2017. augusztus 30., szerda

Napi áhítat: Közös munka, kölcsönös gondoskodás

Hét témája: Mindenki munkálkodik

Olvasmány: Ruth 2,14–23                    

A pártfogó, aki Isten szívének szándékait valósítja meg, kivétel nélkül mindig áldást örököl.
14.„Az evés idején azt mondta neki Boáz: Jöjj közelebb, egyél kenyeret, és mártsd falatodat az ecetes lébe. Ő tehát leült az aratók mellé. Boáz pörkölt gabonával kínálta, az asszony pedig evett, jóllakott, sőt még hagyott is. 15.Azután fölkelt tovább szedegetni. Boáz pedig megparancsolta szolgáinak: Hadd szedegessen a kévék között is, és ne pirongassátok! 16.Sőt szándékosan is húzogassatok ki neki a kévékből, és hagyjátok ott, hadd szedje föl, és meg ne szidjátok! 17.Így szedegetett a mezőn egész estig. Amikor kicsépelte, amit szedegetett, majdnem egy vékára való árpa lett. 18.Fölvette, és hazament a városba. Megmutatta az anyósának, amit szedegetett. Azután elővette, és odaadta neki azt is, amit meghagyott, amikor jóllakott. 19.[Akkor ezt kérdezte tőle az anyósa: Hol szedegettél, és hol dolgoztál ma? Áldott legyen, aki a pártfogásába vett!] Ő megmondta az anyósának, hogy kinél dolgozott, és ezt mondta: Boáz a neve annak a férfinak, akinél ma dolgoztam. 20.Ekkor azt mondta Naomi a menyének: Áldja meg őt az ÚR, aki nem vonta meg szeretetét az élőktől és a holtaktól! Azután azt mondta neki Naomi: Hozzánk tartozó ez az ember, közeli rokonaink közül való. 21.A móábi Ruth ezt mondta: Még azt is mondta nekem, hogy járjak a szolgái nyomában, míg csak be nem fejezik az aratást. 22.Naomi ezt mondta menyének, Ruthnak: Jól teszed, leányom, ha az ő szolgálóival jársz, akkor nem bántanak más mezőn. 23.Ruth tehát Boáz szolgálóinak a nyomában járva szedegetett, amíg be nem fejeződött az árpa és búza aratása. De az anyósánál lakott.”

Magyarázat:

Isten az özvegyekről és árvákról különösen is gondot visel. 
Számtalan helyen ígéri ezt a Bibliában. Sokszor említve mellettük a jövevényeket is. 
Védi az özvegyek és árvák jogát, betölti szükségeiket, gyógyítja sebződéseiket. 
Mert kikezdhetőek, megtaposhatóak, kihasználhatóak, nincs hatalmuk, biztonságuk, megszakadt a kapcsolatrendszerük, a szívük, a reménységük. 
Ezért Isten – rá jellemző módon – melléjük áll, örömét lelve abban, hogy a kicsiken, a semmiken, a megtörteken segítsen. 
Nincs is ez ellen kifogásunk. Helyeseljük, ez méltó az Istenhez. 
Ki más segítené őket, ha nem éppen a Mindenható? Aztán továbblépünk. 
Pedig Isten segítsége nem úgy érkezik, hogy az asztalon ott terem egy kenyér, hogy a számlák elpárolognak a nyilvántartásból, hogy visszatér a már eltemetett szülő vagy társ. 
Istennek ennél szeretetteljesebb terve van a megsegítésükre. 
Rajtunk keresztül akar gondoskodni róluk. Rajtad és rajtam. 
Krisztus testén, a gyülekezeten keresztül. Nem eltartani őket, hanem bevonni a közös szolgálatba, hogy érezzék értékességüket, és szájukban a megosztott kenyér ne váljon keserű kegyelemkenyérré.
Mivel tudnál szolgálni Isten e kicsinyei felé? Mivel enyhíthetnéd hiányaikat? 
Tedd meg! Isten kezeként.

(Szommer Hajnalka)

Köszöntünk Szent Szellem!: KÖSZÖNTELEK, ÚJ ÉLET!


"Fölemelt engem a Lélek, és bevitt az Úr házának keleti kapujához, amely néz keletnek, és ímé, a kapu bejáratánál huszonötférfi volt, kik között láttam Jaazanját, Azzurfiát és Pelatjáhut, Benájáhu fiát, a nép fejedelmeit." (Ez 11:1)

A Szentlélek úgy emel fel a legcsodálatosabb módon, amikor azt a személyt, aki elfogadta Jézus kereszthalálát, új életre támasztja fel. Ez a tapasztalat akkor következik be, amikor megengedjük, hogy a Lélek az Úrjézussal együtt új életre keltsen (Efézusbeliekhez írt levél 2:5; Rm 8:11).

Eszter hónapokon keresztül a kétségbeesés újabb és újabb mélységeit tapasztalta meg. Végül már odáig jutott, hogy alig tudott aludni, és azon tépelődött, hogy ebből az állapotból csak egyetlen kiút van: a halál. A gonosz újabb és újabb hazugságokkal bombázta, így próbálta tönkretenni őt és csodálatos imaszolgálatát, amelyet az Úrtól kapott, és nagyon hűségesen végzett.
Isten azonban ígért egy menekülési útvonalat (Korintusbeliekhez írt első levél 10:13), hogy minden gyermeke előtt ismert legyen, milyen ösvény vezet el a kereszttől az üres sírig.

- "Úgy érzem magam már hónapok óta, mintha a keresztre lennék szögezve, és nem tudok leszállni - panaszolta Eszter a barátnőjének, aki imádkozott vele. Olyan az egész, mintha az egész világ súlya az én vállamat nyomná." - "Csak fogadd el a Szentlélek újjáteremtő erejét! - tanácsolta neki a barátnője. Szállj le most a keresztről, és támadj fel Jézusban! így megismered az új élet örömét!

Eszter lelkében nagy harc dúlt pár percig, de végül megtette a hitbeli lépést, és engedélyt adott a Szentléleknek, hogy felemelje őt, miként Krisztust is feltámasztotta a halálból.
Eszter már egy ideje próbálta megérteni azt a mély érzést, ami azt a helyet foglalta el szívében, ahol Istennek kellett volna lennie.
Most, ahogy kinyitotta a szemét, ezt kiáltotta barátnőjének: - "Igen, most minden a helyén van! Az érzelem most félrevonult, és átadta helyét Istennek, hogy Ő töltse be a szívem közepét! Micsoda öröm és micsoda győzelem! Bár minden keresztény megismerné ezt a mélységes gyógyítást és tapasztalatot a saját életében! - lelkesedett Eszter, amikor az imacsoport többi tagjának is beszámolt a történtekről.

Imádság a mai napra
"Atyám, Istenem! Most elfogadom tőled a feltámadást és az új életet, amit felkínálsz nekem!"

Maranatha: Jön a Király:Tanulmányozzuk a próféciákat!

„Boldog, aki olvassa, és akik hallgatják e prófétálás beszédeit, és megtartják azokat, amelyek megírattak abban, mert az idő közel van.” (Jel 1,3)


„Hirdessük azt az üzenetet, amely felébreszti az egyházakat! Mindent meg kell tennünk, hogy terjesszük a világosságot nemcsak saját népünk körében, hanem a világban is. Utasítást kaptam, hogy adjuk ki Dániel és Jelenések könyvét kisebb könyvek formájában, a szükséges magyarázatokkal, és küldjük szét az egész világban. Saját népünknek is szüksége van arra, hogy a világosságot érthetően eléje tárjuk.

Akik Isten Igéjével táplálkoznak, azok Dániel és Jelenések könyvéből a Szentlélek által ihletett igazságokat hoznak majd elő. Olyan erőket indítanak el és mozgatnak meg, amelyeket nem lehet visszaszorítani. Gyermekek ajkáról hangzanak majd el olyan titkok, amelyek mindeddig el voltak rejtve az emberek értelme elől…

Több prófécia gyors egymásutánban teljesedik. A múlt történelme ismétlődik, régi viszályok kelnek új életre, és Isten népét veszedelem környékezi majd minden oldalról. Az emberi család állandó feszültségben él.

Tanulmányozzuk Jelenések könyvét Dániel könyvével összefüggésben, mert a történelem megismétlődik! Lehetőségeink folytán ma már sokkal többet kellene tudnunk, mint amennyit valójában megismertünk.

Angyalok vágyakoznak betekinteni az igazságokba, amelyeket Isten azoknak adott, akik töredelmes szívvel kutatják Isten szavát, és olyan ismeret elmélyítéséért imádkoznak, amelyet csak Isten adhat.

Amint a földi történelem végéhez közeledünk, különösen az utolsó időkre vonatkozó próféciákat kell tanulmányoznunk. Értsük meg az Újszövetség utolsó könyvének igazságait! 
Sátán sok ember értelmét elvakította: mennyire örülnek annak, ha kifogást találhatnak, hogy e könyv tanulmányozását elkerülhessék. 
Ám szolgája, János által Krisztus kijelentette az utolsó napok eseményeit, és Ő ezt mondja: »Boldog, aki olvassa, és akik hallgatják e prófétálás beszédeit, és megtartják azokat, amelyek megírattak abban.«” 

Apostolok Cselekedetei 2. rész 21.vers


1. És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának.
2. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala.
3. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül.
4. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok.
5. Lakoznak vala pedig Jeruzsálemben zsidók, istenfélő férfiak, minden nép közül, melyek az ég alatt vannak.
6. Minekutána pedig ez a zúgás lőn, egybegyűle a sokaság és megzavarodék, mivelhogy mindegyik a maga nyelvén hallá őket szólni.
7. Álmélkodnak pedig mindnyájan és csodálkoznak vala, mondván egymásnak: Nemde nem Galileusok-é ezek mindnyájan, a kik szólnak?
8. Mimódon halljuk hát őket, kiki közülünk a saját nyelvén, a melyben születtünk?
9. Párthusok és médek és elámiták, és kik lakozunk Mesopotámiában, Júdeában és Kappadócziában, Pontusban és Ázsiában,
10. Frigiában és Pamfiliában, Égyiptomban és Libiának tartományiban, mely Cziréne mellett van, és a római jövevények, mind zsidók, mind prozelitusok,
11. Krétaiak és arabok, halljuk a mint szólják a mi nyelvünkön az Istennek nagyságos dolgait.
12. Álmélkodnak vala pedig mindnyájan és zavarban valának, egymásnak ezt mondván: Vajjon mi akar ez lennie?
13. Mások pedig csúfolódva mondának: Édes bortól részegedtek meg.
14. Péter azonban előállván a tizenegygyel, felemelé szavát, és szóla nékik: Zsidó férfiak és mindnyájan, kik lakoztok Jeruzsálemben, legyen ez néktek tudtotokra, és vegyétek füleitekbe az én beszédimet!
15. Mert nem részegek ezek, a mint ti állítjátok; hiszen a napnak harmadik órája van;
16. Hanem ez az, a mi megmondatott Jóel prófétától:
17. És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Lelkemből minden testre: és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak.
18. És épen az én szolgáimra és az én szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban az én Lelkemből, és prófétálnak.
19. És tészek csudákat az égben odafenn, és jeleket a földön idelenn, vért, tüzet és füstnek gőzölgését.
20. A nap sötétséggé változik, és a hold vérré, minekelőtte eljő az Úrnak ama nagy és fényes napja.
21. És lészen, hogy mindaz, a ki az Úrnak nevét segítségül hívja, megtartatik.
22. Izráelita férfiak, halljátok meg e beszédeket: A názáreti Jézust, azt a férfiút, a ki Istentől bizonyságot nyert előttetek erők, csudatételek és jelek által, melyeket ő általa cselekedett Isten ti köztetek, a mint magatok is tudjátok.
23. Azt, a ki Istennek elvégezett tanácsából és rendeléséből adatott halálra, megragadván, gonosz kezeitekkel keresztfára feszítve megölétek:
24. Kit az Isten feltámasztott, a halál fájdalmait megoldván; mivelhogy lehetetlen volt néki attól fogvatartatnia.
25. Mert Dávid ezt mondja ő róla: Magam előtt láttam az Urat mindenkor, mert ő nékem jobb kezem felől van, hogy meg ne tántorodjam.
26. Annakokáért örvendezett az én szívem, és vígadott az én nyelvem; annakfelette az én testem is reménységben nyugszik.
27. Mert nem hagyod az én lelkemet a sírban, és nem engeded, hogy a te szented rothadást lásson.
28. Megjelentetted nékem az életnek útait; betöltesz engem örömmel a te orczád előtt.
29. Atyámfiai férfiak, szabad nyilván szólanom ti előttetek Dávid pátriárkáról, hogy ő megholt és eltemettetett, és az ő sírja mind e mai napig minálunk van.
30. Próféta lévén azért, és tudván, hogy az Isten néki esküvéssel megesküdött, hogy majd az ő ágyékának gyümölcséből támasztja a Krisztust test szerint, hogy helyheztesse az ő királyi székibe,
31. Előre látván ezt, szólott a Krisztus feltámadásáról, hogy az ő lelke nem hagyatott a sírban, sem az ő teste rothadást nem látott.
32. Ezt a Jézust feltámasztotta az Isten, minek mi mindnyájan tanúbizonyságai vagyunk.
33. Annakokáért az Istennek jobbja által felmagasztaltatván, és a megígért Szent Lelket megnyervén az Atyától, kitöltötte ezt, a mit ti most láttok és hallotok.
34. Mert nem Dávid ment fel a mennyországba; hiszen ő maga mondja: Monda az Úr az én Uramnak: Ülj az én jobbkezem felől,
35. Míglen vetem a te ellenségeidet lábaid alá zsámolyul.
36. Bizonynyal tudja meg azért Izráelnek egész háza, hogy Úrrá és Krisztussá tette őt az Isten, azt a Jézust, a kit ti megfeszítettetek.
37. Ezeket pedig mikor hallották, szívökben megkeseredének, és mondának Péternek és a többi apostoloknak: Mit cselekedjünk, atyámfiai, férfiak?
38. Péter pedig monda nékik: Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát.
39. Mert néktek lett az ígéret és a ti gyermekeiteknek, és mindazoknak, kik messze vannak, valakiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk.
40. Sok egyéb beszéddel is buzgón kéri és inti vala őket, mondván: Szakaszszátok el magatokat e gonosz nemzetségtől!
41. A kik azért örömest vevék az ő beszédét, megkeresztelkedének; és hozzájuk csatlakozék azon a napon mintegy háromezer lélek.
42. És foglalatosok valának az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben.
43. Támada pedig minden lélekben félelem, és az apostolok sok csudát és jelt tesznek vala.
44. Mindnyájan pedig, a kik hivének, együtt valának, és mindenük köz vala;
45. És jószágukat és marháikat eladogaták, és szétosztogaták azokat mindenkinek, a mint kinek-kinek szüksége vala.
46. És minden nap egyakarattal kitartva a templomban, és megtörve házanként a kenyeret, részesednek vala eledelben örömmel és tiszta szívvel.
47. Dícsérve az Istent, és az egész nép előtt kedvességet találva. Az Úr pedig minden napon szaporítja vala a gyülekezetet az idvezülőkkel.



Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Várjad az Urat!” - (Zsoltár 27, 14)

Úgy tűnhet fel előttünk, mintha a várás könnyű dolog volna, holott ez olyan feladat, melyet a keresztyén hosszas évekre terjedő gyakorlat után tanul meg. Gyors menetelések és sáncmunkák könnyebbek Isten harcosainak a veszteglésnél és várakozásnál. A várakozó bizonytalanságnak vannak olyan órái, amikor a készséges keresztyén az Úrnak óhajtva szolgálni, nem tudja melyik útra lépjen, mire határozza el magát. Mit tegyen akkor? Nyugtalansággal gyötörje magát? Gyáván elfusson, félelemtelten kitérjen jobbra, vakmerően előre nyomuljon? Nem, egész egyszerűen várjon! De várjon imában! Kiálts Istenhez, vesd Ő reá gondjaidat! Mondd meg Neki, mi terhel, mi aggaszt és hivatkozz ígéretére, hogy nem akar téged elhagyni, sem el nem távozik tőled. A kétely idején, amikor különböző, össze nem egyeztethető kötelességek között kell döntenünk, dicső dolog az, ha gyermeki alázatban belenyugszunk a dologba és lelki együgyűséggel várjuk az Urat. Biztosan üdvünkre válik az, ha tudatlanságunkat érezzük, elismerjük, és készséges szívvel hagyjuk magunkat az isteni akarattól vezettetni. De várj hittel! Mutasd meg Benne vetett rendíthetetlen bizalmadat, mert a hitetlen és kétkedő várakozás csak szégyen az Úrra nézve. Hidd, hogy ha bár késő éjjelig várakoztat is, mindazáltal annak idején megjelenik. Jövetele bizonyos és nem késik. Várj csendes türelemmel. Ne lázadj fel amiatt, ha a próbáltatások vesszőjét némán kell tűrnöd, hanem áldd és magasztald Istent azért. Ne kívánkozz ismét a világba visszamenni, hanem fogadj mindent úgy, ahogyan Isten küldi. Menj készséges szívvel és együgyű lélekkel, minden akaratosság nélkül.

Engedj át mindent szövetséges Istened kezébe és mondd: „Legyen meg Uram a Te akaratod”.
Nem tudom mit tegyek, tanács nélkül vagyok, nem tudok többé kivezető utat, de várok, míg nem eloszlatod az áradatot vagy ellenségeimet visszaűzöd hátam mögül. Várok, ha naphosszat váratsz is, mert szívem egyedül Benned bízik, óh, Isten.
Az én lelkem abban a teljes meggyőződésben vár Téged, hogy mindazáltal Te vagy az én vigaszom, osztályrészem, menedékem és váram.

2017. augusztus 29., kedd

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-31.nap

SZERETET ÉS HÁZASSÁG 

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté." (1Mózes 2:24)

• Ebben az igeversben a házasság eredeti célját olvassuk. Elszakít de össze is köt. Átrendezi a kapcsolatokat és mindent megváltoztat. Szüleid átülnek a tanácsadói székbe, erre azonban nekik is készen kell állniuk.

• Képesek vagytok egységre jutni különféle kérdésekben még az eltérő háttér ellenére is? Isten döntése, az "egy testté" válás képes bármit elérhetővé tenni.

• Különösképpen nehéz, ha egyoldalú kezdeményezés részedről az egységre törekvés. Ha azonban nem adod fel e törekvésedet, kapcsolatotok idővel elkezdi visszatükrözni ezt a beléprogramozott mintát. Merj egyként járni vele!

"Hogy mindnyájan egyek legyetek; s mint te énbennem, Atyám, és én tebenned." (János 17:21)

REINHARD BONNKE



Egy pásztorok számára rendezett imaalkalmon vettem részt. A térdeinken voltunk. Mellettem Istennek egy idős szolgálója térdelt, és bár nem akartam, meghallottam az imádságát: „Uram, bocsáss meg minden alkalomért, amikor tisztátalan dolgokat engedtem az életembe!” Mélyen megindított ez. Akkoriban még fiatal voltam, és csak ezt tudtam kérni
„Uram, segíts nekem, hogy kezdettől azt tartsam fontosnak, ami a végén igazán számít majd!” 
Legyen ez mindig a szemünk előtt, és éljünk megszentelt életet, Jézus nevében!

Ámen!
REINHARD BONNKE

Napi áhítat: A háznépéért munkálkodó anya

Hét témája: Mindenki munkálkodik
Olvasmány: Péld 31,10–31

Ne csak észrevedd, de merd meg is dicsérni a dicséretreméltót!
10.„Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél. 11.Ura szívből bízik benne, vagyona el nem fogy. 12.Egész életén át javát munkálja urának, nem kárát. 13.Szerez gyapjút és lent, és jókedvűen dolgozik kezével. 14.Hasonló a kereskedők hajóihoz: távolból is hoz eledelt. 15.Fölkel még éjjel, ételt ad háza népének, és rendelkezést szolgálóinak. 16.Ha az a szándéka, mezőt vásárol, keze munkájával szőlőt telepít. 17.Megkeményíti derekát, megfeszíti karjait. 18.Érzi, milyen hasznos tevékenysége, éjjel sem alszik el mécsese. 19.Ügyesen kezeli a guzsalyt, tenyerében tartja az orsót. 20.Tenyere nyitva van a nyomorult előtt, kezét nyújtja a szegénynek. 21.Nem félti háza népét a hóeséskor sem, mert egész háza népe meleg ruhába öltözött. 22.Színes szőtteseket készít magának, lenvászon és bíbor az öltözete. 23.Férjét jól ismerik a városkapukban, ahol az ország véneivel ül együtt. 24.Finom inget készít, és eladja, övet is ad el a kalmárnak. 25.Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé. 26.Szája bölcsességre nyílik, és nyelve szeretetre tanít. 27.[Ügyel háza népe dolgaira, nem kenyere a semmittevés.] 28.Fölkelnek előtte fiai, és boldognak mondják, ura pedig így dicséri: 29.Sok nő végez derék munkát, de te felülmúlod mindegyiket! 30.Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az URat félő asszony dicséretre méltó. 31.Hadd élvezze munkája gyümölcsét, dicsérjék tetteiért minden helyen!”

Magyarázat

Szabad-e megdicsérni egy embert?
Az áhítatolvasók egy részének talán felszalad a szemöldöke egy ilyen kérdés kapcsán, mert úgy véli: hogyan lehet ez egyáltalán kérdés? Csak természetes, hogy amit tudunk, megdicsérünk embertársainkban. Másik részük viszont így gondolkodik: hogyan lehet ez egyáltalán kérdés? Dicsérni csak az Istent szabad, ha embert dicsérnénk, gőgössé válna. Szomorúan hallottam idősebb testvérektől: „Minket a szüleink sohasem dicsértek, így neveltek alázatra.” És még szomorúbb lettem, mikor a beszélgetésből kiderült, hogy ők maguk is ugyanezt a mintát adták tovább gyerekeiknek. Olyan törvénynyel élték vagy élik így az életü­ket, amit hamis tanítók terheltek a vállukra. Isten igéje ezzel szemben nemcsak felszabadít a dicséretre, hanem kifejezetten arra tanít, hogy vegyük észre a dicsérnivalót, és mondjuk is ki.
Ma különösen az édesanyák felé. Él még az anyukánk, feleségünk, vannak a gyülekezetben egykor családot nevelő édesanyák, lelki édesanyák? Forduljunk oda hozzájuk, és mondjuk el: „Köszönöm, hogy vártál rám, hogy megteríted az asztalt, kimosod a szennyest, dolgozol értem, imádkozol velem, tanítasz, ápolsz... Ügyesen teszed mindezt!” Dicsérjük őket tetteikért mindenhol!

Ima: 
Adjunk hálát a gyermekeikért közbenjáró  imára kész édesanyákért! (Mt 15,21–22.28)

(Szommer Hajnalka)

Örömteli mindennapok- Isten befejezi, amit elkezdett bennünk


Mi, emberek nagyon értünk ahhoz, hogy belekezdjünk dolgokba, de gyakran nem fejezzük be, amit elkezdünk. Sokszor egy-egy befejezetlen zeneművet, épületet, könyvet vagy projektet hagyunk magunk mögött. Lehet, hogy mi nem fejezzük be, amit elkezdünk, de Isten mindig befejezi, amit Ő kezd el.

Isten nem félszárnyú madarat teremt. Amikor megteremti a virágot vagy a csillagokat, azok tökéletes és befejezett művek, és amikor elkészül valamivel, azt mondja, hogy „az jó”.

A Biblia azt tanítja, hogy amikor Jézus elkezd munkálkodni az életünkben, Ő be is fejezi, amit elkezdett

Ha örömöt akarunk találni azokban az emberekben, akik életünk részei, türelmesnek kell lennünk velük. Vegyük figyelembe, hogy ők is fejlődnek és növekednek. Pál azt mondta, hogy „nem vagyok az, aki voltam, Istennek hála. De hála Istennek, hogy nem vagyok az, aki leszek. Növekszem és változom.”

Ha élvezni akarjuk a házasságunkat, meg kell tanulnunk örülni a férjünknek vagy a feleségünknek úgy, ahogy van és most, vegyük figyelembe azt is, hogy ő is növekszik és fejlődik. Máskülönben, mire megfelel az elvárásainknak, addigra mi újakat támasztunk vele szemben.

Ha szülőként örömöt akarunk találni a gyermekeinkben, meg kell tanulnunk örülni nekik folyamatos növekedésük közben is, hiszen egyik gyerek sem tökéletes.

És nincs tökéletes felnőtt sem. Ha a körülötted élő emberektől azt várod el, hogy tökéletesek legyenek, mert csak akkor jelentenek számodra örömöt, akkor egész életedben szerencsétlennek és nyomorultnak fogod érezni magad. Ugyanis senki sem tökéletes.

”Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára..” Fil 1:6

Az én életem ma: TANÁCSADÓM ÉS VEZETŐM

A Biblia az életemben 

„Tanácsoddal igazgatsz (vezérelsz) engem, azután dicsőségbe fogadsz be engem.” (73. zsoltár 24)



A bizonyságot, amelyre szükségünk van, a Bibliánkban találhatjuk meg. Isten Igéje a legfőbb tanácsadónk, mert mindent megmutat nekünk, vezetve bennünket a korszakokon át, és bizonyságot téve az igazság változhatatlanságáról. A Biblia védelmi eszközei, amelyek megfeleltek a különleges idők szükségleteinek, nem avultak el. A Szentírás régi korokból származó részei sem veszítették el az érvényességüket. Isten népének teljes történetét tanulmányoznunk kell, hogy feljegyzett tapasztalataikból áldást nyerhessünk.

Az emberek gyakran megszegik szavukat, és méltatlanná válnak a bizalmunkra, de Isten nem változik meg. Az Ő szava örökre megmarad.
Add meg az Igének a tiszteletre méltó helyet otthonodban! Tekintsd tanácsadódnak minden nehézségben, és tedd életed zsinórmértékévé, minden szokásod mércéjévé! Senki sem érhet el valódi sikert a családi életében, ha nem támaszkodik Isten igazságára, az igaz bölcsességre.

Szükségünk van egy vezetőre a nehézségek közepette, amiképpen a tengerészeknek is szükségük van kormányosra a zátonyok és sziklák között.

A tengerész, akinek van térképe és iránytűje, s mégsem használja azokat, felelős ezért, hiszen veszélyezteti a hajóján utazók életét, és hanyagsága miatt a hajó elveszhet. Nekünk is van egy iránytűnk, egy vezetőnk: Isten Igéje – világos utasításokat kaptunk, hogy merre menjünk, ezért menthetetlenek vagyunk, ha eltévesztjük a menny felé vezető utat.

A Biblia a jellem tökéletes mércéjét állítja elénk, és csalhatatlan vezetőnk minden körülmények között, egészen az életutunk végéig.
(The Signs of the Times, 1906. március 21.) 

Csendes percek Istennel-Kiszűrjük vagy beszűrődik

„Hadd halljam meg, mit hirdet az Úristen! Bizony, békességet hirdet népének, híveinek, hogy ne legyenek újra oktalanok.” Zsolt 85,9

Nagyon éberen alszom. Ha mindegyre felébredünk éjjel a különböző zajokra, egyenes út vezet a kimerüléshez. Ezért szeretem annyira a „fehér zaj” gépemet, ami egy kis lekerekített, elektronikus kütyü az éjjeliszekrényemen. Ő az ép elmém éjszakai őrzője.

Mielőtt hozzájutottam ehhez a kis készülékhez, nem hagyott aludni a férjem horkolása vagy valamelyik tinédzser gyermekem éjféli nassolása. Ettől aztán házsártos voltam és ingerlékeny, lanyha és energiátlan. Az álom megvonása lelkemtől terméketlenné tett, nem tudtam figyelni, nem voltam képes hatékonyan teljesíteni.

Mostanában már éjszakai segítőm pillanatok alatt elszenderít duruzsolásával, a nyugalom szigetére úszom, és ott is maradok a belőle hallatszó tengerparti hullámzás, halk madárcsicsergés, távoli szélzúgás hatására. Én állítom be, hogy mit szeretnék hallani. Az állandó csillapító hanghatás varázserővel szűr ki minden más háttérzajt körülöttem.

Rájöttem, hogy ugyanez érvényes a lelki életünkre is. Ha fontos nekünk, hogy Istenre találjunk az imában, a bibliaolvasásban, vagy hogy csendesen a jelenlétébe helyezkedjünk, ki kell szűrnünk mindent, ami elvon Tőle. Ha nem zárjuk ki tudatunkból egy időre a sürgető tennivalókat, takarításra váró otthonunkat, kifizetetlen számláinkat vagy az internetet, nem fogunk eljutni abba a nyugalmi állapotba, ahol megkaphatjuk Isten irányítását az adott napunkra.

Jézus mestere volt a „kiszűrésnek”. Ha átlapozzuk az Újszövetséget, feltűnhet, hányszor vonul vissza egy magányos helyre, kora reggeli imádkozásra vagy csendes elmélyedésre, ahol nem éri utol a tömeg harsogása. Jézus szándékosan kereste a nyugalmat a zűrzavarban, a sátán palotájában.

Az Ószövetségben a zsoltáros gyakran említi a békességet és a nyugalmat, mint Isten ajándékát az Őt keresőknek. Mai igénkben is egy ilyen ígéretről olvashatunk: Isten békességet hirdet népének, híveinek. Hogy megtapasztaljuk ezt a békességet, meg kell hallanunk Isten szavát, s hogy meghalljuk Isten szavát, lehetővé kell tennünk, hogy hallatszódjék: figyelmünket el kell vonnunk mindentől, ami zavarná a Ráhangolódást.

Ahogy bekapcsolom minden este a készüléket, úgy kell naponta kikapcsolnunk egy időre a telefont, a tévét, a számítógépet/laptopot, az iPad-ot. Ne törődj a mosatlan edényekkel, az előtted álló papírmunkával, a sürgős tennivalókkal, hanem húzódj el egy csendes helyre, ahol a drága Jézus vár reád – és azt szeretné, hogy csendben maradj, s adj magadnak időt, hogy meghalld, amit mondani szeretne neked.

Rengeteg minden szűrődik be az életünkbe, lehetetlenné téve, hogy meghalljuk Isten hangját. Határozzuk el együtt, hogy kiszűrjük a figyelemelvonó dolgokat, s ráhangolódunk az egyetlen életadó Hangra. Ő az egyetlen forrása az igazi, tartós békességnek.

Uram, adj kérlek bátorságot, hogy kikapcsoljam a figyelmemet magukhoz ragadó készülékeket, adj szándékot, hogy Rád figyeljek, és türelmet, hogy meghalljalak. A Te békességedben szeretnék sütkérezni, s a Te utaidon akarok járni. Jézus nevében, Ámen.
 

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Könyörülj rajtam én Istenem.” (Zsoltár 51, 3)

Egykor Istennek egy hű emberétől, — ki e földön a gyülekezet világossága volt, veszélyes betegségbe esett, — megkérdezték: „Ha ez a betegség halálos lesz, melyik szentírási helyet válasszák a gyászbeszéd szövegéül?”
Mire ezt felelte: „Ah, érzem, hogy szegény és bűnös teremtmény vagyok, ki nem érdemes arra, hogy róla valamit beszéljenek. De ha a halotti beszédre szükség van, akkor ezekről az igékről tartsák azt: „Könyörülj rajtam én Istenem a te kegyelmességed szerint; irgalmasságodnak sokasága szerint töröld el az én bűneimet”. Az alázatosság ugyanazon szelleme vezette őt abban a felirat meghagyásában is, melyet a sírkőre kellett vésni. Nem tartalmazott az mást, csak nevét, születése és halála napját és e szavakat: „Itt nyugszik egy szegény nyomorult, tehetetlen földi féreg, ki magát az isteni irgalom szerető karjaira bízta.”

A legtapasztaltabb és legkedveltebb szent sem közeledhet másként Istenéhez, csak ha a szabados kegyelemre támaszkodik. Az emberiség legnemesebbjei tudatában vannak annak, hogy ők is a legjobb esetben csak emberek. Az üres csónakok magasan kiemelkednek a vízből; de a mennyei jókkal megrakott hajók, mélyen járnak a vízben.

A szájhős keresztyének sokat kérkednek, de Isten valódi gyermekei méltatlanságuk tudatában kegyelemért kiáltoznak. Rá vagyunk szorulva, hogy az Úr könyörüljön rajtunk, legyen kegyelmes tetteinknek, imáinknak, bizonyságtételünknek, alamizsnálkodásunknak és minden szentségünket illetőleg. A vér nem csak Izráel lakásainak ajtómellékére és küszöbeire hintetett, hanem a szenthelyre, a kegyelem táblájára és az oltárra is, mivel a bűn legszentebb dolgainkhoz is odatolakodik. Jézus vére okvetlen szükséges ahhoz, hogy azok minden szennytől megtisztítsanak. Ha már isteni szolgálatunk a kegyelem kiengesztelésére szorul, mennyivel inkább bűneink? Mily kedves tehát az a tudat, hogy az örök irgalmasság kegyelmes hozzánk, gyógyítja tévelygéseinket és üdíti megtört csontjainkat.

„Jöjjetek csak bűnös lelkek,
Terheltek és fáradtak
Kiharcolt Ő nektek mindent,
Nála leltek nyugalmat!”

Reggeli dicséret: A Te kezed

„Nincs senkim rajtad kívül a mennyben, a földön sem gyönyörködöm másban. Ha elenyészik is testem és szívem, szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz, Istenem, örökké!” Zsoltárok könyve 73:25-26

“Mami, Mami! Keze!” - mondod elalvás előtt, és amikor éjszaka megébredsz, mert rosszat álmodtál, vagy fáj a hasad, vagy fúj kint a viharos szél. Megfogod a felkaromat, matatsz rajta rövidebb vagy hosszabb ideig, és ez megnyugtat, segít, hogy ismét elaludj. És vannak olyan nagyon nyugtalan éjszakák, amikor szinte el sem engeded. Ragaszkodsz hozzám, és sokszor senki más nem elegendő, hogy megvígasztaljon, veled legyen, játszon veled, elaltasson, csak én.

Már vonz az óvoda játszótere, a sok gyerek, de amikor megtudtad, hogy ott nélkülem kell eltöltened a nap meghatározó részét, rögtön rávágtad, hogy nem akarsz óvodába menni.

Fura érzés ennyire a világot jelenteni valaki számára. Hatalmas felelősség. És minden vágyam, hogy jól éljek ezzel. És szeretném tőled megtanulni ezt a ragaszkodást. Hogy valaki ennyire egyetlen számodra a világon.

Akarom ezt a ragaszkodást. Akarom, hogy egyetlen Istenem legyen, hogy Isten legyen az egyetlen. Az egyetlen Vezető, aki irányítja az életemet, az egyetlen Út, amit követek a végsőkig, az egyetlen Kéz, amit megragadok, és nem engedem el.

Akarom, hogy úgy fájjon nekem a tőle való távolság, ahogy neked fáj, amikor nem lehetsz mellettem. Akarom, hogy Ő jelentse nekem a biztonságot, az életet, és kéz a kézben járjunk együtt mindenhova, ahogyan te és én tesszük nap mint nap.

Akarom, hogy Ő legyen a minden számomra. Örökkön örökké.

Bejegyezte: Sz-Cs

Zsoltárok könyve 73. rész 24.vers


1. Aszáf zsoltára. Bizony jó Izráelhez az Isten, azokhoz, a kik tiszta szívűek.
2. De én?! Már-már meghanyatlottak lábaim; és kis híjja, hogy lépteim el nem iszamodtak.
3. Mert irígykedtem a kevélyekre, látván a gonoszok jó szerencséjét.
4. Mert halálukig nincsenek kínjaik, és az ő erejök állandó.
5. A halandók nyomorúságában nincs részök, és az emberekkel nem ostoroztatnak.
6. Ezért nyakuknak ékessége kevélység, ruha gyanánt erőszak borítja őket.
7. A kövérség miatt kinn ülnek az ő szemeik, elméjök gondolatjai csaponganak.
8. Gúnyolódnak és gonoszságot szólnak; elnyomásról beszélnek fennhéjázással.
9. Az égre tátogatják szájokat, és nyelvök eljárja a földet.
10. Azért fordul az ő népe ide, hogy tele pohár vizet szürcsölnek;
11. És mondják: Mint tudhatná ezt az Isten, s van-é a Magasságosban értelem?
12. Ímé, ezek gonoszok, és örök biztonságban vagyont gyűjtenek!
13. Bizony hiába tartottam én tisztán szívemet, és mostam ártatlanságban kezeimet;
14. Mert nyomorgattatom minden napon, és ostoroztatom minden reggel!
15. Ha azt mondom: Ilyen módon szólok: Ímé, a te fiaid nemzedékét árulom el.
16. Gondolkodom, hogy ezt megérthessem; de nehéz dolog ez szemeimben.
17. Mígnem bemenék az Isten szent helyébe: megértém azoknak sorsát.
18. Bizony síkos földön helyezted el őket; pusztaságokra vetetted ki őket.
19. Mind elpusztulnak egy szempillantásban! Elvesznek, elenyésznek a rettegéstől.
20. Mint álmot, ha felserkenünk: te Uram, ha felserkensz, úgy veted meg képöket.
21. Hogyha keseregne szívem, és háborognának veséim:
22. Akkor balgatag és tudatlan volnék én, oktalan állat volnék te irántad.
23. De én mindenkor veled vagyok, te fogod az én jobb kezemet.
24. Tanácsoddal igazgatsz engem, és azután dicsőségbe fogadsz be engem.
25. Kicsodám van az egekben? Náladnál egyébben nem gyönyörködöm e földön!
26. Ha elfogyatkozik is testem és szívem: szívemnek kősziklája és az én örökségem te vagy, oh Isten, mindörökké!
27. Mert ímé, a kik eltávoznak tőled, elvesznek; mind kiirtod azokat, a kik elhajolnak tőled.
28. De én? Isten közelsége oly igen jó nékem. Az Úr Istenben vetem reménységemet, hogy hirdessem minden te cselekedetedet.

2017. augusztus 28., hétfő

Isten csodálatos kegyelme: A MÁSODIK ÁDÁM

''Mert amiképpen Ádámban mindnyájan meghalnak, azonképpen a Krisztusban is mindnyájan megeleveníttetnek.''-  (1Korinthusbeliekhez 15:22)

Az ember bukása miatt az egész Menny gyászolt. Isten Fiának, a Menny dicsőséges parancsnokának szíve megesett az elbukott emberiségen. Az elveszett világ keservei láttán végtelen szánalmat érzett. Az Isteni szeretet révén kigondolt egy tervet az ember megváltására. Isten megszegett törvénye a bűnös életét követelte. Az egész világegyetemben csak egy lény volt, aki az ember érdekében ki tudta elégíteni a törvény követelményeit. Mivel Isten törvénye olyan szent, mint Isten maga, csak vele egyenlő lény tehette jóvá áthágását. Senki más, csakis Krisztus menthette meg az elbukott embert a törvény átkától, és hozhatta ismét összhangba a Mennyel. Krisztus kész volt magára venni a bűn terhét és szégyenét, a bűnét, amely annyira sérti a szent Istent, hogy miatta az Atyának és a Fiúnak el kellett válnia egymástól. Krisztus kész volt a nyomorúság feneketlen mélységébe hatolni, hogy megmentse a megrontott emberiséget. Már a Föld teremtése előtt megszületett a megváltás terve. Mégis, a világegyetem királya csak küzdelem árán egyezett bele abba, hogy Fia meghaljon a bűnös emberért.

Milyen csodálatos a megváltás titka! Isten szeretete egy olyan világért, amely nem szerette Őt! A halhatatlan lények a végtelen korszakokon át csodálattal és imádattal próbálják majd felfogni a felfoghatatlan szeretet titkát. Krisztus a második Ádám. Szentségben és tisztaságban, Istennel való kapcsolatban és az Ő kedveltjeként ugyanonnan indult el, ahonnan az első Ádám. Krisztus százszor keservesebb kísértéseket szenvedett el Sátántól, mint Ádám, a körülmények pedig minden tekintetben nehezebbek voltak. A nagy csaló világosság angyalaként jelent meg előtte, de Krisztus kiállta a kísértéseket. Megtartotta és felmagasztalta Isten törvényét a törvényszegő világban, és ezzel megmutatta a mennyei világegyetemnek, Sátánnak és Ádám minden elbukott gyermekének, hogy kegyelme által az emberek megtarthatják Isten törvényét.
Krisztus győzelme éppolyan teljes volt, mint Ádám bukása. Hozzá hasonlóan mi is ellenállhatunk a kísértéseknek, és távozásra kényszeríthetjük Sátánt.

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-30.nap

A SZERETET EGYSÉGET TEREMT

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, akiket nékem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi!"  (János 17:11)

• Egység. Összetartozás. Megegyezés. A Szentháromságon keresztül az idők kezdete óta láthatjuk ezt a hármas egységet munkában. Az Atya, a Fiú, és a Szentlélek révén. Mindhárman tökéletesen egyek szándék és akarat tekintetében.

• E isteni háromság a tökéletes összhang példáját tárja elénk. Szeretik, tisztelik egymást. S mivel olyan különös ez a kapcsolat, Isten a házasság révén úgy döntött, mi is megtapasztalhatunk valami hasonlót. Hiszen férj és feleség testileg és szellemileg is "egy testté" kell, hogy váljon.

• Az egység örökkévaló fonál, ami átszövi kapcsolatotokat. Szeresd hát társad úgy, mint aki a testedhez tartozó nélkülözhetetlen rész. Becsüld, tiszteld őt, és ez téged is felemel Isten szemében.


"Az Úr, a mi Istenünk, egy az Úr!" (5Mózes 6:4)

Köszöntünk Szent Szellem!: SEGÍTŐ KÉZ

"Mintha egy kéz nyúlt volna ki, megragadott engem a hajamnál fogva. Fölemelt engem a Lélek az ég és a föld közé, és elvitt Jeruzsálembe Isteni látomásban." (Ez 8:3; új protestáns fordítás)

Az egyik legizgalmasabb ótestamentumi felfedezésem, ahogyan Isten kezének jelképével összekapcsolja a Szentlélek személyét. Ezékiel többször is használja ezt a kifejezést, beleértve a fejezet 1. versét is, ahol ezt mondja: "az Úrnak a keze ott megérintett" (Ez 8:1; új protestáns fordítás) Amit az Újszövetségben a Lélek erejeként vagy hatalmaként emleget, azt az Ószövetség gyakran az Úr kezének vagy karjának képével szimbolizálja. Izraelt az Úr karjának hatalma hozta ki Egyiptomból. A zsidók így énekeltek: "Jobbod, Uram, erő által dicsőül." (Mózes második könyve 15:6) Józsué is elismerte, hogy az Úr karja hatalmas (Józs 4:24).
Nehémiás a nép szabadításával kapcsolatban említi Isten karját. "Ők a Te szolgáid és a Te néped, akiket megszabadítottál a Te nagy erőd által és a Te erős kezed által! (Neh 1:10) Ugyanez az áldott kéz szabadítja ki népét a bűn kötelékeiből is. Képessé teszi őket, hogy elfogadják Jézust, aki megváltotta őket, amikor meghalt helyettük a Golgota keresztjén. A Szentlélek folyamatosan bizonyságot tesz arról, hogy az újjászületett keresztények nem csupán a menny gyermekeivé lesznek (Róm 8:16), hanem győzhetnek a bűn felett is az Ö hatalmas ereje által (1Jn 4:4). Isten az Ő markába metszette gyermekeinek nevét, és soha nem engedi el őket (Ézsaiás könyve49:16).
A Szentlélekről szóló igeszakaszok közül az egyik legnagyszerűbb Zsoltárok 139:7-10, amely arra emlékeztet, hogy a Mindenható keze vezet és tart bennünket az élet legelérhetetlenebb helyein is. Pál pedig így beszél erről: "Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai." (Rómaibeliekhez írt levél 8:14) Manapság sok keresztény kezd ráébredni arra a csodálatos bizonyosságra, hogy az Úr keze rajtuk volt. Ez a kéz erősen tart téged is, és mindig jó úton vezet. Ma újra megragadhatod azáltal, hogy hittel kinyúlsz felé, és teljes szívvel alárendeled az életedet az Ő akaratának, akinek dicsőséges hatalma van.

Imádság a mai napra
"Uram, emelj fel ma a Te karoddal, és adj új bizonyosságot arra nézve, hogy kegyelmes és hatalmas vagy!"

Napi Áhítat-Az értünk esedező Jézus

Hét témája: Mindenki munkálkodik

Olvasmány: Róm 8,31–34

Krisztussal testvérek vagyunk. A Lélek a kapocs köztünk. Érzed ezt a közelséget?
31.„Mit mondjunk tehát erre? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? 32.Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent? 33.Ki vádolná Isten választottait? Isten, aki megigazít. 34.Ki ítélne kárhozatra? A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, aki az Isten jobbján van, és esedezik is értünk?]”
Magyarázat

Minél közelebb kerülünk utolsó napunkhoz, annál többet tudunk meg Krisztusról, ideális esetben. Sajnos vannak az életünkben eltávolodások is, de a keresztény ember akkor él Isten törvényeinek megfelelően, ha összességében mégis egyre közeledik Krisztusához. Az Isten Fiának irántunk tanúsított szeretete pedig felfoghatatlan, alaptalan, érdemünkön kívül eső, érthetetlen és mindezért alázatra késztető. 
Pál apostol egyetlen mondatban ír Krisztus hozzánk hajló szeretetének négyféle csodájáról is. 
Először úgy ismerjük meg őt, az Isten Fiát, mint aki meghalt értünk, eltörölve ezzel bűneink adóslevelét. Elég erőteljes indítás ez a szeretetkifejezésben.
Majd láthatjuk úgy, mint feltámadottat, aki megszerezte nekünk a halál utáni örök élet lehetőségét. S miközben barátainak nevez bennünket, az elképzelhető legnagyobb méltóságot és megtiszteltetést fogadja el: az Isten jobbján foglal helyet.
És a megmentésünkre létrehozott terv maradéktalan teljesítése után sem válik közömbössé irántunk. Ott, Isten jobbján mellettünk érvel, értünk könyörög, akik az ő hatalmas áldozatát elfogadva és ajándék örök életünk birtokában is csak bukdácsolunk a mennyország felé vezető úton. Mivel bizonyítsa még, hogy mennyire szeret?
(Szommer Hajnalka)

Reggeli gyöngyszemek: Megváltás Isten kegyelmének gazdagsága által

„Benne van a mi váltságunk az ő vére által, a bűnök bocsánata kegyelmének gazdagsága szerint, amelyet nagy bőséggel közölt velünk minden bölcsességgel és értelemmel.” (Ef 1:7-8)



Krisztus azért jött…, hogy felemelje és megnemesítse szellemi erőinket, hogy erőfeszítéseink ne tévesszenek célt és ne vesszenek el…

Az Úr Jézus azért jött, hogy az igazság minden buzgó keresőjét megerősítse, és hogy kinyilatkoztassa az Atyát. Nem engedte meg, hogy bármi is eltérítse attól a nagy munkától, hogy az emberben helyreállítsa Isten képmását. Meg kell értenünk, hogy a mi nagy és jelentőségteljes feladatunk, hogy befogadjuk az Istenhez való hasonlóságot és jellemünket felkészítsük az örök életre. A mennyei igazságokat megfelelőképpen kell alkalmaznunk a gyakorlati életben. Az ismeret minden kincsét is magunkkal kell vinnünk, mely alkalmassá tehet minket az Istenéhez hasonló életre.

Isten ismerete oly magas, mint az ég, és oly széles, mint a föld…Csak azok az igaz tanítványok, akik a Szentírást Isten hozzájuk szóló hangjaként olvassák. Megremegnek Isten szavának hallatán, mert számukra ez élő valóság. Tanulmányozzák és kutatják az elrejtett kincset. Megnyitják értelmüket és szívüket; mennyei kegyelemért imádkoznak, hogy felkészülhessenek az eljövendő, örök életre. Ha az ember kezébe veszi a mennyei lámpást, meglátja elesettségét, erőtlenségét és azt, hogy milyen reménytelen próbálkozás önmagára tekintve keresni a megigazulást.
Megérti, hogy semmije sincs, amivel Isten elé járulhatna. Imádkozik a Krisztust képviselő Szentlélekért, hogy állandó vezére legyen, aki elvezeti őt minden igazságra…Minden ismeret, melyet az élet megpróbáltatásai közepette szerzünk, és amely alkalmassá tesz arra, hogy a szentek polgártársai lehessünk – mindez igazi nevelés számunkra.
Áldásokat hoz a magunk és mások számára a jelen életben is, és biztosítja számunkra az eljövendő, halhatatlan életet és annak elmúlhatatlan gazdagságát.

Krisztus kincsestárában minden lélek számára értékes ajándékok vannak.

Reggeli dicséret: Miatyánk

"Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is..." -Máté 6,9-10

A legismertebb ima a világon. Szinte minden nyelvre lefordították. Jeruzsálem mellett, az Olajfák hegyén áll egy templom, ahol számos létező nyelv mellett magyarul is megtalálható. Ez látható a képen is. A hagyomány szerint Jézus, akár ezen a hegyen is taníthatta követőit arra, mit mondjanak Istennek. Tény, hogy az evangéliumok szerint valóban több alkalommal is időztek tanítványaival ezen a helyen elmélyedés és pihenés céljából.

Az imát nem véletlenül nevezik az Úr imájának is. Maga, a mi drága Megváltónk szavai ezek. Jézus maga mondta, hogy Istent bemutatni jött közénk, azért, hogy az ember és Teremtője közötti kapcsolat teljesen helyreálljon. Ennek a kapcsolatnak egyik legfontosabb eleme a helyes kommunikáció. Hogyan szólítod meg Istent? Mit mondasz neki? Mit kérsz tőle?
Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk az ima szövegében, amely hét kérés köré van felépítve.

Az első három (Isten nevének megszenteltetése, akaratának valóra válása és országa eljöttének óhaja) Isten uralmának valóra válásáért, jogainak földünkön való megvalósulásáért hangzik el.
A másik négy az emberre koncentrál, legfontosabb szükségleteinkre, mint a mindennapi kenyér, a bűnbocsánat elnyerése, a kísértésben való megállás és a gonosztól való megszabadulás.

Nem véletlen ez a felosztás, hiszen a tízparancsolat (ld. 2Móz 20), valamint a két nagy parancsolat ("Szeresd a te uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből, és felebarátodat, mint önmagadat!") felosztása is ugyanez.

Isten és ember kapcsolatának alapja a szeretet és az engedelmesség, ami a teljes bizalmon alapul. Isten csak egy van, a menyben, és neki egy népe él a földön. Mindenki, aki hozzá tartozik az intimitás legmélyebb szintjére juthat vele. Azt, akinek hatalma végtelen, Azt, Aki kétszeresen is magáénak tudhat minket a teremtés és a megváltás jogán, mi mindannyian megszólíthatjuk olyan közvetlenül, mint édesapánkat és úgy kérhetünk tőle, mint fiai.

Az ima csodálatos szövegét számtalan híresség mondta már el nyilvánosan, sok zeneszerző zenésítette meg, a legjobb igemagyarázók írtak hozzá kommentárt, mint pl. Assisi Szent Ferenc is.

Nekem mégis anyai nagymamám hangján cseng a fülemben minden egyes sora. Annak az egyszerű parasztasszonynak a hangján, aki sokszor olvasóját morzsolgatva sorolta, de mégis, amikor engem tanított, csengő, ékes beszéddel tette.
Annak a hangján, aki egyetlen megmaradt vallásos emberként képviselte családunkban a hitet, akitől először hallottam ezeket a szavakat: 
"Mi Atyánk Isten, ki vagy a mennyekben...


Bejegyezte: Restás László -

Zsoltárok könyve 92. rész 2-3 vers


1. Zsoltár, ének szombat napra.
2. Jó dolog dicsérni az Urat, és éneket mondani a te nevednek, oh Felséges!
3. Hirdetni jó reggel a te kegyelmedet, és éjjelente a te hűséges voltodat.

4. Tíz húrú hegedűvel és lanttal, hárfán való zengedezéssel.
5. Mert megvidámítottál engem Uram a te cselekedeteddel, a te kezednek műveiben örvendezem.
6. Mely nagyok Uram a te műveid, igen mélységesek a te gondolataid!
7. A balgatag ember nem tudja, a bolond pedig nem érti meg ezt:
8. Hogy mikor felsarjaznak a gonoszok, mint a fű, és virágoznak mind a hamisság cselekedők, mindörökké elveszszenek ők;
9. Te pedig Uram, magasságos vagy örökké!
10. Mert ímé, a te ellenségeid elvesznek, és elszélednek mind a hamisság cselekedők!
11. De magasra növeszted az én szarvamat, mint az egyszarvúét; elárasztatom csillogó olajjal.
12. És legeltetem szememet az én ellenségeimen, és az ellenem támadó gonosztevőkön mulat majd a fülem.
13. Az igaz virágzik, mint a pálmafa, növekedik, mint a czédrus a Libánonon.
14. Plánták ők az Úrnak házában; a mi Istenünknek tornáczaiban virágzanak.
15. Még a vén korban is gyümölcsöznek; kövérek és zöldellők lesznek;
16. Hogy hirdessék, hogy igazságos az Úr, az én kősziklám, és hogy nincsen hamisság benne!

2017. augusztus 27., vasárnap

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-29.nap

A SZERETET MOZGATÓRUGÓJA

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?

"Jól szolgálván, mint akik az Úrnak szolgálnak és nem embereknek." (Efézus 6:7, angol fordítás)

• Gyakran nem érzel elegendő inspirációt a szereteted kimutatásához? Ennek a veszélye mindaddig fennáll, amíg nem Isten lesz az oka, hogy szeretsz: ez azért van, mert Őbelőle származik a szeretet.

• Ha azonban Isten mércéje szerint tartod be a játékszabályokat, akkor a többi személy már csupán közvetítő személy; Isten és közted zajlanak le a dolgok. Legyen kedves Isten színe előtt minden tettünk!

• Mostanában sok a nézeteltérés köztetek? Úgy érzed nehezen teszi túl társad magát egy nézeteltérésen? Ne tartsd vissza szereteted, szeresd őt "az Úrért"! Társad nem nyílik meg előtted, esetleg úgy érzed kimérten néz rád? Ne vágj vissza, szeresd akkor is "az Úrért"!



"Én azonban, és az én házam az Úrnak szolgálunk." (Józsué 24:15)

Joel Osteen pásztor, bátorító üzenete, Neked:Hogyan ne veszítsd el örömöd

Ezzel a csodás üzenettel kívánok mindenkinek áldott, örömteli hétvégét, sok szeretettel :) 

Minden nap van rá alkalmunk, hogy megharagudjunk, idegesek legyünk. Az élet tele van kellemetlenségekkel. Az emberek nem mindig azt teszik, amit kellene, terveink nem mindig jönnek be. Mindig van valami, ami elrabolhatja boldogságunkat. Az emberek, a forgalom, a csalódások. Ha győzelemben akarunk élni, a helyes szemszögből kell megközelítenünk az életet. Először is minden nap el kell döntenünk, hogy mindegy mi jön ellenünk, nem leszünk bosszúsak. Jó, ha vannak terveink, de azokat elé is kell terjeszteni Istennek. Azt kell mondanunk: Istenem, ma ezt szeretném véghezvinni, de tudom, hogy Te uralod a helyzetet, ezért eléd terjesztem terveimet és előre elhatározom, hogy mindegy mi jön utamba, békés maradok, mert tudom, hogy irányítod lépteim, és hogy minden dolog az én javamra történik. Ha meg tanulod terveid Isten elé terjeszteni és előre elhatározod, hogy békés maradsz, akkor, ha ellened is lesznek a dolgok, ez nem nagy ügy, nem fogja elvenni örömöd. Szeretek minden reggel úgy imádkozni, hogy: Atyám, köszönöm, hogy bármi is kerül az utamba, módomban áll kezelni. Ha azok a kényelmetlenségek jönnek, és tervünk nem jön be, az legyen az első elhatározásunk, hogy nem leszek bosszús, nem vesztem el örömöm, megvan az erőm hozzá, hogy békés maradjak. Ezt mondja a Szentírás (Janos 16:22): Senki sem veheti, el boldogságod Ez azt jelenti, hogy senki sem tehet boldogtalanná. Semmilyen körülmény nem kényszeríthet rá, hogy bosszússá válj. Csak rajtad múlik. Te irányítod, hogy milyen békésen, milyen boldogan élj. Az élet élvezetének egyik kulcsa az, hogy felelősséget kell vállalnod a saját boldogságodért. Annyi kifogást hallok. Akkor leszek boldog, ha a társam jobban bánik velem. Akkor leszek boldog, ha nem kell ilyen sok negatív ember között dolgoznom. Ha nem lennének ezek a problémáim, akkor nem lennék ilyen ideges. Nem. Ott is boldog lehetsz, ahol most éppen vagy. Lehet, hogy nehéz helyzetben vagy, de ez érdekes, Pál apostol soha nem úgy imádkozott az emberekért, hogy megszabaduljanak problémáiktól, hanem azért imádkozott, hogy Isten megadja nekik az erőt, hogy át tudjanak lépni rajta. Sokszor azt gondoljuk, Istenem, bárcsak megváltoztatnád az embereket, akik idegesítenek, bárcsak elküldenéd a főnököm egy másik bolygóra. Ha megszabadítanál ezektől az emberektől, akkor boldog lennék. De az az igazság, hogy azok az emberek talán sosem fognak megváltozni. Remélem, hogy mégis, de ha nem, akkor, ha te megváltozol, akkor nem fog többé bosszantani. Már most is megvan benned az erő ahhoz, hogy békés, hit teljes, örömteli életet élj. De el kell jutnod arra a pontra, amikor azt mondod: még ha nem is fog megváltozni, akkor sem fogja elrabolni boldogságom. Tudom, hogy tenyereden hordasz, tudom, hogy a legjobbat akarod nekem, ezért megbízom benned Istenem. Bármire is van szükséged a boldogsághoz, azt az ellenség felhasználhatja ellened. Ha azt hiszed, hogy meg kell házasodnod ahhoz, hogy boldog légy, az ellenség ezt felhasználhatja ellened. Ha azt hiszed, hogy főnöködnek meg kell változnia ahhoz, hogy élvezni tudd a munkád, akkor évről évre emiatt nem leszel boldog. Dobd ki ezeket a kifogásokat. Ott is boldog lehetsz, ahol most vagy. Ismerek olyanokat, akik halálos betegséggel néznek szembe. Valójában, ha valakinek joga van a levertségre, akkor nekik biztosan, de mégis mosolyognak, békések és hittel vívjak harcukat. Ha valami kell nekünk, az egy biztos jele annak, hogy nem vagyunk egyensúlyban. Legtöbbször ez csak arra készteti Istent, hogy elhalassza annak megvalósulását. Jó, ha vannak reményeink és álmaink, jó ha minden reggel hittel és elvárással kelünk fel, de arról beszélek, hogy ne várj azokra a dolgokra, hogy élvezd az életed és boldog légy. Ez a nap, amit az Úr teremtett. Nem a holnap, nem amikor megvalósulnak álmaid. Nem akkor, amikor minden negatív ember megváltozik, hanem ma. Értsd meg, hogy pontosan ott vagy, ahol Isten akarja, hogy légy. Ha megtanulsz boldog lenni ott, ahol vagy, akkor Isten eljuttat oda, ahol lenni akarsz. Megígérte, hogy megadja neked szíved vágyait. Ha van valami, amit igazán szeretnél, én arra biztatlak, hogy tedd az oltárra. Mondd: Istenem, én igazán szeretnem ezt. Istenem, te tudod milyen vágyakat ültetsz el bennem. Szeretnék megházasodni, szeretném, ha párom megváltozna, vagy szeretném ezt az előléptetést megkapni, de nem várok addig azzal, hogy boldog legyek, boldog vagyok itt és most. Ilyen hozzá állást vár el Isten. Egyszer egy hölgy jött oda hozzám és azt mondta: Joel, a főnököm nem adja meg nekem azt a fizetésemelést, amit megérdemeltem. Átnéz rajtam és ez nem igazságos. Azt mondtam neki, amit most neked is elmondok, hogy ne engedje meg másoknak, hogy elrabolják boldogságát. Nem kényszerítheted a főnököd, hogy helyesen cselekedjen, nem tudod megváltoztatni. Úgy kell hozzáállnod, hogy mindegy mit tesz a főnököm, vagy mit nem tesz. Nem neki dolgozok, hanem Istennek. Mosolygok és boldog vagyok, mert tudom, hogy elintézi nekem. Ha ilyen a megközelítésed, nemcsak hogy jobban fogod élvezni az életet, hanem Isten meg is vívja csatáidat. Biztosítani fog, hogy mindent megkapsz, amit kiérdemeltél. Nem várhatunk arra, hogy mások megváltozzanak, nekünk kell változni. Ismertem egy férfit, aki évekig szenvedett a házasságában. Nemrég újra találkoztam vele és megkérdeztem, hogy van. Azt válaszolta: Joel, minden rendben van, élvezem az életet. Azt hittem megváltozott a felesége. Azt mondta: Nem. A feleségem ugyanolyan. Még mindig nem nézünk egymás szemébe. Még mindig nem jár velem templomba. De valami érdekeset mondott. Azt mondta: Joel, ő nem változott, én változtam meg. Már nem hagyom, hogy ez elkeserítsen, hogy elvegye örömöm. Erről beszélek. Ne engedd meg másoknak, hogy visszatartsanak boldogságodtól. Lehet, hogy idegesítő dolgokat tesznek, lehet, hogy van olyan családtagod, aki az idegeidre megy éjjel-nappal, de el kell határoznod, hogy nem veszed lelkedre és mindenképpen élvezni fogod az életet. Ha megengeded másoknak és saját körülményeidnek, hogy visszatartsanak boldogságodtól, akkor mindig lesz valami, ami elrabolja boldogságod. Néhányan, ha nem húztok egy vonalat, az elkövetkező 20 évben úgy fogtok járni, hogy hagyjátok, hogy más irányítson, elnyomjon, elbátortalanítson. Én azt vettem észre, hogy néhányan sajnos nem igazán akarnak boldogok, lenni. Értsd meg, hogy nem tudod megváltoztatni az embereket. Bátoríthatod őket, feltöltheted őket hittel, de ezzel még nem fogják automatikusan azt tenni, ami helyes. Tiszteletteljesen mondom, de te nem vagy felelős az ő boldogságukért, te a saját boldogságodért vagy felelős. Legyen olyan a hozzáállásod, hogy ha nem akarsz boldog lenni, az rendben van, de nem fogsz engem visszatartani a boldogságtól. Gödörben akarsz élni? Oké, de én nem megyek oda veled, én élvezni akarom az életet. Néha egy bizonyos távolságról kell szeretnünk az embereket. Talán vannak olyan családtagjaid, rokonaid, barátaid, akiket szeretsz, jó emberek, de nem tudod minden percben elviselni őket magad körül. Lehetsz kedves, tiszteletteljes, de nem töltheted minden idődet, ahogy én nevezem, mérgező emberekkel. Olyanok, akik mindig negatívak, akik a rosszat hozzák ki belőled, akik irritálnak, és mindig bosszantanak. Minél kevesebb időt töltesz ilyen emberekkel, annál jobb lesz neked. Rájöttem, hogy néha nincs választásunk. Talán valaki olyannal élsz vagy dolgozol, aki szinte szándékosan bosszant mindig. Úgy érzik, arra hivatottak, hogy borzalmassá tegyék életed. Meg kell változtatnod megközelítésed. Minél inkább hagyod, hogy bosszantsanak, minél inkább lelkedre veszed, azzal annál jobban biztatod őket. Ha frusztrálni tudnak, akkor tudják, hogy kontrollálni tudnak téged. Legközelebb, ha olyat tesznek, amitől bosszús szoktál lenni, csak maradj nyugodt, ne engedj nekik! Ha durvák veled, csak mosolyogj! Ha föléjük emelkedsz és megőrzöd boldogságod, nem táplálod többé. Más szavakkal elveszed az erejüket. Amíg tudják, hogy ezt a gombot kell megnyomni, hogy elszomorítsanak, ezt a gombot, hogy elűzzenek, ezt a gombot, hogy elrontsák a napod, addig meg is fogják tenni. Azt mondod, Joel, nem tudok mit csinálni, annyira bosszantanak, az idegeimre mennek. Nem-nem! Tudunk segíteni. A Szentírás azt mondja Zsoltárok 94:13-ban: Isten megadta nekünk az erőt ahhoz, hogy nyugodtak maradjunk hányattatás idején. Itt a kulcs. Amit táplálsz, az fog növekedni. Nem szabad azokat a rossz érzéseket táplálnod. Más szavakkal, ha legközelebb dugóba kerülsz, és éppen bosszússá akarsz válni, ne tápláld. Ha legközelebb durva veled az egyik munkatársad és éppen el akarja rontani ezzel a napod, nézd el, ne hagyd, hogy elrabolja örömöd. Ha nem táplálod azokat a rossz érzéseket, akkor egyre gyengébbekké válnak és végül nem fognak rád hatni. Amikor Victoria és én összeházasodtunk vagy 20 évvel ezelőtt, sokszor tettünk olyat, ami a másikat irritálta. Nem szándékosan, hanem egyszerűen azért, mert különböző a személyiségünk. Ha nem vigyázunk, felfújjuk a dolgokat. Meg kell tanulnunk megérteni és alkalmazkodni. Nem várhatunk arra, hogy mások megváltozzanak, nekünk kell megváltozni. Például ha valahova megyünk, én szeretek 15 perccel korábban indulni, hogy legyen elég időm. Victoria pont az ellentéte. Ő 15 perccel később indul és behozza az autópályán. Különbözőek vagyunk. Amúgy nagyon jól vezet. (Ha látsz bennünket, az a bukósisak a fejemen csak biztonsági okokból van.) De vasárnap reggel külön autóval jövünk a templomba. (Nem emiatt, hanem azért, mert én sokáig maradok.) Mindig olyan ideges voltam, hogy nem ér ide időben. Mielőtt elindultam, mindig elmagyaráztam neki, hogy ekkor kell elindulnia, lehet, hogy forgalom lesz és ez nagyon fontos és így tovább. Mielőtt az Istentisztelet elkezdődött, a hátsó ajtónál vártam. Mondtam Jonny-nak, szóljon, ha meglátja. Kinyitotta az ajtót, nézte az utat, hogy jön-e a kocsi. Annyira feszült voltam emiatt. De az igazat megvallva egy olyan alkalmat sem tudok, hogy lemaradt volna az Istentisztelet elejéről. Egy nap elhatároztam, amire most téged is kérlek, megváltoztattam megközelítésem. Nem zsémbelődök vele, nem akarom megváltoztatni, hanem hagyom, hogy olyan legyen, amilyennek Isten teremtette. Azok a dolgok, amik idegesítettek, ma már nem zavarnak. Valójában mulatságos, hogy amióta ez nem bosszant, azóta Victoria elkezdett egyre korábban jönni. Néha még 30 percet is rám ver. Isten a csodák Istene. De arról beszélek, hogy én változtam meg. És most is, ha késésben van és bosszús akarok lenni, emlékeztetem magam, hogy ha még nem is ér ide időben, ha nem is sikerül neki kisminkelnie magát miközben az autópályán hajt, ez nem fogja elrontani a napom. Nyugodt maradok. De láttam olyan embereket, akik hagyják, hogy évről évre ugyanaz a dolog bosszantsa őket. Ha dugóba kerülnek, egy bizonyos módon reagálnak. Minden alkalommal, ha társuk egy bizonyos dolgot tesz, elvesztik örömüket, elrontja napjukat. Te ne légy ilyen! Találd ki, hogy mi az, ami elveszi örömöd. Leltározd az életed. Mi tud felbosszantani? Mitől tudsz egész nap idegessé válni? Azonosítsd be, hogy mi az és határozd el, hogy megváltoztatod megközelítésed azokon a területeken. Egyébként is, ha dugóba kerülsz és bosszús leszel, azzal nem haladsz gyorsabban. Ha valaki durva velünk és mi durván visszavágunk, azzal csak a saját napunkat rontjuk el. Ha terveink nem jönnek be, maradjunk békések tudván, hogy Isten irányítja lépteinket és pontosan ott vagyunk, ahol ő akarja! Egyszer parkolóhelyet kerestem egy épületnél és már a sokadik kört megtettem, amikor egy pár kijött az épületből és az autóhoz tartott. Kitaláltam, hogy kb. melyik kocsihoz fognak menni és odaálltam. Olyan szerencsém volt, hogy pont a bejárathoz közel volt. Megköszöntem Istennek és vártam, hogy elmenjenek. Amikor kitolattak, a főútról jött egy autó, visszafordult és elvette tőlem ezt a parkolóhelyet. Legszívesebben az öklömet ráztam volna, de eszembe jutott, hogy pásztor vagyok, én nem tehetem meg. Úgy döntöttem, nem hagyom, hogy ez felbosszantson. Azt mondtam magamban, átadom a parkolóhelyet, de az örömömet nem. Ha bosszússá akarsz válni, ha valaki rosszat tesz veled, kérdezd meg önmagadtól, ez megér, annyit, hogy feladjam örömöm? Éppen megtámadtak és tegyem rosszabbá azzal, hogy az egész napom elrontom? Sokan nem veszik észre, hogy folyamatosan kiadják boldogságukat. Csodálkoznak, hogy miért nem boldogok. Azért nem, mert elvesztik örömüket, ha reggel nem találjak az autókulcsot, ha nagy forgalomba kerülnek, ha későn érnek a munkahelyre, ha a hátuk mögött beszél valaki. A földi élet túl rövid ahhoz, hogy igazságtalanságok, kellemetlenségek megakadályozzák boldogságunkat. Nem tudunk megszabadulni tőlük, ezek az élet részei és meg kell tanulnunk megfelelően kezelni. Az olyan felszabadító érzés, ha megtanulod ezt az elvet, hogy nem kell eladnod a boldogságod. Minden nap boldogan élhetsz, ha akarsz. Nem arra gondolok, hogy minden nap ugrálunk örömünkben, hanem a boldogság egyik definíciója: nyugodt élvezet. Ez azt jelenti, hogy békések, nyugodtak vagyunk. Nem pedig a plafonon a társunk miatt, dühösek a főnök miatt, csalódottak, mert tervünk nem jött be. Így másnak adod boldogságod. Így aztán elhaladtam a parkolóhely mellett, nem csináltam nagy ügyet az egészből. Már nem is gondoltam rá. Néhány perc múlva találtam egy másik parkolóhelyet. Amikor az épület felé tartottam, ez a fiatal pár jött szembe. Megállítottak és elmondták, hogy fiuk kórházban van. Olvasták a könyvemet, ami számukra a remény forrása volt. A hölgy elkezdett sírni és azt mondta: Joel, az hogy itt találkoztunk, tudom, hogy annak a jele, hogy minden rendben lesz a fiunkkal. Miután imádkoztunk, arra gondoltam, hogy nem kaptam meg a parkolóhelyet, amit akartam, de megkaptam azt a parkolóhelyet, amit Isten nekem szánt. Isten irányította lépteim. Ez nem volt véletlen. Isten idézte elő, hogy utjaink találkozzanak. De ha csalódottá, dühössé válok és elkezdek veszekedni velük, talán nem ott lettem volna, ahol kellett volna. Barátaim, Isten uralja a helyzetet. Ha tervünk nem jön be, nem jelenti azt, hogy nem a megfelelő parkolóhelynél vagyunk. Ha valaki durva és bosszant, csak menj az autópályán és maradj békés! Isten igazságos. Ő lát minden rosszat, ami megtörtént. Ha békében maradsz, ő jóváteszi a rosszat. Amire azt gondoltad, hogy visszaesés, hátrányos helyzet, azt ő javadra fordítja. Ismerek olyanokat, akik minden hónapban idegesek, amikor a számlákat kell kifizetni, vagy amikor takarítani kell, vagy ha sokáig kell dolgozni. Ha nem változtatnak, akkor az elkövetkező 20 évben is úgy fognak élni, hogy eladják örömüket. Valahol olvastam, hogy hétfőn sokkal több szívinfarktus szokott lenni, mint bármely más napon, a hét folyamán. Miért? Az emberek feszültek, stresszesek. Az egyik oka annak, hogy társadalmunkban olyan sok betegség van, a stressz. Az orvos látogatások 90%-a stresszel kapcsolatos. Csodálkoznánk, hogy mennyivel egészségesebbek lennénk, ha nem harcolnánk minden ellen, ami nem kedvünkre történik. Ha valóban hisszük, hogy Isten uralja a helyzetet, nem kell bosszankodnunk, ha valaki durva velünk. Nem kell feszültté válnunk, ha nem kapjuk meg az előléptetést, amit szeretnénk. Nem kell aggódnunk, ha rossz jelentést kapunk egy orvostól. Tudjuk, hogy Isten tenyéren tart bennünket. Tudjuk, hogy semmilyen ellenünk fordított fegyver nem fog célba találni. Ha örömteli maradsz, az olyan, mintha gyógyszert szednél. Ha békés, ellazult vagy, az az egész szervezeted számára egészséget hoz. A Szentírás azt mondja Példabeszédek 14:30-ban: A nyugodt hozzáállás meghosszabbítja az életet. Én hiszem, hogy sok fejfájás, hátfájás, álmatlanság elmúlna, ha visszatérnénk a béke szigetére. Sokan mindig harcolnak belül. Nem ismerik fel, hogy azt adják fel, ami egészségesen tartaná őket. Elengedik örömüket. Hallottam egy férfiról, aki nem érezte jól magát. Elment az orvoshoz és azt mondta, hogy szédül és újabban fehér pontokat lát. Az orvos megvizsgálta. Néhány nap múlva felhívta és azt mondta neki: Uram, nem szívesen mondom ezt, de különleges betegsége van, és 6 hónapja van még hátra. A férfi otthagyta állását és utazni kezdett a világban. Elhatározta, hogy mindazt megteszi, amire vágyott. Sok időt töltött családjával. Vett egy sportkocsit. Egyszer egy híres ruhabutik előtt hajtott el. Elhatározta, hogy bemegy és csináltat egy öltönyt. A szabó lemérte a karját – 33 inch, derekát – 32 inch, nadrághosszát – 34. megnézte a nyakát és azt mondta: Varrok önnek egy 16 ½-inches inget. A férfi azt mondta: Nem, Én 15-ös inget hordok. A szabó újra megmérte, elég szorosan és mondta: Nem uram. Önnek 16 és ½-es a mérete. A férfi dühbe gurult: Én egész életemben 15-ös inget hordtam és azt akarom, hogy 15-ös inget varrjon nekem. A szabó azt válaszolta: Rendben. Varrok önnek egy 15-ös inget, de abban szédülni fog és fehér pontokat fog látni. Mi a lényeg? Ha meg akarunk változni, ha változtatunk, akkor sokszor eltűnnek a fehér pontok, elmúlik a frusztráltság. Ez az, amikor azt gondoljuk, mindig így csináltam. Mindig bosszús vagyok, ha a társam lekési a vacsorát. Mindig ideges vagyok, ha túlóráznom kell. Joel, a lányom mindig felbosszant. Tudja, melyik gombot kell megnyomnia. Kapcsold ki ezeket a gombokat. Ne hordj 15-ös inget, ha tudod, hogy 16 ½-es kell. Tedd meg a szükséges változtatást! Néhányan azzal, ha csak visszanyeritek örömötök, már azzal egészen új szintre léptek. Folyamatosan hagyjátok, hogy más emberek, körülmények bosszantsanak, frusztrálttá, aggódóvá tegyenek. Ha csak egy picit változtatsz és megváltoztatod megközelítésed, jelentős fejlődést fogsz megtapasztalni. Emlékezz rá, hogy nem tudjuk irányítani környezetünket, hogy mások mit tesznek, de irányíthatjuk saját hozzáállásunk. Ebben van a hatalom. Kíváncsi vagyok, hányan lennének mérgesek, ha tudnák, hogy csak 6 hónapjuk van hátra. Nem bánnák, ha sokáig kellene dolgozni. Nem lennének idegesek, ha dugóba kerülnének. Értékelnénk minden pillanatot. Barátaim, nézzetek helyes perspektívából! Nem leszünk mindig itt. Minden nap Isten ajándéka. Azt kérem, hogy tegyük meg most ezeket a változtatásokat, hogy ne kelljen felnézned egy nap és azt mondani: Éveket vesztegettem azzal, hogy hagytam, hogy ez az ember frusztráljon, hogy ideges voltam a munkahelyen, hogy bosszantott a takarítás. Ha megváltoztatod megközelítésed és hiszed, hogy Isten irányítja lépteid, hiszed, hogy pontosan ott vagy, ahol lenned kell, akkor visszatérsz a béke szigetére és nemcsak hogy jobban fogod élvezni az életet, hanem Isten rád hinti áldását és kegyét és a győztesek életet fogod élni, amit tartogat számodra.
Készítette: Lisa Szanyel

Forrás: Bővített Biblia

Párkapcsolat: HOGY MONDJ NEMET? 1/2.

A legtöbb fiatal vágyik a boldog házasságra, azonban a boldogító igent számos elhatározás előzi meg. Szokásaidnak és az együtt járás idején tanúsított viselkedésednek nagyon sok köze van a házasság utáni élet minőségéhez.

A fiúkat könnyű felizgatni. Nemi vágyaik könnyen felébrednek, és nem feltétlenül a szerelem miatt. Ha egy fiú azt mondja: "Szeretlek", lehet hogy úgy érti: "Szeretnék lefeküdni veled." Nemi vágyai nem bizonyítékok a szerelemre. A lányok hajlamosabbak a romantikus szerelemre. Erős karokra vágynak, biztonságra, gondoskodásra. Elsősorban nem a szexre gondolnak.

Egy tipikus lány csak akkor gondol közösülésre, ha elképzelése szerint szeretik egymást. Sok fiúnál más a helyzet: kívánhatják a nemi kapcsolatot egy lánnyal anélkül, hogy a legkevésbé is érdekelné őket a lány személye. Azt mondják: A lányok szexért cserébe szerelmet, a fiúk "szerelemért" cserébe szexet kapnak. A lányoknak meg kell érteniük, hogy nem kaphatnak igaz szerelemet szexért.

Lányok, a jövőbeli boldogságotok érdekében ismernetek kell a különbséget az igazi és a hamis szerelem között, ami általában csak nemi vágy és vonzalom. Az igazi szerelem, amire a házasságodat építheted, önzetlen. Azt kívánja, ami a másiknak a legjobb. Kész várni és áldozatot hozni. A hamis szerelem, vagy a nemi vágy azonban velejéig önző. Azonnali kielégülést akar, nincs tekintettel a másikra.

Tegyük fel, hogy egy fiúval vagy, aki tetszik neked. Azt mondja: "Igazán szeretlek. Ha te is, bizonyítsd be!" Ezzel ezt érti: "Bizonyítsd be úgy, hogy lefekszel velem!" Valóban szeret téged? Nem. Ha igazán szeretne, azt akarná, ami legjobb a számodra. De azt kéri, hogy:

- add föl a tisztaságod

- kövess el egy szörnyű bűnt

- dobd el az önbecsülésed

- tedd tönkre a hírneved

- kockáztasd, hogy olyan bajba kerülsz, ami tönkre teheti az életed.


Igazi szerelem ez? Nem. Élvezetet akar a te költségedre. Az a fiú, aki igazán szeret egy lányt, a legjobbat akarja neki és inkább levágná a jobb karját, minthogy ártson neki.

Mi rossz van a pettingelésben?

A pettingelés egymás testének szabados kezelése. Ölelkezés, csókolózás, simogatás, és a másik fél intim testrészeinek a felfedezése – nemi közösülés nélkül. Sok fiú és lány csinálja, és semmi rosszat nem látnak benne, mivel egyik sem akar túl messze menni. Azonban ami ma kielégítő szexuális izgatás, az később már nem elégít ki.

Egyik-másik fiúnak elég egy csendes de határozott "Légy szíves, ne!" kíséretében történő kézeltávolítás. Másokat csak egy pofon térít észhez. Ha a fiúra nem hat az udvarias "nem", kérd meg, hogy azonnal menjetek haza, hadd tudja meg, hogy te nem vagy erre kapható.

Lehet, hogy hihetetlen de vannak rendes fiúk is, akik rendes lányokat keresnek. Ha tényleg szeretitek egymást,

nem szükséges a szex a kapcsolatotok kiteljesedéséhez.


A szerelmeteket sokféleképpen kifejezésre juttathatjátok. Egy este az egyetem parkján egy szerelmes pár haladt keresztül. Ahogy kapuzárás előtt a lánykollégiumhoz közeledtek, látták, hagy a bejárati lépcső körül minden talpalatnyi hely már foglalt. Ez a pár azonban nem tartotta szükségesnek, hogy így mondjanak jó éjszakát egymásnak. A lépcső előtt a lány mosolyogva felnézett fiú arcába, ujját kedvesen a fiú állára tette, és ezt mondta. "Csodálatos volt. Nagyszerű vagy!" Ahogy felfutott a lépcsőn, a fiú elégedett arccal távozott. Nem támadt hiányérzete. Igaza is volt, semmi lényegesről nem maradt le. A lány elmondott neki mindent, amit hallani akar attól, akit szeret. Megmondta neki, hogy jó volt vele, csodálatosan érezte magát, nagyon szereti.

Ez a lány természetesen nem érintette meg minden fiúnak az állát. Ez a gesztus azért volt fontos a fiúnak, mert csak neki szólt. Fiúk, ne felejtsétek, hogy Isten azt akarja, hogy ti tartsátok kézben a helyzetet. Magatokra kell vállalnotok a felelősséget. Ne menj el addig, hogy a lánynak nemet kelljen mondania! Úgy bánj vele, mint ahogy szeretnéd, hogy bánjanak azzal a lánnyal, aki egy nap a te feleséged lesz.


Most dönts úgy, hogy nemet mondasz!

Lehet, hogy egy parkoló kocsiban mondasz nemet, de ezt a szívedben már jóval előtte el kell döntened. Már most fel kell készülnöd az ilyen helyzetekre. Belekerülhetsz olyan helyzetbe, amikor valaki a másik nemből tudtodra adja, hogy szívesen lefeküdne veled, vagy segítene, hogy tapasztalatot gyűjts. Ha ilyesmi előfordul, az érzelmeid összekuszálódhatnak, és nem marad időd átgondolni, hogy reagálj. Tudnod kell előre, mi a teendőd! Döntsd el magadban most, hogy értékes szerelmet akarsz, nem olcsó szexet.


Most határozd el, hogy jövendő házastársad számára tartogatod magad. Mikor nemet kell mondani, mondd határozottan és véglegesen! Ne viselkedj tutyimutyi módon! Soha ne engedd, hogy olyasmire bírjanak rá, amit nem akarsz megtenni, és amiről tudod, hogy helytelen. Itt nem csupán egy randevú sikere, hanem egész jövőd forog kockán.

"De nem akarom elveszteni"A lányokat sokszor állítják ilyen döntés elé. "A barátom egyre jobban sürget. Tudom, hogy nem szabad, de nem akarom elveszteni." Lehet, hogy azt gondolod, hogy a legjobb mód egy fiú megtartására az, hogy mindenben engedsz neki. De lányok ezrei mondhatják el szomorú tapasztalatukat, hogy ez nem így működik.

Ha egy lány enged, legtöbbször elveszti a fiút is és a tisztaságát is. Sok lány nem érti, miért dobta a fiú, miután engedett neki. Az ok egyszerű: Sok fiút a hódítás izgalma fűti. Ha próbálkozásait siker koronázza, elveszti az érdeklődését, és továbblép, jöhet a következő. A szegény lány pedig egyedül próbálja összerakni életének darabjait. Egy másik oka is van, miért hagyja el a fiú a lányt, ha az beadja a derekát. Nem tudja többé becsülni. "Olcsóvá" válik a szemében, magasabb igényekkel másik után néz. Lányok, határozzátok el, hogy nemet mondotok a házasság előtti szexre, akkor is, ha ezzel elveszítitek azt a fiút, aki tetszik nektek.

Párkapcsolat: HOGY MONDJ NEMET? 2/2.

Sokan úgy gondolják, hogy külön értékrend van a fiúk és a lányok számára. Istennek azonban nincs kettős mércéje. Ugyanazt a tisztaságot várja el a fiúktól, mint a lányoktól. Nem sértheted meg Isten törvényét anélkül, hogy ne szenvedd el a következményét.


Ne felejtsd el, nem kell mindenféle érvelésre kidolgozott választ készenlétben tartani. Az, hogy nem akarsz valamit, elég ahhoz, hogy ne tedd meg. Ha úgy gondolod, helytelen, akkor helytelen, bármit is tesznek mások. Semmi jó nincs az erkölcstelenségben. Nem csak helytelen, de egyszerűen ostobaság is. Elveszi az önbecsülésedet, és lerontja a boldog házasságra szóló esélyedet. A tisztaság csodálatos dolog.

A tisztaság hatalom.


Azt jelenti, hogy jellemes vagy, amelyhez önbecsülés és bátorság párosul. Mindenki tudja, hogy sokkal nagyobb bátorság kell kiállni amellett, amiben hiszel, mint a többséget követni.

Isten útja a legjobb!
Látnunk kell, Isten velünk kapcsolatos terve és a számunkra legjobb dolog egy és ugyanaz. Isten mindig a legjobbat kívánja nekünk. Minden "Ne tedd!", a szeretete kifejezése. A szívén viseli a legjobb érdekünket. Isten nem azért ad szabályrendszert, hogy ne élvezhessük az életet, hanem azért, hogy a legteljesebben és a leghosszabb ideig élvezhessük azt.


Isten akaratát és útját választani nem mindig könnyű, de ez nagy nyereséggel jár. Julianna, egy fiatal lány, Isten akaratát és útját választotta az életében. Bár úgy tűnt, hogy nagyon sok tizenéves kori élvezetből kimaradt, de megérte. Később egy barátja ezt írta róla. "Julianna nem a bűn útját követte fiatalkorában. Inkább úgy döntött, hogy egyedül marad, mint hogy olyan bulira járjon velünk, ahol elmerültünk a bűnben és az erkölcstelenségben. Nézd meg Juliannát. Csodálatos élete és férje van, aki mélyen szereti. Teljes szívéből boldog. Élvezi az engedelmes élete gyümölcsét."

Megállapításcsokor a házasság előtti szexről és a házasságról
- Azok, akiknek házasság előtt már volt nemi kapcsolatuk, könnyebben elválnak. Minél több partnered volt a házasság előtt, annál nagyobb az esélyed a válásra.
- A "tapasztaltak" könnyebben követnek el házasságtörést, mint a tiszták. Minél több alkalommal feküdt le egy lány valakivel a házasság előtt, annál nagyobb az esély, hogy házasságtörést fog elkövetni.
- A szex elvakíthat. Azt gondolhatod, megtaláltad az igazi szerelmet, amikor csak a szex tartott össze titeket.
- Aki házasság előtt nemi életet élt, azt sokkal kevésbé elégíti ki a szex a házasságban.
- A házasság előtti szex rossz házasságba taszíthat. Mivel össze akarnak házasodni, elkezdik a nemi életet. Később esetleg már elment a kedvük a házasságtól, de elkötelezték magukat. A bűntudat rossz házasságba taszítja őket.

Csendes percek: VIZEKEN ÁT

"Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, ahogyan az Atya ismer engem, én is úgy ismerem az Atyát: és én életemet adom a juhokért. Más juhaim is vannak nekem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is vezetnem kell, és hallgatni is fognak a hangomra: és akkor lesz egy nyáj, egy pásztor. Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy aztán újra visszavegyem. Senki sem veheti el tőlem: én magamtól adom oda. Hatalmam van arra, hogy odaadjam, hatalmam van arra is, hogy ismét visszavegyem: ezt a küldetést kaptam az én Atyámtól."- Jn 10,14-18.

,,Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem.,, (Jn 10,14)

Egyszer, mikor egy heves zivatar után kint sétáltam, észrevettem néhány birkát, amelyek kétségbeesetten menekültek az árvíz elől, magaslatokat keresve, de útjukat állta a kapu előtt összegyűlt mély víz. Ijedten, hangos bégetéssel, pánikba esve rohangáltak körbe-körbe.
Nemsokára láttam, ahogy a pásztor a juhok felé siet. Odakiáltott, azok pedig abbahagyták a futkosást, mert az ismerős hang megnyugtatta őket. Deszkákat helyezett a vízre, és odament a nyájhoz. Egész idő alatt nyájasan beszélt hozzájuk, mire ők lecsendesedtek és megnyugodtak. Úgy tűnt, tapasztalatból tudták, hogy bízhatnak pásztorukban. Ezután a pásztor a legközelebbi juhot unszolta, hogy átkeljen vele a faösvényen a magasabb földekre. A többiek figyeltek, majd ők is ugyanezt tették. Hamarosan mind követték a pásztort, és biztonságban elhagyták a veszélyes vizeket.
A látottak arra emlékeztettek, ahogy Jézus, a mi jó pásztorunk siet felénk, amikor hívjuk, és átsétál velünk a viharos vizeken. Jézus mindig a helyes úton fog vezetni bennünket.

Imádság: Istenünk, hallgass meg, ha hozzád kiáltunk, és segíts bízni abban, hogy mindig oda vezetsz, ahol lennünk kell! Ámen.

Krisztus meghallja kiáltásomat, és biztonságba vezet engem.

Pam Lewis (Essex, Anglia)

IMÁDKOZZUNK A PÁSZTOROKÉRT!