2022. január 20., csütörtök

💥Reggeli dicséret🌹Fototaxis

"Mert aki rosszat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy le ne lepleződjenek a cselekedetei. Aki pedig az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy nyilvánvalóvá legyen cselekedeteiről, hogy Isten szerint cselekedte azokat."
János evangéliuma 3:20-21

Nem, ma nem egy olyan taxisofőrről szeretnék beszélni, aki szabadidejében fényképeket készít. Bizonyára ilyenekből is sok van, de most nem róluk írok. (Talán majd legközelebb.) 
A fototaxis, amire én gondolok, egy, a biológiában használatos szó, ami bizonyos élőlények fényre adott mozgásreakcióját írja le. ("foto-" = fény; "taxis" = helyváltoztató mozgás) Pozitív fototaxis esetén az élőlény a fény irányába, míg negatív fototaxis esetén a fény forrásától ellentétes irányba mozog el. 
Nem nehéz elképzelni. Pozitív fototaxisról beszélhetünk például amikor nyári éjjelen nem lehet nyugodtan beszélgetni az udvari lámpa fényénél a sok oda özönlő szúnyog és éjjeli lepke miatt. 
Ezzel szemben negatív fototaxis az, amikor a lámpát felkapcsolva a svábbogarak bebújnak a bútor alá. (Ezt a mondatot leírni is rossz volt.)

Természetesen a rovarok esetében a fototaxis hátterében nem a fény szeretete, vagy gyűlölete áll, ennél prózaibb és zsigeribb az oka, ugyanakkor azonban a fenti ige sem a szó szerinti világosságról és sötétségről beszél. Jézus egyik legismertebb, Nikodémussal való éjszakai találkozója során több, azóta "önálló életre kelt" mondat is elhangzik, gondolj csak a János 3:16-ra, vagy arra, hogy "a szél arra fúj, amerre akar," és sorolhatnánk tovább.

Az egész beszélgetés a megtérés tematikája körül forog, amit János gyönyörűen összekapcsol a könyv bevezető szakaszával ("A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be." János evangéliuma 1:5) és a szívünkre helyezi: a megtért és a megtéretlen ember közötti különbség nem a bűn meglétében, vagy annak hiányában kereshető. A különbség a fényhez (pontosabban A Világossághoz) való viszonyulásban érhető tetten: míg a rosszat cselekvő személy Krisztus fényére negatív fototaxissal válaszol (menekül, elbújik előle, álarcok mögé bújik és titkol) addig az igazságot cselekvő pozitív fototaxist él át, őt vonzza A Világosság. A különbség nem a tulajdonságokban ("ilyen vagyok"), hanem az irányultságban ("ilyen a kapcsolatom Istennel") van. Ez pedig különbséget jelent szeretetben és gyűlöletben, őszinteségben és hazugságban, titkokban és nyíltságban.

A lényeg tehát ez: te mennyire szereted a fényt? Eléggé ahhoz, hogy felé tarts? 
Hajlandó vagy lemondani az álarcaidról? Akkor itt az ideje igazságot cselekedni Isten segítségével! Itt az ideje szeretni. Itt az ideje megtérni!

(Ömböli Krisztián)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése