2017. szeptember 16., szombat

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Hogy azok által isteni természet részeseivé legyetek.” -(2 Péter 1,4)

Az isteni természet részesévé lenni, nem azt jelenti: Istenné lenni. Ez lehetetlen. Isten lénye a teremtmény által el nem érhető. A teremtő és teremtmény között mindig kell maradni űrnek saját lényükre vonatkozólag. De miképpen az első Ádám Isten képére teremtetett, azonképpen mi a Szentlélek megújítása által, sokkal magasabb értelemben, újjászülettünk a Magasságos képére és részeseivé leszünk az isteni természetnek. Isten kegyelme folytán Istenhez hasonlítunk. „Isten a szeretet”, mi is szeretet leszünk.
„Aki szeret, Istentől született az”. Isten az igazság. Mi szintén igazságossá leszünk és szeretjük, ami igaz.

Isten jó, s minket is azzá tesz kegyelme által, úgy, hogy mi leszünk azok a boldogok, kiknek szívük tiszta és az Istent meglátják. 

De még több: az isteni természetnek még sokkal magasabb értelemben leszünk részeseivé. Igen, oly magasztos értelemben, amint csak felfoghatjuk azt, úgy, hogy majdnem magához az isteni tökéletességhez hasonlítunk. Avagy nem leszünk-e tagok Krisztus isteni Személyének testén? Igen, az a vér, mely a fejben kering, átjárja a tagokat is; és az az élet, mely Krisztust áthatja, áthatja népét is, mert „meghaltatok és a ti életetek elrejtetett Krisztussal az Istennél”. Igen, mintha ez még nem volna elég: el fogunk jegyeztetni Krisztussal. Isten eljegyzett minket Neki igazságban és ítéletben, kegyelemmel és irgalmassággal, és aki az Úrhoz köttetett, az egy lélek Ővele. Óh, titokteljes csoda! Óh, csodálatos titok! Szemünk látja ezt, de ki értheti meg? Egy Jézussal, annyira egy, hogy a vessző nincs szorosabban a szőlőtőkéhez kötve, mint mi a mi Urunkhoz, Megváltónkhoz és Megmentőnkhöz. Ha ennek szívből örvendhetünk, akkor gondoljuk meg, hogy az isteni természetben részesültek nagyságának és szent származásának meg kell nyilvánulni a másokkal való társalgásban s meg kell mutatniuk naponként szóban és tettben, hogy ők megmenekültek attól a romlástól, mely a világon uralkodik a mulandó kedvtelések által.

„Lássátok, milyen szeretetet adott nékünk az Atya, tudniillik, hogy Isten fiainak hívattassunk!” 
Valakinek ilyen bizodalma van Őbenne, megtisztítja magát, miképpen az is tiszta. Óh, Urunk adj nekünk kegyelmet szentebb és istenibb életre!


REINHARD BONNKE: Jézus lesz a király az egész Földön..

A hívők hatalmas bizonyossága és reménysége, hogy Isten a maga titokzatos módján beleavatkozik a földi történésekbe, és az életünk tragikus eseményeit is úgy alakítja, hogy azok a javunkra váljanak, az egész Bibliában nyomon követhető. 


Ennek az isteni beavatkozásnak legerőteljesebb példája volt, amikor Jézusban maga jött el testben a Földünkre. „Az övéi közé jött”, de csak kevesen ismerték fel. Az a gyermek a jászolban beavatkozott a emberi szenvedések végtelen láncolatába. Nem győzhetetlen fegyveres erővel robbant be a világunkba, mint aki egy villámháborúval, egy 'blitzkrieg'-gel elsöpör minden ellenállást.

A sátáni világrend állandó támadásai közepette hozta létre Királyságát, olyan ádáz küzdelemben, melyben a vére folyt, de végül győzött.

Még egyszer el fog jönni, a világ számára meglepetésszerűen. Akkor a Föld nevű bolygó történelme egy új irányt vesz: Jézus lesz a király az egész Földön.
Hamar eljön! Isten áldjon benneteket!

REINHARD BONNKE 

Reggeli gyöngyszemek: Krisztus engedelmes és tisztelettudó volt

„Jóllehet Fiú, szenvedéséből tanulta meg az engedelmességet.” (Zsid 5:8)



Ha szeretnéd visszatükrözni Krisztus életét és jellemét, akkor hű és engedelmes leszel szüleid iránt. Készséges engedelmességeddel mutatod ki irántuk való szeretetedet.

Senki sem lehet igazán jó és eredményes, aki nem tanulta meg alávetni akaratát először szüleinek, aztán Istennek való örömteli engedelmességben. Csak azok lesznek alkalmasak, hogy irányítsanak, akik megtanulnak engedelmeskedni.

Azzal, hogy megtanulják az engedelmesség leckéjét, a gyermekek nem csak hogy becsülik szüleiket és megkönnyítik terheiket, de Annak is örömet szereznek, aki sokkal nagyobb tekintéllyel rendelkezik. A „Tiszteld atyádat és anyádat” egy pozitív értelmű parancsolat. Azok a gyermekek, aki nem tisztelik szüleiket és figyelmen kívül hagyják kívánságaikat, nem csak hogy lebecsülik őket, de Isten törvényét is áthágják. Minél korábban vetik alá akaratukat Isten akaratának, és minél tökéletesebben teszik ezt, annál könnyebbnek fogják majd találni az Isten kívánalmainak való engedelmeskedést. Senki sem remélheti Isten áldását, aki nem tanul meg engedelmeskedni parancsolatainak és határozottan ellenállni a kísértésnek. 

Krisztus életét határozottság jellemezte, mégis mindig tisztelettudó és engedelmes volt.

Tökéletes példakép volt minden fiatal számára. Mindig tiszteletet és megbecsülést tanúsított az életkor iránt. Krisztus vallása egyetlen gyermeket sem vezethet oda, hogy durva és udvariatlan legyen.
A végtelen Isten szemei megvizsgálják a szívet és látják a jellem minden hibáját. Nem külső megjelenésük alapján ítéli meg a fiatalokat, hanem a szívbéli jóság megléte alapján, melyet csak éberséggel és imádsággal lehet megszerezni…Figyelemmel kíséri szüleik és a családi kör iránti magatartásukat. Ha tisztelettudóak, kedvesek, szeretetteljesek és igazán udvariasak,…akkor jellemük értékesként jegyeztetik fel a mennyei könyvekben.

Krisztus szorgos munkás volt


„Amíg nappal van, annak dolgait kell tennünk, aki elküldött engem, mert eljön az éjszaka, amikor senki sem munkálkodhat.” (Jn 9:4)



Krisztus élete minden fiatal számára bemutatja, hogy a szorgos és engedelmes élet elősegíti a jó erkölcsi jellem, a szilárd elvek, az eltökéltség, a józan gondolkodás és a magas rendű szellemi tevékenység kialakítását. Manapság a legtöbb fiatal az izgalmas szórakozásokban leli örömét, melyek hátráltatják a magas rendű szellemi tevékenységet és gyengítik a fizikai képességeket is. Ahelyett, hogy elméjüket nyugodt, egészséges, gondolkodásra kész állapotban őriznék meg, az idő nagy részében izgalomnak teszik ki; egyszóval, megmérgezik azokkal a szórakozásokkal, melyek után vágyakoznak, és ezzel alkalmatlanná teszik a hatékony gondolkodásra és tanulásra.

Azok a fiatalok, akik nem tisztelik szüleiket és nem teszik magukat hasznossá, nem érezhetnek valódi örömet…A hiábavaló szórakozások fellazítják a gondolkodás minőségét és meggyengítik az erkölcsöket, hogy sok fiatal alig rendelkezzen önuralommal és szilárd elvekkel.

Szorgalmas életében nem voltak tétlen pillanatok, amelyek kihívják a kísértést. Nem voltak céltalan órák sem, amelyek alatt rossz társaságba keveredhetett volna. Amennyire csak lehetséges volt, bezárta az ajtót a kísértő előtt. Sem nyereség, sem élvezet, dicséret vagy bírálat sem vehette rá, hogy helytelenül cselekedjen…

Nem volt hajlandó tökéletlen munkát végezni, sőt szerszámait is ennek megfelelően kezelte. Tökéletes volt munkásként is, mint ahogy mindenben tökéletes volt a jelleme. Saját példájával tanította, hogy a szorgalom kötelességünk, munkánkat pontosan és alaposan kell végeznünk, és az ilyen munkát meg is becsülik. A munka hasznossá teszi a kezeket, megtanítja a fiatalokat, hogy hordozzák az élet terheinek rájuk eső részét, fizikai erőt ad, és fejleszti a képességeket... Isten áldásul szánta a munkát, és csak a szorgalmas munkás találja meg az élet valódi dicsőségét és örömét. 


Reggeli dicséret: A legtitkosabb ajándék

"Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el"
-János 6,37

Legtöbbször, amikor ezeket a szavakat hallom idézni, általában egy szép beszéd következik Jézus Krisztusról, az Ő elfogadó szeretetéről- és ez így van rendjén. A legtöbben megemlítik a tékozló fiú történetét, ami tökéletesen példázza, hogy az Úr még bűnös állapotunkban, minden feltétel nélkül elfogad minket. Sőt,kezdetektől fogva visszavár, azóta, hogy az ember letévedt a helyes útról. Ő nem küld el senkit, aki Hozzá megy. Nem mond nemet annak, aki Hozzá kiált. Most azonban azt szeretném, ha egy kicsit valami másra is figyelnénk. Arra, hogy mi vagyunk az Atya ajándékai Jézus Krisztus számára és arra, hogy Ő minket, mint ajándékokat, nem utasít el.

Amikor meg akarod ajándékozni azt, akit a legjobban szeretsz a világon, nincs egyszerű dolgod. Valami különlegeset, valami nagyszerűt, valami igazán értékeset szeretnél adni neki. Semmiképpen sem adnál törött, értéktelen vackot, ugye? Nem adnál valami olyat sem, ami nem működik, ami használt, ami kopott. El tudod képzelni magadról azt, hogy te vagy a legértékesebb ajándék, akit a világmindenség Ura szánt a Fia számára? Ma nagyon sokan szenvednek az alacsony önértékeléstől. Sokan gondolják, hogy csak porszemek ebben a világban, hogy egyáltalán nem számítanak. Amikor azt nézik, hogy mit értek el mások és mit értek el ők maguk, saját teljesítményüket elégtelennek tartják. Vannak fiatalok, akik úgy érzik, hogy az, akibe titkon szerelmesek, sohasem gondolna rájuk mint lehetséges társra. Munkahelyen robotolók ezrei gondolják, hogy sohasem jutnak el odáig, hogy igazán megbecsüljék őket. Az emberiség legnagyobb része azt gondolja magáról, hogy bármikor pótolható, bármiben helyettesíthető. Nem vagyunk jó gyerekek, nem vagyunk kiváló munkaerő, nem vagyunk sikeres celebek, nem vagyunk tehetséges utódok, sem jó szülők! Ha ilyen gondolataid vannak, tudd, hogy ez NEM IGAZ!

TE EGY CSODÁLATOS AJÁNDÉK VAGY KRISZTUS SZÁMÁRA! Te vagy az, akire Ő leginkább vágyik! Számára az jelenti a legnagyobb örömet, ha veled találkozhat! Alig várja az alkalmakat, amikor beszélhet veled! Folyamatosan tervezi a közös jövőtöket! Minden pillanatot előre megálmodott, hogy milyen lesz, amikor majd a szemedbe nézhet! Saját országában, saját házában készíti a helyet, hogy mindent megadhasson neked! Meg akarja osztani veled az idejét, a javait, a tudását, a tapasztalatait, a szeretetét! Még a saját trónját is, mert azt akarja, hogy ott ülj Vele együtt az Atya mellett! Annyira vágyott minderre, hogy kész volt feláldozni önmagát is érte!

Te egy csodálatos, titkos ajándék vagy Jézus számára! Olyan ajándék, mint az a kiskutya, aki utoljára talál gazdára. Sokan elkerülik, rá se néznek. Mások megvetik, sőt, haraggal szólnak hozzá, vagy csak rendre utasítják. Az emberi bánásmódból Isten gyermekeinek sokszor csak a legrosszabb jut. De ők nem látják a szívedet. Nem látják, hogy az Atya már elkezdte a munkát benned. Nem tudják, hogy a Szentlélek elültette Isten Igéjét a szívedben és az kihajtott. Nem ismerik a gondolataidat, a vágyaidat, amik Jézus felé terelnek. De a mi drága Megváltónk igen. Ő tudja, Ő látja, Ő ismeri és azt mondja: Gyere bátran! Én semmiképpen nem küldlek el.

Bejegyezte: Restás László

Joyce Meyer-Isten áramlatával sodródj

Nem számít, hányszor buktál el, vagy hogy milyen gyenge vagy, Isten egy csodálatos bizonyosságot ad neked Pál apostol szavain keresztül:

,,Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak,sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.,,
 Róma 8,38-39-

A választás a tiéd.

Sodródhatsz lefelé a folyón, a kisebb ellenállást választva, hagyva, hogy az áramlatok arra vigyenek, amerre akarnak. Vagy dönthetsz úgy, hogy Isten áramlatával sodródsz. Erre mondjuk, hogy Szellemben járunk, vagy más szóval Krisztus elméje szerint élünk
Néha mondanunk is kell magunknak, hogy „Isten szeret engem. Isten szeret engem, mert Ő teremtett.” Isten nem teremt szemetet, ez pedig azt jelenti, hogy minden, amit teremtett – téged is beleértve – jó. 
Ha Isten szeretetére összpontosítasz, akkor nem fogsz tévútra vetődni.

Ez az üzenet tehát: 
Semmi sem választhat el téged Isten szeretetétől. Minél többet elmélkedsz Isten irántad való szeretetéről, annál könnyebben fogsz sodródni az Ő szeretetében.
Istenem, olyan közel akarok lenni Hozzád, amennyire csak lehetséges. Segíts, hogy egészséges, pozitív gondolataim legyenek.
Emlékeztess, hogy szeretsz – teljes és tökéletes szeretettel – és segíts, hogy a Te áramlatoddal sodródjak. 

Jézus nevében. Ámen


"Soha ne hagyd, hogy a félelem meggátoljon téged! Isten nem a félelem szellemét adta nekünk! 

Te a Kiraly gyermeke vagy, ismerd meg a Bibliából, hogy milyen tekintélyt és szabadságot adott neked az Úr, és járj ebben a szabadságban!"

"Hiszed e, hogy akármilyenek is jelenlegi körülményeid, van remény a változásra? 

Azt tapasztaltam, hogy a reménykedő emberek a világon a legboldogabbak közé tartoznak. 

A remény hatalmas erő!"


"Isten A szeretet. Semmit nem tudsz tenni azért, hogy jobban szeressen téged mint most ebben a pillanatban, mert már most tökéletesen szeretve vagy, és semmit nem tudsz tenni azért, hogy kevésbé szeressen. 

Az Ő szeretete nem tőlünk függ, hanem Önmagától, és Ő Maga A szeretet!"


Zsoltárok könyve 5. rész 12-13.vers


1. Az éneklőmesternek a nehilótra, Dávid zsoltára. 
2. Uram, figyelmezz szavaimra; értsd meg az én sóhajtásomat! 
3. Ügyelj az én kiáltásom szavára, én Királyom és én Istenem; mert én hozzád imádkozom! 
4. Uram, jó reggel hallgasd meg az én szómat; jó reggel készülök hozzád és vigyázok. 
5. Mert nem olyan Isten vagy te, a ki hamisságban gyönyörködnél; nem lakhatik tenálad gonosz. 
6. Nem állhatnak meg szemeid előtt a kevélyek, gyűlölsz te minden bűnt cselekedőt. 
7. Elveszted, a kik hazugságot szólnak; a vérszopó és álnok embert útálja az Úr. 
8. Én pedig a te kegyelmed sokaságából házadba mehetek; leborulok szent templomodban a te félelmedben. 
9. Uram, vezess engem a te igazságodban az én ellenségeim miatt; egyengesd előttem a te utadat! 
10. Mert nincsen az ő szájokban egyenesség, belsejök csupa romlottság; nyitott sír az ő torkuk, nyelvökkel hizelkednek. 
11. Kárhoztasd őket, oh Isten; essenek el saját tanácsaik által; taszítsd el őket vétkeik sokasága miatt, mert fellázadtak ellened. 
12. És majd örülnek mindnyájan, a kik bíznak benned; mindörökké vigadjanak, és te megoltalmazod őket, és örvendeznek te benned, a kik szeretik a te nevedet. 
13. Mert te, Uram, megáldod az igazat, körülveszed a te jóvoltoddal, mint egy paizszsal

2017. szeptember 15., péntek

Örömteli mindennapok: Élvezd a békességet

„Ezt azért mondom nektek, hogy teljes békességetek és bizalmatok legyen bennem. Ezen a világon próbatételek, nehéz időszakok és szenvedések várnak rátok, de legyetek bátrak: én már legyőztem a világot.” János 16:33


A békesség az egyik legnagyobb áldás, amit Isten nekünk adott. Naponta hálásak lehetünk érte. Csak áhítozni egy békességgel teli életre nem elegendő. Törekednünk kell a békességre Istennel, magunkkal és a körülöttünk élőkkel.
Ő már megadta a békességet, de nekem kell azt választanom. Jézus azt mondta:
„Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek” (János 14:27).
Jézus már gondoskodott a békességedről.
Dönts úgy, hogy ebben a békességben fogsz járni.

Hálaadó ima:
Atyám, köszönöm, hogy mindent biztosítottál számomra, hogy békességben élhessek. Úgy döntök, hogy ezt a békességet fogom keresni és nyugton maradok, mert tudom, hogy Te nagyobb vagy minden nehézségnél, nyomorúságnál, amin keresztülmegyek. Te vagy minden, amire szükségem van. Te vagy a békességem.


Derek Prince: Gyönyörködjél az Úrban és megadja szíved kérését!



Figyeljük meg az első szót: „gyönyörködjél”. Egyszer hallottam valakit, aki ezt kérdezte: „Örömödet leled a vallásodban, vagy csak elviseled?”

Az emberek többségének a vallás valami elviselendő, egyfajta fájdalmas kötelesség. Azonban Isten nem akarja, hogy ilyen tapasztalatunk legyen vele kapcsolatban. A Westminster Hitvallás, a Presbiteriánus Egyház alapvető tantételeinek nyilatkozata kimondja: „Az ember legfőbb kötelessége Istent dicsőíteni, és örökké örvendezni neki.”

Gondoltál már valaha arra, hogy örvendezz Istennek?

"Gyönyörködjél az Úrban, és megadja Néked szíved kéréseit." (Zsolt 37:4)

Isten azt mondja: „Gyönyörködjél bennem, és én megadom neked a szíved vágyait.” Ez nem egyszerűen azt jelenti, hogy Isten mindent megtesz nekünk, amit csak kívánunk vagy gondolunk. A mi saját testi, romlott természetünk vágyai gyakran ferdék, eltorzultak.

Ha Isten azon lenne, hogy kielégítse a vágyakat, a végeredmény több kárt okozna nekünk, mint hasznot. Régi vágyaink helyébe azonban Isten új vágyakat ígér, Isteni vágyakat, hasznos vágyakat – az Ő saját vágyait. Ki is elégíti ezeket, hiszen Ő maga adta nekünk őket.

De először – mondja Dávid – meg kell tanulnunk gyönyörködni az Úrban. Ez azt jelenti, hogy az Úrral való személyes kapcsolat lesz a legfontosabb az életünkben. Elsőbbséget kap minden más kapcsolattal és a megelégedés minden más formájával szemben. Nem lehetnek hátsó gondolataink. Istenhez önmagáért kötődünk, nem azért, amit remélünk, hogy megkapunk Tőle.

És akkor következik a paradoxon: ez a kizárólag Istenre irányuló kapcsolat megnyitja a megelégedés birodalmába vezető utat, amit másképp sohasem látnánk meg, és még kevésbé élvezhetnénk.

A hit megvallása:
Gyönyörűségemet lelem az Úrban, és nem keresem rajta kívül a megelégedésnek más forrását.

Forrás: Derek Prince (Dallamok Dávid hárfáján)

KENNETH COPELAND- Győzd le az óriásodat!

,,Kicsoda ez a körülmetéletlen filiszteus, hogy gyalázattal illeti az élő Istennek seregét?,, – 1Sámuel 17: 26.

Talán éppen egy óriással nézel szembe. Lehet ez az óriás egy betegség, kudarc, anyagi szükség, vagy valamilyen más probléma. De ne ijedj meg tőle!

Van egy titkos fegyvered. Ez a fegyver annak idején egy pásztorfiút győztessé tett medve, oroszlán és egy óriás felett. Ez a fegyver a Mindenható Istennel kötött vérszövetség.

Dávid idejében a körülmetélkedés volt ennek a szövetségnek a jele. Ezért amikor Dávid körülmetéletlennek nevezte Góliátot, voltaképpen azt mondta: Lehet, hogy ez egy óriás, lehet, hogy erős, de nincs szövetsége Istennel, és ezért meg tudom ölni. Neked is van szövetséged. De a tiéd jobb! Az a szövetség, ami Dávidnak volt, bőséges áldást ígért azoknak, akik megtartották, de átkot ígért azoknak, akik megtörték. A tiéd nem ilyen.

Neked egy új szövetséged van, amit Jézus szerzett a saját vérével. Nem a te képességeidtől függ, hanem Jézustól és attól, amit megtett. És Ő már mindent megtett! A te dolgod annyi, hogy elhiszed, és elfogadod ezt. 

Most olvasd el az 5Mózes 28: 16-68-ot. Ezektől az átkoktól Jézus megszabadított. Mondjuk, ez egy lista az óriásokról, akiket Jézus megölt érted. Minden ördögi dolog benne van, amit a sátán bármikor is bevethetne ellened.

Olvasd el, és örvendezz. Isten meggyógyított, és megszabadított ezektől!


Ne ijesszen meg egy óriás sem. A Mindenható Istennel vagy vérszövetségben. Nincs olyan körülmetéletlen körülmény a föld színén, ami elvehetné tőled a győzelmedet.

Igei olvasmány: Galata 3: 13 - 29

Jelenések könyve: A három utolsó pecsét

Jelenések 6:9-17.

Biztosan izgulsz már, hogy mit jelenthetnek a következő pecsétek. Az látszik, hogy időben egyre közelebb jutnak hozzánk.

Az ötödik pecsét felnyitásakor nem ló és lovas jött elő, hanem a mártírok vére kiáltott Istenhez, hogy tegyen igazságot. Ez a jelenet azt a kort hozza elénk, amikor a reformáció kezdetén nagyon sok kereszténynek mártírként kellett meghalnia hitéért.

A hatodik pecsét az égi jelenségekre irányítja a figyelmünket. Beszél egy nagy földrengésről, majd arról, hogy a nap és a hold is elsötétedik, utána a csillaghullásról, végül az ég felgöngyölítéséről szól a prófécia.

A négy esemény közül három már bekövetkezett. A lisszaboni földrengés 1755. november 1-én. Ez volt az addigi idők legnagyobb földrengése, amilyent azelőtt még sehol nem észleltek. Az észak-amerikai sötét nap 1780. május 19-én volt. A rendkívüli esemény mindenkit megdöbbentett. Reggel felkelt a Nap, de 9 óra körül szinte tapintható sötétség ereszkedett le, ami egészen estig tartott. A Nap réz-színű volt. Félelmetes látvány! A csillaghullás 1832. november 12-ről 13-ra virradó éjszaka volt. Olyan sűrűn hullottak a meteorok, mint a záporeső. Ezek a jelenségek az istenfélő emberek figyelmét a Bibliára irányították. Ők Isten segítségével felismerték, hogy Jézus eljövetelének jelei ezek a jelenségek. Sok-sok ezer ember kezdte várni Jézus eljövetelét, és minden nap ezrek csatlakoznak ma is hozzájuk.

Nemsokára eljön Jézus, amit a hetedik pecsét mutatott be. Csend lesz a mennyben, amíg Jézus és angyalai eljönnek Isten gyermekeiért a földre. 
Lehet, hogy most egy kis félelmet érzel, vajon mi következik ezután? Azonban nem kell félned, mert Jézus szeret.

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott egy kis történet. Kísérleti laborban dolgoztam vegyésztechnikusként. Volt egy nagyon precíz, mondhatni, kemény főnököm, aki megkövetelte a rendet, fegyelmet tartott. Egy hétig szabadságon volt. Ezalatt munkatársaimmal végigvittünk egy kísérletet, olyant, amit még eddig nem végeztünk el főnökünk jelenléte nélkül. Mindannyian izgatottan vártuk a hétfőt, amikor megérkezett. Mondanom sem kell, milyen jó érzés volt elismerő szavait hallgatni.

Ez egy gyenge példa ahhoz, amit Isten tartogat övéinek, amikor azt mondja:
Gyertek Atyám áldott gyermekei, örököljétek azt az országot, amit számotokra készítettem a világ megalapítása előtt!

Légy bátor, nem kell félned, Isten szeret téged!

Gyűrűs Panni-

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Semmi rossz hírtől nem fél.” -(Zsoltárok 112,7)


Keresztyén ne félj, és ne rettenj meg annyira a homályos kilátástól, a fenyegető veszedelemtől és a gyászos hírtől, mert ha annyira elrémítetted magad, mi előnyöd van mások felett? 

Neked van Istened. Más népnek nincs Istene, kihez menekülhetne. Soha sem tapasztalták magukon az Ő hűséget, mint te. Tehát ne csodálkozz, ha leveri Őket búbánat és meggörnyednek a fájdalom miatt. De te más Lélek gyermekének vallod magad, újjászülettél az élő reménységre, szíved a mennyben él és a földiekhez semmi köze. Ha most téged mások szomorúnak látnak, mint a hozzájuk hasonlókat, mi haszna van ama kegyelemnek, amelyet bírsz? Hol marad új természeted magasztalt nagysága? 

Továbbá, ha nyugtalansággal vagy telve, mint mások, kétség nélkül ugyanabba a bűnbe fogsz jutni, mint amelybe mások szoktak esni a próbáltatások és szenvedések idején. Ha rossz napok lepik meg az istenteleneket, zúgolódnak Isten ellen. Fellázadnak ellene és azt gondolják, hogy Isten keményen bánik velük. Te is hosszúra akarod ingerelni az Urat, mint ők? 

A meg nem tért emberek igen gyakran helytelen eszközökhöz folyamodnak, hogy a megpróbáltatást elkerüljék. Te is úgy teszel egész biztosan, ha a rád nehezedett nyomor uralja szellemedet. Bízz az Úrban és várd Őt türelemmel! Legbölcsebb kisegítő eszközöd az, ha úgy teszel, mint Mózes a Vörös tengernél: „Ne félj, légy veszteg és nézd az Úrnak szabadítását, melyet ma cselekszik veled”. 

Mert ha neki adod magad a félelemnek, mihelyt rossz híreket hallasz, mindjárt nem vagy képes a szerencsétlenséget azzal a nyugodt megadással fogadni, mely megedz a kötelesség teljesítésére és a kellemetlenségek között is fenntart. Miként dicsőíted meg Istent, ha elragad a félelem? A szentek gyakran énekkel dicsérték Istent a lángok közül. Azonban a te kételkedésed és gyötrődésed, jajgatásod és panaszod, mintha nem nyernél segítséget, megdicsőítheti-e a Magasságost? 

Légy hát bátor, bízd magad erős bizalommal szövetséges Istenedre: „Legyen bátor a te szíved és ne féljen”.

REINHARD BONNKE

Az összes világvallás azt vallja, hogy az embereknek valamilyen módon fizetniük kell a bűneikért. 

Vannak, akik vezekléssel próbálkoznak, mások, tíz- és százmilliók, úgy gondolják, hogy a reinkarnáción keresztül valamelyik jövőbeni életükben fognak szenvedni a bűneikért. 

A legtöbben úgy gondolják, hogy az életük cselekedeteiről az ítélet napján egy könyörtelen Bíró fog ítéletet mondani, míg mások a megtisztító szenvedést egy köztes helyen, a purgatórium tüzében képzelik el. 

A keresztény evangélium egészen mást mond! 

Azt hirdeti: JÉZUS KIFIZETTE A BÜNTETÉST MINDENKIÉRT. 

Ez az evangélium semmivel össze nem hasonlítható dicsősége, azé az evangéliumé, amelyet Péter és Pál hirdetett. 

Ezt az üzenetet vitték el a bűnnel megterhelt világba (ApCsel 13,38). 

Ha Jézus vére megtisztít minket minden bűntől, ha ő kifizette az árat, amint a Szentírás félreérthetetlenül kijelenti, akkor mi szükségünk lenne nekünk azt újra kifizetni, vagy azokért a bűnökért újra szenvedni, amikért Krisztus már szenvedett? Talán nem elégséges, amit Ő tett? Ó, dicsőség legyen Istennek, bőségesen elegendő!

Legyetek áldottak!

REINHARD BONNKE

Péter Apostol I. levele 3. rész 12.vers


1. Hasonlóképen az asszonyok engedelmeskedjenek az ő férjöknek, hogy ha némelyek nem engedelmeskednének is az ígének, feleségük magaviselete által íge nélkül is megnyeressenek;
2. Szemlélvén a ti félelemben való feddhetetlen életeteket.
3. A kiknek ékessége ne legyen külső, hajuknak fonogatásából és aranynak felrakásából vagy öltözékek felvevéséből való;
4. Hanem a szívnek elrejtett embere, a szelíd és csendes lélek romolhatatlanságával, a mi igen becses az Isten előtt.
5. Mert így ékesítették magokat hajdan ama szent asszonyok is, a kik Istenben reménykedtek, engedelmeskedvén az ő férjöknek.
6. Miként Sára engedelmeskedett Ábrahámnak, urának nevezvén őt, a kinek gyermekei lettetek, ha jót cselekesztek, és semmi félelemtől nem rettegtek.
7. A férfiak hasonlóképen, együtt lakjanak értelmes módon feleségükkel,az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek, tisztességet tévén, mint a kik örökös társaik az élet kegyelmében; hogy a ti imádságaitok meg ne hiúsuljanak.
8. Végezetre mindnyájan legyetek egyértelműek, rokonérzelműek, atyafiszeretők, irgalmasak, kegyesek:
9. Nem fizetvén gonoszszal a gonoszért, avagy szidalommal a szidalomért; sőt ellenkezőleg áldást mondván, tudva, hogy arra hivattatok el, hogy áldást örököljetek,
10. Mert a ki akarja az életet szeretni, jó napokat látni, tiltsa meg nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot:
11. Forduljon el a gonosztól, és cselekedjék jót; keresse a békességet, és kövesse azt.
12. Mert az Úr szemei az igazakon vannak, és az ő fülei azoknak könyörgésein; az Úr orczája pedig a gonoszt cselekvőkön.
13. És kicsoda az, a ki bántalmaz titeket, ha a jónak követői lesztek?
14. De ha szenvedtek is az igazságért, boldogok vagytok, azoktól való félelemből pedig ne féljetek, se zavarba ne essetek;
15. Az Úr Istent pedig szenteljétek meg a ti szívetekben. Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, a ki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel:
16. Jó lelkiismeretetek lévén; hogy a miben rágalmaznak titeket, mint gonosztevőket, megszégyenüljenek a kik gyalázzák a ti Krisztusban való jó élteteket.
17. Mert jobb ha jót cselekedve szenvedtek, ha így akarja az Isten akarata, hogynem gonoszt cselekedve.
18. Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, mint igaz a nem igazakért, hogy minket Istenhez vezéreljen; megölettetvén ugyan test szerint, de megeleveníttetvén lélek szerint;
19. A melyben elmenvén, a tömlöczben lévő lelkeknek is prédikált,
20. A melyek engedetlenek voltak egykor, mikor egyszer várt az Isten béketűrése a Noé napjaiban, a bárka készítésekor, a melyben kevés, azaz nyolcz lélek tartatott meg víz által;
21. A mi minket is megtart most képmás gyanánt, mint keresztség, a mi nem a test szenyjének lemosása, hanem jó lelkiismeret keresése Isten iránt, a Jézus Krisztus feltámadása által;
22. A ki Istennek jobbján van, felmenvén a mennybe; a kinek alávettettek az angyalok, hatalmasságok és erők.

2017. szeptember 14., csütörtök

Csendes percek Istennel: A legjobb haditerv

„Amikor Józsué Jerikó közelében tartózkodott, fölemelte szemét és látott egy embert: előtte állt, s kivont kard volt a kezében. Józsué odament hozzá és megkérdezte tőle: ’Hozzánk tartozol vagy ellenségeinkhez?’” Józs 5,13

Mind voltunk már ilyen helyzetben. Ott állunk az elénk tornyosuló nehézségek mozdulatlan fala előtt, s elkerülhetetlen vereségről suttog a fülünkbe a félelem.
Ezért is vagyok annyira hálás Isten igéjének. A Biblia lapjain újra meg újra elénk kerülnek történetek emberekről, akiknek példája segíthet küzdelmeinkben. Akik tudják, mit jelent Az Úrra tekinteni, és Rá bízni magunkat.

Például Józsué. Ha volt valaha kétségbeejtő helyzet, az övé az volt Jerikó falai előtt.
Egyrészt bevehetetlennek látszottak a falak, másrészt Izrael seregének nem voltak megfelelő fegyverei egy ilyen erődítménnyel védett város bevételéhez. Nyilakkal és lándzsákkal nem lehet bezúzni a falakat. Az ehhez szükséges faltörő kosok, katapultok nem szerepeltek arzenáljukban.
De már nem fordulhattak vissza, túl messzire mentek. A nép pedig arra számított, hogy Józsué bevezeti őket az Isten ígérte földre.

E hatalmas nyomás alatt állt Józsué, mikor megjelent előtte egy férfi kivont karddal. A szövegből kiderül, hogy nem egyszerű emberről van szó, ő az Úr seregének parancsnoka. Isten jelenléte emberi formában. Nem mindennapi jelenet. Hihetetlen találkozás.
Látva, hogy a férfi harcra készen áll, Józsué megkérdezi: „Hozzánk tartozol, vagy ellenségeinkhez?” (Józs 5,13b).

A nyílt kérdésben, mely bepillantást enged Józsué gondolatvilágába, tétovázást érzünk, mintha megerősítést szeretne. Nagyon őszinte a kérdés, és kiérzem belőle, hogy Józsuéból hiányzik a teljes önbizalom és bizonyosság. Különben nem tette volna fel ezt a kérdést.

Azt várnánk, hogy Isten jelenléte megnyugtatja Józsuét, és valami ilyesmit válaszol: „Veletek vagyok, Józsué, a ti oldalatokon állok!”

De nem ez történik.

A kérdésre, hogy „Hozzánk tartozol, vagy ellenségeinkhez?”, Isten jelenlétének válasza: „Egyikhez sem, én az Úr seregének vagyok a vezére, most érkeztem…” (Józs 5,14a). Józsué hódolattal és alázattal földre borult előtte, majd megkérdezte, milyen üzenetet küldött az Úr az ő szolgájának (Józs 5,14b).

Vajon milyen üzenetre számít? Talán stratégiai és taktikai tanácsokra. De részletes haditerv helyett az üzenet imádásra szólítja fel Józsuét: vesse le saruit, mert a föld, ahol áll, szent hely (Józs 5,15).
Felhívja ez a mondat Józsuét, hogy dicsőítse Azt, aki elég hatalmas ahhoz, hogy eldöntse a közelgő csata kimenetelét, és szereti annyira, hogy elcsitítsa a Józsué lelkében kavargó kételyt, félelmet, bizonytalanságot.

Míg nézem, ahogy Józsué leveszi saruját, rájövök, nekem mi a feladatom az elém tornyosuló nehézségek fala előtt: kevesebb aggódás, több dicsőítés…

Mikor kétségbeesetten lesem, hogy Isten közölje a részleteket…
Mikor arra vágyok, hogy bár egy aprócska bepillantást engedne a terveibe…
Mikor elbizonytalanodom, hogy vajon velem van-e, vagy ellenem…

Álljak meg, emeljem fel a tekintetemet Rá, aki félelmeimben is találkozni akar velem, és dicsőítsem Őt. Az imádás nemcsak arra való, hogy Őt dicsőítse, hanem hogy engem megváltoztasson.

Talán nem a dicsőítés az első dolog, ami eszünkbe jut, mikor valami ránk nehezedik, pedig valóban nagy ereje van: reszkető szívünket, remegő térdünket emlékezteti Isten hatalmára, szeretetére, mindenhatóságára. Egyszerre megnyugtat és megerősít – tökéletesen felkészíti elménket és lelkünket az előttünk álló küzdelemre, bármi legyen az.

Nem tudom, milyen „falak” előtt állsz életednek ebben a szakaszában, barátnőm. Nem tudom, mennyire látszanak bevehetetlennek. De tudom, mi a tökéletes haditerv mindnyájunk számára.
Kevesebb aggódás. Több imádás. És bízzunk benne, hogy Isten győzelemre vezet.

Mennyei Atyám! Köszönöm, hogy emlékeztetsz, hogy legjobban úgy tudom felkészíteni szívemet és elmémet a harcra, ha egyszerűen, alázatosan eléd borulok, és imádlak Téged. Ezért most leteszem lábaidhoz félelmeimet, és dicsőítve tárom ki kezemet Feléd. Te méltó vagy a bizalmamra. Méltó vagy imádásomra. Ma is és minden áldott nap. Jézus nevében, Ámen.

Forrás: Lysa TerKeurst: The Best Battle Plan, Encouragement for today, 2017. 09. 07.,
www.proverbs31.org, kép: pinterest, fordítás:eszmelkedesek.blogspot

Joyce Meyer-Különleges, egyedi és jó értelemben más

Különleges, egyedi és jó értelemben más – a Biblia ezekkel a szavakkal jellemez téged.



Ebből is láthatod, hogy Isten nem úgy teremtett, hogy úgy nézz ki, vagy azt tedd, amit mások. Nem kell a világhoz igazodnod azáltal, hogy azt teszed, amit mindenki más. Tulajdonképpen, pont az ellenkezője az igaz. Hogy azzá lehess, akinek Isten elhívott, sokszor bátorság szükségeltetik. De Maga Isten akar neked bátorságot adni.  Nem arra hívott el, hogy emberek tetszését keresd. Nem arra teremtett, hogy elvegyülj a tömegben.
Nem, Isten valami nagyobbra hívott el! Sok hívő számára a "más" egy ijesztő szónak tűnik. Amikor meghallják, azt hiszik, hogy lemaradnak valamiről, amit mindenki más megtapasztal. Azonban, ha arról van szó, hogy keresztényként éljünk egy bukott világban, akkor a "másság" igenis jó dolog. A világ romlott és diszfunkcionális, - de te más vagy! A világ sötét és depresszió, - de te más vagy! A világ tele van félelemmel és frusztrációval, - de te más vagy!
Mivel Isten veled van és érted van, a világosságod ragyog a világban. Reményt tudsz adni a reménytelennek. 

Isten Krisztusban arra teremtett, arra hívott el és mindennel felruházott ahhoz, hogy Isten szerinti életet tudj élni egy istentelen világban. János apostol írta, hogy mivel Istentől vagy, már legyőzted a világ dolgait, amiket az ördög ellened akar fordítani.
És íme, itt a magyarázat, hogy miért:
 "Mert nagyobb az, Aki bennetek van, mint az, aki a világban van." (János 4,4)

 Nem kell a világ szerint élned, és nem kell félned azoktól a dolgoktól, amik körülötted történnek a világban, mert Isten nagyobb!
Az Ő gyógyítása nagyobb, mint a betegség. Az Ő békessége nagyobb, mint a félelem. Az Ő gondoskodása nagyobb, mint a te szükséged. Az Ő kegyelme nagyobb, mint a bűn. 

Különleges, egyedi és jó értelemben más – ez vagy Krisztusban! Ámen!

Forrás: áhitatok.hu

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak-GYÓGYULÁS

„Akarom, tisztulj meg.” -(Márk 1, 41)


Ősi sötétség borította kezdetben a földet, mikor elhangzott a Mindenható szava: „Legyen világosság!” és lett világosság.

Az Úr Jézus szava sem kevésbé hatalmas és felséges, mint a hatalmas Istenség amaz ősrégi szava. A teremtéshez hasonlóan a megváltásnak is megvan a korlátlan hatalom erős igéje. 
Jézus szól és úgy lesz

A bélpoklosság nem tágított semmiféle gyógyszertől, de az Úr „akarom” szavára azonnal elröppent. Ez betegségnél nem volt semmiféle jel arra nézve, hogy a felgyógyulást remélni lehetett volna. A természet semmivel sem járult hozzá annak gyógyulásához, hanem a Megváltó egyetlen szava eszközölte a gyógyulást, még pedig azonnal és tartósan. 
A bűnös még sokkal nyomorultabb állapotban van, mint a bélpoklos. De csak tegyen úgy, mint az tett. Menjen Jézushoz, kérve Őt és „az Ő lábainál leborulván”. 
Használja azt a kicsiny hitet, amivel bír, ha nem is juthatna tovább e szavaknál: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem”. S akkor nem kell attól tartani, hogy könyörgése nem fog meghallgattatni. Az Úr Jézus mindenkit meggyógyít, aki Hozzá jön. Ő senkit sem vet ki

Ha e mai igével kapcsolatos elbeszélést olvassuk, alázatos megfigyelésünkre érdemes az, hogy az Úr Jézus a bélpoklost megérintette. Ez a tisztátalan megrontotta a törvény intézkedéseit, mivel házba ment. De az Úr Jézusnak esze ágában sem volt Őt azért megdorgálni, hanem maga is megrontotta a törvényt, hogy rajta segítsen. Helyzetet cserélt a bélpoklossal, mert mialatt azt megtisztította, magát annak megérintése által lévitailag tisztátalanná tette. 

S éppen így az Úr Jézus, ki bűntelen volt, bűnné lett miértünk, hogy mi legyünk Isten igazsága Ő benne. Óh, bár mindegyik szegény bűnös Jézushoz jönne és hinne helyettesítő művének erejében! Úgy azonnal érezné magán kegyelmes érintésének hatását. 
Ugyanaz a kéz, mely a kenyereket megszaporította, a süllyedő Pétert megtartotta, a mélyen megszomorodott szenteket fölbátorítja, a hívőket megkoronázza. Ugyanaz kéz megérint minden süllyedő bűnöst is és egyetlenegy szempillantás alatt megtisztítja azt. 
Jézus szeretete az üdv forrása. Ő szeret, édesget és üdít bennünket, megérint, hogy éljünk.

Csendes percek: ISTENBEN BÍZNI

,,Fiam, ne felejtsd el tanításomat, és parancsaimat őrizze meg szíved,
mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked!
A szeretet és hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára!
Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél.
Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!
Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.
Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féljed az URat, és kerüld a rosszat!
Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak.,,
 Péld 3,1-8.

Édesapám egy másik államban volt lelkipásztor, és teljes életét a hivatásának szentelte. Inzulinos cukorbeteg volt. Egyik nap a nála tett látogatásomat követően azért fohászkodtam, hogy Isten ne hagyja őt egyedül meghalni. Három héttel később, egy vasárnap délelőtt telefonhívást kaptam, hogy holtan találták a lelkészi irodában. Fájdalmat és haragot éreztem, hogy magányosan halt meg. Mérges voltam a Jóistenre is, mert nem hallgatta meg az imádságomat. Sírva fakadtam.
Azután a fenti versek jutottak eszembe. Bár még mindig éreztem haragot, vigasztalást kerestem az imádságban és bibliaolvasásban. Olvasás közben Istenhez kiáltottam, és sokszor Bibliával a kezemben aludtam el. Nem sokkal a temetést követően újra kezdtem érezni Isten békességét.
Istenben bízni azt jelenti, hogy a történések ellenére is hiszünk, mert az ő igéje igaz, és mi engedelmeskedni akarunk annak. Bármit is élünk át, egy szerettünk elvesztését, vagy problémákat a munkahelyünkön, családunkban, vagy kapcsolatainkban, Istenben mindig bízhatunk.

Imádság: Istenünk, segíts nekünk tebenned hinni és mindig engedelmeskedni a te igédnek. A körülményeinktől függetlenül segíts bízni szeretetedben és hűségedben! Ámen.

Amikor minden sivárnak tűnik, gondoljunk arra, hogy Isten mindent jobban lát.
Yolando S. Cooksey (Kalifornia, USA)

IMÁDKOZZUNK A LELKIPÁSZTOROKÉRT!

Példabeszédek 3. rész .vers


Bibliafordítások:
http://www.immanuel.hu/biblia/biblia.php?konyv=20&fejezet=3&o1=1&o2=2&o3=3

1. Fiam! az én tanításomról el ne felejtkezzél, és az én parancsolatimat megőrizze a te elméd;
2. Mert napoknak hosszú voltát, és sok esztendős életet, és békességet hoznak néked bőven.
3. Az irgalmasság és igazság ne hagyjanak el téged: kösd azokat a te nyakadra, írd be azokat a te szívednek táblájára;
4. Így nyersz kedvességet és jó értelmet Istennek és embernek szemei előtt.
5. Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál.
6. Minden te útaidban megismered őt; akkor ő igazgatja a te útaidat.
7. Ne légy bölcs a te magad ítélete szerint; féld az Urat, és távozzál el a gonosztól.
8. Egészség lesz ez a te testednek, és megújulás a te csontaidnak.
9. Tiszteld az Urat a te marhádból, a te egész jövedelmed zsengéjéből.
10. Eképen megtelnek a te csűreid elégséggel, és musttal áradnak el sajtód válúi.
11. Az Úrnak fenyítését fiam, ne útáld meg, se meg ne únd az ő dorgálását.
12. Mert a kit szeret az Úr, megdorgálja, és pedig mint az atya az ő fiát, a kit kedvel.
13. Boldog ember, a ki megnyerte a bölcseséget, és az ember, a ki értelmet szerez.
14. Mert jobb ennek megszerzése az ezüstnek megszerzésénél, és a kiásott aranynál ennek jövedelme.
15. Drágább a fényes kárbunkulusoknál, és minden te gyönyörűségeid nem hasonlíthatók hozzá.
16. Napoknak hosszúsága van jobbjában, baljában gazdagság és tisztesség.
17. Az ő útai gyönyörűséges útak, és minden ösvényei: békesség.
18. Életnek fája ez azoknak, a kik megragadják, és a kik megtartják boldogok!
19. Az Úr bölcseséggel fundálta a földet, erősítette az eget értelemmel.
20. Az ő tudománya által fakadtak ki a mélységből a vizek, és a felhők csepegnek harmatot,
21. Fiam, ne távozzanak el a te szemeidtől, őrizd meg az igaz bölcseséget, és a meggondolást!
22. És lesznek ezek élet a te lelkednek, és kedvesség a te nyakadnak.
23. Akkor bátorsággal járod a te útadat, és a te lábadat meg nem ütöd.
24. Mikor lefekszel, nem rettegsz; hanem lefekszel és gyönyörűséges lesz a te álmod.
25. Ne félj a hirtelen való félelemtől, és a gonoszok pusztításától, ha eljő;
26. Mert az Úr lesz a te bizodalmad és megőrzi a te lábadat a fogságtól.
27. Ne fogd meg a jótéteményt azoktól, a kiket illet, ha hatalmadban van annak megcselekedése.
28. Ne mondd a te felebarátodnak: menj el, azután térj meg, és holnap adok; holott nálad van, a mit kér.
29. Ne forralj a te felebarátod ellen gonoszt, holott ő együtt ül bátorságosan te veled.
30. Ne háborogj egy emberrel is ok nélkül, ha nem illetett gonoszszal téged.
31. Ne irígykedjél az erőszakos emberre, és néki semmi útát ne válaszd.
32. Mert útálja az Úr az engedetlent; és az igazakkal van az ő titka.
33. Az Úrnak átka van a gonosznak házán; de az igazaknak lakhelyét megáldja.
34. Ha kik csúfolók, ő megcsúfolja azokat; a szelídeknek pedig ád kedvességet.
35. A bölcsek tisztességet örökölnek; a bolondok pedig gyalázatot aratnak.

2017. szeptember 13., szerda

Joel Osteen pasztor uzenete

"Emeljetek fel a Bibliatokat es mondjatok hittel..." - Joel Osteen pasztor uzenete Lakewood Gyulekezet

"Emeljetek fel a Bibliátokat és mondjatok hittel, készen álltok? 

Ez az én Bibliám, az vagyok, aminek mond engem, enyém amiről azt mondja, hogy az enyém, megtudom tenni, amiről azt mondja, hogy meg tudom tenni, ha Isten Igéjét tanítják nekem, bátran megvallom, az elmém éber, a szívem befogadó, meg fogok változni. Befogadom Isten Igejenek romolhatatlan, elpusztíthatatlan örökkévaló magvat. Nem maradok olyan mint eddig, soha, soha, soha nem maradok olyan, mint eddig, Jézus nevében. 

Amen!"


Reggeli dicséret: Készülj a harcra!


"Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében." -Efézus 6,10

Mióta eltörölték a kötelező sorkatonaságot hazánkban feléledt egyfajta nosztalgia iránta a középkorú, katonaviselt férfiak körében. "Azok voltak ám a szép idők!" "Akkor megtanultuk mi is a fegyelem, a rend. Mit is jelent valóban férfinak lenni." - hangzik itt ott. Majd jönnek a vicces vagy komoly sztorik a kemény kiképzésekről, amit a mostani generáció már csak filmekből ismer. Tény és való, a katonai kiképzés célja, hogy képessé tegye az egységeket a lehetséges háborúban arra, hogy feladatukat a legjobban végre tudják hajtani. Ez alatt az idő alatt el kell sajátítaniuk minden szükséges dolgot és komoly fizikai kondícióra, erőnlétre is szert kell tenniük. Mindez pedig folyamatos gyakorlással érhető el, ami komoly próbatételt jelent sokak számára.

Pál szándéka is valami hasonló: fel akarja készíteni hittársait az eljövendő nagy harcra, amit meg kell vívniuk. Számos gyakorlati dologról beszél nekik, mint például az engedelmesség, a tisztelet, a fegyelem és a szolgálat. Majd elmondja nekik, mire van a legnagyobb szükségük, hogy győzhessenek, ami szinte esélytelen, hisz az ellenség emberfeletti hatalommal és erővel bír. Nem másra, mint arra, hogy megerősödjenek és magukhoz vegyék azokat a fegyvereket, amit szövetségesük, Isten ajándékoz nekik. Emberfeletti ellenség legyőzéséhez, mindenek feletti szövetséges. Félelmetes csapások ellen mindent kivédő védelmi felszerelés.

Bejegyezte: Restás László

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Átmenvén a Siralom völgyén, forrássá teszik azt; bizony áldással borítja el korai eső.” 
(Zsoltárok 84,7)


Itt az van elénk adva, hogy az a vigasz, melyben egy valaki részesült, igen gyakran mások részére is hatékonynak mutatkozik. Miképpen a kutakat azok az utazók is használják, akik utóbb jártak arra. Olvasunk valamilyen könyvet, melyből bőven merítünk vigasztalást, mely hasonlít Jonatán méztől csepegő vesszőjéhez. Ah, akkor azt gondolják, ez a testvérünk már előzőleg hozzánk hasonló helyzetben volt, s ezt a kutat nemcsak magának ásta, hanem nekünk is. Némely fenséges „Esti hangok”, „Utazó Zsoltár”, „A Kereszt és Vigasz énekei”, „A sínylődés és diadal ágya”, „Vigasz a szenvedésben” olyan kutak voltak, melyeket valamelyik zarándok magának ásott és mások részére is megmaradt éppen oly üdítőnek. Ezt kiváltképpen észrevesszük a zsoltárokban, például: „Miért hagytad el én lelkem oly igen magadat, és nyugtalankodsz én bennem?” Az utazók gyakran elragadtatással örülnek az emberi léptek nyomainak a sivár pusztaságon, s mi is örömest látjuk a zarándokok nyomait, amikor e siralomvölgyön keresztül utazunk.
A zarándokok kutakat ásnak, de különös, hogy azok nem alulról telnek meg, hanem felülről. Eszközöket használunk, de az áldás felülről származik és nem az eszköztől. Kutat ásunk, de a menny tölti azt meg áldásaival. A ló készen áll a harcra, de a győzelem az Úrtól van. Az eszközök összefüggésben vannak a céllal, azonban azt véghez nem vihetik. Íme, az eső megtölti a tavakat és a kutak megfelelnek rendeltetésüknek, mint víztartályok. A munka nem hiábavaló, de az isteni segítséget nem teszi feleslegessé. „Még a kutakat is megtölti az esővíz”.
A kegyelem összehasonlítható az esővel tisztaságáért, felüdítő és éltető hatásánál fogva, azért mert felülről jön és mivel Isten tetszése szerint adja vagy megvonja. Záporesők üdíthetnek fel titeket, kedves lelkek és tölthetik meg friss vízzel kútjaitokat! Ah, mik még az üdveszközök és üdvszabályok a menny helybenhagyása nélkül! Eső nélkül való felhők és víz nélkül való kútfők. Óh, szeretet Istene, nyisd meg az ég ablakait és áraszd ránk áldásodat.

Reggeli gyöngyszemek: Krisztus teljesen Isten hatalmától függött

GYERMEKNEVELÉS

„Jézus ekkor így válaszolt nekik: Bizony, bizony mondom nektek, a Fiú önmagától semmit sem tehet, ő csak azt teszi, amit Atyjától lát, mert amiket ő tesz, a Fiú is ugyanazt teszi.” (Jn 5:19)



Jézus a tökéletes példakép, a gyermekeknek és fiataloknak pedig az a kötelessége és kiváltsága, hogy követhetik e példaképet. Minden gyermek gondoljon arra, hogy a gyermek Jézus emberi természetet vett magára, bűn testének hasonlatosságában élt, és megkísértetett Sátántól, amint minden gyermek megkísértetik.
Képes volt ellenállni Sátán kísértésének, mert mennyei Atyja isteni hatalmától függött, alárendelte magát akaratának és engedelmeskedett minden parancsolatának. Megtartotta Atyja rendeléseit, parancsolatait és törvényeit. Állandóan Isten tanácsát kereste és engedelmeskedett akaratának.

Minden gyermek kötelessége és kiváltsága Jézus lábnyomába lépni…Az Úr Jézusnak örömet okoz, ha a gyermekek hozzá folyamodnak minden lelki áldásért és a Megváltóhoz viszik küzdelmeiket, megpróbáltatásaikat; Ő tudja, hogyan segítsen a gyermekeken és fiatalokon, mivel maga is gyermek volt és alá volt vetve mindazon megpróbáltatásoknak, csalódásoknak és küzdelmeknek, melyeknek a gyermekek alá vannak vetve. 

Isten ígéretei ugyanolyan mértékben vonatkoznak a gyermekekre és fiatalokra, mint amennyire az érett korúakra. Amikor Isten valamilyen ígéretet ad, a gyermekek és fiatalok foglalják azt könyörgésükbe és kérjék az Úrtól, hogy tegye mindezeket az ígéreteket élő tapasztalattá számukra, ahogyan egyszülött Fia, Jézus számára is tette, amikor emberi szükségleteiben Istenre tekintett és kérte tőle mindazt, amire szüksége volt. 

Minden áldás, melyben az Atya a felnőtt korúakat részesíti, Jézus Krisztus által elérhető minden gyermek és fiatal számára is. (The Youth’s Instructor, August 23, 1894.)


Alávetette magát a szülői tekintélynek




„Aztán velük tartott, visszament Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. Anyja pedig szívében tartotta mindezeket a beszédeket.”(Lk 2:51)

Jézus az Örökkévalónak ajánlotta fel fiúságát…A templomban történt első látogatása új érzéseket ébresztett. A földi kötelezettségeket erre az időre félretette; azonban isteni küldetése és Istennel való egysége tudatában nem utasította el szülei tekintélyét. Kérésükre engedelmes fiúként visszafordult velük és segítségükre volt dolgos életükben. Szívébe rejtette jövőbeni küldetésének titkát, alázatosan várva az időt, hogy nyilvános szolgálata megkezdődjék, mielőtt, bejelentené a világnak, hogy ő a Messiás. Annak felismerése után, hogy ő Isten Fia, még tizennyolc évig alávetette magát a szülői tekintélynek és az egyszerű galileai ácsmunkás hétköznapi életét élte…Harminc éven keresztül úgy élt, hogy elismerte és elfogadta a szülői vezetést…

Még keresztény szülők gyermekeinél is általános dolog, hogy tizenkét éves korukat megelőzően úgy érzik, követhetik saját kívánságaikat. A szülők pedig készségesen elfogadják, hogy gyermekeik vezessék őket, ahelyett, hogy ők irányítanák gyermekeiket…Ennélfogva sok fiatal úgy nő fel, hogy szokásává válik az önzés és a henyélés. Hiúk, büszkék és önfejűek.

Amikor Krisztus türelmes önmegtagadására, minden népszerűséget elutasító egyszerűségére és a mindennapi munkára való alázatos odaszentelődésére tekintünk, láthatjuk, milyen szépséges fény övezte életét. Milyen világosan mutatja élete azt az ösvényt, melyen a gyermekeknek és fiataloknak járniuk kell! …Jézus nem kevésbé volt Isten Fia szerény otthonában és szüleinek való engedelmességében, mint amikor Isten kijelentette örök trónjáról: „Ez az én szeretett Fiam.”

Krisztus élete mindörökre áldást biztosít az olyan életre, mely a szülői tekintélynek való örömteli engedelmességben és szorgos fizikai, szellemi munkával telik. 
(The Youth’s Instructor, September, 1873.)

Napi Ige, Napi Gondolat

,,Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll. És miután ezt a bőrömet megrágják, testem nélkül látom meg az Istent.,, (Jób 19:25-26)


Napi Gondolat:

Ésaiás 54:17 Egy ellened készült fegyver sem lesz jó szerencsés, és minden nyelvet, mely ellened perbe száll, kárhoztatsz: ez az Úr szolgáinak öröksége, és az ő igazságuk, mely tőlem van, így szól az Úr.

A mindennapi harcaidban Nem vagy egyedül! Az ördög folyamatosan azon van hogy elgáncsoljon, ő azt szeretné hogy egy lanyha, eltompult, kiégett keresztény legyél.

Az Igerész szerint Isten világosan kijelenti hogy egyetlen ellened készült fegyver sem lesz jó szerencsés, és minden gáncsoskodó, veled perlekedő embert Ő eltávolít az életedből.

Mindezt azonban csak akkor:
Ha mozdulsz, vívod a hit nemes és szép harcát!
Ha hirdeted a megbékélés Evangéliumát!
Ha taposod a hazugság atyja,amaz ősi kígyó (ördög) fejét!

Ne feledd a GYŐZELEM A TIÉD!
EZ A TE ÖRÖKSÉGED KRISZTUS JÉZUSBAN!
Ámen!


2017. szeptember 12., kedd

MERJ SZERETNI: 40 nap a szeretet iskolájában-40.nap

A SZERETET SZÖVETSÉG 

Negyven nap, amely megváltoztatja a világot! Legalábbis a tiédet kedves olvasó! De ha te változol, változik a házasságod, változik a családod is. És változik a körülötted levő világ is. És gondolj csak bele, hogy mi minden történhet, ha ezeket a változásokat a szeretet szítja?
"Mert ahova te mégy, oda megyek; és ahol te megállsz, ott szállok meg;

néped az én népem, és Istened az én Istenem." 

(Ruth 1:16)

• A házasság két ember közti legerősebb kötelék e Földön; egy fogadalom, hogy egy életen keresztül szeretik egymást. Ahogy azt már jó néhányszor olvashattad: Isten nélkülözhetetlen része egy ilyen szövetségnek.

• Nincs semmi a világon, ami elszakíthatná azt, amit Isten egybekötött. Szereteted szövetségen alapul.

• Isten szeretetének csatornája legyél társad felé! Itt az idő, hogy megújítsd ezt a szeretet-szövetséget. Erősítsd meg újra e köteléket az iránt, akit az Úr adott neked, hogy dédelgesd, értékeld és megbecsüld.


"Gyűlölöm az elválást, ezt mondja az Úr.. Ügyeljetek szellemetekre, hogy ne hűtlenkedjetek!"
(Malakiás 2:14,16r, angol fordítás)

"Megemlékezik az ő szövetségéről mindörökké." (Zsoltárok 105:8) 

Bizonyára észrevetted, hogy ez a pár mondat csak egy töredéke a napi kalandnak.

Amennyiben szeretnél alaposabban megismerkedni a 40 nap varázsával, itt meg tudod vásárolni a könyvet:

Szerelempróba, a film:

Heti imagondolatok: VIGYÁZZATOK TEHÁT!

"Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura, este-e vagy éjfélkor, kakasszókor vagy reggel! Hogy ha hirtelen megérkezik, ne találjon titeket aludva. Amiket pedig nektek mondok, mindenkinek mondom. Vigyázzatok!" (Márk evangéliuma 13. fejezetének 35-37. verse)

MIT JELENT AZ ÚR FIGYELMEZTETÉSE? VIGYÁZZATOK!

MELYEK AZOK A DOLGOK, AMELYEKRE VIGYÁZNI KELL, ÉS AMELYEK ELLEN VÉDEKEZNI KELL?

Nézzünk fel! "Egy csapatot láttam, a tagjai vártak és vigyáztak. A tekintetüket az égre emelték, és az ajkukon a Mester szavai voltak. 'Amiket pedig nektek mondok, mindenkinek mondom. Vigyázzatok!' (Márk evangéliuma 13. fejezetének 37. verse) 
Láttam, nem volt mód arra, hogy növekedjenek a világiasságban és a földi dolgok szeretetében, s ugyanakkor várakozó és figyelő állapotban is maradjanak, úgy, ahogy az Úr parancsolta."
Figyeljünk az első tünetre! "Figyeljetek, testvéreim, a világosságotok első elhalványulására, az ima első elhanyagolására, a lelki szendergés első tünetére."


Figyeljünk a szokásunkra! "Vigyázzunk a régi szokásunkra és természetes tulajdonságjegyeinkre, mert különben visszatérnek. Szorítsuk háttérbe ezeket, és vigyázzunk."

Más dolgokra figyelni! "Figyeljetek, különben arra kényszerültök, hogy sietve, kapkodva, türelmetlenül szóljatok. Figyeljetek, különben büszkeség költözik a szívetekbe. Figyeljetek, különben a gonosz kívánság legyőz benneteket, ahelyett, hogy ti győznétek le azt. Figyeljetek, különben könnyűnek találnak titeket, és a befolyásotok inkább a halált, mint az életet mozdítja elő."
Figyeljetek a lehetőségre! "Figyeljetek azokra az emberekre, akiket Krisztus a saját vérén váltott meg. Figyeljetek arra, hogy lehetőségetek nyíljon jót tenni az érdekükben."
Figyeljetek az imára! "Imádkozni kell, és figyelni az imára, hogy ne legyen ellentétben az életünkkel. Ne feledjük el, figyelni az imára azt jelenti, miszerint megéljük az imánkat Isten előtt, hogy válaszolhasson arra."
Legyetek készen Krisztus eljövetelére! "Úgy kell figyelni, munkálkodni és imádkozni, mintha ez volna az utolsó nap, amit kaptunk. Milyen intenzív és komoly lenne akkor a mi életünk! Milyen szorosan követnénk Jézust minden szavunkkal és cselekedetünkkel! Szüntelenül imádkozzatok! Ez azt jelenti, hogy legyetek imádkozó lelkületűek, és akkor készen lesztek az Úr eljövetelére."
ÖSSZEFOGLALÁS ÉS IMAGONDOLAT

Amikor engedjük, hogy a lelki színvonalunkat a barátaink határozzák meg, és nem érezzük szükségét szorosabban együtt járnunk az Úrral, s amikor azt gondoljuk, az életmódunk elfogadható az Úr előtt annak jelenlegi romlott, alacsonyabb rendű állapotában, akkor becsapjuk magunkat, Sátán pedig félrevezet minket.

Nemrégen meglátogattam egy keresztény otthont, ahol, ha elmegyek, csaknem mindig nyitva van a televízió, és az ott élők állandóan nézik. Nincs rendszeres reggeli és esti Isten-tisztelet. Hetente egyszer elmennek a gyülekezetbe, és azt gondolják, hogy teljesítették a vallásos kötelezettségüket. Nem érzik szükségét a lelki éberségnek, sem annak, hogy az örök életre való felkészülés jegyében naponta egy-két órát a térdükön töltsenek Isten előtt. Meg kell vizsgálnunk magunkat, hogy vajon összhangban vagyunk-e Isten akaratával. Ha Jézus ma eljönne, a jelenlegi lelki állapotunkban készen állnánk-e Őt fogadni?

Drága Atyánk! Segíts nekünk figyelni, imádkozni és felkészülni az Úr Jézus Krisztus második eljövetelére.


Köszöntünk Szent Szellem!: ISTEN LELKE ELMOZDÍTJA A BÁLVÁNYOKAT

"Az én Lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolataimban járjatok, és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek." (Ez 36:27)
Az ősi zsidó népet a bálványimádáshoz való ragaszkodás vitte el a babiloni fogságba. A sok prófétai üzenetben, amely a maradék helyreállításának tervét tartalmazta, Isten a lelki megújulást nevezte meg, mint alapot ahhoz, hogy népe a jövőben szabad maradhasson a bálványimádás gonoszságától és fertőjétől.
A bálványimádás azt jelenti, hogy bárkit vagy bármit jobban szeretünk, mint Istent. Talán most azt gondolod, hogy téged ez nem érint. Nos, akkor itt egy gyorsteszt: Kire vagy mire gondolsz a legtöbbet? Kiről vagy miről beszélsz a leggyakrabban? Ki vagy mi iránt táplálod a legforróbb érzelmeket, és kire vagy mire áldozod a legtöbb energiádat? Ha igazán őszintén válaszolsz ezekre a kérdésekre, és végül nem Istent találod az első helyen, akkor vörös zászló kell, hogy lobogjon a lelki szemed előtt, ami arra figyelmeztet: figyelj oda az Úr parancsaira, amelyek a bálványimádás ellen szólnak, és alkalmazd a gyógymódot, különben a bálványod végül a romlásodat okozza!
Isten úgy kezeli a bálványimádás miatti bűntudatunkat, hogy lehetővé teszi Jézus értünk hozott áldozatának és bűnbocsánatának elfogadását, amint bűnbánó, töredelmes szívvel hozzá jövünk. Azt pedig, hogy képtelenek vagyunk önmagunktól megszabadulni a bálványoktól, úgy oldja meg, hogy betölt bennünket az Ő Szentlelkével. Isten Igéjének minden parancsolatához úgy lehetünk hűségesek, hogy Szentlelke él bennünk. Ha Ő betölt minket, akkor a menny összes rendelkezése felhatalmazás lesz, és minden parancsa: ígéret, amely megvidámítja a szívet.
Az Ezékiel 36:25-28. versében található gondolatmenet egyértelműen az új szövetségre vonatkozó ígéret, habár maga Ezékiel nem használja ezt a fogalmat. De annál többször alkalmazza az új szövetség jelképrendszerét annak leírására, milyen változás következik be Istennel való kapcsolatodban ma, amikor a Szentlélek betölt téged. "Lesztek nékem népem, s én leszek néktek Istenetek." (36:28) A dédelgetett bálványok pedig ledőlnek.
Imádság a mai napra
"Uram, tárd fel előttem mindazt, ami bálvánnyá lett számomra, és segíts, hogy minden a neki való helyre kerüljön az életemben a Te Lelked által!"

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak

„Buzgón szerető és bosszúálló Isten az Úr.” - (Náhum 1,2)


Urad nagyon féltékeny a te szeretetedre, kedves hívő lélek. Kiválasztott téged, akkor nem viselheti el, hogy mást többre becsülj Tőle
Saját vérével szerzett meg téged? Akkor nem szenvedheti el, ha azt gondolod, hogy önmagadé vagy és e világhoz tartozol. Olyan szeretettel szeretett téged, hogy nélküled nem maradhatott a mennyben, inkább meghalt, hogy te el ne vessz, azért nem viselheti el, hogy az Ő szíve és a te szíved közé tolakodjon valami. 
Nagyon féltékeny a te bizalmadra. Nem tűrheti el, hogy valami testi dologban bízz. Nem tűri meg, hogy üres kutakat áss, mialatt az élő víznek kiáradó kútfeje ingyen folyik neked. Örül annak, ha Rá támaszkodunk, de ha ragaszkodásunkkal és függésünkkel máshoz fordulunk, ha saját bölcsességünkben bízunk, vagy valamelyik barátunk bölcsességében, vagy ami a legrosszabb, saját tetteinkben véljük bizalmunkat, akkor az nem tetszik Neki és megfenyít, hogy ismét magához vonjon. 

Ő nagyon féltékeny társaságunkra is. Senkivel se társalogjunk olyan szorgalmasan, mint a mi Urunk Jézussal. Csak Benne maradni, az a hű szeretet, de a világhoz adni magunkat, nyomorunk kellő enyhítését testi vigaszban feltalálni, sőt még hittestvéreink társaságát a Vele való láthatatlan közösség fölé helyezni, nem más, mint féltékeny Urunk megsértése. 

Azt óhajtja egyedül, hogy Benne maradjunk és állandó közösségét élvezzük. Némely próbának melyeket ránk küldd, csak az a célja, hogy szívünket elválassza a teremtett világtól és annál bensőbben magához bilincselje azt. Az a buzgóság, mely minket Krisztus közelében kíván visszatartani, vigaszt is nyújt nekünk, mert ha annyira szeret, hogy szeretetünk iránt nem közömbös, úgy biztosak lehetünk abban, hogy nem tűri meg, hogy nekünk ártson valami és megvéd ellenségeinktől. 
Óh, bárcsak még ma nyernénk kegyelmet arra, hogy szívünket szeplőtlen és szent tisztaságban megőriznénk szeretett Urunk számára és iránta való szent odaadással befognánk szemeinket a világ minden megtévesztése elől!

Isten csodálatos kegyelme: Izráel láthatatlan királya

„És a Sínai hegyre leszálltál, s szóltál velük az égből, s adtál nékik helyes végzéseket, igaz törvényeket, jó rendeléseket és parancsolatokat". Neh 9:13



A történelem szent könyvének minden oldalán, amelyre Istennek az Ő választott népével való kapcsolatát jegyezték fel, a nagy "VAGYOK" égető lenyomata van. Az emberek fiainak Isten soha nem adott nagyobb kinyilatkoztatásokat hatalmáról és dicsőségéről, mint akkor, amikor egyedül Öt ismerték el Izráel uralkodójának, és amikor törvényt adott népének. Itt nem emberi kézben volt a jogar. Izráel láthatatlan királyának méltóságteljes megjelenése elképzelhetetlenül fenséges és leírhatatlan volt.

Az isteni jelenlétnek e kinyilatkoztatásaiban Isten dicsősége látszott meg Krisztus útján.
Nemcsak az Üdvözítő eljövetele alkalmával, hanem a bűneset és a megváltás utáni korszakokban is. Krisztusban békéltette meg Isten önmagával a világot (2Kor 5:19). 
Krisztus volt az alapja és a középpontja az áldozati rendszernek, a pátriárkák korszakában csakúgy, mint a zsidók idejében. 
Ősszüleink bűne óta nem volt többé semmiféle közvetlen érintkezés Isten és az ember között. 
Az Atya, Krisztus kezébe adta a világot, hogy az Ö közbenjárói tevékenysége útján megválthassa az embert, és igazolhassa Isten törvényének tekintélyét és szent voltát. 
Az ég és a bűnbe esett emberi nemzetség közötti közösség csak Krisztus útján jöhetett létre. Isten Fia volt az, aki ősszüleinknek a megváltás ígéretét adta. 
Ő volt az, aki a pátriárkáknak kijelentette magát... Ő volt az is, aki Izráelnek a törvényt adta. A Sínai hegy félelmetes dicsősége közepette Krisztus az egész nép hallatára kijelentette Atyja tízparancsolatát. Krisztus volt az, aki a kőtáblákba vésett törvényt odaadta Mózesnek...

Népének Jézus volt a világossága, a világ világossága, még mielőtt emberi testben eljött a Földre
A fény első felvillanása, amely behatolt abba a homályba, amellyel a bűn burkolta be a világot, Krisztustól eredt és érkezett. Krisztustól jött a mennyei ragyogás minden sugara, amely a Föld lakóira áradt. A megváltás tervében Krisztus az Alfa és az Omega, az első és az utolsó. 

Reggeli dicséret: Vigasztaljátok egymást

„Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.” (Thessalonikabeliekhez írt 1. levél 5:11)

A thessalonikai gyülekezet tagjai odaadó, hűséges keresztények voltak. Voltak azonban olyan kérdések, melyek őket is nyugtalanították a jövővel kapcsolatban. Várták vissza Krisztust, de nem láttak tisztán minden részletet.

Hittek abban, hogy meglátják még a korábban eltávozott Mestert, de nem voltak biztosak azok felől, akik már korábban meghaltak ebben a hitben. Az előző szakaszban megkapják a választ:

„Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük. Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt. Azt pedig az Úr igéjével mondjuk nektek, hogy mi, akik élünk, és megmaradunk az Úr eljöveteléig, nem fogjuk megelőzni az elhunytakat. Mert amint felhangzik a riadó hangja, a főangyal szava és az Isten harsonája, maga az Úr fog alászállni a mennyből, és először feltámadnak a Krisztusban elhunytak, azután mi, akik élünk, és megmaradunk, velük együtt elragadtatunk felhőkön az Úr fogadására a levegőbe, és így mindenkor az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezekkel az igékkel.” (1Thess 4:13-18)

Ezek szerint akik korábban már meghaltak a Krisztusba vetett hitben, nem mennek előttünk sehová (menny, pokol, purgatórium…), hanem sírjaikban várják a feltámadást, és az élő igazakkal egyszerre látják meg a visszatérő Jézust.

A következő kérdésük: Mikor jön el Jézus? A válasz: senki nem tudja, váratlan lesz, mint az éjjeli tolvaj érkezése. Ezért: „legyünk józanok, vegyük magunkra a hit és a szeretet páncélját, és mint sisakot, az üdvösség reménységét.” (5:8).

A hogyan és miért kérdések is ott feszültek. Jó-e nekünk, ha Jézus visszajön? Haragra és ítéletre számíthatunk, vagy szabadításra? Pál válasza: „Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk.” (5:9-10)

Kérdések még vannak bőven, de a jövőnk - minden ellenkező hírrel és tapasztalással ellentétben - Isten kezében van. A második eljövetele ítélet és szabadítás lesz.
Hogy számunkra mit hoz majd, a mi választásunkon múlik. Mit kezdünk Jézussal, a felkínált kegyelemmel, a döntés szabadságával?

Bejegyezte: Kis István