2016. december 25., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Ez... akkor történt, amikor Szíriában Ciréneus volt a helytartó.

     Lk. 2,2

Az az idő, amelyben Jézus született, igen nehéz idő volt. Isten azt akarja mondani nekünk ezáltal, hogy a keserű nehézségek nem tartóztathatják fel az Ő áldását, sőt egyengetik annak útját.

Nehéz politikai viszonyok uralkodtak akkor. Idegen hatalom tartotta megszállva az országot, amelyben Jézus született. Súlyos adót kellett a lakosságnak fizetni, ennek felemelése érdekében rendelte el Augusztusz a népszámlálást. Az országot kiszipolyozták. Súlyos teher nehezedett az életre. Úgy gondolkoztak, csak akkor fordulhat jobbra a sorsuk, ha a rómaiak kivonulnak és Izrael újra önálló lesz.

S mégis az történt, hogy Isten éppen ezek között a szomorú körülmények között adta legnagyobb áldását ebbe az országba a Messiás megszületése által. A nyomorúságos körülményeknek kellett elősegíteniük azt, hogy Jézus Betlehemben szülessék meg.

- A nehéz politikai helyzet nem akadálya Isten áldásának! S a szomorú lakásviszonyok? Milyen ínség volt e tekintetben Betlehemben! Egy olyan házaspárnak, mint József és Mária, legalább egy vagy két szobácskára lett volna szüksége, s ők semmi lakhelyet sem kaptak. Csak egy istálló sarkában húzódhattak meg. Egyetlen bútor sem volt itt. Nem volt semmi kényelem. De Isten ebben a lakásínségben ajándékozta meg őket minden idők legnagyobb áldásával.

Micsoda vigasztalás ez azoknak, akik hasonló szükségben szenvednek! Isten ebben a helyzetben is adhatja legnagyobb áldását nekik.

S végül: a nehéz anyagi viszonyok! Mikor Mária és József a gyermek Jézust a templomba felvitték, nem tudtak mást áldozni, csak egy pár galambot: a legszegényebbek áldozatát. Isten azonban a legnagyobb ajándékot adta - amit csak adhatott - ezeknek a szegény embereknek ebben a nyomorúságos anyagi körülményben. - Ezrek, akik valamikor gazdagok voltak, most szegények.

- Isten rendelése az, hogy a szegények Jézus Krisztus által meggazdagodjanak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése