2017. augusztus 20., vasárnap

Gloria Copeland: Belülről kifelé!


,,Mi pedig az Úrnak dicsőségét mindnyájan fedetlen arccal szemlélvén, ugyanazon ábrázatra elváltozunk dicsőségről dicsőségre, az Úrnak Szellemétől.,, (2Korinthus 3,18)

Gondoltál-e már arra, hogy az ember Isten egyetlen olyan teremtménye, akinek ruhát kell hordania? Minden más teremtmény a saját "ruháját" hordja. Egyiknek bunda, másiknak toll, pikkely vagy irha borítja a testét. Ezeket maguk növesztik belülről kifelé.
Nem sokan foglalkoznak vele, de kezdetben az ember is így öltözködött. Isten képére teremtetett, és ha megnézed az Ezékiel 8,2-t, látni fogod, hogy Isten "derekának alakjától fogva lefelé tűz volt, és derekától fogva fölfelé mint a fényesség, mint az izzó érc." Ez a tűz az Ő dicsősége, ami a lényéből belülről sugárzott ki. 
Teremtésekor az ember is ilyen volt. Isten dicsősége borította be, ami a bensőjéből sugárzott ki. Ezért egészen addig nem zavarta, hogy meztelen, amíg bűnt nem követett el, és ez a dicsőség el nem távozott tőle. Tragikus nap volt, amikor az ember elvesztette a dicsőség "ruháját".

De szeretném tudtodra adni, hogy nem veszett el örökre. Isten Igéje szerint visszaszerezhetjük. Amikor a hitedet Jézus vérébe helyezted, és újjászülettél, Isten dicsősége újra a bensődbe költözött. Lehet, hogy most nagyon el van rejtve, de hidd el, ott van! A
Biblia azt is mondja, hogy amint szemléljük az Úr arcát az Ige tanulmányozása és a Vele való közösség által, amint megújítjuk az elménket, és megértjük, kik vagyunk a Krisztusban, úgy kívül is elváltozunk az Ő képére. 

Ahogy megtanulod meghallani az Ő hangját, és engedelmeskedni neki, úgy fogod tükrözni kívülről is a benned lévő dicsőséget. Lépésről lépésre a benső lényed megnyilvánul kívül is!

Reggelenként ahelyett, hogy a ruhásszekrényedet vizsgálnád, tölts egy kis időt azzal, hogy Jézust és az Ő Igéjét "szemléled". Engedd, hogy a jelenléte dicsőségbe öltöztessen téged.
Ha az Ő dicsősége ragyog rajtad, bármit viselsz is, nagyon jól fogsz kinézni! Ámen!

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-22.nap

A SZERETET HŰSÉGES

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Bizony, hittel hűségben jegyezlek el téged magamnak, és megismered az Urat"  (Hóseás 2:19, angol fordítás)
• Szeretet viszonozni könnyű. De mit teszel, amikor visszautasítják azt? Hogyan kezeled, ha akinek odaadtad magad, már nem fogadja tőled azt úgy, mint régen?

• Hóseás bibliai történetét érdemes elolvasni. A próféta szerette a feleségét, ő azonban visszautasította férje szeretetét. Isten a nő hűtlensége után is arra kérte a prófétát keresse fel őt. Az asszony mélyre süllyedt, semmibe vette férje szeretetét, elárulta szívét. De Hóseás visszafogadta életébe, és feltétlen szeretettel szerette őt. Micsoda történet!

• A házassági eskünél még nem is gondolja sok pár, hogy szinte ellenséggé válhat majd az évek múltával társa. Sok esetben sajnos tényleg ennyire eltávolodnak egymástól. Színjátékok, hazugságok veszik kezdetét. Krisztus követője számára nem ez a követendő példa.


"A hűség útját választottam." (Zsoltárok 119:30, angol fordítás)

AZ IGAZ SZERELEM TÖBB, MINT ÉRZÉS 1/2.

Nézzünk meg olyan hamis állításokat a szerelem kapcsán, amit gyakran gondolnak az emberek.

1. A lány tartozik valamivel a fiúnak egy szép estéért.
HAMIS. A randevú ideje alatt egymás társaságát élvezitek. Az a szokás, hogy a fiú állja a költséget, de ez nem jogosítja fel semmilyen különleges igényre. Az a fiú, aki pár száz forintot elkölt a lányra, az este hátralevő részében pedig igyekszik "inkasszálni", egyszerűen haszonleső. Ha a lány élvezi az estét, és ezt szeretné kifejezésre juttatni, ezt megteheti két egyszerű mondattal. "Köszönöm. Csodálatosan éreztem magamat."

2. Ha meg tudsz időben állni a csókolózással és pettingeléssel, nincs semmi baj.
HAMIS. A csókolózás és pettingelés a szórakozás olcsó formája, nem kell ahhoz sem ész, sem tehetség. Ugyanakkor veszélyes, mert szexuálisan felizgat, és olyan dolgokba visz, amiket soha nem akartál megtenni.

3. A randin kell eldönteni, mi legyen a következő lépés.
HAMIS. Már azelőtt el kell döntened, milyen értékrendet választasz, azután pedig ragaszkodnod kell ahhoz. Ezt az értékrendet pedig Isten szavához szabd, ne ahhoz, mint amit mások tesznek. Határozd el magadban, hogy annak tartogatod magadat, akivel egy napon összeházasodsz.

4. A keresztény tizenéveseket nem éri az a kísértés, ami másokat.
HAMIS. A keresztény fiatalok sokszor valamiért azt gondolják, hogy ők védettek az olyan problémával szemben, amit más fiatal tapasztal. Azonban a nemi ösztönük ugyanúgy működik, mint másoknak. Ugyanazzal a kísértéssel néznek szembe, mint mások, és ha bűnbe esnek, ugyanúgy el kell szenvedniük a következményt.

5. A szerelem első látásra általában igaz szerelem.
HAMIS. Nem szeretheted igazán azt a személyt, akit nem ismersz. És hogyan ismerhetnéd meg ránézésre? Vonzódhatsz valakihez első látásra is. Megdobbanhat a szíved, ha találkozik a tekintetetek, de ez nem igazi szerelem.

Sokféle helytelen elképzelést népszerű dalok táplálnak.
Az egyikben ez áll. "Szerelemmel a szívemben ébredtem fel ma reggel, mert rólad gondolkodtam, amikor elaludtam." Egy másikban pedig ez. "Mielőtt véget ért volna a tánc, tudtam, szerelmes vagyok beléd."
Egy másik pedig. "Nem tudtam, mit tegyek, ezért ezt súgtam: 'Szeretlek'." Ezek a dalszerzők a "szerelem" szót használják. de nem igazi szerelemről beszélnek, hanem a romantikus fellángolás érzéséről.

6. Ha valakibe nagyon szerelmes vagy, mindig az leszel.
HAMIS. Az érzelem soha nem tartós. Egyszer fellobban, máskor meg lelohad. Amikor feldob, úgy érzed, tied a világ. Pár nappal később pedig, minden különösebb ok nélkül, érzelmi mélypontra zuhansz. S hamarosan megint mindent rózsaszínben látsz. A romantikus érzés is hasonlóképpen hullámzik.


Még akkor is, ha egy férfi és egy nő mélyen szereti egymást, a szerelem érzése változhat. Néha romantikus érzéstől túlfűtött, máskor azonban hiányzik ez az érzés. Mindez nem befolyásolja az igazi szeretetet. Az igazi szerelem elkötelezettségen, nem érzelmen alapul. Az igazi szerelem életre szóló elkötelezettség.

7. Ha igent mondasz egy fiúnak, és lefekszel vele, jobban fog szeretni és becsülni.
HAMIS. Lehet, úgy tűnik, hogy abban a pillanatban szeret, és nagyra értékel, de csak azért, mert kielégíted a nemi vágyát. De ez nem igazi szerelem, és nem tart sokáig.

8. Nem rossz, ha lefekszel azzal, akit szeretsz, és akivel egyébként is jól megértitek egymást.
HAMIS. Sok fiatal elfogadhatónak tartja ezt az elképzelést, de Isten azt mondja, hogy a házasságon kívüli szex rossz. A szex a szerető Isten csodálatos ajándéka, de ezt csak a házastársak számára adta.

9. A boldog házassághoz csak jó nemi élet szükséges.
HAMIS. Több kell. Minden hét 168 órából áll. Amit egy átlagos házaspár szexszel tölt, kevesebb, mint néhány óra. Ha a szexért házasodsz, mit csinálsz a maradék időben? Ha boldog házasságot akarsz, a teljes életre szóló társat keress, ne szexpartnert. A társad a barátod is legyen, ne csak a szerelmed. Ez nagyon fontos.

10. Könnyű különbséget tenni a fellángolás és az igazi szerelem között.
HAMIS. Nem könnyű. A legtöbb fiatal lány hisz "a csodálatos romantikus mítoszban". Ez így szól.

"Gyönyörű lány volt, noha egy kicsit félénk. Kedves volt, imádnivaló és önzetlen. Soha nem ment messze hazulról, mindig segített a házimunkában, megtanult főzni és varrni, és mindig engedelmeskedett az anyukájának. A fiú magas volt, és jóképű, vidám szemű, atlétatermetű. A lányok rajongtak érte, de ő soha rájuk sem nézett. Arra a lányra várt, akit neki szántak. És azután megtörtént! A sors összehozta őket. Noha soha nem látták egymást azelőtt, szerelem gyúlt bennük az első látásra. A találkozásuk pillanatában tudták, egymásnak teremtették őket. Fergetegesen romantikusak voltak! Mindenki megjegyezte, milyen szép pár. Négy héten belül megházasodtak, és boldogan éltek, míg meg nem haltak."

Csodálatos történet, ugye? Csak egy baja van, nem igaz. Ez csak mese, amit annyiszor hallunk, hogy már hiszünk is ebben. Azt kérdezed, miért nem igaz, és mi ezzel a baj? Először is, nincs első látásra igaz szerelem. Meg kell ismerned valakit, mielőtt szerelmes leszel belé. Vonzónak tűnhet az első látásra. Az is lehet, hogy felvillanyoz, de nem szeretheted őszintén, amíg meg nem ismered. Feltűnt a fenti kis történet utolsó mondata? Így szólt. "És boldogan éltek, míg meg nem haltak."

Így végződik a tündérmese is, de az élet nem tündérmese. Az élethez hozzátartozik a kemény munka nap mint nap, a számlafizetés, az ebédfőzés, a mosogatás, pelenkázás, virrasztás egy beteg kisgyerek mellett, és más hasonló nem kimondottan romantikus dolog.

Miért olyan nehéz megkülönböztetni a romantikus fellángolást az igazi szerelemtől? Mert akad néhány közös vonásuk. Az igazi szerelemnél a leghőbb vágyad, hogy a szeretett személlyel legyél. Ez így van a fellángolás esetében is. Az igazi szerelem egyik tartozéka az erős nemi vágy, ami igaz a fellángolásra is. A nemi vágy önmagában nem jelenti azt, hogy igazi szerelemről volna szó.

Cseri Kálmán Igehirdetései: NEM VAGYOK MÉLTÓ

Alapige:Mt 8,8.

De a százados ezt felelte rá: "Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám."

Imádkozzunk!

Dicsőséges Urunk, Jézus Krisztus, nem tudjuk, hogy hitünket milyennek minősíted. Szégyelljük magunkat, hogy egy pogány ember hitén még te is csodálkoztál. Mi pedig keresztyénnek valljuk magunkat, sokszor mégis kételkedünk a te igazmondásodban, lebecsüljük mindenható erődet, nem bízzuk magunkat rád. Légy irgalmas nekünk, bűnösöknek!

Köszönjük, hogy ennek ellenére most is magad elé engedsz minket. Egyedül a te érdemedben bízva merészkedünk hozzád jönni. Egyedül ezzel a bizalommal merjük elsorolni a magunk nyomorúságait és hozzuk eléd másoknak a terheit.

Kérünk, ajándékozz meg minket most azzal, hogy ebben a csendben egészen személyesen szólsz hozzánk. Azt a gyógyító szót kérjük tőled, amit ez a százados kért és kapott meg annakidején.

Hisszük, hogy te ma is úgy tudsz megszólítani minket, hogy megtisztul, kiteljesedik, meggyógyul az életünk. Hisszük, Urunk, hogy ugyanaz a szó, amit te mondasz, ahányan vagyunk, annyiféleképpen jelenthet áldást nekünk.

Könyörgünk most hozzád különösen azokért, akik a közelmúltban veszítették el szerettüket. Kérjük, hogy az űrt, amit hagytak maguk mögött, te magad töltsd ki. Hadd tudjanak egész szívükkel odafordulni hozzád, életnek és halálnak, élőknek és holtaknak diadalmas Urához. Te adj nekik igazi vigasztalást, élő reménységet.

Te ajándékozz meg mindnyájunkat azzal a békességgel, amit ígértél a benned hívőknek, ami a te békességed, és amit te nem úgy adsz, ahogy a világ adja.

Segíts így figyelni most rád: nyitott szívvel, a te Lelkedtől megvilágosított értelemmel, s kérünk, tedd könnyűvé a neked való engedelmeskedést. Hadd legyünk valóban Isten gyermekei, akiket Isten Lelke vezérel.

Ámen.

Igehirdetés

Múlt vasárnap este ennek a történetnek az elejével foglalkoztunk. Láttuk, hogy ez a kapernaumi százados megragadta a kínálkozó alkalmat. Mihelyt Jézus a városba érkezett, azonnal felkereste Őt és előterjesztette a kérését. Láttuk azt is, hogy tudta, kihez beszélt, ezért szólította Jézust Uram-nak. Ez egyáltalán nem volt természetes az ő helyzetében. Az is feltűnt nekünk, hogy milyen szeretettel beszél a szolgájáról, aki csak egy a sok közül, és neki mégis fontos. Úgy beszélt róla Jézusnak, mintha a fia lett volna: Az én fiacskám nagyon nyomorult és fájdalmai vannak.

Ez a kettő szükséges ahhoz, hogy közbenjárhassunk, mások nyomorúságait Jézus elé vihessük eredményesen, hogy igazán szeressük azokat, akiknek a nyomorúsága nekünk is fájni kezd, és így járunk közben értük, és tudjuk, hogy kihez beszélünk, amikor Jézus előtt leborulunk.

Aztán egymás mellé került ez a két szó: Uram - otthon... Próbáltuk megvizsgálni, hogy mi van nálunk otthon. Remélem, hogy akik itt voltak, azoknak az életében, otthonában azóta némi változás is bekövetkezett.

Folytassuk ezt a történetet, és ma is egyetlen mondatot, sőt egyetlen kifejezést emeljünk ki ebből. Miután Jézus kedvesen közli a századossal: elmegyek és meggyógyítom, ő így felel neki: "Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám."

Nem vagyok méltó... Azt a kort, meg ezt a kifejezést ismerve, feltűnik nekünk, hogy három vallomás is belesűrűsödik ebbe. Egyszerű szavakat mond ez az ember, de a szíve mélyére tekinthetünk be.

Mindenekelőtt bizonyos figyelmesség, tapintat szólal meg ebben, de benne van ebben a mondatban az, hogy ennek a századosnak volt bűnismerete, sőt volt önismerete is. - Végül szeretnék majd szólni arról, itt a megterített asztalnál, hogy az úrvacsora szereztetési igéjében mindig elhangzik: aki méltatlanul veszi a kenyeret és issza az Úrnak poharát, vétkezik az Úr teste és vére ellen. Mit jelent ez: méltatlanul?

1. Mit érthetett ez az ember azon: Uram, nem vagyok méltó, hogy az én házamba gyere, innen is meg tudod gyógyítani a szolgámat, csak szólj egy szót?

Ez a százados pogány ember volt. Tudjuk róla, hogy kereste Istent, szerette a zsidókat, tisztelte a vallásukat, sőt zsinagógát építtetett Kapernaumban. De ettől ő még pogány, vagyis vallási értelemben tisztátalan volt. És ha egy zsidó ember egy ilyennek a küszöbét átlépte, vallási értelemben ő is tisztátalanná lett, és csak bizonyos áldozatok, szertartások után tisztulhatott meg. A kapernaumi százados ettől akarja megkímélni Jézust. Aggódik Jézus miatt. Nem akarja kényelmetlen helyzetbe hozni, hogy utána megszólják, vagy ezeket a szertartásokat el kelljen végeznie. Nem akarja kényszerhelyzetbe hozni, hogy tisztátalanná váljék vallásilag. Ezért mondja: ne jöjj el hozzám, az neked kellemetlen lenne. Én nem szeretnék neked kellemetlenséget okozni.

Egyszerű figyelmesség és tapintat ez, mégis sokat jelent. Annyira hiányzik ez a fajta figyelem és tapintat sokszor a személyes érintkezéseinkből is, és a társadalmi életből is. Amikor valaki kész és képes a másik helyébe helyezni magát, megpróbál az ő fejével gondolkozni, az ő szemével látja a dolgokat, és azt akarja, hogy neki jó legyen. És nem akarja, hogy a másiknak valami kellemetlen vagy kényelmetlen legyen. Inkább ő lemond valami előnyről, csak ne okozzon senkinek ezzel semmi kellemetlenséget.

Azért kell itt megállnunk, mert abban az időben ez különösen nagy dolog volt, hogy ez a pogány ember így gondolkozott, és így beszélt. Mert kölcsönösen illett egymást gyűlölniük zsidóknak és pogányoknak. Ez volt az általános, ez volt az elvárás. A zsidók minden pogányt, vagy ahogy sokszor olvassuk: körülmetéletlent megvetettek. Nem tartoznak az Isten népéhez, egy sorba sorolták őket a bűnözőkkel, rablókkal, hazaárulókkal.

Viszont is így volt. A rómaiak hihetetlen gőggel lenézték a megszállt területeken lakókat, és különösen megvetették a zsidóságot a maguk furcsa vallásossága miatt, mert azt mondják: egy Istent tisztelnek, és annak az Istennek még csak egy valamire való szobra sincsen, szemben az ő sok istent imádó, csillogó vallásosságukkal. Horatius és Ovidius élcelődő, gunyoros verseket írt az ő vallásos gyakorlatukról.

Nos, ebben a világban adva van egy pogány, egy római, egy magas rangú katonatiszt, aki ilyen alázattal beszél Jézushoz, akiben ennyi figyelmesség, tapintat, sőt szeretet van. Aki nem érzi kötelezőnek magára azt a gyűlöletet, amiben ő is él. Aki szabad arra, hogy túllépjen ezen a társadalmi méretekben elharapózott előítéleten, és nem hajlandó gyűlölni a másik tábor tagjait. Szabad arra, hogy szeresse őket. Még akkor is, ha esetleg megjegyzéseket kell majd hallgatnia. Nem akar kellemetlenséget okozni a másiknak, még olyan áron sem, hogy emiatt ő kerül kényes helyzetbe, és őt érik majd bántó megjegyzések. A kapernaumi százados aggódik Jézusért, és ezért mondja: ne gyere el a házamba, mert ebből neked bajod lehet.

Ó, ha ez az indulat sokakban ott lenne, mennyire leomlanának válaszfalak, és mennyire épülnének hidak emberek között, népek között, csoportok között, felekezetek között! És mennyire kialakulna egy olyan nyelv, amit mindenki ért, a szeretet nyelve, és ezen a nyelven tudnánk egymással szót érteni, minden közös dolgunkat eredményesen megbeszélni.

Ne feledjük el, hogy ez a figyelmesség és tapintat nemcsak hívő keresztyének erénye. De akik hívő keresztyénnek tartják magukat, azoknak a szívében ennek ott kell lennie. Mert a mi Mesterünk és Megváltónk ilyen. Gondoljunk csak egész röviden Jézus legkényesebb, legnehezebb személyes beszélgetéseire, amikor megvetett embereket keresett fel. Mennyi figyelmesség, tapintat, gyöngéd szeretet árad belőle.

A samáriai asszonyt rekkenő hőségben, déli tizenkettőkor várja, és beszél vele, akivel már senki nem áll szóba a faluból. Ő tanító létére kedvesen és tisztelettel megszólítja, és úgy nyúl az életének a legfájóbb pontjához, hogy azt felvágja, mint egy gennyes kelést, de a másik kezében már ott van a gyógyszer, és amit megsebzett, be is kötözi. És ez az asszony meggyógyul, és misszionáriusként megy vissza azokhoz, akik őt megvetették, és hívja őket Jézushoz.

Vagy Zákeus, akit közutálat vett körül. Ellenségnek tekintették. Római kollaboráns, kiszolgálja az ellenséget. És Jézus nyilvánosan rehabilitálja őt. Nevén szólítja és a tömeg füle hallatára bejelenti, hogy megtiszteli ezt a megvetett embert a látogatásával. Ezzel kezdődik Zákeus gyógyulása, és azzal folytatódik, hogy kárpótolja azokat, akiket becsapott, pedig Jézus erről egy szót sem szól neki.

Emlékezzünk a tetten ért bűnös asszonyra, akinek a bűnét Jézus nem kisebbíti, de az alól az ítélet alól, amivel a vádolói büntetni akarják, kegyelmesen felmenti.

Vagy Pétert említem még. Milyen hihetetlen gyöngédség, gyógyító szeretet van abban, ahogy húsvét után beszél vele Jézus. Nemcsak azt nem mondja neki: ejnye, bejnye, mit csináltál péntek hajnalban, és végképp nem alázza, szégyeníti meg. A három kérdéssel emlékezteti a háromszoros tagadásra. De tudja, hogy azt Péter megbánta, mert keservesen sírt. Megbánt bűnökre pedig soha nem hivatkozik többé, és azok nem választanak el minket tőle, hanem megkapja Péter a feladatát: legeltesd az én juhaimat. Tisztázzák a múltat és egyértelmű lesz a jövője. Mégis tanítvány maradhat. Ez a jézusi lelkület.

Valami ebből jelent meg ennek a pogány századosnak a szívében, és sokkal több megjelenhet belőle a mi szívünkben. Azokhoz is, akikkel nap mint nap érintkezünk, akikkel egy fedél alatt lakunk, vagy egy levegőt szívunk a munkahelyen, sőt még az ellenség iránt is.

Ez a százados nem magát félti Jézustól. Nem azért mondja, hogy ne gyere hozzám, hanem Jézust óvja önmagától, és ez nagyon nagy különbség. Mi sokszor magunkat féltjük Őtőle. Ki ne derüljön a környezetünkben, hogy szimpatizánsai kezdünk lenni Jézusnak. Látványosan ne jöjjön a házunkba. Valahogy titokban csempésznénk be, vagy ha tiszteljük is tisztes távolból, maradjon csak messze, mert még megjegyzés érhet minket Őmiatta. A századosban ennek az ellenkezője volt: nehogy megjegyzésekkel bántsák Őt énmiattam.

2. A második, ami benne van ebben, hogy a maga tisztátalanságától is védi Jézust. Jézus közelében ő tudja, hogy tele van bűnnel. Jézus tiszta és szent, a szent Isten Fia, ő pedig bűnös ember, és a kettő együtt, egy fedél alatt nem tartózkodhat.

Ugyanaz az indulat ez, ami Péterben szólalt meg a nagy halászat után, amikor egész éjszakai hiábavaló erőlködést követően Jézus szavára megtelt a hajójuk hallal, és akkor Péter megdöbbenve ezt mondta: Uram, eredj el tőlem, mert én bűnös ember vagyok. Ez nem az udvariasság gesztusa, nem elküldeni akarja magától Jézust. Ő nem mehet el, mert amíg ki nem kötnek, addig a hajóhoz van kötve, de egyszerre a bűnei jutnak eszébe. És mi juttatta eszébe a bűneit? Jézusnak a jósága. Az a nagy fogás, aminek a tanúja volt.

Sokszor nem az ítélet tör össze minket, hanem az a mérhetetlen jóság, az az érthetetlen kegyelem, irgalom, ami a mi Urunkból árad. Az Ő jóságát, szentségét, isteni hatalmát látva döbben rá Péter arra, hogy hiszen én tele vagyok bűnnel, és mi ketten itt egy hajóban? Ez képtelenség!

A százados ugyanerre gondol. Szó szerint úgy van a szövegben: az én fedelem alá ne gyere be. Mi nem szívhatunk egy levegőt, Uram. Hol vagyok én tőled? Te tiszta vagy, nekem pedig nagyon sok a bűnöm. Bűnismerete van ennek az embernek.

És van-e vajon nekünk? Olyan sokszor tapasztalom azt, hogy sokan általánosságban elismerik, még mondják is, hogy mindnyájan gyarlók vagyunk. De ha egy ilyen embernek a konkrét bűneit valaki szóvá meri tenni, kikéri magának és megsértődik. Nincs bűnlátása, bűnismerete. Mások bűneit szívesen elsorolja, de a magáét sokszor nem látja.

Isten különös ajándéka az, amikor egy embernek bűnlátást ad. Amikor annak látja az életében levő bűnöket, aminek Isten. Mert a bűnesetben az történt, hogy kivettük Isten kezéből az értékítéletet és azt mondtuk: ne Ő állapítsa meg, hogy mi jó és mi rossz, meg hogy egyáltalán van jó és rossz, azt majd mi eldöntjük Ő nélküle. Ez a bűnnek a lényege, az Isten elleni lázadás lényege. Majd én eldöntöm, majd én tudom.

Amikor valaki az Úr Jézus közelébe kerül, és az Ő jósága bevilágít az életébe, egyszeriben annak látja a dolgokat, aminek Isten. Az ellene való lázadást lázadásnak. A jót és az igazat jónak és igaznak.

Van-e nekünk bűnlátásunk, bűnismeretünk? Isten ajándéka ez mindig és Jézus azt tanította, hogy a Szentlélek segít el rá mindnyájunkat. "Amikor eljön a Szentlélek - mondja Jézus -, meggyőz titeket bűn, igazság és ítélet tekintetében" (Jn 16,8).

3. De itt még ennél is többről van szó, mert a bűnismeretnél több az önismeret. A bűnismeret azt jelenti: tudom, hogy vannak bűneim. Az önismeret azt jelenti: mindenestől bűnös vagyok. Aki bűnismeretre jut, az el tudja sorolni, hogy milyen rosszakat is szokott tenni. Aki önismeretre jut, az Pál apostollal együtt ezt mondja: tudom, hogy nincsen énbennem, azaz a testemben, semmi jó. Hogy még a legtisztább gesztusainkat is olyan sokszor megfertőzi valami, ami tisztátalan.

A mai napig emlékszem arra, hogy amikor kamasz koromban az Isten világosságába került az életem, és kezdtem látni a dolgokat Isten szemével, az ige világosságában, egyszer mennyire kétségbe ejtett az, hogy ami miatt mások megdicsértek, amögött milyen sok szenny lapul. Megdicsértek, hogy mennyit segítek anyukának, a szomszéd özvegy néninek, korrepetálom az osztálytársaimat, de amikor rádöbbentem arra, hogy emögött hiúság van, én ezt sokszor azért teszem, mert be akarom zsebelni a dicséretet, és ha elmarad, fel vagyok háborodva, és emögött versengés van, hogy engem dicsérjenek, a testvéremet ne. Vagy engem jobban dicsérjenek, mint a többieket. Micsoda szennyes dolog! Kívülről szépnek látszik, de nem tudtam, hogy emögött ez van. Magamat nem ismertem. Most Isten igéjének a világosságában ez kiderült. És ami kiderült, azt vallhatjuk meg bűnbánattal. És amit megvallottunk, arra kapunk bocsánatot, és attól ad a mi Urunk szabadulást.

Van-e nekünk már önismeretünk? Hadd kérdezzem így: mi a véleményed önmagadról? El szoktuk-e ítélni magunkat, amikor Isten ítélete szerint kiderül, hogy valami arra méltó?

Megint csak Péter példáját hadd hozzam, hogy mi a különbség a kétféle ismeret között. Péter éveket eltöltött Jézus közvetlen közelében. A rajongásig szerette Mesterét. Sokszor jó tanácsokat akart neki adni, meg is bírálta. Hitt benne, járt a tengeren az Ő szavára, és mégsem ismerte önmagát. A nagy halászat után rádöbbent, hogy neki vannak bűnei. De hogy ő mindenestől romlott, azt még nem hitte el. Annyira nem, hogy az utolsó vacsorát követően, nagycsütörtök este, amikor Jézus azt mondta: holnap reggelig mindnyájan elhagytok engem és megbotránkoztok bennem, akkor azt mondja Péter: lehet, hogy ezek igen, Uram, de én nem! Én kész vagyok veled, ha kell börtönbe, vagy a halálra is menni. És néhány óra múlva esküvel letagadta, hogy ismeri Jézust. És amikor megszólalt a kakas, eszébe jutott, hogy Jézus ezt előre megmondta. Jézus ismerte őt, de ő nem ismerte magát. Most derült ki, mennyi hitványság lapul a szívében, a rajongó szeretet mögött. És kimenvén onnan, keservesen sírt. Egy kemény férfi.

Mert azon csak sírni lehet, amikor kiderül nemcsak az, hogy szoktam bűnöket elkövetni, hanem az, hogy bűnös vagyok mindenestől. És ezután kerülhet sor arra, hogy valaki bocsánatot, sőt szabadítást kap ezekből a nyomorúságaiból.

Olyan jellemző, a másik evangélium leírja, hogy a kapernaumi százados szolgájának az érdekében a helyi zsinagóga vezetői is közbenjártak Jézusnál. Magyarázzák neki (szinte látjuk magunk előtt, olyan lelkesek): Uram, menj és gyógyítsd meg a szolgáját, mert ez az ember méltó arra, hogy megtegyed neki, mert szereti a népünket, és zsinagógát épített nekünk. Kórusban mondják, hogy ez méltó rá. Ő pedig csendesen azt mondja: Uram, nem vagyok méltó, hogy eljöjjél hozzám. Mert azok csak a tetteit látták, ő pedig önmagát ismerte.

Nem azt mondja: rosszak a cselekedeteim. Én nem vagyok méltó - és ez az ismeret sokkal több. Ebből lehet az igazi gyógyulás.

Olyan sokszor látom azt szomorúan, hogy emberek, akik őszintén érdeklődnek Isten dolgai iránt, éveken, évtizedeken át hallgatják az Ő igéjét, mégis úgy élnek, hogy ez az áttörés nem látható az életükben. Az, hogy Jézus valóban úrrá lett az egész gondolkozásuk, hétköznapi életgyakorlatuk, jellemük felett, hogy igazi, működő, szoros közösségük van az élő Krisztussal, és az áttörés hiányának az oka mindig az, hogy önismeretük még nincs.

Lehet, hogy néha még bűnvalló imádságot is el szoktak mondani, és ez is nagy dolog, ha valaki valamit már lát abból, ami Istennek utálatos az életünkben. De amikor Isten igéje és Szentlelke a szívünk mélyére világít be, és ott a rejtett zugok, bugyrok is világosságba kerülnek, és megjelenti a szívnek tanácsait - ahogy olvassuk -, világosságra hozza a sötétség dolgait, és ebből lesz igazi bűnvallás, és ezt követi az igazi bűnbocsánat és szabadulás, akkor következik be az, hogy valaki igazán Jézus tanítványa lesz. Ettől kezdve mindennél fontosabb neki az: Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem? És ettől kezdve képes is azt cselekedni, mert kapja Isten Szentlelkét.

Mire vagyunk méltóak? Sokszor meglepő, hogy vannak emberek, akik bármi jóra azonnal alkalmasnak és méltónak találnák magukat. Múltkor egy kis közvélemény-kutatást végeztem e tekintetben. Kiderült, hogy sokan egyáltalán nem csodálkoznának, ha most mindjárt előléptetnék, megjutalmaznák, megdicsérnék, valami nagy elismerés érné őt, hiszen ők méltók arra is. Ezzel szemben, amikor a bűneink gyümölcsei beérnek, és a cselekedeteink méltó következményeivel találkozunk, akkor fel vagyunk háborodva. Erre vagyok méltó? Ennél többet érdemelnék emberektől is, meg Istentől is - mondják ezt sokan. Milyen hamisan ítéljük meg magunkat! És milyen világosan látta ez a százados, hogy mire méltó és mire nem. Azok csak mondják kedvesen, hízelgésből, hogy ez méltó, - én tudom, hogy nem vagyok méltó, de azt is tudom, hogy te innen is tudsz segíteni és meggyógyíthatod az én szolgámat.

Mi segít el valakit erre az igazi, helyes, az életünket kiteljesítő önismeretre? A rövidség kedvéért így mondom: ha odatalál egy ember Jézus Krisztus keresztjéhez. Jézus keresztre feszítése előtt azt kiabálta a tömeg: méltó a halálra! De amikor már keresztre feszítették azzal a két rablógyilkossal együtt, akkor elhangzott ott az egyikük ajkán néhány furcsa mondat. Ez az egyik lator kiigazítja a társát, és azt mondja: ne beszélj már olyanokat, amikkel gyalázod a mellettünk levő Mestert, Megváltót, mert mi a bűneink méltó büntetését szenvedjük, Ő pedig semmi méltatlan dolgot nem cselekedett. Ezután Jézushoz fordul, hogy könyörüljön rajta, és ezt követően hangzik el ez a mondata Jézusnak: "Még ma velem leszel a Paradicsomban."

Mert aki elfoglalja az őt megillető méltó helyét, és azt mondja: én megérdemlem a büntetést, mert rászolgáltam, az kap feloldozást és bocsánatot. Aki megalázza magát, azt emeli fel és magasztalja fel Jézus. Aki ki tudja mondani őszintén: Uram, semmi jót nem érdemlek tőled, egyedül kegyelmedben bízom, de abban bízom. Nem vagyok méltó. Az meghallja: megbocsáttattak a te vétkeid, eredj el békességgel.

Engedjük, hogy a szívünk mélyéig hatoljon az igének ez a tanítása! Gondoljuk végig, hogyan állunk ezzel a másokért aggódó figyelmességgel, tapintatossággal, aminek sokszor ára van. Van-e nekünk bűnlátásunk, és van-e nekünk önismeretünk. Ezt lehet kérni, és magamról tudom, hogy Isten az ilyen imádságot meghallgatja.

4. Röviden még arról, mit jelent az úrvacsora alkalmával elhangzó mondat, hogy aki méltatlanul eszi a kenyeret és issza az Úrnak poharát, vétkezik az Úr teste és vére ellen.

Ebben a mondatban egészen másról van szó, mint amiről a most hallott történetben. Sokan arra gondolnak, hogy ez azt jelenti, hogy ha vétkeztem, akkor méltatlan lettem és akkor nem szabad úrvacsoráznom. Egyáltalán nem erről van szó. Itt egy egészen más kifejezést is használ a Szentírás. Nem azt írja itt Pál, amit a százados mond Jézusnak. Az azt jelenti, amiről szó volt: nem tartja magát méltónak. Ez a szó pedig azt jelenti, hogy nem megfelelő módon úrvacsorázik valaki. Tehát nem én vagyok méltatlan, hanem az a mód, ahogy úrvacsorázom nem megfelelő, ezért jobb, ha úgy nem úrvacsorázom.

Mi a megfelelő mód? Azt olvassuk közvetlenül előtte, hogy valahányszor úrvacsoráztok, az Úrnak halálát hirdessétek. Vagyis megfelelően az úrvacsorázik, aki tudja, hogy Jézusnak azért kellett meghalnia ártatlanul, mert én olyan sok bűnnel provokáltam Istent, rám várna a halálos ítélet; mivel azonban Ő helyettem is elszenvedte ezt az ítéletet, Isten engem már nem ítél halálra. Tehát az őszinte bűnbánat és a Jézus halálának erejébe vetett igazi személyes hit (hogy az énrám is érvényes), ez a kettő kell ahhoz, hogy valaki megfelelő módon úrvacsorázzék. Ha nem így úrvacsorázik, akkor nemcsak hogy nincs értelme számára az úrvacsorának, hanem csak szaporítja a bűneit, mert egy komoly, egyértelmű, szent cselekménnyel komolytalanul, felszínesen akar élni. Nem megfelelő módon.

Aki megsértődik, ha ráolvassák a bűneit, ne úrvacsorázzék, mert nincs mire bocsánatot kérnie. Aki tud sírni a bűnei felett, az jöjjön bizalommal. A legutóbbi úrvacsora alkalmával mondta valaki: képzelje el, még ma reggel is összevesztünk otthon. Mindnyájan készültünk az úrasztalához, és valami apróságon kipattant a vita, úgy szégyellem magam. Ugye, mi most nem úrvacsorázhatunk? Ez attól függ, hogy szégyelli-e magát és bocsánatot kér-e Istentől, vagy azt mondja: ez a legjobb családban is előfordul, éppen vasárnap reggel történt, mert akkor vagyunk otthon mindnyájan, akkor tudunk összeveszni. Így ne úrvacsorázzék. Ha fáj neki, és bocsánatot kér rá, és azt mondja: Uram, könyörülj rajtunk, hogy se vasárnap, se hétköznap, akárhányan vagyunk is otthon, ne marjuk egymást, hanem szeressük egymást, akkor úrvacsorázzék. Akkor megfelelő módon jön: bűnbánattal és hittel. Enélkül ítéletet eszik és iszik magának.

Vagyis összekapcsolva a két dolgot: aki a kapernaumi százados lelkületével jön úrvacsorázni, és azt mondja: Uram, nem vagyok méltó, de egyedül tőled várok segítséget, az jöjjön, mert az megfelelő módon, vagyis méltóképpen fog úrvacsorázni.

Mielőtt ezért imádkozunk, énekeljük el a 477. ének 4-5. versét:

Méltók vagyunk, hogy kárhozatban hagyj,
De te, Uram, jó és irgalmas vagy,
Minden megtérőkhöz kegyelmed nagy;
Kérünk, abba minket is béfogadj.

Szent Fiadnak kiontatott vére
Lett lelkünknek váltsága és bére,
Tekints, kérünk, az Ő érdemére.
Bűneinkért ne vonj ítéletre.

Imádkozzunk!

Dicsőséges Urunk, Jézus Krisztus, áldunk téged azért, mert ebben is te vagy a példa előttünk. Segíts minket személyválogatás nélkül mindenkit tőled kapott szeretettel szeretni. Tégy minket szabadokká erre. Ajándékozz meg minket ilyen figyelmes, tapintatos, másokat segítő, másokért aggódó szívvel.

Könyörgünk, Urunk, a te világosságodba hadd kerüljön az életünk, és ajándékozz meg minket tiszta látással, hogy bűnnek lássuk a bűnt, hogy komolyan merjük venni a te bűnbocsátó kegyelmedet, hogy téged is annak ismerjünk meg egyre inkább, aki vagy, és eljussunk helyes önismeretre is.

Köszönjük, hogy te ezzel nem kétségbe ejteni akarsz minket, hanem kiteljesíteni az életünket.

Könyörülj meg rajtunk, hogy világosan lássuk a tőled kapott feladatainkat. Lássuk és tudjunk élni azokkal a lehetőségekkel, amiket a benned hívőknek készítettél.

Így indulunk el a jövő hét útjára. Tudjuk, hogy te hűséges vagy, segíts, hogy mi is azok maradjunk hozzád.

Kérünk, hogy Szentlelked tegye számunkra különösen hangsúlyossá azt, amivel most akarod gyógyítani és gazdagítani az életünket.

Csendes percek: KERESD AZ ARANYAT!

,,Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez. Legyetek egymással vendégszeretők zúgolódás nélkül. Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai: ha valaki prédikál, úgy mondja szavait, mint Isten igéit, ha valaki szolgál, úgy szolgáljon, mint aki azt az Istentől kapott erővel végzi, hogy mindenkor az Isten dicsőíttessék Jézus Krisztus által, akié a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké. Ámen.,, 1Pt 4,8-11.

,,Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek.,, (Jn 16,14)

21 éves koromban Timmel, a barátommal, nyári munkát vállaltunk Alaszkában. Több hónapja jártunk együtt, és nagyon boldog voltam, mikor megkérte a kezem, és aranyrög-gyűrűt húzott az ujjamra. Néhány hónappal később összeházasodtunk.
Ahogy az aranymosók gondosan átszűrik a kavicsokat, hogy megtalálják az aranyrögöket, úgy nekünk is sok mindent kellett "kiszűrnünk".

Esküvőnk után rengeteget vitatkoztunk. Hogy egyet említsek: Tim az egyedüllétből merít erőt, míg én szeretek kimozdulni és a barátaimmal lenni. A köztünk lévő különbségek frusztráltak és dühös voltam.
Ahogy egyre jobban megismertem Istent, kezdtem megbecsülni a tényt, hogy Isten mennyire értékeli személyemet és tehetségemet. Elhatároztam, hogy én is így fogom Timet értékelni. Megdicsértem képességeit, mint például tehetségét a szoftverfejlesztésben, vagy három gyermekünk türelmes meghallgatásában. Imáim és a hitben való növekedésem Timhez is közelebb vittek.
Ha elhatározzuk, hogy szeretteink pozitív tulajdonságaira koncentrálunk, akkor a negatív dolgok szétfoszlanak. Közben képessé válunk arra, hogy Isten elfogadó természetével forduljunk szeretteink felé.

Imádság: Urunk, segíts megszabadulnunk a rosszindulattól és a haragtól, hogy meglássuk egymásban az értéket. Ámen.

Megtalálom-e szeretteimben Isten aranyrögeit?
Lynn Hare (Oregon, USA)

IMÁDKOZZUNK A BÁNYÁSZOKÉRT!

Bob Gass :Lélek szerinti élet

„Mert a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek.” (Galata 5:17)



Ne feledd, bármilyen régóta is jársz Istennel, testi természeted sosem fog megjavulni.
Sohasem lesz Jézushoz hasonlóbbá, bármennyi idő telik is el. Ezért mondja Isten Igéje, hogy naponta meg kell feszítenünk testi természetünket (ld. Galata 5:24). Még maga Pál apostol is küzdött testi természetével: „a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek” (Galata 5:17).

De ha a Szentlélek átveszi az irányítást életünkben, akkor megterem bennünk az ő gyümölcse, a „szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás” (Galata 5:22–23).
Azt kérdezed, egyáltalán lehetséges-e ilyen élet? Igen, de a következő négy dolgot meg kell tenned:

1) Ne feledd, a sátán sohasem megy szabadságra. Folyamatosan hadat visel ellened, ezért meg kell védened magad Isten Igéjével és imádsággal.

2) Ismerd fel, hogy melyik bűnre vagy leginkább hajlamos. A Biblia azt mondja: „tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt” (Zsidók 12:1). Miért? Mert azon a területen fog folyamatos támadás érni, ahol gyenge vagy.

3) Legyen feltöltve a lelki üzemanyagtartályod! „A test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és békesség” (Róma 8:6).

4) Járj Isten erejével, ne a magad erejére támaszkodj! Sohasem ér véget a harc? Nem. De ha Isten erejéből merítesz, és eldöntöd, hogy engedelmes leszel és kitartasz a harcban, az mindig egyértelmű és tartós győzelemhez vezet.

Csendes percek Istennel-Ott áll egyedül

„Legyetek tehát állhatatosak és kitartók, szeretett testvéreim! Tegyetek mindig minél többet az Úr ügyéért, hiszen tudjátok, hogy az Úr ügyében való fáradozástok nem hiábavaló.” 1Kor 15,58

Törölgettem a homlokomról az izzadságot, miközben az autó felé toltam a bevásárlókocsit. Gyorsan átrámoltam mindent a csomagtartóba, beültem a kormány mögé, remélve, hogy ott majd jobb lesz. De a hőség utánam jött. Bekapcsoltam a légkondicionálást, s kitolattam az áruház mögötti parkolóból.
Ekkor vettem észre. Ott állt egyedül.
Egy apró alak állt a mellékutcában egy téglaépület előtt, szemben a fallal. Fekete anyagból készült lepel fedte a fejét, lejjebb hosszú ujjú fekete ruha, fekete pamutharisnya, fekete, fűzős cipő. Bár háttal állt az útnak, láttam kezében a nyitott bibliát. Feje a könyv fölé hajolt, ahogy állt ott a tikkasztó hőségben. Egyedül.
Csak pár másodpercig tartott, míg elhajtottam mögötte, de a látvány, ahogy ott áll egyedül, beivódott az agyamba. Persze, láttam már másokat is egyedül állni egy épület előtt. De ez nem akármilyen ház volt. Nem bank volt, nem is étterem. Buszmegálló sem volt előtte. A nők, akik ide betértek, elesettek voltak, és nem gyógyulást keresni mentek oda.
Azon a forró nyári napon egy asszony ott állt egyedül, és imádkozott értük meg a szívük alatt hordott gyermekekért.
Ott állt egyedül, teljesítve Isten akaratát, amit szerinte aznapra szánt neki. A hőségben. Vállalva a kellemetlenséget, a furcsálló pillantásokat, a talán gúnyolódó megjegyzéseket. Mondhatná valaki, hogy értelmetlen áldozat. Sosem tudhatjuk.
Nem tudhatjuk, kinek a szándékai változtak meg az ő imájának hatására, az ő kitartására, hogy ott álljon egyedül.
Mielőtt észrevettem, minden gondolatom a hőség körül forgott. Az ő szilárdsága felvetette bennem a kérdést: Vajon milyen ügyért állnék ki egyedül?
Ez a látvány azért is érintett meg ennyire, mert ismerem a hiábavaló küzdelem okozta kimerültséget. Én inkább csalódott voltam akkor, mint kitartó és állhatatos. Ismerem a csüggedést, amikor látszólag semmi eredménye az erőfeszítéseimnek. Sarokba szorítva érzem magam, nem győztesnek.
Néha nincs erőm, hogy kiálljak azért, amit hiszek. Arra gondolok, mások hatékonyabban kiállhatnak, kevesebb erőfeszítéssel. Jobban megküzdenek a csüggedéssel. Ők irgalmasak tudnak lenni, ahol én csak mérgelődnék. Valaki más… valaki másnak kell ezt helyettem elvégeznie.
Megint megjelenik a szemem előtt az alázatos női alak képe. És az Úr megszólít:
Csak hiszed, hogy egyedül van. Nincs egyedül. Ott állok mellette. És ott fogok állni melletted is. Tarts ki.
Nagy levegőt veszek. Magam elé képzelem a kedves nővért a fal előtt. De már nincs egyedül. Jézus ott áll mellette.
Én pedig az én utcámban, az én életemben, az én otthonomban, a saját hivatásomat követve – elhatározom, hogy ma is ki fogok tartani. Ki fogok állni az ügyért, Krisztus ügyéért, akárhova rendel engem. Ott fogok állni.

Uram, köszönöm, hogy rávilágítottál, hogy amikor azt hiszem, ott állok egyedül, ez nincs így. Köszönöm, hogy reményem vagy a nehéz időkben, hogy megtartasz, amikor már ki akarok szállni. Juttasd mindig eszembe, hogy Te azonnali segítség vagy, bármi történik is.

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Dávid…Jákób Istenének felkentje és Izráel dalainak kedvence.” -(2 Sámuel 23,1)


Mindazon szentek között, kiknek életük a Szentírásban fel van jegyezve, Dávid magaslik ki az ő legérdekesebb, legváltozatosabb és legtanulságosabb életmódja által. 
Ennek életében találkozunk nyomorúságokkal és kísértésekkel, melyek hasonló egyesülésben az Ószövetség szentjeinek egyikénél sem találhatók meg. 
Azért Ő a mi Urunk és Megváltónk egyik rendkívül találó képmása. 
Dávid magán tapasztalt minden emberi állás és hivatás szenvedéseit. A királyoknak megvannak a maguk próbáltatásaik, s Dávid koronát viselt. A földművesnek megvannak a maga gondjai, Dávid pásztori botot is kezelt. A vándornak sok kellemetlenséget kell eltűrnie. Dávid az Engedi szikla üregeiben és barlangjaiban tartózkodott. A hadvezér nehézségekkel küzd, s Dávid nem viselhette el Sérujának fiait, kik őt bosszantották. Az a férfi, ki gyönyörűséges énekszerző volt Izraelben, barátaitól is megkísértetett: Akitófel, a királyi tanácsos, elhagyta és elárulta őt. „Aki velem kenyeret evett, sarkát felemelte ellenem.” 
Legbántóbb ellenségei saját családtagjai voltak, gyermekei voltak legnagyobb keresztje. A szegénység és gazdagság, a dicsőség és gyalázat, az egészség és betegség kísértései kipróbálták rajta hatalmukat. Külső kísértések zavarták meg békéjét, belső kísértések ásták alá örömét. Alig menekült meg Dávid egyik nyomorúságtól, már a másikba esett. Alig szabadult meg a szomorúság és vigasz nélküli állapotból, újból a nyomor legnagyobb mélységeibe merült. 
Istennek minden habjai és hullámai rá zúdultak és elborították árjaikkal. Dávid zsoltárai valószínűleg éppen ezért szolgálnak a tapasztalt keresztyénnek általános gyönyörűségére. Lelkületünk minden mozzanatát, elragadtatást és lehangoltságot, Dávid kellően ecsetel tapasztalataiban. Ő jól ismerte az emberi szívet, mert a legjobb iskolában neveltetett, a benső személyes tapasztalat iskolájában. 
Ha ebben az iskolában kapunk oktatást, akkor növekedünk korban és kegyelemben, akkor Dávid zsoltárai hovatovább mindig kedvesebbek lesznek előttünk és rájövünk, hogy itt „gyönyörűséges és füves helyeken leszünk legeltetve és kies vizek mellé vitetünk”. 
Lelkem, bár felüdítene és megerősítene téged ma Dávid tapasztalata!

Rick Warren: Jézus eljön hozzád a viharokban

"Reggel három óra felé Jézus átjött hozzájuk a tengeren járva." (Márk 6:48b, NLT fordítás, második kiadás)


Márk evangéliumának 6. részében Jézus előre küldte a tanítványokat Bethsaidába, amíg Ő elvonult imádkozni. Hajóval ez nem volt egy hosszú út, viszont viharba kerültek, amely eltérítette őket és amikor Jézus meglátta, ahogy a széllel küzdenek a tó közepén, a segítségükre sietett.

Kerültél már valaha olyan viharba, ami eltérített? Nem szánt szándékkal kerültél abba a munkába, amit végzel, a házasságodba, az adott anyagi helyzetedbe. Eltérítettek különböző szituációk, amiket képtelen voltál az irányításod alatt tartani. Úgy érzed, hogy mostanra már ott kellene lenned, ahova eredetileg szerettél volna kerülni, azonban ezen a ponton feladtad a reményt, hogy visszakerülhess az eredeti célodhoz. Csak biztonságban vissza akarsz menni.

Talán nagy álmaid voltak az életedre vonatkozóan, amiket már régen feladtál. Már nem is aggódsz érte, hogy valaha eléred-e őket. Csak azon gondolkodsz: "Túl tudom élni?"

Mit tesz Jézus, amikor ilyen kétségbeejtő pillanatba kerülsz? A Márk 6:48-ban azt olvassuk, hogy "Reggel három óra felé Jézus átjött hozzájuk a tengeren járva." (NLT fordítás, második kiadás) Figyeld meg, hogy nem mondta a tanítványoknak, hogy jöjjenek hozzá. Tudta, hogy képtelenek lennének eljutni hozzá. Ő ment el hozzájuk. Amikor kétségbeesés pontjára kerülsz, Jézus eljön hozzád!

Tetszik, hogy Jézus nem a partról kiabált nekik instrukciókat. Amikor viharban vagy nem tanácsokra van szükséged. Csodára van szükséged! Szükséged van valakire, aki feltűnik a színen, és Jézus pont ezt tette. Közbelépett a tanítványok viharában.

Ez az evangélium, hogy Isten nem a partvonalon áll és mondogatja, hogy mit tegyél. Eljön hozzánk és találkozik velük, a fájdalmainkban, a félelmeinkben, a depressziónkban, a viharainkban és a bátortalanságunkban. Eljön hozzánk. Micsoda Isten!

Lehet, hogy most elhagyatottnak érzed magad, de nem vagy az.
A Biblia azt mondja János 14:18-ban: "Nem hagylak cserben és nem hagylak magadra, mint egy árvát a viharban - eljövök hozzád." (TLB fordítás) Számíthatsz rá!

Zsidókhoz írt levél 12. rész 1-2 vers


1. Annakokáért mi is, kiket a bizonyságoknak ily nagy fellege vesz körül, félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdő tért.
2. Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra, a ki az előtte levő öröm helyett, megvetve a gyalázatot, keresztet szenvedett, s az Isten királyi székének jobbjára ült.

3. Gondoljátok meg azért, hogy ő ily ellene való támadást szenvedett el a bűnösöktől, hogy el ne csüggedjetek lelkeitekben elalélván.
4. Mert még végig nem állottatok ellent, tusakodván a bűn ellen.
5. És elfeledkeztetek-é az intésről, a mely néktek mint fiaknak szól: Fiam, ne vesd meg az Úrnak fenyítését, se meg ne lankadj, ha ő dorgál téged;
6. Mert a kit szeret az Úr, megdorgálja, megostoroz pedig mindent, a kit fiává fogad.
7. Ha a fenyítést elszenveditek, akkor veletek úgy bánik az Isten, mint fiaival; mert melyik fiú az, a kit meg nem fenyít az apa?
8. Ha pedig fenyítés nélkül valók vagytok, melyben mindenek részesültek, korcsok vagytok és nem fiak.
9. Aztán, a mi testi apáink fenyítettek minket és becsültük őket; avagy nem sokkal inkább engedelmeskedünk-é a lelkek Atyjának, és élünk!
10. Mert ám azok kevés ideig, tetszésök szerint fenyítettek; ő pedig javunkra, hogy szentségében részesüljünk.
11. Bármely fenyítés ugyan jelenleg nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, ámde utóbb az igazságnak békességes gyümölcsével fizet azoknak, a kik általa gyakoroltatnak.
12. Annakokáért a lecsüggesztett kezeket és az ellankadt térdeket egyenesítsétek föl,
13. És lábaitokkal egyenesen járjatok, hogy a sánta el ne hajoljon, sőt inkább meggyógyuljon.
14. Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, a mely nélkül senki sem látja meg az Urat:
15. Vigyázván arra, hogy az Isten kegyelmétől senki el ne szakadjon; nehogy a keserűségnek bármely gyökere, fölnevekedvén, megzavarjon, és ez által sokan megfertőztettessenek.
16. Ne legyen senki parázna vagy istentelen, mint Ézsau, a ki egy ételért eladta első szülöttségi jogát.
17. Mert tudjátok, hogy azután is, mikor akarta örökölni az áldást, megvettetett; mert nem találta meg a megbánás helyét, noha könyhullatással kereste azt az áldást.
18. Mert nem járultatok megtapintható hegyhez, és lángoló tűzhöz, és sűrű homályhoz, és sötétséghez, és szélvészhez,
19. És trombita harsogásához, és a mondásoknak szavához, melyet a kik hallottak, kérték, hogy ne intéztessék hozzájok szó;
20. Mert nem bírták ki, a mi parancsolva volt: Még ha oktalan állat ér is a hegyhez, megköveztessék, vagy nyillal lövettessék le;
21. És oly rettenetes volt a látomány, hogy Mózes is mondá: Megijedtem és remegek:
22. Hanem járultatok Sion hegyéhez, és az élő Istennek városához, a mennyei Jeruzsálemhez, és az angyalok ezreihez,
23. Az elsőszülöttek seregéhez és egyházához, a kik be vannak írva a mennyekben, és mindenek bírájához Istenhez, és a tökéletes igazak lelkeihez,
24. És az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére.
25. Vigyázzatok, meg ne vessétek azt, a ki szól; mert ha azok meg nem menekültek, a kik a földön szólót megvetették, sokkal kevésbbé mi, ha elfordulunk attól, a ki a mennyekből vagyon,
26. Kinek szava akkor megrendítette a földet, most pedig ígéretet tesz, mondván: Még egyszer megrázom nemcsak a földet, hanem az eget is.
27. Az a "még egyszer" pedig jelenti az állhatatlan dolgoknak mint teremtményeknek megváltozását, hogy a rendíthetetlen dolgok maradjanak meg.
28. Annakokáért mozdíthatatlan országot nyervén, legyünk háládatosak, melynél fogva szolgáljunk az Istennek tetsző módon kegyességgel és félelemmel.
29. Mert a mi Istenünk megemésztő tűz.

Videó tanítások: Glaubensgemeinde München-Magyar-Német gyülekezet

 ,,Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem.,, Zsoltárok 32:8.

,,Keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok Őt segítségül, amíg közel van.,, Ézsaiás próféta könyve 55. részének 6-7. verse 


Akinek van ideje, indíttatása hallgassa meg ezeket az egyedi, -máshol nem található- tanításokat! 

Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom ezeket a nagyon értékes prédikációkat!

Itt Németországban van egy magyar-német gyülekezet, ahol sok vendég tanító is jön Magyarországról, mint például:

Németh Sándor , Dr. Ruff Tibor, Dr. Flaisz Endre, Mézes András és itt élő sok nagyon jó, tanítók tanítását is meghallgathatjátok.


Németh Sándor - Az ébredés feltételei
https://www.youtube.com/watch?v=i3-sII1rVeA

Dr. Flaisz Endre - Átokból való szabadulás
https://www.youtube.com/watch?v=zksSQT0SMxM

Dr. Ruff Tibor - A hatalom 1. - Die Macht (Die Autorität) 1.-2.rész
https://www.youtube.com/watch?v=5BPsbxYMRvw&t=836s

https://www.youtube.com/watch?v=qDeCMoRvX0w

Összes tanítás itt található:
https://www.youtube.com/channel/UC1wIS6AuNOJegajAS-QNlDg

NE feledd, a hitedet táplálni kell! A prédikált tiszta Ige, kincset ér! Tudás nélkül elveszünk..
„elvész az én népem, mert nincsen tudása”-Hóseás próféta

Keressétek az URat, amíg megtalálható, hívjátok segítségül, amíg közel van!-Ézsaiás 55.6
Ámen!


2017. augusztus 19., szombat

Örömteli mindennapok- A mennyei dolgokra törekedjetek



Mivel Krisztussal együtt feltámadtatok a halálból, a mennyei dolgokra törekedjetek, hiszen Krisztus is a mennyben ül, Isten jobb oldalán! A mennyei dolgokon gondolkozzatok, ne a földieken járjon az eszetek! Hiszen meghaltatok, az új életetek pedig Krisztussal együtt Istenben van elrejtve. -Kolosse. 3,1-3.

Krisztussal elrejtve Istenben egyetlen feladatod ,hogy belső házadat mennyei lakhelyednek kincseivel feldíszítsd.

A szeretet és a békesség uralkodjon a szívetekben .
Akármit tesztek, szóval vagy tettel, mindent az Úr Jézus nevében tegyetek, és általa adjatok szüntelenül hálát Istennek, az Atyának! -Kol.3,15-17.

Az a kincs, amit a Mennyben gyűjtünk össze, biztonságban van, ott senki és semmi nem teheti tönkre és nem rabolhatja el.

Ellentétben a földi kincsekkel, amit “a rozsda és a moly megemészt, és a tolvajok kiásnak és ellopnak”.(Mt.6,19-21)

Rick Warren-Napi remény- Hogyan értékeld önmagad.

"Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt "kiválasztott és drága" (1. Péter 2:4)    
      
Isten azt mondja, hogy nemcsak elfogad Téged, hanem értékesnek is tart.
Mit gondolsz, mennyit érsz? Nem a vagyonodra gondolok, hanem arra, hogy te magad mennyit érsz. Soha ne keverd össze azt, amid van azzal, amit önmagadban érsz. Lehetsz gazdag vagy szegény, de ennek semmi köze ahhoz, hogy te mint személy mennyit érsz.
Két dolog van, ami meghatározza az életben, hogy mennyit ér valami:
1. mennyit hajlandó valaki kifizetni érte,
2. kinek a tulajdonában volt valami azelőtt.
A fenti két megállapítás alapján te mennyire vagy értékes? Kérdezd meg magadtól: "Kié vagyok?" és "Milyen árat fizettek értem?"

Az 1. Korintus 7:23 azt írja, "Áron vétettetek meg, Krisztus által, ezért hozzá tartoztok" 
(szó szerinti fordítás).

Istenhez tartozol, Jézus az életével fizetett érted. A kereszt bizonyítja, hogy mit érsz.
Soha senki nem fizetett nagyobb váltságdíjat annál, mint amit Isten kifizetett érted! Elfogadott és értékes vagy.
Péter egy építkezés képét használja, hogy bemutassa, milyen értékesek vagyunk. Isten építi ezt az épületet, ami az Egyházat, Isten családját ábrázolja, és te vagy az egyik építőköve.

"Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt "kiválasztott és drága" (1. Péter 2:4)

Jézus az élő kő. Ő tökéletes volt, mégis sokan elutasították. Talán azt gondolod, "Ha tökéletes lehetnék, akkor elfogadnának." Nem! Jézus tökéletes volt, de még őt sem fogadta el mindenki.
De Isten előtt kiválasztott és drága volt.
Isten építi az Egyházát, de ez nem templomokban vagy gyülekezeti épületekben van. Isten az emberekben él, és te vagy az Ő szellemi háza.
Péter azt mondja, hogy egy élő kő vagy. 
Amikor átadod az életed Krisztusnak, egy építőkő leszel Isten nagyszerű tervében.

Forrás: örömteli mindennapok-

Joel Osteen pásztor bátorító üzenete: Milyen lépéseket tegyünk a saját növekedésükért?


Fel kell ismernünk, hogy a növekedés nem automatikus. Van sok sikeres ember, aki teljes potenciáljának felét sem érte el. Van, egy un. célállomás kor. Ez azt jelenti, hogy amikor elérünk egy bizonyos célt, amikor lediplomázunk, amikor megszerzünk egy bizonyos pozíciót, amikor kifizetjük a ház törlesztését, hátradőlünk és agyunkat semleges üzemmódba kapcsoljuk és abból élünk, amit már megtanultunk. Fejlődünk talán egy kicsit, de igazából nem tanulunk újat. Nem növekszünk, nem válunk jobbá karrierünkben, egyéniségünkben. Gyermekként automatikusan növekszünk. Nagyobbak leszünk, fizikailag fejlődünk. Szellemi növekedésre szüleink, tanáraink hívnak ki. Ez automatikus növekedés, az életünk része. Az a baj, hogy egy ponton, amikor fizikailag már nem növekszünk tovább, amikor befejezzük az iskoláinkat, akkor ez a növekedés már nem automatikus. Ha folytatni akarjuk, akkor felelősséget kell vállalnunk a saját növekedésünkért. Úgy kell hozzáállnunk, hogy hogyan tudnék fejlődni, mit tehetek, hogy jobbá váljak. Fel kell ébresztenünk magunkban a tanulás utáni vágyat. Legyen az a célunk, hogy valami módon minden nap növekszünk, minden egyes nappal valami újat tanulunk.

Egy Pablo Casses nevű ember volt az egyik legnagyobb csellista. 12-évesen kezdett játszani és olyan dolgokat vitt véghez, amit előtte soha senki. A szakmája legnagyobbjaként tartották számon. 85-évesen még mindig korán felkelt és minden nap 5 órán át gyakorolt. Egyszer egy újságíró megkérdezte, hogy miért fektet még mindig ennyi energiát ebbe. Ő mosolygott és azt válaszolta: Azért, mert azt hiszem, egyre jobb vagyok. Ő megértette ezt az elvet, hogy ha felhagysz a tanulással, megállsz a növekedésben. Ha megállsz a növekedésben, felhagysz az élettel. Az élet rutinná válik, elveszítjük lelkesedésünket. Hadd kérdezzelek meg, TE milyen lépéseket teszel a növekedésért? Könyveket olvasol, oktató CD-ket hallgatsz, tanfolyamra jársz? Vannak jó mentoraid? Teszel egyáltalán valamit azért, hogy kiterjeszd magad? Barátaim, Isten ajándékot adott nektek, kincs rejlik a bensőtökben. Az egyik fő célunk legyen az, hogy kifejlesztjük képességeinket. Valahol olvastam, hogy Amerikában a legolvasottabb újság a TV-műsor. Nem vagyok TV-Gide ellenes, de okosabban kellene felhasználnunk időnket. 50%-a azoknak, akik befejezik az iskolát (legyen az akár főiskola vagy egyetem), egyetlen könyvet sem olvas végig élete hátralevő részében. Ez azért van, mert a tanulást egy életszakasznak tekintjük és nem életmódnak. Azt gondoljuk, hogy amint befejezzük az iskolát, túl vagyunk a tanuláson. Megvan a pozícióm, társ vagyok a cégben, menedzser az irodában, pásztor a templomban. Sosem szabad abbahagynunk a tanulást. Ma annyi lehetőség van a növekedésre. A modern technológia segítségével könnyű fejlődni és kiterjeszteni gondolkodásunkat. Ne rekedj meg. Ne maradj karrieredben, kapcsolataidban ugyanazon a helyen jövőre is, ahol most vagy. Többet kell tudnod. Ha a kereskedelemben dolgozol, arról kell könyveket olvasnod, hogyan lehet hatékonyabban kommunikálni. Sokszor arra várunk, hogy Isten ajtókat nyisson nekünk: Istenem adj nekem több lehetőséget. Valójában Isten csak ránk vár, arra, hogy kifejlődjön az, amit elrejtett bensőnkben.

Húszas éveim elején venni akartunk egy fontos alkatrészt a televíziós berendezéshez a lelkészség számára. Néhány ezer Dollár értékű. Két nagy gyártó között kellett választani. Az egyik cég képviselője 60-as évei közepe-vége felé járó nagyon kedves, barátságos úriember volt. Elmentem Dallasba, hogy megnézzem a berendezést és egy napot vele töltöttem. Vissza akartam repülni Hustonba és ő azt mondta, velem akar tartani, hogy elkísérjen és a következő géppel visszarepül. Mondtam, hogy nagyon kedves, de nem kell elkísérnie, de ő ragaszkodott hozzá. A repülőn mellettem ült. Ez az ember mindent tudott rólam. Tudta, hol nőttem fel, hol jártam iskolába, mik a hobbyjaim, tudott mindent a templomról, hogy hogyan indult. Többet tudott rólam, mint bárki a családomon kívül. Ámulatba ejtett. Végül megkérdeztem, miért tudja mindezt. Azt mondta, Joel, megtanultam valamit a legnagyobb üzletembertől, aki valaha is élt. Ő azt mondta, minél többet tudok az ügyfeleimről, annál jobban tudok alkalmazkodni hozzájuk. Minél jobban megértem, honnan jöttek és mik az igényeik, annál jobban tudom kiszolgálni őket. Azt mondta: Joel, maga 20-as éveiben jár, én a 60-as éveimben vagyok. Gondoljon arra, mennyivel jobban tudok alkalmazkodni önhöz, ha ismerem a hátterét, hobbyjait. Ezért volt ő az első számú üzletkötő ennél a nagyvállalatnál. Egész életében az üzletkötést tanulmányozta. Mondta, hogy évente 2-szer üzletkötői szemináriumokra jár. Már 40 éve csinálja ezt. Tanfolyamokra járt, hogy elsajátítsa a hatékony üzletkötés mesterfogasait. Nem csoda, ha áldott. Tanult, növekedett, kifejlesztette azt, amit Isten elrejtett benne. Mindegy milyen területen vagy. Légy akár főállású anya, mindig keresned kell a fejlődés lehetőségét, hogy mindent megkapj, aminek Isten teremtett. Ne állj le azzal, hogy elértem célom, itt fogok maradni életem végéig. Nem. Ez korlátoz téged. Tégy lépéseket, hogy többet tanulhass. Lépj ki a skatulyából és tanulj valami mást. Talán villanyszerelőként, ácsként, szerelőként dolgozol. Ez nagyszerű, de milyen lépéseket teszel azért, hogy fejlődj?

Valahol olvastam, hogy ha valaki napi 1 órát szánna egy bizonyos tárgyra, 3 év múlva ennek a dolognak a szakértőjévé válna. Meg kell találnod legnagyobb adottságaid területét és szánj időt ennek fejlesztésére. Ha fókuszált maradsz és minden nappal, minden évvel, picivel többet tanulsz, szakértővé válsz. Vezető leszel a területeden. Arra a pontra kell fejlesztened képességeidet, ahol céged már nem tud nélküled tovább működni, vagy legalábbis nem olyan simán. Mert ha 1 hétig távol vagy és senki nem hiányol, mindent eladnak, minden munkát elvégeznek, az egy figyelmeztető jel. Ha nem hiányzol, lehet, hogy egyszer rájönnek, nem is kellesz. Válts új fokozatba. Termelj többet. Járj tanfolyamokra, fejleszd képességeidet. Joel, nekem alacsony a beosztásom. Ha elmennék, senkinek sem hiányoznék. Talán úgy van, de gondolj arra, hogy nem fog így maradni. Ne építs házat ott, ahol sátornak kellene állnia. Ez nem az állandó lakcímed, nem kell itt élned, itt csak áthaladsz. Növekedj, tanulj, tégy többet, mint kell. Termelj túl. A krém mindig fölemelkedik. Ha minden nap a legtöbbet nyújtod, meg fognak jegyezni. Példabeszédek 22:29 azt mondja: Látsz olyanokat, akik tehetségesek munkájukban?

Ők nagyszerű emberek előtt fognak állni és nem fognak sötét embereket szolgálni. Ez azt jelenti, hogy ha kibontakoztatod a tehetségedet, melyeket Isten adott neked és minden nap a legjobbat nyújtod, akkor előléptetés vár rád. Azt mondod: A feletteseim már előttem 10 évvel itt voltak és nem mennek el. Nincs hely a felemelkedésre.
Isten azt mondja Példabeszédek 18:16-ban: Az adottság helyet fog teremteni.

Talán 1 évig tart, talán 5 évig, de új ajtók fognak megnyílni. Nem kell aggódnod amiatt, hogy ki van előtted, ki gátol téged, miért nem fog megtörténni. Isten teljesen ura a helyzetnek. Ne légy bátortalan, hogy ez ma nem nekem szól, nekem nincs helyem a növekedésre. Nem. Válts új fokozatba. Te nem emberek alatt, hanem Isten alatt dolgozol. Nem tudod, Isten nem akarja, hogy ellenőr légy. Ez túl kevés lenne neki. Isten ennél messzebbre akar vinni és egy egészen új szintre akar juttatni. Ismerek olyanokat, akik recepciósok voltak és ma többmilliós céget vezetnek. Miről beszélek? Fejleszd képességeidet. Ne hagyd abba a tanulást, növekedést. Joel, én már ugyanúgy tudok mindent, mint munkatársaim. Nem kell olyannak lenned, mint mindenki. Ez a gondolkodás korlátoz, röghöz köt. Légy több náluk. Légy olyan kiváló, olyan produktív, olyan bölcs, hogy amikor nem dolgozol, az emberek alig várják, hogy visszamenj, mert nélküled szétesik az iroda. Hadd áruljam el, mikor fognak mindig hiányolni. Ha megtanulsz problémamegoldó lenni. Ne menj a főnöködhöz azzal, hogy van itt egy probléma. Ne problémákat nyújts be, hanem megoldásokat. Munkaadóként tudom, hogy olyan embereket keresünk, akik meg tudnak oldani problémákat. Mindenki be tud mutatni problémákat. A 9-éves fiam meg tudja mondani, hogy ég a ház. Ez könnyű. De nekem olyan kell, aki nem csak azt mondja, hogy ég a ház, hanem hogy a tűzoltók már úton vannak és mindenkit biztonságban kihoztunk, már felhívtam a biztosítót és itt van a szálloda, itt az autó. Mi a lényeg?

Ha értékes akarsz lenni szervezeted számára, légy problémamegoldó. Vess fel megoldásokat vagy legálabb néhány különböző választási lehetőséget. 4-5 menedzser segít nekem itt. Az elmúlt 9 évben nem emlékszem olyanra, hogy azzal jöttek volna hozzám, hogy Joel van egy problémánk és nem tudjuk, mit tegyünk. Ez olyan terület, ahol fejlődni tudunk és legyünk megoldás orientáltak, nem pedig probléma orientáltak. Még a magánéletedben is. Ne fordulj azzal társadhoz, hogy itt egy probléma, mit fogsz csinálni. Ha valaha is felvetsz egy problémát, fűzz hozzá egy megoldási lehetőséget is. Mit teszel azért, hogy fejlődj és ezáltal új szintre tudj lépni? El tudod végezni a tanfolyamot, ami a javadat szolgálja? Maradj mindig aktív. Joel, nekem megvan a végzettségem, minősítésem, engedélyem. Tudsz róla, hogy mennyi diplomát adnak ki mindössze 5 év alatt? A világ olyan gyorsan változik. Ha nem tanulsz tovább, nem teszel lépéseket a növekedésért, le fogsz maradni. Néhányatok elért egy bizonyos szintet és megállt a fejlődésben. Ki kell törnöd ebből a skatulyából és valami újat kell tanulnod.

Will Rogers azt mondta: Lehetsz a helyes úton, de ha leülsz, átgazolnak rajtad.

Ha nem teszel lépéseket a növekedésért, ne csodálkozz, ha egyszer valaki felbukkan és elveszi azt az előléptetést, ami neked járna ki. Én áldom Istent, ezért senki nem veheti el tőlem az előléptetést. Ha nem vagy felkészült, ha nem fejleszted azt, amit Isten adott neked, lemaradhatsz arról, ami kijárna neked. Az a jó hír, hogy sosem túl késő elkezdeni. Mindent megkaphatsz, amire Isten megalkotott. Arra akarlak felhívni, hogy készíts személyes növekedési tervet életedre. Kell egy olyan speciális terv, ami megmutatja, hogyan fogsz növekedni. Más szavakkal: ezeket a lepéseket fogom megtenni minden nap azért, hogy fejlődjek, jobbá váljak. Ne azt mondd bizonytalanul, hogy néha el fogok olvasni egy könyvet. Nem. Egy határozott tervre van szükség. Hagy adjak néhány ötletet.

Mikor a munkába tartasz, ne a rádiót hallgasd, hanem oktató CD-t. Az átlag amerikai évente 300 órát tölt autójában. A kocsidat egyetemmé alakíthatod. Ez sok idő, fordítsd a javadra. Vagy a konditeremben, amikor edzel, hallgass fontos információkat. Sokan elmondják nekem, hogy futás közben, séta közben, edzés közben hallgatnak engem. Egy hölgy elmondta, hogy este az ágyban szokott hallgatni engem, mert így egyből elalszik. Ő ugyan bóknak szánta ezt. Ezek egyszerű dolgok. Nem arról beszélek, hogy napi plusz 2-3 órát tanulással tölts, hanem azt mondom, hogy azt az időt, amit nem használsz ki, fordítsd fejlődésre. Imádom ezt az új technikát. Az üzeneteket le tudod tölteni iPod-ra és akkor hallgatod meg, amikor akarod. Ebben az évben 60-millió üzenetet küldünk el. Iratkozz felt és te is megkapod és újra és újra meghallgathatod az üzeneteket. Ez a növekedési terv. Ha Isten látja, hogy terjeszkedsz, erőfeszítéseket teszel, megteszed részed a növekedésért, meglátod, természetfölötti ajtók nyílnak meg. Legyen terved része, hogy legalább évente egyszer el mégy egy szemináriumra. Kell, hogy olyan emberek vegyenek körbe, akik ugyanarról a területről jöttek. Figyelj az ötleteikre, terjeszd ki gondolkodásod. Én mindig beszélek más ministránsokkal, vezetőkkel.

Évente 2-szer kerekasztal van itt néhány száz pásztorral és kicseréljük gondolatainkat. Minden atya 2 percet kap, hogy a leghatékonyabb dolgot bemutassa. Annyi mindent tanulok, annyi jó ötletet kapok. Ha folytatni akarod a növekedést és a legjobbá akarsz válni, körül kell venned magad másokkal erről a területről és nyitottnak kell lenned a tanulásra. A növekedési terv másik fontos része kell, hogy legyenek a jó mentorok. Keress olyanokat, akik már ott vannak, ahova te tartasz. Olyanokat, akik nálad többet tudnak és engedd, hogy ők mentoráljanak. Ha velük vagy, tegyél fel kérdéseket, fejtsd meg, hogyan jutottak el oda, ahol vannak, hogyan gondolkodnak. Azt mondod, Joel, nekem nem kell mentor, sikeres vagyok, jól mennek a dolgaim. Gondolj bele Tiger Woods a világ legsikeresebb golfjátékosa. De tudod, hogy van edzője, menedzsere, segítői, akik a gyakorlásban, szellemi ráhangolódásban támogatják? Ha neki szüksége van segítőkre azon a szinten, ahol van, akkor nekünk is.

Olvastam kereskedelmi képviselők egy csoportjáról. Pár 100-an voltak egy teremben ugyanattól a cégtől. Az előadó megkérdezte, hányan tudják, hogy ki a 3 legjobb üzletkötő a teremben. Mindenki felemelte a kezét. Továbbment és megkérdezte, hányan ebédeltek már velük és kérdezték meg tőlük, hogyan jutottak el erre a szintre. Egy kéz sem emelkedett a magasba. Isten mindenféle olyan embereket helyezett el utunkba, akiktől tudást, tapasztalatot meríthetünk. Csak nyitottnak kell lennünk. Nézz ma körül és keress olyanokat, akiktől tanulhatsz. Tiszteletteljesen mondom, de ne vesztegesd idődet olyanokra, akik semmivel sem gyarapítnak. Az élet túl rövid ahhoz, hogy lustálkodj. Akik kis álmokkal, kis célokkal rendelkeznek, akik sehova sem tartanak, hadd áruljam el, hogy megfertőzhetnek. Ha sokat lógsz velük, ez rád is átterjedhet. Ez nagyon fontos a fiatalok számára. Ha iskolába jársz, olyan emberekre van szükséged, akik inspirálnak, akik arra késztetnek, hogy magasabbra juss. Talán nem leszel a legnépszerűbb az iskolában, de 20 év múlva senki nem fog rá emlékezni, hogy ki volt a legnépszerűbb. Aki azért volt népszerű, mert kicsit vadabb volt a többieknél, több véraláfutása volt. 20 év múlva a véraláfutás nem számít, hanem csak az, hogy van-e jó végzettséged, van-e jó alap, amire életed építheted. Érdekes, hogy a tudományos szakok nem a legnépszerűbbek. A matematika klubba járni sosem olyan népszerű, mint egy focicsapatban játszani. Barátaim, sokan viccelődtek azokkal, akik a tudós csapatba jártak, amikor iskolás voltam, de most azoknak dolgoznak, akik ebbe a klubba jártak. Hozd ki a legtöbbet magadból. Olyan nagy hangsúly esik manapság a sportra. Imádom a sportokat és egész életemben sportoltam és tudom, hogy fegyelemre, kitartásra, csapatmunkára tanít, de nagyon valószínű, hogy nem leszünk egész életünkben sportolók. Valahol olvastam, hogy 5millió fiatal közül 1 lesz profi kosárlabdázó. Nem akarlak elkeseríteni, de ha fehér vagy, akkor 1:15 millióhoz az esélyed. Az átlagos profi focistakarrier 3 és fél év. Még ha sikerül is,- és most sok profi sportoló ül itt,- az nagyszerű, de szükség van egy alapra, amire építhetsz. Ha komolyan veszed a tanulást, talán könyvmolynak, strébernek fognak nevezni, de ne foglalkozz ezzel, mert néhány év múlva úgy fognak hívni, hogy főnök, doktor, atya.

Hallottam valakitől, hogy a népszerűség az, amikor mások szeretnek téged, a boldogság pedig az, amikor szereted önmagad. Ne érdekeljen, hogy ki nem szeret téged. Csak az a fontos, hogy te szeresd önmagad, hogy te légy a legjobb. Jó, ha fejlődési célokat tűzünk ki. Mi szeretnél lenni 1 éven belül? Ha nem tűzöl ki célokat, akkor nem is jutsz el oda. Olvastam egy főiskolás fiatalemberről, aki sikeres úszó volt. Az volt az álma, hogy kijusson az Olimpiára. 1972-ben nézte a TV-ben az Olimpiát és mikor látta az aranyérmes úszó idejét, tudta, hogy 4 másodperccel kellene javítania a sajátján és versenyezni tudna vele. Így előállt egy tervvel. 4 éve volt a felkészülésre. Kiszámolta, hogy ha 4 évig évente 10 hónapot edz, akkor annyit kell tennie, hogy minden hónapban 1/10-ed másodpercet kell javítania eredményén. Tudta, ha minden nap egy kicsivel jobbá válik, el tudja érni célját. Ehhez tartotta magát és 1976-ban John Neighbour 4 olimpiai aranyéremmel tért haza.

Azt akarom ebből kihozni, hogy ha készítesz egy tervet arra, hogyan válj minden nappal egy kicsit jobbá, csodálkozni fogsz azon, hova jutsz el 1 év alatt, 5 év alatt, 10 év alatt. A cél most nagyon-nagyon messzinek tűnik, de csak pici fejlődés kell hozzá minden nap. Van egy barátom, aki nagyon szegény környezetben nőtt fel. Apja már korán elhagyta a családot, anyja egyedül nevelte fel a külvárosban. Valami szerencse folytán bekerült az egyetemre. Az volt az álma, hogy újságíró lesz. De az első pár napban az egyik professzor azt mondta neki, hogy csak az idejét pazarolja, sosem lesz újságíró. Az egyetem előcsarnokában ült és már készült hazamenni, nagyon levert volt, mikor egy fiatal hölgy odament hozzá és megkérdezte mi a baj. Elmondta, amit a tanár mondott neki, és hogy éppen ki akar iratkozni. A nő szigorúan nézett rá és azt mondta: Hogyan merészelt ilyet mondani magának? Nem fog kiiratkozni, hanem velem jön. Ő volt az egyetem dékánja. Áthelyezte egy másik csoportba a fiatalembert, egy másik professzorhoz. Ez a fiatalember sosem találkozott szobatársával. Teljesen eltérő környezetből származtak. A szobatársa gazdag családban nőtt fel, ő meg vidékről jött. De Isten mindig tudja, mit csinál. Ha az a vágyad, hogy fejlődj, jobbá válj, Isten mindig a megfelelő embereket hozza utadba. Amikor ez a szobatárs megtudta, hogy a fiú mi szeretne lenni, azt mondta neki: Sosem leszel újságíró ezzel a szókinccsel. Új szavakat kell tanulnod. A szárnya alá vette és minden nap új szóra tanította meg. Napról napra, hónapról hónapra új szavat tanított meg neki a szótárból, megtanította a helyes kiejtésre. 4 évig minden nap új szót tanultak. Ez a fiatalember ma világhírű újságíró, a legfontosabb hálózatoknak dolgozik, és a hírekben látom őt minden nap. Mindez azzal kezdődött, hogy naponta megtanul 1 új szót.

Mi a TE terved a fejlődésre? Teszel valamit folyamatosan és kitartóan azért, hogy javíts magadon? Ha nem, akkor ma elkezdheted. Csinálj egy tervet. Ez lehet olyan egyszerű pl., hogy minden nap felkelek és az első 20 percet arra szánom, hogy Isten szavain meditálok. Oktató CD-t hallgatok munkába menet. Este kicsivel korábban kikapcsolom a TV-t és 20 percig olvasok egy könyvet. Összefogok a mentorommal és havonta 2-szer elmegyünk ebédelni. Minden hétvégén elmegyek a templomba. Ez egy növekedési terv. Ha felelősségteljesen hajtod végre terved, Isten viszonozni fogja az erőfeszítést. Én hiszem, hogy az elkövetkezendő napokban új lehetőségek fognak utadba kerülni. Lehetőséged lesz kiterjeszkedni, új kihívásokkal szembenézni, új szintre lépni, de fel kell készülnöd.

Ne hagyd el magad, a nagyság magjait hordozod bensődben! Csak arra várnak, hogy gyökeret verjenek és kikeljenek. Határozd el, hogy minden nap valami újat tanulsz!

Ha van egy növekedési terved életedre és tartod magad hozzá, adottságaid fejlesztésére fókuszálsz, Isten megígéri, hogy adottságod teret fog nyitni neked. Ez azt jelenti, hogy azt fogja megtenni neked, amit ennek a fiatalembernek is tett. A megfelelő embereket hozza életedbe, a megfelelő lehetőségeket adja neked. Egyre magasabbra emelkedsz és én hiszem és kijelentem, hogy minden vágyad, minden álmod, melyet Isten ültetett szívedbe, meg fog valósulni.

Joel Osteen: A hullámhegyek és hullámvölgyek után!



,,Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz.,, (Zsoltárok 1, 3)

Mózes első könyvében olvashatunk Jákob fiáról, Józsefről. Amikor fiatal fiú volt színes köntöst viselt, amit az édesapjától kapott. Isten jóindulatát élvezte. Az élete jó volt. Az élete "fent" volt. Azután féltékeny bátyjai egy verembe dobták. Az élete "lent" volt. Eladták rabszolgának és egy Putifár nevezetű embernek dolgozott. Megint „fent” volt. Putifár felesége hazugságot terjesztett róla, ezért börtönbe vetették. Ismét "lent". Jó volt a börtönben lévő emberekhez.

Fáraó egész Egyiptom élére állította. Ismét „fent”. József életében évekig váltakoztak a "fent" és "lent" időszakai, a jó fordulatok és a rossz fordulatok, az elő léptetetés és a visszaesések.
József tudta, ha Istenben marad és nem engedi, hogy a szíve megkeseredjen, akkor Isten újra győzelemre fogja vezetni. 
Nem kezdett el panaszkodni és nem kezdte el kérdezgetni: "Uram, miért történik ez velem?" Csak ment előre, és legjobb tudása szerint cselekedett. Egy napon fordulóponthoz érkezett, amikor is Isten azt mondta neki: "Rendben van József.
Megtetted a részedet. Bebizonyítottad a hűségedet. Most Én teszem meg a részemet. Azt cselekszem veled, hogy ezentúl szilárdan fogsz állni."

Sokszor az emberek József életének csak a hullámhegyeit és hullámvölgyeit veszik észre, és azt, hogy mindezek közepette végig megtartotta a helyes hozzáállását.
Ez nagyon fontos, de szeretnék most egy másik dologra rávilágítani József életével kapcsolatban. Szeretném, ha észrevennénk, hogy József elérkezett életének ahhoz a pontjához, amikor fent volt, és fent is maradt. 
Isten megszilárdította. Isten magasra állította. Az az Isten, aki képes magasra állítani, képes ott tartani is. 

Nem kell abban a gondolkodásmódban élnünk, miszerint az élet az állandó hullámhegyek és hullámvölgyek változása, és a jót mindig rossz követi. Az a dolgunk, hogy megmaradjunk Istenben. 
Legyünk hűségesek, és mi is el fogunk jutni arra a pontra, amikor Isten nemcsak felemel, hanem ott is tart, és egy győzelmes, áldott életre fog vezetni, amit már régóta tartogat a számunkra. Ámen!

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-21.nap

A SZERETETET ISTEN ELÉGÍTI MEG

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet." (Ézsaiás 58:11)

• Társad az elvárásaidat néha betölti, néha nem. Házastársad is csak egy ember. Képes a társad belső békességet adni neked? Nem. Vannak az életedben olyan szükségletek, amelyeket csak Isten tud megelégíteni.

• Hagyj fel azzal, hogy valakitől vagy valamitől várod, hogy állandóan megelégedettségben tartson. Erre csak Isten képes, miközben megtanulsz Tőle függeni.

• A szeretet, békesség és elfogadás iránti vágy minden emberben ott van. De ahelyett, hogy dolgokban bíznál, mint a pénz, egészséged, de még társad ragaszkodása helyett is bízz inkább Istenben! Ő az egyetlen, aki soha nem fog megváltozni.


"Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdasága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." (Filippi 4:19)

"Megnyitod a te kezedet, és megelégítesz minden élőt ingyen." (Zsoltárok 145:16)


A Valóság Rapszódiája-Chris pásztor: "Tágas Helyre" Hozott Téged

"És kivitt engem tágas helyre; kiragadt engem, mert kedvét leli bennem". (Zsoltárok 18:19)

"Egy tágas hely" azt jelenti, egy gazdag hely; Újjászületettként Ábrahám magja vagy, és Krisztus örököstársa. Valójában ez azt jelenti, hogy az egész világ a tied. Már nem vagy szegény és nem tartozol a szegények közé. Az egyetlen módja hogy szegény legyél ha te magad választod, vagy elutasítod a jólétet, mert Isten már kihozott a szegénységből egy tágas helyre.

A 2 Korinthus 8:9 azt mondja, “ Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érettetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok.” Figyeld meg, hogy nem azt mondja, imádkozhatsz érte hogy gazdag legyél, nem; Ő már megadta neked. Jézus Krisztusban gazdag lettél. Nem csoda, hogy a Szent Szellem Pálon keresztül írva kijelentette az Egyháznak , "minden a tiétek...". Tagadd meg, hogy kis dolgokról álmodj vagy lekicsinyelld önmagad, te birtoklod a világot.

Egy másik csodálatos dolog: Minden ami a tied, tökéletes; csakis jóban részesülsz. A zsoltáros azt mondta a Zsoltárok 16:6-ban,“Az én részem kies helyre esett, nyilván szép örökség jutott nékem.”

Minden ami neked jár, csodálatos; jó a nyereséged. Néhány Keresztény nem érti ezt meg, ezért irigykednek másokra és azt kivánják, ami másoknak van, pedig erre nincs szükség. "Szép örökség" jutott neked, egy hamisítatlan örökség a neveddel rajta.

Fogadd el és jelentsd ki ezt az igazságot önmagadról, és járj ennek fényében. Isten mindennel megajándékozott minket, a mi az életre és a kegyességre való,(2 Péter 1:3); ezek már a szellemedben vannak. Ezért ne legyen hiányosság, hátrányos vagy korlátoltság érzeted. Bármi amit szeretnél. legyen az szellemi vagy anyagi, hozd ki önmagadból, mert mert abból indul ki minden élet. (Példabeszédek 4:23).

Ima
Drága Atyám, köszönöm hogy mennyei helyeken minden szellemi áldással megáldottál engem Jézus Krisztusban, jó az én nyereségem. Elfogadom és benne járok az áldások teljességében, melyeket életembe hoztál. Ábrahám magja vagyok, Krisztus örököstársa, ezért enyém a világ. Semmiben nem szenvedek hiányt, mert kegyesen megadtál nekem mindent, ahhoz, hogy érvényesüljek az életben ,és istenfélelmet Jézus Nevében. Ámen.

További tanulmányok:

Róma 8:17;
Ha pedig gyermekek, örökösök is; örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak; ha ugyan vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt is dicsőüljünk meg.

Zsoltárok 16:5-6;
Az Úr az én osztályos részem és poharam; te támogatod az én sorsomat. Az én részem kies helyre esett, nyilván szép örökség jutott nékem.

Filemon 1:8;
Annakokáért jóllehet nagy bátorságom van a Krisztusban, megparancsolni néked azt, a mi illendő,

Olvasd az Igét, Szeresd, éld meg, járj a neked szánt áldásokban és állj készen a győzelemre ..

Joyce Meyer: Győzd le a kételkedést!

Vegyél fel magadra egy kabátot és kérj meg valakit, hogy kötözze össze a csuklóidat, majd próbáld meg levenni a kabátot. Ugye lehetetlen ezt megtenni?
Ugyanez történik, amikor nem hiszünk önmagunkban: hagyjuk, hogy a félelem megkötözzön minket. Lehetetlen megszabadulni! 


Az önmagunkban való kételkedés és az önbizalom nem járnak együtt, hanem egymás ellen dolgoznak. Az önbizalom lerombolja az önmagunkban való kételkedést, az önmagunkban való kételkedés pedig lerombolja az önbizalmat. Az önmagunkban való kételkedés gyötrelemmel jár. 
Aki kételkedik önmagában, az mindenben ingadozik: cselekedeteiben, érzéseiben és döntéseiben. 
Az ilyen ember mindig megváltoztatja a döntéseit, mert attól tart, hogy rosszul döntött.

A Jakab 1, 5-8 azt tanítja, hogy Isten nem tudja megválaszolni a kételkedő ember imáját. Isten a hitünkre válaszol és nem a félelmeinkre. 
Az önmagunkban való kételkedés tulajdonképpen félelem. Félelem attól, hogy hibát követünk el, vagy a rossz dolgot tesszük. 
Lehet, hogy most ezt gondolod: "Joyce, én nem tudom irányítani azt, hogy hogyan érzek. Bárcsak magabiztosnak érezném magam, de nem így van!" 
Nos, erre az a válaszom, hogy NEM KELL MAGABIZTOSNAK ÉREZNED MAGAD AHHOZ, HOGY MAGABIZTOS LÉGY! Ahhoz, hogy győzelemben járjunk, meg kell tanulnunk az érzéseinken túl élni. Megtanultam, hogy attól, mert rosszul érzem magam, még képes vagyok a helyes dolgot cselekedni. Azt is megtanultam, hogy nem kell magabiztosnak éreznem magam ahhoz, hogy magabiztosan viselkedjek. Ha döntést hozok, akkor később nem kell megváltoztatnom a döntésemet csak azért, mert úgy érzem, hogy esetleg rosszul döntöttem. 
Természetesen, ha Isten rámutat, hogy hibát követtem el, akkor meg kell változtatnom a döntésemet, de nem kell rögtön behódolni minden kósza érzésnek. 

Ha a gonosz háborút folytat az elmémmel, akkor hangosan megvallom, amit Isten mond rólam az Ő Igéjében: "Én Benne élek, mozgok és vagyok" (ApCsel. 17,28 alapján).
Mit mond rólad Isten? Ki vagyok Krisztusban?: Egyáltalán nem rossz dolog, ha jó dolgokat mondunk önmagunkról. Például olyanokat, mint: "Isten bölcsessége van bennem, és képes vagyok jó döntéseket hozni." 
Jobban kell hinnünk Isten Igéjének, mint a saját érzéseinknek. 
Az érzések önmagukban nem rosszak, de képesek minket félrevezetni. Az érzelmek pontos információkat is adhatnak, de az is előfordul, hogy nem adnak megbízható információt, ezért fontos, hogy az életünket ne érzelmi szinten, hanem mélyebben éljük. 

Nagyon fontos, hogy minden döntésünknél a békességre törekedjünk:
2Timóteus 2,22: ,,Az ifjúkori kivánságokat pedig kerüld; hanem kövessed az igazságot, a hitet, a szeretetet, a békességet azokkal egyetembe, a kik segítségül hívják az Urat tiszta szívből.,,
Zsidók 12,14: ,,Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, a mely nélkül senki sem látja meg az Urat:
Kolosse 3,15: 15. ,,És az Istennek békessége uralkodjék a ti szívetekben, amelyre el is hívattatok egy testben; és háládatosak legyetek.,,
Krisztustól jövő békesség legyen a végső döntőbíró!!