2023. július 15., szombat

💥Reggeli dicséret🌹 Isten irgalmasságot akar, nem áldozatot

“Amikor pedig mentek kifelé, kérték őket, hogy a következő szombaton is beszéljenek nekik ezekről a dolgokról. Miután szétoszlott a gyülekezet, sokan követték a zsidók és az istenfélő prozeliták közül Pált és Barnabást, akik szóltak hozzájuk, és biztatták őket, hogy maradjanak meg Isten kegyelmében. 
A következő szombaton szinte az egész város összegyűlt, hogy hallgassa az Úr igéjét.”
Apostolok Cselekedetei 13. fejezet, 42-44. versek

Gyakran felmerül a kérdés: vajon mi lehet az oka annak, hogy ma nem terjed úgy a Krisztusról szóló jó hír, mint kétezer évvel ezelőtt?

Ugyanis, ha az Újszövetséget, különösen Apostolok Cselekedeteit olvassuk, akkor úgy látjuk, hogy az első apostolok sokkal könnyebben szólították meg az embereket. Igaz, nem mindenki hallgatott rájuk, és előttük is számos akadály állt, mégis eredményesebbnek tűnnek…

Ezért, először is le kell szögeznünk, hogy ez a könyv nem azért került megírásra, hogy az apostolokkal hasonlítgassuk össze magunkat. Ők egy teljesen más világban éltek, más kultúra vette körül őket, és más embereket akartak megszólítani, mint mi. De ami a legfontosabb: a cselekedetek könyve valójában nem is az apostolok tetteiről szól, hanem a Szentlélek cselekedeteiről.

Az apostolok, hozzánk hasonlóan egyszerű emberek voltak. Volt köztük halász, kétkezi munkás, vagy éppen tudós. Az egyetlen különös az volt bennük, hogy találkoztak Jézussal, és ennek hatására eldöntötték, szívből követni akarják őt. A többit a Szentlélekre bízták, aki emiatt képes volt felhasználni őket.

A korábban feltett kérdésre valószínűleg egyikünk sem tudna választ adni, de nem is ez a lényeg.

A lényeg az, hogy az apostolokhoz hasonlóan mi is találkoztunk Jézussal, és szívből követni akarjuk őt. Mert ha megismertük őt, és a Szentlélek kerül a kormány mögé, akkor nem az lesz a figyelmünk középpontjában, hogy mit “kell” tennünk, hogy elérjünk másokat, hány embert “kell” megszólítanunk, és milyen missziós stratégiákat “kell” alkalmaznunk. 
A hangsúly nem a számokon, és nem a teljesítményünkön lesz, hanem azon, hogy szerettük-e aznap a mellettünk létező embereket, és hallgattunk-e a Szentlélek szavára, amikor arra kért, hogy tegyünk meg egy-egy apróságot értük. Hiszen Isten nem áldozatot akar, hanem irgalmasságot.

(Cserpán Ádám)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése