2016. december 9., péntek

Cseri Kálmán-A kegyelem harmatja- Bizonytalanságban

"Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk? "(Mt 11,3)



Galilea kiskirálya, Heródes Antipász, összeköltözött testvére fiatal feleségével, Heródiással. Keresztelő János emiatt megfeddte őt. Heródiás annyira megharagudott Jánosra, hogy börtönbe csukatta. Jánost a börtönben nagy lelki támadás érte, kérdésessé vált számára, hogy vajon Jézus-e az igazi Messiás, akit ő is sokakkal együtt várt, vagy pedig még ezután jön el a Messiás (görögül: Krisztus). Ő a Messiás útkészítője volt. Befejeződött a munkája, vagy még el kell végeznie valamit?

Nem tudja, mi lesz vele, meddig tartják börtönben, életben hagyják-e egyáltalán. Minden bizonytalan. Gyötrik a kételyek, és megkéri tanítványait, kérdezzék meg Jézust.
Jézus ezt üzeni neki: „mondjátok el Jánosnak, amiket hallotok és láttok: vakok látnak..., leprások tisztulnak meg..., halottak támadnak fel..., és boldog, aki nem botránkozik meg bennem."

Nem szégyen, hogy egy ilyen komoly hívő ember is kételkedni kezd? Az a tapasztalat, hogy az ördög Isten gyermekeit is megkísérti ezzel, amikor fizikailag vagy lelkileg erőtlenek lesznek, vagy közvetlenül haláluk előtt is igyekszik mindent bizonytalanná tenni számukra.

Mi a teendő? Az, amit János tett: Jézust kérdezte. 

Ma ez azt jelenti:elővenni Isten igéjét, miről mit ír a Biblia és azt vegyük komolyan!
Úgy ahogyan meg van írva.És úgy, ahogyan Jézus üzente: Isten tetteit gondoljuk végig újra!
Nem kell megrémülni, de ami igét emlékezetből is tudunk, amit a Szentlélek nehéz helyzetben az eszünkbe juttat, abban kapaszkodjunk meg! 
És a mi Urunk, aki maga is megkísértetett mindenben, hozzánk hasonlóan, megőríz és győzelmesen segít át minket ezeken a támadásokon.
Kételyeink helyére megalapozott,rendíthetetlen bizonyosságot ad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése