2017. július 17., hétfő

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Tudván, Istentől szeretett atyámfiai, hogy ti ki vagytok választva.” -(1 Tesszalonika 1,4)


Némely ember úgy vélekedik, hogy előbb azt kell megtudnia, választva van-e, s csak azután akar Krisztusra tekinteni. Azonban ezt így sohasem fogják megtudni, mert ezt csak azáltal lehet felismerni, ha Jézusra néznek. Ha választatásotokról bizonyosak akartok lenni, erősítsétek meg szíveteket és ragaszkodjatok Isten ígéreteihez. Érzed, hogy bűnnel terhelt, elveszett bűnös vagy? Akkor menj egyenest Krisztus keresztjéhez, panaszold el az Úr Jézusnak és mondd meg neki, hogy az Ő igéjéből olvastad: „Aki én hozzám jön, semmiképpen ki nem vetem”. 
Mondd neki, hogy Ő mondta: „Igaz beszéd ez és mindenképpen méltó, melyhez ragaszkodjunk: hogy a Krisztus Jézus eljött e világra, hogy a bűnösöket megtartsa”. 

Fordulj Jézus felé, nézz rá és bízz benne, úgy közvetlenül meg fogsz győződni választásodról, mert amilyen bizonyos, hogy hiszel benne, olyan határozottan és bizonyosan el is vagy választva. 

Ha teljesen át akarod adni magad Krisztusnak, és minden bizodalmadat Belé kívánod helyezni, de ezt mondod: „Előbb tudni akarom el vagyok-e választva”, akkor kívánsz valamit, de magad sem tudod, hogy mit. Menj a kedves hű Úr Jézushoz úgy amint vagy, ha még oly vétkes volnál is. 
Dobj el minden kíváncsi kérdést, vajon választott vagy-e te, vagy nem. Menj egyenesen Krisztushoz, rejtőzz sebeibe és meg fogod tudni, hogy választott vagy. Részesülni fogsz a Szentlélek biztosításában, aki által később mondhatod: „Tudom kiben hittem és biztos vagyok benne, hogy az én Ő általa letett kincsemet megtartja arra a napra”. Krisztus részt vett az örökkévalóság tanácsában: „Öröktől fogva való szeretettel szerettelek téged, azért terjesztettem rád irgalmasságomat”. 
Ha te Krisztust választottad, úgy nem lehet kételkedned azon, hogy elválasztott vagy.

„Szerelmedből választottál,
Krisztusban magadhoz vontál,
Drága mennyei Atyám.”

2017. július 16., vasárnap

Joel Osteen pásztor bátorító üzenete

 Milyen lépéseket tegyünk a saját növekedésükért?


Fel kell ismernünk, hogy a növekedés nem automatikus. Van sok sikeres ember, aki teljes potenciáljának felét sem érte el. Van, egy un. célállomás kor. Ez azt jelenti, hogy amikor elérünk egy bizonyos célt, amikor lediplomázunk, amikor megszerzünk egy bizonyos pozíciót, amikor kifizetjük a ház törlesztését, hátradőlünk és agyunkat semleges üzemmódba kapcsoljuk és abból élünk, amit már megtanultunk. Fejlődünk talán egy kicsit, de igazából nem tanulunk újat. Nem növekszünk, nem válunk jobbá karrierünkben, egyéniségünkben. Gyermekként automatikusan növekszünk. Nagyobbak leszünk, fizikailag fejlődünk. Szellemi növekedésre szüleink, tanáraink hívnak ki. Ez automatikus növekedés, az életünk része. Az a baj, hogy egy ponton, amikor fizikailag már nem növekszünk tovább, amikor befejezzük az iskoláinkat, akkor ez a növekedés már nem automatikus. Ha folytatni akarjuk, akkor felelősséget kell vállalnunk a saját növekedésünkért. Úgy kell hozzáállnunk, hogy hogyan tudnék fejlődni, mit tehetek, hogy jobbá váljak. Fel kell ébresztenünk magunkban a tanulás utáni vágyat. Legyen az a célunk, hogy valami módon minden nap növekszünk, minden egyes nappal valami újat tanulunk.

Egy Pablo Casses nevű ember volt az egyik legnagyobb csellista. 12-évesen kezdett játszani és olyan dolgokat vitt véghez, amit előtte soha senki. A szakmája legnagyobbjaként tartották számon. 85-évesen még mindig korán felkelt és minden nap 5 órán át gyakorolt. Egyszer egy újságíró megkérdezte, hogy miért fektet még mindig ennyi energiát ebbe. Ő mosolygott és azt válaszolta: Azért, mert azt hiszem, egyre jobb vagyok. Ő megértette ezt az elvet, hogy ha felhagysz a tanulással, megállsz a növekedésben. Ha megállsz a növekedésben, felhagysz az élettel. Az élet rutinná válik, elveszítjük lelkesedésünket. Hadd kérdezzelek meg, TE milyen lépéseket teszel a növekedésért? Könyveket olvasol, oktató CD-ket hallgatsz, tanfolyamra jársz? Vannak jó mentoraid? Teszel egyáltalán valamit azért, hogy kiterjeszd magad? Barátaim, Isten ajándékot adott nektek, kincs rejlik a bensőtökben. Az egyik fő célunk legyen az, hogy kifejlesztjük képességeinket. Valahol olvastam, hogy Amerikában a legolvasottabb újság a TV-műsor. Nem vagyok TV-Gide ellenes, de okosabban kellene felhasználnunk időnket. 50%-a azoknak, akik befejezik az iskolát (legyen az akár főiskola vagy egyetem), egyetlen könyvet sem olvas végig élete hátralevő részében. Ez azért van, mert a tanulást egy életszakasznak tekintjük és nem életmódnak. Azt gondoljuk, hogy amint befejezzük az iskolát, túl vagyunk a tanuláson. Megvan a pozícióm, társ vagyok a cégben, menedzser az irodában, pásztor a templomban. Sosem szabad abbahagynunk a tanulást. Ma annyi lehetőség van a növekedésre. A modern technológia segítségével könnyű fejlődni és kiterjeszteni gondolkodásunkat. Ne rekedj meg. Ne maradj karrieredben, kapcsolataidban ugyanazon a helyen jövőre is, ahol most vagy. Többet kell tudnod. Ha a kereskedelemben dolgozol, arról kell könyveket olvasnod, hogyan lehet hatékonyabban kommunikálni. Sokszor arra várunk, hogy Isten ajtókat nyisson nekünk: Istenem adj nekem több lehetőséget. Valójában Isten csak ránk vár, arra, hogy kifejlődjön az, amit elrejtett bensőnkben.

Húszas éveim elején venni akartunk egy fontos alkatrészt a televíziós berendezéshez a lelkészség számára. Néhány ezer Dollár értékű. Két nagy gyártó között kellett választani. Az egyik cég képviselője 60-as évei közepe-vége felé járó nagyon kedves, barátságos úriember volt. Elmentem Dallasba, hogy megnézzem a berendezést és egy napot vele töltöttem. Vissza akartam repülni Hustonba és ő azt mondta, velem akar tartani, hogy elkísérjen és a következő géppel visszarepül. Mondtam, hogy nagyon kedves, de nem kell elkísérnie, de ő ragaszkodott hozzá. A repülőn mellettem ült. Ez az ember mindent tudott rólam. Tudta, hol nőttem fel, hol jártam iskolába, mik a hobbyjaim, tudott mindent a templomról, hogy hogyan indult. Többet tudott rólam, mint bárki a családomon kívül. Ámulatba ejtett. Végül megkérdeztem, miért tudja mindezt. Azt mondta, Joel, megtanultam valamit a legnagyobb üzletembertől, aki valaha is élt. Ő azt mondta, minél többet tudok az ügyfeleimről, annál jobban tudok alkalmazkodni hozzájuk. Minél jobban megértem, honnan jöttek és mik az igényeik, annál jobban tudom kiszolgálni őket. Azt mondta: Joel, maga 20-as éveiben jár, én a 60-as éveimben vagyok. Gondoljon arra, mennyivel jobban tudok alkalmazkodni önhöz, ha ismerem a hátterét, hobbyjait. Ezért volt ő az első számú üzletkötő ennél a nagyvállalatnál. Egész életében az üzletkötést tanulmányozta. Mondta, hogy évente 2-szer üzletkötői szemináriumokra jár. Már 40 éve csinálja ezt. Tanfolyamokra járt, hogy elsajátítsa a hatékony üzletkötés mesterfogasait. Nem csoda, ha áldott. Tanult, növekedett, kifejlesztette azt, amit Isten elrejtett benne. Mindegy milyen területen vagy. Légy akár főállású anya, mindig keresned kell a fejlődés lehetőségét, hogy mindent megkapj, aminek Isten teremtett. Ne állj le azzal, hogy elértem célom, itt fogok maradni életem végéig. Nem. Ez korlátoz téged. Tégy lépéseket, hogy többet tanulhass. Lépj ki a skatulyából és tanulj valami mást. Talán villanyszerelőként, ácsként, szerelőként dolgozol. Ez nagyszerű, de milyen lépéseket teszel azért, hogy fejlődj?

Valahol olvastam, hogy ha valaki napi 1 órát szánna egy bizonyos tárgyra, 3 év múlva ennek a dolognak a szakértőjévé válna. Meg kell találnod legnagyobb adottságaid területét és szánj időt ennek fejlesztésére. Ha fókuszált maradsz és minden nappal, minden évvel, picivel többet tanulsz, szakértővé válsz. Vezető leszel a területeden. Arra a pontra kell fejlesztened képességeidet, ahol céged már nem tud nélküled tovább működni, vagy legalábbis nem olyan simán. Mert ha 1 hétig távol vagy és senki nem hiányol, mindent eladnak, minden munkát elvégeznek, az egy figyelmeztető jel. Ha nem hiányzol, lehet, hogy egyszer rájönnek, nem is kellesz. Válts új fokozatba. Termelj többet. Járj tanfolyamokra, fejleszd képességeidet. Joel, nekem alacsony a beosztásom. Ha elmennék, senkinek sem hiányoznék. Talán úgy van, de gondolj arra, hogy nem fog így maradni. Ne építs házat ott, ahol sátornak kellene állnia. Ez nem az állandó lakcímed, nem kell itt élned, itt csak áthaladsz. Növekedj, tanulj, tégy többet, mint kell. Termelj túl. A krém mindig fölemelkedik. Ha minden nap a legtöbbet nyújtod, meg fognak jegyezni. Példabeszédek 22:29 azt mondja: Látsz olyanokat, akik tehetségesek munkájukban?

Ők nagyszerű emberek előtt fognak állni és nem fognak sötét embereket szolgálni. Ez azt jelenti, hogy ha kibontakoztatod a tehetségedet, melyeket Isten adott neked és minden nap a legjobbat nyújtod, akkor előléptetés vár rád. Azt mondod: A feletteseim már előttem 10 évvel itt voltak és nem mennek el. Nincs hely a felemelkedésre.
Isten azt mondja Példabeszédek 18:16-ban: Az adottság helyet fog teremteni.

Talán 1 évig tart, talán 5 évig, de új ajtók fognak megnyílni. Nem kell aggódnod amiatt, hogy ki van előtted, ki gátol téged, miért nem fog megtörténni. Isten teljesen ura a helyzetnek. Ne légy bátortalan, hogy ez ma nem nekem szól, nekem nincs helyem a növekedésre. Nem. Válts új fokozatba. Te nem emberek alatt, hanem Isten alatt dolgozol. Nem tudod, Isten nem akarja, hogy ellenőr légy. Ez túl kevés lenne neki. Isten ennél messzebbre akar vinni és egy egészen új szintre akar juttatni. Ismerek olyanokat, akik recepciósok voltak és ma többmilliós céget vezetnek. Miről beszélek? Fejleszd képességeidet. Ne hagyd abba a tanulást, növekedést. Joel, én már ugyanúgy tudok mindent, mint munkatársaim. Nem kell olyannak lenned, mint mindenki. Ez a gondolkodás korlátoz, röghöz köt. Légy több náluk. Légy olyan kiváló, olyan produktív, olyan bölcs, hogy amikor nem dolgozol, az emberek alig várják, hogy visszamenj, mert nélküled szétesik az iroda. Hadd áruljam el, mikor fognak mindig hiányolni. Ha megtanulsz problémamegoldó lenni. Ne menj a főnöködhöz azzal, hogy van itt egy probléma. Ne problémákat nyújts be, hanem megoldásokat. Munkaadóként tudom, hogy olyan embereket keresünk, akik meg tudnak oldani problémákat. Mindenki be tud mutatni problémákat. A 9-éves fiam meg tudja mondani, hogy ég a ház. Ez könnyű. De nekem olyan kell, aki nem csak azt mondja, hogy ég a ház, hanem hogy a tűzoltók már úton vannak és mindenkit biztonságban kihoztunk, már felhívtam a biztosítót és itt van a szálloda, itt az autó. Mi a lényeg?

Ha értékes akarsz lenni szervezeted számára, légy problémamegoldó. Vess fel megoldásokat vagy legálabb néhány különböző választási lehetőséget. 4-5 menedzser segít nekem itt. Az elmúlt 9 évben nem emlékszem olyanra, hogy azzal jöttek volna hozzám, hogy Joel van egy problémánk és nem tudjuk, mit tegyünk. Ez olyan terület, ahol fejlődni tudunk és legyünk megoldás orientáltak, nem pedig probléma orientáltak. Még a magánéletedben is. Ne fordulj azzal társadhoz, hogy itt egy probléma, mit fogsz csinálni. Ha valaha is felvetsz egy problémát, fűzz hozzá egy megoldási lehetőséget is. Mit teszel azért, hogy fejlődj és ezáltal új szintre tudj lépni? El tudod végezni a tanfolyamot, ami a javadat szolgálja? Maradj mindig aktív. Joel, nekem megvan a végzettségem, minősítésem, engedélyem. Tudsz róla, hogy mennyi diplomát adnak ki mindössze 5 év alatt? A világ olyan gyorsan változik. Ha nem tanulsz tovább, nem teszel lépéseket a növekedésért, le fogsz maradni. Néhányatok elért egy bizonyos szintet és megállt a fejlődésben. Ki kell törnöd ebből a skatulyából és valami újat kell tanulnod.

Will Rogers azt mondta: Lehetsz a helyes úton, de ha leülsz, átgazolnak rajtad.

Ha nem teszel lépéseket a növekedésért, ne csodálkozz, ha egyszer valaki felbukkan és elveszi azt az előléptetést, ami neked járna ki. Én áldom Istent, ezért senki nem veheti el tőlem az előléptetést. Ha nem vagy felkészült, ha nem fejleszted azt, amit Isten adott neked, lemaradhatsz arról, ami kijárna neked. Az a jó hír, hogy sosem túl késő elkezdeni. Mindent megkaphatsz, amire Isten megalkotott. Arra akarlak felhívni, hogy készíts személyes növekedési tervet életedre. Kell egy olyan speciális terv, ami megmutatja, hogyan fogsz növekedni. Más szavakkal: ezeket a lepéseket fogom megtenni minden nap azért, hogy fejlődjek, jobbá váljak. Ne azt mondd bizonytalanul, hogy néha el fogok olvasni egy könyvet. Nem. Egy határozott tervre van szükség. Hagy adjak néhány ötletet.

Mikor a munkába tartasz, ne a rádiót hallgasd, hanem oktató CD-t. Az átlag amerikai évente 300 órát tölt autójában. A kocsidat egyetemmé alakíthatod. Ez sok idő, fordítsd a javadra. Vagy a konditeremben, amikor edzel, hallgass fontos információkat. Sokan elmondják nekem, hogy futás közben, séta közben, edzés közben hallgatnak engem. Egy hölgy elmondta, hogy este az ágyban szokott hallgatni engem, mert így egyből elalszik. Ő ugyan bóknak szánta ezt. Ezek egyszerű dolgok. Nem arról beszélek, hogy napi plusz 2-3 órát tanulással tölts, hanem azt mondom, hogy azt az időt, amit nem használsz ki, fordítsd fejlődésre. Imádom ezt az új technikát. Az üzeneteket le tudod tölteni iPod-ra és akkor hallgatod meg, amikor akarod. Ebben az évben 60-millió üzenetet küldünk el. Iratkozz felt és te is megkapod és újra és újra meghallgathatod az üzeneteket. Ez a növekedési terv. Ha Isten látja, hogy terjeszkedsz, erőfeszítéseket teszel, megteszed részed a növekedésért, meglátod, természetfölötti ajtók nyílnak meg. Legyen terved része, hogy legalább évente egyszer el mégy egy szemináriumra. Kell, hogy olyan emberek vegyenek körbe, akik ugyanarról a területről jöttek. Figyelj az ötleteikre, terjeszd ki gondolkodásod. Én mindig beszélek más ministránsokkal, vezetőkkel.

Évente 2-szer kerekasztal van itt néhány száz pásztorral és kicseréljük gondolatainkat. Minden atya 2 percet kap, hogy a leghatékonyabb dolgot bemutassa. Annyi mindent tanulok, annyi jó ötletet kapok. Ha folytatni akarod a növekedést és a legjobbá akarsz válni, körül kell venned magad másokkal erről a területről és nyitottnak kell lenned a tanulásra. A növekedési terv másik fontos része kell, hogy legyenek a jó mentorok. Keress olyanokat, akik már ott vannak, ahova te tartasz. Olyanokat, akik nálad többet tudnak és engedd, hogy ők mentoráljanak. Ha velük vagy, tegyél fel kérdéseket, fejtsd meg, hogyan jutottak el oda, ahol vannak, hogyan gondolkodnak. Azt mondod, Joel, nekem nem kell mentor, sikeres vagyok, jól mennek a dolgaim. Gondolj bele Tiger Woods a világ legsikeresebb golfjátékosa. De tudod, hogy van edzője, menedzsere, segítői, akik a gyakorlásban, szellemi ráhangolódásban támogatják? Ha neki szüksége van segítőkre azon a szinten, ahol van, akkor nekünk is.

Olvastam kereskedelmi képviselők egy csoportjáról. Pár 100-an voltak egy teremben ugyanattól a cégtől. Az előadó megkérdezte, hányan tudják, hogy ki a 3 legjobb üzletkötő a teremben. Mindenki felemelte a kezét. Továbbment és megkérdezte, hányan ebédeltek már velük és kérdezték meg tőlük, hogyan jutottak el erre a szintre. Egy kéz sem emelkedett a magasba. Isten mindenféle olyan embereket helyezett el utunkba, akiktől tudást, tapasztalatot meríthetünk. Csak nyitottnak kell lennünk. Nézz ma körül és keress olyanokat, akiktől tanulhatsz. Tiszteletteljesen mondom, de ne vesztegesd idődet olyanokra, akik semmivel sem gyarapítnak. Az élet túl rövid ahhoz, hogy lustálkodj. Akik kis álmokkal, kis célokkal rendelkeznek, akik sehova sem tartanak, hadd áruljam el, hogy megfertőzhetnek. Ha sokat lógsz velük, ez rád is átterjedhet. Ez nagyon fontos a fiatalok számára. Ha iskolába jársz, olyan emberekre van szükséged, akik inspirálnak, akik arra késztetnek, hogy magasabbra juss. Talán nem leszel a legnépszerűbb az iskolában, de 20 év múlva senki nem fog rá emlékezni, hogy ki volt a legnépszerűbb. Aki azért volt népszerű, mert kicsit vadabb volt a többieknél, több véraláfutása volt. 20 év múlva a véraláfutás nem számít, hanem csak az, hogy van-e jó végzettséged, van-e jó alap, amire életed építheted. Érdekes, hogy a tudományos szakok nem a legnépszerűbbek. A matematika klubba járni sosem olyan népszerű, mint egy focicsapatban játszani. Barátaim, sokan viccelődtek azokkal, akik a tudós csapatba jártak, amikor iskolás voltam, de most azoknak dolgoznak, akik ebbe a klubba jártak. Hozd ki a legtöbbet magadból. Olyan nagy hangsúly esik manapság a sportra. Imádom a sportokat és egész életemben sportoltam és tudom, hogy fegyelemre, kitartásra, csapatmunkára tanít, de nagyon valószínű, hogy nem leszünk egész életünkben sportolók. Valahol olvastam, hogy 5millió fiatal közül 1 lesz profi kosárlabdázó. Nem akarlak elkeseríteni, de ha fehér vagy, akkor 1:15 millióhoz az esélyed. Az átlagos profi focistakarrier 3 és fél év. Még ha sikerül is,- és most sok profi sportoló ül itt,- az nagyszerű, de szükség van egy alapra, amire építhetsz. Ha komolyan veszed a tanulást, talán könyvmolynak, strébernek fognak nevezni, de ne foglalkozz ezzel, mert néhány év múlva úgy fognak hívni, hogy főnök, doktor, atya.

Hallottam valakitől, hogy a népszerűség az, amikor mások szeretnek téged, a boldogság pedig az, amikor szereted önmagad. Ne érdekeljen, hogy ki nem szeret téged. Csak az a fontos, hogy te szeresd önmagad, hogy te légy a legjobb. Jó, ha fejlődési célokat tűzünk ki. Mi szeretnél lenni 1 éven belül? Ha nem tűzöl ki célokat, akkor nem is jutsz el oda. Olvastam egy főiskolás fiatalemberről, aki sikeres úszó volt. Az volt az álma, hogy kijusson az Olimpiára. 1972-ben nézte a TV-ben az Olimpiát és mikor látta az aranyérmes úszó idejét, tudta, hogy 4 másodperccel kellene javítania a sajátján és versenyezni tudna vele. Így előállt egy tervvel. 4 éve volt a felkészülésre. Kiszámolta, hogy ha 4 évig évente 10 hónapot edz, akkor annyit kell tennie, hogy minden hónapban 1/10-ed másodpercet kell javítania eredményén. Tudta, ha minden nap egy kicsivel jobbá válik, el tudja érni célját. Ehhez tartotta magát és 1976-ban John Neighbour 4 olimpiai aranyéremmel tért haza.

Azt akarom ebből kihozni, hogy ha készítesz egy tervet arra, hogyan válj minden nappal egy kicsit jobbá, csodálkozni fogsz azon, hova jutsz el 1 év alatt, 5 év alatt, 10 év alatt. A cél most nagyon-nagyon messzinek tűnik, de csak pici fejlődés kell hozzá minden nap. Van egy barátom, aki nagyon szegény környezetben nőtt fel. Apja már korán elhagyta a családot, anyja egyedül nevelte fel a külvárosban. Valami szerencse folytán bekerült az egyetemre. Az volt az álma, hogy újságíró lesz. De az első pár napban az egyik professzor azt mondta neki, hogy csak az idejét pazarolja, sosem lesz újságíró. Az egyetem előcsarnokában ült és már készült hazamenni, nagyon levert volt, mikor egy fiatal hölgy odament hozzá és megkérdezte mi a baj. Elmondta, amit a tanár mondott neki, és hogy éppen ki akar iratkozni. A nő szigorúan nézett rá és azt mondta: Hogyan merészelt ilyet mondani magának? Nem fog kiiratkozni, hanem velem jön. Ő volt az egyetem dékánja. Áthelyezte egy másik csoportba a fiatalembert, egy másik professzorhoz. Ez a fiatalember sosem találkozott szobatársával. Teljesen eltérő környezetből származtak. A szobatársa gazdag családban nőtt fel, ő meg vidékről jött. De Isten mindig tudja, mit csinál. Ha az a vágyad, hogy fejlődj, jobbá válj, Isten mindig a megfelelő embereket hozza utadba. Amikor ez a szobatárs megtudta, hogy a fiú mi szeretne lenni, azt mondta neki: Sosem leszel újságíró ezzel a szókinccsel. Új szavakat kell tanulnod. A szárnya alá vette és minden nap új szóra tanította meg. Napról napra, hónapról hónapra új szavat tanított meg neki a szótárból, megtanította a helyes kiejtésre. 4 évig minden nap új szót tanultak. Ez a fiatalember ma világhírű újságíró, a legfontosabb hálózatoknak dolgozik, és a hírekben látom őt minden nap. Mindez azzal kezdődött, hogy naponta megtanul 1 új szót.

Mi a TE terved a fejlődésre? Teszel valamit folyamatosan és kitartóan azért, hogy javíts magadon? Ha nem, akkor ma elkezdheted. Csinálj egy tervet. Ez lehet olyan egyszerű pl., hogy minden nap felkelek és az első 20 percet arra szánom, hogy Isten szavain meditálok. Oktató CD-t hallgatok munkába menet. Este kicsivel korábban kikapcsolom a TV-t és 20 percig olvasok egy könyvet. Összefogok a mentorommal és havonta 2-szer elmegyünk ebédelni. Minden hétvégén elmegyek a templomba. Ez egy növekedési terv. Ha felelősségteljesen hajtod végre terved, Isten viszonozni fogja az erőfeszítést. Én hiszem, hogy az elkövetkezendő napokban új lehetőségek fognak utadba kerülni. Lehetőséged lesz kiterjeszkedni, új kihívásokkal szembenézni, új szintre lépni, de fel kell készülnöd.

Ne hagyd el magad, a nagyság magjait hordozod bensődben! Csak arra várnak, hogy gyökeret verjenek és kikeljenek. Határozd el, hogy minden nap valami újat tanulsz!

Ha van egy növekedési terved életedre és tartod magad hozzá, adottságaid fejlesztésére fókuszálsz, Isten megígéri, hogy adottságod teret fog nyitni neked. Ez azt jelenti, hogy azt fogja megtenni neked, amit ennek a fiatalembernek is tett. A megfelelő embereket hozza életedbe, a megfelelő lehetőségeket adja neked. Egyre magasabbra emelkedsz és én hiszem és kijelentem, hogy minden vágyad, minden álmod, melyet Isten ültetett szívedbe, meg fog valósulni.

Napi áhítat: Krisztus imádkozni tanít

Hét témája: Krisztus megszabadít

Olvasmány: Mt 6,9–13                     


Imádságodban mindenekelőtt imádd Istent, ne csak kérj tőle!
Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, 10jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; 11mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma, 12és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; 13és ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.”


Könyörögjünk a közelmúltban bemerített, új testvéreinkért! (1Pt 2,2–3)

Magyarázat:

Egy levélnek, egy beszélgetésnek az alaphangját a megszólítás minősége adja meg. A címzett, a partner a felé irányuló tiszteletet (ill. annak hiányát) megérzi, minek nyomán engedi megnyerni jóindulatát (ill. ellenkezőleg). Az eleve elvárt jó modor fölötti őszinte kedvesség és megbecsülés (ill. megint csak a hiánya is) magának a közlendőnek a sorsát pecsételi meg. Jézus gyakorlatával példát hagyott – hiszen rendszeresen töltött időt imádságban –, tanításával pedig mintát adott. Az imádság nem más, mint kommunikáció a mindenható Istennel, így a fentiek erre a területre is érvényesek. Ki más lehetne ebben jobban segítségünkre, mint tulajdon Fia, aki eleve olyan közel áll hozzá, hogy egylényegű vele? Másrészt pedig a lehető legközelebb jött az emberhez, hidat képezve a Mindenható és istenképű teremtményei között. Ezért szólíthatjuk meg gyermeki bizalommal a mennyei Atyát. Ő mindenkinél jobban érzékeli, ha őszinte szeretet és tisztelet sugárzik a szavainkból, vagy pedig pusztán kötelességtudat, kényszer vagy megszokás áll imádságunk hátterében. A megszólítás megelőlegezett bizalomról és dicsőítő háláról árulkodik, amely független a feltárt kérések teljesítésétől. Mai imádságaid megfogalmazásakor fordíts külön gondot erre!

(Várady Endre)

Napi áhítat:Vidámító szabadság

Hét témája: Krisztus megszabadít

Jn 3,16–21

Olvasmány: 51. zsoltár

A halottak nem vidámak, csak az élők. Innen tudod, hogy kik szabadok még, vagy már.

1„A karmesternek: Dávid zsoltára, 2abból az időből, mikor nála járt Nátán próféta, mert bement Dávid Betsabéhoz. 3Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hűtlenségemet nagy irgalmaddal! 4Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem! 5Mert tudom, hogy hűtlen voltam, és vétkem mindig előttem van. 6Egyedül ellened vétkeztem, azt tettem, amit rossznak látsz. Ezért igazad van, ha szólsz, és jogos az ítéleted. 7Lásd, én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem. 8Te pedig a szívben levő igazságot kedveled, és a bölcsesség titkaira tanítasz engem. 9Tisztíts meg izsóppal, és tiszta leszek, moss meg engem, és fehérebb leszek, mint a hó. 10Engedd, hogy vidámságot és örömöt halljak, és megújuljanak tagjaim, amelyeket összetörtél. 11Rejtsd el orcádat vétkeim elől, töröld el minden bűnömet! 12Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! 13Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem! 14Vidámíts meg újra szabadításoddal, támogass, hogy lelkem készséges legyen, 15hogy taníthassam utaidra a hűtleneket, és a vétkesek megtérjenek hozzád. 16Ments meg, mert vért ontottam, ó Isten, szabadító Istenem! És igazságodat ujjongva hirdeti nyelvem. 17Nyisd meg ajkamat, Uram, és dicséretedet hirdeti szám. 18Hiszen a véresáldozatot nem kedveled, és ha égőáldozatot adnék is, nem vennéd szívesen. 19Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és megtört szívet nem veted meg, Istenem! 20Tégy jót a Sionnal kegyelmesen, építsd fel Jeruzsálem kőfalait! 21Akkor majd kedveled a helyesen bemutatott áldozatokat, az égőáldozatot és a teljes áldozatot. Akkor majd áldozhatnak oltárodon bikákat.”
Magyarázat:

A vidám szív a legjobb orvosság – tartja a bölcsességirodalom. De gyógyszer ez nemcsak maguknak a vidám szívűeknek, hanem még környezetüknek is. A vidám szív nem elhatározás kérdése, hanem a belső állapot kisugárzása, kivetülése. És mert a vidámság a lélek legbelső állapota, a vidám szívű ember titka a lélek örömében, a megelégedésben, a reményben gyökerezik. A Károli-fordítású Biblia zsoltárunk 14. versét így fordítja: „Add vissza nékem a te szabadításodnak örömét”, ezzel is igazolva, hogy a belső szabadítás, szabadulás, szabadság átélése, megélése örömöt és vidámságot vált ki bennünk. Mivel belülről fakad, kifelé mindent átjár. Vlagyimir Propp orosz folklórkutató állította fel a következő elméletet: az ősi kultúrákban azért tulajdonítottak a vidámságnak, a nevetésnek mágikus erőt, mert a halottak nem nevetnek, csak az élők. Ez igaz lelki értelemben is. A szabadságnak örömteremtő ereje, és az abból fakadó vidámságnak újból teremtő ereje van: életet fakaszt. A szabad hívő emberek többnyire vidám emberek, még ha nekik is vannak gondterhelt és szomorú napjaik. De a belső szabadítás élménye, a belül megélt szabadság által mindenütt vidám örömöt hagynak.

(Háló Gyula)

Napi áhítat: Üdvözíteni jött

Hét témája: Krisztus megszabadít

Olvasmány: Jn 3,16–21                         


Isten nem pusztán felmenteni akarja az embert, hanem üdvözíteni, boldogítani, éltetni.
16„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. 17Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa. 18Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében. 19Az ítélet pedig azt jelenti, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak. 20Mert aki rosszat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy le ne lepleződjenek a cselekedetei. 21Aki pedig az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy kitűnjék cselekedeteiről, hogy Isten szerint cselekedte azokat.”


Magyarázat:

Könnyű elítélni a mai fiatalokat, a mai vállalkozókat, a mai politikusokat. Teszik is sokan. De sokkal nagyobb munka üdvözíteni őket. Kevesen is foglalkoznak ezzel. Óriási Jézus Krisztus kijelentése a világ elítélése vagy üdvözítése kapcsán. Jézus egyszer s mindenkorra leszögezi, hogy Isten számára egyértelműen az emberek üdvözülése, boldogulása, testi-lelki jóléte, „egész”-sége a legfontosabb. Miért is csodálkoznánk azon, hogy így van, hiszen az ő teremtményei, az ő tulajdonai vagyunk. Természetesen Jézus sem vak, nem naiv, ő is látja az emberi hibákat, bűnöket, a gonoszság nyomorító hatását. De egyetlen pillanatra sem adja fel azt a meggyőződését és küldetését, hogy nem rombolni, hanem építeni; nem nyomorítani, hanem gyógyítani, nem terrorizálni, hanem jóra ösztönözni, nem ítélkezni, hanem üdvözíteni jött. Az isteni Atyának az emberekhez való viszonyát akarja bemutatni egész életével. És nemcsak bemutatja, hanem az Atya szándékát meg is valósítja: üdvözíti az embereket. Amikor majd Jézus Krisztussal együtt a millió és millió hívő mind ezt akarja, akkor meg fog változni a világ arculata.

(Háló Gyula)

Napi áhítat: Megszabadított

Hét témája: Krisztus megszabadít

Olvasmány: Róm 8,1–4               


A Jézus Krisztussal való életnek nem tud ellenállni semmilyen romlás
1„Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, 2mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől. 3Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, 4hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint.”


Magyarázat:

A bűnösség lényege a bűntudat, a bezártság, a magyarázkodás, a kiúttalan kiútkeresés. Az élet Lelke törvényének lényege pedig az átélt és másokra is ragályos szabadság. Egy kérdés: ítéletközpontú, vagy életközpontú hívőség az, amit valaki követ? Az ítéletközpontú hívőség irányítói, lelki vezetői állandó felügyelet alatt tartják tagjaikat, az egész közösséget. Míg az életközpontú vezetők minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a hozzájuk tartozók éljenek, az életet minél teljesebben élhessék. Ahogy maga Jézus is tette és mondta is: „Én azért jöttem, hogy éle­tet adjak, mégpedig teljes és bővelkedő életet!” (Egyszerű fordítás) Abban a világban, ahova Jézus hív bennünket, az Isten országában van az élet lényege. Akkor és ott lélekcsere, tudatcsere, hitcsere történik minden emberrel, miközben ő tudja, hogy – bár minden megváltozott – ő az továbbra is. Egy más élet, egy más világ tagjává vált, miközben addigi környezetében él továbbra is. De valaki mindent kívül-belül átfestett, átalakított. Jézus Krisztus abban a lélekben, aki magába engedi őt, olyan változást kezd el, ami mindent átír, mindent átalakít, minden rossztól megszabadít.

(Háló Gyula)

Napi áhítat: Az igazság megszabadít

Hét témája: Krisztus megszabadít

Jn 8,25–32                
 
Az igaz élet az igazán szabad lélek gyümölcse.
25„Megkérdezték tehát tőle: „Ki vagy te?” Jézus így válaszolt nekik: „Az, akinek eleitől fogva mondom magamat. 26Sok mindent kellene mondanom rólatok és ítélnem felőletek, de aki elküldött engem, igaz, és én azt mondom a világban, amit tőle hallottam.” 27Ők nem ismerték fel, hogy az Atyáról szólt nekik. 28Jézus tehát ezt mondta: „Amikor felemelitek az Emberfiát, akkor tudjátok meg, hogy én vagyok, és önmagamtól nem teszek semmit, hanem ahogyan az Atya tanított engem, úgy mondom ezeket. 29És aki elküldött engem, velem van: nem hagyott egyedül, mert mindig azt teszem, ami neki kedves.” 30Amikor ezeket mondta, sokan hittek benne. 31Így szólt akkor Jézus azokhoz a zsidókhoz, akik hittek benne: „Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; 32megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket.
Magyarázat:
Az igazság valóban szabaddá teszi az embert, ha az több, mint egy elv.
Amikor az igazságról csupán elméletileg vagy jogilag gondolkodunk, könnyen a kiábrándultság kapujában találjuk magunkat. Ha az igazságot az élettől szétválasztva kezeljük, sokszor jutunk oda, mint Pilátus, aki az élet oktondi igazságtalanságával szemben okos kétkedőn kérdezte Jézustól:
 „Mi az igazság?” – ha van egyáltalán. Jézus Krisztus világított rá arra, hogy az igazságnak és az életnek csak összekapcsolva van értelme, a kettő csak együtt erős, együtt hatékony. És ez az élő igazság: maga Krisztus. Állította is magáról: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.”
Szerinte csak egyféle igazság van: a megélt igazság. Ezért könnyű felismerni és megkülönböztetni a hamis és az igaz embereket. Jézus tesztjének lényege ez:
„Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket.” Az igaz, a szabad ember jó, mint Jézus volt, és aki vele él, az is olyanná válik, mint ő.
Egy igaz élet megcáfolhatatlan.
(Háló Gyula)

Napi Áhítat: Krisztus szabadságot szerzett

Hét témája: Krisztus megszabadít

Gal 5,1–6

A szabadság nem más, mint képesség és erő a belülről fakadó élet megélésére.

„Krisztus szabadságra szabadított meg minket, álljatok meg tehát szilárdan, és ne engedjétek magatokat újra a szolgaság igájába fogni. Íme, én, Pál, mondom nektek, hogy ha körülmetélkedtek: Krisztus semmit sem használ nektek. De ismét bizonyságot teszek minden embernek, hogy aki körülmetélkedik, köteles az egész törvényt megtartani.Akik törvény által akartok megigazulni, elszakadtatok a Krisztustól, a kegyelemből pedig kiestek. Mi ugyanis a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét. Mert Krisztus Jézusban nem számít sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség, csak a szeretet által munkálkodó hit.”
Magyarázat

Van, aki szereti, ha megmondják neki, mit tegyen. Más viszont azt szereti, ha mindent kénye-kedve szerint tehet. Egyiken a mindenkori vezető, a másikon pedig a hangulata uralkodik. De mindkettő rabszolga.
A szabadság lényege abban rejlik, hogy igazi lényem, szívem-lelkem indíttatásainak engedek, és azok megvalósulásáért küzdök. Ezt fogalmazza így az apostol: „Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.” Természetesen a legbelső motivációink is csak akkor tesznek szabaddá, ha azok isteniek. Vagyis igazak, tisztességesek, igazságosak, tiszták, szeretetreméltók, jók, nemesek, dicséretesek. Minden bölcs ember ragaszkodik ehhez a belső mércéhez, minden szabad embert ez a belső vezér, Krisztus irányít. Mert a szabadság nem puszta ellenállás vagy lázadás a lehetséges rabtartóval szemben, hanem képesség és erő a belülről fakadó élet megélésére.
Az ördög rafinált lény, a belső szabadságot jónak tűnő dolgokkal igyekszik elrabolni. Mint ahogy a galaták gyülekezeteiben is elhitette a hívőkkel, hogy ha körülmetélkednek, akkor jobb hívők lesznek. Pedig nem ez számít, hanem csak „a szeretet által munkálkodó hit”.
(Háló Gyula)

Napi áhítat: A bárány vére

Hét témája: Krisztus megszabadít
Olvasmány: 1Pt 1,13–21                         


Mindenki megtöltheti tartalommal az életét. De hogy mit ér az? Néhány év megmutatja.
13„Ezért tehát elméteket felkészítve, legyetek józanok és teljes bizonyossággal reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet Jézus Krisztus megjelenésekor kaptok. 14Mint engedelmes gyermekek ne igazodjatok azokhoz a korábbi vágyaitokhoz, amelyek tudatlanságotok idején voltak bennetek, 15hanem – mivel ő, a Szent hívott el titeket – magatok is szentek legyetek egész magatartásotokban, 16úgy, amint meg van írva: „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.” 17Ha pedig mint Atyátokat hívjátok őt segítségül, aki személyválogatás nélkül ítél meg mindenkit cselekedete szerint, félelemmel töltsétek el jövevénységetek idejét, 18tudván, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, 19hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén. 20Ő ugyan a világ teremtése előtt kiválasztatott, de az idők végén jelent meg tiértetek, 21akik általa hisztek Istenben, aki feltámasztotta őt a halottak közül, és dicsőséget adott neki, hogy hitetek Istenbe vetett reménység is legyen.”


Magyarázat:

„Mi az értelme létezésünknek, és mi az értelme egyáltalán az élőlények életének? Erre a kérdésre válaszolni nem egyéb, mint vallásosnak lenni” – mondta egyszer Albert Einstein. És valóban, csak a Krisztus-hit tudja az addigi üres életet megtölteni végleges, örök és gazdag tartalommal. A hiábavaló életmód ezzel szemben olyan tartalmú, amely mindig kiszolgáltatott a körülmények változásainak, az élet forgandóságának, a szerencsének-szerencsétlenségnek. Hiábavaló szavunk a lényeget nagyon plasztikusan adja vissza: hiányos (üres) valóság. Vagyis abszolút értelemben a semmi. Szélkergetés, mondja az ószövetségi bölcsesség. Persze ösztönösen ellenkezés van bennünk azzal kapcsolatban, hogy életünk esetleg értelmetlen lenne, hiszen mindent ki lehet bírni, csak az értelmetlenséget, a tudatos hiábavalóságot, a hosszan tartó ürességet nem. Isten is jól tudja ezt, és ezért ment ki, vált ki bennünket a Krisztusban való hit által ebből a tragédiával fenyegető értelmetlenségből. A pszichológia is ismeri az ember azon igyekezetét, hogy ő maga ad értelmet a dolgoknak, hogy így megszabaduljon a hiábavaló életérzéstől. Végleges megoldás viszont csak az lesz, ha maga Isten teszi „örök”-ké életünk.

(Háló Gyula)

Krisztusi élet:KRISZTUS, A MI PÉLDAKÉPÜNK, A MINDEN, ÉS OTT VAN MINDENKIBEN

 Képviseljük Krisztust, a tökéletes példaképet-

„Ő benne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága” (Jn. 1:4)



Az evangéliumban kifejezett erkölcs nem hagy jóvá semmilyen mércét, amely kívül esik Isten tökéletes szándékán és akaratán. Isten azt kéri teremtményeitől, hogy igazodjanak akaratához. A jellem tökéletlensége bűn, a bűn pedig törvénytelenség. Istenben minden tökéletes jellemvonás megtalálható, tökéletes egységben és összhangban. Mindazok, akik személyes Megváltóként befogadják Krisztust, abban az előjogban részesülnek, hogy szert tehetnek ezekre a tulajdonságokra. Ez a megszentelődés filozófiája.
Milyen nagyszerű lehetőségek állnak az elbukott nemzetség rendelkezésére! Fia által Isten feltárta az ember előtt azt a magaslatot, amelyre eljuthat. Krisztus érdemei által az ember felemelkedhet bukott állapotából, megtisztulhat, és értékesebbé válhat Ofír aranyánál. Lehetősége van a dicső angyalok társaságában lenni, visszatükrözni Krisztus ábrázatát, fényleni még az örök trón előtt is. Előjogát képezi a hit, hogy Krisztus ereje által halhatatlanná válhat. Mindennek ellenére milyen kevesen vannak tudatában annak a magaslatnak, amelyre eljuthatnának, hogyha engednék, hogy Isten vezérelje minden lépésüket!
Isten… nem akarja, hogy valaki is alárendelje a gondolkodását egy másik halandó felebarátjának. Akik gondolkodásbeli és jellembeli változásra vágynak, ne emberekre, hanem az isteni példaképre tekintsenek. Isten felszólít, hogy „az az indulat legyen bennetek, amely a Krisztus Jézusban volt”. Az emberek Krisztus indulatát a megtérés és változás által nyerhetik el. Mindenkinek egyéni hittel és tapasztalattal Krisztushoz kell járulnia, tudván, hogy Krisztus, a dicsőség reménysége benne lakozik. Hogyha egy embert választanánk példaképül, akár egy olyant is, akiről azt gondoljuk, hogy majdnem tökéletes a jellemben, ez azt jelentené, hogy bizalmunkat egy tökéletlen emberi lénybe helyezzük, aki képtelen akár egy kis morzsányi tökéletességet nyújtani számunkra.
Olyan Példaképünk van, aki a mindent jelenti, és ott lehet mindenkiben, aki kiválik tízezer közül is, akinek nagysága felülmúl minden elképzelést. Irgalma által láthatóvá tette életét, hogy minden ember példát vehessen Tőle. […] Az emberi elme benne fedezte fel minden idők legnagyobb Tanítójának bölcsességét.
Isten azt akarja, hogy élő tanúk legyünk a világ előtt, amire Krisztus kegyelméből minden férfi és nő eljuthat.
(Signs of the Times, 1902. szeptember 3.)


Maranatha: JÖN A KIRÁLY! :El kell nyernünk a mennyet

„Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy elkerüljétek mindezeket, amik bekövetkeznek, és megállhassatok az embernek Fia előtt!” (Luk 21,36) 


„Komoly és fontos napokat élünk. Isten Lelke lassan, de biztosan elhagyja a Földet.

Már zúdulnak a csapások Isten kegyelmének megvetőire. Szerencsétlenségek követik egymást szárazon és vízen. A társadalom nyugtalan, háborús hírek járnak. Mindez jelentős események közeledését hirdeti. A gonoszság seregei erőt gyűjtenek az utolsó nagy válság idejére. Rövidesen fontos változások mennek végbe e világban, s a végső mozzanatok sebesen peregnek le. A világ állapota azt mutatja, hogy a nyomorúságos idők már ránk is törtek.”

„A világon minden mozgásban és nyugtalanságban van. Az idők jelei vészjóslóak. Az eljövendő események előrevetik árnyékukat. Isten Lelke visszavonul a Földről, és egymást követik a szerencsétlenségek földön és vízen. Erős viharok, földrengések, tüzek, áradások, gyilkosságok mindenfelé… Az emberek gyorsan felsorakoznak egy kiválasztott zászló alá… Nyugtalanul várakoznak, és figyelik vezetőik minden mozdulatát. Vannak, akik éberen várakoznak Urunk megjelenésére, és munkálkodnak is ezért. Mások az első nagy hitehagyó fővezérsége alatt menetelnek. Kevesen hiszik szívükkel és lelkükkel, hogy van kárhozat, melyet el kell kerülnünk, és van menny, amelyet el kell nyernünk.

A világ fokozatosan telepszik ránk. A Nap ragyog az égen, bejárja szokásos pályáját, és a teremtett világ még mindig hirdeti Isten dicsőségét. Az emberek még mindig esznek és isznak, ültetnek és építenek, házasodnak. A kereskedők változatlanul vásárolnak és eladnak. Az emberek egymás ellen küzdenek, versengenek a magasabb helyekért. Az élvezetek kedvelői özönlenek a színházakba, a lóversenyekre, a szerencsejátékok poklaiba. A kegyelmi idő azonban a vége felé közeledik, és minden sors hamarosan örökre eldől. 

Évszázadok óta szólnak hozzánk ünnepélyesen az Olajfák hegyéről Urunk figyelmeztető szavai: »De vigyázzatok magatokra, hogy valamikor meg ne nehezedjék a ti szívetek dobzódásnak, részegségnek és ez élet gondjainak miatta, és váratlanul reátok ne jöjjön az a nap!« (Luk 21,34)” 

Az én életem ma: AZ IMAÉLET PÉLDÁI

Ima az életemben 


„Ha énbennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és meglesz nektek.” (János evangéliuma 15,7)

Az ősatyák az ima emberei voltak, ezért Isten sokat tehetett értük. 

Jákob, amikor elhagyta atyja házát, hogy idegen földre távozzon, alázatos bűnbánattal imádkozott, és Isten éjszaka felelt neki látomásban. Drága ígéreteivel vigasztalta meg a magányos vándort, és megmutatta neki, hogy minden útján kísérik az őt védő angyalok.

József sem feledkezett el az imáról soha, ezért Isten megőrizte a bűntől olyan befolyások közepette, amelyek el akarták téríteni Istentől. Amikor arra akarták rávenni, hogy elhagyja a tisztaság és becsületesség útját, a kísértést ezekkel a szavakkal utasította vissza:
 „Hogyan követhetném el azt a nagy gonoszságot, vétkezve Isten ellen?” (Mózes I. könyve 39,9)

Mózest, aki sokat imádkozott, úgy ismerték, mint a föld legszelídebb emberét. (…) Amikor Izráel népét a pusztán át vezette, újra és újra úgy látszott, hogy Istennek el kell pusztítania őket zúgolódásuk és lázongásuk miatt. Azonban Mózes Istenhez járult, Teremtője elé tárta az ügyet.
És Isten így szólt: „Megbocsátottam a te szavaid szerint.”

Dániel is az ima embere volt, így Isten bölcsességet és szilárdságot adott neki, hogy ellenálljon minden olyan befolyásnak, amely a mértéktelenség tőrébe csalta volna. Már fiatal korában is erkölcsi győzelmet aratott a Mindenható erejével. Igazi hős volt.

Pál és Silás a filippi börtönben, a kegyetlen ütésektől szenvedve, kalodába szorított lábbal is imádkoztak és dicsérő énekeket énekeltek Istennek, ezért az Úr elküldte angyalait, hogy megszabadítsák őket. A föld megrendült a mennyei küldöttek lépései nyomán, és a börtön ajtói kinyíltak, szabadon engedve a foglyokat.

Az igazi ima a Mindenhatóba kapaszkodik, és kivívja számunkra a győzelmet. 
(Bible Echo, 1889. október) 

Reggeli dicséret: Hallod-e?

„Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom.”-Ézsaiás könyve 65:24

“Ha?” Teszed fel napjában több ezerszer a “Hallod, Mami?” kérdést, és ilyenkor minden megszűnik körülötted, mert tudni akarod, mi volt az az apró zaj, zörej, vagy épp egy egész jól hallható hanghatás. Pici ujjad megáll a levegőben, és te addig nem nyugszol, míg meg nem tudod a választ.

Mi pedig igyekszünk a legérthetőbben elmagyarázni, hogy épp fékezett egy busz, és miért pont olyan hangot adott ki, amilyet. Vagy épp egy galamb repült át felettünk erős szárnycsattogással. Esetleg becsuktak egy ablakot, füttyentett valaki a barátjának, söpri a szél a száraz faleveleket, kattog az autó irányjelzője, vagy kifutott a kukorica főzővize, és most ott sistereg a tűzhelyen.

Tudom, nem mindig a legnyugodtabb, legtürelmesebb választ kapod tőlünk. Bocsáss meg. Mi apával könnyebben elfáradunk, és olthatatlan vágyat érzünk aziránt, hogy ne késsünk túl sokat egy találkozóról, valamennyire időben aludj el délben és ne csússzunk túl sokat sem az esti altatás álombeli 8 órás kezdéséhez képest. Mert te ilyenkor is megállsz, és tudni szeretnéd, mi történik körülötted. Éhes vagy a figyelmünkre, a válaszainkra, a világ minden titkára, mi pedig szeretnénk behozni a sok-sok perces lemaradásainkat.

Mi most fedezzük fel veled a világ eddig számunkra elfeledett titkát, és most tanulunk meg újra gyönyörködni az apróbbnál apróbb részletekben. És ez a tanulás nem mindig könnyű két szorgos-dolgos felnőttnek. Sőt, megesik az is, hogy nem tudjuk mindenre a választ. És ahogy egyre nagyobb leszel, egyre jobban meglátod, mennyire esendőek vagyunk.

De ismerek Valakit, akinek nincsenek ilyen hibái. Aki soha nem fárad el, és issza minden kérdésedet. És tudja is rájuk a választ. Mindegyikre. Aki szemmel tartja még a fűszálak növekedését is, aki tudja, hány kukacot gyűjtött össze ma az a feketerigó a kertben az éhes fiókáinak. Aki tudja, mit csinál a Balaton vize azon kívül, hogy hullámzik.

Hálás vagyok azért a bizalomért, szeretetért és nyitottságért, amivel felénk fordulsz, amivel kérdezel. És szeretném, ha ezt Istennel szemben is megőriznéd. Benne soha nem fogsz csalódni. Ő minden kérdésedre tudni fogja a választ, még akkor is, ha épp nem mondja meg neked, mert jól tudja, hogy épp másra van szükséged. Ő meghallja a némán kiejtett, tétova sóhajokat, a szíved mélyén forgatott talányokat. Azokat, amiket senki másnak nem mondanál el, és már elkészítette számodra a feleletet is.

Ma azért imádkozom, hogy amikor eljön az ideje, bátran, félelem nélkül fordulj majd Istenhez. Ő figyel rád. Szemmel tartja minden lépésedet, gondolatodat, tervedet és álmodat. Ő szeret, és szeretne nevelni, formálni, fejleszteni téged. Szeretné tágítani a látókörödet, a világodat.

Hát őrizd meg ezt a benned lévő nyitottságot, és merj Tőle is kérdezni! Nála már készen van minden válasz.

Bejegyezte: Sz-Cs. Andi

Reggeli dicséret: Kit vezet, az Isten?

"Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai."- Róma 8,14

A kereső ember számára talán ez ma a legfontosabb kérdés, hisz sokan kisajátítják maguknak ezt a privilégiumot.
- Engem vezet - mondja a legalista -, mert mindig mindent úgy csinálok, ahogy a Biblia mondja, még akkor is, ha vért kell izzadnom.
- Engem vezet, mert bármit tehetek, még rosszat is, mert Ő mindig megbocsát - mondja valaki és olcsóvá teszi a kegyelmet.
- Engem vezet, mert mindig megsúgja nekem, mikor mit tegyek - mondja valaki és lelép a járdáról egy autó elé.
- Engem vezet - mondja egy csodatevő -, mert tudok gyógyítani minden betegséget - majd bemegy a patikába egy marék recepttel, egy szatyornyi gyógyszerért magának.
- Engem vezet - mondja súgva bizalmasan valaki -, mert minden titkos tant ismerek, még azokat is, amik nincsenek benne a Szentírásban. Sőt, ismerem a Biblia minden kódját, csak nem tudom, mihez kezdjek vele - néz tanácstalanul, zavarodott szemekkel.
- Engem vezet, mert tudom, hogy semmi más nem számít, csak a szeretet - mosolyog rám bizalmaskodva, majd folytatja: - Én szerettem mindhárom volt feleségemet és az összes szeretőmet.


Így folytathatnánk tovább elég soká, de mit tegyünk, ha valós választ szeretnénk? Kik az Istennek fiai? Kiket vezet Ő valójában?
A választ akkor kapjuk meg, ha itt, Pálnál keressük a Római levélben, hisz ő vetette fel a kérdést és a választ is megadja rá. Hát nézzük!

1. Isten azokat vezeti, akik nem csupán a vágyaiknak élnek, hanem Istennek engedelmeskednek.
Úgy mondja ezt, hogy "A kik pedig testben vannak, nem lehetnek kedvesek Isten előtt." (Róma 8,8) Azért, mert nem tudnak és nem is akarnak engedelmeskedni neki. Az emberi vágyaik Isten törvénye elleni lázadásba vezetik őket. (7. vers)
2. Isten azokat vezeti, akik tisztelik és szeretik Jézust.
Mégpedig annyira, hogy lelkük minden rezdülése, minden gondolatuk az Övé. (9. vers) Ez egy teljes összhang Jézussal. Hogyan lehetne Isten vezetése alatt valaki, aki nem fogadja el Őt Megváltójának? Aki nem hiszi azt, hogy Ő az Isten Fia? Aki nem hiszi, hogy Ő váltja meg a világon élő összes bűnöst? Hogyan vezethetne bárkit is világosságra az, aki nem hiszi, hogy Jézus Krisztus a kezdet és a vég, az első és az utolsó, a Teremtő Isten? Isten minden kijelentése Őáltala válik érthetővé számunkra és érvényessé miránk nézve. Őáltala érezzük és tapasztaljuk, hogy újra élünk! (10-11. vers)
3. Isten azokat vezeti, akik megértették, hogy ők már szabadok.
Bár ez a szabadság nem könnyű. Régi életünk még visszatér, meg akar ragadni bennünket, de hinnünk kell, nem tartozunk már semmivel. A szabadság a miénk, mert Krisztus megfizette halálával az árat. (12-13. vers)
4. Isten vezeti az Ő gyermekeit.
Azokat, akik merik Őt úgy nevezni, hogy Abba Atyánk. (15. vers) Vagyis magyarul: Atyánk, Édesapánk! Azokat, akik ilyen mély, őszinte kapcsolatban vannak Vele. Akik nem félelemből szolgálnak, hanem szeretetből, mert tudják, ismerik Uruk szeretetét irántuk és teljesen megbíznak benne, még akkor is, ha nehéz az élet. Ha szenvedniük kell, hősiesen, hittel és alázattal viselik próbáikat, mert számukra a legértékesebb az, amit Tőle kaptak. Azt, ami ingyen van, mégis a legfontosabb minden ember életében. (16-17. vers)

Bejegyezte: Restás László

Reggeli dicséret: Ha vársz - ha nem - én jövök

Ha valaki fölhív, bejelentkezik hozzád, és szereted, akkor türelmetlenül várod, ha érdektelen számodra, akkor arra gondolsz, ezen is túl kell lenni. Ha valakit szeretsz, szeretnél nagyon sok időt együtt tölteni vele. Ha nem igazán fontos számodra, akkor nem érdekel, hogy találkozol-e vele vagy sem. Ha egy személy számtalanszor bizonyítja, hogy mennyire szeret téged, milyen nagyon fontos vagy neki, akkor két dolgot tehetsz. Vagy azt mondod magadban; hagyj már békén, nem veszed észre, hogy hidegen hagy az, hogy szeretsz-e vagy sem? Vagy - hálás vagy minden együtt töltött percért és kedves szóért.
Van egy személy, aki 2000 évvel ezelőtt azt mondta, elmegy, helyet készít számodra a Mennyben, és hamarosan visszajön érted, hogy elvigyen egy olyan országba, ahol nem lesz betegség, fájdalom, halál, elválás. Egy olyan országba, amilyent még szem nem látott, amiről fül nem hallott, ami messze túlhaladja az ember képzelőerejét.
Te erre kétféle módon reagálhatsz. Mondhatod; ilyen nincs! Én ezt nem hiszem el! Még hogy egy ilyen ország? Különben is ez az egész engem messziről nem érdekel.
De kezelheted úgy is, hogy elképzeled. Beszélgetsz róla a családodban. Beszélgetsz Vele, és kéred, most már nagyon szeretnéd, ha minél előbb visszajönne. Annyi a baj itt a földön. Meg a szenvedés. Minden megérett már arra, hogy visszajöjjön, és magához vegye azokat, akik szeretik és várják őt.
Van egy könyv, aminek a címe: „Ha vársz, ha nem, én jövök!” Akár hiszed, akár nem – Jézus a te hitedtől abszolút függetlenül – eljön, mert megígérte.
Jelenések könyve 1. rész 7. versében ezt olvashatjuk:
„Íme eljön a felhőkkel, és minden szem meglátja Őt, még azok is, akik átszegezték, és siratja őt a föld minden nemzetsége. Úgy van! Ámen.”
Két csoport lesz Jézus visszajövetelekor.
- Akik siratják őt – bánatukban, mivel nem várták, nem fogadták el, butaságnak tartották az egész hitet.
- És akik örömkönnyeket hullatnak. Íme a mi Istenünk, akit mi vártunk. Akiben reménykedtünk! Örüljünk és örvendezzünk szabadításának. (Ézsaiás 25)

Én várom Őt. Nagyon várom!

Bejegyezte: Gyürüs Panni

Reggeli dicséret: Megigazulni a bűntől


„Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek. Mert aki meghalt, az megszabadult a bűntől.”
Pál levele a római gyülekezetnek 6:3-7

Nagypapám, aki évtizedekig lelkészként szolgált, mesélte egyszer, hogy az egyik alföldi gyülekezetében volt egy tagja, aki szentül meg volt győződve arról, ő már „megszabadult a bűntől”, azazhogy neki már nincsen semmi vétke. Bár a környezetében nem mindenki volt erről ilyen határozottan meggyőződve, ő szilárdan kitartott hite mellett, és úgy vélte, hogy Isten őt is el fogja ragadni, mint egykor Énókot és Illést. Ebben a hitben mászott föl – más magaslat nem lévén a környéken – egy hatalmas szénaboglya csúcsára, széttárta kezét, és imádkozott Istenhez, hogy ragadja magához. A boglya azonban nem volt jól megrakva, és az ima végén bedőlt, szent emberünk pedig pillanatok alatt a sárban találta magát.
– Így jár mindenki – summázta nagypapám a történetet – aki azt gondolja magáról, hogy ő már bűntelen.

Jó, jó, de akkor mit ért Pál azon a mondaton, hogy aki meghalt a bűnnek, az meg is szabadult tőle? Átnéztem az összes számomra elérhető Biblia-fordítást, de egyik sem adja vissza azt a görög szót, ami a „megszabadulni” ige mögött rejlik. Pál itt ugyanis azt a híres fogalmat használja, amivel az „Isten előtt igaznak levést” fejezi ki (Róma 3:24; 4:5; 5:1). Szó szerint tehát a kérdéses hely így hangzana: „aki meghalt, az megigazult a bűntől”. Persze ez így még mindig nem sokkal érthetőbb, hiszen mit is jelent „megigazulni a bűntől”?

Nézzük egy példát a földi igazságszolgáltatásból! Ha egy gyilkost elítélnek 15 év börtönbüntetésre, és ha ez az ember 15 év múlva kiszabadul, akkor onnantól kezdve bűnétől szabad, úgymond „igaz” ember. Tudom, ez sajnos a gyakorlatban a legtöbbször nem ilyen egyszerű, hiszen a társadalom lenézi, megbélyegzi, esetleg negatívan diszkriminálja ezeket az embereket; mégis elvben legalább is az a gyilkos, aki leülte a rá szabott büntetést, többet azért a bűnéért számon nem kérhető. Valahogy így működik ez Istennél is. Ha „a mi óemberünk megveszíttetett vele”, azaz Krisztussal, tehát ha elfogadjuk, hogy Jézus halála a mi bűneinkért következett be, és ez az esemény egyben bűneink büntetése (mint ahogy a gyilkos büntetése a börtön), akkor ez azt jelenti, hogy mi a vétkeinkért többet nem vagyunk büntethetők. „Megszabadultunk/megigazultunk a bűntől” abban az értelemben, hogy Isten igaz emberként tekint ránk.

Mit is jelent mindez a gyakorlatban? Ha elfogadjuk, hogy Krisztus helyettünk halt meg, akkor egyben meg is értjük, hogy Isten mennyire szeret bennünket. Ha pedig megértjük Isten szeretetét, akkor ez örömmel tölt el bennünket. Ez az öröm pedig a környezetünkben élő emberek felé szeretet formájában nyilvánul meg. Meghalni tehát a bűnnek nem azt jelenti, hogy én jobbnak tartom a magamat a másiknál, elvágva evvel a szeretetteljes kommunikáció lehetőségét, hanem azt, hogy megváltott bűnösként szeretetet sugározni az emberek felé. Ebben az értelemben haljunk meg ma is a bűnnek!

Bejegyezte: Árvai Tamás

Az Ószövetség a művészetekben 1.rész

A Szentírás: - A Szentírás eredete és célja


A Szentírás önvallomása szerint kinyilatkoztatás, vagyis Istentől az emberhez intézett beszéd, üzenet. Istennel összeforrott, kimagasló jellemű személyek közvetítésével íródott: „Az írásban egy prófétai szó sem támadt saját magyarázatból..., hanem a Szentlélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei” (II.Pt. 1:20-21).* Azért szólt Isten általuk, hogy valós képet nyerhessünk személyéről, önmagunkról, az élet értelméről. Az idők folyamán ugyanis az ember látását egyre jobban elhomályosította az önzés.

A Biblia gyakran buzdít az Ige kutatására, tanításai megértésére. Azért teszi ezt, mert „tűzben megpróbált” szavai eligazodási pontokat jelentenek az élet és az emberi kapcsolatok útvesztőiben. „Az Úr beszédei tiszta beszédek, mint földből való kohóban megolvasztott ezüst, hétszer megtisztítva” (Zsolt. 12:7).

Isten Igéje az ember személyét megszenteli (Jn. 17:17). Tanulmányozása öröm és boldogság, mert az élet nagy kérdéseire segít választ találni. Erkölcsi útmutatást nyújt, baráti jobbot ígér. Olyan kérdéseket vet föl, amelyek mindannyiunkat feszítenek: Honnan jövünk? Mik vagyunk? Hová megyünk? Nem olcsó és könnyű válaszokat közöl. Kijelentései kutatást, elmélyedést, gondolkodást igényelnek. Napi gondjaink miatt sajnos nemigen szánunk erre időt, pedig enélkül a benne fellelhető igazságokból csak keveset ragadhatunk meg.

Az Írás, az Ó- és az Újszövetség egyaránt alkalmas az egyéni, családi és iskolai életben „az igazságban való nevelésre”, a „feddésre” és a „megjobbításra”. Ezért lenne létfontosságú mindhárom területen megszólaltatni tanításait! A Szentírás vallott célja: az ember tökéletesítése, a másokért való szolgálatra nevelése. Tanítja, hogy ne csak olvasója, elméleti tanulmányozója, hanem „minden jó cselekedetre felkészített” megvalósítója is legyünk a felismert igazságoknak (II.Tim. 3:16-17).

A Könyvek Könyve a legmagasabbrendűt célozza meg, és követőjét – ígérete szerint – el is vezeti oda.

Az Ó- és Újszövetség

A Szentírás szerint Isten az őt szívből kereső emberrel szövetségre lép. A teremtés óta minden egyes embert megszólít. Aki szeretetét igényli és elfogadja, azzal szoros, személyes kapcsolatot alakít ki, szeretet-törvényét az ember „szívébe és elméjébe írja be” (Zsid. 10:16). A Biblia ezt újszövetségnek nevezi, amely tehát személyes, nem külső feltételektől függő, vagyis mindenki számára nyitott lehetőség az idők végéig. Öröktől való, feltétel nélküli szövetség, és nevével ellentétben megelőzi az ószövetséget.

A Mindenható azonban egy nagyobb közösséggel is szerette volna képviseltetni a maga nevét, szeretetét, ismeretét a földön. Az ószövetség egy néppel, Izráellel kötött időleges, feltételes szövetség, hogy legyenek „papok birodalma és szent nép” (II.Móz. 19:6) más népek javára.

Az Ótestamentum Mózes I. könyve 11. fejezetétől – Ábrahám kiválasztásától – e nép történetét tartalmazza. Az evangéliumokban és az Apostolok cselekedeteiben e szövetség megszűnéséről, és az új egyház megalapításáról olvashatunk. Mivel Izráel a régi szövetség feltételeit nem teljesítette, így azt a megszabott idő lejárta után Isten érvénytelenítette. A Jelenések könyve az újszövetségi egyház történetét tárja fel egészen Krisztus második eljöveteléig.

A Biblia a kezdettől, a teremtéstől és az ősvilág jellemzésétől (az első tizenegy fejezet), az ó- és újszövetségi egyház történetén keresztül egészen Krisztus második eljöveteléig és a föld újjáteremtéséig felvázolja az emberiség sorsát. Így ad teljes képet számunkra ez a könyv, amelyről Jézus azt mondta: „Az ég és a föld elmúlnak”, de ennek beszédei „semmiképpen el nem múlnak” (Mt. 24:35).

Az Ó- és Újszövetség szerkezete, felépítése

A Biblia két része közötti egység a szerkezetben és a felépítésben is megfigyelhető. Mind az Ó–, mind az Újszövetségben vannak történeti, tanítói és prófétikus könyvek. Történeti könyvek az Ótestamentumban: Mózes, Józsué, Bírák, Rúth, Sámuel, Királyok, Krónika, Eszter, Ezsdrás, Nehémiás könyvei; az Újtestamentumban: a négy evangélium és az Apostolok cselekedetei. Tanító, bölcseleti könyvek az Ótestamentumban: Jób, Zsoltárok, Példabeszédek, Prédikátor könyve és az Énekek éneke; az Újszövetségben: az apostoli levelek. Prófétikus könyvek az Ótestamentumban: Ésaiás, Jeremiás, Ezékiel, Dániel és a tizenkét ún. kispróféta könyvei; az Újszövetségben: Jelenések könyve.

Az Ó- és Újszövetség kapcsolata

A JÉZUS KRISZTUS ÉLETE ÉS TANÍTÁSAI című kötetben számos esetben találkoztunk ószövetségi hivatkozásokkal. A Megváltó gyakran idézte az akkori Írásokat, a mai Ószövetség könyveit. E könyvek ismeretéről, irántuk érzett mély szeretetéről tanúskodnak szavai. Lelki tápláléknak, a szellemi és erkölcsi életet megelevenítő forrásnak tartotta az Írást. Vallomása szerint: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik” (Mt. 4:4).

Jézus életét tehát, de tanításait, sőt áldozati halálát sem érthetjük meg az ószövetségi előzmények – jelképek, jövendölések – ismerete nélkül. A Biblia üzenete egységes, tanításai egymásra épülnek. Ezért nem lehet – az egész megsértése nélkül – közülük csak egyet is mellőzni vagy eltorzítani.

A következőkben a Biblia szemléletét követve próbáljuk – ha vázlatosan is – az Isten és ember közötti párbeszéd vonulatát áttekinteni.

Az iniciálé (díszes kezdőbetű) felső részén a fény és a sötétség, a nappal és az éjszaka elválasztását, az alsó mezőben az Úr alakja körül az állatok és az ember teremtését jeleníti meg a középkori művész.

* Megjegyzés: A bibliai idézeteket Károlyi Gáspár fordításából (illetve az ezt alapul vevő fordításból) vettük, mert mindmáig ennek a nyelvezete a legszebb és a legkifejezőbb. De a régies múltidők (pl.: vala, taníta) helyett a mai nyelvhasználatot követtük (volt, tanított), és a hebraizmusra jellemző sok és-ből elhagytunk. Ahol elengedhetetlenül szükséges volt, pontosítottuk is a fordítást az eredeti szöveg alapján.

Forrás: http://biblia.hu/

Nyelveken szólás:

Bécsi Vilmos bizonysága:



1-2 éve történt... nagyon-nagyon meleg volt, mentem haza felé... majd egy csöpögős kútnál megálltam felfrissíteni magam... amikor az ott lévő fiatalemberre tekintettem, láttam hogy nagyon csüggedt, - erre felfigyeltem-, majd rögtön nyelveken kezdtem imádkozni... hamarosan érzékeltem hogy az öngyilkosság szelleme is támadja... akkor rögtön imádkoztam érte és megtörtem felette ezt az erőt Jézus Nevében... majd láttam hogy megkönnyebbült és ezt szellemben is érzékeltem... akkor haza jöttem, majd itthon is imádkoztam érte... másnap pedig átadta az életét az Úrnak!
Majd nagyon hálás volt, hogy megmutattam az utat az Úr felé

---------------------------

Laczkó István bizonysága:

Nyelveken szólás ?
Egyszerűen rám jön, elindul bennem ez a folyamat. Csak úgy
magától, kéretlenül. Én meg hagyom, mert jólesik, ha hagyom. Történik ez úton-útfélen, buszon, akárhol. Van hogy észreveszik, aztán rám sandítanak, kicsit gyanakodva az állapotomat illetően. Azért vigyázok, nehogy feltűnő legyek, de mondom, történnek effélék velem, bennem olykor.
Szóval jön magától és megnyugtat, és megy fel még a hangom is, úgy belelendülök ilyenkor.

Aztán egyszer meg én hallottam egy hangot... furcsát... bent, itt, nálam a szobában. Valahogy így hangzott : hari-hari--rí-rí...
hariri-hariri-rí... Meghökkentem, ki szól hozzám ilyen formában, mert hogy épp perlekedtem Istennel, hitetlenkedtem...

Mikor ez a hang volt, azt mondtam, de jó lenne tudni, milyen hang volt ez? És megjelent a sarokban, mert onnan jött a hang, az ördög, és ment keresztül a szobán, és a duplára dagadt és vörös szája csak úgy őrölt, rágott valamit . Alacsony volt, úgy 1m magas kb. Koszos, szürke lepel volt rajta, és kopasz volt, de hátul fehér haja volt. Elmentem egy pásztorhoz, és elmondtam neki, s ő azt mondta, hogy démon volt.

((( Megjegyzésem István Laczkónak: Az ördög igen csak utálja a nyelveken szólást, bármit megtesz, hogy ettől távol tartsa azokat, akik így imádkoznak, mert ebből az imából SEMMIT NEM ÉRT! Téged akar összekavarni.
A sátán és démonai is beszélnek egy "démonikus nyelvet", de annak SEMMI KÖZE A NYELVEKEN SZÓLÁSHOZ! A nyelveken szólás a Szent Szellem által történik a hívőkön keresztül.
Egy démonizált ember viszont "esetleg" beszélhet "démonikus módon", de az már komoly megszálltsági állapot. Szabadulásra van az ilyen embernek szüksége, mert az állapota egyre romló tendenciát mutat, míg a Szent Szellem által nyelveken szóló hívő élete kivirágzik. Senki ne féljen hát a nyelveken szólástól, csodálatos ajándék ez az Úrtól! )))

Forrás: https://www.facebook.com/Nyelveken.Szolas/

Kenneth E. Hagin–Megvallás: Hogyan fordíts reménytelen helyzeteden?


Uram Te szeretsz engem. Ó, köszönöm a Te hatalmas szereteted! 

Köszönöm a megváltás nagyszerű tervét, amelyet Te alkottál meg, drága Atyám, és az Úr Jézust küldted el a véghezvitelére. Hálás vagyok neked, drága Atyám, mert Jézus nemcsak elvette a bűneinket és hordozta gonoszságainkat, hanem az is megíratott, hogy az erőtlenségeinket is magára vette, és a betegségeinket is hordozta. Amit pedig Ő magára vett, azt nekünk már nem kell cipelni tovább. Mivel Ő hordozta azokat, mi szabadok vagyunk. Köszönöm neked ezt a mai napon. A Te drága, szent és örökkévaló Igéd alapján én most átveszem a gyógyulásomat. Hiszek a Te Igédben. Alkalmazom a Te Igédet. Igénylem ígéreted beteljesedését az életemben. Magaménak tekintem azt az Igét, mert hozzám tartozik. Neked nincsenek kivételezettjeit; mindannyian a gyermekeid vagyunk. Áldott legyen az Úr neve! 

Hittel ma gyógyulást veszek egész testem számára, talpamtól a fejem búbjáig. Köszönöm, Úr Jézus.

Arcomat a fal felé fordítom.
Nem emberekre nézek.
Figyelmemet elfordítom a tünetekről.
Hátat fordítok minden fájdalomnak.
Elfordulok mindentől, ami azt mondaná: nem úgy van az.
Csak rád tekintek.

Te vagy az Örökkévaló. Te nyilvánítottad ezt igazságnak. A Te Igéd igaz, és én befogadtam most is. A mai napon megköszönöm neked a gyógyulásomat, ó, Uram. Köszönöm neked, hogy magának Istennek az élete működik bennem, és most az meg is nyilvánul, a názáreti Úr Jézus Krisztus nevében! Téged hívunk, és Te meghallgattál. Te hallasz bennünket. Alkalmazzuk az igédet. Ó, Urunk, a Te igéd örökre megmarad a mennyben. Alkalmazzuk magunkra az Igédet ma, az Úr Jézus Krisztus nevében. Hálát adunk ma neked, dicsőítünk téged. 

Fölmagasztaljuk az Úr nevét. Ó, Urunk, a Te Igéd örökre megmarad a mennyben. Áldott legyen az Úr neve! 

Övé a dicsőség, tisztesség és hódolat most és mindörökké. Jézus az Úr neve.

Rick Warren-Napi remény: Nem kell egyedül szembenézned a jövővel

Nem számít, mivel kell szembenézned a jövőben, mert soha nem kell egyedül szembenézned semmivel.



Az Ézsaiás 43:2-ben az áll, hogy "amikor mély vizeken mész át, én veled vagyok.
Amikor nehézségek folyóin kelsz át, nem fogsz belefulladni. Amikor az elnyomás tüzén sétálsz keresztül, nem fogsz elégni, és a lángok nem fognak felemészteni." (új fordítás)
A bátorság kulcsa ez: Nincs okom a félelemre, mert tudom, Isten közel van hozzám.
Magunkra hagyottan elvesznénk, de a Zsidókhoz írt levélben ezt olvassuk: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged." (13:5).
Lehet, hogy most úgy érzed, egyedül vagy. Talán így érzel, de nem vagy egyedül! Isten látja, hogy éppen min mész keresztül. Ő törődik veled. Isten veled van ebben a helyzetben, és megsegít, csak bízzál Benne! Soha ne felejtsd: Isten és az ember, így ketten, erős többséget jelent.
A kételkedés és félelem csíráit Sátán elülteti majd a gondolkozásunkba: „Mi lesz veled, ha elveszted a munkádat, vagy megbetegedsz?” „Mi lesz, ha munkaképtelenné válsz?” „Mihez fogsz, ha megint leül a gazdaság?” Szorongásunknak, persze, más okai is lehetnek. Ilyenkor különösen fontos Isten ígéretére emlékezni, arra, hogy soha nem hagy el, és mindig velünk lesz. Nem is kell tudnunk, mit hoz a jövő, mert ismerjük azt, akinek a kezében van.

Forrás: Örömteli mindennapok-

Hogyan szolgáljunk mások felé?

Hogyan szolgáljunk mások felé? (1)

„Oda akartak hozzá menni egy bénával, akit négyen vittek.” (Márk 2:3)



Négy ember kellett ahhoz, hogy ezt a beteget Jézushoz vigyék. Jó, hogy ők nem olyan fajták voltak, akik egykönnyen feladják. Nem hagyták, hogy a tömeg visszatartsa őket. Még a tetőt is megbontották azért, hogy barátjukat Jézushoz juttathassák. Tehát, ha szolgálni akarsz mások felé, akkor:

1) Tisztában kell lenned a szükségeikkel. Talán úgy tűnnek, mint akinél minden rendben van, de belül hordágyon fekszenek. Amikor egyedül vannak, így kiáltanak fel: „Isten, ha te nem segítesz, végem van.” Fájdalmat hordoznak, kétségbeesettek, tehetetlenek, és ezt tudják is.

2) Nem szabad őket cserben hagynod. Ha elkötelezted magad arra, hogy valakit Jézushoz viszel, az azt jelenti, hogy felveszed őt, és nem teszed le, hanem végigcipeled az egész úton. Azt jelenti, hogy vigasztalod, bátorítod, gondoskodsz a biztonságáról, amíg Jézus meg nem érinti őt.

3) Engedned kell, hogy Jézus a maga módján végezze munkáját. A sebzett emberek néha nem tudják, mire van szükségük – de Jézus tudja. Tehát ha egyszer eljuttattad őket oda, lépj hátra, és engedd őt dolgozni. Amikor már egy ideje az egyházhoz tartozunk, hajlamosak vagyunk a változás külső jeleit keresni. Jézus azonban felismerte, hogy ennek az embernek elsősorban megbocsátásra volt szüksége, ezért mondta neki: „Fiam, megbocsáttattak a bűneid.” (Márk 2:5). Csak ezután foglalkozott a férfi másodlagos szükségével: „Kelj fel, fogd az ágyadat, és menj haza!” (Márk 2:11). Ne feledd, hogy Isten hajlamos olyan módon dolgozni, amit te nem értesz. Ő tudja, mit csinál, és sosem végez félmunkát. 
Ha egyszer elkezd dolgozni valakin, akkor be is fejezi a jó munkát, amit elkezdett (ld. Filippi 1:6).

Hogyan szolgáljunk mások felé? (2)

„Megbontották annak a háznak a tetejét, ahol ő volt…”
(Márk 2:4)

Amikor a béna barátjukat vivő négy ember megérkezett ahhoz a házhoz, ahol Jézus prédikált, a tömegtől nem tudtak hozzáférni. Dönteniük kellett tehát: feladják, vagy kitartanak, és megoldást keresnek. Ekkor mentek fel a tetőre, és kibontották azt Jézus feje fölött. Ott engedték le beteg barátjukat, és amikor Jézus látta hitüket, ezt mondta a férfinak: „Kelj fel, fogd az ágyadat, és menj haza!” (Márk 2:11). Ami ezután történt, igen figyelemreméltó: „Az pedig felkelt, azonnal felvette az ágyát, és kiment mindenki szeme láttára; úgyhogy ámulatba estek mind, dicsőítették az Istent, és ezt mondták: »Ilyet még sohasem láttunk!«” (Márk 2:12). Bármilyen „tető” választ is el téged vagy egy szerettedet Jézustól, azt el kell távolítani. Rombold le! Ne hagyd, hogy bármi is az utadba álljon! Jézus bárkit meg tud gyógyítani, bárkinek tud tiszta lapot, jó állást, erős házasságot, egészséges gyermekeket vagy hatékony szolgálatot adni – ha az ember hajlandó mélyre ásni (vagy tetőt bontani) érte. Ezek az emberek radikális megközelítést választottak. Nem csupán hittek – hittel cselekedtek is! Azért jöttek, hogy Jézussal találkozzanak, és nem hagyták, hogy ezt megtagadják tőlük. Miközben a tetőt bontották, hitték, hogy csak néhány arasznyira vannak a csodától, ezért nem adták fel. Ez a tudat éltette kitartásukat. Bármi is az, amit ma meg kell tenned, ne hagyd, hogy bármi is megakadályozzon abban, hogy eljuss Jézushoz. Közelebb vagy az áttöréshez, mint gondolnád, tehát csak bonts tovább, és ne állj meg, amíg el nem érsz oda!

Filippibeliekhez írt levél 4. rész


1. Annakokáért szerelmes atyámfiai, a kik után úgy vágyakozom, ti én örömöm és én koronám, ekképen álljatok meg az Úrban, én szerelmeseim!
2. Evódiát intem, Sintikhét is intem, hogy egyenlő indulattal legyenek az Úrban.
3. Igen, kérlek téged is, igaz szolgatársam, légy segítségül ezeknek, mint a kik az evangyéliom dolgában együtt viaskodtak velem, Kelemennel is, és ama többi munkatársaimmal, kiknek neveik fölírvák az életnek könyvében.
4. Örüljetek az Úrban mindenkor; ismét mondom, örüljetek!
5. A ti szelídlelkűségetek ismert legyen minden ember előtt. Az Úr közel!
6. Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt.
7. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.
8. Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok.
9. A miket tanultatok is, el is fogadtatok, hallottatok is, láttatok is én tőlem, azokat cselekedjétek; és a békességnek Istene veletek lesz.
10. Felette igen örültem pedig az Úrban, hogy immár valahára megújultatok az én felőlem való gondviseléstekben; mely dologban gondoskodtatok is, de nem volt alkalmatok.
11. Nem hogy az én szűkölködésemre nézve szólnék; mert én megtanultam, hogy azokban, a melyekben vagyok, megelégedett legyek.
12. Tudok megaláztatni is, tudok bővölködni is; mindenben és mindenekben ismerős vagyok a jóllakással is, az éhezéssel is, a bővölködéssel is, a szűkölködéssel is.
13. Mindenre van erőm a Krisztusban, a ki engem megerősít.
14. Mindazáltal jól tettétek, hogy nyomorúságomban részesekké lettetek.
15. Tudjátok pedig ti is, Filippibeliek, hogy az evangyéliom hirdetésének kezdetén, mikor Macedóniából kimentem, egyetlen egyház sem volt részes velem a kölcsönös adásban és vevésben, csak ti egyedül:
16. Mert már Thessalónikában is, egyszer is, másszor is, küldtetek nékem szükségemre.
17. Nem mintha kívánnám az ajándékot; hanem kívánom azt a gyümölcsöt, mely sokasodik a ti hasznotokra.
18. Megkaptam pedig mindent, és bővölködöm; beteltem, vévén Epafróditustól, a mit küldöttetek, mint kedves jó illatot, kellemes, tetsző áldozatot az Istennek.
19. Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.
20. Az Istennek pedig és a mi Atyánknak dicsőség mind örökkön örökké. Ámen.
21. Köszöntsetek minden szentet a Krisztus Jézusban. Köszöntenek titeket az atyafiak, a kik velem vannak.
22. Köszöntenek titeket minden szentek, mindeneknek felette pedig a császár udvarából valók.
23. A mi Urunk Jézus Krisztusnak kegyelme legyen mindnyájatokkal! Ámen.

2017. július 15., szombat

Köszöntünk Szent Szellem!: A MÁSIK RAB


"Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó szélére szállanék: ott is a Te kezed vezérelne engem, és a Te jobb kezed fogna engem." (Zsolt 139:9-10)

Amióta Sondra Brewer a fiát látogatja San Quentin-ben a halálsoron, az ott fogva tartott 300 ember közül már soknak megismerte a tragikus történetét. Egyesek csaknem tíz évet töltöttek benn. Mások nemrégiben kerültek oda. Többségüknek azonban van kint valakijük — anyjuk, apjuk, feleségük vagy gyermekük -, aki nagyon mélyen szenved miattuk. Nem csak a börtönökben, de az utcákon és a gettókban élőknek is szükségük van arra, hogy tudják: Isten keze meg tudja őket tartani, és vezetni szeretné őket.

Emlékszel, milyen érzés töltött el, amikor gyerekkorodban valaki fogta a kezed, akiben bíztál? Olyan melegséget árasztó és bátorító volt ez a gesztus! Az erő és a bátorság forrása. Ezért használja a Biblia Isten kezének képét a Szentlélek vigasztalásának egyik szimbólumaként (Ez 3:14; 8:3). Amikor Sondra és férje, Spencer meglátogatják Dennist San Quentin-ben, telefonon keresztül kell beszélgetniük vele egy vastag üvegfal két oldalán ülve. Nem érinthetik meg őt, de a Szentlélek megteszi ezt helyettük. Ő jobb kezével támogatja és vezeti Dennist. "Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai." (Rómaibeliekhez írt levél 8:14)

Amint a Szentlélek dolgozott Sondra szívében, a nő meggyőződött arról, hogy szolgálnia kell a halálsoron lévő bűnözők családjait. A családtagok ugyanis szintén rabok: a körülmények és tragédiák foglyai. "A másik rab" elnevezésű szolgálat azokért az emberekért indult, akik csak várnak és várakoznak, és a halálsoron lévő szeretett személyre gondolnak éjjel-nappal. Egyesek akkor érzik meg Isten kezének vigaszát, amikor belépnek egy kis csoportba; ha egy segítő ül mellettük a bírósági tárgyaláson; mikor személyesen imádkoznak értük; valaki meglátogatja őket, vagy felhívja őket telefonon. Sokan kifejezték már: "E nélkül a segítség nélkül nem bírtam volna ki az egészet. Olyan sokat jelentett nekem, hogy vannak barátaim, akik törődnek velem!

Igen, bízhatsz abban, hogy Isten keze mindig megtart, és a Szentlélek jelenlétébe vezet téged. Hihetetlen bátorító egy kedves barát kézszorítása! Megfogni a kezét, akit szeretsz, azt jelenti, hogy ott vagytok egymásnak, és kölcsönösen nagyra értékelitek a másikat. Ilyen Isten szeretete is!

Imádság a mai napra:
"Ma kinyújtom feléd a kezem, Uram! Hálás vagyok erős karodért és gyengéd érintésedért!"