2023. január 19., csütörtök

💥Reggeli dicséret🌹 Akiben Isten Lelke lakik

..💞Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs Krisztus Lelke, az nem az övé.,, Pál levele a rómaiakhoz 8:9

Az életünkben, annak ellenére, hogy gyakran találkozunk "szürke" dolgokkal, azért bele-belebotlunk fehérbe és feketébe is, egymást kizáró ellentétekbe. Valami vagy létezik, vagy nem létezik; vagy áll, vagy mozog; vagy él, vagy nem él — ezek olyan állapotok, amik kölcsönösen kizárják egymást.
Nincs köztük átmenet, feles, vagy szürke helyzet. A megtérés is valami hasonló: vagy igen, vagy nem — ezt nem lehet "kicsit" vagy "részben" csinálni.

Pál a mai igében (és a Rómaiakhoz írt levél azon részében, amiből a mai gondolat származik) is egy ilyen kölcsönösen kizáró ellentétpárt állít elénk. Valaki vagy test szerint, vagy lélek szerint él, nincs köztes állapot. A szerencsétlen szóhasználat mögött ("test" kontra "lélek") sokkal több minden rejlik, mint első ránézésre gondolnánk. A test szerinti élet nem a fizikai életet jelenti (hiszen hogyan élhetnénk másként?) míg a Lélek szerinti élet nem a polemizáló, filozofikus bibliatanulmányozást takarja (árulkodó jel a nagy kezdőbetű!). De akkor mégis mit?

Pál szerint a helyzet a következő: míg az ember nem ismeri meg Istent és az ő megszabadító kegyelmét, a "testi" törekvéseknek engedve csak az Istennel való szembenállást élheti meg.
És amíg csupán ezt az életformát tapasztalja, addig ő maga sem látja, hogy minőségi változást jelenthet a Lélek jelenléte. Pál azt írja, "a test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és békesség." (Pál levele a rómaiakhoz 8:6) Miért is akarna az ember Isten nélkül élni?
Ha lehetne se volna elég "csak egy kicsit" vagy szürkemód kötődni hozzá.
A szabadság, a békesség és az élet (az igazi, minőségi, magasabb rendű élet) csak a Lélek befolyása eredményeképpen érhető el.

Az egyenlet tehát egyszerű: vagy Krisztus Lelke lakik bennünk, vagy a test szerint élünk — az előbbi a teljes és minőségi életet, ez utóbbi az Istennel való teljes szembenállást jelenti. Nincs köztes út.
Nincs szürke ezen a képen, csak fehér és fekete. Vajon mi beengedtük-e már Isten Lelkét a szívünkbe? Megtapasztaltuk a felajánlott szabadságot és életet? Bízom benne, hogy igen.

(Ömböli Krisztián)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése