2016. december 1., csütörtök

Varga László: Isten asztaláról

   "Az adakozásban is legyetek bőkezűek. ... Mert ha megvan a készség, az aszerint kedves, amije kinek-kinek van... Ugyanis azért, hogy másoknak könnyebbségük legyen, nektek ne legyen nyomorúságotok. Ellenben az egyenlőségnek megfelelően a mostani időben a ti fölöslegetek pótolja azok hiányát, hogy máskor azok fölöslege is pótolja majd a ti hiányotokat."

     2Korinthus 8,7-13

Alapos gyakorlati útmutatás az adakozásra. Sehol nem voltak gazdagok az őskeresztyének, de különbség azért volt köztük. Legnyomorultabb volt a jeruzsálemi gyülekezet a közvagyon csődje miatt. Nekik kér Pál támogatást mindenfelől. Nagyon fontosnak tartja az adakozást, a pénznél is fontosabbnak a testvéri szeretet gyakorlását, Krisztus áldozatát hozva fel példának. Olyan nagy volt az első nemzedék lelkesedése, hogy mindenüket odaadták volna, mint az első jeruzsálemiek. Pál ezt nem akarja, mert látja szomorú eredményét Jeruzsálemben. Azért adja örökérvényű józan tanácsát: Ésszerűen kell adakozni. Annak kell adni, akinek valóban szüksége van rá. Abból, amije van valakinek, nem abból, amije nincs. A mérték: a méltányosság, a lehetőség szerinti megközelítő egyenlőség. Így lehet egyensúlyban tartani a testvéri közösséget. Ezt teszik ma a holland keresztyének. Hihetetlen az a jószívűség, amivel nekünk segítenek, és attól ők se lesznek szegényebbek. Nem hittem, hogy erre mi képesek lennénk. De amikor az árvíz elmosta a csángókat, az erdélyi hívek is pár nap alatt megtöltötték hozzájuk küldött értékes adományaikkal a teherkocsikat. Hála Istennek!
Istenem, olyan nehéz eldönteni, kinek, mikor, mennyit kell adnom ajándékaidból. Adjak-e a maffiagyanús koldusnak, vagy ne adjak? Annak adjak, aki szemtelenül kér, vagy én keressem meg azt, akiről tudom, hogy rászorul? Növeljem jól működő tőkémet, vagy kényelmesen jótékonykodjam? Szegény létemre többet adjak, rád bízva, hogy úgyis gondot viselsz rólam? Megint csak a szabadság nehéz döntése a feladatom. Adj bölcsességet, hogy minden helyzetben a szeretet vezessen helyes döntésre! De ne engedd, hogy önző okossággal magamnak tartsam meg azt, amivel próbára teszel, mert másoknak szánod általam. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése