2017. szeptember 12., kedd

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-40.nap

A SZERETET SZÖVETSÉG 

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?
"Mert ahova te mégy, oda megyek; és ahol te megállsz, ott szállok meg;

néped az én népem, és Istened az én Istenem." 

(Ruth 1:16)

• A házasság két ember közti legerősebb kötelék e Földön; egy fogadalom, hogy egy életen keresztül szeretik egymást. Ahogy azt már jó néhányszor olvashattad: Isten nélkülözhetetlen része egy ilyen szövetségnek.

• Nincs semmi a világon, ami elszakíthatná azt, amit Isten egybekötött. Szereteted szövetségen alapul.

• Isten szeretetének csatornája legyél társad felé! Itt az idő, hogy megújítsd ezt a szeretet-szövetséget. Erősítsd meg újra e köteléket az iránt, akit az Úr adott neked, hogy dédelgesd, értékeld és megbecsüld.


"Gyűlölöm az elválást, ezt mondja az Úr.. Ügyeljetek szellemetekre, hogy ne hűtlenkedjetek!"
(Malakiás 2:14,16r, angol fordítás)

"Megemlékezik az ő szövetségéről mindörökké." (Zsoltárok 105:8) 

Bizonyára észrevetted, hogy ez a pár mondat csak egy töredéke a napi kalandnak.

Amennyiben szeretnél alaposabban megismerkedni a 40 nap varázsával, itt meg tudod vásárolni a könyvet:

Szerelempróba, a film:

Heti imagondolatok: VIGYÁZZATOK TEHÁT!

"Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura, este-e vagy éjfélkor, kakasszókor vagy reggel! Hogy ha hirtelen megérkezik, ne találjon titeket aludva. Amiket pedig nektek mondok, mindenkinek mondom. Vigyázzatok!" (Márk evangéliuma 13. fejezetének 35-37. verse)

MIT JELENT AZ ÚR FIGYELMEZTETÉSE? VIGYÁZZATOK!

MELYEK AZOK A DOLGOK, AMELYEKRE VIGYÁZNI KELL, ÉS AMELYEK ELLEN VÉDEKEZNI KELL?

Nézzünk fel! "Egy csapatot láttam, a tagjai vártak és vigyáztak. A tekintetüket az égre emelték, és az ajkukon a Mester szavai voltak. 'Amiket pedig nektek mondok, mindenkinek mondom. Vigyázzatok!' (Márk evangéliuma 13. fejezetének 37. verse) 
Láttam, nem volt mód arra, hogy növekedjenek a világiasságban és a földi dolgok szeretetében, s ugyanakkor várakozó és figyelő állapotban is maradjanak, úgy, ahogy az Úr parancsolta."
Figyeljünk az első tünetre! "Figyeljetek, testvéreim, a világosságotok első elhalványulására, az ima első elhanyagolására, a lelki szendergés első tünetére."


Figyeljünk a szokásunkra! "Vigyázzunk a régi szokásunkra és természetes tulajdonságjegyeinkre, mert különben visszatérnek. Szorítsuk háttérbe ezeket, és vigyázzunk."

Más dolgokra figyelni! "Figyeljetek, különben arra kényszerültök, hogy sietve, kapkodva, türelmetlenül szóljatok. Figyeljetek, különben büszkeség költözik a szívetekbe. Figyeljetek, különben a gonosz kívánság legyőz benneteket, ahelyett, hogy ti győznétek le azt. Figyeljetek, különben könnyűnek találnak titeket, és a befolyásotok inkább a halált, mint az életet mozdítja elő."
Figyeljetek a lehetőségre! "Figyeljetek azokra az emberekre, akiket Krisztus a saját vérén váltott meg. Figyeljetek arra, hogy lehetőségetek nyíljon jót tenni az érdekükben."
Figyeljetek az imára! "Imádkozni kell, és figyelni az imára, hogy ne legyen ellentétben az életünkkel. Ne feledjük el, figyelni az imára azt jelenti, miszerint megéljük az imánkat Isten előtt, hogy válaszolhasson arra."
Legyetek készen Krisztus eljövetelére! "Úgy kell figyelni, munkálkodni és imádkozni, mintha ez volna az utolsó nap, amit kaptunk. Milyen intenzív és komoly lenne akkor a mi életünk! Milyen szorosan követnénk Jézust minden szavunkkal és cselekedetünkkel! Szüntelenül imádkozzatok! Ez azt jelenti, hogy legyetek imádkozó lelkületűek, és akkor készen lesztek az Úr eljövetelére."
ÖSSZEFOGLALÁS ÉS IMAGONDOLAT

Amikor engedjük, hogy a lelki színvonalunkat a barátaink határozzák meg, és nem érezzük szükségét szorosabban együtt járnunk az Úrral, s amikor azt gondoljuk, az életmódunk elfogadható az Úr előtt annak jelenlegi romlott, alacsonyabb rendű állapotában, akkor becsapjuk magunkat, Sátán pedig félrevezet minket.

Nemrégen meglátogattam egy keresztény otthont, ahol, ha elmegyek, csaknem mindig nyitva van a televízió, és az ott élők állandóan nézik. Nincs rendszeres reggeli és esti Isten-tisztelet. Hetente egyszer elmennek a gyülekezetbe, és azt gondolják, hogy teljesítették a vallásos kötelezettségüket. Nem érzik szükségét a lelki éberségnek, sem annak, hogy az örök életre való felkészülés jegyében naponta egy-két órát a térdükön töltsenek Isten előtt. Meg kell vizsgálnunk magunkat, hogy vajon összhangban vagyunk-e Isten akaratával. Ha Jézus ma eljönne, a jelenlegi lelki állapotunkban készen állnánk-e Őt fogadni?

Drága Atyánk! Segíts nekünk figyelni, imádkozni és felkészülni az Úr Jézus Krisztus második eljövetelére.


Köszöntünk Szent Szellem!: ISTEN LELKE ELMOZDÍTJA A BÁLVÁNYOKAT

"Az én Lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolataimban járjatok, és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek." (Ez 36:27)
Az ősi zsidó népet a bálványimádáshoz való ragaszkodás vitte el a babiloni fogságba. A sok prófétai üzenetben, amely a maradék helyreállításának tervét tartalmazta, Isten a lelki megújulást nevezte meg, mint alapot ahhoz, hogy népe a jövőben szabad maradhasson a bálványimádás gonoszságától és fertőjétől.
A bálványimádás azt jelenti, hogy bárkit vagy bármit jobban szeretünk, mint Istent. Talán most azt gondolod, hogy téged ez nem érint. Nos, akkor itt egy gyorsteszt: Kire vagy mire gondolsz a legtöbbet? Kiről vagy miről beszélsz a leggyakrabban? Ki vagy mi iránt táplálod a legforróbb érzelmeket, és kire vagy mire áldozod a legtöbb energiádat? Ha igazán őszintén válaszolsz ezekre a kérdésekre, és végül nem Istent találod az első helyen, akkor vörös zászló kell, hogy lobogjon a lelki szemed előtt, ami arra figyelmeztet: figyelj oda az Úr parancsaira, amelyek a bálványimádás ellen szólnak, és alkalmazd a gyógymódot, különben a bálványod végül a romlásodat okozza!
Isten úgy kezeli a bálványimádás miatti bűntudatunkat, hogy lehetővé teszi Jézus értünk hozott áldozatának és bűnbocsánatának elfogadását, amint bűnbánó, töredelmes szívvel hozzá jövünk. Azt pedig, hogy képtelenek vagyunk önmagunktól megszabadulni a bálványoktól, úgy oldja meg, hogy betölt bennünket az Ő Szentlelkével. Isten Igéjének minden parancsolatához úgy lehetünk hűségesek, hogy Szentlelke él bennünk. Ha Ő betölt minket, akkor a menny összes rendelkezése felhatalmazás lesz, és minden parancsa: ígéret, amely megvidámítja a szívet.
Az Ezékiel 36:25-28. versében található gondolatmenet egyértelműen az új szövetségre vonatkozó ígéret, habár maga Ezékiel nem használja ezt a fogalmat. De annál többször alkalmazza az új szövetség jelképrendszerét annak leírására, milyen változás következik be Istennel való kapcsolatodban ma, amikor a Szentlélek betölt téged. "Lesztek nékem népem, s én leszek néktek Istenetek." (36:28) A dédelgetett bálványok pedig ledőlnek.
Imádság a mai napra
"Uram, tárd fel előttem mindazt, ami bálvánnyá lett számomra, és segíts, hogy minden a neki való helyre kerüljön az életemben a Te Lelked által!"

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Buzgón szerető és bosszúálló Isten az Úr.” - (Náhum 1,2)


Urad nagyon féltékeny a te szeretetedre, kedves hívő lélek. Kiválasztott téged, akkor nem viselheti el, hogy mást többre becsülj Tőle
Saját vérével szerzett meg téged? Akkor nem szenvedheti el, ha azt gondolod, hogy önmagadé vagy és e világhoz tartozol. Olyan szeretettel szeretett téged, hogy nélküled nem maradhatott a mennyben, inkább meghalt, hogy te el ne vessz, azért nem viselheti el, hogy az Ő szíve és a te szíved közé tolakodjon valami. 
Nagyon féltékeny a te bizalmadra. Nem tűrheti el, hogy valami testi dologban bízz. Nem tűri meg, hogy üres kutakat áss, mialatt az élő víznek kiáradó kútfeje ingyen folyik neked. Örül annak, ha Rá támaszkodunk, de ha ragaszkodásunkkal és függésünkkel máshoz fordulunk, ha saját bölcsességünkben bízunk, vagy valamelyik barátunk bölcsességében, vagy ami a legrosszabb, saját tetteinkben véljük bizalmunkat, akkor az nem tetszik Neki és megfenyít, hogy ismét magához vonjon. 

Ő nagyon féltékeny társaságunkra is. Senkivel se társalogjunk olyan szorgalmasan, mint a mi Urunk Jézussal. Csak Benne maradni, az a hű szeretet, de a világhoz adni magunkat, nyomorunk kellő enyhítését testi vigaszban feltalálni, sőt még hittestvéreink társaságát a Vele való láthatatlan közösség fölé helyezni, nem más, mint féltékeny Urunk megsértése. 

Azt óhajtja egyedül, hogy Benne maradjunk és állandó közösségét élvezzük. Némely próbának melyeket ránk küldd, csak az a célja, hogy szívünket elválassza a teremtett világtól és annál bensőbben magához bilincselje azt. Az a buzgóság, mely minket Krisztus közelében kíván visszatartani, vigaszt is nyújt nekünk, mert ha annyira szeret, hogy szeretetünk iránt nem közömbös, úgy biztosak lehetünk abban, hogy nem tűri meg, hogy nekünk ártson valami és megvéd ellenségeinktől. 
Óh, bárcsak még ma nyernénk kegyelmet arra, hogy szívünket szeplőtlen és szent tisztaságban megőriznénk szeretett Urunk számára és iránta való szent odaadással befognánk szemeinket a világ minden megtévesztése elől!

Isten csodálatos kegyelme: Izráel láthatatlan királya

„És a Sínai hegyre leszálltál, s szóltál velük az égből, s adtál nékik helyes végzéseket, igaz törvényeket, jó rendeléseket és parancsolatokat". Neh 9:13



A történelem szent könyvének minden oldalán, amelyre Istennek az Ő választott népével való kapcsolatát jegyezték fel, a nagy "VAGYOK" égető lenyomata van. Az emberek fiainak Isten soha nem adott nagyobb kinyilatkoztatásokat hatalmáról és dicsőségéről, mint akkor, amikor egyedül Öt ismerték el Izráel uralkodójának, és amikor törvényt adott népének. Itt nem emberi kézben volt a jogar. Izráel láthatatlan királyának méltóságteljes megjelenése elképzelhetetlenül fenséges és leírhatatlan volt.

Az isteni jelenlétnek e kinyilatkoztatásaiban Isten dicsősége látszott meg Krisztus útján.
Nemcsak az Üdvözítő eljövetele alkalmával, hanem a bűneset és a megváltás utáni korszakokban is. Krisztusban békéltette meg Isten önmagával a világot (2Kor 5:19). 
Krisztus volt az alapja és a középpontja az áldozati rendszernek, a pátriárkák korszakában csakúgy, mint a zsidók idejében. 
Ősszüleink bűne óta nem volt többé semmiféle közvetlen érintkezés Isten és az ember között. 
Az Atya, Krisztus kezébe adta a világot, hogy az Ö közbenjárói tevékenysége útján megválthassa az embert, és igazolhassa Isten törvényének tekintélyét és szent voltát. 
Az ég és a bűnbe esett emberi nemzetség közötti közösség csak Krisztus útján jöhetett létre. Isten Fia volt az, aki ősszüleinknek a megváltás ígéretét adta. 
Ő volt az, aki a pátriárkáknak kijelentette magát... Ő volt az is, aki Izráelnek a törvényt adta. A Sínai hegy félelmetes dicsősége közepette Krisztus az egész nép hallatára kijelentette Atyja tízparancsolatát. Krisztus volt az, aki a kőtáblákba vésett törvényt odaadta Mózesnek...

Népének Jézus volt a világossága, a világ világossága, még mielőtt emberi testben eljött a Földre
A fény első felvillanása, amely behatolt abba a homályba, amellyel a bűn burkolta be a világot, Krisztustól eredt és érkezett. Krisztustól jött a mennyei ragyogás minden sugara, amely a Föld lakóira áradt. A megváltás tervében Krisztus az Alfa és az Omega, az első és az utolsó. 

Reggeli dicséret: Vigasztaljátok egymást

„Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.” (Thessalonikabeliekhez írt 1. levél 5:11)

A thessalonikai gyülekezet tagjai odaadó, hűséges keresztények voltak. Voltak azonban olyan kérdések, melyek őket is nyugtalanították a jövővel kapcsolatban. Várták vissza Krisztust, de nem láttak tisztán minden részletet.

Hittek abban, hogy meglátják még a korábban eltávozott Mestert, de nem voltak biztosak azok felől, akik már korábban meghaltak ebben a hitben. Az előző szakaszban megkapják a választ:

„Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük. Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt. Azt pedig az Úr igéjével mondjuk nektek, hogy mi, akik élünk, és megmaradunk az Úr eljöveteléig, nem fogjuk megelőzni az elhunytakat. Mert amint felhangzik a riadó hangja, a főangyal szava és az Isten harsonája, maga az Úr fog alászállni a mennyből, és először feltámadnak a Krisztusban elhunytak, azután mi, akik élünk, és megmaradunk, velük együtt elragadtatunk felhőkön az Úr fogadására a levegőbe, és így mindenkor az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezekkel az igékkel.” (1Thess 4:13-18)

Ezek szerint akik korábban már meghaltak a Krisztusba vetett hitben, nem mennek előttünk sehová (menny, pokol, purgatórium…), hanem sírjaikban várják a feltámadást, és az élő igazakkal egyszerre látják meg a visszatérő Jézust.

A következő kérdésük: Mikor jön el Jézus? A válasz: senki nem tudja, váratlan lesz, mint az éjjeli tolvaj érkezése. Ezért: „legyünk józanok, vegyük magunkra a hit és a szeretet páncélját, és mint sisakot, az üdvösség reménységét.” (5:8).

A hogyan és miért kérdések is ott feszültek. Jó-e nekünk, ha Jézus visszajön? Haragra és ítéletre számíthatunk, vagy szabadításra? Pál válasza: „Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk.” (5:9-10)

Kérdések még vannak bőven, de a jövőnk - minden ellenkező hírrel és tapasztalással ellentétben - Isten kezében van. A második eljövetele ítélet és szabadítás lesz.
Hogy számunkra mit hoz majd, a mi választásunkon múlik. Mit kezdünk Jézussal, a felkínált kegyelemmel, a döntés szabadságával?

Bejegyezte: Kis István

Jelenések könyve 3. rész

1. A Sárdisbeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja az, a kinél van az isteni hét lélek és a hét csillag: Tudom a te dolgaidat, hogy az a neved, hogy élsz, és halott vagy.
2. Vigyázz, és erősítsd meg a többieket, a kik haló félben vannak; mert nem találtam a te cselekedeteidet Isten előtt teljeseknek.
3. Megemlékezzél azért, hogyan vetted és hallottad; és tartsd meg, és térj meg. Hogyha tehát nem vigyázol, elmegyek hozzád, mint a tolvaj, és nem tudod, mely órában megyek hozzád.
4. De van Sárdisban egy kevés neved, azoké a kik nem fertőztették meg a ruháikat: és fehérben fognak velem járni; mert méltók arra.
5. A ki győz, az fehér ruhákba öltözik; és nem törlöm ki annak nevét az élet könyvéből, és vallást teszek annak nevéről az én Atyám előtt és az ő angyalai előtt.
6. A kinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek.
7. A Filadelfiabeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja a Szent, az Igaz, a kinél a Dávid kulcsa van, a ki megnyitja és senki be nem zárja, és bezárja és senki meg nem nyitja:
8. Tudom a te dolgaidat (ímé adtam elődbe egy nyitott ajtót, a melyet senki be nem zárhat), hogy kevés erőd van, és megtartottad az én beszédemet, és nem tagadtad meg az én nevemet.
9. Ímé én adok a Sátán zsinagógájából, azok közül, a kik zsidóknak mondják magukat és nem azok, hanem hazudnak; ímé azt mívelem, hogy azok eljőjjenek és leboruljanak a te lábaid előtt, és megtudják, hogy én szerettelek téged.
10. Mivel megtartottad az én béketűrésre intő beszédemet, én is megtartalak téged a megpróbáltatás idején, a mely az egész világra eljő, hogy megpróbálja e föld lakosait.

11. Ímé eljövök hamar: tartsd meg a mi nálad van, hogy senki el ne vegye a te koronádat.
12. A ki győz, oszloppá teszem azt az én Istenemnek templomában, és többé onnét ki nem jő; és felírom ő reá az én Istenemnek nevét, és az én Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, a mely az égből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet.

13. A kinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek.
14. A Laodiczeabeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz bizonyság, az Isten teremtésének kezdete:
15. Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév.
16. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.
17. Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen:
18. Azt tanácslom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss.
19. A kiket én szeretek, megfeddem és megfenyítem: légy buzgóságos azért, és térj meg.
20. Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

21. A ki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe űljön velem, a mint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében.
22. A kinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek.

2017. szeptember 11., hétfő

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-39.nap

A SZERETET MINDENEN ÁT MEGMARAD

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?
"A szeretet soha el nem fogy." 
(1Korinthus 13:8)

• A szeretet a nehézségek ellenére is kitartóan megmarad. Nem hajlandó feladni, ha vissza is utasítják. Sokszor előfordul egy válságba jutott házasságban, hogy az egyik fél igyekszik feltétel nélkül helyrehozni a dolgokat, a másik viszont már inkább kiszállna a kapcsolatból.

• A szeretet soha nem szűnik meg. De ennek a szeretetnek -ahogy néhány nappal ezelőtt olvastad- Isten Igéjére kell felépülnie. Isten igazsága mindig állni fog. Az út során sok fontos dologra buzdítottunk, mint például légy türelmes, és kedves, és légy áldozatkész. Ezek nem csupán kedves ötletek voltak.

• A szeretet minden felvázolt jellemzője Isten Igéjén alapszik. Ha engedtél a Szentléleknek, akkor a te szereteted is ugyanabból az "alapanyagból" áll, mint Isten szeretete, melynek nincs "szavatossága".

"Ő gyönyörködik a változhatatlan szeretetben." (Mikeás 7:18, angol fordítás)

Reggeli dicséret: Elbújni Isten elől


Még a gondolata is képtelenség, nem igaz? Pedig Dávid valami ilyesmin gondolkodott. Hova bújhatnék el előled Istenem? A Mennybe? A sírba? A tenger túlsó partjára? Vagy:
„Ha azt mondanám, a sötétség biztosan elborít, és éjszakává lesz körülöttem a világosság. A sötétség nem borítana el előled, és fénylene az éjszaka, mint a nappal, a sötétség olyan lenne, mint a világosság.” - Zsoltárok 139: 11-12.

Pedig néha de szeretnénk elbújni Isten elől. Ugyanúgy, ahogyan a szüleink elől annak idején, amikor valami csínyt követtünk el. Érdekes, de még őket sem lehetett megtéveszteni.
Emlékszel erre? ’Kislányom/kisfiam, hadd nézzem, nem puha-e az orrod! Mert ha igen, akkor bizony hazudtál!’ Valahogy mindig átláttak rajtunk. Vajon honnan tudták, hogy valami rosszban sántikálunk?

Isten elől pláne nem lehet elrejtőzni. Nem mondhatod, hogy „Uram, kérlek, most egy kicsit foglalkozz más bolygók gondjával, amíg megcsalom a felségemet!” Vagy „Uram, kicsit pletykálni szeretnék, átmennél addig a másik városba?” Isten mindent lát, figyel téged, néha szomorúan, máskor örvendezve.

Milyen jó, hogy könnyeinkkel, fájdalmunkkal, bánatunkkal, szomorúságunkkal sem kell, és nem lehet elbújni előle. Sem a tenger túlpartjára, sem az éjszaka sötétjébe. Ott van melletted. Együtt sír veled. Letörli a könnyedet. Együttérzéséről biztosít.
Jó tudni, hogy nekünk olyan Atyánk van, aki mérhetetlenül gyűlöli a bűnt, amit elkövetünk, de ugyanilyen mérhetetlenül szeret minket, bűnösöket. Megfedd, megdorgál, mert fontosak vagyunk számára. Szeretné, ha kiábrázolódna bennünk Krisztus jelleme. 

Tehát, ha bűnt követtél el, nem a legjobb megoldás a bújócska. Sokkal célravezetőbb, ha bevallod, és segítségével elhagyod.
És milyen jó az is, hogy gondjaiddal, szomorúságoddal nem kell sarokba vonulnod. Határtalanul együtt érez veled, megvigasztal és bátorít.

Légy felszabadultan boldog, hiszen megtalált. Nem kell egyedül roskadnod sem a bűnöd súlya alatt, sem a nehézségeddel. Sőt, örömödet is megoszthatod Vele. Örülj, hogy többé nem kell bújócskáznod, bátran elmondhatsz neki bármit, mert feltétel nélkül szeret téged!

Bejegyezte: Gyürüs Panni

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Annak okáért menjetek ki közülük, és szakadjatok el.” -(2 Korintus 6,17)


Habár a keresztyén e világban él, mindazáltal ne legyen e világból való. 
Különbözzön attól életének magasztos célja által. „Krisztus” legyen „az ő élete”. Akár eszik, akár iszik vagy bármi egyebet cselekszik, mindent az Isten dicsőségére tegyen. Gyűjthettek kincset magatoknak, de a mennybe gyűjtsétek azt, hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti és a lopók ki nem ássák, sem el nem lopják. Iparkodhattok meggazdagodni, de az legyen dicsekedésetek, hogy „gazdagok vagytok hittel és jó cselekedetekkel”. 

Élvezhettek örömöket, de ha örömötök van, énekeljetek, „nagy kedvvel énekelve i ti szívetekben az Úrnak”. Ne szabjátok magatokat e világhoz sem szellemetekben, sem hajlamaitokban. Ha alázatosak maradtok Isten előtt, ha mindenkor megemlékeztek az Ő jelenlétéről, ha örültök a Vele való társaságnak és ha törekedtek akaratát megismerni, akkor bebizonyítjátok, hogy mennyei nemzetség vagytok. Hasonlóképpen „szakítsátok el magatokat” e világból cselekedeteitek által is. Ami jó és helyes, azt tegyétek, ha károtokra van is. Ami igazságtalan, ha az nagy nyereséggel járna is, gyűlöljétek azt, mint bűnös dolgot, Mesteretekért. 

Ne legyen közösségetek a sötétségnek ama haszontalan cselekedeteivel, hanem meg is feddjétek azokat. Járjatok méltóképpen magas hivatalotokhoz és választásotokhoz.
Kedves keresztyén, gondold meg, hogy te a királyok királyának fia vagy.
Azért óvd meg magadat a világ szennyétől. Ne piszkold be azokat az ujjakat, melyek nemsokára a mennyei aranyhárfa húrjait fogják pengetni. Ne hagyd szemeidet a testi kéj ablakain betekinteni, melyek nemsokára szépségében látják a Királyt. Ne szennyezd be lábaidat posványos mocsárban, hisz azok nemsokára a mennyei város aranyutcáin fognak járkálni. 
Ne engedd megtelni szívedet gőggel és keserűséggel, mert kevés idő múlva a menny tölti azt meg és végtelen örömtől fog áradozni.
„Utánam! Krisztus így kiált,
Keresztyének mindnyájan!
Ki-ki tagadja meg magát
S a lábaim nyomában
Engem követve lépjetek,
Felvévén kereszteteket!”

Napi ige, Napi Gondolat

Napi ige:
Nem ember az Isten, hogy hazudjon, nem halandó teremtmény Ő, hogy meggondolja magát! Amit mond, azt meg is teszi, amit ígér azt be is teljesíti! (4.Móz.23,19)



Napi Gondolat:
Ésaiás 43:19 Ímé, újat cselekszem; most készül, avagy nem tudjátok még? Igen, a pusztában utat szerzek, és a kietlenben folyóvizeket.

Mindannyian vagyunk úgy hogy meglankadunk, sekélyessé válik életünk, és a hatalmában kerít az az érzés hogy Isten elhagyott.
Isten pontosan ismeri ezt az élethelyzetet, tudja hogy időnként mennyire nehéz megvívni a hitnek a harcát.

Ezért ígéri azt hogy a pusztában is utat tőr, és a kiszikkadt földből is folyóvizet fakaszt.....újat cselekszik, olyan magaslatokra emel amiről még álmodni sem mertünk.....ha hűségesen kitartunk az Ő ígéretei mellett.

A Zsidó 10: 23 azt mondja hogy Isten hű és kitart az ígéretei mellett, a 2Thimotheus 2:13 pedig azt találjuk hogy még ha mi hitetlenkedünk is Ő hű marad.

Engedd hát el múltat, ne a múltban élj, állj rá Isten ígéreteire, és adj hálát minden nap az ÚJ KEZDETÉRT!




2017. szeptember 10., vasárnap

Derek Prince: A VARÁZSLÁS - AVAGY VEDD ÉSZRE, HA LEURALNAK!

 Soha nem Isten akarata, hogy egy személy uralkodjon a másikon, - vagy a szolgálótestvérek a gyülekezeten, - vagy a férj uralkodjon a feleségén, vagy a feleség a férjén, a szülők a gyermekeken, esetleg fordítva. Ahányszor ez megtörténik, a mögötte levő erő: gonosz!


Az angol nyelv általában három szót használ a sátáni erők különböző megnyilvánulásainak a leírására: varázslás, jövendőmondás és boszorkányság. A varázslás alapvetően az uralkodás ereje. Az az erő, amely rabul ejt, amely ellenőrzés alatt tart, s személyes uralkodáson keresztül valósul meg. S hadd mondjam meg rögtön az elején, hogy soha nem Isten akarata, hogy egy személy elnyomja a másikat. Minden ilyen esetben a mögötte lévő erő gonosz!

Soha nem Isten akarata, hogy a férj uralkodjék a feleségén, a feleség a férjén, a szülők a gyermekeken vagy a szolgáló testvérek a gyülekezeten. Ahányszor ez megtörténik, a mögötte lévő erő mindig gonosz! Nagyon gyakran valóságos varázslás. Nincs mód ezúttal különösebb részletezésre, de a szellemi egészen más, mint a lelki. A (hús)testi vagy lelki ember nem tudja felfogni Isten Szellemének dolgait. Jakab 3,14-15: „Ha pedig keserű irigység és viszály van szívetekben, nehogy dicsekedjetek és hazudjatok az igazság ellen, ez nem fölülről jövő bölcsesség, hanem földönlevő, a lélekből fakadó démoni”.

Tehát ez „lecsúszás” a földi szintre, majd onnan a lelki szintre, végül az utolsó fokozat: a démoni. S amikor valaki elhatározza, hogy a saját akaraterejével rávesz egy másik embert valamire, akkor lelki erőt használ, s ezzel könnyen megnyitja magát a démoni erőknek. Azt kell mondanom, hogy sok ima lelki. Az ima nem eszköze annak, hogy rávegyük Istent arra, amit akarunk. Amely ima ilyen alapra épül, az lelki. Annak sem eszköze az ima, hogy másokkal végeztessük el azt, amire vágyunk. A motiváció ebben az esetben is lelki, vagyis ezek olyan imák, amelyekben nincs Isten Szellemének a vezetése.

Ellenkezőleg, lenyomó erő van bennük: lelki, földi, ördögi. Amikor egy személy (rendszerint nő) szellemi helyett csak lelki, és elhatározza, hogy másokat a maga uralkodása alá von, akkor varázsol. Kétféle varázsló van: az egyik tudja, hogy az, és az is akar lenni; ő a Sátán erejét használja. Sok ilyet láttam Új-Zélandon (néhányan meg is szabadultak). A másik bizonyos szempontból veszélyesebb, mert ő maga sem tudja, hogy varázsló, s nem tudják róla mások sem. A múltkoriban valaki megkérdezte tőlem: „Vannak-e pünkösdi varázslónők?” „Igen – válaszoltam neki –, sőt vannak karizmatikus varázslónők is. Mi a különbség? Az, hogy a pünkösdi varázslónők a pünkösdi gyülekezetekben próbálják irányítani a pásztort és a gyülekezetet, a karizmatikus varázslónők, pedig otthoni imakörökben uralkodnak, és általában a férjük is ott van.” Néhány pillanatig hallgatott, majd azt mondta: „Akkor most már tudom, hogy az a személy, aki nálunk van, karizmatikus varázslónő.” Ez talán furcsának tűnik, de én a legalapvetőbb élményről beszélek, amit megtapasztaltam.

Néhány példát is elmondok. Egyszer egy összejövetelen tartottam előadást, és Isten megnyitotta a szememet egy olyan dologban, amiről nem prédikáltam még. Arról kezdtem el beszélni, hogy mennyi asszony uralkodik a férjén, a családján – tulajdonképpen akaratán kívül. Megpróbál mindenkit az uralma alá hajtani. Rámutattam, hogy az ilyen otthonokban a férfi nem tudja elfoglalni azt a helyét, amit Istentől kapott. Lehet sikeres az üzleti életben, a munkahelyén, de soha nem lesz teljesen kifejlett szellemi ember, mégpedig azért nem, mert állandó nyomás alatt él otthon, s ez a feleségétől jön. A benne lévő varázslástól. Rámutattam, hogy ez általában lázadást okoz a gyermekekben, s széttöri az otthont. A varázslás a világon az első számú romboló erő.

Az Egyesült Államokban több ilyen varázslás történik, mint bárhol a világon. Itt a válások és a szétesett családok száma egyenes arányban van a varázslás erejével. Ennek a tanításnak a végén egy nő, akit ismertem, akinek férje és gyermekei vannak, és mindnyájan Szent Szellemmel betöltekezett keresztények, odajött hozzám, és azt mondta: „Most láttam meg először, mi van bennem! Prince testvér, engem írtál le! Én pünkösdi varázslónő vagyok. Imádkoznál értem? Az egész családom meg van keresztelkedve Szent Szellemmel, de nincs békesség az otthonunkban.” Elkezdtem imádkozni érte, s elcsodálkoztam a sátáni erők megnyilvánulásán ebben az asszonyban. A kezét a hátgerincére tette, valami fájdalom volt ott, ami nem akarta elhagyni a testét. Dicsőség az Úrnak, hogy a végén mégis megszabadult! Ekkor Isten megnyitotta a szememet.

Említhetek egy másik példát is. Körülbelül öt évvel ezelőtt egy barátom, aki evangélista, segítségért fordult hozzám, s beszélgetésre kért. Először ebédeltünk, aztán felmentünk a szállodai szobájába, ahol elmesélte családja és saját szellemi problémáit. Majd kérte a véleményemet. „Testvérem – mondtam –, csak egy információ–forrásom van, a Biblia, s ha ez nem megbízható, akkor az egész diagnózisom sem az. De amit elmondtál, abból azt látom, hogy édesanyád varázslónő.” „Ezt mondja a feleségem is! Az anyja jó pünkösdi hívő, egy gyülekezet tagja, szólt nyelveken. Imádkoznál értem?” „Igen” – feleltem. Rátettem a kezemet, és imádkoztam. Körülbelül húsz percen keresztül valami nyúlós anyagot öklendezett ki magából. Mikor befejeződött, megjegyezte: „Ez nagyon furcsa és figyelemre méltó. Ebédre csirkét ettem, de ami eltávozott belőlem, az egészen más dolog. És nem a gyomromból jött.” Majd arról kérdezett: mit tegyenek a lányukkal, aki teljesen ellenőrizhetetlen és nevelhetetlen. Esténként eljár otthonról, csavarog, férfiakkal ismerkedik, és így tovább. „Azt tanácsolom, hogy böjtölj és imádkozz! S amikor igazán érzed Isten erejét, akkor fogj egy ruhadarabot, amit a lányod a leggyakrabban hord, tedd rá a kezedet és dorgáld meg a Sátáni erőt.” Egy évvel később találkoztunk. „Hogy van a lányod?” - kérdeztem tőle. „Megtettem, amit tanácsoltál, mondta boldogan. Imádkoztam és böjtöltem, s aztán volt egy ruhadarab, amit a lányom nagyon szeretett hordani, rátettem a kezemet, és megdorgáltam az ellenséget. Később felvette, és – hogy most egy kicsit rövidebbre fogjam – nagyon rendes, jóravaló lány lett, minden tantárgyból jeles az eredménye.” „De nem ez az egésznek a vége – folytatta –, mert egy nap eljött hozzánk anyám, és olyasmit tett, amit aligha lehetett elvárni tőle: a feleségemnek akart segíteni mosni. S akár hiszed, akár nem, amióta anyám kimosta a többi között ezt a ruhadarabot is, már ő sem volt ugyanaz a személy.”

Néhány részlettel egészíteném ki ezt a történetet, hogy érthetőbb legyen. Ismerősöm anyja pünkösdi varázslónő volt, s az ő hatása alatt csaknem tönkrement az egész család. Nagyon gyakori, hogy az ilyen nőnek van egy kedvenc unokája, aki varázslásának tárgya lesz. S ez sajnos szörnyű a gyermek számára.

A teljes evangéliumi üzletemberek egyik találkozóján St. Luisban volt egy dél-kaliforniai család: apa, anya, vő, leány és a kisfiuk. Valójában az volt a céljuk, hogy összehozzanak a vővel, mert sok problémája volt a feleségével is. Ahogy ott ültem, és hallgattam őt, megláttam: az anyós (annak látszatával, hogy ő szellemi) az egész családot uralta. S azok a családtagok, akik nem tudtak kikerülni a befolyása alól, tönkrementek. A lányának sajnos a legkisebb képessége sem volt meg arra, hogy kiszabadítsa magát az anyja uralma alól, az unokát pedig nehezen nevelhetőnek minősítették. Mindezek mögött tehát az anya, illetve a nagyanya konok, uralkodó befolyása volt. Ezt az asszonynak nagyon őszintén meg is mondtam: „Varázslónő vagy. Nem vetted észre, s tönkretetted a családodat, az otthonodat.” A férje nagyon sikeres üzletember volt, de két helyen kudarcot vallott: otthon és a gyülekezetben, mert a felesége befolyása nem engedte ezt az embert, hogy kibontakozzon szellemileg. A fiatal pár elfogadta, amit mondtam, a férj is. Az egyedüli, aki – amikor közöltem vele is ezt a tényt – fel volt háborodva, a nagymama volt. Végül a fiatalok megkérdezték tőlem: „Úgy gondolod, jó lenne, ha külön élnénk tőle, és kikerülnénk a befolyása alól?” „Meggyőződésem, hogy ezt kell tennetek! Az Ige azt mondja, hogy az ember elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik az ő feleségéhez. Ha két fiatal összeházasodik, a szülőnek semmiféle beleszólása nincs már azok életébe.”

Így aztán a szülők egyedül tértek haza, a fiatal pár is külön utazott el. Nagyon figyelemre méltó, amit ez a fiatalember egy évvel később nekem levélben írt (én addigra már el is felejtettem az egészet). Vázlatosan ismertette, mi történt velük azóta, amióta egyedül élnek. Minden dologban jobbra fordult a család sorsa. A kisfiút nem sorolják már a problémás gyerekek közé, a fiatal anya érett, erős bizonyságtevő, szellemi keresztény lett, ő – a férj – pedig szolgálatot kezdett el az Úrban, és megalapozta magát abban. S mindez kilenc hónap alatt történt, miután megszabadultak a rossz befolyástól. Nagyon sok hasonló eset van az Egyesül Államokban. Egyiket a másik után hallom, s tudom, hogy az ilyen családban élő férfi sosem lehet azzá, amire Isten kirendelte: sem az otthonában, sem Isten gyülekezetében. Lehet sikeres bármilyen területen, de otthon nem tudja magát megértetni, sem azt megérteni, hogy miért van elnyomva, és miért képtelen fejlődni.

Személyes meggyőződésem, hogy ez ma a legfenyegetőbb probléma az Egyesült Államokban. S azt hiszem, hogy ennek a problémának a megoldása lenne a legnagyobb forradalom is. Az USA alapvetően nők által irányított nemzet (Magyarország is! – megj.) Sokfelé utaztam, de sehol máshol nem tapasztaltam a nők ilyen nagymértékű uralkodását. A nemzeti tőke 80%–a a nők kezében van, és a gyülekezetekben 10:1 az aktívan tevékenykedő nők–férfiak aránya. A gyülekezet és az otthon, a két fő szellemi terület, legnagyobb részt a nők kezében van. Nem mondom, hogy ezek az asszonyok valamennyien varázslónők, de állítom, hogy ebben a nemzetben a varázslás ereje a férfiakat lent tartja, a nőket pedig olyan helyzetbe emeli, amelyhez nincs meg a képességük, és amelyre Isten nem rendelte őket.

Ezen felül azt is hiszem, hogy a varázslás a legelső politikai, nemzeti veszély. Én csak látogatóként költöztem az USA–ba – és megköszönöm az állampolgárságot! – nincs személyes közöm az amerikai történelemhez, de a legutóbbi időben megismertem annak néhány részletét, s úgy látom, hogy két nagy áramlat alakítja. Az egyik Isten igazsága, olyan mértékben, ahogyan Izráelen kívül egyetlen nemzetet sem befolyásolt. A másik a Sátán ellentámadása. Ez a kettő egymással harcban áll. S a nemzet sorsát az határozza meg, hogy e két ellentmondásos erő harcának mi lesz a kimenetele.

Minden amerikai tudja, hogy 1850. óta az elnökök közül sokan nagyon furcsa és tragikus körülmények között haltak meg. Az első Abraham Lincoln volt. Nagyon csodálom őt, és tudom, hogy keresztény volt. Egyik könyvemben – melynek címe „Történelemformálás ima és böjt által” – írtam Abraham Lincolnról, aki az egész nemzetet imára és böjtre hívta fel, s kiáltványában csodálatraméltóan írt például arról, hogy egyedül az a nemzet sikeres, amelynek Isten az Ura. Ugyanebben a könyvben több olyan vezető, orvos, ügyvéd példáját is említettem, akik a „megalázkodás napjaiban” imádkoztak és böjtöltek a nemzetért. (Washington is olyan személy volt, aki hitt az ima és a böjt erejében. Voltak időszakok, például 1773–ban is, amikor napokat töltött imában és böjtben.)

De Abraham Lincoln felesége mélyen belemerült az okkultizmusba, rávette férjét, hogy engedélyezze szeánszok rendezését a Fehér Házban. Lincoln ugyan nem vett részt aktívan ezekben, de jelen volt. Mélységes meggyőződésem, hogy ennek rendkívüli kihatásai voltak az akkori amerikai történelemre, és annak további alakulására. Ezzel átok alá került a Fehér Ház, s a mai napig átok alatt van. Valószínűleg a keresztények rendkívüli imájára van szükség ahhoz, hogy ez az átok megtörjön. Ami keveset tudok az USA történelméről, annak alapján úgy látom, hogy hatalmas konfliktus van a két erő között: a világosság és a sötétség erői között. Lezárva ezt a részt, szeretnék nektek röviden képet adni a varázslásról magából az Igéből.

Az Újszövetségből Apostolok Cselekedetei 8,5-7 „Fülöp Szamária városába ment alá, és azoknak hirdette a Krisztust. A tömeg egy indulattal figyelt azokra a dolgokra, melyeket Fülöp mondott, hallgatták szavát, és szemlélték a jeleket, melyeket tett. Sokakból, akikben tisztátalan szellemek voltak, azok hangos kiáltással mentek ki, sok szélütött és sánta meggyógyult.” Álljunk meg itt egy pillanatra! Egy kis kommentárt fűzök hozzá azok számára, akik kételkednek.

Don Basham pünkösdi prédikátor barátom és én elmentünk valahová (nem az USA-ban), ahol egyik este Don Basham vezette a szabadító szolgálatot. Nos, egy pünkösdi barátunk nagyon felháborodott, és megkérdezte, hol szerepel az Újszövetségben ilyen fajta szolgálat? Don Basham – nagyon finom és szelíd ember – azt mondta neki: „Hát mi van leírva az Apostolok Cselekedetei 8–ban? A tisztátalan szellemek nagy hangon kiáltva kimentek, a sánták és a bénák meggyógyultak… Itt is pontosan ez történt.” Kedves pünkösdi testvérünket nem elégítette ki a válasz, és tovább háborgott. A terem végében azonban ült egy anglikán teológiai rektor, aki az összejövetel után odajött hozzánk, s azt mondta a pünkösdi prédikátorról: „Hát nem furcsa, hogy itt a szeme előtt történik, és mégsem hiszi?!”

Elcsodálkoztam, hogy ez a rektor jobban megértette a történteket, mint a pünkösdi prédikátor, aki bizonyára csak az olyan típusú istentiszteletet tartja igeinek, amilyet ő ismer. Himnusz, bevezetés, bizonyságtevés, üzenet stb. és befejezésül egy áldásmondás. Jól elfogadott menetrend. Azt gondoltam magamban: „Vajon hol van az Újszövetségben ilyenféle istentisztelet?” Válaszom az, hogy sehol! Ezzel nem azt mondom, hogy ez rossz, mindössze azt, hogy nevetséges erőltetni, mint az istentisztelet egyetlen lehetséges módját. De sajnos így van ez sokhelyütt. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy ez az egyedüli, elfogadható istentiszteleti forma. De térjünk vissza Filephez. ApCsel 8,8-9 „Úgyhogy nagy öröm támadt abban a városban. Egy Simon nevű férfi már korábban ott tartózkodott a városban, s mint mágus, varázslást folytatott, annyira, hogy a szamáriai nemzet magán kívül volt a csodálattól. Simon magát valami nagynak mondotta”

Biztos jele a Sátán szolgájának az, hogy magát nagy személynek állítja. Az egész város az uralma alá került a varázslás ereje által, s mindaddig a kötelékében volt, amíg nem jött Filep, és nem prédikálta Krisztust, s nem vezette a szabadítás szolgálatát. S miért volt ilyen hatalmas megnyilvánulása a jeleknek? Mert a varázslás ereje is olyan nagy volt. Minden esetben, amikor a varázslás ereje nagy, a szabadító szolgálat alatt hatalmas megnyilvánulások kísérik az Isten királysága s a Sátán királysága közötti erők ütközetét.

Nyolc évig voltam Afrikában, Indiában születtem, s jártam Új-Zélandon és Ausztráliában is. Sokfelé utaztam, s nem ismerek egyetlen helyet sem a világon, ahol nagyobb lenne a varázslás ereje, mint az Egyesült Államokban. Afrikában sokkal kisebb mértékű. Ezért nagyon fontos a szabadítás szolgálata, de emiatt van nagy konfliktus is, amikor a szabadulás megtörténik, úgy, mint Samáriában. S olvashatjuk Simonról, hogy amikor látta Isten erejét így megnyilatkozni, akkor azt mondta, hogy ő is akar abból, és azt fogja követni. Hitt és megkeresztelkedett. Majd jött Péter és János, az emberek megkapták a Szent Szellemet. S amikor Simon látta, hogy az apostolok kézrátétele által adatik a Szent Szellem, pénzt ajánlott fel az apostoloknak, mondván: adjátok nekem az erőt. Látnunk kell, ha Simon a mai modern gyülekezetekben lenne, akkor 10 centet sem ajánlana föl. Természetesen rosszul számított, de volt ott valami, ami pénzt ért volna a számára az ő gondolkodásmódja szerint. S vegyük észre, amit Péter mondott neki: Ap.Csel.8,20-24 „Péter azonban ezt mondta neki: “Vesszen el ezüstöd veled együtt azért, hogy azt gondoltad, hogy az Isten ajándékát pénzen meg lehet szerezni. Nincs neked részed, sem örök juttatásod ebben a dologban, hiszen szíved nem egyenes az Istennel szemben.”

Ez az ember megkeresztelkedett, hitt, s mégsem volt igaz a szíve Isten előtt! Péter így folytatta: „Térj hát más felismerésre, fordulj el ettől a gonoszságtól, és könyörögj az Úrhoz, hátha elengedi majd neked szíved gonosz szándékát. Mert úgy látom, hogy keserű epébe és a hamisság bilincsébe jutottál bele.” “Könyörögjetek értem az Úrhoz – szólt erre Simon –, hogy abból, amit mondottatok, semmi rám ne szálljon.” Tudjátok miért tipikus? Mert aki mélyen benne van az okkultizmusban, annak nagyon nehéz az igazi, teljes megfordulás, megtérés. Továbbra is a romlott, régi úton akar haladni, s nem érzi a bűnbánat igazi jelentőségét. Ezért mondta Simon mágus: ti imádkozzatok! Sokszor mondják nekem az emberek: Prince testvér, imádkozz a szabadulásomért! Nem azt mondom, hogy akik okkultizmussal foglalkoztak, azok nem szabadulhatnak meg, de sokszor nagyon nehéz mindazoknak a dolgoknak a teljes megtagadása, amiben benne voltak.

Ezek után olvassuk el az ApCsel 13–at. Pál és Barnabás első missziós útjukon vannak. Ap.Csel.13,6-12 „Mikor az egész sziget bejárása után Páfuszba érkeztek, egy emberre bukkantak ott, aki mágus, hamis próféta volt, s neve Bárjézu volt. Ez a férfi egy mély belátású férfiúnak, Szergiusz Paulusz helytartónak udvarában tartózkodott, ki Barnabást és Sault magához hívatta, és azon volt, hogy Isten igéjét hallgathassa.” Az okkultizmus híveinek jellemzője az is, hogy igyekeznek közelebb jutni a politikai hatalomhoz és tekintélyhez, így gyakorolva saját hatalmukat. Nos, „Elimász, a mágus azonban ellenállt nekik – így értelmezik tudniillik a nevét –, és igyekezett a helytartót a hittől elfordítani.” Figyeljétek meg: Az okkultizmus mindig azt igyekszik megakadályozni, hogy az igazság prédikáltassék. Igyekszik hátráltatni azt, és elfordítani az embereket az igazságtól.

Nagyon sokan jönnek, és azt mondják: „Prince testvér, nem tudom mi az oka, de nem vagyok képes olvasni a Bibliát. Valahányszor leülök, mintha jönne valami, és attól kezdve nem értem meg az Igét.” Ilyenkor a háttér majdnem kivétel nélkül az okkultizmussal kapcsolatos.

Don Basham könyvében, amelynek a címe: „Szabadíts meg a gonosztól”, van egy történet egy személyről. Mind a ketten szolgáltunk feléje, mert fokozatos volt a szabadulása. Vasárnapi iskolákban is prédikált, de igazán mégsem tudta olvasni a Bibliát; évekig nem tudta élvezni. Egy nap Don Basham egy szállodában prédikált, s a szolgálat közepén valami olyan történt ennek az asszonynak az elméjében, mint egy villanás, s azt mondta: „Asztaltáncoltatás, asztaltáncoltatás…” Nem tudott a helyén maradni. Felkelt, kirohant a mosdóba, és kihányt valamit, ami már majdnem megfojtotta. Abban a pillanatban szabadult meg az asztaltáncoltatás kötelékéből, amelybe még az édesapja!!!! vitte bele. Attól kezdve már könnyen tudta szeretni a férjét, gyermekeit, tudott örvendezni a megváltásban, s tudta élvezni a Bibliát is. Az akadályt elmozdították. Az okkultizmus mindig akadályt állít a keresztény élet élvezésébe.

Például az emberek együtt vannak, imádják Istent, s mikor már majdnem megérintik őt, hirtelen valami korlát keletkezik. Sokan mások is úgy vélekednek, hogy ez az okkultizmussal van összefüggésben. Emlékszem egy katolikus hátterű emberre. Egyszer odajött hozzám (tanult, művelt személy), beszélgettem vele, s megkérdeztem: „Meg vagy keresztelve Szent Szellemmel” „Igen, de…” Már tudom, mit jelent ez. Az „igen, de…” azt jelenti, hogy nem szól nyelveken. „Szeretnéd, hogy szólj nyelveken?” – kérdeztem. „Igen – válaszolta –, de valahogyan nem tudom megtenni.” „Nem voltál jósnőnél?” – faggattam tovább. „De voltam, 15 éves koromban, de az csak tréfa volt! Nem gondoltam komolyan.” „De mégis elmentél – mondtam. S megtagadtad már?” „Nyíltan nem.” Akkor elmondattam vele a megtagadás imáját, s a végén, ahogy elválasztotta magát ettől a bűntől, rátettem a kezemet és ő folyékonyan beszélni kezdett egy ismeretlen nyelven. Az akadályt elmozdítottuk. Ilyen sötét, láthatatlan erők hátráltatják sok ember életében a Biblia tanulmányozását, az imaéletet és még sok mindent.

Elimás az evangélium prédikátorai és a hatalmat gyakorló tiszttartó közé állt. Dicsőség Istennek azért, ami történt: „Saul erre, aki Pál is, Szent Szellemmel megtelve, rászögezte szemét” – vegyétek észre a Szent Szellem hűségét, ahogy a konfliktus pillanatában feltöltötte Pált erővel a helyzet megoldásához! – azt mondta a mágusnak, annak az okkultista hamis prófétának (s most figyeljétek meg Isten Igéjének nyelvezetét, mennyire erős!): „és így szólt: Óh, te mindenfajta ármánnyal és minden könnyelműséggel megtöltött ember, a vádlónak fia, mindenféle igazságosságnak ellensége…” Nagyon erőteljes nyelv, de igaz minden ilyen személyre. Tele vannak álnoksággal és minden gonoszsággal, az ördög gyermekei, és minden igazságnak ellenségei. Én nem szeretnék ebbe a kategóriába tartozni!

Ezután azt mondja Pál: „nem hagyod abba, hogy az Úr egyenes útjait elforgasd? Lásd, most rád súlyosodik az Úr keze: Vak leszel, és egy ideig nem látod a napot.” Azonnal köd és sötétség borult reá, és keringve vezetőket keresett. Ekkor a helytartó, mert látta, hogy mi történt, hitt, megdöbbentette őt az Úrnak tanítása.” Tehát a tiszttartó elcsodálkozva hitt a páli tanításoknak. Ilyen körülmények között más is hitt volna! Szükség van sok ilyen tanításra! Ap.Csel.16,16 Pál és Silás Filippiben csatlakozott a nők imacsoportjához, s a Sátán itt is tett valamit.

Don Bashamnak nagyon jó üzenete van erről, ezt szeretném elmondani. „De történt, hogy amikor éppen az imádkozásra mentünk, egy fiatal rabszolgálóval találkoztunk, akiben jós szellem volt, ki jósolgatásával nagy nyereséget szerzett gazdáinak.” Az Újszövetség görög szövege szerint a python szelleme volt benne. A python óriáskígyót jelent, ami nem méreggel öli meg áldozatát, hanem köréje csavarodik, és összeroppantja a testét. A rabszolgalányban ez a pythonszellem volt, azaz a jövendőmondás szelleme. S ha abban a városban az emberek elvesztettek valamit, az a lány megmondta, hogy hol van. A Sátánnak van természetfölötti ismerete, s azt ő elérhetővé teszi szolgáinak. Néha ezek a jövendőmondások be is következnek.

Egy történetet el is mondok erről, amiből az a tanulság, hogy amikor elmész egy jövendőmondóhoz, akkor – akár tudod ezt, akár nem –, a Sátán szolgájához mész segítségért (holott segítséget csak Istentől szabad kérni!). S mihelyt ezt megteszed, valójában a Sátánt teszed isteneddé a jövendőmondó személyében, s ha elhiszed, amit mond, akkor aláveted magad a Sátán végzésének az életedre vonatkozóan. S ilyenkor a Sátánnak hatalma lesz fölötted.

Egyszer magánúton voltam Chicagóban, s egy nő jött oda hozzám. Azt kérdezte, hogy imádkoznék-e érte szabadulásért. Ránéztem, s azt feleltem: „Nem imádkozom érted, mert médium vagy.” Elment, de később visszajött, s azt mondta, hogy megbánta, s kérte, hogy imádkozzam érte. Láttam, hogy valóban megtért, nem akartam hát visszautasítani, s elkezdtem imádkozni érte. Néhány szellem látszólag elhagyta. Egy kicsit elfáradtam, s az oltárra támaszkodtam. A nő ott állt mellettem, s amikor én lehajoltam, ő rám nézett, és azt mondta: „Látlak egy kocsiban, ami nekiment egy fának.” Dicsőség Istennek, hogy éber voltam. Ez a Sátán terve volt számomra. Gyorsan kimondtam: „Te jövendőmondó szellem, ezt elutasítom, nem fogadom el, és nem leszek egyetlen kocsiban sem, amely nekimegy a fának. Jézus Nevében!” De ha azt mondtam volna „Jaj…”, akkor azonnal alárendeltem volna magamat a Sátán végzésének, amit az életemben el akart érni.

Tudok egy másik esetről is, egy orvos feleségéről. Szabadulásért jött. Akkor is Chicagóban voltam. A hölgy az a típus volt, akire ha az ember ránéz, azonnal azt kérdezi: „Teljesen megszabadultam?” Ezt nem nekem kell tudni – volt a válaszom. „Teljesen megszabadultam?” - kérdezte ő újból. „Hát egyébként nem vagyok egészen biztos, hogy megszabadultál.” Aztán visszajött harmadszor is. Akkor azt mondtam: „ha azt akarod, hogy őszinte legyek, nem hiszem, hogy szabad vagy.” „Miért nem?” – érdeklődött. „Érzem, hogy valahol tilos területre léptél. Kapcsolatod volt a Sátán valamiféle képviselőjével.” Nagyon fölháborodott. Elment a barátaihoz, azokhoz, akik elhozták az összejövetelre, s panaszkodott nekik: „Prince testvér nem akart nekem segíteni”. A házaspár azonban azt tanácsolta neki: „Hát miért nem imádkozol, és kéred Istent, hogy mutassa meg, vajon igazat mondott-e?” Másnap reggel letérdelt egyedül a lakásban, és fohászkodott: „Istenem, ha valóban igaz, hogy én átléptem tilos területre, akkor kérlek, mutasd meg!” Abban a pillanatban eszébe jutott, hogy mielőtt megtért volna, egy bizonyos hagyományos metodista gyülekezet tagja volt. S egyszer egy úgynevezett „szellemi” beállítottságú nő odament hozzá: „Hadd nézzem meg a tenyeredet! Jövendölök neked.” S ő alárendelte magát az illetőnek, s meghallgatta: „Te halott gyermeket fogsz szülni.” Ő el is hitte, és később valóban halva született a gyermeke; a nyaka köré csavarodott a köldökzsinór, de úgy, hogy az orvos, aki segédkezett a szülésnél, azt mondta, hogy ő még nem látott ilyen furcsa esetet. Amikor imádkozott a lakásban, ez mind újra eszébe jutott, s rájött, hogy valóban átlépett tiltott területre, amikor hagyta, hogy az a valaki jövendőt mondjon neki, s hogy a Sátán terve megvalósuljon az életében. Igen, alárendelte magát a Sátánnak. S amikor megtagadta ezt, és elutasította magától, akkor rendkívül erős fizikai jelenség kíséretében hirtelen megszabadult.

A jövendőmondás természetfölötti, de nem isteni kijelentésen alapszik. Konkrét formái: az álomfejtés, a tenyérjóslás, az asztaltáncoltatás és még sok más is. A boszorkányság tárgyakon – fétisek, amulettek, karkötők stb. – keresztül működik, amelyek fizikai hatásokat és egyéb rossz dolgokat eredményeznek az érintett személyekben. Az emberek nagyon sokszor – anélkül, hogy arról tudnának – sátáni eredetű tárgyat birtokolnak, és azok hatása alá kerülnek.

Hadd illusztráljam ezt egy példával: néhány éve egy barátom egy szállodában tartott összejövetelen szolgált embereknek. Isten erejével űzte ki a gonosz szellemeket. Volt ott egy fiatalember is a sorban. Amikor a szolgáló testvér eléje ért, észrevette, hogy az egyik lábát nem tudja behajlítani, ugyanakkor azt is észrevette, hogy a fiatalembernek van egy karkötője. Megkérdezte, honnan kapta, ő azt válaszolta, hogy egy barátjától. „Van valami különleges jelentősége ennek a karkötőnek?” „Nincs, egyáltalán nincs.” „S a barátod számára?” „Nem tudom.” „Nem jelképezett ez valamiféle lázadást a barátod részéről?” „De igen.” „Levennéd ezt a karkötőt?” A fiatalember levette, s abban a pillanatban, minden ima nélkül rendbejött a lába. A Sátán megkötözte őt azon a tárgyon keresztül.

A gonosz erők zenén, sőt táncokon keresztül is működhetnek. Nagyon sok zenét sátáni, természetfölötti erők irányítanak, gonosz szellemek energizálnak. Láttam szabadulásokat ilyenekből. De térjünk vissza az Igéhez. Itt van ez a lány a jövendőmondás szellemével. Jövendőmondó démon volt benne – s ő Pált és Silást követte, és azt kiáltozta, hogy ezek az emberek a Magasságos Istennek a szolgái, kik néktek az üdvösség útját hirdetik. Két dolgot jegyezzetek meg. Az első: minden szó, amit mondott, igaz volt. A második: ő volt a legelső személy Filippiben, aki ezt felismerte. S ezt egy gonosz szellem hatása alatt mondta. Megkérdezheti valaki naivan: „De hiszen igazat mondott!?” Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a Sátán keveri az igazságot a hazugsággal. Ha csak hazugságot mondana, senki nem hinne neki. De mond mindig egy morzsányit az igazságból, és azt körülkeríti hazugsággal.

Pált és Silást pedig sok napon át zaklatta ez a lány, mert követte őket. Egyesek azt mondják, hogy hívő volt, mások szerint nem volt az. Aztán a Szent Szellem megmutatta Pálnak, hogy mit tegyen: Pál megfordult, és nem a lányhoz beszélt, hanem a jövendőmondás szelleméhez a lányban, és azt mondta: „A Jézus Krisztus nevében parancsolom neked, hogy menj ki belőle! S kiment belőle abban az órában”, s ezzel elvesztette azt a képességét, hogy jövendőt mondjon. A gazdái pedig megharagudtak, mert ez nekik sok pénzt hozott, s Pált és Silást megverették, s börtönbe csukatták. Don Basham üzenete erről így folytatódik: Ott ülnek a börtönben, és Silás körülbelül azt mondhatta volna Pálnak: „Látod, Pál, ha nem csináltál volna szabadító szolgálatot, most minden rendben lenne.” Gondoljátok meg, hogy van ebben igazság. Ha arra gondolok, hogy egy rabszolgalány elvesztette a jövendőmondás képességét, s emiatt egy egész város felzendült – fantasztikus! Ebben több volt, mint természetes lázadás. E mögött a lány mögött ott volt a sötétség egész birodalma. S Pál ezt kihívta, s erre a sötétség egész birodalma ellene mozdult. Nagyon mély igazság van ebben! Ap.Csel.19,11-12 „Az Isten Pál kezén át hatalmának nem mindennapi jeleit is adta… (hála az Úrnak a közönséges csodákért is! Hiszem ugyanakkor, hogy ma is vannak nem közönséges csodák!) …úgyhogy az elerőtlenültek Pál testéről a keszkenőket és a kötényeket is elvitték, mire elhagyták őket a betegségek, a rossz szellemek is kimentek belőlük.”

Látnunk kell, hogy a gonosz szellemek és a betegségek nagyon közel állnak egymáshoz! Sokszor a gyógyulás csak akkor következhet be, ha szabadulás is van a betegség szellemétől. Vannak ördögűzők – magukat így nevezik –, akik azt mondják, hogy képesek megszabadítani másokat a gonosz szellemektől. Sok efféle van az egész világon. A zsidók is űzték a gonosz szellemeket, a muzulmánok is. Például a muzulmánoknál ennek egyik módja az, hogy forró vasat tesznek a beteg testrészre, azt gondolva, hogy ezzel a gonosz szellemek eltávoznak. Láttam embereken súlyos sebeket, mert az ördögűzők össze–vissza égették, de ez nem hozott szabadulást számukra. Azt mégis jelzi, hogy minden pogány nép tudja, hogy igenis léteznek gonosz szellemek. Csak azt nem tudják, hogyan kell tőlük megszabadulni.

Ap.Csel.19,13-16 „Még a szerte csatangoló zsidó ördögűzők közül is némelyek elkezdték az Úrnak, Jézusnak a nevét megnevezni azok fölött, akikben rossz szellemek voltak.” – Arra a Jézusra kényszerítlek titeket – mondták –, akit Pál hirdet.” Szkévász zsidó főpapnak hét fia cselekedett így. A rossz szellem azonban ezt felelte nekik: „Jézust ismerem, Pálról is tudok, de hát ti kik vagytok?” Erre az az ember, akiben a rossz szellem volt, nekiugrott, s miután mindkettőn úrrá lett, erőszakoskodni kezdett rajtuk, úgyhogy meztelenül és megsebesítve menekültek ki abból a házból.” Egy ember, akiben gonosz szellemek vannak, nagy természetfölötti erővel rendelkezhet. Ő is képes volt egyedül megverni hét embert.

Hallottam egy nőről, aki antikrisztus szellemétől szabadult. Egy gyülekezetben történt. A hölgy előrement, hogy imádkozzanak érte. Amikor elkezdtek imádkozni érte – a pásztor a padnak az egyik szélén ült, a felesége pedig a másik szélén –, olyan erővel nyilvánult meg a gonosz szellem, hogy ez a nő padostul felemelte a pásztort és a feleségét. Pedig egy törékeny asszony volt. Tehát amit a Biblia mond, az időszerű most is!

Ap.Csel.19,17-18 „Ezt azután megtudta minden zsidó és hellén, aki Efézusban lakott, és félelem szállta meg mindnyájukat, és magasztalták az Úrnak, Jézusnak nevét.… (ezek tehát hívők voltak, és nem hitetlenek!) … Azok közül, akik hívőkké lettek, sokan eljöttek, vallomást tettek, és számot adtak cselekedeteikről. Azok közül, akik varázslásokkal foglalkoztak, tekintélyes számú ember összehordta a könyveket, és mindenkinek szeme láttára elégette. Megszámolták értéküket, s azt ötvenezer ezüstpénznek találták.” Az okkult könyveket elégették. Mert az említett emberek hirtelen meglátták annak a konfliktusnak az igazi megvalósulását, amely Isten királysága és a Sátán királysága között volt. S ezek után már nem találták érdemesnek, hogy megtartsák az ördögi irományokat. Állítom, hogy Jézus Krisztus gyülekezeteinek szüksége van egy szó szerinti háztisztításra! Keresztények ezreinek lenne szüksége arra, hogy átfésüljék könyvtárukat, és kidobják, elégessék a Sátántól ihletett, okkult könyvek tömegeit.

Az 5.Mózes 7,26–ban Isten figyelmeztette Izráelt, hogy ha te utálatosságot viszel be a házadba, magad is utálatossá, átkozottá leszel. Erre is nagyon sok példát idézhetnék. De amire az Efezusban történtek alapján fel szeretném hívni a figyelmeteket: azok az emberek hívők voltak, azonban csak egyik lábuk volt az Úr táborában, a másik lábuk még az ördög táborában vesztegelt. S úgy gondolták, hogy így is meglehet élni. Felemás módon! De amikor látták a Sátán erejét igazán megnyilvánulni, akkor komolyan leszámoltak életük ördögi vonatkozásaival. Jött hozzám egy nő New Englandből, amely a varázslás központja. Előtte írt egy nagyon komoly levelet, s mint elmondta, amikor a levelet vitte a postára, úgy érezte, hogy nem ér oda élve. „Én a teozófia doktora vagyok – mesélte –, s éveket töltöttem az okkultizmus tanulmányozásával. Szükségem van a segítségedre.” „Rendben van” – megállapodtunk, találkozzunk itt és itt, egy imatáborban. A feleségemmel órákig szolgáltunk feléje. Volt egy bizonyos szabadulása, de végül azt mondtam neki: „Isten nem fogja befejezni a szabadítást, amíg a könyveidet el nem dobod! Mert ez egy horgony, amely fogva tart téged.” „A könyveim 8-9 ezer dollárt érnek!” – érvelt az illető. Tudtommal sohasem vált meg az okkult könyveitől, és valószínűleg mint elveszett lélek fogja befejezni a 8-9 ezer dollár értékű könyvek miatt. Mindazok, amiket a Bibliában olvasunk, ma is ugyanúgy igazak!

De haladjunk tovább! A Galata 1,6 (Pál valóban felindult a Galatákon!) azt mondja: „Csodálkozom, hogy attól, aki a Krisztus kegyelmével elhívott titeket, ilyen hamar másféle örömüzenethez pártoltatok.” Tehát egy hamis evangélium volt a baj, amit a galaták – miután megtértek és megkeresztelkedtek Szent Szellemben –, elkezdtek befogadni. Pált rendkívül zavarta az állapotuk, s ezeket írta nekik a Galata 3,1-ben: „Óh, értelmetlen galaták, ki igézett meg éppen titeket?” Figyeljük meg, hogy ott egy hamis evangéliumot hirdettek – márpedig ha egy hamis evangéliumnak hiszünk, varázslás alá kerülünk. Pedig ők Szent Szellemben keresztelt hívők voltak, mert azt mondja Pál a 2. versben, hogy befogadták a Szent Szellemet. S mégis elfordultak az igazságtól, mert elfogadtak egy hamis evangéliumot. Így igézet alá kerültek.

A Galata 4,9-ben ez áll: „De most, hogy Istent megismertétek, helyesebben, hogy Isten megismert titeket, hogy fordulhattok ismét az erőtlen és szegényes elemekhez? Hogy akarhatjátok ugyanazt újra kezdeni? Ismét az elemek rabszolgái akartok lenni?” A modern fordítás azt mondja: gyarló és erőtlen szellemekhez, elemi szellemekhez. S az elemi szellemeket kezdték el imádni. Elkezdték figyelni a napokat, a hónapokat és az esztendőket. Ez megnyílást jelentett a horoszkópok felé. Hány keresztény tartozik ma ebbe a kategóriába? 2.Timótheus 3,6-9 + 13 „Közülük valók tudniillik azok, akik beférkőznek a házakba, s foglyul ejtik a vétkektől elhalmozott, sokféle kívánságtól űzött asszonykákat, kik mindig tanulnak, de soha az igazság megismerésére eljutni nem képesek.”

Pál aztán továbbmegy, és visszatekint Izráel történetére, az Egyiptomból való szabadulás idejére, és azt a konfliktust említi, amikor a szabadulás előtt Jánnes és Jámbres, az egyiptomi varázslók ellene álltak Mózesnek. „Amilyen módon Jannész és Jambrész állottak ellene Mózesnek, úgy állnak ellene ezek is az igazságnak, értelmükben megromlott, a hit dolgában próbát nem álló emberek.” Ahogy az egyiptomi varázslók ellene álltak Mózesnek, ugyanúgy az okkultizmus gyakorlói is ellene állnak az Evangéliumnak. S nagyon szeretem a következő verset: „Szemfényvesztő, rossz emberek előre törik magukat, hogy még rosszabbra jussanak. Tévelyítenek és eltévelyednek.” Már eljutottunk oda, hogy Krisztus és a Sátán erői között nyílt konfliktus van, s ez természetfölötti síkon zajlik. Dicsőség Istennek, a Biblia kimondja, hogy az ő esztelenségük, vagyis a Sátán embereinek esztelensége, nyilvánvalóvá lesz mindenki szeme előtt. Hiszem, hogy ez meg fog történni a következő időkben. Ez a Szent Szellem és az okkult erők összecsapásának nyilvános bemutatása lesz. Hála Istennek, hogy mi a győztes oldalon vagyunk. A gonosz emberek pedig és az ámítók nevekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén. Ez a korunk végéről szóló kép – s a görögben mágusokról, varázslókról van itt szó.

Tehát amikor az idők végére érünk, egyre több gonosz ember lesz, egyre többen lesznek az okkultizmus képviselői, akik becsapnak másokat, de magukat is megcsalják. S nincs olyan hely a világon, ahol ez ma jobban megnyilvánulna, mint Dél-Kaliforniában. Ezek a szavak pontosan, szóról–szóra beteljesednek. A gonosz emberek és a varázslók, akik az okkultizmust űzik, egyre rosszabb állapotba kerülnek.

Az Ószövetségben Isten megmutatta nekem, hogy minden alkalommal, amikor Ő valami hatalmasat készül cselekedni a népéért, akkor a Sátán ellenállása Istennel szemben természetfölötti okkult erőn keresztül nyilvánul meg. Ez a Sátán utolsó kísérlete, hogy Isten tervét keresztülhúzza. 2.Mózes 7,5-8 Mózest Isten elküldte, hogy szabadítsa meg Izráelt az ellenség kezéből, és jeleket adott: az egyik volt a bot, amely kígyóvá változott a földön egy bizonyos ideig. Isten azt mondta: ’Menj el a Fáraóhoz, s cselekedj így, s mondd, hogy Én küldtelek téged.’ Mózes bement a Fáraóhoz, ledobta a botját a földre, és a bot kígyóvá változott. Nagyon figyelemreméltó, ami történt, érdemes ezen elgondolkozni. Mert mit tett a Fáraó? Elküldött a varázslóiért, s elmondta nekik, hogy mit csinált Mózes. Erre a varázslók is ledobták az ő botjukat, és az is kígyóvá lett. De van ebben az igerészben egy szerencsés részlet: Mózes kígyója megette a varázslók kígyóit. Sokszor gondolok erre, amikor szellemi konfliktusban vagyok, s azt látom, hogy az ellenség ereje megnyilvánul. De Isten ereje sokkal nagyobb, s Isten kígyója megeszi az ellenség kígyóit. Vegyétek észre a lényeget: A varázslók meg tudták csinálni a természetfölötti jeleket a Sátán ereje által. S aztán azt mondta Isten Mózesnek: ’Tedd a következő jelet: változtasd vérré a vizeket. Nyújtsd ki a botodat a vizek fölé, s azok vérré válnak.’ S mit tett a Fáraó? Azt mondta: ’Küldjetek a varázslókért. Ezt cselekedte Mózes, ti mit tudnátok tenni?’ S ugyanazt tették, mint Mózes. A harmadik jelként Isten mondta Mózesnek, hívja fel a kígyókat, békákat Egyiptom minden folyójából. S feljöttek a kígyók, békák, és elárasztották a fáraónak még az ágyát is, mindenét, s mindenfelé csak békák voltak. S a fáraó nem volt különösebben megdöbbenve, elküldött a varázslókért, s azt mondta: ’Ezt tette Mózes, ti mit tudtok tenni?’ S mondták: ’Ugyanezt.’ S felhívták a békákat.

A lényeg: a Sátán emberei sokszor utánozzák Isten természetfölötti jeleit. Azután Isten azt mondta Mózesnek: ’Nyújtsd ki a kezedet Egyiptom fölé, és tetvekké változik a por.’ Ezt is megtette Mózes. A fáraó is hivatta a varázslókat, megpróbálták azok is megcsinálni, de ez már nem ment. Mózes tehát az ellenség fölé kerekedett. S akkor azt mondták a varázslók a fáraónak: ’Ez Isten ujja! Ez olyan, amit mi nem tudunk megcsinálni.’ Fontos látnunk, hogy a Sátán utolsó kísérlete, amivel megpróbálta megakadályozni Izráel népének a kiszabadulását, a saját okkult, természetfölötti erejének a bevetése volt.

Valamivel később, amikor Izráel úton volt, hogy bemenjen az Ígéret Földjére, Bálák, Moáb királya meg akarta ezt akadályozni, s mivel csatában nem tudta ezt elérni, egy mágushoz fordult. Bálám, aki ismert volt, elment Bálákhoz, annak ellenére, hogy az Úr mondta neki, hogy ne menjen! (Neki volt kapcsolata Istennel, s ez egy nagyon érdekes momentum, ám most erre nem tudok kitérni.) Bálám megkérdezte: ’Menjek, Uram?’ Az Úr azt mondta: ’Ne!’ Megüzente hát Báláknak, hogy nem mehet. Erre Bálák visszaüzent, hogy felemeli a honoráriumot, kétszer annyit fizet! Bálám azt mondta: Nem mehetek, de mégis érdekelni kezdte a pénz, s akkor megkérdezte Istent másodszor (ez a történet a 4.Mózes 22-24. fejezetében található). Isten azt mondta: ’Ha küldenek érted, menj el velük.’ Nem jöttek, hogy hívják, de ő mégis elment. Aztán egy nagyon kedves jelenet jön. Egy angyal keresztbe áll az úton, a szamár megszólal, s azt mondja Bálámnak, hogy engedetlen és lázadó. Aztán elér Bálám a királyhoz, és ő azt kéri Bálámtól: ’Átkozd meg Izráelt!’ Erre Bálám azt felelte: ’Előre figyelmeztetlek, Bálák, hogy semmit sem mondhatok, csak amit Isten mond nekem.’ S akkor a király kérte újra, hogy átkozza meg Izráelt, de amikor Bálám kinyitotta a száját, abból áldás jött ki. Bálák céljai tehát meghiúsultak Izráellel szemben. De látnunk kell, hogy az utolsó ’fegyveres’ nem földi volt, hanem okkult.

Most nézzük meg az 1.Királyok 18-at, ahol egy konfliktus, az Illés és a Baál prófétái közötti konfliktus van leírva. Négyszáz hamis próféta volt az egyik csoportban, a másikban pedig négyszázötven. Összesen 850 gonosz próféta. A Sátántól kapott gonosz hatalommal rendelkező próféták. Illés pedig azt mondta: ’Gyertek, majd meglátjuk, melyik Isten fog tűz által felelni! Vegyetek egy tulkot, én is veszek egy tulkot. Ti sokan vagytok, hát ti kezdtek.’ Ami ebben a történetben megragadott, az az, hogy a hamis próféták valóban hitték, hogy tudnak tüzet lehozni az égből, mert különben nem egyeztek volna bele. Ugráltak az oltár körül, s vagdosták magukat, amíg a vérük ki nem csordult; pontosan úgy viselkedtek, mint a dervisek Közel–Keleten, s nagyon akarták, hogy kapjanak természetfölötti sátáni erőt. De nem ment! Miért nem ment? Illés jelenléte miatt! Az ő ereje visszatartotta a Sátán természetfölötti erejét.

A Jelenések könyve 13,13-ban azt írja az Ige, hogy a hamis próféta tüzet fog lehozni az égből. És nagyon sok más csodát is fog művelni. A csodatevés képessége tehát még nem jelenti azt, hogy az ember Isten embere! Azután Illés lehívta a tüzet, és a tűz lejött. Az emberek pedig az arcukra borultak, és azt mondták, hogy az Úr az Isten! Tehát mind az Ószövetség, mind az Újszövetség megmutatja, hogy minden kritikus helyzetben a természetfölötti beavatkozás a sátáni ellenállás legbiztosabb jele.

Két várost említ az Újszövetség, amelyek kifejezik a varázslás erejét: az egyik Ninive, a másik Babilon. Nézzük meg röviden azokat az Igéket, amelyeket Náhum próféta írt:

A Náhum 3:4 Ninivéről szól: „Mert rengeteget paráználkodott ez a parázna, szépséges és bűbájos asszony (a hitetés mesternője), aki népeket ejtett rabul paráznaságával, és nemzetségeket bűbájával.” Ezt teszi a varázslás! Nemzeteket ejt meg, és családokat. Ninive a varázslás, a sátáni hatalom tudatos gyakorlásának a központja volt.

Az Ésaiás 47,1 Babilonról szól: „Szállj le, és ülj a porba, Babilon szűz leánya.” Isten előre kijelentette Babilon ítéletét az Ésaiás 47,9-ben: „Pedig megéred mindkettőt hirtelen, egyetlen napon: rád nehezedik teljes súllyal a gyermektelenség és az özvegység, hiába a sok varázslás, a nagy hatású varázsige!” Babilon híres volt a Sátán tiszteletéről, hatalmának gyakorlásáról. Ésaiás 47,12-13 „Állj elő varázsigéiddel és sok varázslásoddal, amellyel ifjúságod óta vesződtél, hátha segíthetsz magadon, hátha elriasztod a bajt! Agyonfárasztod magad tervezgetésekkel. Álljanak elő, és segítsenek meg, akik az eget vizsgálják, a csillagokat nézik, és újhold napján előre megmondják, mi történik veled.” Ez teljesen az asztrológia, a horoszkóp leírása. Babilon mindezeknek a központja volt.

Az Újszövetségben Babilon a neve az utolsó utálatos, vallásos csoportnak, amely paráznává lesz. A Jelenések könyvének a végén a hamis egyháznak ez lesz a neve. Szeretnék rámutatni a Jelenések 18-ból arra, hogy az igazi Egyháznak mindig a hamis egyház a legnagyobb ellensége. A legnagyobb, legkegyetlenebb ellensége! Ez így volt az emberi történelem kezdetétől fogva, s ez így lesz a történelem végéig. Ez nem változik meg. Az első jelenet, a hamis és az igaz egyház első képe, a két áldozat: Káiné és Ábelé. Ábel az istenhitet jelképezi, a vérontással való áldozatot, Káin pedig a jó cselekedetek emberi vallását. A ’helyettesítő’ áldozatok bemutatását olyan gyümölcsökből, amelyeket Isten megátkozott a földön. Ábel vallása a mártírt adta, Káin vallása pedig a gyilkost. S ez így volt végig az emberi történelemben, hogy Isten szentjeinek nagy üldözői a hamis vallás képviselői voltak.

    A Jelenések 18-ban azt látjuk, hogy Isten ítélete van a gonosz valláson, amelyet Babilonnak hívnak.
    Jelenések 18,2 „Erős hangon kiáltotta: „Leomlott, leomlott a nagy Babilon, ördögi szelle*mnek lakóhelyévé vált, mindenféle tisztátalan szellemnek tömlöcévé, mindenféle tisztátalan és gyűlöletes madárnak tömlöcévé,” Babilon lett a központja minden démonnak, tisztátalan szellemnek.
    Jelenések 18,10-11 „Nagy távol állva az ő kínjától való félelem miatt, mondván: Jaj, jaj! Te nagy város, Babilon, te hatalmas város, hogy egy órában jött el az ítéleted! A föld kalmárai is siratják és jajgatják őt, mert az ő áruikat immár senki nem veszi.” Babilon az idők végén a Sátán csalásainak a középpontja.
    Jelenések 18,23-24 „…mécsnek fénye nem fénylik többé benned, vőlegénynek és menyasszonynak a szavát nem hallják többé benned. Mert kalmáraid voltak a föld nagyjai, varázslásod té*velyítette el mind a nemzeteket, prófétáknak és szenteknek vérét találták benned, mindazokét, akiket megöltek a földön.” Ez nem fejeződött még be. Egy hatalmas konfliktusnak még be kell következnie. Tisztában kell lennünk, mint már említettem, hogy az igei Egyháznak ki az igazi ellensége. Nem a kommunisták, hanem a hamis egyház. A hamis egyház egyre inkább tele lesz okkult erőkkel. Ez a konfliktus és kontraszt nyílt lesz, hogy lássa mindenki. Isten nyilvánosan fogja ezt bemutatni! Van egy személy, aki a Bibliában mintegy megtestesítője a varázslásnak: Jézabel. Hétszer említi őt az Ószövetség, és egyszer az Újszövetség.
    Az 1.Királyok 16,30-31-ben olvassuk, hogy Omri fia, Akháb, gonoszul cselekedék az Úr szemei előtt. Akháb Isten népének volt a királya, s az történt, hogy ő Jeroboám bűneiben járt. De nemcsak ezt tette, hanem elment, és elvette Ethbaálnak, a sidonbeli királynak a lányát, Jézabelt. S elment, és Baálnak szolgált felesége, Jézabel hatására. A Sátán mestermunkát végzett Jézabelben, mert őt Izráel politikai feje mellé helyezte. Akháb viszont gyenge ember volt, s teljesen a felesége uralkodása alá került. Ez nagyon jellemző kép, s a jelenkori politikusok némelyikénél ugyanígy van. A Sátán megpróbál egy egész nemzetet magával ragadni a varázslás által, amely a politikai vezetőkben is munkálkodik. Jézabel mindenre elszánt, könyörtelen kényura volt Isten szolgáinak.
    Az 1.Királyok 19,2-3-ban pedig ezt olvassuk: „Jezábel követet küldött Illéshez ezzel az üzenettel: Úgy bánjanak velem az istenek most és ezután is, hogy holnap ilyenkorra azt teszem veled, ami azokkal történt! Illés megijedt, elindult és elment, hogy mentse az életét,…” Isten ezen a történeten keresztül megmutatta nekem a varázslás erejét egy nőben, Jézabelben. Ha rágondolok, hogy még Illés is elfutott előle! Ennek a gonosz erőnek a hatalmára igazán akkor jöttem rá, amikor ezt olvastam. Mert ha volt valaha Istennek nagy embere (az erő, a bátorság embere), akkor az Illés volt, de még ő is elfutott Jézabeltől, a varázslónőtől. Addig, amíg az emberek, a férfiak szeme nem nyílik fel arra, hogy meglássák, miben vannak, addig nem tudnak szembeszállni a varázslónőkkel. Nem tudják megharcolni ezt a csatát. S azt látjuk, hogy ahol a varázslás működik, ott a férfi szellemileg tönkremegy!
    Az 1.Királyok 21,5-16-ban olvassuk, hogyan idézte elő Jézabel hamis tanúkkal Nábótnak, Isten igaz szolgájának a halálát.
    Az 1.Királyok 21,25-26 pedig az összefoglalása Jézabel Akhábra gyakorolt hatásának. „Nem volt senki más olyan, aki annyira ráadta volna magát annak a cselekvésére, amit rossznak lát az ÚR, mint Aháb, mert félrevezette (elcsábította, felbujtotta) a felesége, Jezábel. Igen utálatos dolgokat művelt, követte a bálványokat egészen úgy, ahogyan az emóriak tették, akiket kiűzött az ÚR Izráel fiai elől.” Akháb azt tette, amit Jézabel mondott neki. S az mindig rossz, amikor egy férjet a feleség irányít. Különösen egy olyan feleség, aki mindig gonosz. (Talán hallottatok már arról az emberről, aki elmondta a barátainak, hogy milyen jól él a feleségével, nincs semmi bajuk egymással. Mert amikor összeházasodtak, megállapodtak, hogy ő hozza a nagy döntéseket, a felesége pedig a kicsiket. S nem volt soha problémájuk, mert nem volt soha nagy döntésük!)
    2.Királyok 9,22 Ez Jéhu beszéde (ezúttal nem vizsgáljuk meg a hátteret), azt mondta: „Hogy lehetne békés, amíg anyádnak, Jezábelnek paráznasága és sok varázsolgatása (boszorkánysága) tart?!” Jézabel parázna és varázslónő volt. A kettő általában együtt van. S Jéhu, Isten bosszúálló eszköze, azt mondta, hogy ennek a királyságnak soha nem lesz békessége addig, amíg Jézabel folytatja a paráznaságát, erkölcstelenségét, züllött életét és varázslását. Nagyon jellemző az utolsó jelenet is: Jéhu bejön a városba, s Jézabel ráébred, hogy eljött az ítélete, s még egy utolsó kísérletet tesz. (Milyen igaz ez az emberi életben!)
    2.Királyok 9,30 „Azután Jéhú megérkezett Jezréelbe. Amikor Jezábel ezt meghallotta, kifestette a szemét, feldíszítette a fejét, és kinézett az ablakon.” Mit tett ő valójában? Megpróbált szexuális vonzást gyakorolni Jéhura, hogy őt is uralma alá hajtsa. Nem vagyok vaskalapos a nők arcfestését illetően, nem is veszem észre, hogy tetszik-e vagy sem; nem így nézek az asszonyainkra. De amikor az Ige azt mondja, hogy Jézabel megékesítette magát, merem állítani, tudom mit jelent ez. Azt jelenti szó szerint, hogy a szemhéján keresztül húzott egy csíkot a szeme sarkába. Ha keleti országokba utazom, ott ez általános gyakorlat, szinte minden hindu lányon látni már három–négy éves kortól. Azt hiszik, hogy ez távol tartja a gonosz szellemeket! Engem nem zavar, ha a nők szemfestéket, rúzst vagy ilyesmit használnak, de óvatosnak kell lenni, mert van, amikor a nők azért festik ki magukat, hogy ezzel varázsoljanak. S egy keresztény nő ezt nem teheti meg!

Összefoglalásként tehát azt emelhetjük ki, amit a bevezetőben is hangsúlyoztunk: Soha nem Isten akarata, hogy egy személy uralkodjon a másikon, - vagy a szolgálótestvérek a gyülekezeten, - vagy a férj uralkodjon a feleségén, vagy a feleség a férjén, a szülők a gyermekeken, esetleg fordítva. Ahányszor ez megtörténik, a mögötte levő erő: gonosz!

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Azután felment a hegyre, és magához szólította, akiket akart; és hozzá mentek.” -(Márk 3, 13)


Jézus itt korlátlan hatalma és isteni felségjoga szerint választott. 

A türelmetlen lelkek forrongnak és dühöngnek bár, hogy nem lesznek a legmagasabb kegyre méltatva, de te örülsz azon, drága lélek, hogy az Úr Jézus azokat hívja, akiket akar. 
Ha csak ajtónállónak fogad el házába, mégis elragadtatva köszönöm meg és magasztalom Őt kegyelméért, hogy megengedi nekem, hogy valami szolgálatot tegyek Neki

Krisztus szolgáinak hivatása felülről van. Az Úr Jézus a hegyen áll, magasan felülemelkedve e világon szentségben, komolyságban, szeretetben és hatalomban. Azoknak, akiket szólított, azoknak fel kellett hozzá menniük a hegyre. Törekedniük kellett Ő hozzá emelkedni azáltal, hogy Vele folytonos társaságban éljenek. 

Talán nem képesek magas címeket és tiszteletbeli állásokat elérni, vagy ragyogó tanultsággal kitüntetni magukat, de mint egykor Mózesnek, fel kell menniük Isten hegyére és a láthatatlan Istennel bizalmas érintkezést folytatni, különben soha sem lesznek arravalók, hogy a békesség evangéliumáról tanúskodjanak és azt hirdessék. 

Jézus a magányba vonult, hogy az Atyával való benső közösség által felüdítse magát: Nekünk is ebbe az isteni közösségbe kell jutnunk, ha áldás akarunk lenni embertársainkra. Nem csoda, ha az apostolok a lélek erejében jöttek alá a hegyről, hol Jézus közellétét háborítatlanul élvezhették. 

Törekedjünk ma az Istennel való közösség magaslatát megmászni, hogy alkalmassá legyünk ottan a nekünk osztályrészül jutott élethivatásra. 
Ne nézzük addig senkinek se ábrázatát, míg Jézus arcát meg nem leljük. A neki szentelt idő gazdag kamatot hoz

Ördögöket űzhetünk, csodákat tehetünk, ha Isten erejével felövezve szállunk alá a világba. De ezeket egyedül Krisztus adhatja nekünk. Nem ér semmit, ha az isteni küzdelemre vállalkozunk, de még fel nem szereltük magunkat isteni fegyverekkel. Jézust kell látnunk, az a fő dolog. 

Időzzünk a kegyelem trónjánál, mígnem kijelenti magát nekünk úgy, ahogyan e világnak nem jelentette meg, azután mondhatjuk teljes bizonyossággal: „Kik Vele együtt voltunk a szent hegyen”.

Joel Osteen pasztor: Hogyan látott el Isten mindennel, ami végzeted beteljesítéséhez szükséges?

A Szentírás azt mondja, hogy felkentek vagyunk. A felkenés szó jelentése: bátorság, erő és képesség. Ez azt jelenti, hogy képes vagy arra, amire Isten hivatott. Meg tudod valósítani céljaid, megvannak az ötleteid, a kreativitásod, a tehetséged ahhoz, hogy sikeres légy. Túl tudsz lépni minden akadályon. Erővel vagy felfegyverezve minden csatához. Azok az erők, amik veled vannak, hatalmasabbak azoknál, amik ellened vannak. Felkentnek lenni azt jelenti, hogy Isten már felsorakoztatta a megfelelő embereket, hogy utadba kerüljenek. Már felsorakoztatta a szerencsés helyzeteket. Mindened megvan ahhoz, hogy győzelmes életet élj. Nem átlagos, éppen elviselhető, középszerű életet, hanem te kiváltságra születtél. A nagyság magjait hordozod magadban. Sosem kellene szenvednünk, hanem mindig felszabadult életet kell élnünk. Talán nem tapasztaltad meg a múltban, de ha bízol, akkor csak idő kérdése és már közeleg. Ne ragadj le ott, ahol vagy. Ne légy gyenge, legyőzött mentalitású. Húzd ki magad és legyen olyan a hozzáállasod, hogy én felkent vagyok, meg tudom valósítani álmaimat, le tudok győzni minden akadályt, a Világegyetem megalkotója fegyverezett fel erővel és tudással.
Azt mondod, Joel, engem már annyi csalódás ért. Megpróbáltam, de belebuktam. Úgy érzem, már elértem a felső határt. Nem. Talán már sok mindenen mentél keresztül, talán ért már sok balszerencse az életben, de addig nincs vége, amíg Isten nem mondja, hogy vége. Az ellenség mindig akkor küzd ellened a leghevesebben, amikor tudja, hogy Isten valami nagyszerűt tartogat számodra. Lehet, hogy túl vagy sok nehéz időszakon, de hagy jelentsem ki, hogy most új korszakba lépsz. A szelek a te javadra fordulnak meg. A Mindenható Isten hátszelet küld neked. Ha bízol és hiszel, akkor új korszakokat fogsz megtapasztalni egészségedben, anyagiakban, karrieredben. Hittel és láttad, amint másokkal megtörténik. Isten azt mondja, ez a te időd. Ez most a te időd, hogy magasabbra emelkedj. Hagyd, hogy ez a mag gyökeret verjen. Mark 5-dik fejezetében van egy hölgy, aki már 12-éve beteg volt. Az orvosok nem adtak neki reményt. Nagyon maga alatt volt, de egy nap meghallotta, hogy Jézus a városába fog jönni. Valami mélyen legbelül azt mondta neki, ez a te korszakod. Ez a te időd a gyógyulásra, ez a te időd, hogy szabaddá válj. Amikor meglátta a rengeteg embert maga körül, arra gondolt, sosem jutok oda hozzá. Akkora a tömegnyomor, én gyenge vagyok, nem érzem jól magam. Nem hiszem, hogy képes vagyok rá. Majdnem elszalasztotta a lehetőséget, de ahelyett, hogy ezeken a negatív gondolatokon rágódott volna, elkezdte emlékeztetni magát arra, hogy: Felkent vagyok, meg tudom tenni, amit kell. Erővel vagyok felfegyverezve ehhez a csatához. Gondolatait a megfelelő irányba terelte. Elkezdett keresztültörni a tömegen és végül eljutott Jézushoz, megérintette köpönyege szegélyét és hirtelen meggyógyult. Jézus azt mondta neki Márk 5.34-ben: Lányom, a hited gyógyított meg. Értsd meg, hogy hitünk az, ami erőnket aktiválja. Könnyű hátradőlni és azt mondani, Joel, ez nem az én korszakom. Már 3 éve semmi jó nem történt velem. Minden lehetőséget elszalasztottam. Nem! Le kell ráznod magadról ezt a legyőzött beállítódást és merj hinni. Merj felkelni és azt mondani, ez az én korszakom, ez az én időm, hogy szabad legyek. Arra gondolok, hogy néhány hónap múlva, 2008 májusában Lakewood belép az 50-dik évébe. A Szentírásban az 50-dik év nagyon jelentős. A Jubileum évének nevezik. Ez volt az az év, amikor az adósságokat eltörölték. Ez volt az az év, amikor a szolgákat szabadon engedték és minden vagyon visszakerült tulajdonosához. A Jubileum évében nagy ünnepségek voltak. Tudom, hogy ez csak szimbolikus, de merem hinni, hogy mi is belépünk a mi jubileumi évünkbe. Ez olyan időszak lesz, amikor Isten kegyét egy magasabb szinten tapasztaljuk meg. Természetfölötti lehetőségeket fogsz kapni. A Jubileum évében meg fogsz szabadulni adósságaidtól, megszabadulsz függőségeidtől és rossz beállítódásodtól. Ez lesz az az idő, amikor egészség jár át. A betegségek, fájdalmak, amelyek évekig kínoztak, minden helyre fog állni. Tudom, hogy néhányatoknak sok negatív dolog volt a múltjában, és könnyű megrekedni ott, ahol vagy, de arra kérlek, vesd meg lábad és állj úgy hozzá, hogy ez egy új nap, most belépek Jubileumom évébe. Minden kötöttségtől, korláttól megszabadulok. Felkent vagyok, tehetséges vagyok, nem maradok ott, ahol vagyok, hanem magasabbra emelkedek. Ez az én korszakom. Szeretem azt a tényt, hogy Isten már mindennel felszerelt bennünket, amire szükségünk van. Nem kell erőlködni és kikényszeríteni a dolgokat. Már minden megvan benned. Az erő, a kreativitás, az ötletek. Isten már felsorakoztatta a megfelelő embereket, a szerencsés helyzeteket, amikre szükséged van. Olvastam egy kis pókról. Már mindannyian láttuk hogyan szövik a pókok halójukat. A szálak olyan ragadós anyaggal vannak bevonva, hogy amikor a rovar hozzáér, nemcsak beleakad, hanem oda is ragad. Ezért fordulhat elő, hogy akár egy nagy szitakötőt is meg tud fogni egy kis háló. De gondoltál már arra, hogy ha a háló olyan ragacsos, hogyan tud a pók úgy átmenni rajta, hogy nem ragad bele? Isten úgy alkotta meg a pókot, hogy olajat termel a szervezete, ami lefolyik lábaihoz és ez lehetővé teszi, hogy keresztülmenjen a hálón. Más szavakkal a pók azért nem ragad a hálóba, mert fel van kenve élete. Néhányatoknak már rég fel kellett volna adni. Olyan sok akadályon kellett túljutnod. Mások ugyanilyen helyzetben csak megrekedtek ott, ahol voltak, de te nem, te csak mentél tovább. Miért? Mert tudod, hogy felkent vagy. A kis pókhoz hasonlóan a felkenés az olaj, ami síkossá tesz bennünket, hogy ne ragadjunk le. Az emberek beszélnek a hátad mögött a munkahelyen, próbálják lerombolni hírnevedet, próbálnak rossz színben feltüntetni. Sokan feldühödnek, sokan próbálnak visszavágni, de nem te. Rólad lepereg, mert te be vagy olajozva. Ha felkentként jársz, semmi sem fog rajtad. Emlékszem, fiatal koromban a tengerpartra jártam focizni a barátaimmal. Előtte jól bekentem magam Hawaiian Tropic napolajjal, hogy ne égessen meg a nap. Nem vagyok olyan nagyon gyors, de ezzel az olajjal magamon senki nem tudott megtámadni. Nálam 2-szer nagyobb fickók megragadtak, de kicsúsztam a kezeik közül. Az volt az előnyöm, hogy be voltam olajozva. Így van ez veled is, ha fel vagy kenve, a dolgok, amiknek le kellene törni téged, nem fognak. Talán elküldenek a munkahelyedről. Csalódnod kellene, le kellene törnöd, de te tovább bízol és végül egy jobb állást kapsz. Talán véget ér egy kapcsolatod. Igazságtalanság. Keserűnek, csalódottnak kellene lenned, de te tovább bízol és Isten kinyit egy másik ajtót. Ha nehéz időkkel nézel szembe, emlékeztesd magad rá: fel vagyok kenve. Nem leszek negatív, nem vesztem el örömöm, tele vagyok dicsérettel. Tudom, hogy Isten uralja a helyzetet. Hiszem, hogy azt, ami a karomat akarja, a javamra fordítja. Sokan, ha visszatekintetek életetekre, azt mondhatjátok, nem kellene itt lennem. Hogy éltem túl azokat a nehéz időket? Hogy gyógyultam ki abból a betegségből? Ez volt a felkenés, amit Isten életedre tett. Ő adott neked erőt, amikor úgy érezted nem bírsz továbbmenni. Ő adott neked boldogságot, amikor szomorúnak kellett volna lenned. Ő nyitott ki egy ajtót, amikor semmilyen kiutat sem láttál. Most vissza tudsz nézni és elmondhatod, hol lennék, ha nem tapasztaltam volna meg Isten jóságát életemben. Amikor elkezdtem ministrálni, nem tudtam, hogy képes vagyok-e rá. Voltak idők, amikor elbátortalanodtam. Olyan a természetem, hogy próbálok mindenkinek a kedvében járni. Aztán hallottam egy panaszt, egy bírálatot és arra gondoltam, változtatni kell. Úgy tűnt, ebben az időben annyi minden jött ellenem, már fel akartam adni, de egy éjjel volt egy álmom. Nagyon tiszta és élénk volt. Tudtam, hogy egy sima álom. Ebben az álomban egy nagy mezőn futottam. Fölöttem repülők szálltak alacsonyan és bombákat dobtak rám. Olyan volt, mint egy filmben. A bombák a közelemben csapódtak be. Hatalmas volt a zaj, de valahogy minden alkalommal eltévesztett a bomba. Ez 4-5 alkalommal történt meg és álmomban csodálkoztam, hogy még életben vagyok. Végül berohantam egy kis házba és elrejtőztem az egyik szobában. Nagyon féltem. Hallottam, hogy a katonák jönnek és reméltem, nem fedeznek fel. De ekkor kivágódott az ajtó és rám szegezték fegyverüket. Azt hittem, mindennek vége. De legnagyobb meglepetésemre megfordultak és elmentek. Olyan volt, mintha láthatatlan lettem volna számukra. Amikor fölébredtem, olyan békességet éreztem, mint még soha. Mélyen legbelül hallottam, amint Isten azt mondja: Joel, lehet, hogy felrobbannak körülötted a dolgok, de én a tenyeremben tartalak. Azt mondta, ha bízol bennem, egyetlen ellened fordított fegyver sem fog célba találni. Minden alkalommal, ha ellenem jönnek a dolgok, csak emlékeztetem magam, hogy felkent vagyok, ez nem fog rám hatni. Isten vezet és védelmez engem. Most is előtted jár Isten és egyengeti utad. Talán nehéz időket élsz meg, de ez nem a vég, hanem csak a kezdet. Talán úgy érzed, szárazságban élsz. Nem sokat tapasztaltál meg Isten jóságából, de ha visszanyered örömöd és hinni kezdesz, Isten megígéri, megáld téged olajjal és átsiklasz a nehézségeken. Néhányatoknak friss olajra van szüksége. Kezdd a hozzáállásoddal. Ne panaszkodj, ne a negatívra koncentrálj, hanem imádkozz. Lehet nagy a problémád, de hagy mondjam el, mi egy nagy Istent szolgálunk és a jó hír, hogy ő már ellátott téged mindennel, amire a megoldáshoz szükséged van. Láttam valami érdekeset egy kis halról. Úgy hívják Mózes lelke és a Vörös-tenger mélyén él. Ezekben a vizekben nagy cápák is vannak, amik ezeket a fajta halakat eszik. A 70-es évek elején kutatók felfedeztek valami érdekeset ezekkel a halakkal kapcsolatban. Minden más hasonló méretű és súlyú halat megesznek a cápák, de Mózes lelkét nem eszik meg. Felfedezték, hogy azért nem, mert Mózes lelkének egyedülálló védekező rendszere van. Ha támadás éri, mérgező toxinokat bocsát ki, ami lefagyasztja a cápa száját. Mutatták a képen, hogy a kis hal a cápa kitátott szájában volt. Csak annyit kellett volna tennie, hogy becsukja a száját, de nem tudta. Isten adott valamit ennek a pici halnak, ami megvédelmezi. A cápa csak azután pár perccel tudta becsukni a száját, amikor a hal elúszott. Arra gondoltam, hogy amikor ez a kis hal a cápa szájában van, nem emelkedik a vérnyomása, nem hívja a 911-et, nem válik depresszióssá, hogy ilyen a szerencsém, hanem tudja, hogy felkent, tudja, hogy különleges. Isten már a Világ megalkotásakor elrendelte, hogy ez a hal védett legyen az ilyenfajta ellenségektől.
Te is a leghatalmasabb Isten gyermeke vagy. Nemcsak egyedülálló védelmi rendszered van, hanem Isten saját életét lehelte beléd. Körbevesz kegyével, mint egy védőpajzzsal. Azt mondja, ha ellenség támad rád, ő megvéd. Ha azok a gondolatok jönnek, hogy sosem fogsz belépni korszakodba, sosem leszel egészséges, sosem emelkedsz magasabbra, tudod, hogyan bocsásd ki a mérgező toxint az ellenség legyőzésére? Kezdd el Isten szavait idézni. Tudom, hogy több vagyok egy áldozatnál. Én vagyok a fej és nem a farok. Győztes vagyok és nem legyőzött. Ha hiszel, és Isten szavain meditálsz, akkor a cápához hasonlóan az ellenség nem tud neked ártani. Van egy Eszter nevű fiatal hölgy a Bibliában. Sok nehézségen kellett túljutnia. Eszter árva volt, korán elvesztette szüleit. Nem sok jövője volt, de volt egy Mordechai nevű nagybátyja. Mordechai hívő volt és évekig biztatta Esztert. Bár Eszternek ilyen nehézségei voltak, olyanokat mondott neki, hogy: Eszter, nagyszerű dolgokat fogsz véghezvinni életedben. Isten keze van rajtad. Különleges, tehetséges, áldott vagy. Évről évre hallgatta Eszter ezeket a szavakat, melyek beivódtak tudatába. Egy nap a király feleséget keresett magának. Elküldte szolgáit, hogy keressék meg a 127 provincia mindegyikében a legszebb lányt. Eszter is bekerült a legszebb 127 lány közé. Azt mondod, Joel, nekem nincsenek megfelelő kapcsolataim. - Eszternek sem voltak. Nincs végzettségem. – Eszternek sem volt. Joel, én csak vidéken élek. – Eszter is ott élt. Miről beszélek? Túl gyakran beszélünk arról, amit nem tudunk, miközben Isten próbálja megmutatni nekünk, hogy mit tudunk megcsinálni. Átlagosan gondolkodunk, miközben Isten rendkívülit tervez velünk. Ne nyomd el álmaidat, ne várj el kevesebbet annál, mint amit Isten elültetett lelkedben. Legyenek nagy álmaid. Merd hinni, hogy valami nagyszerűre vagy képes. Eszterhez hasonlóan lehet hátrányos helyzeted, de értsd meg, Istennel nincs hátrányos helyzet. Megtartották a nagy szépségversenyt. 127 lány volt ott, de Isten Esztert választatta meg a királlyal. Ha hiszel, Isten a szükséges szerencsét hozza életedbe. Előidézi, hogy a megfelelő emberek kedveljenek, kegye kiemel a tömegből. Nem hiszem, hogy csak fizikai szépsége miatt választotta őt a király. Voltak ott más szép lányok is. Belső szépsége miatt választotta. Eszter hitte, hogy ő áldott. Hitte, hogy ő különleges. Ő Isten jóságáról beszélt.
A Szentírás azt mondja Példabeszédek 21:1-ben: A király szíve Isten kezében van. Ez azt jelenti, hogy nem mások irányítják végzeted, hanem Isten. Ő már felsorakoztatta a megfelelő embereket, helyzeteket. De neked is meg kell tenned a részed és hinned kell, hogy áldott vagy. Hinned kell, hogy kiváltságos vagy. Ha egy ajtó bezárul, ne hátrálj meg, hidd, hogy Isten kinyit egy másik ajtót. Hidd, hogy Isten a megfelelő pozícióba hozza az embereket. Egy éve értekeztem az egyik munkatársunkkal. Átvettük azokat az interjúkat, amiket az új könyvemmel kapcsolatban adok. Tudtam, hogy az egyik nemzeti újság is a listáján volt, ami még soha nem írt rólunk. Azt mondta a kollégám, hogy nem is fognak, mert a főnök nem igazán kedvel engem és kijelentette, hogy soha nem fog cikket megjelentetni a lelkészségünkről. Én ezt kihívásnak tekintettem. Azt mondtam a barátomnak: Tudod mit? Én hiszem, hogy egy nap megjelenik egy cikk rólunk ebben a lapban. Kb. 2 hónap múlva ez a kollégám felhívott és azt mondta, hogy van egy interjúnk ezzel a lappal. Én azt mondtam: Hogyhogy? Azt mondtad, sosem fognak meginterjúvolni. Azt válaszolta: Igen. De a főnök átkerült egy másik részlegbe és az új riporter nagyon kedvel téged. Ha hiszel, Isten elmozdítja az embereket az utadból, hogy elérhesd végzeted. Értsd meg, semmilyen személy nem tarthat vissza, hogy mindazt megkapd, amire Isten megteremtett. Talán úgy érzed most, hogy valaki az utadban van. Ez az ember nem tarthat vissza végzetedtől. A Szentírás azt mondja, senki sem szállhat szembe Istenünkkel. Ne légy keserű, ne próbáld kikényszeríteni a dolgokat, csak higgyél és Isten megvívja csatáidat és elvisz oda, ahol lenned kell. Ez történt Eszterrel. Egy árva volt a provinciában, nem volt jövője és most a palotában van, most jómódú. Miről beszélek? Istennél nincs hátrányos helyzet. Lehetsz túl balszerencsén, csalódásokon, de hagy bátorítsalak, ne maradj azokon az oldalakon, új fejezetek várnak rád. A Szentírás beszél arról, hogyan rögzítette Isten életünk minden napját még mielőtt megszülettünk. Ez azt jelenti, hogy már meg van írva életed története egy könyvben.
A jó hír, hogy nagyszerű vége lesz. De sokan, ha visszaesést élnek meg vagy hátrányos helyzetben vannak, egyszerűen elfogadják, hogy ilyen az élet. Mi történik? Leragadnak ezen az oldalon. Ha visszanyered tüzed és elkezdesz előre törni, hinni, elvárni, akkor valahol a jövődben új fejezethez érsz, ami mindezt összerakja. Nem érted most a sötét időket, de megvan az oka. Higgyél és eljön a következő fejezet. Új korszak közeleg. Itt a kulcs: Esztert Isten jogságáról tanúsították. Mordechai folyamatosan hittel töltötte fel, mint pl.: Eszter, bár árva vagy és nem laksz szép helyen, nincsenek csinos ruháid, de te mégis különleges vagy. Isten keze van rajtad, nagyszerű dolgokat fogsz véghezvinni. Eszter újra és újra hallgatta ezt és elkezdett hinni benne. Az igazság az, hogy mindenkinek szüksége van valakire, aki hittel tölti fel. Amikor elkezdtem pásztorkodni ebben a templomban, Victoria mondta nekem, hogy áldott vagyok. Azt mondta, egyszer nagy emberek előtt fogsz állni, amikor még a színfalak mögött a kamerával foglalkoztam. Hittel, győzelemmel töltött fel. Valakinek fel kell tárnia benned a nagyság magjait. Józsuának Mózes volt, Eliasnak Elizsau, Timothynak Pál.
Ha neked nincs senkid, aki győzelemmel töltsön fel, engedd meg nekem, hogy én legyek a Mordechai-od. Hadd mondjam el, hogy nagyságra születtél, a Mindenható Isten magját hordod magadban. Nincs olyan akadály, amit nem tudsz legyőzni. Nincs olyan hátrány, ami visszatarthat. Isten a tenyerében tart, ő felfegyverzett téged. A megfelelő emberek már az utadban vannak. A gyarapodás új korszakaiba lépsz be. Isten feltámasztja a feladott álmokat. Helyreállítja a leírt kapcsolatokat. Új életet lehel egészségedbe, anyagiakba, karrieredbe. Hallom, amint Isten azt mondja: Most belépsz a Jubileum évébe. Ez a te időd a felemelkedésre, a felszabadulásra. Miért nem teszel úgy, mint az a hölgy, aki keresztülvágott a tömegen? Kelj fel és mondd, ez most az én korszakom. Ha ezt megteszed, meglátod Isten jóságának egy magasabb fokát. Eszterhez hasonlóan olyan helyekre juttat el, amiről nem is álmodtál. Az az imám számotokra, hogy ne éljetek a kétség árnyékában, mert áldottak vagytok és legjobb napjaitok nem mögöttetek, hanem még előttetek vannak.

Forrás: Lisa E. Sz-