2022. december 20., kedd

HANUKA💥

A hanuka csodája -- A hanukát gyakran említjük a Fény ünnepeként. 
Az elnevezés maga a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal.

Hanuka (chánuká) ünnepe kiszlév hó 25-én kezdődik (idén december 2.-án este), és nyolc napig tart. Annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. 
A harc polgári i. e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget. 
A győzelemmel helyreállt Izrael szuverenitása is. 

A „chánuká” azt jelenti: „felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek. 
A Hanukát gyakran említjük a Fény ünnepeként. 
Az elnevezés maga a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Mákkábeusok a három évig tartó szabadságharc végén i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. 

Ekkor történt az a csoda, hogy a legfeljebb egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtunk nyolc napon át gyertyát, minden nap eggyel többet. 
De milyen érdekességeket rejt az egyik legnépszerűbb zsidó ünnep története és történelme? 

A szent olaj csodája A Hanuka olyan zsidó ünnep, amely nem a Tórából ered, hanem egy katonai sikerhez kötődik. Arra a győzelemre emlékeznek ilyenkor, melyet Makabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szír-görög csapatok fölött, és visszafoglalták a jeruzsálemi Szentélyt. 
Az ünnep elnevezése a templom nyolc napon át tartó megtisztítási és újraavatási ceremóniájának nevéből – Hanuká – származik. 
Ennek során történt az a csoda, hogy az egy napra elegendő kóser olaj nyolc napon át égett. 
Ennek emlékre gyújtanak hanuka idején 8 napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése