2018. március 25., vasárnap

Királyod jön el hozzád

Királyod jön hozzád - ismeritek a történetet és a próféciát amely beteljesedett a virágvasárnapi eseményekben. Igen. Jézus bevonul Jeruzsálembe. 
A Király - szamárháton, szálló porban, egyszerű ruhában, és milyen csodálatos, hogy ennyi ember felismerte, hogy Ő a Király, ugye? 
De vajon felismerték Őt valóban? Vajon felismerjük ma Őt, Aki értünk lépett át Jeruzsálem kapuján?

Ünneplőkben nem volt hiány, ahogy ma sincs hiány olyan keresztényekben, akik vallják, hogy Jézus a Király. Büszkén vagy alázattal leplezett önigazultsággal mondják magukban: "Minket nem téveszt meg a külsőség, hogy Ő csak szamárháton jön, mi tudjuk, hogy Ő a Király, mert a látszat mögé látunk". Sőt, elmondják sokan, hogy Övé minden hatalom, dicsőség, Ő a Mindenség Királya.

Ám az a kérdés, hogy a szíved Királya-e? Vajon az ünneplésed nem csak puszta külsőség-e? Ha a szamárháton, szálló porban, egyszerű ruhában is tudod a szíveddel Királynak tartani Őt, akkor, ha a szemedet ennyire nem csapja be a látszat és képes vagy azon túl is látni, akkor vajon tudod-e látni a bűnösben, az elesettben az irgalomra szorulót, ahogy a Királyod látja őket? Vajon látod-e a bűnös, elveszett emberben azt, akiért a Királyod bevonult Virágvasárnap, hogy az életét adja? 
Ha így van, akkor valóban több mint külsőség a Jézus-ünneplésed.

Ahgy a Király nem pompával, koronával jön, valamit elmond, megtanít: Ne tévesszen meg a külső akkor sem, ha tökéletes, ünnepi, ünneplő és lelkes, ha nagyszerű és "áldott", s ne tévesszen meg akkor sem, ha szegényes, ha rongyos, ha szakadt, ha "bűnös", ha nem kellemes.

Jeruzsálem ünnepel.


Sok ember kész meglátni a szamárháton jövő Jézusban a Királyt, megadni a tiszteletet, hódolni, de pár nap elég volt ahhoz, hogy megforduljon ez a nagy lelkesedés.
Nem ők láttak a látszat mögé, hanem rájöttek, hogy Jézus lát az általuk mutatott látszat mögé. Eltűnt a lelkesedés, mert Jézus nem az elvárásaik szerint cselekedett. Sok ünneplő hódol Jézusnak, miközben saját elvárást dédelgetnek magukban Jézus felé. Ám nem kellett nekik az a Jézus, aki más, mint az elvárásaik. "Jézus bejön és majd jól igazságot szolgáltat a szegény, meggyötört népnek. Jézus jön és igazságot szolgáltat nekünk. Jól megbünteti akire haragszunk és aki rosszat tett nekünk. Mert így elfogadjuk Királynak, királyunknak. Amúgy másfajta Jézus nem kell" - gondolhatták. Olyan Jézus, aki izgalmaz az ellenségeinknek, nem kell. Olyan Jézus, aki nem ítéli el azokat akiket mi elítélünk de megítéli azokat akiket igaznak tartunk, nem kell.
És tudod mi volt ott azoknak az embereknek a tragédiája? Hogy sokan úgy gondolták - Ő mégsem a Megváltó, mégsem a Király ha az elvárásainknak nem felel meg, mert Isten csak az lehet, aki az elvárásaink szerint cselekszik és úgy ítél, ahogy mi. Sokan ünnepelnek ezen a napon egy olyan Istenfiát, aki legyőzi az ellenségeiket, aki hozzájuk hasonlóan megveti azokat akik nem ünnepelnek úgy mint ők, csak az a baj, hogy az az "isten" nem Jézus.

Virágvasárnap, ahogy Jézus átlép a kapun Jeruzsálemben, átlép a kapun mindenkiért.
Rómaiért és zsidóért, Vallásosért és vámszedőért. Az a Király lép be, Akinek a szívében nincs különbség. Akinek a szívében nem elvárás, hanem kegyelem van.

Látod, Virágvasárnap a tömeg mégsem látott a látszat mögé, mert nem a Királyt ünnepelte, hanem a saját vágyait. Egy az elvárásaikat teljesítő Királyt - aki nem az Igazi Király.
Jézus azonban felismerte ezt. Ők nem látták a Király szívét, Jézus azonban látja a Te szívedet.
Látja akkor is, ha úgy tekintsz rá, hogy "szolgáltasson nekem igazságot", de látja akkor is, ha azt mondod "Uram, légy irgalmas nekem, bűnösnek".
S mikor látod Te Jézus szívét? Ha tudod, bizonyosan tudod, hogy igen, ezért jött.
Bocsánatot hozni, megbékéltetni az Atyával, igaz, tiszta és tökéletes áldozatként érted, s mindannyiunkért. Mert látja a szívünket, de nem fordult vissza a kapuból, s nem tántorította el az sem amikor minden ünneplője elfordult Tőle. Látja a szívünket - és mégis jön. Épp ezért.

http://www.ebredes.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése