2024. február 2., péntek

🌹Reggeli dicséret - Átváltozás⭐

,,Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre..,, 2 Korinthus 3:18


Nézd meg az anyját, vedd el a lányát - tartja a mondás. Vajon miért? 
„Tiszta apja ez a gyerek!” - halljuk időnként, amikor egy fiú hasonlóan viselkedik, mint a felmenője. 
Mindkét mondat értelmezhető pozitívan és negatívan is. Miért lesz a lány olyan, mint az anyja, és a fiú olyan, mint az apja? 
Nem csak azért, mert a lánya az anyjától tanul főzni – ami ugye nekünk, férfiaknak nem jelentéktelen kérdés; nem csak azért, mert a fiú az apjától tanulja el a barkácsolás, szerelés fogásait; (bár ez a két példa lehet, hogy már idejétmúlt), hanem sokkal inkább azért, mert tőlük lesik el azt, hogy hogyan kell reagálni, viselkedni a különböző helyzetekben. Illetve nem biztos, hogy azt, hogy hogyan kell, hanem azt, hogy ők hogyan teszik.

Ugyanakkor serdülő kortól a kortársak sokkal nagyobb hatással vannak a gyermekeinkre, illetve a mai gyerekek sokkal többet hallgatják YouTube-os influenszereket, mint az apjukat vagy az anyjukat. 
Emiatt sokszor szomorkodnak a szülői hivatást komolyan vevő apák és anyák, mert a gyermekük ezeken a csatornákon keresztül nem feltétlenül olyan befolyásnak teszik ki magukat, amit jónak tartanak. 
Mert a kortársak és influenszerek vagányságát megfigyelve időnként olyan viselkedésformákat vesznek fel, amiktől borsódzik a jóérzésű emberek háta.

Azonban nem csak a gyerekek ronthatják el magukat. Mi, felnőttek, milyen dolgokat nézünk meg, olvasunk vagy hallgatunk meg, kikre figyelünk oda? Akiket szemlélünk, azokhoz válunk hasonlókká. 
Ez egy törvényszerűség. Ha az aktuális celebek, sztárok,politikusok, közszereplők ügyeivel foglalkozunk, ezekről beszélgetünk, ezeket olvassuk, akkor hozzájuk fogunk hasonlítani. 
Ha azonban „fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét…, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre.

Kihez szeretnél hasonlítani? Jézushoz, vagy azokhoz, akik a szórakoztatásból élnek meg? Őt szemléld!

Szerző: Simon Csaba - február 02, 2024



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése