2022. november 25., péntek

💥Reggeli dicséret🌹 Mi romlott el?

,,…Isten az embereket becsületeseknek teremtette, csakhogy ők mindenféle okoskodásokhoz folyamodtak.,, Prédikátor könyve 7:29


Minden jóérzésű embert elgondolkoztat a szenvedés és az a sokféle baj, ami a világunkban jelen van. 
Sok olyan emberrel beszélgettem már, akik emiatt nem tudják elfogadni azt, hogy Isten létezik; vagy ha ezt el is fogadják, azt megkérdőjelezik, hogy szeret minket, hogy bölcs, és mindenható, amilyennek a 

Biblia bemutatja őt. „Mert ha ő létezne, és ilyen volna, akkor biztosan nem engedné, hogy az emberek ennyi gonosz dolgot tegyenek, hogy ártatlanok, még akár újszülött, vagy egészen kicsi gyermekek is szenvedjenek és meghaljanak” – leggyakrabban ezeket az érveket hallottam azoktól, akikkel erről a tényleg fura helyzetről beszélgettem. 
De vajon ha Isten létezik, és olyan, amilyennek mondja magát, akkor az valóban azt jelenti, hogy nem lehetnek rossz dolgok a világban, amit ő teremtett?

Az a tény, hogy sok beteg ember van, azt bizonyítja, hogy nem léteznek orvosok, vagy hogy nem jól képzettek vagy jószándékúak? Nem azért vagyunk sokan betegek, mert helytelenül élünk, és amikor betegek vagyunk, gyakran nem megyünk orvoshoz (vagy csak nagy sokára)?

Vagy az a tény, hogy vannak rendezetlen frizurájú, torzonborz emberek, azt bizonyítja, hogy nem léteznek fodrászok? Nem inkább azt, hogy ezek az emberek nem mennek el hozzájuk?
 (Vagy hogy éppen ez a divat…?)

Sokáig lehetne sorolni az ezekhez hasonló abszurd példákat, amelyekre egyértelmű a válasz. 
Ugyanez a logika alkalmazható Istenre is. 
Az, hogy vannak gazemberek, hogy a világban annyi rossz van, nem azt bizonyítja, hogy ő nem létezik, vagy nem jó, nem szeret, nem bölcs vagy nem mindenható (vagy hogy hiba lenne a teremtésben), hanem azt, hogy sokan a saját fejük után mennek, hogy rosszat tenni divatos, az emberek nem kíváncsiak Isten véleményére; s ezzel maguknak és másoknak küzdelmeket, szenvedéseket okoznak. Mert „Isten az embereket becsületeseknek teremtette, csakhogy ők mindenféle okoskodásokhoz folyamodtak”, ahogy azt már Salamon is megállapította majd’ háromezer éve.

Ha azonban visszatérünk Isten eredeti tervéhez, és azzal összhangban törekszünk élni, lassan elkezd megjavulni az, ami tönkrement – bennünk. És ettől jobb lesz nekünk, és azoknak is, akik közt élünk. 
Akarod ezt? Tehetsz érte te is valamit?

(Simon Csaba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése