2016. december 11., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-A CSODÁLATOS NÉV


A mai napon olvasandó igeszakasz: Ézs 9,1-6
A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog. Te megszaporítod a népet, nagy örömöt szerzel neki. Úgy örülnek színed előtt, mint aratáskor szoktak örülni; ahogyan vigadnak, ha zsákmányt osztanak.Mert terhes igáját, a hátát verő botot, sanyargatójának vesszejét összetöröd, mint Midján napján. Mert minden dübörögve menetelő csizma és véráztatta köpönyeg elég, és tűz martaléka lesz.Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme! Uralma növekedésének és a békének nem lesz vége a Dávid trónján és országában, mert megerősíti és megszilárdítja törvénnyel és igazsággal mostantól fogva mindörökké. A Seregek URának féltő szeretete viszi véghez ezt! 



"...és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!"

(Ézs 9,5)


A Szentírásnak ez a szakasza a Messiás országának a hajnalhasadását írja le. A legmegragadóbb próféciák egyike ez, mindig bátorságot önt a lelkünkbe.
Az Ézs 9 rész próféciáját olyan megállapítások vezetik be, amelyek nehéz időkről szólnak, olyan nehéz időkről, melyek látszólag nagyon hasonlítanak a mi korunkhoz: az igazság ritka vendég (8,16-18), a babona buján terem (8,19-20), és kezd leereszkedni a sötétség (8,21-23).
És akkor hirtelen fényár borítja be a nyomasztó jelenetet: "A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát." Az egésznek van valami ellenállhatatlan örömöt árasztó hangulata: "mint aratáskor szoktak örülni". Véget ért a zsarnokság, a "sanyargató vesszeje" összetört. Nem csupán arról van szó, hogy az ellenség legyőzetett, hogy a csata a mi javunkra dőlt el, hanem arról is, hogy maguk a harci eszközök is megsemmisülnek az izzó tűzben (4.v.).
És ekkor tudjuk meg ennek az áldást hozó forradalmi változásnak az okát: "Mert egy gyermek születik nekünk..." Egy gyermek megszületése mindig csoda. Most azonban "a Gyermek", az élő Isten Fia jön el. Uralkodó lesz belőle, s ezzel egy új éra kezdődik: "Uralma növekedésének és békéjének nem lesz vége."
Nevei elárulják, hogy kicsoda ő és hogy mit csinál. A "Csodálatos Tanácsos" elmondja, hogy hogyan szabadítja meg az embereket ostobaságuktól. Jó útra téríti őket tévelygésükből, és bölccsé teszi őket, hogy Isten útján járjanak.
Az "Erős Isten" közli, hogy őt nem kötik a mi siralmas korlátaink. Meg fogja valósítani hatalmas és tökéletes művét egy olyan világban, ahol mi kudarcot vallunk.
Az "Örökkévaló Atya" kijelenti, hogy ő bölcs és szerető szívű. Karjain minden megfáradt gyermeke nyugalmat fog találni. Megvigasztalja majd őket megpróbáltatásukban és fájdalmukban.
A "Békesség Fejedelme" arról beszél, hogy ő hozza el az örök országot ennek a világnak. "Sálóm Fejedelme" a neve. Békesség és igazság fogja jellemezni ezt az országot. És az élet végre az lesz, amivé Isten szándéka szerint lennie kell.
"A Seregek Urának féltő szeretete viszi véghez ezt!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése