2017. augusztus 18., péntek

Örömteli mindennapok: Mi tesz egy helyet Isten házává

“Készítsenek nékem szent hajlékot, hogy ő közöttük lakozzam.” (2Móz. 25:8)


„De ama Magasságos Isten nem kézzel csinált templomokban lakik.” (Apcsel. 7:48)

A keresztyénségből a dolgoknak egy óriási építménye lett, ami kezdetben nem így volt. Az a keresztyénség, amit ma ismerünk, egy nagyon bonyolult dolog. Emberek tették rá a kezüket Isten dolgaira, és az emberek a saját megítélésük szerint próbálták meg felépíteni ezt a nagy dolgot. Ezért van most mindez a zűrzavar, megosztottság és bonyodalom. Valóban nehéz a keresztyénségben járni. A keresztyénség saját maga akadályává vált […]

Krisztus, Isten Fia az Isten hajléka. Isten lakhelye most és az örökkévalóságban az Ő Fiában van. Krisztus Isten hajléka.

Ha szerte járunk az országban, vagy egy városban, nagy vallásos épületeket láthatunk, kereszttel a tetejükön. És amikor az emberek belépnek ezekbe az épületekbe, meghajtják magukat; nagyon tiszteletteljeseknek látszanak. És azt gondolják, hogy az egy szent épület. Ha bármihez hozzányúlunk, akkor az szentségtörésnek számít. Isten számára mindez hiábavalóság, egyáltalán nem jelent semmit. Az egyetlen dolog, ami Istennek számít, nem a csodálatos épület, sem nem az épületben lévő csodálatos dolgok, és még csak nem is a kereszt a tetején. Az egyetlen dolog, ami Istennek számít az, hogy vajon Ő ott van-e. Maga Isten van-e jelen ezen a helyen?

De mi a helyzet velünk? Hallunk hívőket, akik eljönnek egy ilyen összejövetelre, és azt mondják, „Isten házába jövünk.” Amikor eljönnek erre az összejöveteli helyre, talán azt mondják, „Megyek Isten házába.” És amikor imádkoznak, azt mondják, „Nagyon örülünk, hogy ma délelőtt Isten házában lehetünk; jó dolog Istennek a házában lenni.” Mi tesz bármilyen helyet is Isten házává? Ha egyáltalán szent, mi teszi szentté? Nem az épület, az épület nem szent. Nem is az ott összegyűlt hallgatóság. Az egyetlen dolog, ami szentté teszi az, hogy az ÚR ott van. Az Urat nem érdeklik a helyeink vagy a hallgatóságunk; Őt csak az érdekli, hogy találhasson Önmaga számára egy olyan helyet, ahol Ő szívesen jelen lehet. […]

Isten csak ott van, ahol az Ő Fia van. De bárhol, ahol ott van az Ő Fia, ott van Isten.

Isten azt mondta Mózesnek: “Meglásd, hogy mindeneket azon minta szerint készíts, ami a hegyen mutattatott néked” (Zsid. 8:5, 2Móz.25:40). Isten gondolatának csak egyetlen tárgya van, és Ő mindent annak megfelelően végez. Ez az egyetlen cél, ami Isten gondolatában van, az Ő Fia. A szent sátor minden részletében Isten Fiának a jelképes kiábrázolása volt.

Amikor Jézus itt volt a földön, Ő Isten sátora volt. Ő Istennek a lakóhelye volt ezen a világon.

Ami Istentől való, semmi sem kezdődhet az emberrel. Amikor a hajlékot el kellett készíteni, a minta először is a Mennyből jött. A Jézus Krisztusról való kijelentéssel. Isten Szelleme töltött be két embert, akik Isten Szelleme által elkészítettek mindent. Maga Jézus sem kezdte munkálkodását, amíg fel nem kenetett a Szent Szellem által. És ha Jézus, aki a Szellemtől született, és harminc éves koráig jó és tökéletes életet élt, ha Neki szüksége volt a kenetre Isten munkájához, akkor mennyivel inkább minekünk.

A hajlék készítésekor Isten sohasem hagyott semmit sem az ember elképzelésére.

Minden, ami nem Krisztusból való, el fog múlni. Ne essünk tévedésbe. A keresztyénségnek ez az egész építménye próbára lesz téve Krisztus mértéke szerint. A keresztyénség az alapján lesz megpróbálva, hogy mennyi belőle Isten Szent Szellemének a munkája Krisztus mértéke szerint.


“Még egyszer megrázom nemcsak a földet, hanem az eget is” (Zsid.12:26). A mozdítható dolgok el fognak múlni. A rendíthetetlen dolgok fognak megmaradni. És mi az, ami örökre megmarad? Jézus Krisztus. Mindaz, és csakis az, ami Krisztus. Az fog megmaradni.

-T. Austin-Sparks -

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Hogy minden embert tegyünk tökéletessé a Krisztus Jézusban.”  (Kolossé 1,28)


Nem érzed-e bensődben, hogy benned tökéletesség nincs? Nem bizonyítja ezt mindennap? 
Minden könny, mely szemedből kicsordul, azt sírja: „tökéletlen”; szíved minden sóhaja ezt kiálltja „tökéletlen”; az elcsüggedés minden hangja, mely ajkadról elröppen, azzal vádol: „tökéletlen”. Gyakran szívedbe pillantottál anélkül, hogy legalább egy szempillantásig is észlelhettél volna magadban valami tökéletességet. De tökéletlenséged nyomasztó érzése közepette vigaszt találsz itt magad számára: „Krisztusban tökéletes vagy”. Isten szemei előtt „tökéletes vagy Jézusban”; már most „kedvessé lettél a Szerelmesben”. De létezik még más tökéletesség, mely még csak lebeg előttünk, mely Isten minden gyermekének meg lett ígérve. 
Nem felséges-e az, ha azon időre pillantunk, midőn a bűn minden szennye elvétetik a hívőkről és a trón körül fognak állni makula és szeplő nélkül? Akkor Krisztus gyülekezete olyan tiszta lesz, hogy maga a Mindentudó szeme sem talál bennük hibát vagy tisztátalanságot, olyan szentekké és dicsőkké leendenek, hogy bátran énekelhetjük róluk:

„Az üdvözültek
Megszentelve
Dicsőn fénylenek
Ott szentségben.
Annak élnek, aki őket megmentette
És Szentlelkét velük közölte.”

Majd akkor fogjuk megismerni, megkóstolni és elnyerni ezen bár nagy jelentőségű, de rövid szavak boldogságát: „tökéletesek a Krisztusban”! Csak akkor fogjuk teljesen felfogni az Úr Jézusban való üdvösség magasságát és mélységét. Nem repdes szíved az örömtől, ha erre gondolsz? Bármily fekete vagy, egykor dicsőn fogsz tündökölni, bármily tisztátalan vagy, egykor tisztán fogsz előállni. Óh, milyen csodálatos megváltás ez! Krisztus elővesz egy férget és angyallá változtatja azt; Krisztus vesz egy fekete és formátlan gyöngyöt és saját tiszta és szennytelen képmásává alakítja, olyan hasonlíthatatlan szépségben, hogy egy szeráfnak is méltó társává lehet. 
Ó lelkem, állj meg itt és álmélkodj a Krisztusban való tökéletesség e boldogító igazsága fölött!

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja- Mire való a pénzünk?

"Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak. "(1Tim 6,10)



Mi a pénz? A gazdasági életben általános értékmérőként és csereeszközként használt érme vagy bankjegy.

Tehát a pénz eszköz. Amíg eszköz, addig kénytelen engedelmesen szolgálni nekünk. 

Mihelyt céllá válik, kénytelenek vagyunk engedelmesen szolgálni neki. 

Ezért írja Pál apostol: „Akik pedig meg akarnak gazdagodni..., sok esztelen és káros kívánságba esnek, amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik." Ha bálvánnyá válik, elszakít Istentől, mert „nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak" (Mt 6,24).

A másik fontos igazság: érme, tehát csak neki tulajdonított értéke van. S ha ezt többé nem ismerjük el, nem ér semmit önmagában, ki lehet dobni. Ezért is fontos azokra az értékekre is figyelnünk, amelyek önmagukban is megállnak, mégpedig minden időben. 

A szeretetnek, hűségnek, áldozatnak, igazságnak önmagában van értéke. Nem beszélve az Istennel való közösségről, ami magát az életet jelenti a hívőnek. Erre mondta Jézus: az ember életét nem a vagyon tartja meg, hanem ha Istenben gazdag; (Lk 12,15.21).

Hol a pénz helye? Nem a szívünkbe zárva, nem a markunkban szorongatva, hanem a zsebünkben, hogy ha szükség van rá, elköltsük. így marad eszköz. Mondd meg, mire költöd el, s megmondom, ki vagy.

A Biblia szerint nem a pénz rossz önmagában, hanem a pénz szerelme. A pénz lehet áldott eszköz Isten kezében is. De akinek már az lesz a célja, hogy minél több legyen belőle, annak a fejére nő, s az ilyen ember nem tudja többé teljes szívéből szeretni Istent. 

Aki viszont teljes szívéből őt szereti, és felebarátját is úgy, mint önmagát, az mindig tudni fogja, mit kell tennie a pénzével, akár kevés az, akár sok.

Andrew Wommack: Mindennap Jézussal

Életet megváltoztató megtérés


Útra kelek, elmegyek apámhoz, és azt mondom neki:

"...Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened, és nem vagyok méltó arra, hogy fiadnak nevezzenek.
Az apa viszont ezt mondta szolgáinak: Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát, és adjátok rá, húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára!
Hozzátok a hízott borjút, és vágjátok le! Együnk, és vigadjunk, mert ez az én fiam meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott. És vigadozni kezdtek."
 
(Lukács 15,18-24)

Ez egy jó példa a valódi megtérésre.
A fiú nem említette saját jóságát, nem próbálta igazolni cselekedeteit. Ehelyett megalázta magát és apja irgalmasságához járult. 
Hasonlóképpen mi sem járulhatunk Isten elé önigazultsággal, meg kell magunkat aláznunk, hitünket a Megváltóba vetnünk és elfordulnunk minden gonosz utunktól. 

És megalázza magát az én népem, a mely nevemről neveztetik, s könyörög és keresi az én arczomat, és felhagy az ő bűnös életmódjával: én is meghallgatom őket a mennyből, megbocsátom bűneiket, és megszabadítom földjüket. - (2Krónikák 7:14) 

Ez a valódi megtérés – elménk és szívünk belső megváltoztatása, amely hozzáállásunkat és külső cselekedeteinket is megváltoztatja.

A megtérés szükséges része az üdvösségnek. 
Más alkalommal már részletesen beszéltem az Isten szerinti és a nem Isten szerinti szomorúságról. Ennek a fiatalembernek Isten szerinti szomorúsága volt a cselekedetei miatt, és ez a szomorúság megtéréshez vezette őt. Az istentelen szomorúság, vagy másképpen világi szomorúság önközpontú, csak önsajnálatot és áldozat-mentalitást eredményez, amely valaki mást okol a problémáiért. 
Ez a gondolkodásmód természetesen nem vezet megtéréshez, és megtérés nélkül nincs visszatérés az Atyához.

A fiatalember rosszul érezte magát a bűnei miatt, és felismerte, hogy mind a természetes, mind a mennyei Atyja ellen vétkezett. Ez volt a kezdete a teljes helyreállásának mindkettejük felé. 
Ma, ha keresed az Urat, ne hagyd, hogy bármi közéd és Közé álljon! 
Ha Istentől jövő szomorúságot érzel, vidd hozzá és Ő megbocsátja és eltörli örökre. 
Ez megváltoztatja a napodat – és életed következő részét is!


MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-20.nap

A SZERETET AZ JÉZUS KRISZTUS 

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Mert Krisztus, mikor még erőtlenek voltunk, a megfelelő időben meghalt az istentelenekért."
(Róma 5:6, angol fordítás)

• Jézus azért jött, hogy megkeressen és megtarson téged. Minden rossz szavadért és tettedért bocsánatot nyerhetsz azáltal, hogy leteszed életed annak a kezébe, akitől azt eredetileg kaptad.

• A Biblia szerint attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettünk: bűnösök vagyunk. Azonban Isten az Ő egyszülött Fiát küldte el erre a világra, hogy éljünk általa. A királyi trónról szolgaként jött meghalni a mi bűneinkért.

"Ímé én vétekben fogantam, és bűnben melengetett engem az anyám."
(Zsoltárok 51:7)


• Az igazi szeretet egyedül Krisztusban található meg. És miután befogadtad tőle az új élet ajándékát, akkor végre készen állsz arra, hogy vállald a kihívást.

"Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet." -(1János 4:8)

"Szerelmében és kegyelmében váltotta Ő meg őket." (Ézsaiás 63:9)

Mai megvallás: Drek Prince: Erősségek lerontása alapján

Nem csak egy napra ajánlom! Vedd elő rendszeresen ( pl.minden vasárnap)
és hirdesd ki jó hangosan a te házadban :)

25. Vas és réz legyenek a te záraid; és élteden át tartson erőd.
26. Nincs olyan, mint a Jesurun Istene! Az egeken száguld segítségedre, és fenségében a felhőkön.
27. Hajlék az örökkévaló Isten, alant vannak örökkévaló karjai; elűzi előled az ellenséget, és ezt mondja: Pusztítsd!
28. És bátorságban lakozik Izráel, egymaga lesz Jákób forrása a gabona és a bor földén, és az ő egei harmatot csepegnek.
29. Boldog vagy Izráel! Kicsoda olyan mint te? Nép, a kit az Úr véd, a te segítségednek pajzsa, és a ki a te dicsőségednek fegyvere! Hízelegnek majd néked a te ellenségeid, és te azoknak magaslatait taposod.
ÁMEN!!

Köszöntünk Szent Szellem!: KI SEGÍT FELÁLLNI?

"Miközben beszélt, Lélek áradt belém, talpra állított, én pedig hallottam, hogy beszél hozzám."  Ez 2:2; új protestáns fordítás)

Érezted már valaha, hogy valaki talpra kell, hogy segítsen téged? Ezékiel a földre esett az Úr jelenlétében az Ő dicsőségének látványától. Mi is elesünk néha, amikor szembekerülünk a csüggedéssel, a gonosszal vagy valamilyen súlyos problémával. De függetlenül attól, hogy mi okból estünk a földre, a Szentlélek ismét talpra segít bennünket, hogy tovább tudjunk haladni.
Brenda sok éven keresztül igen elismert légi kísérő volt, egészen addig, amíg egy hosszú repülőút során heves légörvénybe nem került a gép, és a nőnek súlyosan megsérült a háta és a válla is. Az ebből következő fájdalmat és lelki szenvedést még egy bonyolult érdekérvényesítési per is nehezítette, melynek során úgy tűnt, nem fogja megkapni a kártérítést, ami pedig járt volna neki. Brenda mély depresszióba zuhant, és anyagilag is tönkrement. Gyülekezetétől kért segítséget, ám hiába, nem kapott választ. Az ország másik végében azonban a Szentlélek arra indította egyik barátnőjét, hogy felhívja, és pontosan azokat a szavakat mondja el, amelyekre Brendának szüksége volt.
- "Azt mondta, olvassam el a Keresztelő Jánosról szóló történetet Lukács evangéliuma 1:41-ből - számolt be tapasztalatáról Brenda. - Egyszerűen megdöbbentem, hogy valaki olyan nagy távolságból felhív, hogy bátorítson és imádkozzon velem, mint ahogy a barátnőm tette." Azóta az Úr ihletésére Brenda sok gyönyörű keresztény éneket írt, amelyeket sokfelé énekelnek az összejöveteleken. Az egyik dal címe: "Szemtől szemben". Ez arról szól, hogy nem kell gondjaink miatt aggódnunk, inkább képzeljük magunk elé, hogy szemtől szemben állunk Jézussal.
Igen, Brenda most szemtől szemben látja magát a szerető Istennel, aki felemelte őt, és szilárd talajra állította lábát. Te is lehetsz ma a Szentlélek eszköze, aki felemel valakit őhozzá. Miközben sokan azzal foglalkoznak, hogyan tudnának másokat kiütni, Isten és az Ő gyermekei azon munkálkodnak, hogy felemeljék a lesújtottakat.
Imádság a mai napra
"Atyám, letérdelek most a kereszt lábához, mert tudom, hogy Jézus szeretete és megbocsátása magasabbra emel engem, mint ahol valaha is voltam."

Jelenések könyve: Levél Laodíceába

Jelenések 3:14-22.


Laodícea az utolsó város, ahova János levelet írt. Nevét 2. Antiokhosz szeleukida király feleségéről, Laodikéről kapta. Ez a helység sok tekintetben különös volt. Nem messze a várostól volt egy meleg vizű forrás. Ezt a vizet bevezették Laodíceába. Ám, mire odaért, lehűlt. Inni meleg, fürödni hideg volt. A város körül a mezőkön fekete színű bárányok legelésztek. Ezek gyapjából szép fekete szövetet készítettek. Egyszer nagy baj történt. A várost elpusztította a földrengés. Az akkori római uralkodó segítséget ajánlott fel az újjáépítéshez, de visszautasították. Azt mondták a település vezetői, hogy akár háromszor is fel tudnák építeni a várost, ha szükséges volna, mert ők olyan gazdagok!

Laodíceában működött egy orvosi iskola, amely különösen nagy sikert ért el a szembetegségek gyógyításában. Különféle gyógyfüvekből szemkenőcsöket készítettek.

Az ebben a városban élő gyülekezet nem kapott semmi dicséretet, csak megrovást. Jézus megrótta azért, mert közömbös, felfuvalkodott, büszke, és mert rövidlátó.

Hát nem éppen a legszebb jellemtulajdonságok. Azért figyelmeztette őket, hogy megváltozzanak, és ott lehessenek Isten országában. A város gyülekezetének helyzete jól jelképezi a mai kor kereszténységét. Ritka az olyan keresztény, aki igazán lelkesedik Isten dolgaiért, és igyekszik mindenben Isten akaratát követni. A legtöbb ember a gazdagságot keresi, és nem jut ideje imádkozásra, Bibliaolvasására, szomszédok látogatására. Ugyanakkor büszkék arra, hogy ők milyen jók. Vajon téged mire int ez a levél? Milyen tanítást akar adni?

A laodíceaiak azt mondták: ’gazdagok vagyunk, nincs szükségünk külső segítségre senkitől’. A gőg, a mások lenézése, lekezelése nagyon rossz emberi tulajdonság! Lehet, hogy vannak nálad nehezebb sorsú fiatalok, ezeket sose nézd le, ne csúfold őket. Ne gondold, hogy csak egy jó megoldás létezik. Lehet másnak is igaza, jó ötlete.

Az ember csak egy dolog miatt értékes: mert Isten annyira szerette, hogy elküldte Jézust, hogy helyette elszenvedje a bűn büntetését, a halált. És Jézus a kis cigánygyereket, a nehezen tanuló osztálytársadat ugyanúgy szereti, mint téged. Ha ezt megértetted és így élsz, akkor Ő azt ígéri, hogy mellé ülhetsz a trónján.

Gyűrűs Panni-

Mai Ima

Drága Mennyei Atyám !

Te jól ismersz engem ,egyedül te tudod igazán , most min megyek keresztül!
Segíts nekem kérlek !
Segíts , hogy képes legyek meghallani tanácsaidat , észrevenni vezetésedet , hogy azon az úton mehessek tovább , melyet Te készítettél el nekem !

Jézus Krisztus nevében , Ámen!


Efézusbeliekhez írt levél 2. rész 10. vers


Efézusbeliekhez írt levél 2. rész

1. Titeket is megelevenített, a kik holtak valátok a ti vétkeitek és bűneitek miatt,
2. Melyekben jártatok egykor e világ folyása szerint, a levegőbeli hatalmasság fejedelme szerint, ama lélek szerint, mely most az engedetlenség fiaiban munkálkodik;
3. A kik között forgolódtunk egykor mi is mindnyájan a mi testünk kívánságaiban, cselekedvén a testnek és a gondolatoknak akaratját, és természet szerint haragnak fiai valánk, mint egyebek is:
4. De az Isten gazdag lévén irgalmasságban, az Ő nagy szerelméből, melylyel minket szeretett,
5. Minket, kik meg voltunk halva a vétkek miatt, megelevenített együtt a Krisztussal, (kegyelemből tartattatok meg!)
6. És együtt feltámasztott és együtt ültetett a mennyekben, Krisztus Jézusban:
7. Hogy megmutassa a következendő időkben az Ő kegyelmének felséges gazdagságát hozzánk való jóságából a Krisztus Jézusban.
8. Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
9. Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.
10. Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, a melyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk.
11. Annakokáért emlékezzetek meg arról, hogy egykor ti a testben pogányok, kiket körülmetéletlenségnek nevez vala amaz úgynevezett s a testen kézzel megcsinált körülmetélkedés,
12. Hogy ti, mondom, abban az időben Krisztus nélkül valók voltatok, Izráel társaságától idegenek, és az ígéret szövetségeitől távolvalók, reménységetek nem vala, és Isten nélkül valók voltatok e világon;
13. Most pedig a Krisztus Jézusban ti, kik egykor távol valátok, közelvalókká lettetek a Krisztus vére által.
14. Mert Ő a mi békességünk, ki egygyé tette mind a két nemzetséget, és lerontotta a közbevetett választófalat,
15. Az ellenségeskedést az Ő testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén; hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Ő magában, békességet szerezvén;
16. És hogy megbékéltesse az Istennel mind a kettőt, egy testben a keresztfa által, megölvén ezen az ellenségeskedést.
17. És eljövén, békességet hirdetett néktek, a távol valóknak és a közel valóknak.
18. Mert Ő általa van menetelünk mindkettőnknek egy Lélekben az Atyához.
19. Azért immár nem vagytok jövevények és zsellérek, hanem polgártársai a szenteknek és cselédei az Istennek,
20. Kik fölépíttettetek az apostoloknak és prófétáknak alapkövén, lévén a szegletkő maga Jézus Krisztus,
21. A kiben az egész épület szép renddel rakattatván, nevekedik szent templommá az Úrban;
22. A kiben ti is együtt építtettek Isten hajlékává a Lélek által.

Napi áhítat: Bezárt kert az én húgom

Hét témája: Kert

Olvasmány: Énekek 4

A házastársak egymás számára csodálatos kertek, amelyben gyönyörrel járhatnak.
1„De szép vagy, kedvesem, de szép vagy! Szemeid galambok fátyolod mögött. Hajad olyan, mint egy kecskenyáj, mely Gileád hegyéről hullámzik alá. 2Két fogsorod olyan, mint a megnyírt juhnyáj, mely az úsztatóból jött fel: mindegyiknek van ikerpárja, nincs köztük hiányos. 3Ajkad, mint a karmazsinfonál, és bájos vagy, ha beszélsz; halántékod, mint gránátalmagerezd a fátyolod mögött. 4Nyakad oly karcsú, amilyennek Dávid tornya épült. Ezer kerek pajzs függ rajta, mind vitézek pajzsa. 5Két melled, mint két őzike, mint gazellapár, mely liliomok közt legel. 6Ha hűs szél támad, és megnyúlnak az árnyak, elmegyek a mirha-hegyre és a tömjénhalomra. 7Mindened oly szép, kedvesem, semmi hibád sincsen. 8Jöjj hozzám a Libánonról, menyasszonyom, jöjj hozzám a Libánonról! Nézz le az Amáná csúcsáról, a Szenír és a Hermón csúcsáról, az oroszlánbarlangoktól, a párducok hegyeiről! 9Megdobogtattad szívemet, húgom, menyasszonyom, megdobogtattad szemed egy pillantásával, nyakdíszed egy láncocskájával. 10Mily szép a szerelmed, húgom, menyasszonyom! Mennyivel jobb szerelmed a bornál, olajod illatosabb minden balzsamnál. 11Színméz csepeg ajkadról, menyasszonyom, méz és tej van a nyelveden, s ruháid illata, mint a Libánon illata! 12Bezárt kert az én húgom, menyasszonyom, bekerített forrás, lepecsételt kút. 13Paradicsomkert nőtt rajtad: gránátalmák édes gyümölcsökkel, ciprusok nárdusokkal, 14nárdus és sáfrány, illatos nád és fahéj, sok tömjénfával, mirha és aloé, sok drága balzsammal; 15kertekben levő kút, élő víz forrása, mely a Libánonról csörgedezik. 16Támadj föl, északi szél, jöjj elő, déli szél, fújj rá kertemre, áradjon illata! Jöjjön el kertjébe szerelmesem, és egye annak édes gyümölcsét!”


Magyarázat:

A „kertek” sorozatban ma a szerelem bezárt kertjéhez érkezünk, hogy betekintsünk annak kerítésén. – Mit láthat ott egy 83 éves öregember?! Egy kedves teológiai professzorom mondta még ifjú szeminarista koromban: „Eljöhet nálad is az az idő, amikor úgy fogod fel ezt a könyvet, mint egy ókori, gyönyörűséges szerelmes versgyűjteményt. Jusson eszedbe majd, hogy az egyik szereplő talán éppen te vagy mint az Úr választottja, a másik pedig Jézus Krisztus, a megváltott ember és a gyülekezet örök égi Vőlegénye!” Szívműtétem után néhány nappal történt, ezelőtt pár évvel. Sötét éjszaka. Riadt ébredés kórházi fekhelyemen. Csak tátogok, nincs elég levegőm! Nyomom a riasztógombot, fut a nővérke. Orrom alá sprőd műanyag csövet erősít, megnyitja az oxigénpalackot. Hűvös légáram surrogó hangját hallom-érzem. Visszatér eszméletem. Jézusra gondolok, drága égi Vőlegényemre. – Uram! Ott vagyok már nálad? Vagy még mindig itt, ebben a bezárt kertben? Kérlek, ölelj magadhoz! De kaptam még egy kevés időt, hogy ezt elmondhassam. Azóta nekem a „bezárt kert” Jézus Krisztus örök szerelmét jelenti. Irántam, aki nem vagyok méltó, de akit ő mégis üdvözíteni akar.

(Gerzsenyi Sándor)

Reggeli dicséret: Hinni Istenben

"És Jézus felelvén monda nékik: Legyen hitetek Istenben."
(Márk evangéliuma 11. fejezet 22. vers)

Ezzel a felhívással válaszolt Jézus Péternek, aki csodálkozva nézte azt az út mellett gyökerestül kiszáradt fügefát, melyet Ő, a Mester előző nap megátkozott, mivel nem talált rajta gyümölcsöt.

Ez a terméketlen fügefa szimbolizálta azokat a farizeusokat, akik a kegyesség látszatával hivalkodva, bibliai tudásukat fitogtatva jobbnak tartották magukat másoknál. A külsőségek tekintetében - imádság, böjt, tizedfizetés, szombat - életük valóban tökéletesnek tűnt, de Jézus látta, hogy nem az Istenbe vetett hit, nem a belé vetett bizalom, hanem a magamutogatás, a hatalomvágy, mozgatta őket.

"Legyen hitetek Istenben" - mondja Jézus, úgy, hogy ma, a mi szívünket vizsgálja. S vajon talál-e hitet? Egyáltalán mi is valódi hit?

"Az üdvösségre vezető hit, nem alkalmi hit, nem pusztán értelemmel való belátás, hanem amely a szív mélyén gyökerezik és személyes Megváltójaként ragadja meg Krisztust, aki véglegesen képes üdvözíteni mindenkit, aki az Atyához jön általa.

Nem valódi a hited, ha azt hiszed, hogy Jézus másokat üdvözíthet, de téged nem. Valódi hit akkor nyilvánul meg, amikor a lélek az üdvösség egyedüli reményeként kapaszkodik Jézusba.

Ez a hit arra készteti birtokosát, hogy lelkének minden szeretetét Krisztusra irányítsa. Értelme a Szentlélek irányítása alatt van, jelleme pedig az isteni hasonlatosság mintájára alakul. Hite nem holt, hanem szeretet által munkálkodó hit.

Miért nem teszünk hát félre minden hitetlenséget és figyelmezünk Jézus szavára? Nyugalmat akartok, békességre vágytok? Higgyetek benne kitartó hittel és Ő meg fog szabadítani. Törekedjetek kiegyensúlyozott, határozott és vidám lelkületre! Táplálkozzatok Krisztusból, az élet kenyeréből, és életetekben megmutatkozik az ő jellemének és lelkületének kedvessége."

Bejegyezte: Szilárd

2017. augusztus 17., csütörtök

Krisztusi élet: KRISZTUS A MI TÖKÉLETES PÉLDAKÉPÜNK

Képviseljük Krisztust, a tökéletes példaképet„Jézus pedig gyarapodék bölcsességben és testének állapotában, és az Isten és emberek előtt való kedvességben” (Lk 2:52)


Az ember elbukott. Isten képe, amelyre teremtetett, eltorzult benne. Engedetlensége által hajlamai a rossz felé viszik, ereje gyenge, sorsa pedig nem egyéb, mint nyomorúság és gyötrelem. Isten azonban Krisztus által létrehozott egy utat a menekülésre, és mindenkihez szól: „Legyetek hát tökéletesek”.

Célja az, hogy az ember keresse az igazságot, és nemeslelkűség jellemezze, és ebben az esetben Ő győzelmet ad. Elküldte Fiát erre a világra, hogy viselje a bűn büntetését, és hogy megmutassa az embernek, hogyan élhet bűntelenül.
Krisztus a mi példaképünk. Tökéletes példát hagyott ránk gyermekségétől kezdve felnőtt koráig. Lejött a földre, és átment az emberi tapasztalat minden fokozatán. A
 bűn nem talált helyet szívében. Földi életének kezdetétől egészen a végéig folttalanul megőrizte hűségét Isten iránt.

Az Ige azt mondja róla: „A kis gyermek pedig növekedék, és erősödék lélekben, teljesedve bölcsességgel; és az Istennek kegyelme vala ő rajta.” (Lk. 2:40).
 „Jézus pedig gyarapodék bölcsességben és testének állapotjában, és az Isten és emberek előtt való kedvességben” (Lk 2:52)

A Megváltó nem élt saját megelégedésére… Ezen a világon nem volt még háza sem, hanem barátainak jóindulatától függött, akik gondoskodtak róla. Jelenléte azonban a földi mennyországot jelentette. Naponta találkozott próbákkal és kísértésekkel, de nem adta meg magát, és nem bátortalanodott el. Mindig türelmes és vidám volt, a szenvedők pedig úgy fogadták Őt, mint az élet, béke és egészség hírnökét. Életében nem lehetett semmit találni, ami nem lett volna tiszta és nemes…
Isten ígérete így hangzik: „Legyetek szentek, mert Én szent vagyok”. A szentség Isten dicsőségének visszatükrözését jelenti. De ahhoz, hogy visszatükrözzük ezt a dicsőséget, együtt kell működnünk Istennel. Az elmének és szívnek meg kell üresednie mindattól, ami rosszra visz. Őszinte vággyal kell olvasnunk és tanulmányoznunk Istennek Igéjét, hogy lelki erőt nyerjünk belőle. Az Ige mennyből származó kenyér. Akik befogadják, és élik, növekedni fognak Isten erejében. Mindabban, amit Isten tesz értünk, a szentség elérése a cél. Ő kezdettől arra választott ki minket, hogy szentek legyünk. Krisztus kijelenti: „Isten akarata a ti megszentelődésetek”.
Szeretnétek, hogy vágyaitok és hajlamaitok alárendelődjenek Isten akaratának?

Az Üdvözítő életét élni, legyőzni az önző vágyakat, bátran és örömmel betölteni kötelességünket Istennel és embertársainkkal szemben – íme, ezek vezetnek el minket a győzelemre.

Ezek készítenek fel, hogy folt és tisztátalanság nélkül, jellemünknek a Bárány vérében megmosott és megfehérített ruhájában megálljunk Isten ragyogó trónusa előtt.
(Sign of the Times, 1904. március 30.)

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-19.nap

A SZERETET LEHETETLEN

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Szeretteim, szeressük egymást: mert a szeretet Istentől van; és mindaz, aki szeret, az Istentől született, és ismeri az Istent." 
(1János 4:7)

• Ez a negyven napos kaland egy fontos titkot tartogat számodra. Bizonyára sok mindent megtanultál az önzetlenségről, a kedvességről; egy azonban bizonyos: te nem vagy képes feltétel nélküli szeretetet (agapét) előállítani a saját szívedből, az teljesen más dolog.

• De mégis akkor hogyan vagyunk képesek így szeretni? Az agapé szeretetre csak Isten képes. De mivel annyira szeret téged, úgy dönt, hogy rajtad keresztül juttatja kifejezésre.

• Ha nem vagy rendben Istennel, akkor nem tudod igazán és őszintén szeretni a társadat. A kellemetlen hír tehát ez: a szeretet, mely minden próbát kiáll, elérhetetlen mindaddig, amíg azt önmagadban keresed.


"Ő azonban véghetetlen bőséggel képes mindent megtenni,
feljebb hogynem mint kérjük vagy elgondoljuk, a mibennünk munkálkodó erő szerint."
(Efézus 3:20, angol fordítás)

"Embereknél ez lehetetlen, de Istennel minden lehetséges." (Máté 19:26, angol fordítás)

IMA- Igei megvallás

Zsoltárok könyve 6. rész

1. Az éneklőmesternek a neginóthra, a seminith szerint; Dávid zsoltára.
2. Uram, ne feddj meg engem haragodban, és ne ostorozz engem búsulásodban.
3. Könyörülj rajtam Uram, mert ellankadtam: gyógyíts meg engem Uram, mert megháborodtak csontjaim!
4. Lelkem is igen megháborodott, és te, oh Uram, míglen?
5. Térj vissza Uram, mentsd ki lelkemet, segíts meg engem kegyelmedért;
6. Mert nincs emlékezés rólad a halálban, a seolban kicsoda dicsőít téged?
7. Elfáradtam sóhajtozásomban, egész éjjel áztattam ágyamat, könyhullatással öntöztem nyoszolyámat.
8. Szemem a bánattól elbágyadt, megvénhedett minden szorongatóm miatt.
9. Távozzatok tőlem mind, ti bűnt cselekedők, mert meghallgatja az Úr az én siralmam szavát.
10. Meghallgatja az Úr az én könyörgésemet, elfogadja az Úr az én imádságomat.
11. Megszégyenül majd és igen megháborodik minden ellenségem; meghátrálnak és megszégyenülnek hirtelen.

Csendes percek: Ő SOHASEM FORDUL EL TŐLEM

,,Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen,
az ezt mondhatja az ÚRnak: Oltalmam és váram, Istenem, akiben bízom!
Mert ő ment meg téged a madarász csapdájától, a pusztító dögvésztől.
Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz, pajzs és páncél a hűsége.
Nem kell félned a rémségektől éjjel, sem a suhanó nyíltól nappal,
sem a homályban lopódzó dögvésztől, sem a délben pusztító ragálytól.
Ha ezren esnek is el melletted, és tízezren jobbod felől, téged akkor sem ér el.
A te szemed csak nézi, és meglátja a bűnösök bűnhődését.
Ha az URat tartod oltalmadnak, a Felségest hajlékodnak,
nem érhet téged baj, sátradhoz közel sem férhet csapás.
Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon,
kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.
Eltaposod az oroszlánt és a viperát, eltiprod az oroszlánkölyköt és a tengeri szörnyet.
Mivel ragaszkodik hozzám, megmentem őt, oltalmazom, mert ismeri nevemet.
Ha kiált hozzám, meghallgatom, vele leszek a nyomorúságban, kiragadom onnan, és megdicsőítem őt. Megelégítem hosszú élettel, gyönyörködhet szabadításomban.,,
Zsolt 91.

,,Vigasztaljon meg engem szereteted, ahogyan megígérted szolgádnak.,, (Zsolt 119,76)

Két cicám, Szamanta és Kloé szeretnek az ölemben feküdni. Kloé nagyon ragaszkodó és gyengéd, míg Szamanta folyton arra vár, hogy kényeztessem. Néha úgy tűnik, ahányszor csak leülök, Szamanta lesben áll és az ölembe ugrik. Időnként bosszantó, mennyire igényli az állandó figyelmemet.
Egy reggel, amikor ellöktem magamtól, az jutott eszembe, hogy Isten sohasem taszít el magától, ha hozzá megyek. Néha magabiztos vagyok az Istennel való kapcsolatomban, és örömömet lelem dicsőítésében és abban, ahogyan keresem a segítségét. Máskor viszont kétségbeesetten futok hozzá, mert vigaszra és menedékre van szükségem. Fontos, hogy Isten irántam való szeretetéről újra meggyőződjek. A Bibliában sok igeszakasz beszél arról, hogy Isten szeret minket, és mindig velünk lesz. Nem kell aggódnom, vajon van-e Istennek számomra ideje, vagy kedvesen fogad-e majd. Istennek mindig van ideje és szerető karját mindig kinyújtja felénk.

Imádság: Drága Istenünk, köszönjük, hogy szeretsz, mindig velünk vagy, bátorítasz és vigasztalsz bennünket. Ámen.

Ma szeretnék valakit bátorítani Isten szeretetében.
IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIKNEK MEGERŐSÍTÉSRE VAN SZÜKSÉGÜK!

Pat Luffman Rowland (Tennessee, USA)

Derek Prince: Ha most pusztában vagy, szólj a Kősziklához!

"Megnyitotta a kősziklát és víz zúdul ki, folyóként futott a sivatagon." (Zsoltárok 105,41) 


Ez egy kép arról, hogyan látta el Isten az Ő népét, Izraelt, negyven éves vándorlásuk során a sivatagban. Száraz és puszta föld volt, folyók, patakok, tavak nélkül, ahol szinte egyáltalán nem volt víz. Isten mégis bőségesen ellátta őket vízzel. Nagyon szokatlan módon fakasztott vizet: egy kősziklából. Ha látsz egy sziklát a sivatagban, ahogy én is számtalanszor láttam, keménynek és merevnek tűnik. Mi jó származhat belőle? A kőszikla képében azonban tudjuk, hogy Isten maga volt a néppel: "mert ittak a szellemi kősziklából, amely követi őket: e kőszikla pedig a Krisztus volt." (1Korinthus 10,4) Isten maga volt a kőszikla, és belőle fakadt népének bőséges ellátása. Fontos az is, hogy Izrael tudta, hogyan közelítsen a kősziklához. 
Egyik alkalommal Mózesnek rá kellett sújtania. Máskor szólnia kellett hozzá. Minden alkalommal, mikor hitben, engedelmesen közeledett, a látszólag puszta és barátságtalan kősziklából bőségesen fakadt fel a víz, és áradt, mint egy folyó a sivatagban. 
Gyakran így van a mi életünkben is. A pusztaság közepén találjuk magunkat, mikor úgy tűnik nincs ellátás. Bár Isten ott van. Ott van egy szikla képében – ami keménynek és merevnek tűnik, amitől hajlamosak lennénk el is fordulni. 
De mikor felismerjük benne Istent, és hitben és engedelmesen közeledünk, akkor a kőszikla ellátásunk forrásává válik. Ámen!

Reggeli gyöngyszemek: Örvendezzünk a kegyelem gazdagságában!

„Találj örömöt mind te, mind a lévita és a közted lévő jövevény is mindabban a jóban, amit az ÚR, a te Istened ad neked és házad népének.” (5Móz 26:11)



Fejezzük ki hálánkat és dicséretünket Isten iránt minden áldásáért, és minden vigasztalásért, amiben részesít minket! Isten minden családot fel akar készíteni a mennyei otthonokban való lakozásra; adjunk hát dicsőséget neki kegyelme gazdagságáért! Ha a gyermekeket otthon arra nevelnénk, hogy hálásak legyenek minden jó dolog Adományozója felé, akkor a mennyei kegyelem megnyilvánulna családjainkban. Öröm hatná át az otthoni életet, és az ilyen otthonból érkező fiatalok a tisztelet lelkületét vinnék magukkal az iskolába és a gyülekezetbe. Bejárásuk lenne a mennyei szentélybe, ahol Isten találkozik népével, tisztelet övezné a vallási szertartásokat és hálás dicséret szállna Isten felé gondviseléséért…

Minden ajándékot hálával kell fogadnunk, és akkor ezek a lelki áldások értéke megkétszereződik; a család minden tagjának gondolkodását megszenteli Isten Igéjének igazsága. Az Úr Jézus közel van mindazokhoz, akik megbecsülik kegyelme ajándékait. Az ilyen emberek minden ajándékot a jótevő, szerető, gondoskodó Istenre vezetnek vissza, akit minden vigasztalás kútfőjének és a kiapadhatatlan kegyelem forrásának tartanak.

Ha jobban kifejeznénk hitünket, ha jobban örvendeznénk az áldásoknak – Isten nagy irgalmának és szeretetének -, több hitünk és örömünk lenne.
Nincs nyelv, mely kifejezhetné, a véges elme fel sem foghatná az áldásokat, melyek Isten jóságának és szeretetének megbecsüléséből származnak. 
Már itt a földön is miénk lehet az öröm soha ki nem apadó kútforrása, mert azt az Isten trónjából áradó folyamok táplálják. 

Kenneth E. Hagin : Hatalmas fegyver!

,,Mert a mi hadviselésünk fegyverei nem testiek, hanem Isten által hatalmasak erősségek lerontására.,, — 2KORINTHUS 10,4.



Bár új teremtéssé lettünk — Isten teremtett minket a Krisztus Jézusban — és bár kikerültünk a sátán hatalma alól, még mindig egy olyan világban élünk, amelyet a sátán irányít.
A Biblia a sátánt „e világ istenének” (2Kor. 4,4) és a „levegőbeli hatalmasság fejedelmének” (Ef. 2,2) nevezi. Krisztus is „e világ fejedelmének” nevezte őt. (Ján. 12,31. 14,30. 16,11.)
Isten Igéje szerint a minket körülvevő légkör tele van olyan ellenséges erőkkel, amelyek megkísérlik tönkretenni közösségünket az Atyával, és meg akarnak fosztani hatékonyságunktól a Mester szolgálatában.

A mi Atyánk azonban hatalmasan gondoskodott rólunk a megváltás tervében, adott nekünk egy olyan fegyvert, amit használhatunk a sátán ellen. Ez a hatalmas fegyver azonban nemcsak a saját hasznunkra adatott, hanem a körülöttünk élő sátán uralta emberek érdekében is. Ez a hatalmas fegyver Jézus neve.

Megvallás
Az én vitézkedésem fegyverei nem testiek, hanem Isten által hatalmasak erősségek lerontására. Ahol a sátán erői erősségeket építenek fel, én leronthatom azokat Jézus hatalmas nevével. A sátán nem tud ellenállni ennek a névnek. Ez a név pedig hatalmas fegyverként adatott nekem, hogy használjam az ellenség erői ellen.

REINHARD BONNKE

Képzeljük el, amint két ejtőernyős egyszerre ugrik ki a repülőgépből. Mindkettő ejtőernyővel, természetesen. Az egyikük zuhanás közben összekulcsolja a karjait, figyelmen kívül hagyja a kioldózsinórt, és azt mondja magában: „Az ejtőernyő teljes védelmet biztosít számomra”. Még közvetlenül a földbe csapódáskor is ezt mondogatja, és szörnyethal. A másik azonban tudja, hogy csak akkor van biztonságban, ha megtesz valamit. Meghúzza hát a kioldózsinórt, és biztonságban földet ér. Sok mindent tudhatunk a keresztény hitről. Tisztelhetjük Jézust, és egyet is érthetünk azzal, hogy amit tett a kereszten, az válasz a szükségeinkre. Azonban amíg nem kérjük tudatosan a segítségét, és nem szánjuk oda az életünket Neki, ez a tudás olyan, mint a becsukott ejtőernyővel való zuhanás. Sürgősen tennünk kell valamit: meg kell húznunk a kioldózsinórt, míg van rá időnk. Mit jelent meghúzni a kioldózsinórt?
„Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül” (Róma 10,13).
Ennél többet nem tudunk, de nem is kell tennünk. Senki sem üdvözítheti önmagát - csak annyit tehetünk, hogy hittel ráhagyatkozunk arra, amit Jézus a kereszten elvégzett.
Áldjon az Úr benneteket! REINHARD BONNKE

Napi áhítat: Nábót szőlője

Hét témája: Ker

Olvasmány: 1Kir 21,1–16

Amit az élet rád bízott, arra neked kell vigyáznod, neked kell őrizned.
1„Ezek után a következő dolog történt: A jezréeli Nábótnak szőlője volt Jezréelben, Samária királyának, Ahábnak a palotája mellett. 2Egyszer Aháb így szólította meg Nábótot: Add nekem a szőlődet, hadd legyen az veteményeskertem, mert közel van a házamhoz! Adok helyette jobb szőlőt, vagy ha jónak látod, pénzben adom meg az árát. 3Nábót így felelt Ahábnak: Az ÚR őrizzen meg attól, hogy odaadjam neked atyai örökségemet! 4Aháb elkeseredve és haragosan ment haza a válasz miatt, amelyet a jezréeli Nábót adott neki, amikor ezt mondta: Nem adom neked atyai örökségemet. Lefeküdt az ágyára, arcát befelé fordította, és nem evett semmit. 5A felesége, Jezábel azonban odament hozzá, és így szólt: Min keseredett el úgy a lelked, hogy semmit sem eszel? 6Ő így válaszolt: Beszéltem a jezréeli Nábóttal, és azt mondtam neki, hogy adja nekem a szőlőjét pénzért, vagy ha úgy tetszik neki, szőlőt adok helyette. De ő azt mondta: Nem adom neked a szőlőmet. 7A felesége, Jezábel ezt mondta neki: Hát nem te uralkodsz most Izráelben? Kelj föl, egyél, és légy jókedvű! Majd én megszerzem neked a jezréeli Nábót szőlőjét. 8Ekkor leveleket írt Aháb nevében, lepecsételte annak gyűrűjével, és elküldte a leveleket azoknak a véneknek és nemeseknek, akik Nábóttal egy városban laktak. 9A levelekben ezt írta: Hirdessetek böjtöt, és ültessétek Nábótot a nép élére. 10Vele szembe pedig ültessetek két hitvány embert, akik így tanúskodjanak ellene: Átkoztad Istent és a királyt! Azután vigyétek ki, és kövezzétek agyon. 11A város polgárai, a vének és a nemesek, akik abban a városban laktak, úgy is tettek, ahogyan Jezábel megüzente nekik, és ahogyan a nekik küldött levelekben írta. 12Böjtöt hirdettek, és Nábótot a nép élére ültették. 13Odajött a két hitvány ember is, leültek vele szemben, és ezek a hitvány emberek így tanúskodtak Nábót ellen a nép előtt: Átkozta Nábót Istent és a királyt! Ezért kivitték őt a városból és agyonkövezték. 14Azután ezt az üzenetet küldték Jezábelnek: Agyonkövezték Nábótot. 15Amikor Jezábel meghallotta, hogy agyonkövezték Nábótot, így szólt Jezábel Ahábhoz: Kelj föl, vedd birtokba a jezréeli Nábót szőlőjét, amelyet nem akart pénzért neked adni, mert nem él már Nábót, hanem meghalt. 16Amikor Aháb meghallotta, hogy Nábót meghalt, fölkelt Aháb, lement a jezréeli Nábót szőlőjébe, és birtokba vette azt.”

Magyarázat:

Ez is egy kert, amiről ma olvasunk. A história régóta ismerős a bibliaolvasók számára. Most azonban e történetet próbáljuk valami példázatos esetnek felfogni! Nábót egy tisztességes, régi, zsidó szőlősgazda. Közel van a kertje a király gazdaságához. A harácsoló gazdag úr szemet vet Nábót szőlőjére. Ő azonban nem akar megválni atyái örökségétől. Nem és nem! A rossz hírű Jezábel királynőnek azonban csalafinta ötlete támad. Hamis tanúkat bérel föl, akikről Bibliánk így beszél: „két hitvány (istentelen) ember”! Ezek a megvásárolható emberek istenkáromlónak és király ellen lázadónak hazudják a bíróság előtt az ártatlan Nábótot. A ravaszsággal elegy gyűlölet azonban hatékony, mert a bevádolt szőlősgazdát hamarosan halálra kövezik a város falain kívül. Vigyázat! Isten kertjére, a gyülekezetre fáj a foga régóta a „hitvány” sátánnak. Meg akarná szerezni magának. Mindig, minden korban és mindenütt kitalálja a maga sajátos, ravasz fortélyait, hogyan érhetné el céljait. Napjainkban szakadást szít a „kert” gondozói között. Hazug pletykákkal egymás ellen hangolja a régóta együtt dolgozó munka- és harcostársakat. Hamis tanokkal permetezi a virágzó gyümölcsfákat, nehogy sok gyümölcsöt teremjenek. Minket is bele akar rángatni ravasz terveibe. Ragaszkodjunk szerető szívvel az atyai örökségünkhöz, és őrizzük annak értékeit, tisztaságát!

(Gerzsenyi Sándor)

Reggeli dicséret: A felkínált ajándék

„Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért, még ha nincs is pénzetek! Jöjjetek, vegyetek és egyetek! Jöjjetek, vegyetek bort és tejet, nem pénzért és nem fizetségért! Minek adnátok pénzt azért, ami nem kenyér, keresményeteket azért, amivel nem lehet jóllakni? Hallgassatok csak rám, és jó ételt fogtok enni, élvezni fogjátok a kövér falatokat! Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám! Hallgassatok rám, és élni fogtok! Örök szövetséget kötök veletek, mert hűséges maradok Dávidhoz.”- Ézsaiás könyve 55. fejezet 1-3. verse

Az Isten hűsége Izrael iránt nem változott. Ellenben Izrael hitetlenség miatt sokszor elhajlott az Úr mellől, úgyhogy határozott intésekkel kell figyelmeztetni szeretett népét arra, hogy Ő az Úr az egyedül egy igaz Isten.

Első olvasásra úgy tűnhet, mintha egy piaci árusként szólalna fel Ézsaiás próféta a piactér kellős közepén úgy, mint a legaktuálisabb figyelmeztetésként, de természetesen nagy valószínűséggel nem a piacon, hanem egy istentiszteleti rendje keretein belül szól ilyen szokatlanul a próféta. (Olvashatunk hasonló hívogatást a bölcsességirodalomban a Példabeszédek könyvének 9. fejezetében) Még egy érdekes párhuzam, hogy Jézus hasonlóképpen szólt János evangéliuma 7. fejezet 37-38-as verse alapján (Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott:
 „Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek!”) mint, ahogy a próféta tette.

Az élő vízről szóló tanítás számomra a Samáriai asszony történetén keresztül domborodik ki a legjobban, amikor Jézus egyértelművé teszi számomra, hogy Ő olyan forrás, amely örök életnek kútforrása. Őt megismerve az ember olyan dolgokra lesz képes, mint amelyekre a korábbiakban nem volt, és ezek között az egyik legfontosabb a hitelesség kérdése számomra. Ha iszol abból a vízből, amelyet Jézus kínál fel számodra, belülről fog megváltoztatni, amitől egészséges leszel. Ezt pedig nem pénzért, alamizsnáért kínálja fel neked hanem ingyen, úgy, hogy Ő sosem lesz hűtlen hozzád!

Bejegyezte: Laszlo Osvald

Zsoltárok könyve 56. rész


1. Az éneklőmesternek a Jónathelem rehokimra; Dávidnak miktámja; mikor megragadták őt a filiszteusok Gáthban.
2. Könyörülj rajtam Istenem, mert halandó tátog ellenem és mindennap hadakozván, nyomorgat engem!
3. Ellenségeim minden napon tátognak reám: bizony sokan hadakoznak ellenem, oh magasságos Isten!
4. Mikor félnem kellene is, én bízom te benned.
5. Isten által dicsekedem az ő igéjével; az Istenben bizom, nem félek; ember mit árthatna nékem?
6. Minden nap elforgatják beszédeimet; minden gondolatjok ellenem van, ártalomra.
7. Egybegyűlnek, elrejtőznek, sarkaimat lesik, mert kivánják az én lelkemet.
8. Gonoszsággal menekedhetnének? Haraggal rontsd meg, oh Isten, a népeket!
9. Bujdosásomnak számát jól tudod: szedd tömlődbe könnyeimet! Avagy nem tudod-é azoknak számát?
10. Meghátrálnak majd ellenségeim, mikor kiáltok; így tudom meg, hogy velem van az Isten.
11. Dicsérem Istent, az ő ígéretéért, dicsérem az Urat az ő igéretéért.
12. Istenben bízom, nem félek; ember mit árthatna nékem?
13. Tartozom, oh Isten, az én néked tett fogadásaimmal; megadom néked a hálaáldozatokat;
14. Mert megszabadítottad lelkemet a haláltól, bizony az én lábaimat az eleséstől; hogy járjak Isten előtt az életnek világosságában.

Reggeli dicséret- Figyelj a láthatatlanra!

„Pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket felülmúló, nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mert nem a láthatókra szegezzük tekintetünket, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok meg örökkévalók.” 2.Korintusi levél 4: 17-18.

Ha csak a látható dolgokra nézünk, akkor folyamatosan lehorgasztott fejjel járhatnánk. De milyen kegyelmes a mi Istenünk. Elkészítette számunkra az örök életet.
A valódi vigasztalás az Úr szabadító tetteire való rámutatás. Isten hordozott bennünket a múltban, és Ő nem feledkezik el rólunk a jövőben sem. Sok esetben a nehézségek, a próbák épp a hitünket akarják erősíteni. Azt akarja, hogy tartsunk ki; még egy kicsit legyünk türelemmel, és a szabadítás itt lesz. Pál „pillanatnyi” és „könnyű” szenvedésnek nevezte azokat a nehézségeket, amit itt és most kell elhordozni. Ezek a valóságban nagyon is hosszúnak tűnnek, és embert próbálóak. Az örökkévalósághoz képest azonban rövidek és csekélyek.
Amikor ott leszünk az új Jeruzsálemben, és letekintünk az aranyfalakról, akkor már valóban igaz lesz a „pillanatnyi” és „könnyű” kifejezés.
Igyekezz minél többet ezzel a ma még láthatatlan országgal foglalkozni!

Van egy csodaszép ének: Jeruzsálem gyöngyökből. Kérlek, tegyél félre most mindent, és hallgasd meg, milyen csodaszép otthont készített nekünk a mi drága Megváltónk!

Szerző: Gyürüs Panni

Aki szereti a kórus énekeket azoknak ajánlom meghallgatásra sok szeretettel:

REMÉNYSÉG FÉRFIKÓRUS - JERUZSÁLEM GYÖNGYÖKBŐLhttps://www.youtube.com/playlist?list=PLWrfXThKEufhWsZmDqG4pcYMHhnrGl0kn

2017. augusztus 16., szerda

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-18.nap

A SZERETET MEGÉRTÉSRE TÖREKSZIK 

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Boldog ember, aki megnyerte a bölcsességet, és az ember, aki megértést szerez."
(Példabeszédek 3:13, angol fordítás)

• Amikor egy férfi próbál meghódítani egy nőt, akkor alaposan "tanulmányozza", többek között azt, hogy mit kedvel. A nők pedig kezdetben csodálattal tekintenek a férfira, mint választottukra. Házasság után ezek az érzések elkezdenek elhalványulni. Kiderül, hogy a "tökéletes társ" is egy törékeny ember.

• Gondolj bele, ha a házasságkötésig tartó tanulmányozás érettségit érne; nem-e kellene folytatnod a főiskolai, egyetemi, majd doktori fokozatig ezt a felfedezést?

• Néhány köztetek lévő probléma forrása egyszerűen csak az, hogy nem értitek meg a másikat. Kötelezd el magad arra, hogy megismered őt! Tanulmányozd! Tegyél fel kérdéseket! Figyelj és hallgass! Kérj Istentől tisztánlátást!


"Szerezz bölcsességet, és minden szerzeményeden szerezz megértést."
(Példabeszédek 4:7, angol fordítás)

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„El ne feledkezzél semmi jótéteményéről.” -(Zsoltárok 103,2)


Kedves és dicséretes foglalkozás az Úr kezére figyelni, hogyan nyilvánul az a múltban a szentek vezetésében, nemkülönben az ő irgalmasságát észrevenni, ami akkor nyilvánul, mikor őket a bajokból megszabadítja, - kegyelmét, mikor bűneiket megbocsátja, - hűségét, mikor nekik szövetségét megtartja. Ámde nem lenne-e üdvösebb és áldás dúsabb ránk nézve, ha a saját életünkben figyelnénk az Úr kezét?

Avagy nem kellene-e sorsunk vezetésében legalább is oly tisztán és ragyogóan felismernünk az Ő irgalmát és kegyelmét, épp oly meggyőzően az Ő igazságosságát és hűségét is, mint bármelyik szentnek életében, ki már elhaladt előttünk? Jogtalanságot követünk el Urunk ellen, ha azt véljük, hogy a múltak embereivel hatalmas dolgokat vitt véghez, és magát hatalmas Istennek bizonyította, de többé már nem művel már csodákat és a jelenleg földön élő szentjei javára nem mozgatja többé hatalmas karját.

Vessünk egy pillantást a múltra. Bizonyára észrevehetünk abban több szerencsés eseményt, mi felbuzdító és Istenünk tisztességéről tanúskodik. Soha nem szabadíttattatok meg szükség és bajokból? Nem gázoltatok még soha keresztül a nyomor áradatán, melyeken az Úr keze vezetett keresztül? Nem nyertetek még kijelentéseket? Nem részesültetek még semmi kegyelmi bizonyítékokban?

Az a jó Isten, ki Salamonnak megadta, amit szíve kívánt Tőle, nem vette volna eddig figyelembe sóhajaitokat és vágyaitokat? Az Isten, ki a túláradó jóság, kiről Dávid ezt énekelte: „ki minden jóval megelégíti a te szádat”, nem elégítene-e ki téged is jó voltának kövérével és velejével? Nem legeltetett téged még szép zöld legelőjén? Nem vezetett el a hűs forráshoz? Valóban, az Úr oly kegyelmes és jóságos volt hozzánk is, mint az ókori szentekhez.
Ezért foglaljuk egy hálaénekeinket sok kegyelmi ténykedéseiért. Vegyük elő tehát a háládatosság tiszta aranyát és a dicsénekek drágaköveit, készítsünk ezekből egy új koronát Jézus fejére.
Lelkeink úgy zengjenek, mint a Dávid hárfái, mikor az Urat magasztalva hirdetjük, kinek kegyelme megmarad örökké.

Victoria Osteen: Elengedni a régit

Ahogy, látod Isten hűségét és vissza tekintesz, - azt gondolod, lehet nem ez volt éppen életed legjobb ideje. Lehet, hogy rengeteg kihívással, nehézséggel kellett szembenézned. Lehet, hogy visszatekintve elszalasztott lehetőségeket látsz.


A jó hírem az, hogy nem kell cipelned a csalódások terhét. Isten nagyobb, mint az elmulasztott lehetőségek, és el tud juttatni oda, ahol lenned kell. Biztosan használtál már GPS-t vezetés közben. Beállítod az úti célt, és a GPS kikalkulálja a legoptimálisabb útvonalat, és aszerint navigál. Ha mégis elvéted az útirányt, az sem jelenti azt, hogy nem fogod elérni az úti célodat. Ilyen esetben, a GPS újratervezi az útvonalat, és a helyes irányba navigál. Isten is hasonló módon munkálkodik. A szívünkön keresztül szól hozzánk és belső békességünk által vezet. Azonban, ha elmulasztjuk az útbaigazítását – ami azért, időnként megesik – akkor Ő újratervezi az útvonalat, és visszavezet oda, ahol lennünk kell.

Viszont, ha állandóan visszanézel, és azon töprengsz, hol rontottad el, hol kellett volna befordulni, akkor soha sem fogod elérni az úti célodat. El kell felejtened, mit mulasztottál el, ahhoz, hogy arra tudj koncentrálni, ami előtted áll. 
Nagyon tetszik, amit Pál írt a Filippibelieknek: "de egyet teszek: elfelejtem azt, ami már mögöttem van, és teljes erővel igyekszem előre" (Filippi 3,14).
Mint, Pálnak, nekünk is határozottan el kell fordítanunk a gondolatainkat attól, amit magunk mögött hagytunk, a hibáinkról, arról, ahol "elfelejtettünk bekanyarodni", és az előttünk levőkre irányítani. Ez egy új nap, és Isten valami újat akar kimunkálni az életünkben. Hagyd magad mögött a csalódást, a keserűséget, a kárhoztatást, és válaszd a megbocsátást és az elengedést.
Hagyd, hogy Krisztus egy tiszta lappal ajándékozzon meg!
"Így hát, ha valaki Krisztussal egyesült, akkor új teremtménnyé lett! Ami benne régi volt, elmúlt, Ő pedig minden tekintetben újjá lett!" (2Korinthus 5,17) Ámen!

Örömteli mindennapok- Ragyogjon a világosságod!

„Ti vagytok a világ világossága... Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat ,, (Mt.5,14-16)

A Biblia arra tanít,hogy Isten gyermekeiként a világ világosságai legyünk ,mert Ő maga a világosság és mi az Ő gyermekei azt a fényt ,világosságot kell hordozzuk ,igy kell járnunk .
Ehhez be kell töltekeznünk az Ő Szellemével ami az Ige által lehetséges.
Az ember szelleme lámpa az Örökkévaló kezében,
amellyel az ember legbelsőbb zugait is megvizsgálja.-Pld.20,27-
Lehet ,hogy még nem hordozod magadban az Ő világosságát ,vagy egy ,,belső rendetlenség,, békétlenség van benned,ami akadályoz abban, hogy ,,világíts,, .Ilyenkor szükséges egy ,,belső rendrakás,,amit fontos a megfelelő helyen kezdeni .Mivel az ember szellem ,lélek és testben élő teremtmény,ezért a legfontosabb,hogy Isten szelleme beinditsa az emberi szellemet.A bennünk lévő békét ennek hiánya okozza legtöbb esetben .Sajnos legtöbbször mást okolunk ,házasságunkat,problémáinkat ,ahelyett,hogy a szellemünket tennénk rendbe.
Beszéded, mint a lámpa fénye lábam előtt:megvilágítja ösvényemet.-Zsolt.119,105-
Isten Igéje az egyetlen eszköz ,amely képes megeleveníteni a szellemünket és mindent ,ami nem oda való kitisztitani onnan .
Isten szava élesebb, mint a legélesebb kétélű kard....Zsidó.4,12-
Engedd ,hogy Isten Igéje és Szelleme helyre tegyen benned mindent,igy minden más a helyére fog kerülni.
Világosságként fogsz járni a világban .Ámen!
Legyen örömteli napod:)

Napi áhítat: Istennél viruló az élet

Hét témája: Kert

92. zsoltár

Az igaz embert onnan ismered meg, hogy semmilyen körülmény, nyomorúság nem tudja megtörni a lelkét.

„Zsoltár. Ének szombatnapra.
Milyen jó hálát adni az ÚRnak, és zengeni neved dicséretét, ó, Felséges,
hirdetni reggel szeretetedet, hűségedet minden éjjel
tízhúrú hangszeren és lanton, zengő hárfán!
Mert megörvendeztettél tetteiddel, URam, kezed alkotásainak ujjongok.
Mily nagyok alkotásaid, URam! Igen mélyek gondolataid!
Az ostoba ember nem ismeri fel, az esztelen nem érti meg.
Ha úgy nőnek is a bűnösök, mint a fű, és kivirul minden gonosztevő, végül mégis el kell pusztulniuk.
De te, URam, magasztos vagy örökké!
Mert ellenségeid, URam, ellenségeid elenyésznek, szétszóródnak a gonosztevők mind.
De engem olyan erőssé tettél, mint mikor a bivaly öklel, és friss olajjal kentél meg engem.
Szemem nyugodtan nézi azokat, akik leselkednek rám, fülem nyugodtan hallja, hogy rám akarnak támadni a gonoszok.
Az igaz virul, mint a pálmafa, magasra nő, mint a libánoni cédrus.
Az ÚR házában vannak elültetve, ott virulnak Istenünk udvarain.
Öreg korban is sarjat hajtanak, dús lombúak és zöldek maradnak,
és hirdetik: Igaz az ÚR, kősziklám ő, akiben nincs álnokság!”

Magyarázat

Ebben az ókori zsoltárénekben a kert az Úr házát jelenti. Ennek a kertnek zöldellő, virágzó és gyümölcsöző pálmái, cédrusai mi vagyunk, mi lehetünk, hívő emberek: a fiatalok a sudár „óriások”, mi pedig, idősebbek a még mindig teremni akaró, göcsörtös, vén fák.
Jár-kel a kertünkben az Úr Jézus. Figyeli a zöldellő fügefákat, ráéhezik időnként egy-két falat szép gyümölcsre. Mindennapi imádságom, hogy bármikor erre veszi útját, találjon rajtam (bennem) ízletes falatokat is, nemcsak fonnyadt lelkesedést, összeszáradt ima-faleveleket. Szeretnék öregkorban is sarjat hajtani, hogy a „vincellér” szívesen megpihenjen árnyam hűvösében.
Közös kérdés felénk ma reggel: Viruló-e az életed Istennél, Istennel, Istenben? Ha valaki rákérdez: Hogy vagy? – ne intézd el a választ egy savanyú-flegma kézlegyintéssel, szájhúzással! Ne úgy kezdődjék a mondatod, hogy „hát... tudod... mit mondjak?” – Hálatelten mondj köszönetet, hogy még ott lehetsz a „kertben”, a gyülekezetben, együtt a többi „fával”.
 Köszönd meg, hogy még hallod a kérdést, s hogy volt, aki érdeklődve megkérdezett!

(Gerzsenyi Sándor)

Rómabeliekhez írt levél 4. rész 14.vers



1. Mit mondunk tehát, hogy Ábrahám a mi atyánk nyert volna test szerint?
2. Mert ha Ábrahám cselekedetekből igazult meg, van mivel dicsekedjék, de nem az Isten előtt.
3. Mert mit mond az írás: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttaték az ő néki igazságul.
4. Annak pedig, a ki munkálkodik, a jutalom nem tulajdoníttatik kegyelemből, hanem tartozás szerint;
5. Ellenben annak, a ki nem munkálkodik, hanem hisz abban, a ki az istentelent megigazítja, az ő hite tulajdoníttatik igazságul.
6. A mint Dávid is boldognak mondja azt az embert, a kinek az Isten igazságot tulajdonít cselekedetek nélkül.
7. Boldogok, a kiknek megbocsáttattak az ő hamisságaik, és a kiknek elfedeztettek az ő bűneik.
8. Boldog ember az, a kinek az Úr bűnt nem tulajdonít.
9. Ez a boldogság tehát a zsidónak, vagy a pogánynak is tulajdoníttatik-é? Mert azt mondjuk, hogy Ábrahámnak a hit tulajdoníttaték igazságul.
10. Miképen tulajdoníttaték tehát? Körülmetélt vagy körülmetéletlen állapotában? Nem körülmetélt, hanem körülmetéletlen állapotában.
11. És a körülmetélkedés jegyét körülmetéletlenségében tanusított hite igazságának pecsétjéül nyerte: hogy atyja legyen mindazoknak, a kik körülmetéletlen létökre hisznek, hogy azoknak is tulajdoníttassék az igazság;
12. És hogy atyja legyen a körülmetélteknek is, azoknak, a kik nemcsak körülmetélkednek, hanem követik is a mi atyánknak Ábrahámnak körülmetéletlenségében tanusított hitének nyomdokait.
13. Mert nem a törvény által adatott az ígéret Ábrahámnak, vagy az ő magvának, hogy e világnak örököse lesz, hanem a hitnek igazsága által.
14. Mert ha azok az örökösök, kik a törvényből valók, hiábavalóvá lett a hit, és haszontalanná az ígéret:
15. Mert a törvény haragot nemz: a hol pedig nincsen törvény, ott törvény ellen való cselekedet sincsen.
16. Azért hitből, hogy kegyelemből legyen; hogy erős legyen az ígéret az egész magnak; nemcsak a törvényből valónak, hanem az Ábrahám hitéből valónak is, a ki mindnyájunknak atyánk
17. (A mint meg van írva, hogy sok nép atyjává tettelek téged) az előtt, az Isten előtt, a kiben hitt, a ki a holtakat megeleveníti, és azokat, a melyek nincsenek, előszólítja mint meglevőket.
18. A ki reménység ellenére reménykedve hitte, hogy sok népnek atyjává lesz, a szerint, a mint megmondatott: Így lészen a te magod.
19. És hitében erős lévén, nem gondolt az ő már elhalt testére, mintegy százesztendős lévén, sem Sárának elhalt méhére;
20. Az Istennek ígéretében sem kételkedett hitetlenséggel, hanem erős volt a hitben, dicsőséget adván az Istennek,
21. És teljesen elhitte, hogy a mit ő ígért, meg is cselekedheti.
22. Azért is tulajdoníttaték néki igazságul.
23. De nemcsak ő érette iratott meg, hogy tulajdoníttaték néki igazságul,
24. Hanem mi érettünk is, a kiknek majd tulajdoníttatik, azoknak tudniillik, a kik hisznek Abban, a ki feltámasztotta a mi Urunkat a Jézust a halálból,
25. Ki a mi bűneinkért halálra adatott, és feltámasztatott a mi megigazulásunkért.

Maranatha: JÖN A KIRÁLY! : Isten megõrzi a hűségeseket

„Itt van a szentek békességes tűrése, itt, akik megtartják az Isten parancsolatait és Jézus hitét!” (Jel 14,12) 


Emberi bölcsességnél többre van szükségünk a Biblia olvasásához és kutatásához. Ha alázatos szívvel nyitjuk meg Isten Igéjét, az Úr olyan zsinórmértéket állít elénk, amely megóv minket a törvénytelenségtől.

Nehéz dolog az elkezdett bizodalmat mindvégig erősen megtartani. Ez a nehézség csak fokozódik, amikor Sátán rejtett befolyásokkal indít egy másfajta lelkületre. Az üldözés szünetelésekor olyan emberek sodródnak közénk, akiknek a kereszténysége szilárdnak és kétségbevonhatatlannak tűnik, de az üldözés idején elhagynák sorainkat. A válság idején befolyásolná és meggyőzné őket a megtévesztő okfejtés. Sátán más és más csapdát állít az embereknek. Amikor Isten törvényét semmibe veszik, az egyház tüzes próbák által megrostáltatik, és többen, mint ahogyan azt most gondolnánk, engedni fognak a megtévesztő lelkeknek és az ördög tanításainak. 
Sokan ahelyett, hogy megerősödnének a próbákban, azt tanúsítják, hogy nem tartoznak az igaz szőlőtő élő szőlővesszői közé…

Milyen hatással lesz az engedelmesekre és igazakra, amikor a világ semmibe veszi Isten törvényét? Magával sodorja-e őket a gonoszság erős áradata? Felbontja-e Isten népe a szövetséget akkor, amikor oly sokan a sötétség fejedelmének zászlaja alá gyűlnek? 
Nem! A Krisztussal járók közül senki nem bukik el. Isten követői engedelmesen meghajolnak a minden földi nagyságot meghaladó hatalom előtt. Isten parancsolatainak lábbal tiprása sokakat az igazság elhallgatásához és megvetéséhez vezet, de a hűségesek még nagyobb elszántsággal emelik magasba az Úr tanításait. 
Nem vagyunk magunkra hagyva!  Minden utunkban megláthatjuk Istent, aki ösvényeinkre világosságot áraszt. Forduljunk Igéjéhez alázatos szívvel, kérjünk tanácsot Tőle, és adjuk át neki akaratunkat. Isten nélkül semmit sem cselekedhetünk.”