2016. december 20., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-JÉZUS JÖN



A mai napon olvasandó igeszakasz: Mal 3,19-24
19 Eljön az a nap, amely olyan lesz, mint az izzó kemence. Olyan lesz minden kevély és minden gonosztevő, mint a polyva, és elégeti őket az az eljövendő nap - mondja a Seregek URa -, nem marad sem gyökerük, sem águk. 20 De fölragyog majd az igazság napja számotokra, akik nevemet félitek, és sugarai gyógyulást hoznak. Úgy ugrándoztok majd, mint a hizlalóból kiszabadult borjak.21 Úgy széttapossátok a gonoszokat, hogy porrá lesznek talpatok alatt azon a napon, amelyet elhozok! - mondja a Seregek URa. 22 Gondoljatok szolgámnak, Mózesnek a tanítására, azokra a rendelkezésekre és a törvényekre, amelyeket általa parancsoltam az egész Izráelnek a Hóreben!23 Én pedig elküldöm hozzátok Illés prófétát, mielőtt eljön az ÚRnak nagy és félelmetes napja. 24 Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz, hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök. 



"Eljön az a nap, amely olyan lesz, mint az izzó kemence."
"Bizony hamar eljövök."

(Mal 3,19; Jel 22,20)


"Jön az a nap". "A nagy és szörnyű nap jön." "Eljövök." Ezek a kifejezések adják meg az Ószövetség utolsó fejezetének az alaphangját. És az Újszövetség utolsó fejezete szerint a Lélek és a Menyasszony ezt mondja: "Jöjj!" Az Úr Jézus pedig megígéri: "Bizony hamar eljövök."
A Bibliát keretként veszi körül a "jönni" szó, úgy is mint imádság, úgy is mint ígéret.
Ezért a történelem folyamán Isten népe nemcsak azt tanulja meg, hogy tekintsen vissza és emlékezzék, és hogy nézzen felfelé és higgyen. Mi főleg arra kapunk bátorítást, hogy tekintsünk előre és várjuk az Úr eljövetelét.
Ez a tanítás azért fontos, hogy megértsük magát Istent, valamint hogy megtanuljuk azt a nélkülözhetetlen magatartást, amelyet ő tőlünk megkíván.
Fontos, hogy úgy ismerjük Istent, mint aki eljövendő. A legtöbb ember számára még mindig a legkönnyebb dolog úgy gondolni Istenre, mint egy örökkévaló Istenségre, aki messze felettünk lakozik. Még a nem keresztyéneknek is van valami sejtelmük Isten létéről. Hacsak valaki nem teljesen érzéketlen az élet mélyebb dimenziói iránt - gondoljunk a lét titkára, a halál rejtélyére, lelkünk vágyódására, testünk csodáira - , akkor nem tudja elkerülni azt a végkövetkeztetést, hogy Isten létezik. De ez nem elég.
A biblia-hívő keresztyének egy olyan Istenben hisznek, aki eljövendő. Ő nemcsak a mi világunk felett van. Ő itt élt, és hamarosan megint belép világunkba.
Ezért a mi hitvallásunk nem csupán abból áll, hogy megállapítunk dolgokat Istenről. A hit magában foglalja az ő szószerinti eljövetelében való reménységet is.
Tegyük fel, hogy vendégeket vársz a karácsonyi ünnepekre ma délután 3 órára. Azon veszed észre magad, hogy kérdezed: "Jönnek már?" "Látjátok, hogy jönnek?" "Autó zaját hallom." "Igen, jönnek." A "jönni" szó minősíti vendégeidet, és mindent elárul a várakozás időszaka alatt tanúsított hozzáállásodról.
Az Ószövetség és az Újszövetség valamennyi Istenről szóló híradása ebben a két szóban foglalható össze:
Ő eljön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése