2023. február 16., csütörtök

💥Reggeli dicséret🌹 A sokarcú Szentlélek

“Amikor eljön a Pártfogó, akit én küldök nektek az Atyától, az igazság Lelke, aki az Atyától származik, az tesz majd bizonyságot énrólam.” János evangéliuma 15:26


Olvasom a mondatot, és megakad a szemem: "Pártfogó". Mit jelent, az, hogy pártfogó? 
Jézus búcsúzik a tanítványoktól, hiszen tudja, hogy nem sokára visszatér az Atyához. 
Tudja, hogy ezzel az eseménnyel egy hosszú és eredményes folyamatnak — Isten országa földrejöttének és az evangélium hirdetésének — fenntartása akadályokba fog ütközni, hiszen a hiánya okozta űrt nem töltheti be akárki, a tanítványok akár el is kedvtelenedhetnek. 
Megoldásként felajánlja a Szentlelket, aki távollétében segíteni fogja a további munkát, és jelenlétével előremozdítja az Isten országának földi terjedését.
Milyen szépen illusztrálja a Szentlélek munkáját ez a szó: pártfogó. 
Hiszen mi mást tenne velünk, akik Jézus lábnyomában járunk, mint az oldalunkra áll és pártunkat fogja Isten és az emberek előtt! Milyen szemléletes dolog ez, hogy a Szentháromság egy része a mi oldalunkon áll a világ hatalmaival és erőivel szemben is! A pártfogó...
Aztán eszembe jut: mintha a másik fordításban mást olvastam volna! És úgy is van! 
A Károli Gáspár féle fordításban ugyanezen a helyen azt találjuk, hogy a Szentlélek Vigasztalóként érkezik közénk Jézus mennybemenetele után. Ez még jobb, igaz? 
Vigasztalóra talán még nagyobb szükségünk van, amikor a Mester, ha nem is örökre, de számunkra ismeretlen időre eltűnik mellőlünk, és magunkra maradunk. 
De nagy szükségünk is van egy mindennapi vigasztalóra...
Ezek után kezembe kerül az Egyszerű Fordítás, ahol a Szentlélek Segítő, majd egy negyedik, angol nyelvű fordítás, ahol Szószólóként, vagy Támogatóként jelenik meg — aki helyettünk beszél és hirdet, szíveket lágyít és fordít Istenhez...
Amikor már összezavarodnék, és nem elbizonytalanodnék, hogy ezek után mégis melyik fordításnak hihetek, eszembe jut: a Paraklétosz ezek közül egyik sem, és mindegyik, sőt! Még ennél is több! 
Mert a Szentlélek nem pártfogó, nem vigasztaló, nem segítő és nem szószóló: Ő a Szentlélek. 
Ő az, akinek a munkáját nem látjuk, de érezzük, aki mindezt megteszi, és még ennél is többet, azért, hogy az evangélium a Föld minden sarkára eljuthasson. Nem ő segít neked: te segítesz neki.

(Ömböli Krisztián)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése