2018. május 3., csütörtök

Reinhard Bonnkétól-A CHRIST FOR ALL NATIONS TÖRTÉNETE


Kicsiny kezdetek - Maseru, Lesotho.

A következő napokban szeretnénk bemutatni a Christ for all Nations (Krisztus Minden Nemzetért) történetét, kezdve a kicsiny kezdetektől egészen a világtörténelem néhány legnagyobb tömegrendezvényéig. Kezdjük a kicsiny kezdetekkel!

1967-ben a Lesothoi Királyságba, ebbe a parányi dél-afrikai országba érkezett egy fiatal német misszionárius, feleségével Anival, és az akkor még csecsemő kisfiukkal, Kai-Uwe-val.
Ez volt az a hely, ahol minden elkezdődött, itt formálta ki Isten Reinhard Bonnkéban - hiszen ő volt a fiatal német misszionárius - azt a hitet, amellyel a későbbiekben az egész afrikai kontinensen kihívás elé állította az ördögöt.

Reinhard és Ani Bonnke 7 hosszú évet töltött a lesothoi fővárosban, Maseruban, és végezték klasszikus értelemben vett misszionáriusi szolgálatukat.
Azonban ezek voltak azok az évek, amikor a szívében égő evangélista elhívás egyre nagyobb lánggal kezdett égni.

Azokban a korai lesothoi napokban Isten mutatott egy látomást Reinhardnak a Jézus vérével megmosott Afrikáról, és szívében hallotta a Szent Szellem kiáltását: „Afrika üdvözülni fog!”
Jóllehet abban az időben apró vagy talán semekkora előjele nem volt a szolgálatában annak, hogy ez a látás akárcsak részlegesen is lehetővé válhasson, Reinhard mégis megragadta a látást és Jézus nevében elkezdte megvallani.

Az elkövetkező több mint 40 évben egyetlen célja az volt, hogy „Fokvárostól Kairóig” megismertesse Afrikával Jézus Krisztus evangéliumát.




Első hitlépések - Gaberones

1974-ben Reinhard Bonnke átköltözött Dél-Afrikába és létrehozta saját evangélizációs szervezetét, aminek a Christ for all Nations-t (Krisztus Minden Nemzetért) nevet adta. A köré csoportosuló, és a látását magáévá tevő néhány munkatársával terveket dolgoztak ki az afrikai népek elérésére. Az evangélizációik során egyre többen kezdtek el megtérni.

Egy Istentől való kijelentésnek engedelmeskedve az akkor még az ilyen dolgokban igencsak járatlan csapatával együtt kibérelte a botswanai főváros, Gaberones 10 ezer férőhelyes futball stadionját abból a célból, hogy egy egész városra kiterjedő evangélizációs kampányt folytasson.
Bár korábban még soha nem prédikált stadionban, bízott abban, hogy az Úr csodát tesz.
Az evangélizációt egyetlen kicsiny helyi gyülekezet támogatta. Az első alkalomra mindössze százan jöttek el. Elképzelhető Reinhard csalódottsága. Ennek ellenére úgy prédikált, mintha telt ház előtt beszélne, és legnagyobb meglepetésére néhány perccel később egy férfi felugrott a tömegből és így kiáltott fel: „Meggyógyultam!” Ez megismétlődött még öt alkalommal, amit a tömeg ujjongó örömmel fogadott! A hír, hogy Isten csodákat tett a stadionban, futótűzként terjedt a városban, és a záróalkalmon - Reinhard Bonnke rövid szolgálatában első alkalommal -, zsúfolásig megtelt stadionban hirdette Isten igéjét! Ezrek jöttek előre, hogy elmondják a megtérők imáját, és több százan meggyógyultak.
Ez a gaberonesi evangélizáció lett az összes későbbi evangélizáció prototípusa.

A Sárga sátor

A vérrel mosott Afrikáról szóló látomással a szívében, és a gaberonesi sikeres evangélizáció hatására Reinhard Bonnke és csapata nagy lendülettel fogott hozzá Afrika déli részének megevangélizálásához. Azonban az alkalmakat nagyon gyakran nehezítette a kiszámíthatatlan afrikai időjárás. Az első időszakban egy kisebb, 800 fős sátorban tartották az alkalmakat, de ez a résztvevők dinamikusan növekvő száma miatt egyre kevésbé volt alkalmas. Egy nagyobb sátorra volt szükség.

1978-ban állították fel először a 10 000 férőhelyes ún. Sárga sátort. Természetesen egy ekkora sátor elkészítése nagy anyagi terhet rótt a fiatal szervezetre. Amikor Reinhard az Urat kérdezte ezügyben, Isten ezt mondta neki: "Ne azzal számolj, ami a te zsebedben van, hanem azzal, ami az én zsebemben van!"

Az élénk sárga színű sátor sok éven át Isten üdvözítő kegyelmének jelzőtűze volt Afrika egész déli részén. Lelkek tíz, talán százezrei nyertek üdvösséget és szánták oda az életüket Istennek a sárga sátorban a Dél-Afrikában, Swáziföldön, Botswanában, Zimbabweban és Zambiában tartott alkalmakon.


A NAGY SÁTOR - "A sarlóval aratás napjainak vége, mostantól a kombájnnal való aratás időszaka jön!"

Idővel egyértelművé vált, hogy a sárga sátornál egy sokkal nagyobb sátorra van szükség az evangélizációkhoz - így készült el a világ legnagyobb szállítható sátra, amely 34 ezer ember befogadására volt alkalmas. 1984 februárjában szentelték fel a dél-afrikai Sowetoban. 
Méretét jól szemlélteti, hogy három futball stadion játéktere elfért volna benne. Tizenkét hatalmas acélpillér tartotta az építményt. A Guinness rekordok könyvébe is bekerült.

Mégis csupán két év kellett ahhoz, hogy ez a gigantikus építmény is kicsinek bizonyuljon azoknak a hatalmas tömegeknek a fogadására, amelyek özönlöttek az evangélizációs összejövetelekre.

A malawibeli Blantyre-ben tartott evangélizációt követően már nem is használták többé a Nagy Sátrat, mivel a tömeg meghaladta a 150 ezer főt! Miután már százezrek jöttek az összejövetelekre, az alkalmakat csak szabadtéren lehetett megrendezni.

A nagy sátor ma is megvan, Afrika-szerte más missziós szervezetek használják evangélizációs célokra.




Az első Tűz konferencia, Euro-Fire konferenciák

Az evangelizációs kampányok csak az érme egyik oldala: ez „hozza be” az embereket az Isten országába. Azonban ahhoz, hogy a munka folytatódni tudjon, szükséges azoknak a teljes idejű munkásoknak, pásztoroknak, misszionáriusoknak, gyülekezeti munkásoknak a felkészítése, akik szeretnének friss tüzet a szolgálatukban, és készek Jézus missziós parancsának végrehajtására.


Ezt felismerve Reinhard Bonnke először 1986-ban tartott konferenciát a zimbabwei fővárosban, Harare-ban, amelyen 41 afrikai ország több mint 4000 delegáltja vett részt. A konferencia elnevezése Tűz konferencia lett, mivel a cél az volt, hogy friss tüzet, motiváltságot kapjanak a lélekmentés szent szolgálatára. A színpadon felállítottak egy óriási földgömböt, rajta körben a felirattal: „Afrika üdvözül!” Az egyhetes konferencia katalizátornak bizonyult az afrikai evangelizációs munkában.

Isten erőteljes munkája Afrikában felélesztette az Európa szellemi megújulásába vetett hitet is. A Szent Szellem vezetésének engedve a CfaN elkezdett Tűz konferenciákat tartani Európa-szerte azzal a céllal, hogy a nyugati világban élő keresztényeket motiválja az evangélizálásra. Az első „Euro-Fire” konferenciát Frankfurtban tartották 1987-ben, egy évvel később a helyszín az angliai Birmingham lett, majd 1990-ben a portugál főváros, Lisszabon.

Folytatjuk! (Sőt, folytatjuk: augusztus 24-26. között - a CfaN történetében első alkalommal - Magyarország lesz a házigazdája a Tűz konferenciának! További infó: hu.cfan.org)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése