2017. augusztus 16., szerda

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-18.nap

A SZERETET MEGÉRTÉSRE TÖREKSZIK 

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Boldog ember, aki megnyerte a bölcsességet, és az ember, aki megértést szerez."
(Példabeszédek 3:13, angol fordítás)

• Amikor egy férfi próbál meghódítani egy nőt, akkor alaposan "tanulmányozza", többek között azt, hogy mit kedvel. A nők pedig kezdetben csodálattal tekintenek a férfira, mint választottukra. Házasság után ezek az érzések elkezdenek elhalványulni. Kiderül, hogy a "tökéletes társ" is egy törékeny ember.

• Gondolj bele, ha a házasságkötésig tartó tanulmányozás érettségit érne; nem-e kellene folytatnod a főiskolai, egyetemi, majd doktori fokozatig ezt a felfedezést?

• Néhány köztetek lévő probléma forrása egyszerűen csak az, hogy nem értitek meg a másikat. Kötelezd el magad arra, hogy megismered őt! Tanulmányozd! Tegyél fel kérdéseket! Figyelj és hallgass! Kérj Istentől tisztánlátást!


"Szerezz bölcsességet, és minden szerzeményeden szerezz megértést."
(Példabeszédek 4:7, angol fordítás)

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„El ne feledkezzél semmi jótéteményéről.” -(Zsoltárok 103,2)


Kedves és dicséretes foglalkozás az Úr kezére figyelni, hogyan nyilvánul az a múltban a szentek vezetésében, nemkülönben az ő irgalmasságát észrevenni, ami akkor nyilvánul, mikor őket a bajokból megszabadítja, - kegyelmét, mikor bűneiket megbocsátja, - hűségét, mikor nekik szövetségét megtartja. Ámde nem lenne-e üdvösebb és áldás dúsabb ránk nézve, ha a saját életünkben figyelnénk az Úr kezét?

Avagy nem kellene-e sorsunk vezetésében legalább is oly tisztán és ragyogóan felismernünk az Ő irgalmát és kegyelmét, épp oly meggyőzően az Ő igazságosságát és hűségét is, mint bármelyik szentnek életében, ki már elhaladt előttünk? Jogtalanságot követünk el Urunk ellen, ha azt véljük, hogy a múltak embereivel hatalmas dolgokat vitt véghez, és magát hatalmas Istennek bizonyította, de többé már nem művel már csodákat és a jelenleg földön élő szentjei javára nem mozgatja többé hatalmas karját.

Vessünk egy pillantást a múltra. Bizonyára észrevehetünk abban több szerencsés eseményt, mi felbuzdító és Istenünk tisztességéről tanúskodik. Soha nem szabadíttattatok meg szükség és bajokból? Nem gázoltatok még soha keresztül a nyomor áradatán, melyeken az Úr keze vezetett keresztül? Nem nyertetek még kijelentéseket? Nem részesültetek még semmi kegyelmi bizonyítékokban?

Az a jó Isten, ki Salamonnak megadta, amit szíve kívánt Tőle, nem vette volna eddig figyelembe sóhajaitokat és vágyaitokat? Az Isten, ki a túláradó jóság, kiről Dávid ezt énekelte: „ki minden jóval megelégíti a te szádat”, nem elégítene-e ki téged is jó voltának kövérével és velejével? Nem legeltetett téged még szép zöld legelőjén? Nem vezetett el a hűs forráshoz? Valóban, az Úr oly kegyelmes és jóságos volt hozzánk is, mint az ókori szentekhez.
Ezért foglaljuk egy hálaénekeinket sok kegyelmi ténykedéseiért. Vegyük elő tehát a háládatosság tiszta aranyát és a dicsénekek drágaköveit, készítsünk ezekből egy új koronát Jézus fejére.
Lelkeink úgy zengjenek, mint a Dávid hárfái, mikor az Urat magasztalva hirdetjük, kinek kegyelme megmarad örökké.

Victoria Osteen: Elengedni a régit

Ahogy, látod Isten hűségét és vissza tekintesz, - azt gondolod, lehet nem ez volt éppen életed legjobb ideje. Lehet, hogy rengeteg kihívással, nehézséggel kellett szembenézned. Lehet, hogy visszatekintve elszalasztott lehetőségeket látsz.


A jó hírem az, hogy nem kell cipelned a csalódások terhét. Isten nagyobb, mint az elmulasztott lehetőségek, és el tud juttatni oda, ahol lenned kell. Biztosan használtál már GPS-t vezetés közben. Beállítod az úti célt, és a GPS kikalkulálja a legoptimálisabb útvonalat, és aszerint navigál. Ha mégis elvéted az útirányt, az sem jelenti azt, hogy nem fogod elérni az úti célodat. Ilyen esetben, a GPS újratervezi az útvonalat, és a helyes irányba navigál. Isten is hasonló módon munkálkodik. A szívünkön keresztül szól hozzánk és belső békességünk által vezet. Azonban, ha elmulasztjuk az útbaigazítását – ami azért, időnként megesik – akkor Ő újratervezi az útvonalat, és visszavezet oda, ahol lennünk kell.

Viszont, ha állandóan visszanézel, és azon töprengsz, hol rontottad el, hol kellett volna befordulni, akkor soha sem fogod elérni az úti célodat. El kell felejtened, mit mulasztottál el, ahhoz, hogy arra tudj koncentrálni, ami előtted áll. 
Nagyon tetszik, amit Pál írt a Filippibelieknek: "de egyet teszek: elfelejtem azt, ami már mögöttem van, és teljes erővel igyekszem előre" (Filippi 3,14).
Mint, Pálnak, nekünk is határozottan el kell fordítanunk a gondolatainkat attól, amit magunk mögött hagytunk, a hibáinkról, arról, ahol "elfelejtettünk bekanyarodni", és az előttünk levőkre irányítani. Ez egy új nap, és Isten valami újat akar kimunkálni az életünkben. Hagyd magad mögött a csalódást, a keserűséget, a kárhoztatást, és válaszd a megbocsátást és az elengedést.
Hagyd, hogy Krisztus egy tiszta lappal ajándékozzon meg!
"Így hát, ha valaki Krisztussal egyesült, akkor új teremtménnyé lett! Ami benne régi volt, elmúlt, Ő pedig minden tekintetben újjá lett!" (2Korinthus 5,17) Ámen!

Örömteli mindennapok- Ragyogjon a világosságod!

„Ti vagytok a világ világossága... Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat ,, (Mt.5,14-16)

A Biblia arra tanít,hogy Isten gyermekeiként a világ világosságai legyünk ,mert Ő maga a világosság és mi az Ő gyermekei azt a fényt ,világosságot kell hordozzuk ,igy kell járnunk .
Ehhez be kell töltekeznünk az Ő Szellemével ami az Ige által lehetséges.
Az ember szelleme lámpa az Örökkévaló kezében,
amellyel az ember legbelsőbb zugait is megvizsgálja.-Pld.20,27-
Lehet ,hogy még nem hordozod magadban az Ő világosságát ,vagy egy ,,belső rendetlenség,, békétlenség van benned,ami akadályoz abban, hogy ,,világíts,, .Ilyenkor szükséges egy ,,belső rendrakás,,amit fontos a megfelelő helyen kezdeni .Mivel az ember szellem ,lélek és testben élő teremtmény,ezért a legfontosabb,hogy Isten szelleme beinditsa az emberi szellemet.A bennünk lévő békét ennek hiánya okozza legtöbb esetben .Sajnos legtöbbször mást okolunk ,házasságunkat,problémáinkat ,ahelyett,hogy a szellemünket tennénk rendbe.
Beszéded, mint a lámpa fénye lábam előtt:megvilágítja ösvényemet.-Zsolt.119,105-
Isten Igéje az egyetlen eszköz ,amely képes megeleveníteni a szellemünket és mindent ,ami nem oda való kitisztitani onnan .
Isten szava élesebb, mint a legélesebb kétélű kard....Zsidó.4,12-
Engedd ,hogy Isten Igéje és Szelleme helyre tegyen benned mindent,igy minden más a helyére fog kerülni.
Világosságként fogsz járni a világban .Ámen!
Legyen örömteli napod:)

Napi áhítat: Istennél viruló az élet

Hét témája: Kert

92. zsoltár

Az igaz embert onnan ismered meg, hogy semmilyen körülmény, nyomorúság nem tudja megtörni a lelkét.

„Zsoltár. Ének szombatnapra.
Milyen jó hálát adni az ÚRnak, és zengeni neved dicséretét, ó, Felséges,
hirdetni reggel szeretetedet, hűségedet minden éjjel
tízhúrú hangszeren és lanton, zengő hárfán!
Mert megörvendeztettél tetteiddel, URam, kezed alkotásainak ujjongok.
Mily nagyok alkotásaid, URam! Igen mélyek gondolataid!
Az ostoba ember nem ismeri fel, az esztelen nem érti meg.
Ha úgy nőnek is a bűnösök, mint a fű, és kivirul minden gonosztevő, végül mégis el kell pusztulniuk.
De te, URam, magasztos vagy örökké!
Mert ellenségeid, URam, ellenségeid elenyésznek, szétszóródnak a gonosztevők mind.
De engem olyan erőssé tettél, mint mikor a bivaly öklel, és friss olajjal kentél meg engem.
Szemem nyugodtan nézi azokat, akik leselkednek rám, fülem nyugodtan hallja, hogy rám akarnak támadni a gonoszok.
Az igaz virul, mint a pálmafa, magasra nő, mint a libánoni cédrus.
Az ÚR házában vannak elültetve, ott virulnak Istenünk udvarain.
Öreg korban is sarjat hajtanak, dús lombúak és zöldek maradnak,
és hirdetik: Igaz az ÚR, kősziklám ő, akiben nincs álnokság!”

Magyarázat

Ebben az ókori zsoltárénekben a kert az Úr házát jelenti. Ennek a kertnek zöldellő, virágzó és gyümölcsöző pálmái, cédrusai mi vagyunk, mi lehetünk, hívő emberek: a fiatalok a sudár „óriások”, mi pedig, idősebbek a még mindig teremni akaró, göcsörtös, vén fák.
Jár-kel a kertünkben az Úr Jézus. Figyeli a zöldellő fügefákat, ráéhezik időnként egy-két falat szép gyümölcsre. Mindennapi imádságom, hogy bármikor erre veszi útját, találjon rajtam (bennem) ízletes falatokat is, nemcsak fonnyadt lelkesedést, összeszáradt ima-faleveleket. Szeretnék öregkorban is sarjat hajtani, hogy a „vincellér” szívesen megpihenjen árnyam hűvösében.
Közös kérdés felénk ma reggel: Viruló-e az életed Istennél, Istennel, Istenben? Ha valaki rákérdez: Hogy vagy? – ne intézd el a választ egy savanyú-flegma kézlegyintéssel, szájhúzással! Ne úgy kezdődjék a mondatod, hogy „hát... tudod... mit mondjak?” – Hálatelten mondj köszönetet, hogy még ott lehetsz a „kertben”, a gyülekezetben, együtt a többi „fával”.
 Köszönd meg, hogy még hallod a kérdést, s hogy volt, aki érdeklődve megkérdezett!

(Gerzsenyi Sándor)

Rómabeliekhez írt levél 4. rész 14.vers



1. Mit mondunk tehát, hogy Ábrahám a mi atyánk nyert volna test szerint?
2. Mert ha Ábrahám cselekedetekből igazult meg, van mivel dicsekedjék, de nem az Isten előtt.
3. Mert mit mond az írás: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttaték az ő néki igazságul.
4. Annak pedig, a ki munkálkodik, a jutalom nem tulajdoníttatik kegyelemből, hanem tartozás szerint;
5. Ellenben annak, a ki nem munkálkodik, hanem hisz abban, a ki az istentelent megigazítja, az ő hite tulajdoníttatik igazságul.
6. A mint Dávid is boldognak mondja azt az embert, a kinek az Isten igazságot tulajdonít cselekedetek nélkül.
7. Boldogok, a kiknek megbocsáttattak az ő hamisságaik, és a kiknek elfedeztettek az ő bűneik.
8. Boldog ember az, a kinek az Úr bűnt nem tulajdonít.
9. Ez a boldogság tehát a zsidónak, vagy a pogánynak is tulajdoníttatik-é? Mert azt mondjuk, hogy Ábrahámnak a hit tulajdoníttaték igazságul.
10. Miképen tulajdoníttaték tehát? Körülmetélt vagy körülmetéletlen állapotában? Nem körülmetélt, hanem körülmetéletlen állapotában.
11. És a körülmetélkedés jegyét körülmetéletlenségében tanusított hite igazságának pecsétjéül nyerte: hogy atyja legyen mindazoknak, a kik körülmetéletlen létökre hisznek, hogy azoknak is tulajdoníttassék az igazság;
12. És hogy atyja legyen a körülmetélteknek is, azoknak, a kik nemcsak körülmetélkednek, hanem követik is a mi atyánknak Ábrahámnak körülmetéletlenségében tanusított hitének nyomdokait.
13. Mert nem a törvény által adatott az ígéret Ábrahámnak, vagy az ő magvának, hogy e világnak örököse lesz, hanem a hitnek igazsága által.
14. Mert ha azok az örökösök, kik a törvényből valók, hiábavalóvá lett a hit, és haszontalanná az ígéret:
15. Mert a törvény haragot nemz: a hol pedig nincsen törvény, ott törvény ellen való cselekedet sincsen.
16. Azért hitből, hogy kegyelemből legyen; hogy erős legyen az ígéret az egész magnak; nemcsak a törvényből valónak, hanem az Ábrahám hitéből valónak is, a ki mindnyájunknak atyánk
17. (A mint meg van írva, hogy sok nép atyjává tettelek téged) az előtt, az Isten előtt, a kiben hitt, a ki a holtakat megeleveníti, és azokat, a melyek nincsenek, előszólítja mint meglevőket.
18. A ki reménység ellenére reménykedve hitte, hogy sok népnek atyjává lesz, a szerint, a mint megmondatott: Így lészen a te magod.
19. És hitében erős lévén, nem gondolt az ő már elhalt testére, mintegy százesztendős lévén, sem Sárának elhalt méhére;
20. Az Istennek ígéretében sem kételkedett hitetlenséggel, hanem erős volt a hitben, dicsőséget adván az Istennek,
21. És teljesen elhitte, hogy a mit ő ígért, meg is cselekedheti.
22. Azért is tulajdoníttaték néki igazságul.
23. De nemcsak ő érette iratott meg, hogy tulajdoníttaték néki igazságul,
24. Hanem mi érettünk is, a kiknek majd tulajdoníttatik, azoknak tudniillik, a kik hisznek Abban, a ki feltámasztotta a mi Urunkat a Jézust a halálból,
25. Ki a mi bűneinkért halálra adatott, és feltámasztatott a mi megigazulásunkért.

Maranatha: JÖN A KIRÁLY! : Isten megõrzi a hűségeseket

„Itt van a szentek békességes tűrése, itt, akik megtartják az Isten parancsolatait és Jézus hitét!” (Jel 14,12) 


Emberi bölcsességnél többre van szükségünk a Biblia olvasásához és kutatásához. Ha alázatos szívvel nyitjuk meg Isten Igéjét, az Úr olyan zsinórmértéket állít elénk, amely megóv minket a törvénytelenségtől.

Nehéz dolog az elkezdett bizodalmat mindvégig erősen megtartani. Ez a nehézség csak fokozódik, amikor Sátán rejtett befolyásokkal indít egy másfajta lelkületre. Az üldözés szünetelésekor olyan emberek sodródnak közénk, akiknek a kereszténysége szilárdnak és kétségbevonhatatlannak tűnik, de az üldözés idején elhagynák sorainkat. A válság idején befolyásolná és meggyőzné őket a megtévesztő okfejtés. Sátán más és más csapdát állít az embereknek. Amikor Isten törvényét semmibe veszik, az egyház tüzes próbák által megrostáltatik, és többen, mint ahogyan azt most gondolnánk, engedni fognak a megtévesztő lelkeknek és az ördög tanításainak. 
Sokan ahelyett, hogy megerősödnének a próbákban, azt tanúsítják, hogy nem tartoznak az igaz szőlőtő élő szőlővesszői közé…

Milyen hatással lesz az engedelmesekre és igazakra, amikor a világ semmibe veszi Isten törvényét? Magával sodorja-e őket a gonoszság erős áradata? Felbontja-e Isten népe a szövetséget akkor, amikor oly sokan a sötétség fejedelmének zászlaja alá gyűlnek? 
Nem! A Krisztussal járók közül senki nem bukik el. Isten követői engedelmesen meghajolnak a minden földi nagyságot meghaladó hatalom előtt. Isten parancsolatainak lábbal tiprása sokakat az igazság elhallgatásához és megvetéséhez vezet, de a hűségesek még nagyobb elszántsággal emelik magasba az Úr tanításait. 
Nem vagyunk magunkra hagyva!  Minden utunkban megláthatjuk Istent, aki ösvényeinkre világosságot áraszt. Forduljunk Igéjéhez alázatos szívvel, kérjünk tanácsot Tőle, és adjuk át neki akaratunkat. Isten nélkül semmit sem cselekedhetünk.”

A Valóság Rapszódiája-Chris pásztor: Az Ő Világossága Vagyunk Egy Sötét Világban

"Tekints a szövetségre; mert telve vannak e földnek rejtekhelyei zsaroló tanyákkal. A megrontott ne térjen szégyenvallással vissza; a nyomorult és szűkölködő dicsérje a te nevedet." (Zsoltárok 74:20-21).

A "föld" szó héber fordítása a fenti igeversben a világra vagy a nemzetekre is vonatkozik. A föld, vagy nemzetek sötét helyei azok a helyek, melyek a kegyetlenség és gonoszság táptalajai. Az ártó, rosszindulatú földek és vidékek, olyan helyek, melyeket a sötétség ügynökei, és a sátán fejedelemségei kormányoznak. Isten válasza az ezekből a sötét régiókból jövő sírására elsősorban az Ige. Elküldte az Ő Igéjét Jézus Személyében. A zsoltárok 107:20 így szól, “Kibocsátá az ő szavát és meggyógyítá őket, és kimenté őket az ő vermeikből." A János 1:14 arról beszél, hogy az Ige testté lett közöttünk lakozott. Isten megoldása emberbe csomagolva, Jézus Krisztus, aki eljött mint Megváltó és a világ Világossága. Mindamellett, a kereszthalál, eltemettetés és feltámadás után felemelkedett a mennybe, megbízva minket, az Egyházat, hogy folytassuk a munkát, amit Ő elkezdett.

Az Ésaiás 53:10 így szól: “… magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az ő keze által jó szerencsés lesz.” Mi vagyunk az Ő magva, és Ő ma is gyógyít, szabadít, és ment rajtunk keresztül. Mi vagyunk az Ő fénye ebben a sötét világban. Mikor Jézus eljött, ezt mondta: “…Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.” (János 8:12). Aztán a Máté 5:14-ben azt mondta velünk kapcsolatban, “Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város."

Még ha a föld sötét helyek kegyetlenségének ad is otthont, te vagy az, aki tehet valamit ez ellen. Te vagy a megoldás a világ sötétségére. Nem csoda, hogy Ő ezt mondta, “Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat” (Máté 5:16).

A jó cselekedetek a Krisztusi cselekedetek a megváltásban, gyógyításban és szabadításban. Amint kivitelezzük ezeket a jó cselekedeteket a hozzánk tartozó körökben, a gonosz,a sötétség, kegyetlenség és igazságtalanság meghátrálnak, és Isten dicsősége és fénye ragyogja majd be földjeinket.

Megvallás
A világ világossága vagyok, és fényem egyre ragyogóbban világít. Békét, harmóniát, szabadulást és igazságot viszek mindenhol az emberek életébe, mivel Jézus Krisztus magva vagyok, az Ő társa a lélek-nyerésben. A Szent Szellem segítsége által a sötétségből a fény felé fordítok nőket és férfiakat, hogy részesei lehessenek Isten kegyelmének és szeretetének Jézus nevében, Ámen!


További tanulmányok:

Filippi 2:15;
Hogy legyetek feddhetetlenek és tiszták, Istennek szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, kik között fényletek, mint csillagok e világon.

Máté 5:14-16;
Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város. Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, a kik a házban vannak. Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.

2017. augusztus 15., kedd

KENNETH COPELAND: A könyörületesség legyen a legfontosabb!

,,Kérlek, mutasd meg nékem a Te dicsőségedet.,, - 2 Mózes 33:18

Szerinted mi Isten legkiemelkedőbb, legfontosabb tulajdonsága?

Valaki azt mondaná, hogy az ereje. Más szerint a szentsége. De maga Isten más választ adna.

A választ a 2 Mózes 33-ban találod. Itt Mózes azt kéri Istentől, hogy mutassa meg a dicsőségét.

A „dicsőség” szó szerint „nehéz súlyt” jelent. A legsúlyosabb, legnagyobb, legfontosabb dolgot jelenti valakivel kapcsolatban. A teljes értékét jelenti.

Tehát Mózes valójában ezt mondta: „Uram, látni akarom a legnagyobb dolgot Veled kapcsolatban. A legfontosabb tulajdonságodat akarom megismerni.” Mit válaszolt neki Isten?

A 34. fejezet 6-7. verse választ ad erre: „És az Úr elvonula őelőtte és kiálta: Az Úr, az Úr, irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú. Aki irgalmas marad ezeríziglen; megbocsát hamisságot, vétket és bűnt.”

Gondolkozz csak el ezen! Amikor Mózes arra kérte Istent, hogy mutassa meg a legfontosabb dolgot magáról, Isten a kegyelmét mutatta meg neki.

Ez azt jelenti, hogy ha követni, utánozni akarjuk Istent (ahogy az Efézus 5:1 mondja), akkor az a legfontosabb, hogy kegyelmesek legyünk. A viselkedésünket mindenek fölött kegyelemnek, jóságnak, megbocsátásnak és könyörületességnek kell jellemeznie.

Legyen a mások iránt való kegyelem a legfontosabb dolog az életedben, és akkor meg fogják látni Isten dicsőségét benned!

Igei olvasmány: 2 Mózes 33:7-23, 34:5-10

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-17.nap

A SZERETET BIZALMAS, MEGHITT LÉGKÖRT TEREMT

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Szeretetet gerjeszt az, aki fátylot borít egy bűnre; aki pedig ismételten előhoz egy dolgot,
elszakasztja egymástól a barátságosokat is."

(Példabeszédek 17:9)

• Közel állhat hozzád egy gyermekkori barát, rokon vagy munkatárs; de a házassági kapcsolattal egyik sem veheti fel a versenyt: éppen ezért van rá olyan nagy szükségünk.

• A titkok, amelyeket csak a társad tud rólad szégyenre ad okot, vagy pedig közelebb hoznak titeket egymáshoz? Biztonságérzetet vagy inkább félelmet éreztek ebben a kapcsolatban? Ha nem érez egyikőtök biztonságot, máshol keresheti azt. Egy másik személy, vagy egy hobbi jó menekülés lehet.

• Életed fő műve kellene, hogy legyen az, hogy jól szereted a hitvesedet. Ha azonban valami miatt megtört köztetek a bizalom, el kell kezdeni újra felépíteni azt! Idő kell hozzá; de az elhatározásod, hogy helyreállítod, ma megszülethet.



"Én az én szerelmesemé vagyok, és az én szerelmesem az enyém." (Énekek éneke 5:19)

Andrew Wommack- Kiállás az igazságért

Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek túljártak az eszén, nagy haragra lobbant, elküldte embereit, és megöletett Betlehemben és annak egész környékén minden kétesztendős és ennél fiatalabb fiúgyermeket, annak az időpontnak megfelelően, amelyet pontosan megtudott a bölcsektől. (Máté 2:16)


Heródes cselekedete mögött Sátán volt a valódi felbujtó. Mióta Isten először prófétált az asszony magváról, aki rá fog taposni a fejére, Sátán folyamatosan próbálja megtalálni és elpusztítani ezt a magot. (1 Mózes 3:15.)
A mag természetesen Jézus Krisztus, Urunk és Megváltónk.
Úgy tűnik, hogy Sátán képes érzékelni azt, amikor Isten valamilyen jelentős lépést készül végrehajtani a földön. Mózes születésének napjaiban Sátán arra ösztönözte a fáraót, hogy az izraelita rabszolgák összes fiúgyermekét megölje. Jézus születése után Sátán Heródest motiválta a Betlehemben élő fiúgyermekek elpusztítására. Kétség nélkül arra törekedett, hogy félreállítsa a Magot, aki a fejére taposhat, és minden hatalmától megfoszthatja.
Ma hasonlóképpen láthatjuk a gyermekek lemészárlását. Az abortuszon keresztül.
A Mag már eljött, és folyamatosan sokszorozza Önmagát minden újjászületett hívőben, ezért Sátán megpróbálja megölni az embereket, mielőtt azok még megszülethetnének, majd újjászülethetnének. Fiataljainkat veszi támadás alá a példa nélküli erőszak és öngyilkossági hullám által is. Lehetséges, hogy azt gondolja, ez a generáció hozza vissza majd Jézust? Kétségbeesésében úgy próbálja elkerülni a sorsát, hogy tönkreteszi ezt a generációt?
Ma szükségünk van arra, hogy szellemben érzékeljük azt, ami a gyermekeinkkel és a fiatalokkal történik, ez pedig jelzi, hogy hatalmas tusakodás folyik a szellemi világban.
Amíg imádkozzuk, hogy jöjjön el az Úr Jézus gyorsan, ki kell állnunk az igazságért is.

GLORIA Copeland - Élj a feltámadás erejében

,,Eltemettettünk azért Ővele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképpen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképpen mi is új életben járjunk.,, – Róma 6:4

 



Hívőként ugyanaz az új élet van benned, amit Isten Jézusnak adott, amikor feltámasztotta Őt a halálból. A régi bűnös, aki egykor voltál, meghalt. Új teremtés lettél a bensődben.

Isten feltámadás-életével vagy teljes!

Azonban a bűn, az engedetlenség és az önző, testi élet megakadályozza, hogy ez a feltámadás-élet kiáradjon. Bár újjászülettél, a bűn elválaszt Isten erejétől. A feltámadás-élet csak szunnyad a bensődben, ha bűnben élsz.

A bűnt azonban nem tudod legyőzni azzal, hogy megpróbálod abbahagyni. Úgy tudod legyőzni, ha azt az új életet követed, amit Isten a bensődbe helyezett, ha időt töltesz az Igében és imádságban. Ahogy ezt teszed, Isten Szelleme megerősít, és képessé tesz arra, hogy azt a bűnt a lábad alá vesd.

Ne felejtsd el azonban, hogy a Szent Szellem nem egymaga fogja alávetni a régi testi szokásaidat. Rád vár, hogy megtedd a kezdőlépést. Aztán megerősít, hogy ki tudj tartani a döntésed mellett mindvégig. Megtanít téged, hogyan járj abban az új életben, ami benned van.

Tedd meg ma az első lépést azzal, hogy az Ő segítségét kéred. Mondd ezt: „Uram, arra vágyom, hogy megtapasztaljam az erőt, ami által ezt az új életet élhetem minden nap. Eltökéltem a szívemben, hogy nem hagyom, hogy a bűn irányítson. Kijelentem, hogy meghaltam a bűnnek. Jézus nevében ma időt töltök imádságban és az Igében. Ahogy ezt teszem, hiszem, hogy a Szent Szellem felfrissülést ad az életemben. Hiszem, hogy elkezdek a feltámadás erejében élni, amit Te helyeztél a bensőmbe.”

Igei olvasmány:  Róma 7:1-6

1. Avagy nem tudjátok-é atyámfiai, mert törvényismerőkhöz szólok, hogy a törvény uralkodik az emberen, a míg él?
  2. Mert a férjes asszony, míg él a férj, ehhez van kötve törvény szerint, de ha meghal a férj, felszabadul az asszony a férj törvénye alól.
  3. Azért tehát az ő férjének életében paráznának mondatik, ha más férfihoz megy; ha azonban meghal a férje, szabaddá lesz a törvénytől, úgy hogy nem lesz parázna, ha más férfihoz megy.
  4. Azért atyámfiai, ti is meghaltatok a törvénynek a Krisztus teste által, hogy legyetek máséi, azéi, a ki a halálból feltámasztatott, hogy gyümölcsöt teremjünk Istennek.
  5. Mert mikor a testben voltunk, a bűnök indulatai a törvény által dolgoztak a mi tagjainkban, hogy gyümölcsözzenek a halálnak;
  6. Most pedig megszabadultunk a törvénytől, minekutána meghaltunk arra nézve, a mely által lekötve tartattunk; hogy szolgáljunk a léleknek újságában és nem a betű óságában. 


Napi áhítat: Isten kertje

Hét témája: Kert

Olvasmány: 1Móz 2,8–15

Az egész világ Isten kertje: úgy vigyázz rá, úgy gondozd!
8„Ültetett az ÚRisten egy kertet Édenben, keleten, és ott helyezte el az embert, akit formált. 9Sarjasztott az ÚRisten a termőföldből mindenféle fát, szemre kívánatosat és eledelre jót; az élet fáját is a kert közepén, meg a jó és a rossz tudásának fáját. 10Édenből pedig folyó jött ki a kert megöntözésére, amely onnan szétágazott, és négy ágra szakadt. 11Egyiknek Písón a neve. Ez megkerüli Havílá egész földjét, ahol arany van. 12Ennek a földnek az aranya jó. Van ott illatos gyanta és ónixkő. 13A második folyónak Gíhón a neve. Ez megkerüli Kús egész földjét. 14A harmadik folyónak Hiddekel a neve. Ez Assúr keleti részén folyik. A negyedik folyó pedig az Eufrátesz. 15És fogta az ÚRisten az embert, elhelyezte az Éden kertjében, hogy azt művelje és őrizze.” Magasztaljuk az Urat világfenntartó és üdvözítő munkálkodásáért! (Jn 5,17)
Magyarázat:

A Biblia teremtéstörténetének leírása szerint „Isten kertje” az Éden. Az első emberpár őshazája, ahol – ki tudja, meddig! – ártatlanságban és tiszta boldogságban éltek (míg meg nem „haltak”). A bűnbeesés vetett véget ennek a paradicsomi állapotnak. Ádám és Éva utódai, ettől kezdve mind e mai napig, visszavágynak Isten Kertjébe, keresve az elveszett „bejáratot”, hogy hátha, egyszer, mégis… Tudjuk, tudni véljük, hogy az Éden nemcsak egy bizonyos „kert”, hanem azt is jelenti, hogy Isten jelenléte, közelsége, közösség vele. Csodás költői képpel így fejezi ki ezt a Genezis: „amint szellős alkonyatkor járt-kelt a kertben” az Úristen, hogy beszélgessen legfőbb teremtményével, az emberrel. Az egész emberiség hosszú-hosszú történelme erről szól: hogy a kiűzött ember miként szeretné és akarná visszaszerezni „lakhatási jogát” az Édenben. Valahogy ráérez (bizonyára isteni sugallatra) arra a lehetőségre, hogy hátha talán áldozattal visszaszerezhetné a régi Kerthez való jogát. Káin és Ábel elsőszülött bárányától kezdve el egészen a nagyvonalú salamoni „hekatombákig” (tömeges áldozat!) folyik a kiengesztelés. E nagy király például 22 ezer marhát és 120 ezer juhot áldozott fel az Úrnak (1Kir 8,63). E heti elmélkedéseink során majd eljutunk a végső megoldásig: Jézus szívében volt elrejtve az Éden kapujának kulcsa (Zsid 10,14)!

(Gerzsenyi Sándor)

Az én életem ma: A BIBLIÁHOZ NINCSEN HASONLÓ

A Biblia az életemben

„Kiálts hozzám, és én válaszolok neked, hatalmas és megfoghatatlan dolgokat jelentek ki neked, amelyekről nem tudhatsz.” (Jeremiás könyve 33,3)


Semmi másnak a tanulmányozása nem teszi olyan nemessé gondolatainkat, érzéseinket és törekvéseinket, mint a Szentírás kutatása. Semmilyen más tanulás, egyetlen más könyv sem töltheti be szívünk jobb utáni vágyát, és nem adhat valódi választ az ember megoldásra váró kérdéseire. Ha megismerjük Isten Igéjét és figyelünk a tanításaira, akkor felemelkedhetünk a tudatlanság és nyomorúság legreménytelenebb mélységeiből is, hogy Isten gyermekei és a bűntelen angyalok társai legyünk.

A Biblia történetei és tanításai mindenkiben érdeklődést keltenek, és minden szívhez szólnak. A legegyszerűbben kifejezett, de magasztos, az örökkévalóságban is érvényes mennyei igazságokat foglalja magában.
(The Signs of the Times, 1906. április 11.)

Nincs az életben olyan tisztség, olyan emberi tapasztalat, amellyel kapcsolatban a Biblia ne tartalmazna értékes tanítást. Uralkodó és alattvaló, mester és szolga, vevő és eladó, kölcsönadó és kölcsönkérő, szülő és gyermek, tanító és tanuló – mindenki felbecsülhetetlen értékű tanítást találhat az Igében.

S mindezek felett Isten Igéje elénk tárja a megváltás tervét. Megvilágítja előttünk, hogyan békülhet meg Istennel a bűnös ember.

Bemutatja az igaz élet alapelveit, amelyeknek kormányozniuk kell az életünket – és a bibliai alapelvek szerinti élethez, Isten parancsolatainak megtartásához mennyei segítséget ígér. Túlmutat e mulandó életen, az emberiség rövid és bajokkal teli történetén. Megnyitja előttünk a végtelen korszakok hosszú sorát, amelyeket nem homályosít el a bűn és a szomorúság.
 (Review and Herald, 1912. augusztus 22.) 

Köszöntünk Szent Szellem!: KÖSZÖNTÜNK, IGAZI LÁTÁSMÓD!

"Kicsoda igazgatta az Úr Lelkét, és ki oktatta Őt, mint tanácsosát?" (Ézsaiás könyve40:13)



Szereted a szépirodalmad? Ésaiás könyvének második részében nem csalódhatsz! Biztosan szeretnéd imádságos szívvel végigolvasni Ésaiás könyve 40. fejezetét és aláhúzni a több mint kéttucatnyi ígéretet, amelyeket a Lélek üzen a számodra. Ebben a fejezetben és e vigasztaló rész további szakaszaiban a Szentlélek összevonva közli Jézus két eljövetelének részleteit.
Oregoni otthonom közelében észak felé tekintve láthatom a St. Helens vulkánt és a Rainer-hegy fenséges csúcsát. Ebből a szemszögből úgy látszik, nagyon közel fekszenek egymáshoz, a hegy kicsit jobbra esik a St. Helenstől, és 4 392 méteres magasságával is kisebbnek tűnik a vulkánnál, ami pedig 1980 óta "csak" 2 550 méter magas. Tegnap azonban, miközben Portlandből Chicagóba repültem, kelet felől láthattam a két sziklabércet, és ez volt a valóságos perspektíva. A két orom több mint 160 kilométer távolságra van egymástól, és a Rainer sokkal magasabban tör az ég felé.
Ugyanez a helyzet Ésaiás 40. fejezetének gyönyörű leírásával: Jézus első és második eljövetele együttesen jelenik meg, míg más próféciákban a Szentlélek olyan távlatból mutatja meg a két eseményt, amiben látható egymástól való időbeli távolságuk és egymáshoz viszonyított dicsőségük. Ésaiás, az örömhír prófétája Isten vigasztalását és jó szándékát is elénk tárja. A mennyei Atya olyan gyöngéden gondoskodik rólunk, mint egy jó pásztor. Ő ismeri az egész világegyetemet, ezért nincs szüksége tanácsra senkitől sem ahhoz, hogy minden szempontból megértse életed vonatkozásait. Az az ajándék, amit adni szeretne neked, nem olyasmi, amit legszívesebben durcásan visszaadnál, akár egy értéktelen kacattal teli karácsonyi csomagot. Nem! 
Ő pontosan azt adja neked, amit te magad is választanál, ha igazán ismernéd saját szíved legrejtettebb vágyait.

Imádság a mai napra
"Uram, lelki látásom sokszor annyira ködös, hogy néha utasításokat szeretnék osztogatni neked, hogy megmondjam, mit is tegyél az életemben. Kérlek, segíts ráébrednem, hogy Te sokkal alaposabban ismersz engem, mint én magamat!"

Csendes percek Istennel- A korlátok feszegetése

„Mérőláncom kedves földre esett, s kedvem telik örökségemben.” Zsolt 16,6

Reggelente, mikor kieresztem a kutyánkat, mindig körbefut a kerítés mentén, aztán visszatér a kapuhoz, s nekiveti az oldalát, hátha sikerül kiszabadulnia. Közben rám néz, mintha azt mondaná, „Csak ellenőrzöm, hogy be van-e zárva”. Múltnap is jót nevettem rajta, milyen ostoba egy állat. Aztán beugrott a párhuzam: nem sokban különbözöm tőle, amikor életem korlátairól van szó.
Mint mi a kutyánkét, az én Gazdám is korlátokkal vette körül az életemet, hogy biztonságban legyek. De nem mindig vannak ínyemre a kerítések. Nem értem, miért muszáj ott lenniük. Miért nem bóklászhatom szabadon, ahova tetszik, tehetem, amit jónak látok, dönthetek, ahogy akarok? Miért vagyok korlátok közé szorítva?

Akár a kutyám, én se veszem könnyen tudomásul, hogy a korlátok a védelmemre szolgálnak.
Csak járok körbe, kocogtatom, feszegetem, próbálgatom őket, nekik feszülök, ahelyett, hogy elfogadnám a létüket. Ahelyett, hogy bíznék a korlátok felállítójában, úgy érzem, csapdában vagyok.
Visszanézve az életemre, bizony sok korlátfeszegetést látok. Amikor anya lettem, nehezen fogadtam el, hogy már nem tehetek meg mindent, amit azelőtt. Jó lett volna néha máshol lenni, mással foglalkozni.

  • Mikor olyan iránymutatást kaptam Istentől, hogy oda kell figyelnem, mire mennyit költök, vágyakozva gondoltam vissza a hitelkártya nyújtotta szabadságra.
  • Mikor a házasságom nagyon, de nagyon nehéz lett, elgondolkoztam azon, vajon tényleg ezzel az emberrel kell-e leélnem az életemet.
  • Amikor egyértelművé tette Isten, hogy otthon kell tanítanom a gyermekeimet, kapálóztam ellene, nem akartam az otthonom és a gyermekeim rabja lenni, s csak lassan jöttem rá, hogy olyan dolgokat tanulok meg ebben az élethelyzetben, amit sehol másutt nem sajátíthattam volna el.
Ahogy végiggondoltam a célhoz vezető utat, eltöprengtem, hátha van más út is, hátha nem is ott vagyok, ahol lennem kellene.

Úgy tűnik, minden kerítéssel megküzdök, nekifeszülök minden korlátnak, amit Isten elém állít. Ahelyett, hogy a biztonságnak örülnék, csak azt nézem, mitől foszt meg a korlát.
Visszatekintve látom, hogy ezek a korlátok mindig olyan helyen tartottak, ahol Isten el tudott érni.
S mikor eljött az ideje, mindig felismerhettem a korlátok előnyeit.


  • Az anyaság által megtanultam szolgálni. A házasságom megtanított megbocsátani és elfogadni a bocsánatot. 
  • Az adósságaim kifizetésével megismertem az anyagi függetlenséget. 
  • Az otthontanításnak köszönhetően már hozzá tudom igazítani az órarendemet Isten időbeosztásához. 
  • Jobb ember lettem, és közelebb kerültem Istenhez életem korlátai által.
Te szoktad feszegetni a korlátaidat? Nézed a kerítést, szeretnél nekimenni ahelyett, hogy abban a területben gyönyörködnél, amit körbezárnak, s ahol csodálatos örökség vár rád. Talán te is elfelejtetted, hogy Gazdád a te javadat tartotta szem előtt, mikor meghúzta a határokat.

Délelőtt bekopogtatott a szomszéd. A kutyánk ma reggel is nekiment a kapunak, s a kapu ma engedett. A kutya kiszabadult, elindult, hogy felfedezze a környéket boldogan és szabadon, nem tudva, hogy az autók elüthetik, és a sintér boldogan befogná, ha találkozna vele.
A szomszéd meglátta és visszahozta, én pedig bezártam a biztonságos ketrecébe. Nem tudja azóta sem, miért van szüksége a kerítésre. De én, a gazdája, tudom. Bíznia kell bennem, hogy a kerítés az ő biztonságát szolgálja, és meg kell szoknia, hogy ezen a kellemes helyen lakik. Ahogy nekem is.

Uram, kérlek, segíts, hogy ne akarjam ledönteni a korlátokat, amiket felállítottál az életemben. Segíts felfognom, hogy a határok a biztonságomat szolgálják, a javamra vannak. Tekintsem kellemes helynek, ahová Te raktál, s biztonságos legelődön éljek elégedetten, bízva Benned. 
Jézus nevében, Ámen.

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Gyönyörködj az Úrban” - (Zsoltárok 37,4)


E szavak értelme azoknak, kik az isteni félelemben folytatott élettől távol állnak, nagyon feltűnő lehet, de a komoly és hívő keresztyéneknek ez nem egyéb, mint az ismert igazság megerősítése.
A hívők élete úgy íródik itt le, mint az Istenben való öröm és gyönyörűség és megerősíttetünk abban a meggyőződésben, hogy a valódi istenfélelem boldogsággal és üdvösséggel áraszt el. 
Az istentelen emberek, és akik csak névleges keresztyének, sohasem látnak a jámborságban valami örvendetest: részükre az rabszolgaság, terhes kötelesség, kényszer, de sohasem öröm és üdülés.
Ha éppen keresztyéneknek vallják magukat, akkor az vagy haszonlesésből történik, mivel azáltal remélnek nyerni valamit, vagy félelemből, mert nem mernek másként tenni.
Az istenfélő életben létező öröm és gyönyörűség gondolata olyan idegen a legtöbb ember előtt, hogy beszédjükben nincs más két fogalom oly messze egymástól, mint e szavak: „szent élet és gyönyörűség”.

De az olyan hívők, akik Jézus Krisztust ismerik, tapasztalatból tudják, hogy a boldogság és hit bensőleg úgy össze van kötve, hogy a pokol kötelei sem szakíthatják el azokat egymástól. 
Aki Istent teljes szívből szereti, mindig tapasztalja, hogy az ő útjai gyönyörűségesek és az ő ösvényei a békességre vezetnek. Olyan örömet, a gyönyörűségnek oly teljességét és olyan túláradó boldogságot fedeznek fel a szentek Urukban, melynél fogva távolról sem üres szokásból szolgálnak neki, hanem vidáman követik, ha még utálja is nevét a világ jobban a gonosznál. 
Mi nem kényszerből féljük Istent, hitünk nem fogság, vallomásunk nem lánc, a szent életre nem erőszakkal lettünk odavonszolva, nem rabszolgaként tesszük kötelességünket; nem, a jámborság nekünk öröm, a reménység mennyországunk, életmódunk, gyönyörűségünk, a szeretet vigaszságunk.
Az öröm és az igazi istenfélelem egymásba vannak fonódva, mint a gyökér és virág; oly elválaszthatatlanok, mint az igazság és bizonyosság, valóban két fenséges kincs, melyek egymás mellett csillognak aranyfoglalatban
 „Gyönyörködj az Úrban és megadja neked szíved szándékait.”

Reggeli dicséret: A jó Pásztor

"Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim. Amiként ismer engem az Atya, és én is ismerem az Atyát; és életemet adom a juhokért".  -János 10: 14-15.

"Érdemes lenne egyszer valóságosan belegondolni, hogy tudunk-e mi egyáltalán valamit is feltétel nélkül odaadni a másikért; az életünk odaadását már meg sem merem említeni. János evangéliuma itt Jézus Krisztust mint jó pásztort mutatja be.

Ebben a képben sűrítve látjuk Jézus Krisztus személyének titkát, küldetésének lényegét: a jó pásztor életét adja a juhokért. Ötször említi ezt a kijelentést a 10. fejezet, amely Jézus Krisztus golgotai keresztáldozatára utal. Jézus nemcsak viseli a pásztor nevet, nemcsak nyája előtt jár, hanem akár élete feláldozásával is védi a nyájat. Ő pásztor és nem béres, Ő nem önmagát képviseli. Nem tolvaj és rabló, nem szed rá, nem csap be, nem rövidít meg, hanem igazán szeret.

Csak egyedül az Úr Jézus Krisztus ilyen pásztor, aki önmagát adja a nyájért, ezért csak Ő egyedül a jó pásztor. Így végre életünk lesz, és bőségben élhetünk. Jöjj, egyetlen jó pásztor!"

Idézve: igemellett.blog.hu

"...Higgy abban, Akinek adatott minden hatalom,
s mint jó Pásztor harcol most is,
hogy téged az oroszlán fogai
közül kimentsen,
hogy végre szabad légy,
bilincseid lehulljanak,
és meglásd Őt - Megváltódat,
Jézust
a Krisztust. ..."
Orbán Anikó: Csodálatos kegyelem

Bejegyezte: Restás László

Reggeli gyöngyszemek: Járuljunk bátorsággal a kegyelem trónusához!

„Járuljunk azért bizalommal a kegyelem trónjáho
z, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk idejében jövő segítségül.” (Zsid 4:16)


Jézus ismeri gyermekei szükségleteit és szeretettel hallgatja imádságaikat. Gyermekei zárják ki a világot és mindent, ami elvonja gondolataikat Istenről! Érezzék, hogy egyedül vannak Istennel, akinek szemei a szív legmélyére hatolnak, kikutatván a lélek vágyait! Érezzék, hogy beszélgethetnek Istennel! Alázatos hittel belekapaszkodhatunk ígéreteibe, és bár semmink sincs önmagunkban, amivel Isten tetszését igényelhetnénk, Krisztus érdemei és igazsága miatt mégis bátorsággal járulhatunk a kegyelem trónusához, és irgalomra lelhetünk alkalmas időben. Semmi sem vértezheti fel annyira a lelket Sátán kísértéseivel szemben, mint az, hogy Istent alázatosan keressük, kitárva előtte lelkünket a maga elesettségében, Istentől várva a segítséget és védelmet. (The Youth’s Instructor, July 7, 1892.)

Gyermeki hittel járuljunk mennyei Atyánkhoz és mondjuk el neki szükségleteinket! Ő mindig kész megbocsátani és segítséget nyújtani. Az isteni bölcsesség forrásai kimeríthetetlenek, és az Úr bátorít minket, hogy bőségesen merítsünk belőle. A lelki áldásokért való kívánatos sóvárgást írják le e szavak: Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, ó Isten! Szükséges, hogy sokkal jobban vágyakozzunk a menny gazdag ajándékaira, hogy meg is kaphassuk azokat.

Éheznünk és szomjaznunk kell az igazságot! Ó, bárcsak emésztő vágyakozás töltene el mindnyájunkat, hogy tapasztalatból ismerjük Istent, hogy a Legfelségesebb udvarába lépjünk, megragadjuk a hit kezét, és kiszolgáltatott lelkünket a Hatalmas Isten karjaiba helyezzük, aki egyedül képes megmenteni minket! Az ő szerető jósága több, mint az élet. (The S.D.A. Bible Commentary 3:1147.)

Isten arra vágyakozik, hogy az emberek fiaira árassza a mennyei örökség gazdagságát. Az ő országa örökkévaló ország. (The Review and Herald, December 26, 1907.)

PÁRKAPCSOLAT: RANDIZÁS, TISZTÁN 1/2.

Tizenévesnek lenni többek között azért is izgalmas, mert a fiúk kezdik felfedezni a lányokat.
A társkeresés olyan természetes, mint hogy a nap reggel felkel. Ezzel jár együtt a randevú, amikor egy megbeszélt időpontban találkozol egy másik nembeli személlyel.

A randevúzás előnyei:

Először kényelmetlen lehet egyedül lenni egy lánnyal vagy egy fiúval, de később feloldódsz, hogy ne legyél gátlásos és fesztelenül, természetesen viselkedj a másik nembelivel. A randevúzás segít kifejleszteni a személyiségedet. Megtanulod, hogyan viszonyulj a különböző helyzetekhez, hogy növekedj és fejlődj a kapcsolataidban. A randevúzás segít a párválasztásban. A legtöbb fiatal szeretne egy nap megházasodni. A baráti együttlétek módot adnak arra, hogy találkozz az esetleges későbbi házastársaddal. Segít abban, hogy eldöntsd, milyen társat szeretnél a házasságban.

A randevú veszélyei:
A randevú veszélyes is lehet annyiban, hogy olyat tehetsz, ami komolyan lerontja a jövőbeli boldogságodat és egy sikeres házasság esélyeit. A fiatalok hajlamosak ezt gondolni: "Az egész élet előttem van még. A mostani döntéseim nem sokat számítanak." De igen, számítanak. Magatartásod és tetteid meghatározzák a hátralévő életed és jövendő házasságod minőségét.

Kivel randizz?

Amikor randira készülsz valakivel, bizonyos értelemben elfogadod azt a személyt. Egy lánynak tudni illik valamit arról a fiúról, akivel randizni megy, például milyen a híre, a körülményei. Minden lánynak meg kell tanulnia, hogy jobb otthon maradnia, mint a nem megfelelő fiúval randevúznia. Ugyanez igaz a fiúkra is vonatkozik.

Előfordul, hogy egy lányt megkér a barátnője, hogy menjen el vele egy "vak randevúra". Ez egy olyan fiúval való találkozást jelent, akit az illető lány még soha nem látott. Lehet ez egy csodálatos találkozás is, de kellemetlen helyzetbe is kerülhetsz. Csak olyannal randevúzz, aki hasonlóképpen gondolkodik, és hasonló dolgokban hisz, mint te. Veszélyes lehet olyannal barátkozni, akinek teljesen mások az elképzelései, mint neked, például a hitre vonatkozóan.


Hogy szólítsak meg valakit?

Fiúk, tietek az első lépés! Úgy illik, hogy a fiúk kezdeményezzenek. Ezt jó előre meg kell tenned. nem az utolsó pillanatban. Beszélj érthetően és tűnj magabiztosnak! A meghívás legyen udvarias és lényegre törő. Például ha telefonálsz: "Hello Brigi! Atti vagyok. Van kedved péntek este koncertre jönni velem?" Ne kérdezz ilyeneket: "Van programod péntek estére?" Joga van tudni, mit akarsz, mielőtt válaszol. Mindenképp nevezd meg a program típusát, hogy tudja, mit vegyen fel. Közöld az időpontot és a helyet is, hogy tudathassa a szüleivel. Ha a programban bármilyen változás van, értesítsd őt is és a szüleit is. Ha egy lány visszautasítja a meghívásod, fogadd el. Mondd ezt: "Talán majd máskor" - vagy valami hasonlót. Nem tartozik feltétlenül rád, miért utasítja vissza.

Hogy mondjak igent a meghívásra?

A lány válasza legyen udvarias. Ha elfogadja, tudassa a fiúval, hogy értékeli a meghívást, és örömmel tart vele. Ha nem, akkor egyszerűen mondhat ilyesmit: "Sajnálom, de nem tudok elmenni, de köszönöm, hogy hívtál." Ha jó oka van rá, miért nem tud menni, elmondhatja a fiúnak, de ne hazudjon. Lányok, nem kell mindenki meghívását elfogadnotok. De ha egyszer elfogadtál egy meghívást, ne mondd le valami "jobbért", ami közbejön. Tudasd a szüleiddel, hova mentek, és mikor érsz haza.

Helyes viselkedés a randevún:


Fiúk, menjetek be a lányért, ne fütyüljetek fel az utcáról és ne a kocsiból dudáljatok! Ha otthon vannak a szülei, mondd meg nekik, hova mentek, és kérdezd meg, mikorra legyen itthon a lányuk. Lányok, ebben ti is megállapodhattok a fiúval. A fiúk általában nem sokra tartják azokat a lányokat, akiket bármikor bármeddig elvihetnek.

Hacsak nincs más megegyezés, a fiú fizeti a költségeket. Ilyenkor a lány ne próbáljon besegíteni. Az étteremben a fiú megkérdezi a lányt, mit kér, de a fiú rendel. Fiúk, legyetek őszinték a költségvetésetekkel kapcsolatban! Lányok, ti pedig legyetek tekintettel a fiú anyagi helyzetére!

Fiúk, ha megváltozik a terv az úti célra vagy a távolmaradási időre nézve, szóljatok haza a szülőknek. Ezt a korrektséget mindkét szülőpár értékeli. Baj esetén pedig tudják, hogy hol keressenek. A fiú dolga, hogy a lányt a megbeszélt időre hazakísérje, de ne induljon addig haza, míg a lány el nem köszön tőle, és be nem ment a házba. Tehát lányok, itt rajtatok van a sor. Valami ilyesmit kell mondani: "Örültem az estének. Köszönöm, hogy meghívtál."

Mi van, ha nem jársz senkivel?

Nem minden fiatal randevúzik, ha te is ide tartozol, attól még nem dől össze a világ. Légy kedves, őszinte és tanúsíts érdeklődést mások iránt. Törekedj a testi és gondolati tisztaságra. Ha nem vagy "nagy koponya", légy szorgalmas. Nem mindig a legtehetségesebbek nyernek, hanem, akik kitartóak és beleadnak mindent.

Próbálj meg kiemelkedni valamiben a többiek közül. Tanulj valamilyen hangszeren vagy tanulj meg valami mást, ami önbizalmat ad. Ne spórolj a kedves szavakkal és mosolyogj sokat. Nem a szép külső tesz széppé. Kedves, szelíd arc, barátságos viselkedés, belső értékek a legjobb kozmetikumok. Fejleszd a személyiséged és készségeidet. Igyekezz, hogy derék ember váljon belőled. Ha Istennek az a célja, hogy megházasodj, bizonyára találkozni fogsz azzal, akit neked szánt!

Érdemes kivárni!

2017. augusztus 14., hétfő

PÁRKAPCSOLAT: RANDIZÁS, TISZTÁN 2/2.

1.rész:
A randevú fő célja, hogy megismerjétek egymást. Talán egy nap ő lesz a párod. Természetesen meg kell ismerned azt, akivel egy életre elkötelezed magad.


Mit csináljatok egy randin?
Vannak párok, akik éveken át együtt járnak, hetente háromszor-négyszer találkoznak, s mikor összeházasodnak, rádöbbennek, hogy nem is ismerik egymást. Ennek elkerülésére próbáld jobban megismerni a másikat, mielőtt szorosabb kapcsolatot alakítanátok ki. Nem azzal ismered meg, hogy tévét néztek vagy moziba mentek. Legyél kreatív, és találj ki más programokat. Ne beszélj folyton magadról, hacsak nem kérnek meg rá.
Csók az első randevún?

Mit jelent számodra egy csók? Sokan egyfajta köszönetmondásnak tekintik. Inkább szavakban mondj köszönetet! Ha elterjed rólad, hogy már az első randevún kész vagy csókolózni, minden fiú azt fogja várni, hogy ezzel kezdd. Ha már a kezdet kezdetén csókolóztok, mit tesztek majd, ha elmélyül a kapcsolatotok? Tartogasd a csókot különleges eseményként egy különleges személy számára. Ha könnyen osztogatod, akkor olcsó és jelentőség nélküli lesz.

Az együttjárásról:

Az együtt járás egyik hátránya az, hogy természetesnek tartjátok, hogy számíthattok egymásra. Hanyag szokásokat vesztek föl. Miért legyek udvarias, ha úgyis tudom, hogy velem jön?


A másik hátrány, hogy ezzel elszigeteled magad a többiektől. Kikerülsz a forgalomból. Ebben a korban kellene minél többet megtudnod másokról. Ha több személlyel barátkozol, több személyiséget ismersz meg, megtudod, mit szeretsz, és mit nem kedvelsz másokban. Ezt fontos tudni, mikor párválasztásra kerül sor.

Az együtt járás veszélye az, hogy gyakran nemi kapcsolathoz vezet. Legtöbben nem szándékoznak eddig elmenni, de a gyakori közeli érintkezés, bizalmaskodáshoz vezet. Talán azt gondolod, te nem vagy olyan. Talán nem, de minden évben fiatalok ezrével történik meg, és veled is megtörténhet.




Hogy szakítsak?


Ha többszöri találkozás után rájössz, hogy nem ő az igazi, akkor szívesen abbahagynád, hogy mással is megismerkedhess. Hogy szakíts meg egy kapcsolatot úgy, hogy ne ejts mély sebet? A szakítás mindig fáj, de van néhány dolog, ami segíthet. Ne hagyj ott valakit minden magyarázat nélkül. Mikor szakítani akarsz, ne telefonálj, és ne sms-t írj, hanem személyesen beszélj vele. Legyél őszinte, de kedves is. Legyél rövid, de ne mondj olyat, ami megsértheti a másikat. Ha nem vagytok egymáshoz valók, előbb vagy utóbb rájöttök, hogy az volt a legjobb, hogy szakítottatok. Miután szakítottál, ne híreszteld el a történteket a barátaid közt. Ne is beszélj róla.

Szabályok a nehézségek elkerülésére:



1. Tanulj meg nemet mondani! A legfontosabb dolog, amit egy fiatalnak meg kell tanulnia az, hogy nemet tudjon mondani. Tanuld meg határozottan és véglegesen kimondani. Mondj nemet a társaságnak, ha helytelenül jár el. Mondj nemet az erkölcstelen fiúnak vagy lánynak, aki megpróbál magával rántani.

2. Döntsd el, milyen elvekhez ragaszkodsz!

Határozd el, hogy akkor is kitartasz mellettük, ha ezzel elveszted a másikat.

3. Ne pettingelj!

A pettingelés olyan, mint a marihuána - mindig több kell belőle. Ne alacsonyítsd le magad senki kedvéért.

4. Ne gerjeszd fel a másik vágyait!
Bűn olyan szexuális vágyakat felébreszteni, amiket nem elégíthetsz ki Isten parancsolatainak megszegése nélkül.

5. Őrizd a gondolataidat!


Tartsd magad távol a szennyes weboldalaktól, a rossz filmektől. A tiszta tudat megfizethetetlen. Nem lehet tiszta a gondolatvilágod, ha szemetet öntesz bele.

6. Okosan válogasd meg a barátaidat!

Ne menj el egy fiúval. amíg be nem mutattad a szüleidnek, vagy ha édesapád vagy bátyád nem ért vele egyet. A férfiak jobban ismerik a férfiakat, mint a nők. Hasonlóképpen a nők jobban látják, milyen egy másik nő, mint a férfiak.

7. Vigyázz, hogy öltözködsz!

Mondhatsz valamit a száddal és valami egész mást azzal, ahogy öltözködsz.

8. Ne sétálj bele szándékosan a csapdába!

Ne menj fel a barátodhoz vagy hozzátok, ha senki nincs otthon. Sok fiatal semmi rosszra nem gondol, de sokan tapasztalták már keserűen, hogy nagyobb volt a kísértés annál, mint amit le tudtak volna küzdeni.

9.Vedd át a vezetést lelki ügyekben!

Isten ugyanazt a tisztaságot kívánja meg a fiúktól, mint a lányoktól. Isten azt is elvárja a férfitől, hogy lelki vezető legyen. Miéit ne kezdenéd el már most, még az ismerkedés idején?

Egy kitűnő, követésre méltó tanács: Ne tégy semmi olyat egy lánnyal, amit te se szeretnél, hogy bárki a jövendő feleségeddel tegyen.


Mit tartanak fontosnak a fiúk?

Egy felmérésben azt olvashatjuk, hogy a fiúk szerint a következő tíz dolog a legfontosabb érték egy lányban:

1. Jó beszélgetőtárs,

2. Vonzó,

3. Nőiesen viselkedik,

4. Ápolt,

5. Nem túl követelőző,

6. Pontos,

7. Jó személyiséggel bír,

8. Barátságos,

9. Jó humorérzéke van,

10. Érett hozzáállásában és viselkedésében.

Ezek a tulajdonságok mind fejleszthetők. A beszélgető képességet lehet fejleszteni, vonzó minden tiszta, egészséges lány lehet, akár szép, akár nem. A nőies viselkedést, rendezettséget, pontosságot, jó személyiséget, barátságosságot és a humorérzéket meg lehet tanulni.


Ha együtt időzöl egy fiúval, add tudtára, hogy érdeklődsz iránta! Nézz egyenesen a szemébe, mikor vele beszélsz. Figyelj, mikor ő beszél. Beszélj arról, ami őt érdekli. Ne említsd más fiúbarátaidat, és ne pletykálj. Ha többen vagytok, kitüntetett figyelemben részesítsd. Légy nyugodt és természetes.


Mit tartanak fontosnak a lányok?

Ugyanabban a felmérésben tizenéves lányok a következő tíz dolgot említettek legfontosabbként:

1. Udvarias,

2. Jó beszélgetőtárs,

3. Humoros (jó értelemben),

4. Pontosan érkezik, és pontosan visz haza,

5. Őszinte,

6. Figyelmes,

7. Jó vele lenni,

8. Jó fellépésű, modorú,

9. Kedves,

10. Okosan tud helyet és társaságot választani.

Vessetek egy pillantást a listára, fiúk. Nem kell gazdagnak vagy jóképűnek lenni. Minden felsorolt dolog fejleszthető. A lányok említettek néhány olyan dolgot is, amit nem szeretnek a fiúkban:

- ha elvárják és ragaszkodnak a pettingeléshez

- ha beképzeltek

- ha az utolsó pillanatban hívnak meg a találkára

- ha nem tudatják, hova készülnek.

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„A te kezednek műveiben örvendezem.”  -(Zsoltárok 92,5)


Hiszed, hogy bűneid megbocsáttattak és hogy Krisztus azokért teljes kiengesztelést hozott? Ugyancsak vidám keresztyénnek kell tehát lenned! Egészen át kell érezned, hogy felülemelkedtél e világ minden szomorúságán és nyomorúságán! Vajon mit árthatna neked más egyéb? Jöhet bármi, ha bűneid megbocsáttattak. Luther mondta: „Verj Uram, verj, mert bűneim megbocsáttattak. Csakhogy megbocsátottál nekem, most már verj, ahogy neked tetszik”. Hasonló értelemben mondhatod: küldj betegséget, szegénységet, veszteséget, keresztet, üldözést vagy bármit. Megbocsátottál nekem, azért vidám az én lelkem. Kedves keresztyén, mivel megmentettél és boldoggá lettél, légy hálás teljes szeretettel. Ragaszkodj a kereszthez, melyre bűneid felfeszítettek! Szolgálj Annak, ki neked szolgált! „Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket.” Ne hagyd, hogy buzgóságod elpárologjon és elenyésszen a dicséret és hálaadás üres és múlandó hullámzásában, hanem mutasd meg szereteted az Iránta való odaadás szívélyes és mélységes jelével. Szeresd Annak testvéreit, aki téged szeretett. Ha van valahol egy sánta és béna Méfibóset, fogd fel annak ügyét Jonatánért. Ha van valahol egy szegény, súlyosan megpróbált hívő testvér, sírj vele és viseld annak keresztjét Azért, aki fölötted sírt és bűneidet hordozta. Mivel te Krisztusért olyan szabad megbocsátásban részesültél, menj és hirdesd másoknak a megbocsátó szeretetről szóló örömhírt. Ne elégedj meg azzal, hogy csak a tied ez a kimondhatatlan kegyelem, hirdesd messze el a keresztről szóló igét. A szent öröm és az üdvös szabadság jó prédikátorává tesznek téged s az egész világ az a hely lehet a részedre, ahol az isteni kegyelmet hirdetheted. A vidám és szent érzelem a leghatásosabb prédikáció, de ezt egyedül az Úr adhatja neked ajándékul. Imádkozz ma azért, mielőtt kimész világi foglalkozásodba. Ha csak az Úrnak rajtunk végzett munkáján örvendezünk, akkor nem nagyon örvendhetünk.

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-16.nap

A SZERETET KÖZBENJÁR

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Szeretett barátom, imádkozom, hogy mindenben jól legyen dolgod,
és légy egészséges, amint jó dolga van a lelkednek."
(3János 2, angold fordítás)

• Megváltoztatni társad szívét nem tudod, de jó gazdája lehetsz. A gazda nem képes rávenni a magot a termésre. Az egyetlen amit megtehet, hogy megfelelő földbe ülteti, locsolja, gondozza. Ezután átadja az egészet Istennek.

• A negyven napos leírásban nincs semmi olyan, ami garancia arra, hogy a társad meg fog változni. Ez az utazás téged bátorít, hogy merj szeretni! Ha végigcsinálod az összes feladatot, az viszont a társadra is hatással lesz. Időbe fog telni, erőteljes segítségedre lehet azonban az imádság.

• Mert az ima tényleg működik. Ez egy olyan csodálatos szellemi dolog, amit egy végtelen és hatalmas Isten teremtett, és ami bámulatos eredményeket hoz. Azonban az ima csak akkor lesz hatékony, ha egy alázatos szívből származik.


"Imádkozzatok egymásért, mert az igaz ember hatékony imája sok minden megnyerésére képes." (Jakab 5:16, angol fordítás)

"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek."
(Máté 7:7)

"Ha valaki istenfélő, és az ő akaratát cselekszi, azt hallgatja meg." (János 9:31)

Derek Prince: AZ ÚR MEGGYÓGYÍT

"Uram, Istenem, téged hívtalak segítségül, és te meggyógyítottál engem!" 

(Zsoltárok 30,3)



A Biblia egyik legnagyobb áldása számomra mélységes egyszerűsége. A legsúlyosabb állítások a legegyszerűbb és legrövidebb szavakban jelennek meg. Az itt idézett versben (az angolban) egyik szó sem több egy szótagnál. Tizennégy egytagú szó, mégis ezek az egyszerű szavak milyen hatalmas igazságot fejeznek ki!

Végig az egész Bibliában Isten úgy jelenti ki magát, mint a népének gyógyítóját. Izraelnek Egyiptomból való szabadulása után jelentette ki:
"Én vagyok az Úr, a te gyógyítód." (2Mózes 15,26.)

Ezt úgy is lehet fordítani: Én vagyok az Úr, a te orvosod. Tizenkét évszázaddal később megerősítette:
"Én, az Úr, meg nem változom." (Malakiás 3,6)

Az Újszövetségben Jakab ezt írta a keresztényeknek:
"Beteg-e valaki köztetek? Hívja magához a gyülekezet vénjeit, és imádkozzanak felette, megkenve őt olajjal az Úrnak nevében. És a hitből való imádság megtartja a beteget, és az Úr felsegíti őt." (Jakab 5, 14-15)

Hálás vagyok Istennek az orvosokért és nővérekért és mindazokért, akik segítik a betegeket és erőtleneket. De az igazi gyógyító, maga Isten. A gyógyulás csatornái változhatnak, de a forrás mindig ugyanaz.

Talán te is valamilyen betegségtől szenvedsz, valamilyen elnyomástól a testedben, valamilyen tehertől, amitől az Úr boldogan megszabadítana.

Gondoltál már arra, hogy segítségül hívd az Urat?
Gondold meg, milyen egyszerű szavak:
"Segítségül hívtalak, és te meggyógyítottál engem."

Néha átsiklunk egyszerű, kézenfekvő dolgok felett. Miért nem viszed ügyedet Istenhez?
Én már sokszor megtettem, és Ő meggyógyított. Hiszem, hogy ugyanezt fogja tenni veled is. Ámen!

Napi áhítat: Isai gyökere

Hét témája: Gyökér

Olvasmány: Ézs 11

Legyenek erősek a gyökereink, és legyenek szárnyaink is!
1„Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről. 2Az ÚR lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az ÚR ismeretének és félelmének lelke. 3Az ÚR félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt, 4hanem igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában. Megveri a földet szájának botjával, ajka leheletével megöli a bűnöst. 5Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség. 6Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket. 7A tehén a medvével legel, fiaik együtt heverésznek, az oroszlán pedig szalmát eszik, mint a marha. 8A kisded a viperalyuknál játszadozik, és az alig elválasztott gyermek a mérgeskígyó fajzata felé nyújtja kezét. 9Nem árt, és nem pusztít szent hegyemen senki, mert tele lesz a föld az ÚR ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja. 10Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert zászlóként magaslik ki a népek közül, és székhelye dicsőséges lesz. 11Azon a napon másodszor is kinyújtja kezét az Úr, hogy megvegye népe maradékát, mely megmarad Asszíriában és Egyiptomban, Patrószban, Kúsban és Élámban, Sineárban meg Hamátban és a tenger szigetein. 12Jelt ad a nemzeteknek, és összegyűjti Izráel szétszórt fiait, egybegyűjti Júda elszéledt leányait a föld négy széléről. 13Megszűnik Efraim irigysége, Júda ellenségeskedése kivész. Efraim nem irigykedik Júdára, Júda sem lesz Efraim ellensége. 14Repülnek a tenger felé a filiszteusok lejtőjén, együtt ejtik prédául a keleti népet. Ráteszik kezüket Edómra és Móábra, és Ammón fiai nekik engedelmeskednek. 15Az ÚR pedig kiszárítja Egyiptom tengerének öblét. Öklével megfenyegeti az Eufráteszt, forró szelével hét ágra vágja, és saruval is járhatóvá teszi. 16Olyan útja lesz népe maradékának, az Asszíriában megmaradtaknak, amilyen Izráelnek volt, amikor kijött Egyiptomból. ”

Magyarázat:

Isai Dávid apja volt. Ézsaiás megjövendölte, hogy ebből a családból születik majd a világra a Messiás, aki békességet hoz a földre. Jézus életéből látjuk, hogy neki erősek voltak a gyökerei. Fontos volt számára származása, családi háttere, az a nép, ahova megszületett. De ennél még fontosabb gyökér volt az életében az Atyával való kapcsolata. Folyamatosan kapaszkodott Istenbe, ezért volt rendíthetetlen. Bár folyamatos kísértés között volt az élete, mégsem sodródott, nem tért le a kijelölt útjáról. Erős maradt mindvégig, mert volt honnan merítenie erőt. Johann Wolfgang Goethe mondta, hogy „a legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak”. Jézusnak megvolt mindkettő. Nemcsak gyökerei voltak, hanem szárnyai is. Nem kötődött a világi dolgokhoz. Mindig felül tudott emelkedni a problémákon, más nézőpontból tudta látni az eseményeket. A szárnyak segítették abban, hogy merjen szembemenni üres tradíciókkal, emberi hagyományokkal, elvárásokkal, merje bátran képviselni az igazságot. Senki és semmi nem kötözhette meg lelkét, mindvégig szabad volt. Jézus példa előttünk. Legyenek erősek a gyökereink, és legyenek szárnyaink is, melyek a világ fölé emelnek bennünket.

(Merényi Zoltán)

Köszöntünk Szent Szellem!: KÖSZÖNTÜNK, PIHENÉS!

"Mint mikor a jószág pihenni tér a völgybe, úgy pihentette meg őket az Úr Lelke, így terelgetted népedet, dicső nevet szerezve magadnak." 
(Ézsaiás könyve63:14; új protestáns fordítás)


Amikor a Szentlélek nyugalmat ad, az nem feltétlenül alvást jelent. Sőt, a Lélekkel telt embereket is figyelmeztetni kell időnként, hogy lassítsanak egy kicsit.
Az a nyugalom azonban, amit Isten ad, elsősorban lelki jellegű. Ésaiás szerint az Úr vezeti az Ő gyermekeit, akiknek nyugalmat ígér, ez pedig tevékenységet jelent. Ám nem olyat, amellyel kiérdemelhetjük az üdvösséget! Annak, aki a cselekedetek általi üdvösség szorításában él, egy pillanatnyi nyugalma sincs.

A Lélekkel telt emberek tudják, hogy üdvösségük biztos Jézus Krisztusban. "Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai." (Rómaibeliekhez írt levél 8:14)
Ésaiás 61:1-3. versei csodálatosan ábrázolják azt a nyugalmat, amit az evangélium megígér. Megnyugodva felszabadulhatunk a lelki szegénység alól, majd a megtört szív szenvedéseitől. Halleluja! Megnyugodva felszabadulhatunk a rossz szokások és függőségek rabságából, és jövőnket Isten örökkévaló céljának szemszögéből szemlélhetjük. A vigasz, a szépség és az öröm veszi át a gyász és a fájdalom helyét, amely kimeríti energiánkat, és elszívja életerőnket. 

A dicsőítés és a biztonságérzet hatalmas tölgyfaként növekszik lelkünkben, amint a Szentlélek Jézushoz vezet bennünket. Az Ő szava kérlel: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket." (Máté evangéliuma 11:28)
Ma, amint megnyitod a szíved a Szentlélek előtt, Ő betölt azzal a dicsőséges bizonyossággal, amelyet a zsoltáríró is érezhetett, midőn így tett bizonyságot: "Csak Istenben nyugszik meg lelkem; tőle van az én szabadulásom." (Zsolt 62:1) 
Kérlek, ne menj el nélkül otthonról e bizonyosság nélkül!

Imádság a mai napra
"Uram, nyugtalan vagyok mindaddig, míg meg nem nyugszom tebenned! Ma ismét elfogadom megváltásod teljességét!"

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„A Libánonnak cédrusai, amelyeket plántált.” - (Zsoltárok 104,16)

A Libánon cédrusai a keresztyén nép képlete, mert életüket és növekedésüket egészen az Úrnak köszönhetik, ki őket plántálta. Ez vonatkozik Isten mindegyik gyermekére. Ő sem embertől, sem önmagától, hanem Isten által plántáltatott. A Szentlélek titokteljes keze szórja a szívbe az élő magot, miután azt magának a vetéshez előkészítette. A mennynek valamennyi valódi örököse elismeri azt, hogy őt a nagy Vincellér plántálta. Azonkívül a Libánon cédrusai nem szűkölködnek ember nélkül, ki őket megöntözze. Magas sziklákon állnak, hol emberi kéz sohasem öntözgette őket, mindazáltal a ti mennyei Atyátok gondoskodik azokról. Így van az a keresztyén is, aki megtanult hite szerint élni. Ő független az emberektől, az ideiglenes dolgoktól. Az Úrra, az ő Isteniére néz egyedül, ki megtartja őt kegyelme által mindenkor. Az égnek harmatja az ő üdve és a mennynek Istene az ő kútja. Továbbá a Libánon cédrusait nem védelmezi semmiféle múlandó hatalom. Nem köszönhetik a legcsekélyebb mértékben sem embernek a vihar zúgása és az idők viszontagságai között való megtartatásukat és tenyészésüket. Isten fái, ki őket fenntartja és őrzi, egyes egyedül. Éppen így van ez a keresztyénnel is. Ő nem üvegházi növény, mely védelmezve volna az idő viszontagságaitól. Ki van ő téve szélnek és viharnak, nincs védelme, sem oltalma, kivéve azt, hogy az örök Isten kiterjesztett szárnyai fedezik be a cédrusokat, melyeket plántált. A cédrushoz hasonlóan, a hívők elegendő nedvességgel és életerővel bírnak még a téli hó és dermesztő fagy közepette is a folytonos zöldellésre. Végül a cédrusok vidám, erőteljes tenyészése és méltóságos fejlődése egyedül Isten dicsőségére történik. Az Úr, igen, egyedül az Úr, mindene a cédrusnak, azért mondja Dávod oly szépen zsoltárainak egyikében: „Dicsérjétek az Urat, termő fák és minden cédrusok”. Nincs semmi a hívőben, mi az embert dicsőítené. Az Úr keze plántálja, táplálja és oltalmazza őt. Az Úrtól van az, „hogy az Úrnak fái megelégíttetnek, a Libánusnak cédrusai, melyeket plántált”. Azért áldjad én lelkem az Urat és egyedül Neki adj tisztességet!

2017. augusztus 13., vasárnap

Reggeli gyöngyszemek: Az Istentől vett ajándékok megszilárdítanak és megerősítenek

„A minden kegyelemnek Istene pedig, aki az ő örök dicsőségére hívott el titeket Krisztusban, miután rövid ideig szenvedtetek, ő maga fog teljessé, erőssé, szilárddá és állhatatossá tenni.” (1Pt 5:10)


Boldog, aki ezt mondhatja: „Bűnös vagyok Isten előtt, de Jézus az én Szószólóm. Megszegtem törvényét. Nem menthetem meg magamat, de a Kálvárián értem kiontott drága vérre hivatkozom, Ádámban elvesztem, de Krisztusban helyreállíttattam. Isten, aki úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát halálra adta, nem hagy elveszni engem, amíg lelkemben bűnbánó és töredelmes vagyok. Isten nem reám tekint, mert én méltatlan vagyok; Felkentjének arcára tekint, Helyettesemre és Kezesemre. Meghallgatja Szószólóm könyörgését, aki meghalt bűneimért, hogy Isten igazsága legyek Őbenne. Őt szemlélve átalakulok az ő képmására. Nem változtathatom meg magam a jellememet, nem tehetem a sajátommá kegyelmét, aki maga a jóság, igazság és irgalom. Azonban őt szemlélve megragadhatom Lelkét, és átalakulhatok hasonlatosságára…” A szív, mely betöltekezik Krisztus kegyelmével, békességet és örömöt áraszt, és ahol Krisztus lakozik, ott a jellem megtisztul, felemelkedik, tisztességben és dicsőségben részesül. (The Youth’s Instructor, November 8, 1894.)

A világegyetem Teremtője úgy szereti azokat, akik hisznek egyszülött Fiában mint személyes Üdvözítőjükben, ahogyan Fiát szereti. Itt is, most is csodás mértékben ajándékozza nekünk kegyelmes jóakaratát. A mennyei Világosság ajándékát adta az embereknek, és Vele együtt a menny összes kincsét. Amilyen sokat ígért nekünk az eljövendő életre, olyan bőséges ajándékokat ad nekünk ebben az életben is. Megadna nekünk mindent, ami nemessé tesz és megjobbítja jellemünket. Az a terve, hogy alkalmassá tegyen bennünket a mennyei életre. (Fundamentals of Christian Education, 234.)

Az Úr készen áll, hogy kegyelmét gazdagon árassza ránk, megerősítsen és bátorítson minket. (Testimonies For The Church 6:413.)