2016. december 22., csütörtök

Varga László: Isten asztaláról

   "Azért ezt mondja a Seregek Ura: Mivel nem hallgattatok beszédemre, elhozatom Észak valamennyi népét - így szól az Úr -, meg szolgámat, Nebukadneccart, Babilónia királyát. Rázúdítom erre az országra, lakóira és valamennyi szomszédos népre."

     Jeremiás 25,8-9

Mekkorát nevetett volna Nebukadneccar, a hatalmas hódító birodalom ura, ha meghallja, hogy egy jelentéktelen, kis nép lenézett prófétája őt a kis népecske Istene szolgájának nevezi! Az egész Júdea abban az időben nem volt nagyobb, mint nálunk egy-két megye. Rangját csak a főváros, a valóban nagy jelentőségű Jeruzsálem adta meg. De ebben a kis fészekben még élt az egyetlen Isten hite, a körülvevő nagyhatalmak bálványaival szemben. Ez a hit is csak pislákolt néha. Könnyen elhitte a kis nép, hogy ő jelentéktelen a nagyvilággal szemben, kezdte lebecsülni önmagát és Istenét. Mennyivel hatalmasabbak Babilon vagy Egyiptom istenei! Ekkor hangzik el Jeremiásnak, a legtragikusabb sorsú prófétának meg nem hallgatott intése: A lenézett, megvetett Úr, az egyetlen, világteremtő Isten, végrehajtja ítéletét a hűtlenné lett népen. És hiába nevetne Nebukadneccar, Isten szolgaként használja fel őt a hóhér szerepére, ítélete végrehajtására. Isten akkor is, ma is ura a történelemnek. Az a nép, mely nem hallgat rá, először erkölcsileg omlik össze, majd az események sodorják el, mert ez a törvény. Isten ellenségeit is, a legbölcsebb istentagadót, a leghitetlenebb zsarnokot is fel tudja használni a maga akaratának végrehajtására.
Mindenható Isten, a magyar népért könyörgök. A Te néped volt. Elhoztad messziről erre a földre. Kemény feladatot adtál a számára, hogy védje a boldogabb keresztyén népeket évszázadokon át minden támadás ellen. Segítségeddel kibírta. De megbicsaklott. Sokan elvesztették a hitüket, vele együtt öntudatukat. Ne vond meg tőlünk megbízatásodat! Adj még nekünk rendeltetést, jövőt! Fordítsd magadhoz gyermekeink lelkét, hogy benned hinni és bízni tudjanak, Tőled nyerjenek újra öntudatot, hűséget, felelősséget, életet! Kegyelmesen fordulj felénk! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése