El sem tudjuk képzelni, milyen lesz az, amikor odaát a végtelen szeretet és egység közösségében lehetünk. A legjobb lesz.
„A tökéletesek között azonban mi is bölcsességet szólunk, de nem e világnak, sem e világ mulandó fejedelmeinek bölcsességét, hanem Isten titkos bölcsességét szóljuk, azt az elrejtett bölcsességet, amelyet az Isten öröktől fogva elrendelt a mi dicsőségünkre. Ezt e világ fejedelmei közül senki sem ismerte fel, mert ha felismerték volna, a dicsőség Urát nem feszítették volna meg. Hanem hirdetjük, amint meg van írva: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett”, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. Mert ki ismerheti meg az emberek közül azt, ami az emberben van? Egyedül az emberi lélek, amely benne lakik. Ugyanígy azt sem ismerheti senki, ami Istenben van, csak Isten Lelke. Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk. Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva.”

Magyarázat

A menny az a hely, amit Isten készített az őt szeretőknek. Megnyugtató a számomra, hogy az készíti, aki a legjobban ismer és szeret. Így biztosak lehetünk abban, hogy a menny egy nagyszerű hely lesz. Még akkor is, ha tudjuk, hogy olyan lesz, amit szem nem látott és emberi értelem el sem tud képzelni. Segíthet bennünket ebben a bizonytalanságban valami. Isten megismerése. Ez a hívő ember legnagyobb lehetősége és kötelessége. Mindez azonban nem lehetséges az Isten Lelkének segítsége nélkül. Így válunk lelki emberekké a Szentlélek által. Ez magyarázza a sok értetlenséget, ami körbevesz bennünket ebben a világban. Mi nemcsak a világ dolgait akarjuk megismerni, hanem Isten Lelke segítségével Isten mélységeit. Jaj nekünk, ha cselekedeteinket csak e világi célok és vágyak irányítják. Mert akkor jutalmunkat csak ezen a földön nyerhetjük el. Közben Isten valami elképzelhetetlenül nagyszerűt készített el nekünk a mennyben.
(Vas Ferenc)