2023. október 19., csütörtök

💥Reggeli dicséret🌹 Változó sorrend

"💞Sok elsők pedig lesznek utolsók, és sok utolsók elsők." Márk evangéliuma 10:31

A népszerű közösségi oldal véletlenszerűen feldobott videói között láttam nemrég a következőt: 
Egy fekete, kopott farmert és bőrdzsekit viselő, nem túl bizalomkeltő külsejű férfi a reptéri kijáratnál lévő buszmegállóban az érkező utasoknak ajánlgatta, hogy ingyen, szívességből beviszi őket a városba. Persze mondanom sem kell, mindenki vagy nagy ívben kikerülte, vagy fejével jelezte, hogy nem kívánja igénybe venni a lehetőséget.

Emberünk erre tovább ment, majd pár pillanat múlva egy tűzpiros Ferrariban ülve gurult el szép lassan az buszra várakozók előtt, akik csodálkozó szemekkel bámulták. Illetve, volt, aki így utólag próbálta leinteni és elfogadni az ingyen fuvart.

Hát igen. Mondhatnánk, hogy nem minden az, aminek látszik. 
Sokszor a csak a külső jellemzők miatt - úgymint megjelenés, származás, foglalkozás, vallási hovatartozás, vagyoni helyzet, stb. alapján - tartunk valakit értékesnek, vagy értéktelennek.

„Sok elsők pedig lesznek utolsók, és sok utolsók elsők.”

Eme kijelentés előtt Jézust éppen egy jómódú fiatalember kereste fel. 
Szépen vasalt öltönyében kiszállt a Ferrariból, tisztelettudóan ’Jó Mester’-ként szólította meg a Názáretit és azt tudakolta, hogy miként válthatná be a parancsolatok gyerekkorától való betartásáért járó pontokat örök életre.

Elképzelem, ahogy a tanítványok ott álltak ámulva és azt mondták magukban: végre nem egy ágrólszakadt vak koldus, vagy egy újabb vámszedő csatlakozik hozzánk, hanem egy minden tekintetben példás előéletű, mindenki által elismert milliomos.

És ott van előttem a tanítványok értetlen ábrázata, amikor látják az ifjút az „add el minden vagyonodat és kövess engem” felszólítás után szomorúan elmenni. „Kicsoda üdvözülhet tehát?” (Márk 10:26) – teszik fel a kérdést. „Mi elhagytunk mindent és követünk téged” (28.vers) – mondja Péter.

„Sok elsők pedig lesznek utolsók, és sok utolsók elsők.”

Azaz, ami itt a bűn világában értéknek számít, ami miatt valakit itt elsőnek tartasz, legyen az akár a valós teljesítmény után járó jól megérdemelt eredmény, az a mennyben nem ér semmit.

Istennek ugyanis nem a teljesítményed, nem a gazdagságod, nem az engedelmességed kell, hanem a lényed, aki vagy, te magad.

Mikor pedig Jézus ma Téged szólít; „Kövess engem!” 
Legyen válaszod a következő: „mindent kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek, hogy a Krisztust megnyerjem” (Fil.3:8)

(Tóth Szilárd)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése