2023. augusztus 25., péntek

💥Reggeli dicséret🌹 Mennyi olaj elég?

,,💞Amíg azok vásárolni voltak, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Azután bezárták az ajtót.,, Máté evangéliuma 25:10

Kézműveskedésre készülök. Képet festek, széket faragok, szobrot öntök, nem számít. 
A lényeg, hogy minden hozzávaló meglegyen, mise en place, legyenek kéznél. 
Nem szeretném, ha éppen a megfelelő méretű ecsetből nem volna itthon, és el kellene szaladni a művészellátóba. 
Bizonyára megakasztana a kreatív folyamatban. Inkább veszek mindegyik méretből még egyet, biztos, ami biztos. Tudom, hogy már hetek óta vásárolok a nagy művészeti projektemhez, de bizonyára megérted: muszáj, hogy mindenből elég legyen, hogy ne kelljen közben félbehagynom a dolgot!

A tíz szűz példázata vásárlásra buzdít. Nem akármi, olaj vásárlására. Legalábbis eddig így tudtam. Ahány előadást hallottam eddig róla, mind valami ilyen, vagy ehhez hasonló tanulsággal zárult: "látjátok, testvérek? 
Ezért fontos elég olajat vásárolnunk a lelki lámpásunkba, nehogy úgy járjunk, mint a balga szüzek, akiknek a vőlegényre való várakozás közben elfogyott." Uccu, gyerünk vásárolni még olajat!

Ezzel a gondolattal több problémám is volt az évek folyamán, amiket felnőtt – és teológus – fejjel sem sikerült elhessegetnem.
Az első pusztán logisztikai: Mi van akkor, ha most "elmegyek" olajat venni és pont lemaradok a vőlegény érkezéséről? Hiszen a történet a következő szavakkal zárul: "Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok!" (Máté evangéliuma 25:13)
A másik problémám, hogy a Szentlelket (a példázatbeli "olajat") sem megvásárolni, sem gyűjtögetni nem lehet. Ő VAN. Annyi van belőle, amennyi pont elég – mindenkinek, mindig.

A tíz szűz példázata ezek szerint nem a vásárlásról szól. Van elég olaj, ott van a tarsolyodban. 
Ne szaladgálj feleslegesen gyűjtögetni, ne stresszelj, hogy elég lesz-e! Elég lesz. 
A Szentlélekről beszélünk. A gyűjtögetés ideje már lejárt. Most várunk. 
Várunk és égetjük az olajat. Tudsz várni? 
Mert ha mindig vásárolsz, fejlődsz, magadat ostorozod, mert "még mindig nem vagy elég jó" (elég jó vagy, Jézus meghalt érted!) mikor fogsz végre nekiállni a Nagy Műnek?

(Ömböli Krisztián)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése