2023. július 11., kedd

💥Reggeli dicséret🌹Szövetség, ami több mint, egy szerződés

"Most azonban Krisztus annyival kiválóbb szolgálatot nyert, amennyivel jobb szövetségnek lett a közbenjárója, amely jobb ígéretek alapján köttetett." Zsidó 8:6

Kötöttél-e valaha valakiv(kk)el valamilyen szövetséget? 
Nem holmi szerződésről beszélek , hogy te vállaltad, hogy x összegért cserébe adsz valamit! 
Persze fontos, a lakásbérleti szerződésben vagy munkaszerződésben foglaltakat betartani a feleknek, mert, ha nem , annak súlyos következményei lesznek, ez mindenki számára legalább egyszer fontos volt, ezért érti mindenki miről van szó.

De a szövetség, az más. Annyira kikopott, hogy bár a templomok és imatermek hangszórójából még csak csak halljuk, de a falakon túl nem ismerik annak jelentését...
Vajon a Bibliát olvasó emberek értik-e mit jelent a szövetség?! Szövetséget kötöttél-e már? 
És nem hágtad soha, amire szövetkeztél? Volt már olyan Úrvacsora, ahol hibátlanak érezted ezt a kérdést?

Vagy szövetkeztél, de valami rossz megtétele mellé álltál, pl. olyanokkal szövetkeztél, akikkel azt valósítottátok meg, hogy más személyek életében vájkáltatok csámcsogva, vagy rosszindulatú tetteket követettek el, hogy mások hírnevét bemocskoljátok.

Tettél- e olyan ígéretet, amely mellett teljes szívvel elköltelezted magad, hogy be is tartod? 
Amely akkor is tart, ha már eltűnt a rózsaszín köd, vagy körülötted mindenki áthágta az ígéreteit?

A mai reggeli ige, a legeslegnagyobb szövetségere, az igazi szövetségre emeli szemeinket.
 Krisztus a kereszten egy sokkal jobb, egy legjobb szövetség megkötettetésének a közbenjárója lett Isten és ember között. 
Sokkal jobb ígéretnek számít bármilyen állat megáldozásánál, az, amit az igazi Főpap tett a bűntől való szabadításunkért. 
Ha az egész 8. fejezetet végigolvassuk rádöbbennünk arra a szeretetre, amit ajándékba kaptunk, úgy, hogy még csak nem is tettünk érte egy lépést sem. 
Ott volt az a sok áldozati lehetőség, meg a megtisztulási lehetőség a Szent Sátorban, de mégsem volt az igazi.

Jézus egy olyan szövetség létrehozásában vállalt aktív szerepet, amely minden egyes ember számára lehetőséget kínál az örök életre. Jézus nem fordult vissza a Koponyák hegyére vezető úton, mert meggondolta magát. Istennel összekapcsolt minket és nem rossz dolgok mellett kötelezte el magát Jézus, hanem a következők mellett:
"Az Úr Lelke van énrajtam, aki felkent engem, hogy a szegényeknek az evangéliumot hirdessem, és elküldött, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek, és a vakoknak a szemük megnyílását, hogy szabadon bocsássam a megtörteket." Lukács evang. 4:18. Van mit ma is tanulnunk a szövetségről.

Álljon hát előttünk Jézus példája, aki a valóban értékes és értelmes dolgok mellett kötelezte el magát, és nem vesztett csatákba állt bele álszövetségeskedni, hanem saját példájával mutatta be, hogyan kell egy szövetséget beteljesíteni, ami több volt, mint a mi olvasatunkban egy szerződés. 
Jézus vérét adta a szövetség megkötéséért. Te akarsz-e ezzel élni?

(Csalami Renáta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése