2016. december 18., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-A SZENVEDŐ MESSIÁS


A mai napon olvasandó igeszakasz: Ézs 53,1-7
Ki hitte volna el, amit hallottunk, ki előtt volt nyilvánvaló az ÚR hatalma? 2 Mint vesszőszál, sarjadt ki előttünk, mint gyökér a szikkadt földből. Nem volt neki szép alakja, amiben gyönyörködhettünk volna, sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna.Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, betegség ismerője. Eltakartuk arcunkat előle, megvetett volt, nem törődtünk vele. 4 Pedig a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta. Mi meg azt gondoltuk, hogy Isten csapása sújtotta és kínozta.Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg. Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az ÚR őt sújtotta mindnyájunk bűnéért. 7 Amikor kínozták, alázatos maradt, száját sem nyitotta ki. Mint a bárány, ha vágóhídra viszik, vagy mint a juh, mely némán tűri, hogy nyírják, ő sem nyitotta ki száját. 



"Az udvari ember megkérdezte Fülöptől: "Kérlek, kiről mondja ezt a próféta? Önmagáról vagy valaki másról?"

(ApCsel 8,34)


A legtöbb zsidó továbbra is elutasítja Jézust, mert nem tudnak elképzelni egy olyan Messiást, aki szenved. Úgy gondolják, hogy a Messiásnak dicsőségesnek kell lennie. Pedig maga Jézus mondta, hogy ha figyelmesen olvasnák, akkor elhinnék, hogy ő az a Messiás, akiről az Ószövetség beszélt. Krisztus az "Írások szerint" szenvedett. Az Ézs 53 pedig az ő szenvedésének a nagy fejezete.
Csakhogy a zsidók nem akarják elismerni, hogy az Ézs 53 az ő Messiásukról szól. Talán Ézsaiás próféta Istennek ez a szenvedő szolgája, mondják. Vagy az is lehetséges, hogy ez a bibliai szakasz a zsidó nép szenvedéséről beszél.
A keresztyéneknek folytatniuk kell a zsidókkal való párbeszédet, és eszmecseréjük alapjául az Ószövetséget kell használniuk. A keresztyének tartoznak ezzel a zsidó népnek. A zsidó nép révén lett a miénk az üdvösség, mivel Jézus zsidó volt.
Ezért nekünk oda kell tennünk ezt a szentírási szakaszt mindenki elé, de különösen is azok elé a zsidók elé, akik még hiszik, hogy Isten Igéje az. És sürgetően kell kérdeznünk: "Ki ez az ártatlan? Itt azt olvassuk, hogy Isten haragját szenvedi el, és hogy ezt mások helyett teszi. Kicsoda ő?"
Az etióp ember, aki Jézusban a Megváltót találta meg, éppen a zsidó Szentírásból olvasta az Ézs 53-at, és a helyes kérdést tette fel: "Kiről mondja ezt a próféta? Önmagáról vagy valaki másról?"
A sokféle keresztyén most magyarázhatja az Ézs 53-at felebarátainak, akiknek talán az ilyesmire nincs is idejük, mivel már csak egy hét választja el őket karácsonytól. Különösen is a zsidókat kell felkeresnünk, akik nem ünneplik a karácsonyt.
A zsidó a legidősebb fiú Isten gyermekei közül. Ideje már, hogy hazatérjen. Beszéljünk vele. Az egész Ószövetség közös kincsünk. Az lesz a legjobb, ha az Ézs 53-mal kezdjük. És aztán, "az Írásnak ebből a helyéből kiindulva hirdessük neki Jézust."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése