2017. november 6., hétfő

Nem a törvény, hanem a kegyelem szabadítja meg az üdvre sóvárgó lelket.

„Mert vizet öntök a szomjúhozóra.” -(Ézsaiás 44,3)

Ha a hívő lélek mély bánatba merül, gyakran az által igyekszik abból kimenekülni, hogy komor és kínzó képzelődésekkel gyötri magát. 
De ezen az úton nem lehet a porból felemelkedni, hanem csak tovább mélyedünk abba. Éppen úgy nem lenne képes a sas a magasba emelkedni, ha szárnyait megkötözik, mint hitünk növekedni, ha ráadjuk a kétely bilincseit. 

Nem a törvény, hanem a kegyelem szabadítja meg az üdvre sóvárgó lelket. 
Nem a parancsolatok köteléke, hanem csak egyedül az evangélium szabadsága képes felemelni a gyenge hívőt
A rabszolgai félelem nem hozza vissza Istenhez a hűtlen szökevényt, de a szeretet kedves meghívása Jézushoz csalogatja és meghívja, hogy az Ő keblén nyugodjon meg. 

Szomjazod ma az élő Istent és boldogtalannak érzed magad, mivel nem leled Azt, aki szívednek öröme és gyönyörűsége? Elveszítetted a boldogító hitből eredő örömöt és esdekelsz: „Add meg nekem a Te üdvözítésednek örömét és az engedelmesség lelkével erősíts meg engem”. 

Tudatában vagy annak, hogy sivár vagy, mint a kiaszott tartomány, hogy nem hozod meg Istenben azokat a gyümölcsöket, melyeket jogosan várhat el tőled? Tudatában vagy annak, hogy te sem a gyülekezetedben, sem a világban nem műveled azt, amit szíved kíván? 
Akkor, íme, éppen itt van az az ígéret, melyre szükséged van: „Mert vizet öntök a szomjúhozóra”. 
Megnyered a kegyelmet, melyet bensőleg óhajtasz, mégpedig kívánságod terjedelmének mértéke szerint részesülsz abban. A víz felüdíti a szomjazót: te felüdülsz, kívánságaid teljesülnek. 
A víz felfrissíti a szunnyadozó növényéletet: életedet az új kegyelem fogja felfrissíteni. A víz duzzasztja a rügyeket és megérleli a gyümölcsöket. Termékenyítő áldást fogsz te is magadon tapasztalni. Zöldellő és termékeny leszel az Úrnak útjaiban. 
Az isteni kegyelemben kinyilvánuló valamennyi drága tulajdonságot dúsan élvezed. Az isteni kegyelem összes gazdagságát bőségesen megnyered, mintegy belemerülsz, és teljesen át leszel attól hatva. És ahogy néha a duzzadó patakok elöntik a legelőket, úgy, hogy a mezők tóvá változnak, úgy történik veled is: a száraz tartományvizeknek forrása leszel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése