2016. november 23., szerda

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében- A FENEVAD URALMA


A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 13,1-10
És láttam, hogy a tengerből feljön egy fenevad, tíz szarva és hét feje volt, szarvain tíz korona, és a fejein istenkáromló nevek. Ez a fenevad, amelyet láttam, párduchoz hasonlított, lába, mint a medvéé, szája, mint az oroszláné: a sárkány átadta neki erejét, trónját és nagy hatalmát. Láttam azt is, hogy az egyik feje szinte halálosan megsebesült, de halálos sebe meggyógyult. Az egész föld csodálta a fenevadat:imádták a sárkányt, hogy átadta a hatalmat a fenevadnak, imádták a fenevadat is, és így szóltak: "Ki hasonló a fenevadhoz, és ki tudna vele harcra kelni?" És adatott neki nagyokat mondó és istenkáromló száj, adatott neki hatalom a cselekvésre negyvenkét hónapon át; és megnyitotta száját káromlásra Isten ellen, hogy káromolja az ő nevét és sátorát, azokat, akik a mennyben laknak.Megadatott neki, hogy hadat indítson a szentek ellen, és legyőzze őket, megadatott neki a hatalom minden törzs és nép, minden nyelv és nemzet felett: hogy imádja őt mindenki, aki a földön lakik, akinek neve nincs beírva a megöletett Bárány életkönyvébe a világ kezdete óta. Ha valakinek van füle, hallja! 10 Ha valakire fogság vár, fogságra jut; ha valakinek kard által kell meghalnia, kard által hal meg. Itt van a helye a szentek állhatatosságának és hitének. 



"Imádták a sárkányt, hogy átadta a hatalmat a fenevadnak, imádták a fenevadat is, és így szóltak: Ki hasonló a fenevadhoz, és ki tudna vele harcra kelni?"
(Jel 13,4)


Ha egy kormány Isten uralma alatt van, akkor az jó dolog. Ezt tudjuk meg a Róm 13-ból.
Az a kormány, amely Isten helyére lép, fenevaddá válik. Ezt tudjuk meg a Jel 13-ból.
Egy országnak a kormánya behódolhat, és gyakran be is hódol a fenevadnak. Valószínűleg ezért van majdnem minden keresztyén ösztönösen ellene annak, hogy megengedjük túl sok hatalomnak csak egy néhány ember kezébe való összpontosítását. Ismerjük az ember természetét, és annak a fenevadnak a jellemét, aki a parancsokat a sárkánytól kapja.
Másfelől azt is tudjuk, hogy a kormánynak rendelkeznie kell hatalommal, azért, hogy az állampolgárok érdekében közbelépjen. Máskülönben a pénz dönti el, hogy ki lesz az elnyomó, és ki lesz az elnyomott. És a mammon is a sárkánytól kapja a parancsokat.
Ezért hát érdeklődnünk kell a politika iránt. A keresztyének, akik első ízben olvasták és hallották ezt a szentírási szakaszt, arra a felismerésre jutottak, hogy a fenevad a római császár, aki akkor a föld ura volt. Ezek a keresztyének saját tapasztalatukból tudták, hogy miként imádják az emberek a fenevadat. Talán ők maguk mondták: "Ki hasonló a fenevadhoz, és ki tudna vele harcra kelni?" A Római Birodalom bukásának a gondolata az idő tájt hihetetlen volt.
Róma azonban mégis elbukott. Róma bukása viszont nem jelentette a fenevad uralmának a végét. A kilencedik században a keresztyének ismerték a fenevadat. A tizenhatodik században Luther Márton meg tudta nevezni a fenevadat. És a huszadik század utolsó évtizedeiben mi megint meg tudjuk nevezni őt.
Amíg az örökkétartó ország meg nem jelenik, a fenevadak, akik a nemzetek politikai tengeréből emelkednek ki, engedélyt kapnak az istenkáromlásra. Ez 42 hónapig tart, vagyis 3 és 1/2 évig. Ideig, időkig és idő feléig, azaz addig, ameddig az ördög őrjöngése és az asszony üldözése tart.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése