2021. november 7., vasárnap

💥Mai Ige- Bob Gass💥 - Gyermeknevelési mítoszok

Gyermeknevelési mítoszok (1)

„Fiaik is, akik még nem ismerik [ezt a törvényt], hallgassák és tanulják meg, hogy féljék Isteneteket, az Urat mindenkor”
(5Mózes 31:13)

William Kilpatrick író Why Johnny Can’t Tell Right from Wrong [Miért nem tudja Johnny megkülönböztetni a jót a rossztól?] című könyvében leleplez néhány gyermeknevelési mítoszt, melyeknek a szülők bedőlnek:
  • A „jó rosszfiú” mítosza.
Az amerikai irodalom és a filmek gyakran ábrázolják a „rosszfiúkat” vonzónak és elbűvölőnek. 
Tom Sawyer és Dennis, a komisz jó példák erre. Az amerikai hagyománynak ez a szála olyan erőteljesen fogva tartja a képzeletet, hogy az „engedelmesség” szinte csúnya szónak számít.
  • A természetes jóság mítosza.
E szerint az elképzelés szerint mindenki jónak születik, és az erény majd kialakul, elég, ha engedjük a gyermekeket a maguk módján növekedni.
  • A szakértői tudás mítosza.
Az elmúlt évtizedekben a szülők a gyermekneveléssel kapcsolatban a szakértők tanácsaira alapoztak. Sajnos a gyermeknevelési „szakértők” döntő többsége egyetért a természetes jóság mítoszával. 
Annyira hangsúlyozták a gyermekek egyedi, kreatív és spontán természetét, hogy a szülők úgy érezték, a gyermeknevelés egyenlő a gyermekekhez való alkalmazkodással ahelyett, hogy a gyermekek tanulnának meg alkalmazkodni a családi élet követelményeihez.

Álljunk meg egy pillanatra, és figyeljük meg, mit mondott Isten Izráel népének a gyermeknevelésről: „Gyűjtsd össze a népet, férfiakat, nőket és gyermekeket meg a lakóhelyeiden élő jövevényeket, hogy hallgassák és tanulják meg, és féljék Isteneteket, az Urat, megtartván és teljesítvén ennek a törvénynek valamennyi igéjét. Fiaik is, akik még nem ismerik, hallgassák és tanulják meg, hogy féljék Isteneteket, az Urat mindenkor” (5Mózes 31:12–13).

Figyeld meg a „hallgassák és tanulják meg” kifejezést! Ez nem egy javaslat a szülőknek – ez parancs, amellyel Isten engedelmességre szólít, ha azt akarod, hogy családod áldott legyen.



Gyermeknevelési mítoszok (2)
„Ismertesd meg azokat fiaiddal és unokáiddal is”
(5Mózes 4:9)

William Kilpatrick könyvében további két téves gyermeknevelési mítoszt nevez meg, amelyeket a szülők elhisznek:
  • Az a mítosz, miszerint minden erkölcsi probléma pszichológiai jellegű.
Ebben a nézetben a viselkedési problémákat az önértékeléssel vagy a kielégítetlen pszichológiai igényekkel kapcsolatos kérdéseknek tekintik. 
Úgy tűnik, hogy az átlagos gyermeknevelési szakértőnél fel sem merül az a régimódi elképzelés, miszerint a viselkedési problémák a gyermekek akaratosságának következményei lehetnek. 
Ha megnézzük egy tipikus gyermeknevelési könyv tartalomjegyzékét, nagyon sok oldalt találunk az „önbecsülésnek” szentelve, de valószínűleg nem túl gyakran látjuk a „jellem” szót.

  • Az a mítosz, miszerint a szülőknek nincs joguk gyermekeikbe átültetni értékeiket.
Itt is az a standard dogma, hogy a gyermekeknek kell a saját értékrendjüket kialakítaniuk. 

Ám a gyermekeknek erre vajmi kevés esélyük van, mivel a társadalom többi tagjának nem okoz lelkiismeret-furdalást, hogy rájuk erőltesse saját értékeit. 

Értelmes döntés vajon, ha a szülők semleges kívülállók maradnak, miközben a forgatókönyvíróktól a szórakoztatókig, a szexuális felvilágosító órákat tartó tanároktól a reklámszakemberekig mindenki más ragaszkodik ahhoz, hogy „értékeit” eladja gyermekeinknek? 

A gyermeknevelésről Isten ezt mondta népének: „Őrizkedj azért, és vigyázz nagyon magadra, hogy meg ne feledkezz azokról, amiket saját szemeddel láttál, és ki ne vesszenek emlékezetedből, amíg csak élsz! Ismertesd meg azokat fiaiddal és unokáiddal is” (5Mózes 4:9)

Kedves Szülő! Amikor a lelki értékek gyermekeidnek való átadásáról van szó, tedd fel magadnak a kérdést: ha nem te, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?❣️

https://www.maiige.hu/maiige/20211105

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése