2024. február 21., szerda

🌹ZAMATOS ÉLET⭐

💞A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény.” Galata levél 5.fejezet 22-23.vers

Ha gyümölcsre gondolok, akkor akaratlanul is valami édes, zamatos íz jut először eszembe és nyelek is egy nagyot, mert nagyon szeretem a gyümölcsöket. Vidéki lányként azt is tudom, hogy ahhoz, hogy egy fa vagy bokor gyümölcsöt teremjen gondozni és óvni kell. Időnként metszeni kell, leszedni róla a kártevőket, amennyire lehet védeni kell a viszontagságos időjárástól és még sorolhatnám. 
A Krisztussal megélt élet hasonló a gondozásra szoruló gyümölcsfához.

Amikor keresztény szabadságról beszélünk, akkor nem egy elméleti síkon mozgunk, sokkal inkább szól ez a lelki ember harcáról a testi ember ellen. Ez a keresztény belső élete, amelyet nem látnak a kívülállók. Erről a harcról nem csak a Biblia ír, hanem már az ókori filozófusok is megértettek valamit az ember természetéről, még pedig azt, hogy az érzéki örömbe, szinte mindig vegyül egy kis üröm is. Keresztényi értelemben, amikor „testről” beszélünk, akkor az ember egészét értjük alatta, míg ha lélekről van szó, akkor Pál értelmezése szerint Isten Lelkére kell gondolni. 
Ez a Lélek kapcsol össze bennünket Krisztussal és így leszünk Krisztus testének részesei és így válik életünk győztessé. 
A keresztényi élet próbáiban való megállás tehát nem a mi erőlködésünk eredménye, hanem Isten Lelkének munkája.

Hogy hogyan kapcsolódik a Lélek a gyümölcshöz? Testként élve a magunk erejéből érünk el dolgokat és a magunk döntéseivel alakítjuk a sorsunk. 
Ellenben, ha a Lélek munkálkodik bennünk, akkor már nem akaratlagosan teszünk ezt vagy azt és időnként gyakoroljuk a szeretetet, máskor pedig épp az ellenkezőjét érezzük, hanem mint gyümölcs, mint ajándék kapjuk meg azokat az erényeket egységben, amelyek kifejezik Krisztus lelkületét.

Nehéz egy bántó világban a szeretetet, örömöt, békességet, türelmet, szívességet, jóságot, hűséget, szelídséget és a mértékletességet megtartani, de ha életünk Krisztussal van összekapcsolva, akkor mindezeket megkapjuk ajándékba!

Áldott napot!

(Pörneki-Csomó Hajnalka)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése