgy ténferegnek, mint a pásztor nélkül maradt juhok, mégsem hajlandók Jézus tanítását megszívlelni, a szeretet szolidaritását mindenki csak másoktól várja, a kemény ige helyett zavaros értelmetlenségek után kapkod, Jézus megkeresi a maga juhait, és azokat fogja vezetni. Lehet, kevesen lesznek. Lehet, megpróbálják elszigetelni, különcöknek fogják tartani őket. De megmaradnak, eredményes életet fognak élni, és ha lesz még megújulása a régi keresztyén népeknek, az is csak belőlük fog kiindulni. Döntő fontossága van ma annak, hogy aki meghallja Jézus hívó szavát, az valóban kövesse Őt. Ne csak a maga boldogságát keresve, ne betokozódva, ne szektaként elszigetelve magát, hanem keményen kiállva, vállalva a lehetetlen feladatot: a küzdelmet az egész társadalomért, Isten akarata szerint való életre vezetéséért. Lehet ezt ma nevetséges igénynek mondani. Az is lenne, ha nem maga a mindenható Isten vezetné őket. De ha Ő akarja, győzni fog a Krisztus kis serege, és új élet fakad a romokon.



Uram, segíts! Népünk teljes romlásban van. Külső ellenségekkel szemben nem tud helytállni, mert megsemmisült belső egysége, hite, áldozatkészsége. Egyházaink pedig tétováznak, a hosszú rabság után nem képesek előállni, határozottan vállalni és ellátni feladatukat. Egyetlen reményünk maradt, hogy neked még van rendelésed a mi számunkra is. Ha mi nem vagyunk igaz követőid, figyelj hitvalló, ha kellett, vértanúságot is vállaló őseinkre, akiknek megígérted, hogy ezeríziglen megáldod őket utódaikban. Adj híveidnek, adj nekem is Lelked erejéből, hogy mi a Te vezetésed alatt tudjunk dolgozni lerontott közösségünk újjáépítésén! Ámen.

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-AZ ADAKOZÁS KEGYELME

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 6,1-4 



1 "Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. 
2 Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. 
3 Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, 
4 hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked."

"A te Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked,"(Mt 6,4b)

Az adakozás mindig lényeges része volt a kegyesség gyakorlásának. Nemcsak tennünk kell azonban ezt, hanem jól is kell tennünk.
Urunk hangsúlyozta, hogy tartsuk titokban azt, ha pénzt adunk. Az adakozás az istenimádat aktusa. Gyakorolnunk kell, mivel szeretjük Istent. Ha azonban a kegyességnek ezt az aktusát észreveszik és megdicsérik az emberek, tettünk ott ér véget, ahol elindult, ti. a földön, az emberek előtt. Soha nem ér fel Istenhez. "Úgy tettétek, hogy lássák az emberek? Nos, az emberek azt mondják, hogy fantasztikusak vagytok. Így máris elvettétek jutalmatokat."
Amikor adakozunk, az úgy kell csinálnunk, hogy mások ne lássák, mi pedig ne jegyezzük fel. Az a bizonyos sor a bal kézről, mely nem tudja, hogy mit tesz a jobb kéz, azt jelenti, hogy nem szabad nyilvántartást vezetnünk jó cselekedeteinkről. Vannak emberek, akik ebből arra következtetnek, hogy adományainkat nem szabad beszámítanunk a jövedelemadó levonásba. Ez azonban képtelenség. Amit az Úr mondani akar, az az, hogy nem próbálhatjuk meg kiszámítani a jó pontokat, melyeket Isten előtt szereztünk alamizsnáinkkal. Ha túlságosan jól emlékezünk jó cselekedeteinkre, akkor cselekedetekből élünk, és nem kegyelemből. Vannak emberek, akik el szoktak költeni tíz dollárt is egy vendéglőben, anélkül, hogy sokat gondolkodnának rajta. Ha azonban, a pillanat hevében ugyanazt az összeget jótékony célra fordítják, hetekig nagyon igaz embereknek érzik magukat. Azért kell adakoznunk, mert szeretjük Istent. Ne csináljunk hát belőle nagy ügyet, ne is gondoljunk sokat rá.
Isten nemcsak az eredete az adakozás kegyelmének, hanem a célja is. Az a kegyelem, amely Istenből árad és átárad rajtunk, hozzá tér vissza dollárok formájában. Ez az adakozás szépsége, ha helyesen gyakoroljuk azt.
A másoknak adott pénz nem elvesztegetett pénz. "A te Atyád pedig ... megfizet neked." De ez csak akkor lesz így, ha megfelelő módon adjuk a pénzt. Az adakozás művészete nem könnyű. Az adakozónak számos lehetősége van arra, hogy "learassa a babért". Ha ezt teszi, nem kapja meg a díjat. Adományaink legyenek a "kegyelem virágai", amelyeket Istennek nyújtunk át.