2023. szeptember 30., szombat

💥Reggeli dicséret🌹Te melyik csoportba tartozol?

"💞Akkor hasonló lesz a mennyek országa ahhoz a tíz szűzhöz, akik vették a lámpásukat, és kimentek a vőlegény fogadására. Öt közülük balga volt, öt pedig okos."
Máté evangéliuma 25. fejezet 1-2. vers

A tíz szűz példázata szerint sorsdöntő kérdés számunkra, hogy melyik csoportba tartozunk. 
Miért balga az egyik és miért okos a másik csoport? 
Látszólag nagyon kicsi a különbség: mindegyik szűz, mindegyiknek van olaj a lámpásában, mindegyik várja a vőlegényt, valamennyinek hosszú a várakozás ideje, mindegyik elalszik… 
Azonban az edényben nincs mindegyiknek tartalék olaja. 
Ez az egy különbség pedig meghatározónak bizonyul a vőlegény érkezésekor. 
A Biblia szerint az az okos ember, aki előrelátó és számol a jövővel (vö. Máté 7.24-27), 
aki számításba veszi Istent és hallgat is rá.

Máté 7.24-27)
24. Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, a ki a kősziklára építette az ő házát:
25. És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett.
26. És valaki hallja én tőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, a ki a fövényre építette házát:
27. És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett annak romlása.


Micsoda balgaság és micsoda pazarlás az „együnk, igyunk, holnap úgyis meghalunk” gondolkodás, amikor megelégszünk a látszattal, azzal, ami a felszínen van, és megspóroljuk a változás nehezebb és fárasztóbb részét, a gondolkodás, a belső, a jellem megújulásáért való küzdelmet. 

Megismerni Istent és elmulasztani azt, hogy dicsőítsük őt azzal, hogy mindent alárendelünk neki és hálásak vagyunk szeretetéért, gondviseléséért a legnagyobb veszteséghez vezet (vö. Róma 1.20-22). Pontosan fejezi ki ezt a „balga” szó a görög nyelvben, aminek a jelentésében benne van: a fűszer ízetlenné válik.

Dicsőítsd hát Istent azzal, hogy értelmes vagy, azaz átadsz neki mindent, s engeded, hogy betöltse életedet jelenléte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése