2016. december 13., kedd

Varga László: Isten asztaláról

   "Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. ... Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is meg fogják tartani. De mindezt az én nevemért teszik veletek."

     János 15,18-21

Milyen különös biztatás! Képzeljünk el egy politikai vezetőt, aki ilyen ígéretekkel csábítja követőit: Jöjjetek velem, és üldözni fognak, gyűlölni, megvetni fognak, esetleg keresztre fognak feszíteni. Nem bolond az, aki erre azt mondja: Jól van, Uram, követlek téged? Nemhiába nevezi Pál apostol bolondoknak a Krisztus követőit (1Kor 1,21). És mégis, minden korban, tömegesen jönnek elszánt emberek az Ő seregébe. Mert megéri. Mert a szenvedés, a gyűlölködés anélkül sem kerülhető el. Hány olyan embert ismersz, testvérem, akinek nincsenek gyűlölői? Talán jobb kölcsönösen, irigységből vagy valódi sérelemből gyűlölködni, mint vállalni Krisztus ellenségeinek ellenszenvét? Ő megengedheti magának, hogy ilyen szavakkal hívja követőit, mert minden gyűlölség ellen védelmet tud nyújtani, mert Övé a hatalom mennyen és földön. Itt a földön jó lelkiismeretet, értékes célokat, igaz emberi életet ad; az örök élet pedig minden földi kínnál vagy nyereségnél százszor többet jelent. Krisztus ma is hív, most éppen téged hív. Mit válaszolsz a hívására?
Istenem, köszönöm, hogy megszólítasz, hogy engem is hívsz Krisztus tanítványainak seregébe. Tudom, ott a helyem. Arra rendeltél, azért adtad eddig is ajándékaidat, azért szólítasz meg minden alkalommal. Szeretnék szolgád lenni, de nehezen tudom vállalni mindazt, ami ezzel jár. Vannak dolgok, akaratod ellen való dolgok is, melyek fontosak a számomra, melyekről nehezen tudok lemondani. Nem szeretem, ha megvetnek, ha kinevetnek. Tudom, hiába nem vállalom, annál inkább belegabalyodom a mindennapi harc és gyűlölködés világába, és még többet veszítek. Ha azt akarod, hogy szolgád legyek, adj hozzá erős hitet, elszántságot, hogy minden csábítás ellenére kitarthassak a szolgálatodban! Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése