2023. február 4., szombat

💥MEG AKAR ENGEM ISTEN GYÓGYÍTANI?💥

Sokan ugy gondloják bizonyos esetekben Isten akarata, hogy valaki megbetegedjen vagy beteg maradjon. Éppen ezért nem is tudnak teljes hittel gyógyulásért imádkozni. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogyan viszonyulunk a betegségekhez, és milyen üzenetet közvetítünk a betegségben szenvedők felé.

Az alábbi levél azokra a kérdésekre és érvekre reagál, amiket a gyógyulás ellen szoktak felhozni. Sokan ugyanis azt mondják a betegeknek:

  "Lehet, hogy Isten akarata, hogy beteg légy. 
Nem tudhatjuk biztosan, meg akar-e gyógyítani. Valamire ezzel biztosan meg akar tanítani. Imádkozom, hogy el tudd viselni a fájdalmat meg a betegséget." 
Azonban mondhatjuk azt hittel, amit Jézus is mond pl. a béna embernek: "Kelj fel és járj!" (Jn 5,8) vagy a meggörnyedt asszonynak: "Megszabadultál betegségedből." (Lk 13,12).

Ha beteg vagy és nem tudod, Isten meg akar-e gyógyítani...

(válaszlevél)

Szeretett Testvérem!

Az Ó- és Újszövetség kapcsolata

Isten már az ószövetségben kijelentette magát: ,,Én vagyok az Úr, a te gyógyítód,, (2Móz 15,26). Dávid úgy dicséri Istent, mint aki megbocsátja minden bűnünket, meggyógyítja minden betegségünket (Zsolt 103,3).


Azt mondod, bizonyos igék csak az ószövetségi zsidókra vonatkoznak, nem mai keresztényekre. 
Az ószövetséget Isten valóban a zsidókkal kötötte, de nekünk jobb, magasabb rendű szövetségünk van, mert sokkal jobb ígéretekre épül, mint az Ószövetség. (Zsid 8,6).
Mi, akik Jézus keresztrefeszítése és feltámadása után élünk, bennünk lakozik Isten Szelleme, nekünk kevesebb járna, mint az Ószövetségben élőknek? 
Ők lehettek anyagiakban áldottak, egészségesek, mi viszont éljünk szegénységben, betegségben, szükségekben? Isten a szövetséget Ábrahámmal és az utódaival kötötte (1Móz 17,7). 
Ábrahám által nyer áldást a föld minden népe (1Móz 12,3).
Ha viszont Krisztuséi vagyunk, akkor Ábrahám utódai vagyunk, és ígéret szerint örökösök (Gal 3,29).
Isten ugyanis a hívő Ábrahámmal együtt mindazokat megáldja, akik hisznek Istenben (Gal 3,6-9).

Jézus Krisztus nem változik, Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz (Zsid 13,8).
Ő továbbra sem akarja, hogy betegségektől, fájdalmaktól, anyagi problémáktól szenvedjünk.
Azt mondja, hogy szenvedések várnak rátok, de itt nem a betegségekre utal, hanem arra, hogy a hitünk miatt bizony szembekerülhetünk nehézségekkel, mint pl. üldözések, az emberek megvetése, gúnyolódása, értetlenkedése.

Betegség: áldás vagy átok?

Az 5Móz 28,1-14-ben sorolja fel Isten az áldásokat, amik a Vele való hűséges járásból adódnak: áldott leszel jártodban-keltedben, áldást bocsát az Úr minden vállalkozásodra, megáldja kezed minden munkáját, te kölcsönadsz a többi népnek, de te nem szorulsz kölcsönre, bővölködővé teszi az Úr méhed gyümölcsét, elsővé tesz téged az Úr, nem utolsóvá;

A 15-68-ig pedig az átkokat, amik akkor érik el az embereket, ha nem engedelmeskednek Istennek. Itt szerepelnek pl. a betegségek vagy a szegénység.
A betegségek között nagyon sokfélét felsorol, majd ezt mondja a 61-es versben: Mindenféle olyan betegséget és csapást is hoz rád az Úr, amelyek nincsenek megírva ebben a törvénykönyvben, míg csak ki nem pusztulsz.
Ezek az engedetleneket érik el, és amíg meg nem térünk, addig mindnyájan engedetlenek vagyunk.
De ha már megtértünk és Istennel járunk, akkor ezeknek már nincs ránk hatásuk, mert Jézus Krisztus megváltott a törvény átkától. Átokká lett értünk, hogy Isten áldásaiban járhassunk (Gal 3,13-14).

Pál tövise

Írod, hogy Pálnak is volt betegsége, amiből Isten nem gyógyította meg, és ő ezt elfogadta. A Biblia azonban nem írja, hogy Pál beteg lett volna.
Gondolom, erre utaltál (2Kor 12,7-10): http://biblia.hu/biblia_k/k_47_12.htm
És hogy a kijelentések nagysága miatt el ne bizakodjam, tövis adatott nékem a testembe, a Sátán angyala, hogy gyötörjön engem, hogy felettébb el ne bizakodjam. Ezért háromszor könyörögtem az Úrnak, hogy távozzék el ez tőlem; És ezt mondá nékem: Elég néked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el. Nagy örömest dicsekeszem azért az én erőtelenségeimmel, hogy a Krisztus ereje lakozzék én bennem. Annakokáért gyönyörködöm az erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldözésekben és szorongattatásokban Krisztusért; mert a mikor erőtelen vagyok, akkor vagyok erős. (és a 12. vers:)
Apostolságomnak jelei megbizonyosodtak közöttetek sok tűrésben, jelekben, csodákban és erőkben is.

Itt nem betegségről van szó, hanem üldözésekről, az emberek bántalmazásáról. És miért adatott ez a tövis? A kijelentések nagysága miatt.
Manapság melyik beteg mondhatja el magáról, hogy a kijelentések nagysága miatt kapta a betegségét?
Ráadásul Pálon keresztül csodák, jelek és gyógyulások történtek. Ha valakinek Pál a minta arra, hogy beteg legyen, akkor legyen minta arra is, hogy mások felé szolgál gyógyulással, jelekkel és csodákkal. De a Biblia nem írja, hogy Pál beteg lett volna.
Pál nagy erővel hirdette az evangéliumot, és ezzel a Sátán királyságát pusztította, aki meg akarta őt állítani. A tövis nem betegség volt, hanem a Sátán angyala, aki próbált keresztbe tenni Pálnak.
Isten nem negatívan válaszolt neki: Elég néked az én kegyelmem, mert erőm erőtlenség által végeztetik el. Vagyis amikor Pálnak nem volt elég ereje magától, hogy győzedelmeskedjen, Isten csodatévő ereje elég volt neki. Ez tette lehetővé, hogy győztes legyen a gyengesége ellenére.

Jézus mindenkit meggyógyított, aki Őhozzá fordult

Mt 7,7-11: Kérjetek, és kaptok! Keressetek, és találtok! Zörgessetek, és az ajtó kinyílik előttetek! Mert mindenki, aki kér, kap. Aki keres, talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak. Vagy talán van köztetek olyan ember, aki követ ad a fiának, amikor az kenyeret kér tőle? Vagy ha halat kér, kígyót ad neki? Ha tehát még ti is - bár gonoszak vagytok - tudtok jó ajándékot adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad majd mennyei Atyátok jó ajándékokat azoknak, akik kérik tőle!

A gyermek-szülő kapcsolathoz hasonlítja Jézus a mennyei Atya viszonyulását az emberekhez.
Egy szülő adna betegséget vagy fájdalmat a gyermekének? Mennyivel inkább ad Isten jó ajándékot az Övéinek. A fájdalom és a betegség nem jó ajándék. Ezt Jézus is tudta, meg is gyógyított mindenkit, aki Hozzá fordult.

Amikor először hallottam, hogy Jézus mindenkit meggyógyított, alig hittem el. Teljesen más elképzeléseim voltak. Azt gondoltam, volt olyan ember, aki Hozzá fordult gyógyulásért, de Ő elutasította. El kezdtem olvasni az evangéliumokat ilyen szemmel is, és láttam, hogy valóban mindenkit meggyógyított, aki Őhozzá fordult.
Egyedül az otthonában, Názáretben nem tudott sok csodát tenni, de nem azért, mert nem akart, hanem mert nem hittek Benne az emberek. Csodálkozott is a hitetlenségükön (Mk 6,6).

Három példa Jézus gyógyítására:

1.
Mt 8,2-3: Odament hozzá egy leprás, leborult előtte, és ezt mondta: "Uram, ha akarod, te meg tudsz engem gyógyítani!" Erre mi volt Jézus válasza? Akkor Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és így szólt: "Akarom. Gyógyulj meg!" Ő pedig azonnal meggyógyult a leprából.
A leprás tudta, hogy Jézus meg tudja őt gyógyítani. Csak az volt számára a kérdés, hogy vajon Jézus akarja-e. És Jézus akarta, nem töprengett rajta.

2.
Lk 13,11-13;16: Volt ott (a zsinagógában) egy asszony, aki már 18 éve beteg volt a benne lakó gonosz szellem miatt. Egészen görnyedt volt, és nem tudott felegyenesedni. Amikor Jézus meglátta, magához hívta őt, és így szólt hozzá: "Asszony, megszabadultál a betegségedtől!" Rátette a kezét, mire az asszony azonnal felegyenesedett, és dicsérte Istent. Ekkor a zsinagóga vezetője problémázott, hogy Jézus szombaton gyógyított, erre Jézus ezt válaszolja: Itt van ez az asszony, Ábrahám leánya, akit a Sátán 18 évig fogva tartott. Talán szombaton nem kellett volna őt megszabadítani a betegségéből?

Ennek az asszonynak a betegségét egy gonosz szellem okozta. Jézus azt mondta, hogy a Sátán tartja fogva, és hogy nem kell-e feloldozni ezt a köteléket? Dehogynem! Nem Isten akarata volt, hogy beteg legyen, hanem a Sátán volt az oka a betegségének, de Jézus azért jött, hogy a rabságból, az elnyomásból megszabadítson, hogy az ellenség köteleit leoldozza, hogy szabadok legyünk! Ráadásul azt is mondta erről az asszonyról, hogy Ábrahám leánya, vagyis hívő volt, mégis a Sátán fogva tudta tartani, de Jézus ezt a kötelet leoldozta róla.

3.
Mt 8,16-17: Amikor beesteledett, sok olyan embert vittek hozzá, akikben gonosz szellem volt. Jézus pedig szavával űzte ki a gonosz szellemeket, és minden beteget meggyógyított. Így teljesedett be, amit Ézsaiás próféta mondott: „Ő vette el gyengeségeinket, és ő hordozta betegségeinket.”

Jézus mindenkit meggyógyított, és ezzel az ézsaiási próféciát teljesítette be, ami így szól (Ézs 53,4): Pedig a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta.
Jézus úgy viselte a mi betegségeinket és fájdalmainkat, hogy helyettünk hordozta azokat, hogy nekünk ne kelljen, hogy mi gyógyultak és egészségesek legyünk. 
A helyettesítőnk lett ugyanúgy, ahogyan a bűneinket is magára vette, hogy mi azoktól megszabadulhassunk és igazak lehessünk Isten előtt (Ézs 53,5a): Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Sőt, Őáltala békességünk is van (Ézs 53,5b):
Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen. Aztán így folytatja: Az ő sebei árán gyógyultunk meg.

Ezek az igék visszaköszönnek az 1Pét 2,24-ben: Krisztus a mi bűneinket magára vette, sőt, a saját testében felvitte a keresztfára, amikor megölték. Azért tette ezt, hogy többé ne a bűnöknek, hanem Isten számára elfogadható módon éljünk. Krisztus sebei által meggyógyultatok betegségeitekből.
Krisztus sebei által meggyógyultunk! Ez múlt idő! Már el van végezve! Miénk a gyógyulás és hit által meg is tudjuk ragadni!

Ha Isten elvette a betegségeinket, akkor hogyan halunk meg?

Ha a gyógyulás mindenkié, akkor sosem fogunk meghalni? - kérdezed.
Isten sohasem mondta, hogy nem fogunk meghalni, azonban sok ehhez hasonlót ígér:
2Móz 23,25-26: eltávolítom tiközületek a nyavalyát. ... Napjaid számát teljessé teszem.

Felmerülhet a kérdés, hát akkor hogyan hal meg az ember?
Zsolt 104,29: ... ha elveszed lelküket, kimúlnak, és ismét porrá lesznek.
Valamikor meg fogunk halni (hacsak Jézus addig vissza nem jön), de nem kell betegségben, fájdalmak között.

Folytassuk Jézus szolgálatát....

Jézus mindenkit meggyógyított, aki Őhozzá fordult, és ezt parancsolta a tanítványoknak is.
Először a 12-nek, majd a 72-nek:

Lk 9,1-2;6: Jézus magához hívta a 12 apostolt. Erőt és hatalmat adott nekik minden gonosz szellem fölött, és arra is, hogy betegségeket gyógyítsanak. Ezután elküldte őket, hogy beszéljenek az Isten királyságáról, és gyógyítsák meg a betegeket. ... Az apostolok tehát útnak indultak, és minden faluban hirdették az örömhírt, és mindenhol meggyógyították a betegeket.

Ugyanígy kiküldi a 72 tanítványt is (Lk 10,1;9;17-19): Ezt követően az Úr kiválasztott még 72 tanítványt. ... Gyógyítsátok meg az ott lévő betegeket, és hirdessétek az embereknek: elközelített hozzátok Isten királysága!... Miután a 72 tanítvány visszatért, azt mondták Jézusnak: "Uram, még a gonosz szellemek is engedelmeskednek nekünk, amikor a nevedben rájuk parancsoltunk! Jézus pedig így felelt nekik: "Láttam a Sátánt, amint villámként zuhant le a mennyből. Figyeljetek rám! Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon tapossatok. Hatalmatok van az ellenség minden ereje fölött. Semmi nem árthat nektek.

Ez nemcsak erre a 72 tanítványra igaz, hanem minden hívőre. Jézusban minden hívőnek hatalma van a Sátán fölött. Mk 16,17-20:
Ezek a jelek kísérik azokat, akik hisznek: Gonosz szellemeket űznek ki a nevemben. Új nyelveken szólnak. Ha kígyókat vesznek fel kezükkel, és ha halálos mérget isznak, nem árt meg nekik. Betegekre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak.

Ez minden hívőnek osztályrésze. Jézus a szolgálata által bemutatta, hogy mi az Atya akarata.
Az evangéliumnak nemcsak az örömhír hirdetése a része, hanem a betegek gyógyítása és a gonosz szellemek kiűzése is. Ezek együtt járnak.
Jézus azt mondta, hogy mi, hívők folytassuk azt, amit Ő elkezdett. Jn 14,12-14: Igazán mondom nektek: aki hisz bennem, megteszi mindazokat, amit én teszek, sőt, még nagyobb dolgokat is.
Mert én az Atyához megyek, és megteszem mindazt, amit a nevemben kértek, hogy az Atya dicsőséget kapjon a Fiú által. Bármit kértek tőlem az én nevemben, megteszem.

A csodák kora nem járt le! Ez a Sátán hitetése, félrevezetése, hogy erőtlenné tegye az egyházat!

Ugyanaz a Szent Szellem működik ma is, mint Aki az Apostolok cselekedetei idejében, sőt még Jézus is a Szent Szellem által tette, amit tett! Amikor emberként eljött erre a földre megüresítette magát, szolgai formát vett föl, emberekhez lett hasonló (Fil 2,7).
Rendszeres, odaszánt imaéletet élt, sokszor hajnalban imádkozott, még mielőtt a tömeg hozzá sereglett volna. Megfizette az árát, hogy az Atyával legyen közösségben, és így tudta az Atya akaratát cselekedni. Nem az isteni természetéből fakadóan tette a csodákat és gyógyított, szabadított, hanem miután megkeresztelkedett és a Szent Szellem rászállt. Ugyanez a Szent Szellem van bennünk. Így lehetséges, hogy aki Benne hisz, az is cselekszi azokat, amiket Ő.

Krisztusban győztesek vagyunk!

Nem a körülményeink áldozatai vagyunk. Jézus Krisztus legyőzte a világot (Jn 16,33), Isten a szellemi fejedelmeket és uralkodókat Krisztus keresztje által megfosztotta hatalmuktól. Megmutatta az egész világnak, hogy most már erőtlenek, amikor felvonultatta őket diadalmenetében, mint győztes hadvezér a foglyait. (Kol 2,15). Az ellenségeink már fegyvertelenek! Ővele együtt mi is legyőztük a világot (1Jn 5,4-5): "Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. Ki az, aki legyőzi a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?" Nem áldozatok vagyunk, hanem győztesek - Krisztusban!

Miért vannak betegek a keresztények között?

Ha Isten nekünk adta a gyógyulást, mégis miért vannak betegek a keresztények között, illetve miért halnak meg betegségben fiatalon? - kérdezed.

A gyógyulás is ugyanúgy hit által történik mint az üdvösség elnyerése.
Hallottad az evangéliumot, valaki mondta neked, vagy magad olvastad a Bibliában és elhitted, hogy Jézus Krisztusban bűnbocsánatod és örök életed van. Ezt a hitedet a bemerítkezéskor vagy amikor másnak bizonyságot tettél róla, ki is fejezted. Ugyanígy működik a gyógyulás is.
Először is hallanod kell róla, majd el kell fogadnod, ebben is hinned kell, mint az üdvösségben, majd a hitednek megfelelően kell cselekedned és beszélned.
Isten országában hit által történnek a dolgok.
,,A hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által,, (Róm 10,17).
Vagyis a hit akkor születik meg benned, amikor hallod az igazságot, Isten Igéjét.

Amíg azt hallod, hogy lehet, hogy nem Isten akarata számodra, hogy meggyógyítson, addig nem is tudsz benne hitet gyakorolni, addig ott van a kétség, a bizonytalanság, az aggodalmaskodás, a félelem, a bánat. Ha az ember hitben jár, akkor ezek eltűnnek, kiszorulnak, nincs már hely a számukra és felváltja az öröm, a békesség és az Istenben való teljes bizalom.
Az Istennel való járás örömmel és békességgel kell járjon. Pál mondja: Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! (Fil 4,4), semmiért se aggódjatok (Fil 4,6).

Régebben elég aggodalmaskodó voltam. Aztán elém került az alábbi Ige Jn 14,27:
,,Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!,,
Ez az ige a szívembe hatolt. Valóban nem kell aggodalmaskodni, hiszen Isten gondot visel rólam! Jézus már nekem adta az Ő békességét. Az Ő békessége már az enyém. És elmúlt a nyugtalanság, ha próbál is előjönni, nem élem bele magam, hanem ellenállok neki.

Attól, hogy Jézus megváltott a betegségtől is a bűn mellett, még lehet valaki beteg. Hiszen egy megtért ember is követ el bűnt, nem vagyunk tökéletesek (bár erre törekszünk), aztán persze megbánjuk és igyekszünk nem elkövetni újból. Ugyanígy a betegség is megtámadhat egy keresztényt, de nem kell megmaradnia a betegségben, ahogyan bűnt is elkövethet, de nem kell megmaradnia benne.

Jakab is elismeri levelében, hogy hívők is lehetnek betegek.
De mi ilyenkor a teendő? Jak 5,14: Aki beteg, hívja magához a gyülekezet vezetőit! Azok pedig imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal a beteget az Úr nevében! És ennek hatására mi történik? Ott marad betegen? Nem! Jak 5,15: Mert a hitből való imádság hatására a beteg meg fog gyógyulni: az Úr helyreállítja az egészségét.
Ha pedig a beteg valami bűnt követett el, az Úr megbocsát neki. Ezért mondjátok el egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok! Mert az igazságos ember erőteljes imádsága hatalmas dolgokra képes. Vagyis ha betegek vagyunk, imádkozzunk hittel, és ennek az lesz a következménye, hogy meggyógyulunk!

Hogy miért betegek egyesek vagy halnak meg fiatalon betegségben hívő létükre, az alábbi két történetet írom le:

Kenneth Hagin egy ismert prédikátor volt, akin keresztül több gyógyulás, szabadulás is történt. Néhány rokona azonban az imái ellenére nem gyógyult meg: egyik egy szörnyű műtéten esett át, a nővére meg meghalt. Hagin megkérdezte Istent, hogy hát ő hittel imádkozott értük, miért nem gyógyultak meg.
Isten azt válaszolta neki: "Ez titok, köztük és köztem. Nem tartozik rád. Ez őrájuk és énrám tartozik. Emlékszel erre az igére: A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a fiainkéi (5Móz 29,28). Nem mondom el neked, mert nem tartozik rád. Még csak ne is gondolkozz ezen. Hanem hirdesd továbbra is a gyógyulást, ahogy eddig is tetted, mert ez az igazság."

Egy misszionáriusért is imádkozott Hagin, aki szintén betegségben halt meg.
Hagin itt is megkérdezte, miért történt ez.
Isten azt mutatta neki, hogy Jézus megjelent ennek a beteg embernek amint ott feküdt az ágyában, hogy átadja neki a gyógyulást, ez az ember pedig felállt, közeledett Jézushoz, aztán megtorpant és visszafeküdt az ágyába. Ez még kétszer megismétlődött. Nem azért halt meg, mert Istennek ez volt a tökéletes terve vele, hanem mert nem vette át a gyógyulását.
Bár Istenhez került a halála után, de mennyivel nagyszerűbb lett volna, ha a teljes földi pályáját befutja!

Az elme megújítása

De nekünk nem kell úgy járnunk, mint Hagin rokonának, nővérének vagy annak a misszionáriusnak. Isten nem tartja vissza a gyógyulást. Jézus Krisztus azért jött, hogy életünk legyen, sőt bőségben éljünk. A tolvaj (vagyis a Sátán) viszont azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson (Jn 10,10). Megpróbálja ellopni az örömödet, a békességedet, a reményedet, a hitedet, az egészségedet, az erődet. Le akar gyengíteni, hogy ha már megtértél, nehogy erővel tudd szolgálni Istent és az embereket. Meg próbálja elrabolni azt az igazságot, amit megragadtál: kétséget, bizonytalanságot próbál elültetni az emberben, ugyanúgy mint Éden kertjében:
 "Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek?" (1Móz 3,1),
"Csakugyan azt mondta Isten, hogy tiéd a gyógyulás?"
Ezért írja Pál, ,,hogy újítsuk meg a gondolkodásunkat,, (Róm 12,2):
És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata. 
Vizsgáljuk meg, mi Isten akarata. 
Az Ő akarata nem kiismerhetetlen, hiszen azt a Bibliából megtudhatjuk, ráadásul az Ő akarata jó, kedves és tökéletes. Bennem is annyiszor próbált az Ördög kétséget támasztani és reménytelenségbe taszítani, de a gondolataimat nekem kellett kordában tartanom, nekem kellett ellenállnom a pusztító gondolatoknak (Álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek (Jak 4,7)), nekem kellett (és kell) ügyelnem arra, hogy miken gondolkozom, ugyanis valójában én lovalltam bele magam a rossz gondolatokba. Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok (Fil 4,8).

Mi a hit?

Hónapokig voltak hullámvölgyeim, pedig úgy gondoltam, hogy már mennyire hitben járok, hiszen bizonyos voltam abban, hogy a gyógyulás és Isten áldása Krisztusban már az enyém. Amikor viszont ennek ellentmondó dolgok jelentkeztek a testemben, akkor meg olyan mélységekbe jutottam. Ez nem hit. Lehet, hogy előtte hitben jártam, de amikor engedtem a csüggesztő gondolatoknak, akkor bizony nem jártam hitben.
A hit örömmel és békességgel jár együtt. Ha az ember hitben jár, akkor a nyugalom helyén van.(Zsid 4,3). De ki lehet jönni ezekből a hullámvölgyekből, nem kell már a mélységekben járnunk, Krisztussal együtt mennyei helyekre vagyunk ültetve (Ef 2,6)!
És nem kellenek ehhez hosszú hónapok vagy évek mint nekem. Hamarabb is meg tudod ragadni.

Isten Igéjének ereje, a beszédünk jelentősége

Olyan is van, hogy az ember már semmi akadályt nem lát a gyógyulása előtt. Minden bűnét megvallotta, igyekszik nem elkövetni többet, Istennel jár, hisz a gyógyulásban, a cselekedetei és a beszéde is összhangban vannak a hitével, és mégsem jelentkezik (még) a gyógyulása a testén. 
Na, ilyenkor van az, hogy nem szabad feladni és elvetni a gyógyulás igazságait, hanem mélyen meg kell gyökerezni ezekben. Ezért nagyon fontos, hogy az ember (lehetőleg) napi szinten olvassa az Igét, mélyedjen el benne. Nagyon építőek a hittel teli tanítások hallgatása is.
Józs 1,8: Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanemtanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.

Fontos még, hogy azt valljuk meg, amit Isten mond, ne mondjunk olyat, ami az Igével ellentétes: Péld 18,21: ,,Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi.,,

Ha szólunk, vagy az élet beszédét szóljuk vagy a halálét. A szavainknak hatalma van.
Ha hitben járunk, akkor a hit szavát fogjuk szólni és annak a gyümölcsét fogjuk enni, ha viszont hitetlenséget szólunk, akkor a hitetlenség termését fogjuk learatni. Nagyon fontos, hogy miket beszélünk. Itt nem a tünetek tagadásáról van szó, hanem arról, hogy tudjuk, kik vagyunk Krisztusban, tudjuk, hogy hatalmunk van az ellenség minden ereje fölött, abban a meggyőződésben élünk és beszélünk, hogy Krisztusban győztesek vagyunk.

Péld 4,20-22: Fiam, figyelj szavaimra, hajtsd füledet mondásaimra! Ne téveszd szemed elől, őrizd meg azokat szíved mélyén, mert életet adnak azoknak, akik megtalálják, ésgyógyulást egész testüknek.

Isten Igéje gyógyulást ad az egész testünknek. De ebben nekünk is van szerepünk: nem szabad szem elől tévesztenünk, meg kell őriznünk a szívünk mélyén. Ezt nem Isten fogja megtenni. Ő odaadta az Igéjét, de olvasnunk, tanulmányoznunk és a bensőnkben megőriznünk nekünk kell. Akkor életet és gyógyulást fog adni. Még az esetlegesen hiányzó vagy sérült testrészt is újjá tudja teremteni, hiszen a világot is a szavával teremtette!
A szava, az Ő Igéje ma is ugyanazzal a teremtő erővel rendelkezik mint kezdetben, az Ő szava ma is élő és ható (Zsid 4,12)!
Kibocsátotta az ő szavát és meggyógyította őket (Zsolt 107,20).

Hittel kell kérnünk!

Írod, hogy a döntés Isten kezében van. Nem várhatjuk el, hogy megkapunk mindent, amit szeretnénk.
Ami az Igével ellentétes, azt valóban nem várhatjuk el Istentől, hogy teljesítse. 
Azt viszont igen, amiről kijelentés van a Bibliában.
Az üdvösségről van kijelentés. Az üdvösséget megadja annak, aki hisz az Ő Fiában. Nem mondjuk azt, hogy Uram, ha az a te akaratod, adj nekem vagy neki üdvösséget. Hiszen tudjuk, hogy Isten akarata az, hogy mindenki üdvözüljön (1 Tim 2,4).
A gyógyulásról, a szabadulásról, az anyagi gondoskodásról is rengeteg kijelentés van, hogy ezek Istennek az akarata (ld. pl. fentebb), ezért bátran és bizalommal kérhetjük, és "elvárhatjuk" ugyanúgy, mint az üdvösséget. Isten nem hazudik.
Ha Ő valamit kijelentett, akkor az úgy van, és arra bátran építhetünk. Azt mondja, hogy hittel kérjünk, semmit sem kételkedve (Jak 1,6).
Mk 11,22-24: Jézus így válaszolt: Higgyetek Istenben! Igazán mondom nektek:
Ha valaki azt mondja ennek a hegynek: "Emelkedj fel, és ugorj a tengerbe!" és szívében kételkedés nélkül hiszi, amit mond, megtörténik. Ezért mondom nektek: ha bármit is kértek imában, higgyétek el, hogy megkaptátok, és a tiétek lesz az!

Mikor lesz a miénk? Miután elhittük, hogy megkaptuk.
A Biblia megmondja, mi is a hit: a nem látott dolgok létéről való meggyőződés (Zsid 11,1).
A hit már "látja" a láthatatlant. Már akkor „lát”, amikor az a természetes világban még nem látható. Ha kétségeink vannak, azzal igazából azt mondjuk, hogy Isten hazudik. 
Ő nem tőlünk függetlenül cselekszik, hanem a hitünkre, az „elvárásainkra” fog reagálni:
Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki Isten elé járul, annak hinnie kell, hogy ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik őt keresik (Zsid 11,6).

Ha nem történik azonnali változás az imánkra, az nem azt jelenti, hogy nem igaz a Biblia igazsága (itt konkrétan az, hogy miénk a gyógyulás) vagy Isten nem akarja, hogy meggyógyuljak.
Van, amikor azonnali a változás, de előfordulhat, hogy időbe telik, amíg a fizikai valóságban is megjelenik egy szellemi igazság. 
De nem Istennek van szüksége időre, hanem a mi elménknek kell megújulnia, hogy áttörés történjen. 
A hitünknek nem állandó a mértéke, ha tápláljuk, akkor növekedni fog, és akkor megtörténnek azok a dolgok (gyógyulások, szabadulások) és olyan módon (azonnal), ahogyan azt az Újszövetségben olvashatjuk.

Igenis van számodra is kiút, nem kell fájdalmak és betegségek között élned, Istennél valódi megoldás van. Szabadulás, gyógyulás, valódi békesség és teljes öröm van Őnála már itt, ezen a földön is!

Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek.


..................

Forrás:
F. F. Bosworth: Krisztus, a Gyógyító
Kenneth E. Hagin: A bibliai hit
Kenneth E. Hagin: Hit, amely hegyeket mozdít
T. L. Osborn: A betegek meggyógyulnak
Gloria Copeland, Kenneth E. Hagin, Keith Moore tanításai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése