2017. augusztus 11., péntek

Csendes percek: ÚJRA TANULOK JÁRNI

,,Miért mondod ezt, Jákób, miért beszélsz így, Izráel: Rejtve van sorsom az ÚR előtt, nem kerül ügyem Isten elé.
Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az ÚR? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen.
Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi.
Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak.
De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.,,
-Ézs 40,27-31.

,,Ha elesik is, nem marad fekve, mert az Úr kézen fogja.,, (Zsolt 37,24)

A csípőműtétem utáni felgyógyulás része egy naponta végzendő intenzív gyógytorna, hogy elgyengült lábaimban az izmok újra visszanyerjék erejüket. Először egy finom masszázzsal és passzív mozgássorokkal kezdem, majd ezután jön az aktív izomerősítő tréning. Végül következik a futópad, a korlátba kapaszkodva, nehogy elessek; miközben a lábaim megtanulják, hogyan kell újra járni. Ez a terápia időt és fáradozást igényel, de megéri. Mindennap egy kicsit erősebbnek érzem magam.
Tanulgatom, hogy hasonló fegyelemre van szükség a lelki életemben is. Csak úgy végigsántikálni az életen, ez könnyen megy nekem. Elhagyom a napi elcsendesedést, ha szorít az idő, és csak egy rövid fohászt mondok, miközben az egyik teendőtől a másikig rohanok. Egy idő elteltével lelki életem izmai elgyengülnek, míg nem tudok már biztosan haladni a mindennapi élet kihívásai között. Az imádság, a csendesség, a bibliatanulmányozás és az istentiszteletek segítségével azonban megerősíthetem Istennel való kapcsolatomat. Amikor nehézségek jönnek, és megbotlok, Isten fogja a kezem, felemel, és felkínálja a lelki megújulás lehetőségét.

Imádság: Urunk, köszönjük, hogy velünk vagy, és erőt adsz életünk megpróbáltatásaiban. Ámen.

Amikor megbotlunk, Isten mellettünk van, hogy megragadjon és megerősítsen.
Susan Walker-Spring (New York, USA)

IMÁDKOZZUNK A MŰTÉTBŐL LÁBADOZÓKÉRT!

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-13.nap

A SZERETET BECSÜLETESEN KÜZD

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"És ha egy ház önmagával meghasonlik, meg nem maradhat az a ház."
-(Márk 3:35)

• Az élet viharai megmutatják, milyen anyagból készültetek. Após-anyós viták, anyagi nehézségek, munkahelyi kihívások. Ezek a helyzetek előkészítik a terepet a konfliktushelyzetekhez. Vitatkoztok, megbántódtok. Minden házaspár keresztül megy ezen. De nem mindegyik éli túl.

• Házasságod számára a legmélyebb károkat a csatározások hevében fogod okozni. Ilyenkor a legnagyobb a büszkeséged, ilyenkor vagy a legönzőbb és a legítélkezőbb. Meg kell tanulnod kezelni ezeket a helyzeteket, mert ha sikerül; erősebben jöttök ki belőle mindeketten, mint valaha.

• Meg kell tanulnod tisztán és becsületesen "harcolni". Kell, hogy legyenek egységes szabályok, melyeket bármilyen vita hevében sem léptek át. Vannak közös szabályok, és egyéni irányelvek.


"Az engedelmes felelet elfordítja a harag felgerjedését, a bántó beszéd pedig haragot támaszt." (Példabeszédek 15:1)

"Egymás iránt ugyanazon indulattal legyetek." (Róma 12:16)

Jelenések könyve: A testvéri szeretet városa

Jelenések 3:8-13


A hatodik levél Filadelfiának szól. A várost Kr.e. 189-ben alapították. Nevének jelentése: testvéri szeretet. Sajnos a keresztény múltra ma már csak egy bizánci korú bazilika emlékeztet.

A hét város közül ez a legfiatalabb, nem büszkélkedhet nagy múlttal, mégis ez az, amelyik Szmirnához hasonlóan nem kap elmarasztalást, csak dicséretet.

Van még egy érdekessége ennek a városnak. Itt és Szmirnában maradt fenn legtovább a kereszténység. Itt olyan gyülekezet élt, amelyet Jézus megdicsért, mivel megtartották tanításait. A kereszténység legfőbb tanítása a szeretet. „Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok!” (János 13:35.)

Szerető közösség volt ez. Jelképezte a reformáció utáni kort, amikor a keresztények tovább keresték az Isten akaratát a Bibliából. Szívükre vették a messze pogány vidék – Afrika, Ázsia népének örök sorsát. Misszionáriusok mentek ezekre a helyekre és életük kockáztatásával vitték el a Jézusról szóló tanítást az embereknek.

Ebben az időben fedezték fel a Bibliában, hogy Jézus hamarosan visszajön. Ezt is megosztották a többi emberrel, hogy ne érje őket váratlanul ez az esemény.

Mire tanít minket ez a levél?

- Szeressük azokat, akik a családunkhoz tartoznak. Ha néha nem értjük, akkor is szeressük őket.

- Szeressük a gyülekezeti tagokat

- Legünk együtt érzők, jószívűek a nehéz sorsú emberekhez

- Ne szégyelljük, hogy Jézushoz tatozunk, mert ezzel igazi örömöt szerzünk Neki.

Ezt ígéri nekünk:

„Aki győz, oszloppá teszem azt az én Istenem templomában, és onnan nem kerül ki többé, és felírom rá az én Istenem nevét, és az én Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, amely a mennyből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet.” -Jelenések 3:12.

Gyűrűs Panni-

Örömteli mindennapok: Tedd személyessé az Igét.

,,Igen, Isten kezdte el bennetek ezt a jó munkát. S ő folytatni is fogja mindaddig, amíg Krisztus Jézus vissza nem jön, és addig a napig tökéletesen be is fogja fejezni — ebben egészen biztos vagyok.,, -Filippi 1,6


Isten igéje nem fogja addig megváltoztatni az életed, amíg nem engeded, hogy személyes legyen. Isten igéjét a saját életedre kell alkalmaznod. A Biblia nem lesz erővel jelen az életedben, amíg nem lesz kifejezetten a tiéd az, amit mond.

Hogyan teszed Isten igéjét személyessé? Próbáld ki a tedd személyessé igetanulmányozási módszert. Bárki meg tudja csinálni, nem kell hozzá speciális eszköz, vagy magas teológiai végzettség.

Egyszerűen csak behelyettesíted a neved minden névmás és főnév helyére a Szentírásban. Például, ha a János 3:16-ot szeretném személyessé tenni, akkor az valahogy így nézne ki: "Mert Isten úgy szeretett engem (saját neved), hogy egyszülött fiát adta értem, hogy el ne vesszem, hanem örök életem legyen"

Filippi 1:6: "Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennem a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára.

Mondd ki hangosan az Igét,tegyél igei megvallásokat ,elyettesítsd be a neved a szövegbe , ez megerősíti a hited és bátorítani fog téged.

Úgy is átírhatod a verseket, mintha Isten személyesen hozzád szólna.

Tedd személyessé a Bibliát, kezdd el úgy olvasni mint Isten szerelmeslevelét, amit neked írt. Isten ajándéka lesz az! A Biblia olvasása nem csak arról szól, hogy az Ige tartalmát megismerjük, hanem arról is hogy az alkotóját megismerjük - személyesen!

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak


„Oh, vajha olyan volnék, mint a hajdani hónapokban.” -(Jób 29,2)

Sok keresztyén örömmel tud visszatekinteni a múltba, a jelent pedig hosszú és elégedetlen szemmel nézi. Visszanéznek azokra a napokra, melyeket az Úrral való társaságban töltöttek el, azokat tartva a legkedvesebbnek és a legszebbnek, amit valaha átéltek. De a jelen a keserűség és gyász komor ruhájában tűnik fel előttük. Egykor Jézussal éltek az Ő közelében, most pedig érzik, hogy eltévedtek Tőle és ezt mondják: „Oh, vajha olyan volnék, mint a hajdani hónapokban!” Nagyon sajnálják, hogy elveszítették menedéküket, vagy, hogy most nincs lelki békességük, vagy a kegyelmi eszközök nem nyújtanak nekik örömöt, a lelkiismeret nem oly gyöngéd bennük, vagy, hogy nem tudnak oly tüzes buzgósággal lelkesedni Isten dicsőségéért, mint azelőtt. A dolgok e szomorú állapotának okai nagyon sokfélék. Talán az ima nagymérvű elhanyagolásából ered, mert az imakamra pusztasága minden lelki bukásnak kezdete. Vagy pedig bálványozási hajlamból ered. A szív többet csüng valami más egyebeken, mint Istenén; a szeretet a mennyeiek helyett a földiekhez fordult. Azonban a féltékeny Isten nem érheti be fél szívvel. Azt akarja, hogy Őt elsősorban és a legjobban szeressük. A hideg tévelygő szívtől megvonja kegyelmes jelenlétének napfényét. Vagy pedig önbizalomban és önigazságban rejlik annak oka. A gőg foglalja el a szíveket és az önzés felemelkedik, ahelyett, hogy megaláznák magukat a kereszt tövénél. Keresztyén, ha most másképp állsz, „mint az elmúlt hónapokban”, akkor ne helyezd magad nyugalomba, ne elégedj meg csupán azzal a jámbor kívánsággal, hogy bár visszatérne újból előbbi boldogságod, hanem menj azonnal, keresd fel Mesteredet és panaszold el Neki aggodalmaidat és szükségeidet. Kérj Tőle kegyelmet és érőt, hogy az Ő segítsége folytán Vele szorosabb összeköttetésben maradhass. Alázd meg magad Előtte, úgy ismét fel fog téged magasztalni és arcának világosságát szemlélheted. Ne ülj le sóhajtozni és panaszkodni! Míg a drága Orvos él, mindig van remény, sőt bizonyos az, hogy még a legrosszabb esetben is beállhat a gyógyulás.

Reggeli dicséret: Szomjas vagy?

„Jézus így válaszolt neki: Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” - János evangéliuma 4:13-14

Vízivás. A te esetedben ez nem megy olyan könnyen. Persze pancsolni szeretsz, most már el is éred a fellépő segítségével a csapot, már te is meg tudod nyitni nélkülem, és élvezettel töltögeted a kis edénykéidet. De inni… az már egy más kérdés.

Mert annyi érdekes dolog vesz körül, annyi a teendő, nem érsz rá holmi virityülgetésre (felénk így mondják az iszogatást). A homokozás sokkal érdekesebb, és a víznek ilyenkor a homokban a helye, mert az mindig száraz. Száraz homokból pedig nem lehet kisautót meg fagyi-gombócot formázni. És különben is, olyan kevés idő van két alvás között, és abban a kevésben is enni kell, meg kezet mosni, esetleg Mamit kísérni valahová. Így egy-egy kortyot nyelsz csak le, aztán mondod, hogy “Ennyi”, “Nem szeretnék”. És rohansz tovább. Aztán jobb esetben vacsoránál pótolsz, és csak úgy nyeled a vizet két falat között.

Tudod, mi, felnőttek sem vagyunk jobbak. Nem érünk rá szomjasnak lenni, nem érünk rá megkeresni az igazi forrást, és inni annak vizéből. Rohangálunk a teendőink között, futunk az életünk után, az éltető folyadékot pedig valami másra pazaroljuk. Aztán jobb esetben próbálunk pótolni is. Időnként. Hetente, negyedévente, vagy minden másnap - karácsony másnap meg húsvét másnap.

Isten ma reggel néhány kéréssel, vagy inkább tanáccsal szeretne hozzánk fordulni. Hozzám és hozzád, kicsikhez és nagyokhoz. Elsőként azt kéri, hogy állj meg, és engedd érezni a szomjúságot! Hagyj időt magadnak, és tapasztald meg, hogy valami hiányzik!

Aztán indulj el keresni! Keresni a Forrást, az Igazit, ami nemcsak ideig-óráig enyhíti a benned lévő űrt, hanem valódi megoldást nyújt számodra. Ha nekilátsz a keresésnek, bízz bátran Istenben, meg fogod találni! Ő elvezet Önmagához, tárt karokkal vár, és megadja azt, amire neked igazán szükséged van. Az Élet vizét, Önmagát, az Igazi Társat, aki eddig hiányzott az életedből.

Hát fogadd el a megoldást, amit Isten kínál! Igyál az Igazi Forrás vizéből, engedd megtapasztalni magadnak, milyen az, amikor a Teremtő belép az életedbe! Igyál az Élő Vízből, és soha többé nem akarsz majd más üdítőt keresni. És nem is kell keresned, mert ott lesz veled minden nap, és nem engedi, hogy többé szomjazzál utána!

Bejegyezte: Sz-Cs. Andi

2017. augusztus 10., csütörtök

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-12.nap

A SZERETET ENGEDI A MÁSIKAT ÉRVÉNYESÜLNI

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Ne nézze ki-ki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is."  (Filippi 2:4)

• A makacsság "gyári alapfelszereltség" mind a férj-, mind pedig a feleség-modellek esetében. A saját vélemények védelmezése, ha úgy tetszik. Ez azonban kellemetlen pillanatokat okoz; valakinek pedig előbb-utóbb engednie kell.

• Mint minden dolognak, a makacsságnak is van ellentétje. Erre van szükségetek ahhoz, hogy átlendülhessetek egyhamar az említett holtpontokon: ez a készségesség.

• Nem fogtok mindig egyetérteni. Azonban ne ellenségként tekints társadra, hanem úgy, mint a legközelebbi barátodra! És amikor szükséges, engedj neki! Hosszútávon jót teszel házasságodnak.


"Annakokáért az a hozzáállás legyen bennetek, amely volt a Krisztus Jézusban is."
(Filippi 2:5, angol fordítás)

"Ha lehetséges, amennyire rajtatok áll, minden emberrel békességben éljetek."
(Róma 12:18)

Reggeli gyöngyszemek: Üres lámpásaink megtelnek

„Az értelmesek viszont lámpásaikkal együtt olajat is vittek edényeikben.” (Mt 25:4)


Minden fiatal vegye fontolóra a tíz szűz példázatát. Mindegyiknek volt lámpása, ami a vallásosság látszatát jelképezi; de közülük csak öten rendelkeztek a belső kegyességgel. Öt közülük híjával volt a kegyelem olajának. A Krisztus Jézusban való élet lelke, a Szentlélek nem lakozott szívükben. A kegyelem olaja nélkül mi hasznát vették a lámpásnak, vagyis a formális vallástételnek? Bármily hangzatos legyen is a hitvallás, bármily magas vallási pozíciót tölt is be valaki, ha a kegyelem olaja hiányzik, nincs mivel megtöltenie lámpását, és így nem is áraszthatja magából a világosság fénylő sugarait…

A Vőlegény azért késik, mert hosszan tűr értünk, nem akarván, hogy valaki is elvesszen, hanem hogy mindenki bűnbánatra jusson. Ó, a mi irgalmas Megváltónk drága hosszútűrése! Ó, bárcsak minden fiatal felfogná a lelkek értékét, akikért végtelen árat fizettek a Kálvárián! Ó, bárcsak mindegyikük méltó módon megbecsülné a képességeket, melyeket Isten adott nekik! Krisztus által feljebb juthatunk a fejlődés létráján és minden erőnket Jézus irányítása alá helyezhetjük…Lélekben, gondolatban, szóban és tettben egyaránt kifejezhetjük, hogy Krisztus Lelke érintett bennünket, és befolyásunkat hatalommá változtathatjuk mások javára.

A világ történelmének olyan ünnepélyes korszakában élünk, amikor nem engedhetjük meg magunknak, hogy gondatlanok és hanyagok legyünk…Imádkoznunk, hinnünk és engedelmeskednünk kell. 
Saját erőnkből semmit sem tehetünk, de Jézus Krisztus kegyelmében felhasználhatjuk erőnket, hogy a legnagyobb jót tegyük saját lelkünkkel, és a legnagyobb áldást árasszuk mások lelkére. 
Kapaszkodjunk Jézusba, végezzük szorgosan Krisztus munkáját, és végezetül elnyerjük az örök élet jutalmát. 
(The Youth’s Instructor, September 20, 1894.)

Köszöntünk Szent Szellem!: KÖSZÖNTÜNK, EMLÉKEK!

"Megemlékezett népe a Mózes régi napjairól: hol van, aki őket kihozta a tengerből nyájának pásztorával? Hol van, aki belé adta az ő szentséges Lelkét?" (Ézsaiás könyve 63:11)

A Szentlélek szeretne emlékeztetni rá, hogyan vezetett Isten az életed során. Soha ne feledd, hogyan mutatott utat eddig az Úr, legyen bármilyen nehéz is a jelen! Sok módja van annak, miként tarthatod élénken és erőteljesen emlékezetedben a múlt pozitív történéseit, és ha engeded, hogy a Szentlélek felidézze benned az Ő áldásait, megtapasztalod, hogy erőd a jelen helyzetekben is csodálatosan növekszik.

Először írj egy listát azokról a tapasztalataidról, amelyeket bizonyosan Isten vezetésének látsz. Imádsággal tekintsd át eddigi életedet legkorábbi emlékeidtől kezdve, és keresd mindenben a jót! Az ellenség azt akarja, hogy a rosszra összpontosíts, a menny ellenben, hogy a jót tartsd értékesnek, és kincsként őrizd azt. Sorold fel a pozitív emlékeidet, legyen az akár 10 vagy 100 tapasztalat, és tartsd a listát a Bibliádban vagy olyan helyen, ahol alkalmad van gyakran átnézni és kiegészíteni. Beszélgess régi barátaiddal, családtagjaiddal, így is biztosan sikerül felidézni az Atya gondviselésének megannyi állomását!

Másodszor ragadd meg minél többször az alkalmat, hogy másoknak is továbbadhasd a történeteidet! Vigyázz azonban arra, hogy ugyanazoknak az embereknek ne meséld el többször is ugyanazt a történetet, és ne untass senkit a felesleges részletekkel! Az elbeszélés legyen tömör, az üzenet világos, és mindenképp a Teremtőnek adj általa dicsőséget! Ha vannak gyerekeid, ők annyiszor fogják hallani elbeszéléseidet, hogy idővel majd ők is továbbadják azokat barátaiknak vagy később a saját gyerekeiknek.
Harmadszor írd le kerek egészként azokat a tapasztalatokat, amelyek a legnagyobb hatást tettek életedre, és küldd el azokat egy keresztény magazinnak vagy könyvkiadónak publikálásra. Persze arra nincs garancia, hogy el is fogadják, de lehet, hogy majd meglepetés ér! Odaadhatod a kéziratot a lelkészednek is, és szabad kezet adhatsz neki, hogy prédikációihoz illusztrációként használja fel azokat.
Mindig adj dicsőséget az Úrnak! Dicsőítsd Öt, és emlékezz vissza, mi mindent tett érted! A legkisebb áldásokat is apró igazgyöngyként őrizd meg!

Imádság a mai napra
"Uram, olyan könnyen megfeledkezem a jóról, amit kapok, de én ma olyan tapasztalatot kérek tőled, amit bizonyságként a listámhoz írhatok, hiszen életemet a Te gondviselésed vezérli!"

Krisztusi élet: KRISZTUS AZ IGAZSÁG

Képviseljük Krisztust, a tökéletes példaképet

„Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam” 
(Jn 14:6)




Krisztus az igazság. Szavai igazak, és többet mondanak, mint ami a felszínen látszik. Krisztus kijelentései, egyszerű szavai mélységes igazságokat rejtenek. A Szentlélek által megelevenített értelem felismeri értéküket. Felfedezi az igazság drága gyöngyszemeit még akkor is, ha azok elásott kincsek.
Emberi elméletekből és feltevésekből soha nem fogjuk megérteni Isten Igéjét. A maguk bölcsességét túlértékelők azt képzelik, hogy csak az ő bölcselkedésük nyitja meg az ismeretek kincsestárát, és védi meg a gyülekezetet az eretnekségtől. Pedig éppen ezekkel a magyarázatokkal visznek a gyülekezetbe hamis elméleteket és eretnekséget. Emberek kétségbeesett erőfeszítéseket tettek az általuk bonyolultnak tartott igehelyek megmagyarázására. Erőfeszítésükkel azonban nagyon sokszor elhomályosították azt, amit tisztázni próbáltak.
A papok és farizeusok azt gondolták, hogy mint tanítók nagyszerű dolgokat művelnek, ha saját magyarázatukat fűzik Isten Igéjéhez. Krisztus azonban ezt mondta róluk: „Nem ismeritek az írásokat, sem az Istennek hatalmát” (Mk. 12:24). Azzal a bűnnel vádolta őket, hogy „oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai” (Mk.7:7). Jóllehet Isten kinyilatkoztatásainak tanítói voltak, és állítólag értették az Igét, de nem cselekedték. Sátán elvakította őket, hogy ne lássák valódi értelmét.
Sokan vannak így napjainkban is. Sok egyház bűnös ebben. Félő, nagyon félő, hogy korunk állítólagos bölcs emberei megismétlik a zsidó tanítók cselekedetét. Tévesen magyarázzák az isteni kinyilatkoztatásokat, és emberek elbizonytalanodnak; körülveszi őket a homály, mert tévesen értelmezik Isten igazságát.
Nem szükséges a Szentírást a hagyomány és az emberi elméletek gyér világosságánál olvasnunk. Emberi hagyományokkal és elképzelésekkel magyarázni a Szentírást olyan, mintha fáklyával akarnánk megvilágítani a napot. Ahhoz, hogy Isten szent Igéjének dicsfénye látható legyen, nem kell pislogó földi fáklyafény. Isten Igéje maga a világosság – Isten kinyilatkoztatott dicsősége. Mellette minden más fény elhomályosul.

Mindannyiunknak szükségünk van az igazságra, amely a szeretet által munkálkodik, és megtisztítja a lelket.

János Evangyélioma 14. rész


1. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higyjetek Istenben, és higyjetek én bennem.
2. Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek.
3. És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek.
4. És hogy hová megyek én, tudjátok; az útat is tudjátok.
5. Monda néki Tamás: Uram, nem tudjuk hová mégy; mimódon tudhatjuk azért az útat?
6. Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.
7. Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek őt, és láttátok őt.
8. Monda néki Filep: Uram, mutasd meg nékünk az Atyát, és elég nékünk!
9. Monda néki Jézus: Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? a ki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nékünk az Atyát?
10. Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? A beszédeket, a melyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, a ki én bennem lakik, ő cselekszi e dolgokat.
11. Higyjetek nékem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van; ha pedig nem, magokért a cselekedetekért higyjetek nékem.
12. Bizony, bizony mondom néktek: A ki hisz én bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, a melyeket én cselekeszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek.
13. És akármit kértek majd az én nevemben, megcselekszem azt, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban.
14. Ha valamit kértek az én nevemben, én megcselekszem azt.
15. Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok.
16. És én kérem az Atyát, és más vígasztalót ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké.
17. Az igazságnak ama Lelkét: a kit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.
18. Nem hagylak titeket árvákul; eljövök ti hozzátok.
19. Még egy kevés idő és a világ nem lát engem többé; de ti megláttok engem: mert én élek, ti is élni fogtok.
20. Azon a napon megtudjátok majd ti, hogy én az én Atyámban vagyok, és ti én bennem, és én ti bennetek.
21. A ki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; a ki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és kijelentem magamat annak.
22. Monda néki Júdás (nem az Iskáriótes): Uram, mi dolog, hogy nékünk jelented ki magadat, és nem a világnak?
23. Felele Jézus és monda néki: Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet: és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.
24. A ki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet: és az a beszéd, a melyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, a ki küldött engem.
25. Ezeket beszéltem néktek, a míg veletek valék.
26. Ama vígasztaló pedig, a Szent Lélek, a kit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, a miket mondottam néktek.
27. Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!
28. Hallottátok, hogy én azt mondtam néktek: Elmegyek, és eljövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örvendeznétek, hogy azt mondtam: Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál.
29. És most mondtam meg néktek, mielőtt meglenne: hogy a mikor majd meglesz, higyjetek.
30. Nem sokat beszélek már veletek, mert jön a világ fejedelme: és én bennem nincsen semmije;
31. De, hogy megtudja a világ, hogy szeretem az Atyát és úgy cselekszem, a mint az én Atyám parancsolta nékem: keljetek fel, menjünk el innen.

2017. augusztus 9., szerda

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-11.nap

A SZERETET MEGBECSÜL

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Úgy kell a férfiaknak szeretni az ő feleségüket, mint az ő tulajdon testüket."  (Efézus 5:28)

• Isten azért adta a házasságot, hogy "egy testté" legyetek. Amikor szeretettel fordulsz a társadhoz, azzal magadat is szereted. Amikor pedig bántod őt, magadnak is ártasz, hiszen életetek összefonódott. Hatással vagytok egymás életére.

• Itt az ideje, hogy engedj a szeretet átformáló erejének! Mindezek fényében gondolj bele, hogyan bánsz társad testével. Olyan becses az számodra, mint a sajátod? Tisztelettel bánsz vele?

• Ne engedd, hogy a körülöttüd lévő világ kultúrája határozza meg a házasságod értékét! Isten azt nem egy eldobható dolognak tervezte. Aki a másikat szereti, önmagával tesz jót. Becsüld meg őt!



"És felelvén Jézus, monda néki: 'Mit akarsz, hogy cselekedjem veled?' " (Márk 10:51)

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja-Szegényeknek örömhír

"Az Úr Lelke van énrajtam,... hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek;... a szabadulást hirdessem a foglyoknak... "(Lk 4,18)




A zsinagógákban minden férfi felolvashatott a Szentírásból, ha akart. Egyik alkalommal Jézus Názáretben, ahol felnőtt, az Ézsaiás könyve 61. részéből a fenti igét olvasta, és azt mondta, hogy ez benne teljesedett be.

Mit jelent az, hogy a szegényeknek evangéliumot (jó hírt) hozott? Kik azok a lélekben szegények, akikről beszél? Akik tudják, hogy semmi érdemük nincs Isten előtt, ami alapján nekik járna bármi jó Istentől. A farizeusok és írástudók gazdagoknak tartották magukat, különbnek, többnek, mint az átlag, mert sok vallási rendelkezést betartottak. Ennek alapján úgy gondolták, Isten tartozik nekik. Azt képzelték, hogy ők önmagukban igazak, és nincs szükségük megtérésre (Lk 15,7).

Jézus nagyon elmarasztalta ezt a téves, önhitt vélekedést, és azt tanította, hogy Isten előtt mindnyájan koldus szegények vagyunk. Aki ezt tudja és vállalja, azt Isten az ő ingyen kegyelméből megajándékozza mindazzal a lelki értékkel, amire szüksége van

Ez az evangélium, a jó hír, amit Jézus meghirdetett. Megajándékozni viszont csak azt lehet, aki tudja, hogy rászorul, és tartja a kezét.

A foglyoknak és megkötözötteknek pedig szabadságot hozott Jézus. Aki alaposan ismeri az embereket, tudja, hogy milyen sok félelem, sérelem, kényszergondolat, szenvedély, indulat, babonaság kötöz meg sokakat. És nem bírunk szabadulni ezektől. Isten szavára azonban lehullanak ezek a bilincsek, és a Krisztusban való hit elsegít az „Isten gyermekeinek szabadságára". Így a hívő megszabadul ezektől, és felszabadul Isten boldog szolgálatára. Tudja és gyakorolja, hogy „minden szabad, de nem minden használ" (1Kor 10,23).

Megajándékozhat engem Isten? Mitől kell megszabadulnom?

Mahesh Chavda: A nyelveken szólás ereje


A nyelveken szólás: A Vőlegény és a Menyasszony bensőséges kapcsolatának nyelve

"Az Úr trónolt az özönvíz (az áradat) felett; így trónol az Úr, mint király, mindörökké."
(Zsolt. 29,10) 

Ez az ige nem Noé özönvizére utal, hanem arra, amikor Mózes kettéválasztotta a Vörös-tengert a botjával. Ézsaiás azt mondja: "Amikor az ellenség, mint áradat (özönvíz) jön el, az Úr Szelleme zászlót emel ellene." (Ézsaiás 59,19b az angol fordítás alapján) Éppen úgy, ahogy Mózes felemelte a botját a Vörös-tengernél, és Isten megmentette a népét az őt üldöző fáraó serege elől, úgy ma is, amikor az ellenség üldözi Isten népét, az Úr Szelleme felemeli a győzelmi zászlót, vele szemben. A 229. zsoltár számomra azt jelenti, hogy a nyelveken szólás trónszékre emeli Istent, mint királyt, és félreteszi a legnagyobb akadályokat is, hogy szabadságban járhassunk, ahogy Izrael is átment a Vörös-tengeren, és láthatta, hogy a víz összecsap a fáraó serege fölött.
A zsoltár utolsó verse erőt és békességet ígér: "Az Úr ad erőt népének, az Úr megáldja népét békességgel." (Zsolt. 29,11) 
Amikor Isten népe nyelveken imádkozik, az Úr egészséget, jólétet ad neki. Júdás levele arra buzdít minket, hogy épüljünk "szent hitünkben, imádkozván Szent Szellem által" (Júd. 1,20).

ISTEN AZÉRT ADJA NEKÜNK A MENNY TERMÉSZETFÖLÖTTI NYELVÉT A SZENT SZELLEM KERESZTSÉG SORÁN, HOGY A SZELLEM ÁLTAL SZAVAKAT KAPJUNK, ÉS BELÁTÁST NYERJÜNK AHHOZ, HOGY HATÉKONYAN TUDJUNK IMÁDKOZNI AKKOR IS, HA AZ ELMÉNK NEM TUDJA, HOGY MIÉRT ÉS HOGYAN IMÁDKOZZUNK.

Örömteli mindennapok: A szeretet nem kérkedik..

,,A szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.,, (1. Korinthus 13:4)

Más szavakkal mondva, akik tele vannak Isten szeretetével, azok nem gondolják jobbnak magukat másoknál.
Természetesen a legkiemelkedőbb példa Isten szeretetéről Jézus Krisztus alázatában fejeződött ki. Ő volt a királyok Királya és az urak Ura, mégis rendszeresen kapcsolatban állt a legalacsonyabbak legalacsonyabb rangú tagjaival. Isten szeretete késztette arra, hogy életét letegye értünk, és ha mi rendelkezünk az Ő szeretetével, akkor mi is ugyanezt tesszük másokért.
Ma légy másokkal gondoskodó! 
Azt gondolod, hogy jobb vagy másoknál, illetve nem olyan jó, mint egyesek? Vagy mindenkit azzal a szeretettel szeretsz, amivel Jézus szeret téged?
Nagy kérdések ezek számunkra ...elgondolkodtatóak .

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„És a városnak nincs szüksége a napra, sem a holdra, hogy világítsanak benne.” 
(Jelenések 21,23)

Odafent, abban a jobb világban az örök hajlékok lakói függetlenek minden ideiglenes szükséglettől Nem szükséges ruhájukat megújítani, az Istentől készített igazság tiszta selyméből való fehér ruha sohasem kopik el, sem be nem piszkolódik. Nem szűkölködnek orvosság nélkül, hogy betegségükből kigyógyuljanak, mert az ott lakók közül egy sem fogja mondani: „Gyenge vagyok”. Nincs szükségük az alvásra, hogy testük megújuljon és erőhöz jusson: nem nyugszanak sem éjjel, sem nappal, hanem dicsérik Őt fáradhatatlanul az Ő nagy templomában. Nincs szükségük olyan környezetre, mely őket vigasztalja és felüdítse. A hozzájuk hasonló társaságokból származható boldogság és öröm nem játszik lényeges szerepet boldogságukban, mert az ő Urukkal való közösség a legmagasabb igényüket is teljesen kielégíti. Nincs szükségük tanítóra. Semmi kétséget sem szenved az, hogy társalognak egymással isteni dolgokról, de erre nem okulás szempontjából lesz szükségük. Nem szükség abból tanítást nyerniük, Istentől lesznek mindnyájan taníttatva. 

Az alamizsnák a mi számunkra a király kapuiban osztatnak ki, ők azonban részt vesznek lakomáján. Itt egy hű barát karjára támaszkodunk, ők pedig ott Szerelmesünk karjára támaszkodnak egészen egyedül. Itt rá vagyunk utalva társaink segítségére, ők pedig ott Krisztusban találják fel mindazt, amire szükségük van. Itt a veszendő eledelre fordítjuk tekintetünket és olyan ruhára, mely megavul és a moly megemészti, nekik pedig ott Istenben lesz menedékük. Itt fogjuk a vedret és tele merítjük a kútból vízzel, ők azonban forrásból isznak, és élő vízzel nedvesítik ajkukat. Itt angyalok hozzák nekünk az üdv üzenetét, ott azonban nincs szükségük többé a menny angyalaira. Nekik nem szükséges ott, hogy egy Gábriel adja át Isten szeretetének bizonyságát, mert színről-színre fogják Őt látni. 
Óh, milyen boldog idő lesz az, ha túl leszünk minden közvetítésen és közvetlen Isten karjára támaszkodhatunk! 
Mily magasztos óra, amikor Isten, nem az Ő teremtménye, - amikor az Úr, nem pedig az Ő műve lesz naponkénti örömünk és gyönyörűségünk az örök üdvösségben!

Kolossébeliekhez írt levél 3. rész 12-17. vers


1. Annakokáért ha feltámadtatok a Krisztussal, az odafelvalókat keressétek, a hol a Krisztus van, az Istennek jobbján ülvén,
2. Az odafelvalókkal törődjetek, nem a földiekkel.
3. Mert meghaltatok, és a ti éltetek el van rejtve együtt a Krisztussal az Istenben.
4. Mikor a Krisztus, a mi életünk, megjelen, akkor majd ti is, Ő vele együtt, megjelentek dicsőségben.
5. Öldököljétek meg azért a ti földi tagjaitokat, paráznaságot, tisztátalanságot, bujaságot, gonosz kívánságot és a fösvénységet, a mi bálványimádás;
6. Melyek miatt jő az Isten haragja az engedetlenség fiaira;
7. Melyekben ti is jártatok régenten, mikor éltetek azokban.
8. Most pedig vessétek el magatoktól ti is mindazokat; haragot, fölgerjedést, gonoszságot és szátokból a káromkodást és gyalázatos beszédet.
9. Ne hazudjatok egymás ellen, mivelhogy levetkeztétek amaz ó embert, az ő cselekedeteivel együtt.
10. És felöltöztétek amaz új embert, melynek újulása van Annak ábrázatja szerint való ismeretre, a ki teremtette azt:
11. A hol nincs többé görög és zsidó: körülmetélkedés és körülmetélkedetlenség, idegen, scithiai, szolga, szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus.
12. Öltözzetek föl azért mint az Istennek választottai, szentek és szeretettek, könyörületes szívet, jóságosságot, alázatosságot, szelídséget, hosszútűrést;
13. Elszenvedvén egymást és megbocsátván kölcsönösen egymásnak, ha valakinek valaki ellen panasza volna; miképen a Krisztus is megbocsátott néktek, akképen ti is;
14. Mindezeknek fölébe pedig öltözzétek föl a szeretetet, mint a mely a tökéletességnek kötele.
15. És az Istennek békessége uralkodjék a ti szívetekben, amelyre el is hívattatok egy testben; és háládatosak legyetek.
16. A Krisztusnak beszéde lakozzék ti bennetek gazdagon, minden bölcsességben; tanítván és intvén egymást zsoltárokkal, dícséretekkel, lelki énekekkel, hálával zengedezvén a ti szívetekben az Úrnak.
17. És mindent, a mit csak cselekesztek szóval vagy tettel, mindent az Úr Jézusnak nevében cselekedjetek, hálát adván az Istennek és Atyának Ő általa.

18. Ti asszonyok, engedelmeskedjetek a ti férjeteknek, a miképen illik az Úrban.
19. Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, és ne legyetek irántok keserű kedvűek.
20. Ti gyermekek, szót fogadjatok a ti szüleiteknek mindenben; mert ez kedves az Úrnak.
21. Ti atyák, ne bosszantsátok a ti gyermekeiteket, hogy kétségbe ne essenek.
22. Ti szolgák, szót fogadjatok mindenben a ti test szerint való uraitoknak, nem a szemnek szolgálván, mint a kik embereknek akarnak tetszeni, hanem szíveteknek egyenességében, félvén az Istent.
23. És valamit tesztek, lélekből cselekedjétek, mint az Úrnak és nem embereknek;
24. Tudván, hogy ti az Úrtól veszitek az örökségnek jutalmát: mert az Úr Krisztusnak szolgáltok.
25. A ki pedig igazságtalanságot cselekszik, jutalmát veszi igazságtalanságának; és nincsen személyválogatás.

2017. augusztus 8., kedd

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-10.nap

A SZERETET FELTÉTEL NÉLKÜLI

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Az Isten pedig a mihozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt." (Római levél 5:8)

• Ha csupa olyasmiért szereted a másikat, ami valamilyen tulajdonsághoz köthető, akkor megszűnhet idővel a szereteted alapja is iránta. Ezért feltétel nélkül kell szeretned őt, mivel így döntöttél.

• A Biblia ezt a feltétel nélküli szeretetet a görög agapé szóval írja le. A fileó (baráti), és az erosz (szexuális vonzalom) mellett az agapé az, ami a valódi szeretet alapja. Természetesen a másik kettőnek is megvan a maga szerepe a kapcsolatotokban.

• Ha a házasságot a fileó és erosz szeretetre építik, az nem lesz hosszú életű. Az agapé szeretetet nem fogja megingatni sem az idő múlása, sem a körülmények megváltozása. Érzések helyett elkötelezettségen alapszik.




"Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük az Istent, hanem hogy Ő szeretett minket,
és elküldte az Ő fiát engesztelő áldozatul a mi bűneinkért."
(1János 4:10)

"Aki bízik az Úrban, szerető kedvességgel veszi azt körül."
(Zsoltárok 32:10)

Köszöntünk Szent Szellem!: KÖSZÖNTÜNK, ÚJ FELKENETÉS!

"Az Úr Isten Lelke van énrajtam azért, mert fölkent engem az Úr, hogy a szegényeknek örömöt mondjak; elküldött, hogy bekössem a megtört szívűeket, hogy hirdessek a foglyoknak szabadulást és a megkötözötteknek megoldást." (Ézsaiás könyve61:1)

Krisztus az Ő Atyjától, Istentől kapott mennyei kenetet arra a szolgálatra, amelyről Esaiás 61. fejezetének első három verse olyan hihetetlenül nagy távlatokban beszél. Küldetésével átvágja a tiltást jelentő vörös szalagot, és csapást mér a hagyományos judaizmus faji és vallási előítéleteire. A Felkent által hirdetett örömhír lehetővé tette a fájó szívű, szenvedő, elveszett emberek számára, hogy az igazság erős tölgyfái és Isten országának örökösei legyenek - szélben hajladozó nádszálak helyett.
Miközben repülőn utazom San Franciscó-ból Burbank felé, újra olvasom Ann Kiemel kis könyvét, aki önmagáról csak így beszél: "egy hétköznapi lány vagyok a nagyvilágban". "Tudod, keresztény vagyok, és Jézus az életem Ura - magyarázza mindazoknak, akik meghallgatják. Ő együtt nevet velem, együtt sír velem, és velem együtt rója magányos útjaimat, amikor egyedül vagyok. Ő és én küldetésben vagyunk: megváltoztatni a világot. Ő. a te világodat is képes megváltoztatni."
Miközben egy egyhetes konferencia után hazafelé repült San Antonió-ból, amelyen 500 tinédzser vett részt, Ann egyedül üldögélt, és halkan énekelt Isten dicsőítésére. A mögötte lévő ülésről megszólította egy fiatalember, és megkérdezte tőle, szomorú-e, hogy el kell mennie San Antonió-ból. Azután elmesélte, hogy ő éppen most utazik vissza Vietnámba, ahol két barátját is látta meghalni. Eltávozásra repült haza, ahol azt kellett megtudnia, hogy időközben a felesége elhagyta őt.
Vajon a Szentlélek most is fel tudja használni Annt arra, hogy a megtört szívű embert bekötözze, és örömöt mondjon a szegénynek? A lány csöndesen elmondta bizonyságtételét a katonának, és leírt neki egy rövid imát. Amint közeledtek úticéljuk felé, a fiatalember ismét odahajolt Annhez, és így szólt: "Csak köszönetet akarok mondani neked. Elmondtam az imát, és már nem érzem magam egyedül. Ann, azt hiszem, Isten és én már tudjuk kezelni a problémákat."

Imádság a mai napra
"Uram, dicsőítelek azért, hogy Felkentként végzett szolgálatod során engem is elértél, gyógyulást és reménységet hoztál. Add, hogy ebben az összetört világban én is az erő és a rendíthetetlenség közvetítője lehessek!"

Reggeli dicséret: Alap, amelyre építhetsz

„Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus.”
Pál első levele a Korinthusibeliekhez 3. fejezet 11. vers

Nem vagyok sem kőműves, sem építész, de azt tudom, hogyha valami nagyon szilárdat, valami nagyon erőset szeretnénk építeni, elengedhetetlen a jó alap. A jó alaphoz jó anyagok kellenek és ezeket a megfelelő arányban összekeverve kapjuk azt a szilárd anyagot, amelyre építkezhetünk. Ugyanez igaz az elméleti kérdésekre is. Megfelelő alapok nélkül hiába kezdte volna magyarázni az integrálást a matektanárom, ha nem adott volna megfelelő alapot (ha jobban belegondolok, a középiskolában hiába is magyarázták, nem volt meg a megfelelő alapom hozzá, hogy jól megérthessem), de ez is csak az bizonyítja, hogy jó alap szükséges a megértéshez, ahhoz, hogy falakat építhessünk az alapra.

Pál tette le a gyülekezet alapjait és nem önmagától tette, hanem a Jézus Krisztustól kapott bölcsesség által és ezek után sem a maga kénye kedve szerint alakította a szabályokat, hogy mit lehet és mit nem, hanem Jézus Krisztus mércéje alapján. Ez teljesen világossá teszi, hogy nincs helye semmilyen más ideológiának, eszmének, Jézus Krisztuson kívül.

Próbára tetted már az elméleteidet? Megállnak Krisztus mércéjén? Imádkoztál azért, hogy az Isten Szent Lelke világosságra vezessen el téged? Megtudhatjuk, hogy jó alapon állunk-e. Nem lehetünk fél lábbal itt és ott. Valahova tartoznunk kell, úgyhogy a saját érdekünkben jól tesszük, ha az alapot, a gondolataink, a hitünk, a cselekedeteink, a szavaink alapját Krisztusra építjük. Bár így tenne mindenki, egész más világban élnénk...

Bejegyezte: Laszlo Osvald

Reggeli dicséret: Te bátor ember vagy?

Szerinted mitől bátor egy igazán Istenben hívő ember?

Talán azt gondolja, hogy az istenfélelmével együtt jár, hogy ő erősebb, mint a többiek? 
Vagy azért, mert azt hiszi, ha egészségesen táplálkozik, ettől belső tartása lesz? Vagy jobb kiállásúvá válik? Én nem így látom. Épp ellenkezőleg! Gyakran kinézetre gyenge, esendő, szürke, átlagos, mégis van valami többlete. 

Isten Lelke megsokszorozza erejét, és ezért tud ellenállni a kísértésnek, ezért tud reménykedni akkor is, ha minden reménytelen körülötte, emiatt van belső tartása. Erőt ad neki az a tudat, hogy nincs egyedül, Isten mellette áll. Így válik bátorrá egy igazán Istenben hívő ember.
Emiatt merte vállalni Dániel az oroszlánok vendégszeretetét, a három fiatalember a tüzes kemencét, és ez adott bátorságot Péternek, hogy az életére törő hatalmasságoknak a szemébe mondja: Istennek kell inkább engednünk, mint embernek.
„Minden istentelen elfut, még ha nem is üldözik; az igazak pedig bátrak, mint az ifjú oroszlán.” -Példabeszédek könyve 28:1.

Micsoda ellentét! Az istentelen ember, azzal, hogy ellene áll Isten parancsának és gúnyolja azt, veszélyes terepen mozog. Számára a Mindenható nem barát, hanem ellenség, vagy legalábbis semleges, emiatt aztán ezer veszedelem leselkedik rá. Mivel az istentelent nemcsak az eljövendő ítélet, de saját lelkiismerete is állandóan vádolja, nem csoda, hogy minden rezzenésre elhagyja szíve bátorsága.
Az ilyen ember képes egyszer Istent káromolni, másszor meg rettegni, félni Tőle.

Velem együtt Te is kaptál ma egy új napot, új lehetőséget. Fél szívvel nem lehet bátornak, de még istentelennek lenni sem.
Ha szeretnél olyan bátor lenni, mint Dániel, akkor szánd életedet maradéktalanul Isten oltalmába, ahogyan ő tette. 
Kívánok neked bátor kiállást, hited megvallását, és örömteli tapasztalatot egész további életedre!

Bejegyezte: Gyürüs Panni

Reggeli dicséret: Igazságtalanság?

Olvastam egy történetet egy különös pénzről, ami kőből készült. Yap, a Csendes-óceán nyugati felén található sziget, Mikronéziához tartozik. Négy apró szigetből áll, amelyek között korallzátonyok révén átjárhatóság van. A területe 102 km2 lakossága valamivel 11.000 felett van. Az itteni emberek a mai napig használják - igaz egyre ritkábban - kőpénzeiket. A méretük 3,5 centimétertől négy méterig terjed, a legnagyobb több, mint 2 tonnát nyom. Ezek a világon a legnagyobb és legnehezebb fizetőeszközök. Mivel néhány igen nehéz, azok a saját helyükön maradnak, csak a gazdájuk cserélődik, míg a kisebbek vándorolnak a szigeten egy-egy fontos, kiemelt üzlet kapcsán. Érdekességük, hogy egyiket sem a szigeten faragták a yappok, hanem messziről, akár 800 km távolságból hozták Új-Guíneából és Palauból. Minél messzebbről szállították ide, annál értékesebb volt. A szigeten vannak kövek, amikre rávésték, hogy megszerzésük hány ember életét követelte. Minél többen adták életüket az áhított vagyonért, annak értéke annál magasabb lett. A yappok nem a fényességét, nem a szép faragást értékelték ezzel, hiszen több példány igen primitív, durva faragású, hanem azt, hogy megszerzéséért mekkora áldozatot kellett hozni. A szigeten ma összesen 6800 kő van és a számuk a huszadik század elejétől nem változik. Így nem is inflálódik ez a pénz, folyamatosan tartja magas árát, sőt még emelkedik is. A gazdag yappok a házuk köré állítják ki őket, hogy mások is lássák gazdagságukat.

Sok mindent elárul ez a kis történet nekünk a pénzről, de csak néhányat szeretnék kiemelni:
- A megszerzése mindig áldozattal jár. Nem lehet csak úgy hozzájutni, nem terem meg a fán, sem az égből nem potyog és még az utcán sem hever. Meg kell dolgozni érte.
- Nem mindig az birtokolja, aki megérdemli. A yappok közül sokan meghaltak egyik másik nagyobb korongért, de végül mégis csak egyvalakié lett. Sokan törekednek a nagy gazdagságra, de csak kevesen jutnak el odáig.
- Az értékét nem egy ember hozza létre, hanem az egész közösség határozza meg aszerint az erkölcs szerint, ahogy ők élnek. A történetben a szigetlakók az érte hozott áldozatot értékelték nagyra. Manapság a pénz értékét leginkább az adott ország teljesítőképessége határozza meg a többi országhoz viszonyítva. Így a pénz értékének megadása igen bonyolult folyamat, ami nagyon sok összetevőn múlik és nem igazán átlátható az avatatlanok számára, ezért sok visszaélésre ad lehetőséget. És végül:
- minél több van belőle, a legtöbben még többet szeretnének.

Jézus is elmondott egyszer egy példázatot az akkori pénzzel, vagyonnal kapcsolatban, a talentumokról, aminek a csattanója a következő:

"Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van." Máté 25,29

Tudom "pénz a pénzhez, föld a földhöz tart" - mondja a mondás is, de ez akkora nagy igazságtalanság, nem? Nem az lenne a jó, ha az is kapna, akinek nincs, sőt az is akinek sose volt? Miért van az, hogy a pénz annyira felforgatja az életünket? Sajnos, mi emberek, csak a magunk módján tudunk gondolkodni az anyagiakról, ezen akart változtatni Jézus is.

A példázat szerint a szolgák sáfárok voltak, akik egy nagyon gazdag embernek dolgoztak. Így az a pénz, amit kaptak, nem az övék volt, hanem uruké. Így mi is, bármennyi anyagi javakkal rendelkezünk is, az nem a miénk, hanem Istentől kapott felelősség, amivel helyesen kell élnünk, mint akik tudják, hogy végül el kell számolnunk vele. A három szolga közül kettő így tett. A kapott javaikat befektették, megforgatták, nyereséget szereztek vele. Míg a harmadik csak elásta azt, hogy biztosan meglegyen, amikor ura visszakéri. Azután csak saját dolgaival törődött. Így vagyunk mi is. Néhányan komolyan veszik a felelősséget, amit Isten rájuk helyezett. Tudják, mivel gazdálkodhatnak és nem csupán maguknak élnek. Hajlandók megosztani amijük van, így az hasznot hoz kapcsolataikban, emberi összefogást, közösséget teremt, stb. Amikor a gazda hazatér, örül majd hű sáfárai sikerének és még többet bíz rájuk. De akik csak önmagukkal törődtek, akik csak azt nézték, hogy nekik mi a jó, végül pórul járnak, mint a harmadik szolga is. Kudarcuk oka is ugyanaz lesz, gazdájuk teljes félreismerése. Félnek Istentől, mert nem ismerik Őt. Kegyetlennek és zsarnoknak, igazságtalannak látják, pedig nem az. Ezért veszítenek el mindent. Nem látják, hogy Istentől kapott felelősségük, amiket másokért hordozhattak volna, kiemelte volna őket magányukból. Kapcsolatokat és barátságokat mulasztottak el így. A félreismerés bezárta őket a sértődöttség elefánttornyába addig, amíg a szívük teljesen megkeményedett és érzéketlenné vált. Kár értük! Teljesen alkalmatlanná váltak a valódi, a közösségi életre. Ezért vesz el végül tőlük mindent Isten és adja azoknak, akik hű szolgái voltak.

Végül ne feledjük, hogy mi magunk is milyen értékesek vagyunk Isten számára. Jézus elcserélte értünk a Menny örömét e földi élet minden fáradságára. Sőt, kész volt mindent odaadni miértünk, még az életét is. Ha legközelebb arra gondolunk, mit ér nekünk a másik, csak nézzünk fel egy pillanatra a kereszten szenvedő Isten Fiára.

Forrás a Yap szigetek fizetőeszközéről: http://www.numismatics.hu/kiemelt/a-vilag-legnagyobb-es-legnehezebb-primitiv-penzei-yap-sziget-kovei/

Bejegyezte: Restás László

Reggeli dicséret: Ne dicsérd magad!

„Más dicsérjen téged, ne a te szájad, az idegen, és ne a te ajkad!” Példabeszédek könyve 27. fejezet 2. verse

A lelkészi alkalmassági meghallgatásomon a bizottság elnöke a szolgálat három fő veszélyére hívta fel a figyelmemet: nők, pénz, siker/hatalom.

Első hallásra mindenki azt mondaná, hogy ezt már rég tudjuk és nem kell félni tőle, biztonságban vagyok, jó vagyok, jó leszek, nem fog semmi rossz történni.

Az emberek változnak és ahhoz, hogy meg tudjuk óvni magunkat a hibák elkövetésétől, folyamatosan tréningeznünk kell az elménket és a lelkünket is.

„A lelkünkben megengedett gőg és becsvágy megrontja életünket, mert a büszkeség és önelégültség bezárja szívünket a menny végtelen áldásai előtt. Aki célul tűzi ki az öndicsőítést, az rá fog ébredni arra, hogy híjjával van Isten kegyelmének, ami igazi gazdagságot és örömet ad. Aki pedig mindent odaad, és mindent megtesz Krisztusért, az tapasztalja ennek az ígéretnek a teljesedését: "Az Úr áldása gazdagít meg, a gyarapodást nem lehet erőltetni" (Példabeszédek 10:22).

„Sohasem lesz az ember szíve boldog, ha nem rendeli alá magát Isten Lelke átalakításának. A Lélek a megújult embert hasonlóvá teszi Jézus Krisztushoz.”


Bejegyezte: Laszlo Osvald

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„És pókhálót szőnek.” -(Ézsaiás 59,5)


Nézd meg a pók hálóját és ismerd fel benne a képmutató jámborságnak igen tanulságos képét. Határozottan mutatja, hogy zsákmányfogás a szándéka. A pók elfogott legyekkel táplálkozik, a farizeus kíváncsi pillantásokkal néz jutalma után. Balgatag emberek hagyják magukat rászedni „a látszólagos szentek” jóhangzású és jámbor beszédmódjától, sőt maguk a legértelmesebb bírálók is meg lesznek tévesztve némelykor. Nagyra becsült név, dicséretes igazságos hírben állni: ezek azok a piciny legyek, amelyekre a képmutató hálójával leselkedik. A pók hálója, a művészet csodája. Menj és figyeld meg a ravasz vadásznő művészetét! Avagy nem éppen olyan csodálatraméltó-e egy csaló isteni félelme? Mennyire ért ahhoz, hogy a nyílt hazugságnak a való igaz jellegét adja! Milyen ügyesen ki tudja vinni, hogy értéktelen cafrangjai, az értékes pénz szerepét játsszák! A pókháló egészen a teremtmény belsőjéből származik. A méh a viaszt a virágok kelyhéből gyűjti, de a pók nem szív virágnedvet, mégis végtelen hosszúságban szövi fonalát. Éppen úgy a képmutatók is önmagukban találják fel biztonságukat és reményüket. Horgonyukat a maguk üllőjén kovácsolják és horgonykötelüket saját kezükkel fonják össze. Maguk helyezik le alapköveiket és maguk faragják házuk oszlopait. Szégyellnék, ha Isten korlátlan kegyelmének adósai lennének. De a pók hálója nagyon könnyen szétszakad. Csodálatos művésziességgel készült, de nincs tartósan kidolgozva. Nem maradhat meg a szolgáló seprűje, sem a vándor botja előtt. Nem kell ahhoz súlyos ágyú, hogy a képmutató reménysége halomra dőljön, a legkönnyebb lökésre összeomlik és a szellő földre fújja. A képmutató pókhálójának mihamar el kell tűnni, ha a veszedelem seprűje rajta átmegy és a tisztogatás munkája megkezdődik. Az ilyen pókhálónak nem lehet állandó maradása az Úr házában. Az Úrnak gondja van arra, hogy a pókhálók és akik azokat készítik, az örök kárhozatba hulljanak. Óh, lelkem, bízzál valami jobba, mint egy pókhálóba! Az Úr Jézus legyen örökös menhelyed.

Az én életem ma: TANULMÁNYOZZUK AZ ÍRÁSOKAT!

A Biblia az életemben 



„Óh, Isten gazdagságának, bölcsességének és tudományának mélysége! Mily igen kikutathatatlanok az ő ítéletei, és kinyomozhatatlanok az ő útjai!”
(Római levél 11,33)

Az Igében az igazság sok ezer drágaköve rejtve marad a felületes kutató előtt. Az igazság bányája sohasem merül ki – ha komolyan és alázatos szívvel kutatod az Írásokat, egyre jobban érdeklődsz majd Isten szava iránt, és egyre inkább érezni fogod, hogy Pállal együtt csodálattal kiálthatsz fel: „Óh, Isten gazdagságának, bölcsességének és tudományának mélysége!”

Mindennap újat kell tanulnod a Szentírásból. Kutasd, mint az elrejtett kincset, mert az örök élet Igéit tartalmazza. Imádkozz bölcsességért és értelemért, hogy megértsd a szent igazságokat! Ha ezt teszed, csodálatos új ismeretek tárulnak fel előtted Isten Igéjében, hogy megérthesd és dicsőíthesd mennyei Atyádat (Példabeszédek könyve 2–9; 50. zsoltár 15). Érezni fogod, hogy új és értékes világosságot nyertél, s az Írások egyre értékesebbé válnak számodra.

Az üdvösségünkhöz nélkülözhetetlen bibliai igazságok olyan világossá válnak, mint a déli nap. (…) Az Ige egyetlen sora is élet illatának bizonyulhat sok őszinte lélek számára (Korinthusiakhoz írt II. levél 2,15–17). Ha szorgalmasan tanulmányozzuk a Bibliát, az igazság ragyogó drágakövekként fénylő új kincseit fedezzük fel.

Mélyre kell ásnod az igazság bányájában, ha meg akarod találni legdrágább kincseit. Egyik igeszöveget a másikkal összevetve feltárul előtted a számodra kérdéses rész valódi értelme. De ha a szent tanításokat nem teszed életed szabályává és vezetőjévé, akkor az igazság semmit sem jelent számodra. (…) Ha az Ige kárhoztatja valamely dédelgetett rossz szokásodat, érzésedet vagy lelkületedet, ne fordulj el Isten Igéjétől, hanem fordulj el a gonosz cselekedeteidtől, és engedd, hogy Jézus megtisztítsa és megszentelje szívedet! 
(Youth’s Instructor, 1892. július 28.) 

Reggeli dicséret: Isten keres

"Az ÚR letekint a mennyből az emberekre, hogy lássa, van-e köztük értelmes, aki keresi az Istent."- Zsoltárok könyve 14:2

Isten figyeli az embert, mint egy szülő, vagy tanár. Jóindulattal, örülve a fejlődésnek, a képességek, a tehetség, a személyiség kibontakozásának. Arra vágyakozik, hogy lássa: megértettük, megbecsüljük és értékeljük, amit értünk tett.

Micsoda öröm egy tanár számára, amikor azt látja, hogy a tanítványa nem csupán bemagolta az anyagot, hanem magáévá tette, és alkalmazni is tudja. Milyen öröm a szülőnek, amikor látja beérni gondoskodásának, tanításának, féltő szeretetének gyümölcsét gyermeke jellemében, szeretetteljes és szeretetre méltó vonásaiban, felelősségteljes „érett” megnyilatkozásaiban. Gondoltál már arra, hogy örömöt szerezhetsz Istennek?

Amikor Isten elküldte egyszülött fiát, akkor mérhetetlen bizalmat fejezett ki irántunk emberek iránt: „A fiamat meg fogják becsülni.” (Márk 12..6) Isten azt keresi, hogy ki az, akit olyan mélyen megérintett Krisztus áldozata, hogy viszonozza szeretetét azzal, hogy keresi őt.

Hogyha ma letekint rád, akkor mit fog látni?

Legyen áldott a napod!

Bejegyezte: Hiti

2017. augusztus 7., hétfő

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Igazságot beszélnek, akik téged szeretnek.” - (Énekek éneke 1,4)


A hívő lelkek semmiféle más lényt nem szeretnek olyan benső hajlammal, mint az Úr Jézust. Inkább elveszítenék apjukat és anyjukat, mintsem elhagynák Krisztust. Minden múlandó örömöt és földi kincset csak lazán tartanak kezükben. Őt azonban erős őrizet alatt hordják keblükben. Szívesen megtagadják magukat érte, de arra nem képes rábírni őket semmi, hogy megtagadják. Gyenge szeretet az, melyet az üldözés tüze képes megemészteni. A valódi hívő szeretete sokkal mélyebb folyó, minthogy a nyomorúság heve azt kiszáríthatná. A világ megkísérelte a híveket elszakítani Uruktól, de erőlködése minden időben eredménytelen maradt. Sem a dicskoronák, sem a haragos tekintetek nem voltak képesek ezt az erős köteléket megoldani. 
Ez nem mindennapos hajlam, mert különben a világi zűrzavar nyomása alatt már rég összezúzódott volna. Sem ember, sem ördög nem talált olyan kulcsot, amely ezt a zárat kinyithatná. A sátán csele még soha sem vallott nagyobb kudarcot, mint amikor megkísérelte ezt a két istenileg egybeforrt szív egyesülését felbontani. 

Való igaz: „A jámborok szeretnek téged.” A jámborok szeretetének bensőségét nem szabad aszerint elbírálni, ahogyan az megnyilvánul, hanem aszerint, mint amilyennek a jámborok óhaja szerint kellene annak lenni. Óh, bár képes volna szívünk több szeretetet felfogni és abban tovább fejlődni! Az egyszeri istenfélő emberrel így sóhajtozunk és kiáltunk fel: 
„Óh, bár lenne szíveinkben olyan szeretet, amely a földet körülérné, és az egeket körülövezné, igen, az egeknek egeit és tízezer világot, hogy aztán azt kiönthetném a kedves, egyetlen kedves Jézusomra!” 
Óh, a mi szeretetünk legnagyobb kiterjedése csak egy arasznyi s a mi legbensőbb ragaszkodásunk csak egy csepp a vederben az Ő értékével hasonlatban. 
Ha a mi kívánságunk volna szeretetünk mértéke, óh, már az nagy volna, s bizton remélhetjük, hogy Isten úgy is veszi azt. Óh, bár egybe foglalhatnánk minden szív szeretetét egy nagy edénybe, hogy eléje hozhatnánk a szeretet-érzelmek summáját, mert Ő kedves, igen, mindenestől kedves!

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-9.nap

A SZERETET JÓ BENYOMÁST KELT

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Köszöntsétek egymást szeretet csókjával."  (1Péter 5:14)

• Eddigi utazásunk során a szeretet különböző megjelenési formáit jártuk körül. Azonban az az aprócska mozzanat, ahogyan köszöntöd a társad nap mint nap, meglepő jelentőséggel bír. Kapcsolatod állapotáról nagyon sokat elárul az, ahogyan üdvözlitek a másikat.

• Amikor valaki érezteti veled, hogy örül a találkozásnak, az önbecsülést ad számodra. Sokkal fontosabbnak és értékesebbnek érzed magad. Társad megérdemli-e tőled ezt a kiváltságot?

• Gondold végig, hogyan szoktad üdvözölni társad! Érzi a köszöntésből, hogy szereted? Ne feledd, a szeretet egy döntés! Határozd el, hogy üdvözlésedet is a szeretet vezérli!




"Mert sok örömünk és vigasztalásunk van a te szeretetedben." (Filemon 1:7)

2017. augusztus 6., vasárnap

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-8.nap

A SZERETET NEM FÉLTÉKENY

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Mert a buzgó szerelem erős, mint a halál; féltékenysége hajthatatlan, mint a sír, lángjai tűznek lángjai." (Énekek éneke 8:6, angol fordítás)

• A féltékenység rendkívül erős hajtóerő. Mindazonáltal lehet jogosan és jogtalanul is érezni. Ha valaki, akit szeretsz és elfordítja tőled a szívét, okkal vagy féltékeny.

• Ha nem oldod fel a benned levő negatív érzéseket a szeretetben, az olyan tettekre fog vezetni, amely a biblia szerint mindenféle gonosz cselekedethez fog vezetni. (Jakab 3:14, 4:1-2)

• Segítőtársak vagytok ebben a kapcsolatban, vagy vetélytársak? Itt az ideje, hogy egymás sikerei közelebb hozzanak titeket egymáshoz, hogy nagyobb lehetőségetek legyen kimutatni az egymás iránt érzett igaz, őszinte szeretetet.


"A búsulásban kegyetlenség van, és a haragban áradás; de ki állhatna meg a féltékenység előtt?" 
(Példabeszédek 27:4, angol fordítás)

"Örüljetek az örülőkkel, és sírjatok a sírókkal." (Római levél 12:15)

MEGVALLÁSOK jelentősége:

,,Mert mint leszáll az eső és a hó az égből, és oda vissza nem tér, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi azt, és magot ád a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek:
Így lesz az én beszédem, a mely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, a mit akarok, és szerencsés lesz ott, a hová küldöttem.,,

- Ésa. 55,10-1.


Dicsőítés: Mert mint leszáll az eső
https://www.youtube.com/watch?v=P6hwR_t41rs


FÉRJVÁRÓ: HITBEN MÁR ELŐRE ÁLDOM...

NAPONTA OLVASD,IMÁDKOZD,  NAPONTA VALLD MEG!


ÁLDOM AZ ÉN FÉRJEMET, AKIT nekem készítettél, és imádkozom érte, hogy erős szívű legyen, mint Mózes, aki látta a láthatatlant.

Kérlek vedd körül a te békességeddel, a te angyalaiddal, és szabadítsd meg őt minden nehéz helyzetből, és vezess egymáshoz minket a megfelelő időben és én fel fogom ismerni, hogy ki az a férfiú akinek engem teremtettél, akit egész életemben hűségesen szeretni fogok.

Köszönöm, hogy egymásnak teremtettél minket, és kérlek hozd el azt a napot,amikor megismerhetjük
egymást és őrizd meg a mi szíveinket és életünket békességben, szentségben.

Legyen meg a te akaratod a mi eljövendő házasságunkban és a Te bölcsességed, kegyelmed vezéreljen minket, hogy a te akaratodat valósíthassuk meg ezen a Földön. 

Tisztelem, nagyra becsülöm a leendő férjemet, figyelni fogok rá, és törődni fogok vele, megbecsülöm, előnyben részesítem, nagyra értékelem, alkalmazkodok hozzá, dicsérem, szeretem, és csodálni fogom őt rendkívüli módon. 
Jézus nevében, ÁMEN!

FELESÉGVÁRÓ: HITBEN MÁR ELŐRE ÁLDOM...



Áldom az én társamat, akit az Úr fog adni nekem!
Ezért az én áldásomat erre a hölgyre irányítom és ha az ördög elém küld csinos, vagy vonzó hölgyeket is, nem fog a szememen keresztül becsapni, mert én egyből fel fogom ismerni, hogy az nem az én feleségem, az nem az eredeti, mert az én áldásomat meg fogom ismerni azon a hölgyön, aki az én csontomból való csont, aki az én testemből való test. Meglátja szemem és a szellemem is az igazi kincset!

Adj Uram kizárólagos bizonyosságot az én társam felől és ha azt megmutatod nekem, akkor pedig adj bátorságot ahhoz is, hogy megszólítsam és beszélgetni tudjak vele.
Ha pedig már megmutattad, kérlek hozd fel a szívemben sokszor az arcát. Mert derék asszonyt kicsoda találhat? Mert ennek ára sokkal felülhaladja az igazgyöngyöket.

Ezért ÁLDOM AZ ÉN LEENDŐ TÁRSAMAT, akit nekem ad az ÚR : áldott feleség lesz, áldott anya lesz, áldott a méhe, áldott háziasszony lesz,  áldott a munkája, áldott a szolgálata az Úrban, áldott az alakja (soha nem fog meghízni) áldottak a kapcsolatai, áldott a kézügyessége, a konyhai ügyessége, áldott a főztje, áldott az étele, áldott a kapcsolata szüleivel, áldott az ízlése, áldott az Igével való közössége.

Uram, hangold össze az ízlésünket és add, hogy boldog és elégedett legyen velem, hogy tekintély legyek a leendő családomban! Add Uram, hogy én a párkapcsolatom területén alakítója és
nyertese legyek a sorsomnak! Add Uram, hogy tudjam feltölteni Őt szeressen adni a te szolgálatodra. (A feleségemnek adok, a gyermekemnek lesz!)

Erő és ékesség legyen az én leendő társamnak a ruhája és nevessen a következő napnak, az ő száját bölcsen nyissa meg és kedves tanítás legyen a nyelvén.
Vigyázzon házanépe dolgára, szeresse azt.
Csalárd a kedvesség, hiábavaló a szépség, amely asszony féli az Urat, az szerez dicséretet magának!
Jézus nevében, ÁMEN!

MEGVALLÁSOK A HÁZASSÁGRÓL FELESÉGEK RÉSZÉRE

SZERETEM A FÉRJEM!

Gondom van rá, hogy tiszteljem és nagyra becsüljem a férjemet! Figyelek rá, törődök vele, előnyben részesítem, nagyra értékelem, alkalmazkodok hozzá, dicsérem, szeretem és csodálom Őt, rendkívüli módon!



Ötletes és kreatív feleség vagyok,változatosságban vezetem az otthonomat, hogy minden családtag boldog legyen.
Isten után a férjem a legfontosabb az életemben. Kitüntetett figyelmet szentelek neki, rajongok érte! Ő az én legjobb barátom. Kiváló asszony vagyok, férjem öröme és koronája. Bölcs asszony vagyok, építem a házam.Türelmes vagyok és jóságos, nem irigykedek, nem kérkedek, nem viselkedek bántóan, nem keresem a magam hasznát, nem háborodok fel, nem rovom fel a rosszat. Nem örülök a hamisságnak, de együtt örülök az igazsággal.Mindent elfedezek, mindent hiszek, mindent remélek, Isten szeretete soha ki nem fogy belőlem, mert én ragaszkodom hozzá.

Szívemben maradnak Isten Igéi, és ismételgetem azokat gyermekeim előtt, és beszélek azokról, akár a házamban, vagy az úton járok, akár lefekszem, akár fölkelek. Ügyelek házam népe dolgaira, nem kenyerem a semmittevés. Rendes és tiszta háziasszony vagyok. Szeretem az embertársaimat, mint önmagamat. Semmit sem teszek önzésből, sem dicsőségvágyból. Ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami kedves, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt veszem figyelembe! Soha nem korholom a férjemet, ezért mások igen sokra tartják. Minden nap időt szánok rá, hogy beszélgethessek a férjemmel. Minden nap imádkozom érte.Engedelmeskedünk egymásnak, Krisztus félelmében. Ritka, és Isten előtt igen értékes és drága, szelíd, csendes, engedelmes lelkületem van.

Szeretem ellenségeimet, és imádkozok azokért, akik kihasználnak, és üldöznek. Óvom a nyelvem a gonosztól és ajkaimat, hogy ne szóljanak álnokságot. Elfordulok a gonosztól, és jót cselekszem, keresem a békességet, és követem azt. Rábízom magam arra, aki igazságosan ítél. Gyors vagyok a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra. Engedelmeskedek a férjemnek, jó magaviseletemmel megnyerem őt. Áldással fizetek minden esetben a bántásért, így ÁLDÁST örökölök. Mindenért hálát adok, mert ez az Isten akarata.
Életem minden területén fegyelmezett, rendszerezett, jól szervezett és kitartó vagyok, hogy elérjem célomat: a Krisztushoz való hasonlóságot. Minden féltve őrzött dolognál jobban óvom szívemet, mert onnan indul ki MINDEN élet. Elvetem magamtól a szájam hamisságát.

Az erő asszonya vagyok. Szorgalommal és hozzáértéssel tartom kezemben az otthoni teendőket. Jól osztom be az időmet finom ételt készítek házam népének. Megbízható, szorgalmas,összeszedett vagyok, és: SZERETETTELJES.  Szájamat gyakorlott, isteni bölcsességgel nyitom meg.

Tenyerem nyitva van a nyomorult előtt, kezem nyújtom a szegénynek. Királyi méltóság sugárzik rólam, Isten szeret és elfogad engem, szeretett és elfogadott vagyok, nem gyűlölt, és megvetetett. Bízok Istenben, és engedelmeskedek neki. Istenfélő vagyok, vonzó, kellemes. Az Úr nem marad el tőlem, sem el nem hagy engem. Istent szeretem, ezért minden összedolgozik az én javamra. Szeretet, öröm, békesség van bennem, türelem,szívesség,jóság, hűség, szelídség önmegtartóztatás az én jellemzőim. Reménnyel és örömmel teli hölgy vagyok, Isten dicsőségére. Minden gondomat Őrá gördítem, mert Neki gondja van rám. Hűséges vagyok Istenhez, és a férjemhez, elkötelezetten hiszek az örök szerelemben. Isten Igéje az első az életemben.

Eldöntöm, hogy feltétel nélkül, folyamatosan szeretem a férjemet viselkedésemmel, szavaimmal, tetteimmel.Isten arra teremtett, hogy viszonozzam férjem szerelmét, segítőtársa legyek, készségesen alkalmazkodok férjem élethivatásához, nemes szelíd lélekkel bátorítom a férjem, és gyönyörködtetem őt egy életen át.

Tanulmányozom a férjemet, és felfedezem őt, hogy megtanuljam, mik a vágyai, és speciális szükségei. Kitartok a férjem mellett, soha nem adom fel a reményt, úgy bánok a férjemmel, hogy érezze, hogy különösen fontos a számomra.

Áldom, és építem a férjemet, osztozok örömeiben, és bánatában, megértem őt. Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy örömet szerezzek a férjemnek, és kielégítsem a szükségeit, és a vágyait. Úgy szeretem őt, hogy az szeretetnek is tűnjön az ő számára.

Következetesen kimutatom az elismerésemet, és tiszteletemet a Szentírás parancsa szerint, függetlenül attól, hogy rászolgált-e erre, vagy sem.

MINDIG TISZTELETTEL BÁNOK VELE, BÁRHOGY IS VISELKEDIK. VÉGÉRVÉNYESEN KERÜLÖM A FÉRJEM KRITIZÁLÁSÁT. ELFOGADOM ŐT ÚGY, AHOGY VAN.

Magamra öltöm a könyörületes szívet, a jóságosságot, alázatosságot, szelídséget, és a türelmet. Elviselek mindenkit, és megbocsátok minden panaszt.
Fölveszem a szeretetet mert az tökéletesen összefog mindent. Krisztus békessége uralkodik a szívemben!
HÁLÁT adok, mindig, mindenben, és kirobbanó öröm van bennem! Következetesen dicsérem, és építem a férjem! Köszönöm, Uram a férjemet, Jézus nevében, Ámen!