2016. november 3., csütörtök

Isten asztaláról-Varga László

   "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat."

     Máté 5,17

Sok vita folyik az Ó- és Újszövetség viszonyáról. Sokan mondják, hogy az Ószövetség csak a zsidóknak szól, nekünk csak az Újszövetségre van szükségünk. Ez az ige, tehát maga Jézus igazít el hitelesen ebben a kérdésben. Őt főként azért ítélték halálra, mert másként tanított, mint az Ószövetség. Tanítványai többé nem tartották be a régi kóser törvény szabályait. Érvénytelenek azok tehát? Nem. Azokat is Isten adta, hogy vezessék ókori népét idegenek között az engedelmesség útján. Olyan az Ószövetség, mint a dió. Szigorú törvényeinek héja őrzi édes belét, Isten szeretetét és hűségét. A lényege nem a héj, hanem a bél. Jézus feltörte a törvény kemény héját, és szabadon adta ennünk a belét, Istennek, Édesatyánknak éltető szeretetét. Nekünk, a Krisztus követőinek meg kell tanulnunk, hogy az Ószövetség minden szavát Krisztus tanítása szerint értsük, akkor csodálatos örömüzenet szólal meg abból is. A zsidók megmaradtak a Kijelentés héjával. Még jobban meg is keményítették a Talmud merevségével és betűrágásával. Kemény az ma is, képes volt kétezer éven át szórványhelyzetben megőrizni a népet önmagának. Krisztus a lényegét valósította meg személyes példájával, a szeretet másokért, mindenkiért való teljes önfeláldozásával.
Uram, Istenem, sokszor megdöbbenek, amikor szigorú törvényedet, és mellette a sok megbotránkoztató bűnt olvasom az Ószövetségben. Köszönöm, hogy engem más világba helyeztél. Tudom, törvényed ma is érvényes: az engedetlenség következménye ma is örök halál, s a bűnök ma sem kisebbek, mint annak idején. De a bűn és a törvény sötét falán átragyog felém a Jézus felől áradó fény: nem ítélettel, hanem szeretettel tekintesz rám. Szigorú törvényedet Jézus betöltötte, ítéletedet értem is elhordozta, és most biztat, hogy örökké élni fogok. És én bátran kérem és elfogadom szabadító szeretetedet. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése